Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dalmastella

44 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Két nappal ezelőtt a 2011-es Szepsy Aszú 12 millió forintért kelt el a Nagy Tokaji Borárverésen. Nem sokkal előtte, egy mesterkurzuson a Szepsy100 bor megmérettett három nemzetközi kihívóval. Még korábban pedig lehetőségünk volt a legtöbbre tartott magyar borásznál, Szepsy Istvánnál járni Mádon,…..
Világnapok. Van értelmük? Azoknak, amelyek bizonyos társadalmi kisebbségi csoportokra vagy valamilyen betegségekre hívják fel a figyelmet, mindenképpen van. De van már világnapja a párnacsatának, a katonai térképészetnek, a falusi nőknek, a biodízelnek és Steve Jobsnak is (ezen a napon a rajongók…..
Daniel Berlin, az északi konyha egyik legismertebb séfje éppen Budapesten van, és a magyar közönségnek főz a februári furmintos időszakban. Magyar, egészen pontosan mádi borokhoz. A kiválasztott sztárborászokkal ettük végig a 20 tételes menüsort – ők sem bírtak magukhoz térni, ez bor-étel párosítás…..
Te szereted az édes bort vagy pezsgőt? És érezted már úgy, hogy ez ciki? Pedig a tudomány és néhány anti-borsznob most téged igazol!..
A Trinety Media Kft. bor és gasztronómia tematikájú portfóliója számára főállású szerkesztő-újságíró munkatársat keres budapesti irodájába! Amennyiben (1) kiválóan írsz bármilyen műfajban, rendelkezel újságírói végzettséggel és gyakorlattal (2) jó munkabírásúnak és motiváltnak tartod magad (3),…..
Azt hitted, csak a Balatonon készül jó olaszrizling bor? Az október idén negyedszerre is hazánk legnépszerűbb fehérszőlőjéről és boráról szól: a Winelovers ismét megtartja Olaszrizling Október nevű rendezvénysorozatát. Ebből az alkalomból kerestük a legjobb magyar rizlingeket: a csaknem 120 tételből…..
Amikor tavaly Párizsba utaztam, és megkérdeztem egy barátomat, hogy a kötelező látnivalókon kívül mihez kezdjek ott magammal, azt mondta: az országok zömében a legjobb program kimenni a piacra, és leülni egy helyi borral meg valami extra friss harapnivalóval egy padra, aztán csak nézni, ahogy folyik…..
Nincs is jobb, mint kicsit éhesen az autóba vágni magunkat, 1-2 órán át nyálcsorgatva a célétterem kajafotóit böngészni, aztán odaérve megadni a módját. Az ital persze része a gasztronómiának, ezért is szedjük össze a bor szempontból legjobb budapesti éttermek után a vidéki top helyeket is.…..
"Még sehol a világon nem láttam ehhez fogható technológiát" – ezt mondja a világ egyik legismertebb osztrák borásza, Lenz Moser, aki egyben a magyar állami borászat, a Grand Tokaj (korábbi nevén Tokaj Kereskedőház) nemzetközi stratégája is. Mire mondja ezt Moser? Egy új kínai borászati…..
Kihirdették tegnap a Nemzeti Borkiválósági Program legújabb fehér- és rozésztárjait, vagyis azokat a hazai borokat, amelyeket nemcsak a kíváncsi fogyasztók, hanem a diplomácia is iszogatni fog idén. Végigvettük, mit kell tudni a Borkiválóságok könyvéről, és 2016 legjobbnak ítélt 13 boráról...
Minden ember életében van egy híresség vagy egy példakép, akivel szívesen találkozna. De belegondoltunk már abba, hogyan reagálnánk, ha egy napon tényleg lehetőségünk lenne találkozni vele?..
A babarózsaszínű sangria és a krémesen ropogós morzsás kagyló. Ez a kettő lesz a nyár slágere, legalábbis nálam tuti. Csak a varázsszót tanuljam meg kimondani. Két borzasztóan őrült, melós-tanulós-keményen edzős hét után estem be az éppen megnyílt TioFelipébe, nem a legjobb lelki állapotban. Olyan…..
Az megvan, amikor fogmosás után belekortyolsz a narancslébe, és azt elviselhetetlenül savasnak és savanyúnak érzed? Na, akkor tudod, hogy mennyire tudja befolyásolni egy-egy étel vagy ital íze a másikét. A bor-étel párosítás egy örök játék, és szabályokat legfeljebb a legnagyobb katasztrófák…..
A CzukorBorsóba belépni pont olyan, mint a Lappföldi Mikulás házába. Az összes felnőtt egy pillanat alatt gyerekké változik, a másikat lökdösi, "menj előre inkább teee!", aztán vagy tátott szájjal veszik el a hangulatban, vagy a finomságok kóstolgatását nem tudja abbahagyni,…..
2014 és 2015 Budapesti gasztroéletének középpontjában azok a kommunikációs és IT-szektorból menekülő fiatalok állnak, akik vettek egy nagy levegőt és a számítógépet fakanálra meg habverőre cserélték, az összekuporgatott pénzüket meg apró vendéglátóhelyiségekre – hogy…..
A rozé nem is bor? A rozé csajos? Rozéval nem lehet főzni? Rozét csak a nem hozzáértők isznak? Kamu! Most Amort játszunk, és mindenkit szerelembe ejtünk ezzel az itallal.  A rozé önmagában és fröccsalapanyagként is soha eddig nem látott fénykorát éli. Ez az egész világra…..
dalmastella 2015.09.04 10:44:31
@ZX: Lehet, persze, otthon a konyhában. :) Igy keszult "roze" nem hozhato forgalomba az Europai Unioban.

@Rókabilly:
Nem minden roze hagymahej szinu, azt csak egy bizonyos arnyalatra hasznaljak a borleirasok keszitesekor.
dalmastella 2015.09.04 11:13:31
@ZX: Arra kivancsi lennek, majd kuldj rola infokat.:)
dalmastella 2015.09.04 16:09:29
@Muad\\\'Dib: Tudtam, hogy ez elo fog jonni. :) Igen, a Rotling letezik, elsosorban Nemetorszag bizonyos teruletein, de ez nem feher es vorosbor kevereke, hanem egyutt szedik a feher es a kekszolot, es egyutt erjesztik. Kulon szabalyozas vonatkozik ra, kis mennyisegben keszul, magas minosegben nem keszul tudtommal, inkabb a hagyomany miatt fontos.
Nemetul van sajat Wikipedia oldala.

@ZX: Legyszi!:)
Jásdi Borbárkert. Bor-bár-kert! Ízlelgessük Budapest éjszakai és gasztro életének egyik legújabb találmányát. Ha definiálni szeretnénk, a lakásétterem és a kézműves borászatok borkóstolói mentén kell gondolkodnunk, de minek is akarnánk bekategorizálni? Jásdi Attila heti…..
"Egy nagy baj van ezzel a hellyel, Mihály" – mondta a Liszkay Borkúria teraszán üldögélve a ház egyik vendége. A házigazda egyből ugrott, hogy bármi is az, megoldja. De ezt az egyet nem tudta. "Ez a hely csak Liszkay Mihály jelenlétében él igazán, ez a szálloda csak akkor…..
Liszkay Mihály született kozmopolita, showman, és üzletember. A világ minden tájáról tud izgalmas sztorikat mesélni, profin zongorázik, főz, bort kóstoltat, azt mondja, ha kell, még söpör is. És a Liszkay Borkúria házigazdája, ha akarja, ha nem, 74 évesen is mindig, fáradhatatlanul az események…..
Köveskálon télen és nyáron is szeretünk lenni, de legjobban akkor, amikor Kálibuli van. Ez most már biztos, mert mind a kettőn ott voltunk, és alig várjuk a harmadikat.  A Miakő, a Káli Art Inn és a Kővirág éttermek idén is 3-3 fogással álltak elő, és nyűgöztek le minket a…..
A világ legtöbb bort termelő országa Franciaország, és a szakértők többsége egyetért abban, hogy a legjobb borok és pezsgők is még mindig innen kerülnek ki. Amikor a második, francia tematikájú piknikünkre készültünk, a Bortársaságnak tettük fel a kérdést: ma miből…..
Nem édes, mégis bármelyik esős délutánomat boldoggá teszi, mi az? A quiche! Ez a francia lepény nálam évek óta tartó szerelem, szóval örömmel vállaltam, hogy a franciás piknikre összedobok egyet. Kettőt. Na jó, tízet. A quiche (ejtsd: kis) egy egyszerű, omlós tésztájú…..
  Köveskál az a hely, ahol még mi is házasodnánk. Nem csak azért, mert szuperromantikus és gyönyörű a környezet, hanem mert tuti, hogy az ételekre és a borokra sem lenne panaszunk. A MI A KŐ asztalánál bármikor szívesen ott ragadunk Trombitás Tamás egy jó sztorijáért; a…..
Jásdi Attila izgalmas dologra készül Budán: Borbárkertet nyit. Nem is akármilyet: saját házának kertjébe hívja a Jásdi borok rajongóit, és az ételekért is maga felel majd. Aki ott volt a pénteki pikniken, talán már le is tesztelte a nem mindennapi borbár alapfogását, a…..
Megint több százan reggeliztünk a Duna partján, ezúttal francia stílusban. Volt quiche, crépe, clafoutis, és természetesen crémant, vagyis minden, ami egy tökéletes péntek reggelhez kell. Még napsütés is. Máté Csaba képeiért nyisd meg a galériát. ..