Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szollo

237 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Filmrajongó Requiem (1981) 2017.12.28 17:43:27
Fábri Zoltán most lett volna 100 éves, Örkény István, a kedvenc íróm, pedig 105. Kettejük közös munkája ez a gyönyörű dráma, amely filmre vitt, kiegészített és izgalmassá tett egy olyan novellát, amit egyébként nem szeretek. Cikkem tárgyát ebben az évben már láttam egyszer, és akkor azt gondoltam,…..
Szollo 2023.07.25 03:16:52
Lenyűgöző film, amit sajnos a kritika méltatlan fanyalgása övezett. Bikácsy Gergely a Filmvilágban írt róla nem túl elemző és részletező, ellenben nagyon sarkos ítéleteket megfogalmazó írást.

Marx József kicsit részletesebben, de nem kevésbé kritikus tónusban elemzi az egyébként kiváló Fábri-monográfiájában. Mindkettejük narratívájának közös eleme, hogy a Rekviem erőtlen.

Ez megdöbbentő - tekintve, hogy számomra például, aki csak három éve láttam és aki harminchat éves vagyok - egy-két metekintés után az egyik legfontosabb magyar filmmé vált, amit legalább tízszer-tizenkétszer újranéztem (és ez nálam nagyon nagy szó).

A Szomszédok felől közelítve, idő volt ugyan megszokni, hogy Frajt Edit mennyivel jobb színésznő, mint amennyit ott láthattunk belőle. És valóban nagyon szép, szinte sugárzó jelenség, maximálisan alkalmas Netti életre keltésére. A lába valóban nem a legszebb, de ez legyen a legnagyobb baj vele.

De végül is nem volt nehéz magával ragadnia.

Netti ugyanis az a nő, akiről minden fiú, férfi álmodik, akiben valaha is benne volt a görcs és aki (akár képletesen, akár konkrétan szólva) szűz volt huszonhat éves korában.

A Rekviem a legszebb magyar melodráma: sodró lendületű, melankolikus (nagyon szeretem a sajnos megszerezhetetlen zenéjét), gyönyörűen fényképezett mozi s ekként időtlen.

Ugyanakkor azt sem lehet letagadni, hogy az ötvenes évek ábrázolása is nagyon jól öregedett, a börtönőr figurája például egyszerűen hibátlanul jellemzett, hátborzongatóan pontos.

Hiába: ez volt az az időszak, pontosabban egy-két év, amikor megdöbbentő módon a legjobb mozgóképek születtek az ötvenes évekről (még a diktatúra árnyékában!).

Ekkor alkotja meg Makk Károly az Egymásra nézve, Bacsó Péter a Tegnapelőtt, Sándor Pál a Szerencsés Dániel, Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című filmjét. És a Megáll az időről még szó sem esett...

Ezek amellett, hogy a legjobbak között vannak, mind a mai napig példaértékűek szókimondásukkal, az elképesztően magas színvonalú színészi teljesítményeikkel, operatőri munkájukkal, zenéjükkel és azáltal, hogy a magán- és a közéletet drámai erővel állítják szembe - úgy ahogyan azóta sem sikerült, egyetlen magyar filmnek sem.

Ráadásul tökéletesen rímelnek is egymásra. Balázsovits mondatai arról, hogy nem létezhet más igazság a fejesek és a nép számára gyönyörűen rímel Szalánczky Éva brutális erejű kirohanásaira az Egymásra nézve és a Dörner György alakította figura igazságvállalására a Tegnapelőtt képsorain...

A pár napja elhunyt Balázsovits Lajos élete legnagyobb alakítását nyújtja ebben a filmben, de sanszos, hogy Gálfi sem sok mindenben játszott jobban. És kiemelnék még valakit, akit valahogy senki nem szokott emlegetni: Kálmán Györgyöt.

Óriási volt ő is: Kari figuráját olyan nagyvilági könnyedséggel, sviháksággal és spiritusszal ruházza fel, hogy minden pillanat, amikor a képen van, óriási élmény...

Hosszan, még nagyon hosszan tudnék beszélni a Rekviemről és helyéről a Fábri életműben. Annál is érdekesebb lenne erről értekezni, mert összességében egy nagyon szikár, szókimondó, kíméletlenül önfeltáró filmes munkásságról van szó, amelyben olyan brutális erejű mozik kaptak helyett, mint a Plusz-mínusz egy nap, a Fábián Bálint találkozása Istennel, vagy az abszolút etalon, az Ötödik pecsét.

Ehhez képest szinte zavarbaejtő, mennyire érzelmes, kifinomult a Rekviem. Pedig valójában nem kéne annak lennie...

Déry Tibor mondta Fábrinak az Ötödik pecsét bemutatója után, hogy csodálja azt, hogy ő mennyire töretlenül és pozitívan képes hinni az emberben. Elsőre megdöbbentett ez a kijelentés, de aztán igazat kellett adnom neki, hiszen a döntő pillanatban a film végén mindenki a helyes morális utat választja.

A Rekviem éppen erről a hitről mesél. Lehet, hogy a szerelem talán csak véges, fellángolásszerű valami, de mégis képes megváltani, feloldani a görcsöket, újraírni a történeteket. "Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van...", és mégis, ennek ellenére: győz az élet, újból és újból, töretlenül.

Nem hiszem, hogy ennél többet, vagy jobbat lehetne mondani az emberről egy sötét korban.

___________

Még egy plusz érdekesség: a filmhez tudomásom szerint mind a mai napig a legnagyobb, egyébként egybefüggő lakásdíszletet építették fel, mintegy kétszáz négyzetméteren, elképesztő aprólékossággal, ami meg is látszik a végeredményen.
Azt hiszem, már a "túl jón és rosszon" is túl vagyunk. Ez a blog reménytelen, mi pedig szemernyi kegyelmet sem érdemlünk. Persze foghatnánk arra, hogy körülöttünk is hullik szét a társadalom - pandémia, háborúk, meg minden. De ez nem volna elegendő mentség, mert továbbra is rengeteg a példamutató,…..
Azt hiszem, eljutottam arra a bizonyos homokos-vizes síkra. Már nem merek remélni: s így aztán ígérni, meg fogadkozni sem. Csak úgy vagyok, tét és következmények nélkül. Olyannyira könnyedén, hogy akár már pötyöghetek is valamit nektek, hiszen olyan régen tettem utoljára: már nincs is olyan nagy…..
Az ég kék, a fű zöld, egy hangulatfestő filmben pedig magától értetődően szinte minden az atmoszféra megteremtésének képességén múlik. A Sin City (2005) Robert Rodriguez-től például még akként is ragyogó megfogalmazódása lett a Frank Miller diktálta képregény-narratívának, hogy úgy hemzseg az…..
Folytatjuk az öt évet és öt hónapot sommázó összeállításunkat, Tudjátok: még mindig arról az öt évről és öt hónapról van szó, amikor nem frissült új tartalmakkal a Borostaszerint, kétertizenöt forró májusától kétezerhúsz fagyos októberéig. Ha valakit érdekelnek az előzmények: a bemelegítő első, és a…..
A Borostaszerint ősszel útra indított sorozatában olyan mozikat veszünk sorra, amelyek valamilyen (vagy akár minden) szempontból különleges és égetően korszerű tematikával rendelkeznek, mégis egyértelműen és minden kétséget kizáróan elsiklott felettük a nagyérdemű, vagy a hivatásos filmítészetek…..
Új év - új fogadalmak, célok, vezérelvek... - ezzel a mondattal indult volna ez a cikk, ha újévkor kerül ki az oldalra. De nem így történt. Éppenséggel Húsvét is elmúlt, mire végre pontot tettem a Borostaszerint hiányzó öt évének és öt hónapjának krónikáját sommázó válogatásunknak ezt a bizonyos…..
Valóban beárazódtak: ahogyan korábban írtam. Kérdés, kedvünkre való-e még ez az árajánlat? - Minden, amit a The Undoing-ról (2020) idáig írtunk, itt elolvasható - a finálé kritikája pedig az alábbiakban következik... * Amikor elkezdtem írni róla, még alig néhány követője volt a miniszériának.…..
Nem először van szó a blogon a His Dark Materials-ról - igaz, spoilermentesen idáig még sosem írtunk róla. Majd talán a végén, ha minden egyben van, megeresztek egy újoncoknak szóló kedvcsinálót is. (Ha minden egyben van, írtam: hiszen most már biztos, hogy a harmadik évaddal ki kell kerekíteniük a…..
Az év első bejegyzését HGD kolléga szállította nektek Wonderwoman '84 (2020) kategóriában. Én még mindig nem mertem lecsekkolni azt a mozit, főként a túlzottan negatív kritikák miatt - viszont kétezerhuszonegy első Szöllő-írásának keretében törlesztenék egy adósságot, amire még az 25th Hour (2002)…..
Nem gondolnám, hogy egyike volnék azoknak a lovagok-nak, akik csak úgy azt mondják: "ni!" "visszatértem!" - hogy aztán rögtön el is tűnjek a balfenéken. Ugyanakkor való igaz, hogy a december elején született, az eddigi számokhoz képest hirtelen döbbenetes mennyiségű látogatót hozó (amiért még mindig…..
A tankönyvek matekpéldáit mindig a megoldásból vagy megoldásokból kezdik el, visszafelé kialakítani. Kezdetben vannak a végszámok és ezekből vezetik le az alapképletet, vagyis a feladványt. A logika visszacsévél, és végül ott vagyunk, ahol a példát nem ismerő laikus delikvens…..
Amikor Olaszországban a hetvenes évekre lezárult a művészfilmek nagy korszaka (szépen lassan, egymás után halkult el Fellini és Antonioni hangja, Pasolinit pedig egy merénylő fizikálisan is végleg elnémította) néhány év különbséggel megjelentek a placcon a horrofilmek. A társadalmi és közérzeti…..
Szollo 2020.12.03 09:39:11
@borostaTM: Igazából a kisvárosi szál csak a mindfuck ellensúlyozására van benne - szerintem Iglésia többször viccesen reflektál is a szappanoperás jellegre - a polgármester figurája direkt lett kicsit eltúlzott, a szerelmi háromszög ábrázolásában is érzékeltem némi iróniát.

Egyébként kíváncsi leszek, a folytatásban tágítják-e majd a kereteket - gondolom, inkább a kisvárosba fogják behozni a természetfeletti konfliktusokat - persze nézői szempontból nyilván az volna a legjobb, ha minél több helyszín lenne, minél több karakterrel, de ennek a büdzsé is határt szab. A plakátokon viszont már ott van egy kardinális-öltözékű személy is, úgyhogy bízom benne, hogy ha más nem is, talán egy római szál is bekúszhat idővel...

Marquez érdekes párhuzam - nála is mindig a kis mikroközösségek életébe tör be elemi erővel a történelem (ld. Száz év magány). Az "Egy előre bejelentett gyilkosság..." viszont inkább szól a mikro-viszonyrendszerekről és a beléjük szerveződő/kényszerülő egyének merőben magánéleti konfliktusairól.
A His Dark Materials 1. évados főcíme alatt az egyik legnépszerűbb youtube-komment fején találja a szöget: "Philip, I hear you have a children's book for us?" - "Yes, it's about Politics, Theology, Philosophy and Theoretical Physics. If we ever adapt it for television the opening cinematic…..
A harmadik rész után (akár) hatalmas robbanásra (is) lehetett (volna) számítani a The Undoing történetmenetében. Valahogy úgy képzeltem, hogy most már aztán tényleg nagyon beindulnak a cselekménnyel, kiterítik a lapokat, felpörgetik a játékot, pofán csapnak egy fagyasztott heringgel - szóval,…..
Rendben, erre valóban nem számítottam. Az első rész alapján azt hittem, feszes akciósorozattal lesz dolgunk, amely a Közel-Kelet egyik legforróbb pontján játszódik (még mindig a Törökország közelében található, az ISIS és a Kurd Milícia által felváltva uralt szíriai határsávról van szó, az idő…..
Óriási szerencsét jelentett, hogy az első etap után mindössze egy évet kellett várnunk a His Dark Materials második évadára. A pandémia kezdetére ugyanis az új epizódok szinte már készen álltak az utómunkára. Jóformán csak James McAvoy anyagai voltak hátra, amelyek sajnálatos módon végül nem…..
szerint A pilotok támadása... 2020.11.17 22:04:55
Aki követi a blogunkat az tudja, hogy múlthéten fejeztem be a Lovecreaft County-t (amelynek szinte biztos, hogy nem lesz folytatása, miután összefüggő írott anyag csak az elkészült epizódok mögött van, ugyanígy jártam A vezércsellel), előtte pedig a The boyst néztem (amit megszerettem, és várom a…..
Szollo 2020.11.18 12:42:59
@borostaTM: Az Utopia egy méltatlanul elkaszált, zseniális angol sorozat volt, anno itt is írtam volna valamelyik napihírben. Felröppent olyan infó annak idején, hogy David Fincher készíteni fog egy amerikai változatot belőle, de végül nem lett belőle semmi.

Upload: A romantikus-nyomozó vonal, ha működik, nincs vele baj. A gond az, hogy a legtöbb esetben nem szokott annyira működni...
Szollo 2020.11.17 23:11:16
Érdekes, ha valahol meglátom az Utopia szót, még mindig ugyanaz a sorozat jut az eszembe:

www.youtube.com/watch?v=uJnN3WMwDsk

Az Upload is érdekes koncepción alapul, a Black Mirror többször is elővett hasonló témákat, pl. a San Junipero és az Entire History of You című részekben. Majd kíváncsi leszek, a folytatásnak is zöld lámpát adsz-e?
Egyszer régen, egy messzi-messzi galaxisban tartottunk egy Hitchcock- és egy Kevin Smith-extravaganzát, ahol alaposan kitárgyaltuk kedvenc alkotóink életművét és filmjeit. Ám ezeken kívül többnyire hanyagoltuk a klasszikus szekciót a blogon. Legutoljára talán a Joel Schumacher-féle Összeomlás…..
David E. Kelley sok mindent kihozhatott volna a The Undoing-ból, de ő végül is a thriller mellett tette le a garast. Az első rész alapján úgy tűnt, maradhatott volna a szappannál is - a második során viszont már egy erősen pszichologizáló, neurotikus vonalat követtünk. Ezekhez képest viszont a…..
Vagyunk egy páran, akik egyáltalán nem bánnák, ha egyszerű, unalmas, érdektelen és voltaképp nyomorult életünket Morgan Freeman narrálná, a zenét pedig Howard Shore szerezné. Elképzeljük, ahogyan kisebb-nagyobb hétköznapi összecsapásaink közben felcsendül valami mérhetetlenül túldimenzionált epikus…..
Senkik földje... - Ahogyan haladunk előre a történetben, egyre jobban tetszik a magyar cím, és egyre inkább érzem, hogy némiképp tévedtem, mikor a sorozat puskacsöveit az akció irányába láttam fordulni. Ez a projekt ugyanis vérbeli karakterdráma - mégpedig abból a fajtából, amelyik vagy el tudja…..
Nem vagyok feltétlen híve a magyar címadásoknak - elég csak az olyan csodás szörnyszülöttekre gondolni, mint a Szívek szállodája, vagy a Totál szívás, esetleg a Rozsomák Farkassá, a Varjú Hollóvá való átkeresztezése - de a francia No Man's Land-nek mégsem lehetett a Senkiföldje a magyarítása, hiszen…..
Azt mondják egyesek, akik valamelyest is követik David E. Kelley végtelen habzású szappanját, a Big Little Lies-t, ahol szintén Nicole Kidman a(z egyik) főszereplő, hogy az eddigiek alapján határozottan egy rétestésztává elnyújtott The Undoing-nak tűnik. Míg az aktuális Kelley-projekt előre…..
A legújabb orvosi vélekedések szerint a kokain elképesztő dolgot művel az aggyal. A kokainistának nemcsak a tudatállapotát alakítja át, de a tudatot magát formálja, alakítja a saját képére: ezért okoz függőséget és ezért lehet pokoli nehéz megválni tőle. A kokain hatására ugyanis az agy…..