Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kjá

510 bejegyzést írt és 416 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor a gyerekekkel vagy, elfelejted. Elfelejted, mert Danika megölelt a szünetben. Mert az ötödik bések elénekelték, hogy hepi börszdéj, pedig nem is mondtad, hogy születésnapod van. Mert Renáta négyest írt a nevezetes szorzatokból, pedig azt hitted, meg fog bukni év végén. Mert az utálatos Imike…..
Egyre kevésbé fér össze az, amilyennek látni szeretném az országot azzal, amilyenné több mint 12 éve alakul.   A NER olyan országot épít, ami Oroszországhoz, Törökországhoz, Azerbajdzsánhoz hasonlít. Én olyat szeretnék, ami Finnországhoz, Svédországhoz vagy Észtországhoz. A NER olyan rendszert…..
Volt néhány posztom visszadobott versekről. Most ezt meg se próbáltam folyóiratba küldeni, senkit nem akarok olyan helyzetbe hozni, hogy...Pedig csinos középkori balladaforma, a Villoné. Gyászballada a régi fiúkról Mi lett belőlük? A múlt ezredvégivagány srácokból, akikért rajongtamgimiben?…..
Háborúból jönnek. Nők, gyerekek és idősek, és férfiak is, akik nem akartak harcolni. Mindenki segít nekik. A közmédiában arról beszélnek, hogyan tudjuk támogatni őket. Ott vannak a magánemberek, a civil szervezetek, és a kormány (ha tevőlegesen nem is vesz részt, azt mondják), azt kommunikálja, hogy…..
Igazán nem lehet azt mondani, hogy rosszul bánik veled. Nem szokott részegen hazajönni. Néha egy kis szalonspicc, az kell. Jó, hogy olyankor morog meg kötekszik, de ennyit igazán el lehet viselni. Gondold meg, hogy beléd is rúghatna! Ugye, hogy nem bánt? Nem ütött meg soha, az az egy-két arcon…..
Nem szólaltam meg eddig nyilvánosan a SZFE ügyében. Ha egy szerettemet vetik az oroszlánok elé, nem tudom az esélyeket latolgatni. Visszatartott lélegzettel imádkozom a csodáért, és nem tudok odanézni sem.(Pedig sosem éreztem magam színműsnek. Hogy a drámatanári diplomámra ott tették a pecsétet,…..
Remélem, ez az utolsó bejegyzés.A diktátor című verset több mint egy éve kezdtem írni. Blogbejegyzésnek készült, vázlatban még megvan. De már akkor éreztem, hogy versnek kéne megírni. Elakadtam vele. Határon túli folyóirattól jött felkérés több szövegre is - ezt küldtem elsőnek. Először örömmel…..
2019 január elsejére kértek tőlem egy évköszöntő ünnepi verset egy nagy rendezvényre. Évről évre hagyomány ez, nálam ismertebb szerzőket hívtak korábban, gondoltam, kifogytak a nagyok, hogy engem is megtaláltak. A kitétel az volt, legyen benne biztatás, és szóljon Magyarországhoz. Rendben. De mivel…..
2011-ben történt meg velem először, hogy egy lap szerkesztősége nem esztétikai okból utasította vissza egy versemet. Korábban előfordult, hogy valami nem tetszett egy szerkesztőnek, vagy átírást javasolt (amit én vagy megfogadtam, vagy nem), vagy egyszerűen nem választotta ki közlésre.Akkor viszont…..
Képzeljük el magunkat az 1800-as évek Amerikájába. Mindenki tart rabszolgát. A templomban azt hirdetik, hogy ennek így kell lennie, ez a rend. A tudósok állítják, hogy a feketék máshogy érzik a fájdalmat, és nincsenek olyan érzéseik, mint nekünk, fehéreknek. A politikusok sok mindenen vitatkoznak,…..
Nem áll meg a fekete autó a ház előtt. Nem internálnak. Nem zárnak börtönbe koholt vádakkal. Nem veszik el az útleveledet. Nem szólnak bele a magánéletedbe. Elmehetsz az országból. Vissza is jöhetsz. Kimehetsz tüntetni. Leírhatod a véleményed. Vannak választások és politikai viták. Törvények.…..
kjá 2018.12.13 16:14:43
@Tiszteltetem Brüsszelet: az egyik hitványsága nem menti a másikét.
kjá 2019.01.05 08:22:57
@fovarosi.blog.hu: köszönöm hálásan a fordítást. same in English :)
Valami kormánykritikus bejegyzésem olvastán egy ismerősöm a szememre hányta, hogy micsoda árulás ilyeneket állítani olyannak, akit a magyar televízió a képernyőre engedett tanítani. Az Érettségi 2017-es műsor, ahol egy tanéven át kvázi órákat tartottam, nyílt castingot tartott, fogalmuk sem volt…..
Kiss Judit Ágnes naplova A buzik 2018.11.30 05:29:00
Régóta várt ez az írás vázlatban. Aktualitását az adja, hogy egy online magazin nemrég visszavonta az írói megbízásomat, mert "utánam néztek", és azt találták, hogy valahol kiálltam a melegházasság mellett. Nem tudom, hogy a személyes Facebook-oldalamon vagy ezen a blogon találtak-e valamit, de itt…..
kjá 2018.12.03 09:16:01
@Haloperidol: "ki állt az Isten jobbján, ki volt tanácsosa?" - nem egy embernek kell elismernie a hitünket, hanem Jézusnak. Szerencsére. :) Az ítélkezést megbocsátom. :)
kjá 2018.12.03 16:21:22
@Haloperidol: igaz, egyikünk hitét se kellene iderángatni. Szekuláris államban élünk, és szeretném, ha a demokrácia teljes körű volna, ha a törvény lehetőséget adna rá, hogy a polgári házasságot azonos nemű emberek is megkössék. A katolikusok nyilván nem fogják a házasság szentségében részesíteni őket, de a protestánsoknál a templomi házasság fogadalom és a lelkész részéről áldás kérése. Tudok olyan lelkészt, aki szívesen megáldaná a meleg párokat, mondván: ki vagyok én, hogy visszatartsam bárkitől az Isten áldását?
Salom.
kjá 2018.12.03 16:23:26
@maxval balcán bircaman: a liberalizmus nem társadalmi rend, hanem eszmerendszer. A társadalmi rend, ami következik belőle, a demokrácia.
Túl vagyok azon, hogy bárkit meg akarjak győzni. Nézem, hogy húsz-harminc év után akár hogyan próbálnak kimászni azok, akik magukhoz tértek, megerősödtek, a nárcisztikus személlyel kötött kapcsolatból. A bántalmazó viszonyból. Hogy a lehetetlennel határos. Hogy kimászva az egyikből, hogyan zuhannak…..
Ne egyél húst, mert- húgysavkristály rakódik le a testedben és köszvényt okoz- az állatokat antibiotikummal tömik- erőszakos cselekmény elvenni az életüket Ne egyél halat, mert- nehézfémek gyűlnek fel a húsában - rettenetes körülmények közt tenyésztik őket - túlhalászat van - erőszakos cselekmény…..
Ne egyél húst, mert - húgysavkristály rakódik le a testedben és köszvényt okoz - az állatokat antibiotikummal tömik - erőszakos cselekmény elvenni az életüket Ne egyél halat, mert - nehézfémek gyűlnek fel a húsában - rettenetes körülmények közt tenyésztik őket - túlhalászat van - erőszakos…..
Kiss Judit Ágnes naplova Bénultan 2018.04.24 21:54:24
A választási eredmény óta nem jutok szóhoz. Bénultan figyelem az eseményeket. Kétségtelen, hogy csalás történt. Nem biztos, hogy a választás napján is. (Bár Magyarországon történt már ilyen. Ahogy gyanús minden hirtelen öngyilkosság vagy baleset, aminek köze lehet a politikához. Zrínyi Miklós…..
„...kettőnk közt halkan rohad /egy bántalmazó kapcsolat.”   Elkezdődött. Nem most, az úszóedző botrányával: lassan, fokozatosan alatt szivárogtak ki a titkok, ahogy előbújtak az áldozatok, tíz, húsz vagy ötven év után akár. A népszerű magyartanár, a szerzetesek, a gyúró, névtelen apák és…..
Legyen meg itt is, amit a 168 órának írtam.   Rendszerhiba   „Igazgatók jönnek-mennek, párttitkárok jönnek-mennek, miniszterek jönnek-mennek, de te maradsz. Becsukod a tanterem ajtaját, és azt mondasz az osztálynak, amit akarsz.” – Ezzel a mentalitással élte túl nagyanyám a Rákosi-rendszert,…..
Én is onnan jövök, ahol a feminista szitokszó. Bajszos, szőrös lábú, kézilabdás alkatú, férfigyűlölő bárisnyát képzeltem hozzá, aki soha nem volt boldog egy férfi karjában, és legalábbis látens leszbikus. Vagy Amerikában a fallikus szimbólumnak tartott felhőkarcolók…..
kjá 2016.01.04 17:02:51
@cov: teljesen jól, lehet, hogy nem fogalmaztam pontosan. köszönöm a javítást-kiegészítést.
Nemzeti érzelmű vagyok. Már amennyiben ez azt jelenti, hogy szeretem a hazámat. Magától értetődően, mert beleszülettem, mert benne nőttem fel. Ahogy szeretem anyámat, mióta az eszemet tudom, vagy a gyerekemet, mióta megszültem. Reflexszerűen. Nem is tehetnék ellene. Épp ezért…..
Ha én lennék Magyarország miniszterelnöke, jóval a híres kékcédulás... nem, kékplakátos kampány előtt, azazhogy helyett beszédet mondtam volna. Valahogy így: Tisztelt hölgyeim és uraim, kedves barátaim! Magyarország számára eljött a cselekvés ideje. Most, amikor tömegek…..
kjá 2015.09.06 22:35:44
@HoldViola: a kérdéseid nem feltétlenül adekvát kérdések.
vannak olyanok, amelyekre a mi országunk egyedül nem tudja megadni a választ - nem is feladata.
vannak olyanok, amelyekre nem most kell választ adni.
egy kérdés: mit csinálsz, ha valakinek artériás vérzése van, aki különben pl. hepatitis C-s? melyik állapotot kezeled először? az akut helyzetet, nem? pedig a hepa C-ből is fejlődhet ki halálos betegség. ha azonban az artériás vérzést nem állítod el, a beteged meghalhat. hogy értsd az analógiát: lehet, hogy problémás lesz a most érkezett menekültek integrációja. de ahhoz élve kell maradniuk.

a többi kérdésedre pedig a kérdőszavak szerint próbálok válaszolni alant:

MIBŐL? miből lett a plakátkampány? a kerítés?
HONNAN? valahogy a civil csoportokban mindig lett annyi humánerőforrás (tolmács, orvos, stb.) amivel kezelni lehetett a helyzetet.
MIBŐL? nem speciálisan magyar, hanem összeurópai kérdés
HOGYAN? szintén
HOGYAN? integrációs programokkal
MILYEN? szintén
KI iS? már mondtam
MIBŐL? gyűlöletkeltésből
Kiss Judit Ágnes naplova Keleti 2015.09.05 11:33:38
Van pár óra kimenőm, gyorsan összeszedem itthon, amit vinni tudok: néhány pléd, egy gyerekmatrac, törlőkendők. Puha flanel anya hagyatékából, szétvágom, babatakarónak jó lesz, felnőttnek elég keskeny. Két nagy szatyor, hátizsák, megyek az ötös buszhoz.A Keletiben a szokásos…..
Mottó: "Gyűlölni nem, szeretni csak, születtem én." (Szophoklész: Antigoné, Trencsényi-Waldapfel Imre fordítása)   Félek én eléggé riogatás nélkül is. Eleve megvannak a magam előítéletei. Tartok a férfiaktól, tartok a sötét bőrűektől. Rettegek, hogy valamikor valakik…..
Kiss Judit Ágnes naplova Háborús 2015.08.28 18:18:00
Te mit csinálsz, ha kitör a háború? Én menekülök. Az első lövés után fölkapom a gyerekemet, húzom magam után a férjemet, és el innen az első helyre, ahol, nem lőnek. (A macska... Istenem, mi lesz a macskával?)Nem tudom, ki fogad be és hol. Nem tudom, meddig kell bujdosnom. Lehet,…..
kjá 2015.08.30 10:40:03
@new_boy_on_the_block: ebben a bejegyzésben rólam van szó. rólunk, akiket szintén elérhet egy háború.
kjá 2015.08.30 11:22:46
@Vasastom: nagyon klassz, hogy vannak harcosok, férfiak és nők - én nem vagyok. gyáva menekült lennék bizony, és nem vagyok spártai nő, aki a férjét, fiát hagyja háborúba menni - ágyútölteléknek.
minden tiszteletem a maradóké. de nem várható el a másiktól, hogy hős legyen, ha én nem vagyok az. ezt a mondatot egy most háborúban harcoló embertől elfogadom, egy békében élőtől nem jogos.
ha olvasta az Ötödik pecsétet, talán megért.
kjá 2015.08.30 11:48:59
@Vasastom: biztos megoldható valahogy egy-két interjú velük, hogy miért... én nem kérdezem. a hajléktalant se kérdezem, mikor pénzt adok neki, hogy mire kell, meg hogy miért nincs lakása. adok, mert kér, mert nekem van, és neki nincs.
de egy kis utánajárással lehet tolmácsot találni, és kimenni beszélni velük.