Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pénztörténet

37 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
MEGHÍVÓ 2016. MÁJUS 8.   AMAGYAR ÉREMGYŰJTŐK EGYESÜLETEFEJÉR MEGYEIALBA REGIA SZERVEZETE TISZTELETTEL MEGHÍVJA ÖNT2016. MÁJUS 8-ÁNMEGRENDEZÉSRE KERÜLŐ XXXI. ALBA REGIAÉREMGYŰJTŐ TALÁLKOZÓRA A találkozó helye:Művészetek Háza (Megyei Művelődési Központ)Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.…..
Múlt éveben, az észak-svájci kanton Aargau-beli Ueken városában sétálgatott a saját cseresznyésében Alfred Loosli, amikor meglátott egy zöldes pénzérmet. Először azt hitte, hogy valaki elveszítette, de amikor idén egy fa alatti vakóndtúrást temetett be, rálelt további 19…..
  A 2014. december 15-én tartott ülésen a Parlament megszavazta a kulturális örökség védelméről szóló törvény módosítását, amely többek között a fémdetektor használatát is szabályozza.   2001. évi LXIV. törvény a kulturális örökség védelméről   Az…..
  Az angol rendőrség figyelmeztette a lakosságot, hogy a kínai hamisító bandák megtanulták, hogyan készítsenek az eredetihez rendkívül hasonlító hamis kétfontos és euró érmeket. A hatóságok attól félnek, hogy ezek a hamis érmek elárasztják az országot. Az egyfontost…..
Pénztörténet 2014.12.29 11:46:00
@_e30st_: Köszönöm a kiegészítést. Ha találkozol ilyen hamis éremmel még, fel tudnád adni nekem postán? Természetesen minden költséget térítek.
Pénztörténet 2014.12.29 11:52:25
@_e30st_: és köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet az egyik félrefordításra, javítva.
Pénztörténet 2014.12.29 11:53:42
@¿Qué tapas hay?: Nem baj ha szólsz, tényleg zavaró volt a sokféle írás. Javítottam, köszönöm.
A mai tudásunk szerint az első papírpénzt a Tang-dinasztia alatt (618-907) Kínában adták ki 650 körül. Akkoriban 3,8 gramm súlyú, Juan-Pao nevű, kis értékű rézpénz volt forgalomban, de ebből hatalmas mennyiség kellett egy-egy üzlet lebonyolításához, a gazdagabbak külön…..
Pénztörténet 2014.12.23 10:51:46
@¿Qué tapas hay?: Az korai vagy különleges helyzetekben használt fémpénz-helyettesítő papíroknál mindig felmerül, vajon melyik tekinthető valódi pénznek, hiszen legtöbbjüket eleinte nem a napi forgalomba szánták. A kép ugyanannak a Wiener Stadt Banco-nak volt kibocsájtása (fizetési jegy), mint az általad említett Banco Zettel-nek. És természetesen itt nagyon erősen idézőjelbe kell tenni a magyar kifejezést, hiszen az 1700-as évek papírpénzeit Magyarországon nem is volt kötelező használni.
Pénztörténet 2014.12.23 10:53:18
@doggfather: Igazad van, lesz részletesebb poszt is, ez inkább a ténylegesen első kínai papírokra koncentrált.
2014. december 15-én szavaz a magyar Parlament a fémkeresőzés szigorításáról. Itt van az törvénytervezet, a 31. paragrafust érdemes olvasni a 12-ik oldalon: http://www.parlament.hu/irom40/02082/02082.pdf Ez egy cikk a Fejér Megyei Hírlapban:…..
A cím kicsit csalóka, mert nem a teljes érmet tisztítottam meg, hanem csak egy zöld penészfolttól szabadítottam meg az érmet. Nemrég vásároltam a vaterán, ahol csak az egyik oldala volt lefényképezve (egyébként a CNH101-es kufikus írású rézpénzről van szó). Így nem vettem…..
Nemrég sikerült beszereznem az alábbi római kis bronzot, amit Crispus caesar, Nagy Constatntinus elsőszülött fia nevében bocsájtottak ki. Az előlap a szokásos, balra néző páncélos mellkép, felirata a nevének és címének rövidítései: FL(avius) IVL(ius) Crispus NOB(ilissimus)…..
  A numizmatikai szakirodalmat bemutató legújabb posztban a szegedi Móra Ferenc múzeulógus-numizmatikusnának Ujszászi Róbertnek, 2010-ben megjelent könyvét ismertetem.A könyv a magyar pénztörténet egyik legkülönösebb és máig sok vitát kiváltó fejezetével foglalkozik: a XII.…..
A Magyar Nemzet 2014. április 5-i számában jelent meg egy hosszú beszélgetés a Seuso-kincsről, és ebben elhangzott egy rövid beszámoló Visy Zsolttól arról, hogy megint nagy mennyiségű római pénzleletet vittek ki az országból, amit illegális fémdetektorosok ástak ki…..
Pénztörténet Morgan dollárok 2014.03.25 12:08:52
BevezetésA magyar aukciós oldalakon időről-időre felbukkanak a nagy méretű ezüst dollárok, az USA-ban kibocsájtott un Morgan-dollárok. Általában el is kapkodják ezeket, mert tényleg látványosak, magas a nemesfém-tartalmuk és úgy általában népszerűek az amerikai érmek. A…..
A Magyar Numizmatikai Társulat Évkönyve 1970 Kiadás: 1971.Gedai István dr.:Románkori magyar éremművészet    5(1970. március 10.)         Varannai Gyula dr.:Aszklepiosz és a kigyó a magyar orvosérmeken(1970. szeptember 17.)      11Mócsy János dr.:Egy ritka perinthosi…..
A XII. század magyar pénzveréseNumizmatikai körökben a XII. századot, magyar vonatkozásban az anonim dénárok, vagy az aprópénzek korszakának szokták nevezni. A korábbi időkben, a nemesfém hiánya és főleg a lucrum camarae gyakorlata miatt, egyre kisebb és rosszabb minőségű…..
A magyar pénzverés kezdete a magyar államalapításig nyúlik vissza. Amint az korábbi bejegyzésben írtam a pénzverés gazdasági szükségszerűség, de talán Szent István (1000-1038) korában még inkább a szuverén államiság kifejeződése volt.István király pénzveréséről most…..
Pénztörténet 2014.01.28 13:59:09
@kattide: szia, köszi, igen nemsokára jön a többi század is, csak sok téma közül lehet válogatni.
Bevezetés Talán már sokan hallottak róla, hogy az olaszországi Torino városában, a Szent János székesegyházban őriznek egy szövet darabot, amelyet csak úgy ismernek mint Jézus Krisztus halotti leple, vagy a torinói halotti lepel. A katolikus keresztények által tisztelt ereklye…..
Be kell valljam, nem nagyon értek az erdélyi érmekhez, de szerintem azoknál szebb nincs, és ha unatkozó milliomos lennék azokat gyűjteném. És ez az: ha a korábbi bejegyzésemben a kelta érmekről írtam azt, hogy ritkák és drágák akkor az erdélyi pénzekre ez még inkább…..
Van a birtokomban néhány érme, amelyeken érdekes tárgy látható: egy görbe bot, legtöbbször más tárgyakkal együtt ábrázolták. Annyit tudtam, hogy ez valamiféle papi eszköz, de sokkal több információm nem volt. Kíváncsi voltam pontos mi is ez, így kezdtem gyűjteni az anyagot…..
Ezt a bejegyzést azért készítettem, mert az egyik érmetalálkozón nemrég beszéltem egy gyűjtővel, aki kifejezetten félbevágott/negyedelt kelta érmekkel foglalkozik, és tervben van egy könyv megjelenése is a témában. Egy kis történelem A keltákról nem sokat tudunk, és nem is…..
Ezt a bejegyzést nem én írtam, hanem egy amerikai numizamtikus írását fordítottam, aki egy kínai haimsítással foglalkozó banda egyik tagjától kapta a képeket és az információkat. Ezen a képen egy kínai munkás látható aki egy hamisító csapat tagjaként üres érme lapkákat…..
Pénztörténet 2014.01.18 16:57:02
@OkoskaTo:rp: A cikk keletkezési időpontja lényegtelen, mivel a jelenség ma is általános.

A bejegyzés elején jeleztem, hogy ez egy eredeti cikk fordítása a képekkel együtt, aki nagyon el akarja olvasni angolul is, az megkeresheti google-al, de köszi, hogy megkönnyítetted a dolgukat.
Pénztörténet 2014.01.18 16:58:52
@Csakjoaruk Webáruház: Így van. A hivatalos másolaton kell lenni valamiféle jelzésnek, pl egy COPY feliratnak beütve. Ha ilyen jelzés nincs, akkor hamisítványnak számít. Az USA-ban tudtommal erre tövény is van.
Nemrég találtam egy rövid megjegyzést egy angol nyelvű numizmatikai oldalon: An unidentified coin is a piece of metal. An identified coin is a piece of history. Kb magyarul: Egy azonosítatlan érme, csak egy darab fém - egy azonosított érme egy darab történelem. Ez az amit én nagyon…..
Amióta megláttam az ezrest, kiváncsi voltam, hogy milyen szöveg lehet rajta. Mert ha megfigyelitek, jól látható, hogy mindkét oldalon latin (kézírásos) szöveg áll a bankjegyen. Az nyilvánvaló volt, hogy az illusztrátor valamelyik corvináról, azaz Mátyás könyvtárának valamelyik…..
Pénztörténet 2013.12.29 13:46:42
@Stephanus Nugator: Mátyás elsőrangú példaképének tartotta Nagy Sándort és az egyik fő könyve volt az ő életrajza. Ezért választották az adott idézeteket. Ezen lehet fanyalogni, hogy de hát másmilyen szöveget is odatehettek volna, és valljuk be: bármilyen szöveg került volna oda valaki mindig húzta volna a száját. Szóval ez olyan, amit - stílusosan - az ókoriak is megmondtak már: De gustibus non est disputandum.

Ami a lényeg: van/volt alapos indok arra, hogy miért pont az a szöveg került oda az ezresre. És még egyszer hangsúlyozom: az indokot lehet vitatni, de azzal megvádolni az egyik jelenlegi legnagyobb magyar grafikusművészt, hogy az első kezébe akadt kódex-képet kivágta számítógéppel, ez azért elég durva. Ráadásul úgy vádaskodik a blogíró, hogy utána sem nézett a dolognak. Számomra ez az alap nélküli vádaskodás az ami miatt a megjegyzést ide írtam.
Shared by eszpee napi nerd-díj Amióta megláttam az ezrest, kiváncsi voltam, hogy milyen szöveg lehet rajta. Mert ha megfigyelitek, jól látható, hogy mindkét oldalon latin (kézírásos) szöveg áll a bankjegyen. Az nyilvánvaló volt, hogy az illusztrátor valamelyik corvináról, azaz…..
Kis magyar kincskeresés fémdetektorral ..
1. Bevezetés Hóman Bálint monumentális pénztörténeti könyvében Szent István pénzverésének megindulását gazdasági szükségszerűséggel is magyarázza, de az elsődleges okot másként írja le. Idézzük is tőle a sok helyen olvasható  híres mondatait:"A középkori nyugati…..
Lancea Regis - az első magyar pénzérme 1. Lancea regisSzent István királlyal (Kr.u. 1000-1038) kezdődött a máig tartó magyar pénzverési gyakorlat, amely a numizmatikusok sorának ad munkát, örömet és a magyar nemzetnek az önbecsülés egy szeletét. A XI. század elején, és…..