Regisztráció Blogot indítok
Adatok
smoor

2 bejegyzést írt és 45 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kocsis Máté nem Józsefvárosban gondolkodik, hanem egy nyitott, fincsiskedő, laza, fogyasztásbarát milliőben, ahol élni nem egy élet, hanem egy élmény. Pár év és ennek a kerületnek le kell cserélni a nevét is, mert egy bárhol fellelhető, előállítható, megtervezhető…..
smoor 2014.07.09 22:11:07
Elszomorító kommentek, azokra inkább nem is reagálok. Reflektálatlan, szegénygyűlölő jobboldal. Pedig jobbról is lehet olyat írni, mint pl. ez: jobbklikk.hu/index.php?Cikk=791

Viszont. Bár a cikk tartalma korrekt, a stílusával vannak gondok. Szerkesztők, a ti dolgotok is lett volna az ilyen mondatok kigyomlálása (és most még nem is az egyeztetés-problémáról beszélek):

"Sokat tanulna belőle a szűklátókörű helyi Fidesz-KDNP frakció, amely úgy próbálja megoldani a problémát, hogy olyan irányba tereli a drogkérdést, amelynek alapján csak az önkormányzati bőrfotelokból nézve kezelhetőek így a drogfüggők helyzete."
A hétvégi szárszói találkozón az azt szervező baloldali és liberális értelmiség bebizonyította, hogy hova való. A véleményszabadságért és a demokratikus fordulatért nem lehet úgy harcolni, hogy ha nem tetszik, amit rólunk írnak, akkor kitiltunk, vagy betiltunk. A kérdés az,…..
Mit tehet egy kormányzat, -    ha a gazdasági mutatók borzalmas állapotban vannak?-    ha a munkahelyteremtés nem megy? -    ha esély sincs növekedési pályára állni?-    ha az egyetlen valós teljesítmény a sikerpropagandához…..
smoor 2013.03.28 10:47:02
A múltkor felmászott a Mandinerre egy részlet az A semmi lázadása című, a PolgárPortálon megjelent, a magyar hírlapos Huth Gergely által szerkesztett posztból. A Mandiner kiemelése különösebb figyelmet nem érdemel, ’68-at nem divat szeretni a jobboldalon, nincsen ebben semmi…..
A Pussy Riot punkbanda elleni büntetőeljárás ország-világ előtt lejáratja az orosz igazságszolgáltatást: vajon miért rezeltek be a Kreml hatalmas urai három huszonéves lánytól? A Putyin vezette félázsiai rezsim egyre idegesebben reagál a kritikára, ez pedig nem az erő, hanem a…..
A diósgyőri szurkolók egy része, mintegy 420 kilométer utazás után a Szombathely-Diósgyőr meccsen üzent Dániel Péternek, tudtuk meg a Képviselőfunky-ról: „Dániel: Hív a Duna, vár a MÁV!”Nem szaporítva a szót leszögezhetjük, hogy két tanulsága van az esetnek.…..
coutances Attila Zsoszef 2012.03.06 23:19:47
Továbbra is a magyar klubot élvezem a legjobban, mert ott aztán tényleg én vagyok a főnök. Ma például megtanítottam nekik a számokat 1-től 10-ig, aztán József Attiláztunk. Elmondtam nekik az Altatót magyarul, elmesélték, milyennek tűnt nekik, aztán elolvastuk franciául.…..
Gondolom, sokan ismerik a tanulságos mesét a rókáról és a skorpióról. Valahogy így szól: „Egy skorpió sétált a folyó partján, át akart jutni a túlsó oldalra. Egyszer csak meglátott egy rókát, odament és megkérte, hogy vigye át a hátán. A róka ellenkezett: - Ha…..
coutances Palacsinta-nap 2012.02.02 20:34:00
A hugi ma szivárványt hányna könnyezne, ha itt lehetne, Franciaország a palacsinta napját ünnepli, ami igazából valami olyan jelentéktelen keresztény ünnep, hogy még wikipedia szócikk sincs róla magyarul, franciául Chandeleur, angolul pedig a találó Presentation of Jesus at…..
coutances Caen, ilyesmi 2011.11.22 20:36:00
Valljuk be, killer paprikáskrumplit főztem, mangalicakolbásszal, ahogy kell, de asszem, a háziak azért nem fognak sírva könyörögni érte a jövőben, bár megették, de semmi reakció. A hétvégét Caenban töltöttük, Gábor otthonról jött látogatóba, Máté pedig Nantes-ból…..
coutances Egy kis iskola 2011.11.03 23:37:00
Ági kérésére (meg amúgy is) ideje egy szakmaizóbb posztnak. Ez a vakáció elég hirtelen jött, három hete voltam itt, mikor majdnem két hét szünet következett, de ma ugye vissza kellett rázódnom hamar, mert egymás után négy órám volt, ebéd után meg még az Európa Klub -…..
Több mint egy éve növekvő ellenállással szemben kormányoz a fidesz, a baloldal romokban, értelmes ellenzék, amire jó szívvel szavazhatunk mégsem jött még létre. Éppen így nincs ellenzék a II. kerületben, ahol Balsai alkotmánybíró úr parlamenti mandátumára rajtolhatnak a…..
smoor 2011.10.29 11:31:24
@napon tamas: Igen, arra, hogy az LMP középosztályos, nyugatos, életmód-politika, valamiért minndig csak "érintőlegesen utaltok", ezen a blogon, kifejteni, tényekkel, érvekkel alátámasztani még egyszer sem sikerült. Minősíteni egyszerű, és különösebb intellektuális erőfeszítést sem igényel. Ezen kívül az Index et al. által megalapozott (ill. inkább felfrissített) fikázás-divat hű követése, könnyen olcsó népszerűségre lelhet. Sajnálom, hogy a Fentéslent is beáll ebbe a sorba, az izgalmas kezdet után arra számítottam, arról fogok itt olvasni, hogy mennyire destruktív és cselekvést, szolidaritást ellehetetlenítő dolog ez a fikakultúra (ld. pl. Kiss Ádám publiját a Hírszerzőn a Nemtetszikről).

(És ezt csakúgy mellékesen, mert amúgy LMP-tag vagyok, ha még nem derült volna ki. Ha megnézed az LMP javaslatait, politikáját, kommunikációját, akkor kiderülhet számodra, hogy a jelenlegi rendszer legbaoldalibb ellenzéke ma ez a párt - merthogy sem szociáldemokraták, sem kommunisták nincsenek, a Szolidaritásról még nem tudjuk, mit akarnak, a 4K! meg még nem erő. Az is kiderülhet, hogy az LMP soha nem akart visszatérni a 89-es rendszerhez, hiszen akkor nem lehetmásoztak volna 2008-tól kezdve. Az más kérdés, hogy mindez nem jelenik meg a köztudatban: ez kommunikációs és szervezeti probléma - de én tőletek ennél nagyobb figyelmet várnék el.)
coutances C'est Friday 2011.10.07 16:42:37
Vége a hétnek, kezd összeállni az órarendem, nem tudom, mit fogok csinálni a rengeteg szabadidőmmel... (: Kellene valami mást is a filmnézésen kívül. Főleg angolóráim lesznek, eddig két spanyol, de hát ez van, spanyolból kevesebb diák is van. Amúgy most kezd beindulni egy csomó…..
Épp ma gondolkodtam azon, hogy mivel véthettem a sors ellen, hogy egy olyan városban, ahol minden második üzlet (francia) pékség, nálunk Carrefour tartós szeletelt toastkenyeret kell enni, erre a vacsihoz hozott Sophie két szépséges bagettet.A pékségek előtt azért néha…..
Hosszú lesz megint. Haladjunk visszafelé: öt perce megérkeztem a medencés kastélyba, az egyik kirepült fiú szobáját kaptam, úgyhogy békás a szőnyeg, kék a fal meg az ágy, versenyautók a polcon, és nem merem még megkérdezni, hogy levehetem-e azt az autógumi-faliórát, meg a…..
smoor 2011.10.05 23:11:45
coutances Első, friss 2011.10.02 00:47:30
Megjöttem. A google azt mondja nekem: "Úgy tűnik, ön elköltözött." Honnan tudja, hogy nem csak nyaralok? Egyre gyanúsabb nekem ez a cég...A délelőtt még kapkodós volt és kaotikus, a búcsú szomorkásan kedves, dél körül indultam otthonról, utána busz, vonat, repülő,…..
coutances Gyorsan, előre 2011.10.01 10:25:00
Másfél óra múlva indulni kéne, és még semmi sincs összepakolva. De hisz még a ruháim is száradnak. Gondoltam, még indulás előtt összeszedem a gondolataimat, mit is várok, mit tudok, hogy aztán a végén majd mosolyoghassak rajta. Először is: Coutances-ban fogok tölteni…..
És te kinél bankolsz? Hát én sajnos az Ersténél. Jellemző az Erste Bank mentalitására, hogy addig fontos neki az ügyfél, amíg be tudják húzni, hogy utána fejjék szakadatlan. A következő van. Ha van egy személyi hitele az embernek, akkor az hagyján, hogy körülbelül a…..
A Kormány nem tanult az elmúlt két év súlyos pénzügyi-gazdasági válságából és a devizahitelesek problémájából, és nem tesz lépéseket, hogy megvédje az állampolgárokat és a háztartásokat attól, hogy a jövőben hasonló csapdába kerüljenek. A már bajba jutott…..
smoor 2011.05.31 21:25:41
smoor 2011.06.10 00:19:42
@balazs_88: hát én kerestem, és úgy sem találtam értelmes leírást.
és hát egy párt kommunikációjának úgy kéne kinéznie, hogy nem a befogadó keres (ráadásul hiába!), hanem hozzá megy az üzenet. :(
  Az ember nem hisz a szemének, hogy mennyi honfitársunk pörgött az Eurovíziós dalfesztiválon. Két szempontból lehet megközelíteni az eseményt. Az egyik, hogy tényleg vannak, akik zenei élményként élik meg. Ez elég dermesztőnek tűnik, ugyanis nagyobb giccsparádé, mint egy…..
smoor 2011.05.17 21:39:05
Gyöngyöspata az egész beteg magyar nagypolitika puskaporos hordójává vált. A Jobbik által feldobott labdára az összes létező oldalról beindult a politikai katasztrófaturizmus. Az annyi mindenre kapóra jövő konfliktus következményeit pedig továbbra is azok szenvedik meg, akik…..
Ilyen nincs, komolyan mondom, ezt a pártot, ha nem volna, ki kéne találni. Miközben országunk nagyjai a Parlamentben tüsténkednek egy olyan új alkotmányon, amely kettészakíthatja a köztársaságunkat, az LMP holnapra beszélgetésre invitálja szimpatizánsait Daniel Cohn-Bendittel, az…..
smoor 2011.03.31 22:36:05
@weisz manfréd huba: @Lastres: @KA_Steve: @Volankombi:
Átnéztem a vitátokat, és hozzászólok, hátha van még új benne:

A cikk fő állítása ez: "Meghívni egy külföldi sztárpolitikust beszélni valamiről, amiről fogalma sem lehet, és ezzel igazolni azt, amit magunk mondtunk neki, semmi más, mint (gyorsan mondom, hogy az LMP-frakció is megértse) félperifériás helyzetünk öngyarmatosító megerősítése - helybenhagyása annak, hogy országunk alárendelt, miközben nekünk legalább vannak híres nyugati barátaink."

Az, hogy van-e fogalma róla, vagy csak az LMP-s barátai véleményét böfögi vissza, azt nem nagyon tudjuk megállapítani. Kivéve, ha azt mondod, hogy alapból csak annak lehet, aki itt él, vagy magyar. Ez azon múlik, mit gondolsz CDB-ről, de én nagyobb autonómiát tételezek fel róla ennél, te pedig kevesebbet (amúgy pl. a cenzúrás performanszot az EP-ben állítólag a frakció akarta, az LMP meg nem).

Lehet-e külföldi embert kérdezni itthoni helyzetről? Én szívesen meghallgatnám itt Franciaországban (ahol élek) mondjuk a TGM-et vagy a Zizeket a franciaországi helyzetről, szélsőjobbról, pedig nem franciák. De hátha mégis van valami fogalmuk arról, mi zajlik itt.

Lehet-e EP-képviselőt meghallgatni az itthoni helyzetről? Az egész EU-nak az EP a legföderalistább intézménye, ami a leginkább képviseli azt, hogy az EU egyetlen nagy politikai közösség, ahol tehát nem mindenki (csak) a saját nemzetét képviseli, hanem Európát is. Innentől fogva a magyar sajtószabadság minden európai ügye lesz, tehát az EP-képviselőké is. Hozzám ez a felfogás közel áll, és örülök neki, ha kicsit túlnézünk a határainkon is. Örülök neki, ha külföldi képviselők is felemelik a hangjukat az itthoni ügyekért, és szeretném, hogy mi is felemeljük a mienket az ottaniakért, legyen az akár francia, akár olasz, akár román ügy.

Eddig tehát minden rendben volna, ha nem emlékeztetne az egész a szerzőket a ballibesek jól ismert nyugatfetisizmusára. "Aki nyugaton mond valamit, annak biztos igaza van, nekünk hallgatni kell rájuk, így tudunk felzárkózni hozzájuk. Sajnos a magyarok még túl primitívek a nyugati gondolkodáshoz." Kb. így néznek ki a klasszikus toposzok, és ez tényleg 'a félperifériás helyzetünk öngyarmatosító megerősítése'. A fentéslent szerintem jogosan kel ki ez ellen a kezdetektől fogva, hangsúlyozva, hogy itt nem arról van szó, hogy ott jó, és ők is jók, hanem arról is, hogy ott a centrum, itt a félperiféria, ők lenéznek, irányítanak és kihasználnak minket, olykor a nagy nyugati demokratizmus álcája mögött.

Ez a Cohn-Bendites rendezvény meg, még ha nem is ebbe a vonalba tartozik, mégis _úgy néz ki, mintha_. Idehívjuk a nyugati, áhítattal figyelt orákulumot, aki kinyilatkoztatja, hogy mi szarok vagyunk, és közben minket lefokoz, magát/magukat meg fel. Egy kicsit közelebbről megnézve kiderül, hogy nem erről van itt szó, de tényleg így néz ki, és a régi Szdsz-es stílusra emlékeztet.
A múlt hétvégén Érden jártam. A hatalmas méretű alvóváros, amely valaha Európa legnagyobb falva volt, méreteivel, kísérteties ürességével, a kilencvenes évek nagy vállalkozási felbuzdulásából feltorladt, félbemaradt épületeivel Jean Baudrillard Amerikáját idézte fel…..
smoor 2011.03.11 20:36:55
Kár, hogy úgy tűnik a posztból, mintha a kasztosodott Budapestet akarnád vissza (nekem is csak egy kommentedből derült ki, hogy nem így van). Pedig az sem volt jó.

Én két évig éltem egy belső Józsefvárosi társasházban (lelkesen jártam közgyűlésre, mások ezért perverznek tartottak, mert éppolyan borzasztó volt, amilyen lenni szokott - de nagy iskola volt), nekem éppenhogy tetszett ez a nagy keveredés, hogy egymás mellett él az egyetemista, a középoszálybeli vállalkozó család, a munkás, és a szegény nyugdíjas.

Azzal szemben, amit a cikk sugall, a legfőbb akadály nem a társadalmi keveredés, hanem az individualista kultúra, bizalomhiány, stb. Gyönyörűen illusztrálják ezt a kommentek. Legfőképp kétfajta komment van, az egyik szerint ez a közös mosógép egy faszság (ezekből azt is kikövetkeztethetjük, hogy egész Amerika, Svájc és Skandinávia körömgombában és egyéb súlyos betegségekben szenved, hálistennek mi nem), a másik szerint meg jó dolog, de Magyarországon úgysem lehetséges, mert a magyarok hülyék. Mind a két hozzáállás nagyon tipikus. (Az én nézőpontom abban különbözik a másodiktól, hogy nem akarok ezért senkit sem lenézni vagy hibáztatni, ahogy hihetetlen arroganciával általában tesszük Magyarországon).

Én francia példákat ismerek, és ott sem azért működnek a lakó- és egyéb közösségek ("vie associative"), mert mind egy társadalmi rétegből jönnek - illetve de: a széles középosztályból, amihez a társadalom többsége tartozik, talán még mindig. És aminek megvan a kultúrája a közösség-alkotáshoz, az együttműködéshez ("s'associer"). És aztán persze vannak olyan projektek is, amik tényleg nagyobb hasonlóságot, erősebb közösséget igényelnek, mint pl. egy üzlethelyiség működtetése (ezért szerintem az társasházi körben nem működne). De az együttlakás pont nem ilyen, ott szerintem érdemes törekedni a vegyességre. Ha már a társasházban sem találkozol "más" emberekkel, akkor hol fogsz? Marad a bkv, ha használod még, és nem autózól vagy biciklizel.

Az általad javasolt "vonuljunk el a magunkfajtákkal"-stratégia hátránya, hogy elzárkózó, szektariánus. Én hiszek a "népnevelésben" is. Illetve talán a kettő ötvözete a legjobb: a többség aktív, akar közösséget teremteni és tesz a közös célokért, és ez a többség aktívan bevonja, húzza maga után azt a más társadalmi rétegbe tartozó, más kulturális mintával rendelkező kisebbséget, aki amúgy ilyen közösségekbe nem kerülne bele. Így elkerülhető mind az elzárkózás, mind a kiégés, ami akkor történik, ha egyedül vagy kevesen próbáljátok megváltani a kis társadalmat, ami körülvesz titeket.
smoor 2011.03.13 17:13:19
@volankombi: Nagyjából egyetértünk igazából. Az én tapasztalatom szerint minden az arányokon dől el.

Mondjuk azt elég leegyszerűsítve (közgázra jártam :)), hogy egy közös célokért szerveződő közösségben vannak a 'vivők', a 'követők' és a 'terhek'. A vivők célokat jelölnek ki, kezdeményeznek tesznek. A követők, miután a vivők ezt megtették, alkalmazkodnak a keretekhez, és szintén hozzájárulnak a működéshez, de ha csak ők lennének, akkor nem történne egyáltalán semmi. A terhek hátráltatják a működést, és a többieket még több energia befektetésre késztetik.

Minél kevesebben vannak a vivők a többiekhez képest, és minél többen a terhek, annál lelkesebben kell nyomatniuk a dolgot, annál nagyobb a kiégés veszélye. Egy ilyen közösség könnyen negatív spirálba kerülhet, a vivők sorra kiégnek, lelépnek, és így a maradék vivőkre még nagyobb teher rakódik. Az ideális egy 100%-os vivő közösség, az óriási energiát és lelkesedést tud adni, és szintén önmagát megerősítő spirálként működik. A forradalom lehet ennek a csúcspontja. Hálás lehetek, hogy volt néhány ilyen élményem az életemben.

Bármilyen közösségi kezdeményezésnek úgy kell kezdődnie, hogy a vivők egymásra találnak. Viszont szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy kevés a vivő, és nem csak Magyarországon, hanem az egész világon. Nem tudom, hogy ez természeti törvény-e (valószínűleg nem, mert országonként és időben is változik), de belátható időn belül nem lesz itt csak vivőkből álló világ. A kérdés tehát az, hogyan integráljuk a követőket és a terheket, illetve hogyan támogassuk őket vivővé válásban (ez igen-igen nehéz ügy). Ekkor lesz az arányoknak kulcsjelentősége: mennyi vivő, mennyi követő, mennyi teher van egy közösségben, ez lesz a kérdés. A másik a növekedés dinamikája, milyen gyorsan növeljük a közösséget, és hogyan.

Nyilván ez nagyon leegyszerűsítő modell, pl. egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy mi a közösség célja, vagy mi van, ha konflikuts van a célok között, meg csomó minden mással sem, de azért használható szerintem.