Regisztráció Blogot indítok
Adatok
VIII. Nagyapó

24 bejegyzést írt és 1634 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ígérhetnek az illetékesek, mint ilyenkor lenni szokott, fűt-fát, élményparkot, zöldet, hetet meg havat, minden ilyen képpár valóságos fizikai fájdalmat okoz nekem. Így irtották ki (via Facebook) egy mélygarázs miatt Budapest szívében a József nádor tér fáit. Persze, majd lesznek fák, több, szebb,…..
A fél Facebook azon háborgott a minap − miután egy feminista csoport kiposztolta a hatodikos tankönyv egyik oldalát −, hogy „az új állami biológia tankönyv szerint „a fiúk és a lányok bizonyos szellemi képességekben különbözőek”. Gondolom, szerintük a fideszes…..
Vitákat kavart az elmúlt időszakban a Népesedési Kerekasztal nyugdíjreform-javaslata, amely a felnevelt gyermekek számának függvényében emelné a szülők nyugdíját. A kritikusok a gyermektelenek büntetéseként és a családi életbe való beavatkozásként értékelték a…..
VIII. Nagyapó 2014.09.11 18:32:42
@Kandeláber:

Hát, ha ki is taníttatja a tíz gyerekét, akkor azért érdemel valamit :-)

Másrészt akinek önhibáján kívül nem lehetett gyereke, az - önhibáján kívül - több időt is töltött a munkaerőpiacon, így vélhetően magasabb nyugdíjra számíthat.
VIII. Nagyapó 2014.09.11 18:33:34
@Kandeláber:

Hát, ha ki is taníttatja a tíz gyerekét, kkor azért érdemel némi elismerést :-)

Másrészt akinek önhibáján kívül nem lehetett gyereke, az - önhibáján kívül - több időt is töltött a munkaerőpiacon, így vélhetően magasabb nyugdíjra számíthat.
Mandiner blog Első a munka! 2014.08.01 07:01:00
Vendégszerzőnk, ma-ki írása. * „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés: kérjétek tehát az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat az aratásába.” (Máté 9:37-38)   A munkaerőpiacon sajnos pont nem ez a helyzet: a munkásnak nem jut elég aratnivaló, mert állítólag akkora a…..
Nem vagyok oda az emlékművekért, névváltoztatásokért, ünnepségekért és megemlékezésekért. Nem azért, mintha időnként nem lennének fontosak, de a mai Magyarországon egész egyszerűen túl sok van belőlük. Kár a bronzért, erőfeszítésért, botrányért. A Szabadság téri…..
VIII. Nagyapó 2014.07.23 17:50:38
@cosmopol:

Mindenesetre a megszállást megelőző időszakban Magyarország miniszterelnökét Kállay Miklósnak hívták - ő (nagyon) nem ebbe az irányba próbálta vinni az eseményeket.
Visszautasította az Alkotmánybíróság az Együtt-PM alkotmányjogi panaszát, így már biztos, hogy nem lesz népszavazás a paksi bővítésről. Az Alkotmánybíróság érdemben nem is vizsgálta a panaszt, mert úgy találta, hogy a Kúria már minden kérdésben döntött, és további…..
Az országgyűlési választások előtti hónapokban csúcsrajáratott közmunka miatt, az idei első negyedévben a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4 milliót. Ez 6,8 százalékos javulást, vagyis 261 ezerrel több foglalkoztatottat jelent az előző év azonos időszakához képest. A…..
Kell még valamit mondanom? Mármint azon kívül, hogy:Köszönjük!    ..
VIII. Nagyapó 2013.12.25 10:28:34
Azon kevesek közé tartozom, akik Wittner Máriát már 56 viharos napjaiból ismerik, és egyenesen a Corvin közből. Akkori tapasztalataim szerint, nyugodt lélekkel állíthatom, a politikailag megfelelni akaró Dániel Péter legalább annyira primitív, mint a szintén megfelelni akaró, csak…..
„A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval.” (Sir Winston Churchill) Úgy esett, hogy Krisztus előtt 216-ban Cannae mellett szembekerült egymással Hannibál és a két konzul,  Lucius Aemilius Paullus valamint Gaius Terentius Varro vezette…..
VIII. Nagyapó 2013.07.10 10:22:02
@Geo_:

Jaj, ne…

Az arisztokrácia nem a születése, hanem a jobb neveltetése révén válik arisztokráciává. Ami nem saját érdeme, viszont értéke. (És persze van bőven és nem-arisztokrata is, mondjuk, hogy statisztikai csoportátlagokról beszélünk.)

Ha az alapján választunk vezetőket, hogy mennyire érdemlik meg (mert bár kevésbé alkalmasak egy másiknál, e mögött több a saját erőfeszítésük), az az adott személlyel szemben talán méltányos, viszont nem lesz jó az országnak.

(Pl. egy alkotmányos monarchiában egy örökletes királynak pedig még olyan előnyei is vannak, hogy a király nem általában nem az lesz, aki a leginkább azzá akart válni és ezért sok mindenre hajlandó volt.)

Sztem jó a poszt.
VIII. Nagyapó 2013.07.10 12:27:15
@Geo_:

Csakhogy a poszt nem első sorban a feudalizmust, hanem Angliát és részben Amerikát emlegeti. Ezek demokráciák, csak épp nem nélkülözik a tekintélyt sem.

Egyenlőség/szabadság/testvériség tekintetében pedig nem a poszt, hanem a forradalomban gyökerező különféle mozgalmak borították fel rendszeresen az egyensúlyt az egyik javára és a többi rovására.
...élhetetlen banda, több marad nekem, beee Matolcsytól már áradhatna is a hitel, ám, az MNB-ben megpendített adóbevétel-többlet kérdéses. A gazdasági tárca ugyan azt gondolja, hogy jobban jár a költségvetés a kisadók kerülése miatt, erről szól ugyanis a KIVA és a KATA…..
VIII. Nagyapó 2013.04.07 12:37:55
@I_Isti: Ha egyszer egy kedvező lehetőség mindenki számára nyitott, a költségvetés - ha nem akar nagy kockázatokat futni - nem nagyon tervezhet másként, mint hogy az ehhez szükséges pénzt elkülöníti.

@Husz_János_Puszita: A bérkompenzáció miatt azok között a vállalkozások közt, akik minimálbér körül jelentik be az alkalmazottaikat, valóban többen vannak, akiknek idén még nem éri meg. Nem pontosan értem - akkor most emiatt várni kellett volna egy évet a bevezetéssel?
"A kamatcsökkentés azt az üzenetet közvetíti az egyébként is okkal inflációra számító szereplőknek, hogy a jegybankot az infláció most annyira nem zavarja. Ha a Nemzetgazdasági Minisztérium azt mondja, hogy ők aztán nem esnek hasra egy kis inflációtól, annak nem örülünk, de…..
VIII. Nagyapó 2013.01.02 13:05:42
Ha már ennyi a jegybankos cikk, engem tényleg kimondottan érdekelne, hogy Nektek mi a véleményetek az angol nominal GDP targeting vitáról...

www.economist.com/news/leaders/21567359-politicians-need-set-clearer-goals-central-banksthen-leave-them-alone-grey-mans-burden

Ami nekem tetszik benne, hogy

- Toleránsabb a "reáliákból fakadó" inflációval szemben (adóemelés, olajár-sokk...)
- Egy nem várt összeomlás esetén jobban elengedi az inflációt, és kevésbé engedi a fejünkre nőni az adósság stockot. (Kb.: a nominálisan rögrített követelések esetében a monetáris politika viselkedése nem annyira fix reálértékét, mint inkább a GDP fix hányadát garantálja a hitelezőknek.) Így egy a mostanihoz hasonló válságot sztem jobban tud kezelni. (A monetáris politika hosszabb távú semlegességéről szóló elméleti keretrendszer inkább az árragadósságokkal, mint az infláció adósságstockokra gyakorolt hatásával foglalkozik, pedig a jelenlegi helyzetben sztem ez az utóbbi elég fontos...)

Amit nem tudok, hogy a gyakorlatban mennyire kivitelezhető egy ilyen... (A nominális GDP valamivel bizonytalanabbul megfogható, becsülhető,m mint az infláció...)

(Az pedig könnyen sajnos valószínű, hogy rajtunk ez - hála a deviza-kitettségünknek - vszeg nem sokat segítene... :-( Ill. egy feltörekvő országban nem tudom, hogyan tud kezelni pl. egy nagy FDI beáramlást az export szektorba.)
Leminősítette Magyarország hosszú futamú magyar hazai és külső államadósságának besorolását a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő, az eddigi BB+ helyett BB fokozatba sorolva hazánkat. Ezzel még egy fokozattal távolabb kerültünk a befektetésre ajánlott, a…..
Valószínűleg a világ egyetlen Darth Vadert ábrázoló kőszobra a Föld hatodik legnagyobb katedrálisán látható. A sötét Jedi vs. egyház. Darth Vader-t ábrázoló vízköpő a Washingtoni Nemzeti Katedrálison..
Moszkva Brüsszel nem késlekedett sokáig: Orbán Viktor miniszterelnök a kétnapos brüsszeli csúcs utáni sajtótájékoztatóján elárulta, hogy már meg is kapta az Európai Bizottság válaszát a szerdán bejelentett egyenlegjavító intézkedésekről és ezért péntek reggel…..
VIII. Nagyapó 2012.10.20 13:31:07
@Doberdo: van azon a 16-on némi még némi munkáltatói/munkavállalói TB is...
VIII. Nagyapó 2012.10.20 14:41:27
@mizrolist: Igen, 5 millió fölött 30 százalékot - szuperbruttó alapon, megfejelve 45,5 százalék munkáltatói teherrel és TB-vel. (A teljes munkáltatói költség arányában 67 százalékot.)

De már az átlagbér fölött is minden munkáltatói +1 Ft-ból sikerült elvenni 64-et - mivel ott már kifutóban volt az adójóváírás.

De az igazán gazdagoknak általában úgyis tőkejövedelmeik vannak, így mindez rájuk nemigen vonatkozott.
VIII. Nagyapó 2012.10.20 14:42:04
@VIII. Nagyapó: 5 millió felett 32, bocs.
Hogy többet dolgoznak az biztos, az egy főre jutó ledolgozott órák száma jó 30%-kal több Amerikában, mint Európában. Merevebb európai munkaerőpiac? Az Európában szokásos magasabb adók negatív hatása a munkaerő kínálatra? Igen, ezek a korábban is vizsgált faktorok is sokat…..
Sétálgattam a városban csütörtök délután, és valahogy feltűnően nagy volt a politikai aktivitás az utcákon. Mszp-s aktivisták mindenfelé vörös szegfűt osztogattak a lányoknak és asszonyoknak, közben meg zöldkabátos elempés jócsajok aláírásokat gyűjtögettek, mert…..
VIII. Nagyapó 2012.03.10 13:27:49
@is:

" az összes blog úgy beszél 2008-ról, hogy hát az tényleg egy populista parasztság volt, és nehogy már igennel szavazz most."

(Személyeskedés ON.)

Hát ha jól emlékszem, a mondat első felét legalábbis Te elég következetesen és hangsúlyosan képviselted hosszú időn keresztül. Megkaptam Tőled én is néhányszor.

Én amúgy akkor egy szép, nagy érvénytelent szavaztam. Kíváncsian várom: te most mit fogsz? :-)

(Személyeskedés OFF.)
  Néhány nappal ezelőtt nyílt levéllel fordultam a Velencei Bizottság vezetőihez, amiben felhívtam a figyelmet arra, hogy a tavaly decemberben elfogadott magyar választási törvény számos ponton ellenkezik a Bizottság 2002-ben kiadott ajánlásával. A választási rendszerrel…..
VIII. Nagyapó 2012.02.29 11:45:10
@Holger Hartland:

A regressziós egyenes meredekségére gondolok a szavazóköri létszám arányában (ami egyébként a korábbi ábrán jóval meredekebbnek tűnt a régi rendszerben is).

De mindenképp úgy volna korrekt, ha megnéznénk a többi pártra is. Nekem erősen gyanús, hogy ehhez hasonló meredekségű kapcsolatot a jóval nagyobb régi szórás mellett fogunk azért találni véletlenül is.
VIII. Nagyapó 2012.02.29 11:56:27
@VIII. Nagyapó:

(A prediktált létszámkülönbség még a legkisebb és a legnagyobb Fidesz-támogatottságú körzet létszáma közt is csak tizenpár százalékos, miközben a régi rendszerben az eltérés háromszoros volt a legnagyobb és a legkisebb választókör közt.

Ez azért kevés egy nem igazán kiélezett választás átfordításához, a migráció sajátosságai is jóval nagyobb szisztematikus torzításokat vihetnek a rendszerbe...)
Sajnos Matolcsy György megelőzte blogunkat a születésszámok körüli érdekességek felvetésében, így most talán kevésbé tűnik hitelesnek jelen poszt mondanivalója, de azért mégis megpróbálkozom vele, mert könnyen előfordulhat, hogy miniszter úrnak ezúttal tényleg igaza…..
VIII. Nagyapó 2012.01.28 12:42:44
@Alonee:

Csináld csak meg, tényleg látványos: 2010-ben a még gyesre jogosultaknál az utolsó 2-3 hónapban kiugróan nagy növekedés, utána pár hónap visszaesés, az utóbbi fél évben (nem tudni, pontosan miért, de) emelkedő trend. Mind kiugrik az előző években normális zajból.

A 2010-es "előre hozásban" sztori lehet:

- akik már úgyis tervezték a gyereket, a bejelentés hatására jobban "siethettek"
- az utolsó jogosultaknál már lehetett olyanról is hallani, hogy egy-két héttel előbb beindították a szülést.

Amúgy én hallottam olyan adatot is, hogy a születések leginkább a diplomás nőknél ugrottak meg idén - erre vhol van adat, szintén érdemes utána nézni.
VIII. Nagyapó 2012.01.28 12:48:41
@Dr. waszabi: Ennek némileg ellent mond, hogy a születések száma 2009 körül jól láthatóan csökkenésnek indult. (+ amennyire én tudom, a baby boom is inkább a háborúk után, mint a közben fogant gyerekekre jellemző...)

De persze fene se tudja, ez lehet tisztán a demográfia is :-)
VIII. Nagyapó 2012.01.28 14:26:52
@Zsit (nyau és rémizé):

A foglalkoztatási statisztika, amit linkeltél, állammal együtt van(közfoglalkoztatásból idén kevesebb volt mint tavaly) és csak 5 fő feletti vállalkozásokra.

A versenyszektor foglalkoztatás pluszban van.
Mandiner blog Megfizet a nyomorult! 2011.11.15 11:01:00
  Csurkáék a zsidókat inkább csak szóban, esetleg újságcikkekben baszkurálták, a Jobbik a cigókkal már terepen, face-to-face keménykedett, a nagy közös ellenségkép-keresési küzdelemben végül, erős hajrával a kétharmad vitte el az arany szatyor díjat, amikor a…..
A monetáris politika szabályáról van szó természetesen. Miközben sokan riadalommal figyelik a pénzállomány elképesztő növekedését az Egyesült Államokban, mások - egyebek közt Christy Romer - továbbra is az aggregált kereslet alacsony, s ezzel összefüggésben a…..
VIII. Nagyapó 2011.11.04 23:14:14
Sztem érdekes gondolat (hogy mennyire megvalósítható, az más kérdés), van is némi irodalma.

ideas.repec.org/cgi-bin/htsearch?q=nominal+gdp+targeting

Az alapgondolat, hogy keresleti sokkokra másképp kell reagálni, mint a kínálatiakra.

Vagyis mondjuk egy hitelezési expanzió esetén elvileg ugyanúgy szigorítani kell, mint a tiszta inflációs célkövetésnél, de ha pl. váratlanul elfogy az olaj, akkor a jegybank inkább megenged némi "indokolt" árszint-emelkedést ahelyett, hogy nekiállna keménykedni.

(Ezt egyébként részben tudja az IT is, amikor a rövid távú sokkokon "átnéz".)

Másrészt a szabály voltaképp megváltoztatja a hitelezők és hitelezettek közti kockázatmegosztást: a kölcsönök értéke lényegében nem egy árukosár, hanem a mindenkori GDP arányában van fixálva. A jelenlegi válságban ez pl. érdekes szempont lehet: egy ilyen rendszerben ha az adóságok azért bizonyulnak túl nagynak, mert kiderül hogy a GDP lassabban fog nőni a munkáltatók által vártnál, megengedett némi infláció.
Megtudtuk, jövőre többek közt kivezetik jóváírást és a szuperbruttó kivezetésével 16%-osra csökkentik az immár egyszem SzJA-kulcsot (eddig voltaképp 16%X1,27= 20,3% volt). A könyvelők már elkezdték kiszámolni, mekkora fizetésnél mekkora nettó bérváltozással jár is ez. Egy…..
VIII. Nagyapó 2011.09.20 14:52:13
@Ma chi è questo Joker?: @varadi_balazs:

OK, kösz.

Mindenesetre én inkább az egész kormányzati ciklust/2009-2013-at nézném egyben. És így a "szociális igazságosság" szemponjából fontos fejben tartani, hogy nem csak egykulcsosítás történt, de lett családi kedvezmény is.

Másrészt ez a status quo-megközelítés is inkább a várható politikai következményekről szól, mint arról, hogy jobb (munkára ösztönzőbb, "igazságosabb", fehérítés szempontjából előnyösebb stb.) lesz-e végül az adórendszer.

(És ebből a szempontból legalább ilyen fontos kérdés, mi minden fog még történni a munkáltatói/munkavállalói TB-vel...)