Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gabrielius_hun

14 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A minap jelent meg egy hír az Indexen, hogy egy siketnéma férfit agyonlőttek a rendőrök az Egyesült Államokban, miután megállították az autóját Észak-Karolinában. A férfinak két bűne volt: nem hallotta a sziréna jelzését, ezért nem állt meg a figyelmeztetésre, majd amikor végül kiszállították az…..
  Ugye mindenkinek megvan az a klasszikus történet, amikor egy idős amerikai hölgy betette az esőben elázott macskáját az unokájától kapott mikrohullámú sütőbe, hogy gyorsan megszárítsa azt? Akiknek nincs, azoknak most gyorsan megejtünk egy előző részek tartalmábólt: a macska szárazon ugyan, de…..
A napokban szinte vírusszerűen terjed az interneten az a thaiföldi reklám, amely egy éttermet üzemeltető férfi és egy nélkülözésben felnövő, majd orvossá váló fiú történetét meséli el. A kommunikációs cég szokásosnál jóval hosszabb hirdetése ügyesen veszi figyelembe a…..
Mind jól ismerjük azokat a történeteket, amelyek arról szólnak, hogy Mátyás király álruhát öltött, majd felbukkant az ország valamelyik pontján egy kis rögtönzött közvéleménykutatásra. Hasonlóra vetemedett a közelmúltban a norvég miniszterelnök is, aki felcsapott…..
Az interkulturális tanulás egyik szakemberének számító Edwart T. Hall szerint a kultúrákat könnyedén csoportosíthatjuk aszerint, hogy a közösség tagjai miként adják át az információt társaiknak. Ezek alapján szerinte léteznek alacsony és magas kontextusú kultúrák. Hogy…..
A közelmúltban látott napvilágot a hír, amely szerint Angela Merkel német kancellár "Fedél Nélkül" típusú újságot vásárolt egy hajléktalantól. A dolog érdekessége, hogy az eset nem egy kamerák előtt megrendezett jelenetből derült ki a világ számára, hanem maga a -…..
Néhány évvel ezelőtt hatalmas megdöbbenést váltott ki a kép, amelyen a konzervatív nézeteiről ismert George W. Bush kéz a kézben sétál egy másik férfival. A történet persze úgy kerek ha eláruljuk: ez a másik férfi történetesen a szaúdi király, a gesztusnak pedig leginkább…..
(Témajavaslat: Balu) Mindössze egyetlen diák jár a japán Fukusimához közeli Omami általános iskolába, az atomerőmű-baleset miatt kiürült intézményben azonban továbbra is zavartalanul folyik a tanítás - írja az index. A történet interkulturális megközelítése…..
Ha az embernek van néhány thaiföldi ismerőse Facebookon, akkor gyakorta találkozhat olyan kommentekkel, amelyekben a gyönyörű thai ABC betűit rendszeresen egy monoton számsor kíséri: 555. Eleinte talán fel sem tűnik a dolog, de minél gyakrabban látjuk, annál inkább elkezd…..
Bill Clinton, az Egyesült Államok 42. elnöke az ezredforduló táján Camp Davidbe hívta Ehud Barak izraeli, valamint Jasszer Arafat palesztin vezetőt, hogy elősegítse a két ország között fennálló konfliktusok megoldását. A tárgyalások alakulásáról napi rendszerességgel számolt…..
A közelmúltban végzett közvéleménykutatások adatai alapján a demokrata szavazók 65 százaléka támogatná Hillary Clintont, ha úgy döntene, hogy versenybe száll a 2016-os elnökségért. Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház egykori demokrata elnöke egyenesen úgy nyilatkozott,…..
Két diák követett el - egymástól függetlenül - öngyilkosságot Kínában csütörtökön, számolt be róla a ChinaDaily angol nyelvű internetes oldal. Az eset azért számít különlegesnek, mert a fiatalok nem voltak FC Barcelona szurkolók, és még csak nem is szerelmi csalódás…..
gabrielius_hun 2013.05.05 08:46:44
Id@Liping: Eszem ágában sem volt általánosításokat levonni, csupán összekötöttem az elméletet egy gyakorlati esettel. Nyilván nem minden kínai diák reagál ilyen drasztikusan - szerencsére.

Természetesen az sem mindegy, hogy milyen nyelvű iskoláról beszélünk. Egy nemzetközi, angol nyelvű iskola alapvetően más mentalitást feltételez, az oda járó diákok valószínűsíthetően nyitottabbak. Az is tény azonban, hogy a kínai kultúrkörbe született diákok jóval hajlamosabbak a megfelelési kényszer miatt szenvedni, mint európai társaik.
gabrielius_hun 2013.05.05 08:52:40
@Liping: Értem. Érdekes élmény lehet.

Hofstede kutatásaival kapcsolatban érdemes tudni, hogy nyilván nem alkalmazható 100%-ban minden emberre, inkább tendenciákat, általános jelenségeket fogalmaz meg.

A magyarokat is erőteljesen individualista nemzetként jellemzi, ez mégsem azt jelenti, hogy ne lennének olyan magyarok, akik számára a közösségi célok fontosak.

Érdekes lehet a blogod, este lesz időm, beleolvasok kicsit. :)
Miközben idehaza a kidobóst és a focit lassan meditációs és reiki gyakorlatok váltják fel a tornaórákon, addig Szaúd-Arábiában is hasonlóan drasztikus változások vannak folyamatban az iskolai sport terén. Az ottani oktatási minisztérium ugyanis a közelmúltban engedélyezte, hogy…..
Ez a blog azért jött létre, hogy hidat teremtsen az interkulturális tanulás (ICL) elméleti modelljei és rendszerei, valamint a hétköznapi élet gyakorlati tapasztalatai között. Célunk, hogy rámutassunk a világban történő, első ránézésre néha talán szokatlan események…..