Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Benedek Lang

135 bejegyzést írt és 39 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dear Colleagues:   It’s my pleasure to announce the publication of the book The Rohonc Code: Tracing a Historical Riddle.     From the publisher:   First discovered in a Hungarian library in 1838, the Rohonc Codex keeps privileged company with some of the most famous unsolved writing systems…..
Ebben nincsen semmi újdonság, hiszen valaki minden héten nem fejti meg a Voynich kéziratot. Rendszerint az történik, hogy valaki azt állítja, megfejtette, de erről senki mást nem tud meggyőzni saját magán kívül. Ami az elmúlt héten mégis újdonság volt, az az, hogy egy teljesen komolyan vehető lap, a…..
Benedek Lang 2018.01.30 15:33:02
@Meister: Nem néztem meg rendesen, de Nick Pelling szakvéleménye általában megbízható: ciphermysteries.com/2018/01/27/kondrak-hauer-finally-revealed-voynich-manuscripts-secrets-errrm-no-not-really-sorry
Az alábbi másolatot kaptam Oláh Róberttől, a Tiszántúli Református Egyházkerület Nagykönyvtára igazgatóhelyettesétől. Az könyvtár Y 691 jelzetű kötetében egy különös, kódszerű táblázat található. A jelek fakóak, de viszonylag kibetűzhetőek. A kötet, amelyben a táblázat szerepel: Chrysostomi Iavelli…..
Az alábbi képeslapot Perényi Lili vásárolta a napokban egy régiségárusnál. A lap nyilvánvalóan titkosírással van írva, de a végén nagyjából elolvasható az "Üdvözlettel" szó. ..
Benedek Lang 2016.10.16 12:22:16
@matrózinas: Köszönöm a pontosítást! LB
Anne Lister (1791-1840) minden bizonnyal a valaha élt legszorgalmasabb naplóíró volt. Tizenöt éves korától viszonylag korai haláláig 27 kötetnyi naplót, mintegy 6600 oldalnyi szöveget írt mindennapjairól, utazásairól, hegymászó élményeiről, pénzügyeiről, politikáról, de leginkább magánéletének…..
Titkosírásos képeslapokról többször megemlékeztünk már a blogon, bemutattunk példákat a nemzetközi és a hazai posta terméséből egyaránt. Ezúttal megint egy magyar képeslapot mutatok be, amelyet Simon István küldött el nekem. István bélyegeket, régi leveleket és képeslapokat gyűjt, de kódolt lapokba…..
Hertelendy Andor (1894-1962) a huszadik század első felének volt diplomatája, több európai (Bécs, Párizs, majd Vichy) és amerikai (Washington) követségen dolgozott. Mintegy harminc füzetet kitevő naplói izgalmas információt tartalmaznak a 20. század első felének magyar, európai…..
Egy kétes hírű őseire büszke család, egy háromszáz éve halott áruló, egy tizenkilencedik századi hamisító, egy gyermekétől megfosztott anya, egy rosszkedvű családfakutató, egy idős felvidéki könyvgyűjtő, és néhány kiszámíthatatlanul viselkedő nő – ők a regény főszereplői, amelyben a cselekmény egy…..
A Voynich kézirat körüli rejtélyek egyike a kötet előkerülésével kapcsolatos. Wilfrid Voynich (1865-1930) könyvkereskedő nem kevés erőfeszítést tett, hogy az értékes kézirat forrása körüli nyomokat elmossa. Talán ez is része volt annak az igyekezetnek, hogy a könyv…..
A Sotheby's aukciós ház minapi, kortárs műalkotásokat értékesítő árverése különös rekorddal lepte meg az érdeklődőket. A közelmúltban elhunyt művész, Cy Twombly egyik 1968-as képe nem kevesebbért, mint 70 millió dollárért kelt el. A Twombly életműve iránt kevésbé…..
A CIA udvarán álló híres Kryptos szoborról szó esett már korábban is a blogon. Egy kódolt szövegeket tartalmazó alkotásról van szó, amelynek négy rejtjelezett szövegrészéből az 1990-es átadása óta csak hármat fejtettek meg. Az eddigi eredmények felmutatói közt tudhatjuk az…..
Egy héttel ezelőtt megjelent a blogon néhány 1912-ből származó rejtjelezett képeslap. Csupán egyetlen - sikeres - megfejtés érkezett rá a kommentekben, talán a jelsorozatok elbátortalanították a kedves blogolvasókat. Pedig egyszerű monoalfabetikus behelyettesítésről van szó,…..
Az első világháború előtti utolsó békeévek egyikét élik Budapesten, de a szerelmes férfit és kedvesét (az Alagút utca 1 alatt lakó Erzsikét) a politikai események nemigen foglalkoztatják. Vajon miről leveleznek titkosított levelezőlapjaikon? A megoldást nem nehéz megtalálni,…..
Benedek Lang 2015.11.18 08:26:45
@ValakiMás és az Ügyosztály: Szép megoldás, gratulálok! Minden további megfejtőnek segítség: a levélírót Károlynak hívják.
Hat éjszaka, négy város, három szálloda, két előadás, és a világ első számú legrejtélyesebb kézirata - 2. rész A kutatóút előző részének beszámolója itt olvasható. Az északra vezető út nem volt eseménytelen. Az autóbérlő cégek mindig nagyon optimisták, amikor az…..
Benedek Lang 2015.11.03 08:00:19
@FGF: Nincs igazi konszenzus, az utóbbi években alábbhagyott a megoldó kedv, lecsillapodtak a kedélyek. Van, aki szerint kora újkori blöff, a modernkori hamisítás hipotézis kevésbé erős, mióta a pergament datálták, de most már a titkosírás hipotézis sem erős, mert senki nem tudja megoldani. Én is sokáig az ügyes hamisítványra szavaztam, de már letettem róla.
Hat éjszaka, négy város, három szálloda, két előadás, és a világ első számú legrejtélyesebb kézirata - 1. rész A transzatlanti út úgy indult, ahogy szokott. Az életét mesélő taxisofőr, túlárazott reptéri hamburger, aggódás a londoni csatlakozás miatt. Ez utóbbi, mint…..
Másfél év munka és százhúsz blogbejegyzés után a kripto-blog minden előzetes reményt felülmúló hatást könyvelhet el: közel 424 ezer oldalletöltés, és 1200 Facebook követő jelzi a vállalkozás sikerét.  A legtöbb örömet a szerzőnek okozta mindez. Közelről látni, hogy…..
John Dee (1527-1608) életpályája - bármennyire is páratlan - tükrözi kora értelmiségének különös átmeneti helyzetét. Kapcsolatban állt korának szinte összes jelentős személyiségével, uralkodókkal és arisztokratákkal (Erzsébet királynő, Báthori István, Habsburg Miksa,…..
Híres emberekkel kapcsolatban gyakran megesik, hogy pontosan tudjuk, mikor haltak meg (hiszen ekkor már híresek voltak), de csak közelítőleg sejtjük, mikor születtek (hiszen csecsemőkorukban még nem rendelkeztek későbbi hírnevükkel). Kalmár György esetében - amint életrajz írója,…..
George Psalmanazar (1679?-1763) 1703-ban tűnt fel Rotterdamban, és azt állította magáról, hogy egy Formosa nevű sziget szülötte. Formosának akkoriban a mai Taiwant hívták, és viszonylag keveset lehetett tudni az ottani népekről és szokásokról. Psalmanazar híre gyorsan terjedt,…..
Egy Pozsony megyei helység, Gelle plébánosának, Kalló Antalnak 1777-es leveléből tudjuk, hogy falujában egy bizonyos Ketskeméthi nevű öregnek volt egy ismeretlen betűkkel írt különleges imádságos könyve. Kalló – állítása szerint – gondosan lemásolta a könyvet, mielőtt az…..
Megjelent a könyv, amelyben a blogon található történetek nagy része olvasható (némi szakmai körítéssel)    Íme, róla van szó:   Megrendelhető a Balassi Kiadó weboldalán komoly kedvezménnyel, valamint a Bookline-on szintén kedvezményesen. A szerző a kötetet…..
Robert Boyle, angol fizikus és kémikus (1627-1691) nevét mindenki ismeri, aki vissza tud idézni valamit a középiskolai fizikaóráról, ha mást nem, a gázok térfogatának és a rájuk ható nyomásnak az összefüggéséről szóló Boyle-Mariotte törvényt minden bizonnyal tanultuk. De…..
A régi idők egyik legelterjedtebb jövendőmondó eljárása a geomancia volt. A geomancia eredetileg a föld által végzett mágia volt, de a kifejezés a középkorban jelentésváltozáson ment keresztül, és olyan módszer megnevezésére szolgált, amely akár bottal a földbe, akár…..
Aki tartott már a kezében régi kéziratot, jól tudja, hogy nem csak a szándékosan kódolt szövegeket nehéz desifrírozni, néha azokat a rendes írásokat is, amelyeket senki nem kívánt titkosítani.  A korábbi századokból ránk maradt kézzel írt szövegek a mai kéziratainkhoz…..
Ki ne ismerné Albrecht Dürer híres metszetét, a Melankólia 1-et, amelynek hátterében, az angyal szárnyai felett ott találjuk a Szaturnusz bolygó mágikus négyzetét? Talán kevesebben tudják, hogy az efféle négyzetek története az ősi indiai és kínai kultúráig követhető…..