Regisztráció Blogot indítok
Adatok
elkóder

10 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Negyedik epizódjához érkezett a Westworld, az HBO új, nagyszabású drámája. Az egymás után megkergülő (értsd egyre emberibben viselkedő) robotokról szóló sorozatban senki sem az, akinek látszik. Egymás után termeli ki a sorozat a rajongói teóriákat (vagy podcasteket), amik között könnyű elveszni,…..
Elkóder Szájkóderrel egy alkalommal Aachenben töltöttünk pár napot barátoknál. Szóba került, hogy az ottani nyelv milyen, mivel Aachen a holland-német határnál fekszik. Egyébként tök bizarr, mész az úton, két oldalon pedig utcára nyíló házak sorakoznak egymás mellett. Az…..
Elkóder: Megnéztük az Utolsót, feliratozva. Jó volt. Spoilerezni fogok. A feliratot egy projektor szolgáltatta, ami a színpad fölé egy fekete csíkra vetített, összesen 3 sorban (zseniálisan egyszerűen oldották meg a dolgot, egy fekete lappal letakarták a projektor lencséjének…..
Igazán nagyon jól esett, mikor behívtak a Civil Rádióba egy riportra a Szegő-díj kapcsán, és a blogomról is beszélgettünk. Izgultam, hogy mindent értsek, végül becsúszott egy baki, de attól is olyan igazi az egész, hiszen a hétköznapokban ugyanilyen vagyok. Harle Tamás…..
Elkóder: Vajon mennyire függ tőlem, a hallótól a hallássérült párom? Mennyi ebből az érzelmi függés, és mennyi a rám utaltság, amikor időpontot kérek neki a pedikűröstől, interjút egyeztetek neki telefonon, vagy amikor gyorsan összegzem azt a három mondatot, amit nem…..
(a másik oldal ismét megszólal. E poszt előzményeit itt olvashatjátok.) Én hallok, ő nem, mások a szokásaink. Habár az elmúlt években kialakultak bennem új reflexek, szokások, egyszerűen képtelenség elszakadni huszonvalahány év szocializaciójától. Ahogy a forró kávét…..
Nemrég néztünk egy filmet, amiben a főszereplő fejét és arcát "pajzs" borította, nem látszott belőle semmi más az egész film alatt, csak a szája(Dredd). Szájkóder manapság egyre több angol szót tud leolvasni filmekben a szereplők szájáról, gyakran elkapja a bocsánatot(excuse…..
Elkóder (aki hall): - Akkor este találkozzunk!- Oké, hol?- A blahán.- A villamosnál?- Igen.- Melyik oldalon?- A nyugati irányába.- Hánykor?- 7kor.- Ok, ha valami közbejön, akkor meg.... küldjél SMS-t. Merthogy a telefont úgyse veszed fel. Gyakran mondom, hogy azért megpróbálhatná…..
- Holnap mikor érsz haza?- Hmmm?- Holnap mikor érsz haza?- Micsoda?- Holnap, mikor, érsz, haza? Hunyorít, látom hogy őrült sebességgel pörögnek a fogaskerekek. Éppen szeletelem a sonkát, ő meg nem tudja hogyan jön a finom kérsz laza a sonkához. Kinyitom a szám, a fény felé…..
- Mi ez a zaj? - kérdi pislogva.- Mi? Miről beszélsz? Milyen zaj? - fordulok felé. Ülök a laptop előtt, nézek ki a fejemből. Fülelek. Aztán szép lassan kapcsolok két fázis késéssel.- Repülőgép.- válaszolom, már-már gyerekesen lenézően.- Tényleg??? A szeme akkora lesz, mint…..
Hallássérült.Benne van. Valami nem oké a hallással, merthogy megsérült. Én is az vagyok és mégse. Hadd menjek bele egy feleslegesen hosszú és körülményes magyarázatba! Megszülettem meztelen és kifejlődött az agyamban a hallás. Merthogy nem elég a fülcimpa, hallójárat,…..