Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szájlány

80 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szájkóder Drága Édesanyám! 2013.09.08 12:31:59
Tudtam, hogy egyszer eljön az a nap, mikor ezekről a dolgokról beszélnünk kell. Rólad. Rólam. Kettőnkről. Nem mintha időnként nem beszéltünk volna, csak nem jutott idő mindenre. Nehéz szavakba önteni az ilyet. Tudod, minden nap minden pillanatában van okom arra, hogy eszembe juss.…..
szájlány 2016.06.19 14:02:56
@Szélesné Zsuzsa: Köszönöm! :* <3
Mégis csak van ebben a karmában meg a vonzásban valami. Mióta a blogot írom, néha eszembe jut, hogy kéne egy szájkóderes bögre, vagy valami. Ez mégis csak már olyan, mint egy saját gyerek, szívesen hurcibálnám magammal mindenhová. És mi történt? Hát, az történt, hogy…..
Szájkóder Cirip, cirip, cirip 2015.07.03 12:32:10
Gyerekek, nagy a baj. Beszereztünk Elkóderrel egy arrogáns cuki kaméleont, persze előtte szültünk egy évig, hogy legyen-e vagy ne. De végül is itt gubbaszt a kis pukkancs a nappalinkban, és hát na. Imádjuk. Azért vajúdtunk vele olyan sokáig, mert két dolog eléggé visszatartott…..
Mikor kiderül mások számára, hogy Szlovákiában születtem, magyar iskolában tanultam, ahol emellett szlovák nyelvtanom és irodalmam is volt napi szinten, plusz egy kötelező idegen nyelv (nekem a német), mindenki felsóhajt, hogy úristen, hát neked baromi jó, tudsz két idegen…..
Szájkóder Mitől jó egy edző? 2015.06.20 12:06:53
Évek óta rendszeresen edzek, mozgok, muszáj is, mert hízékony természet vagyok. (Ez van. Uff. Keveset kell zabálni. ) Ez azt jelenti, hogy a heti 2-3 edzéstől a heti minden nap edzésig megéltem a rendszeres mozgás nyűgjét, fájdalmát, de annak minden pozitívumát is. ( például…..
 Áprílis elején az Origón megjelent egy cikk Daniról, aki siketként a Hajtás Pajtás biciklifutáraként dolgozik. Az egész cikk tök pozitív, bemutatja a tényeket, a nehézségeket, rámutat arra, hogy a srác milyen klasszul helyt áll. Mert így is van. És én már éppen megörültem…..
szájlány 2015.04.27 14:37:28
@pythonozok: Ha egy halló bedugja a fülét valamivel, vagy zenét hallgat, és úgy megy ki bicajozni forgalomba, nem ugyanaz, mint egy hallássérült. Ezt próbálom magyarázni.:) Egy hallássérült születése óta hangok nélkül közlekedik- autóval, bicajjal, gyalogosan - és egy olyan rutint, plusz érzékszervet fejleszt ki az évek során, ami a hallónak sosem lesz meg. Mivel nincs rá szüksége.
Bizony ám, ismét előadja a Proton Színház az Utolsó című darabot a Trafóban, én már voltam rajta, nem bántam meg, főleg, mert feliratozták is, így végre tudtam elejétől végéig követni a darabot. Erről Elkóderrel írtunk is egy véleményt, olvassátok el, de vigyázat,…..
Szájkóder start 2013.07.22 11:04:42
Elkészült.  Az az igazság, hogy iszonyatosan izgulok. Körülbelül egy évet érlelődött bennem a gondolat, hogy létre kell hoznom a Szájkódert. Tépelődtem, kínlódtam, mondhatni vajúdtam, aztán lám: megszületett. Az elmúlt egy évben álmok és célok törtek össze,…..
Mindig elgondolkozom azon, hogy a könyvek mikor és miért lettek az életem szerves, kitörölhetetlen részei. Meg hogy mi is a könyvek szerepe pontosan az életemben. Milyen szerepük lehet egy hallássérült életében? Főleg akkor jut eszembe ez, mikor az autóban ülök hátul, mindenki…..
Tudom, nem könnyű velem az élet. Szegény csajjal szembe kell fordulni, úgy kell beszélni, mert szájról olvas, ha kiabálok, nem hallja meg, biztos ami biztos, egy jól irányzott sípcsontrúgással jelezni kell, hogy hé, kommunikálni szeretnék vele. Ha el akarom érni, imádkozhatok,…..
szájlány 2014.12.01 12:51:35
@verkagrafomanka: Persze, járok. Sőt! De nem mindenki van tisztában azzal, hogy ott feliratoznak jobban, plusz ezek azért művészmozik, művészfilmekkel. Ami amúgy tök jó, én szeretem azokat is, nem is kicsit. De azért az ember megnézi azt is szívesen, ami éppen a plázákban megy. Azért az más filmkínálat, amikből a művészmozik nem sokat adnak le.
*Anna beszámolóját még én is meghatottan olvastam, pedig ismerem már egy ideje. De ezeket a sorokat olvasva igazán mélyen bele lehet látni az író törékeny, ám mégis erős lelkébe. Olvassátok, szeressétek, fogadjátok be, ismerjetek magatokra. Hallássérülésről,…..
Egyszerre vagyok vidám és szomorú, egyszerre őrjöngök az örömtől és dühtől. Hát komolyan 24, azaz hu-szon-négy évet kellett várnom erre? El tudjátok képzelni, mennyire ácsingóztam már egy olyan előadásra, ami színpadon történik, élő színészekkel, és értem is az…..
Szájkóder Hol vannak a határok? 2014.10.20 15:38:23
  ,,..tudd, hogy mikor kell elismerned a vereségedet! Mindannyian szüntelenül rákényszerülünk arra, hogy felismerjük, hol vannak képességeink határai. A halláskárosultnak gyakran nehezebben megy ez a felismerés. Nem szeretnék idő előtt kapitulálni azért, mert nem hallok,…..
Szájkóder Tapasztalatcsere 2014.10.13 09:31:06
Tök jó élményem volt ma, a Tollampapirom blog írója rám írt, hogy felbuzogott benne az érzés, hogy még eddig nem írta meg a hallássérülésével kapcsolatos élményeit, így szánt egy posztot erre. Nagyon örülök ennek, mert hát nem titok, hogy ez is a célom a blogommal.…..
Elolvastam ma a hvg-n egy interjút Bud Spencerrel, alias Carlo Pederselivel. És mire a végére értem, kajak azt éreztem, hogy megölelem ezt az embert. Az van, hogy gyerekkoromban a filmnézés úgy nézett ki, hogy leültem a kiscsaláddal a tévé elé este- mert akkor még a tévének…..
Átadták a Szegő-díjakat szerda délelőtt. Ma délelőtt átadták a Szegő-díjakat a Magyar Újságírók Országos Szövetségének a székházában. Ezt onnan tudom, hogy nemrég jöttem el róla, boldog Szegő-díj tulajdonosként. Arról, hogy ez mit jelent nekem, arról majd pár sorral…..
Szájkóder társfüggőség 2014.09.28 13:13:00
Sosem lennék valakivel csak azért, hogy legyen valaki arra az esetre, mikor általában az embernek valaki kell. Bár a nők sokszor olyan dolgok miatt maradnak a férfiakkal mint a pénz, ház, vagy amiatt, amit úgy hívnak, hogy társfüggőség, de én sosem láttam értelmét ennek, hiszen…..
Szájkóder Mélypont 2014.09.17 12:51:28
Mindenki van néha úgy, hogy megzuhan kicsit, csak ül és fekete ürességet érez, kóvályogva jár egyik szobából a másikba, megáll, megkérdezi magától, hogy deénmostidemértisjöttembe(?!), aztán tesz még egy kört, és gondolkozik körbe-körbe, hogy rájöjjön, miről is kéne…..
Szájkóder Kirekesztődés 2014.09.16 11:07:25
(* visszaemlékezés. hallássérülten az integrált oktatásban. már megjelent a NetBarátnőn.) Fel kéne pasztázni a parkettát, gondolom, mikor kora reggel belépek az osztály ajtaján. Makacsul fixírozom a padlót, szorul a hurok a gyomromon. Szemem sarkából felsandítok. Nagy a…..
Ha van valami, aminek nagyon tudok örülni, akkor az, hogy megismertem Annát. Anna ugyanis szintén hallássérült, tud beszélni, és a felsőoktatás intézményeinek padját koptatja a sokadik diplomáért már végeláthatatlan ideje. Mint én. Igazából, míg őt nem ismertem, nem is…..
 (régi epizód. mikor még nagyon fiatal és életpályakezdő voltam)   „Mellékesen megjegyezném...” Törlés. Fejcsóválás. Homlokdörzsölés. „Egyébként hallássérült vagyok."  Bámulom az e-mailt elégedetlenül, bosszúsan. Nézem, ahogy villog a kurzor, megint a…..
szájlány 2014.09.06 23:37:20
@Vaddi: Dehát ez a poszt egyáltalán nem zárja ki, hogy voltak e-mailes interjúk is. :) És hogy nem kérdeztem meg, hogy nekik mi a kényelmesebb. (és én is a mail verziónak drukkoltam titkon) De tény, hogy manapság a mailt részesítik előnyben (én is úgy csinálom), ez meg úgy 4-5 éve volt. Akkor valahogy a személyes verzió mintha jobban dívott volna (legalábbis esetemben ez volt az általános tapasztalat). :)
Szájkóder Nincs nálam pénz! 2014.07.23 12:21:07
Nem tudom, a régi világban ez hogy ment, mikor az elektronika a tojásban érlelődött még, és se telefon, se csengő nem volt a kapukon, bár az is igaz, néhol még kapu sem volt, maximum egy karó, ami jelezte a birtok határait, meg ha volt is, jobbára tárva-nyitva állt, szabadon…..
Este kilenc óra volt, és Győr külvárosában ücsörögtem a betonpadkán egy benzinkútnál. Éppen Olaszországból jöttem haza, és még mindig 30 kilométer választott el az otthonomtól. Egy héttel előtte Komáromból indult a busz Olaszországba, ahová szüleim vittek ki autóval.…..
Nyilván mindenki ismeri az unásig ismételt jó tanácsokat, amiket a női magazinoktól kezdve a bulváron át a HR oldalakig mindenki ismételget, azaz hogyan legyél a főnök kedvence, hogyan lépj eggyel feljebb. Sztorik a szereposztó díványokról, cikkek arról, hogy legyél kreatív, jó…..
Szájkóder patthelyzet 2014.05.27 11:30:15
Ő hall én pedig nem, ezért mások a szokásaink. Ha tömeg van és nagy a zaj akkor ő a fülemhez hajol és úgy beszél, de én akkor nem látom a száját és nem értek semmit sem, hisz én nem hallok úgyhogy felesleges nekem a fülembe bármit is mondani, mert mindig csak a szájakat…..