Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szabó alexandra

6 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2014 az Ybl Bicentenárium és egyben a magyar építészet éve, ugyanis 200 évvel ezelőtt április 6-án született Ybl Miklós. Ennek megünneplése képpen különböző programok várják a látogatókat: az általa tervezett épületekbe látogatásokat szerveznek, konferenciákat rendeznek…..
szabó alexandra 2014.04.02 09:59:12
@Hmmm...: Mindent el lehet rontani, de egyelőre nagyon jól néz ki a Várkert Bazár.
...majd kiderül, ha beengedik a nagyközönséget, no meg persze teljesen befejezik a munkálatokat! ;)
Most, hogy közeledik a Halottak napja és egyre több ember kerül akarva-akaratlanul is kapcsolatba az elmúlás/halál és a temető/temetőbe járás gondolataival, gondoltam megírom az  augusztus 1.-jén megjelent írásom - Temetőkertek, mint városi zöldfelületek!? - Avagy piknik a…..
Mindezidáig még nem próbálkoztam cikkfordítással, de ez a téma felkeltette az érdeklődésemet: RAISING THE ROAD. A következőkben a cikk szabad fordítását és a saját hozzátűzdelt kitekintéseimet olvashatjátok. Először is egy kis alapozás gyanánt bevezetlek titeket az…..
szabó alexandra 2013.09.10 11:31:27
@neoteny: Köszönöm, nem találtam a megfelelő szót rá!
Már régóta foglalkoztat a városi zöldfelületek kihasználhatósága, szokatlan elvek alapján tervezése, így egyetemi éveim alatt felvettem a Történeti temetők elnevezésű kurzust, hogy nagyobb betekintésem legyen a temetőkertek – mint városi közparkok, közkertek – bővebb…..
szabó alexandra 2013.08.04 20:30:56
@medvegy: Köszönöm, hogy példának hoztad a Japán temetkezést. Én úgy tudom, hogy csak az ország egyes részein tiltották be a föld alá temetést, hogy ne hagyják magukra a halottakat. Mindenesetre nagyon érdekes a Japán temetkezési rituálé. Itt olvashattok róla többet: en.wikipedia.org/wiki/Japanese_funeral
szabó alexandra 2013.08.04 20:39:11
@sEm: Köszönöm a kedves hozzászólást. A hibát javítottam. :)
Nálunk még nem igazán elfogadott a fogócskázás a temetőkertekben, de ahogy írtad, nyugaton egyre inkább. Sőt az öko-temetkezés gondolta is igen kedvelt. Ha a sírok helyére csak egy fát ültetünk és évek múltán „megtelik” a temető, akkor egy árnyas parkot kapunk, ahol a fák árnyéka alatt emlékezhetünk szeretteinkre.
szabó alexandra 2013.08.04 20:09:58
@funfun: Ez egy kissé sarkított példa. Nem hiszem, hogy a temetőben labdázó gyerekek megzavarnának egy temetést. A temetőben sétálás, piknikezés vagy labdázás nem azt jelenti, hogy tiszteletlenül viselkednek az emberek. Sokkal inkább azt jelenti, hogy elfogadják szeretteik távozását és szeretnének egy örömteli napot eltölteni velük a temetőben.
MUTATÓ Városi fitneszre fel! 2013.05.06 07:45:00
Télire az ember kénytelen beköltözni a konditerem műgyantaszagú, kellemetlen fényű, frusztráló világába, de ahogy emelkedik a hőmérséklet, már áramlunk is a szabadba. Jó hírünk van: a játszóterek ma már nemcsak a gyerkőcöknek épülnek! A városban való sportolás új…..
Az Flórián tér a helyieknek olyan fogalom, mint másoknak a Moszkva tér, kicsit régi, kicsit kopott, de a mienk. Az óbudai térről mindenkinek ugyanaz ugrik be: az üzletház és az előtte elterülő körülbelül 5,5 hektáros park. Egyszerű, suta teresedésként éljük meg, holott…..
A Római Duna-part egy értékes kapocs a város, a lakók és a természet között. Élőhely, ökológiai folyosó, Natura 2000 védettség alatt álló terület és rengeteg városlakó emlékeit őrző természet közeli vízparti föveny. A jelenlegi várostervezési álláspont szerint a…..