Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Denielo Hungara

23 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az idegen nyelveket azért hívjuk idegennek, mert különböznek a magyartól. Ezt mindenki tudja, aki valaha is tanult már nyelveket. De mi következik ebből? Az idegen nyelvek más szavakkal fejezik ki ugyanazokat a dolgokat, mint mi. Például a hét (mint időegység) nem hét lesz, hanem…..
A forgalmas nagyvárosok büdösek, ez alól nincs kivétel: összemosódik a szélben az török gyrososból áradó mérsékelten gusztusos illatfelhő a körútról hullámokban támadó kipufogófüsttel, amott egy rakás kutyaszar színesíti a képet, ott az étterem mögötti kukákból…..
Az eszperantó szókincsét tudatosan kicsire tervezték, hogy a nyelv megtanulását megkönnyítsék. De még ez a szűk szókincs is szótárakat tölt meg. Mit tanuljon a diák, ha gyors sikerre törekszik?   Szavak és szóösszetételek Az eszperantó sok módszert használ arra, hogy a…..
A szavak tanulása az idegen nyelvek tanulásának egyik legnehezebb része. Nincs ez másként az eszperantóval sem. Vagy mégis? Az eszperantó tanulása általában két szakaszra bontható. Az elsőben leginkább nyelvtani elemeket tanulunk meg, mint az igeragozás, a névelők és a…..
Avagy mire számíthatsz az Origó nyelvvizsgán? Nem csak eszperantó tanulóknak! A középfokú nyelvvizsga alapvetően két részből áll, az írásbeliből és a szóbeliből. Ezeket „A” és „B” betűvel is jelölik. A nyelveket (az iskolán kívül) alapvetően szóban használjuk,…..
A nyelvvizsga írásbeli részét általában nem azok javítják, akik felügyelték a termet a vizsga írásakor, ezért ott nincs különösebb jelentősége a személyes benyomásoknak. A szóbelin viszont több lehetőség van a vizsgázók szubjektív megítélésére, ezért érdemes…..
Az ITK honlapján is van egy tippgyűjtemény a nyelvvizsgázóknak. Ezeket az ötleteket több ezer sikertelen vizsga és sok-sok fellebbezés alapján gyűjtötték össze, ezért mindenképpen érdemes ismerni őket.   Szóbelihez A szóbeli vizsga beszédkészséget vizsgáló részének…..
Van egy régi vicc: – Hogy hívják eszperentéül Kerepestarcsát? – Kerepes-netegyele! Az első időkben próbáltak minden névnek eszperantó változatot is létrehozni: így lett Budapestből meglepő módon Budapeŝto, Londonból Londono, Berlinből Berlino,…..
A középfokú írásbeli nyelvvizsga elején fél órád van kitölteni egy 50 kérdéses tesztet. A kérdések tipikusan a nyelvtani szabályok ismeretét tesztelik, de a szókincsük is középfokú lesz. Ez azért bajos, mert a teszt megoldása során nem használható szótár. A megadott…..
Van néhány szó, amit érdemes tudni a mai nyelvvizsgázóknak, de a régebbi kiadású tankönyvek és szótárak nem tartalmazzák őket. Ezekből egy rövid gyűjtemény: A számítógép részei: komputilo = számítógép ekrano / monitoro = képernyő / monitor muso = egér musmato /…..
Az előző részben átnéztük, hogy milyen kultúrája van, és milyen nincs az eszperantónak. Most az eszperantó jelképei kerülnek sorra. Az eszperantó mozgalomnak számos jelképe van. A legalapvetőbb mind közül a zöld szín (viccesen hangzik: verda). Ez még Zamenhof idejében…..
A nyelvtanulásnak fontos része az adott nyelv kultúrájának megismerése. Hiszen végső soron a nyelveket csak egy emberi közösség tartja életben. Még egy olyan mesterséges nyelv is, mint az eszperantó, önmagában nem nyelv, csak egy logikai váz: attól válik élővé, hogy van egy…..
Már a képek beszúrásakor vagy utólag is tudjátok igazítani a posztba szúrt képeket. Háromféle opció közül választhattok: Jobbra igazítva, szöveggel körbefolyatva Balra igazítva, szöveggel körbefolyatva Középre rendezve, körbeszöveg nélkül A régi rendszerben…..
A Facebook és társai után most nézzük, mit lehet még felhasználni az internetezés hasznossá tétele érdekében! A sokak által kedvelt Mozilla Firefox ingyenes webböngésző például elérhető eszperantóul is. Ha szeretnéd, hogy naponta szembesülj olyan hasznos kifejezésekkel, mint…..
Akár bevallod, akár nem, a facebookozás rengeteg időt elvesz a tanulástól. De ha eszperantóra állítod a felület nyelvét, akkor közben is tanulhatsz valamit... A Facebook felületét úgy állíthatod át eszperantó nyelvűre, ha a képernyő bal alsó sarkában látható feliratra…..
Az ember azt gondolná, ha létezik egy mindenki által könnyen megtanulható nyelv, azt felesleges tovább egyszerűsíteni. Ezzel szemben amióta csak létezik az eszperantó, azóta születnek újabb és újabb reformkísérletek. Lássuk, mik a leggyakoribb panaszok! Az eszperantó alapjait…..
Denielo Hungara 2013.04.22 15:17:22
Huhú, végre egy olvasó!

@vladimir964:
"A szláv nyelvekben a melléknév számban, nemben, és esetben igenis alkalmazkodik a főnévhez, akárcsak az indoiráni nyelvcsalád legtöbb nyelvében. Az, hogy a magyarban nincs ilyen, nem jelenti azt, hogy a természetes nyelvekben nincsen ilyen."

Igazad van, ez a rész egy kicsit zavarosra sikerült.

Én nem a melléknévragozást akartam ekézni, csak példát állítani az eszperantó megreformálásával kapcsolatos ötletekre. Ez egy jó példának tűnt, mivel a magyarban nincs melléknévragozás, az eszperantót tanuló magyarok viszont általában már az elején találkoznak vele.

Jó kérdés, hogy miért akarták 1894-ben és az idóban is eltörölni a melléknévragozást. Hiszen akkoriban még asszem zömében olyanok beszélték a nyelvet, akiknek az anyanyelvében is volt ilyen egyeztetés. Valami más bajuk lehetett vele, de ennek nem néztem utána.

A mesterkéltséggel, természetellenességgel kapcsolatos vádakra már nem a melléknévragozást akartam példaként állítani, hanem az -in- képzőt, és a nehezen kiejthető hangkapcsolatokat.

@Távmunka blog: fura... Ez egy jó érv lehet az eszperantó-tanulás mellett :)
Az eszperantó ékezetek nem minden betűtípusban találhatók meg, ezért sokan az X-es átírást használják helyettük (Gx = Ĝ; Cx = Ĉ; stb.), ami nehezebben olvasható, mint az ékezetes betűk. Ezzel a kis segédprogrammal gyorsan átalakíthatod az ilyen X-es szövegeket…..
A nyelvtanulók kedvelt eszköze a könnyített olvasmány, amiben érdekes és izgalmas történeteket lehet olvasni, de a kezdők és a középhaladók szintjére leegyszerűsített nyelvezetben. Ilyenek persze vannak eszperantóul is. És a legjobb az, hogy némelyikük ingyenes! Bár a legtöbb…..
Vannak jól szerkesztett könyvek, de egyetlen könyv sem mentes a hibáktól. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöm az eszperantó tankönyvek és segédkönyvek általam ismert hibáit.  Szilvási László: Sikeresen az eszperantó nyelvvizsgáig... (Kulturális Eszperantó Szövetség &…..
Bár az eszperantó piaca viszonylag kicsi, itt is több tankönyvből lehet válogatni, és ezek nem feltétlenül olcsók. Az alábbiakban összegyűjtök néhányat, amikkel biztosan nem csinálsz rossz vásárt. A nálunk leggyakrabban használt nyelvtankönyv Szilvási László Sikeresen az…..
Az írásbeli nyelvvizsga egyik feladata az idegen nyelvi szövegalkotás, amikor egy kb. 20 sornyi szöveget kell írni eszperantóul. Ez az iromány általában levél szokott lenni. Ha tehát megtanulsz jól levelet írni, akkor ezt a feladatot könnyen teljesítheted. De miből is áll egy…..
Úgy tartják, hogy az eszperantót alig néhány hét alatt meg lehet tanulni. A vizsgahelyek mégis tele vannak olyan nyelvvizsgázókkal, akik negyedszerre-ötödszörre próbálkoznak (ez nem csak tapasztalat: statisztika). Akkor hogy is van ez? „E helyen is fontosnak tartom hangsúlyozni,…..
Magyar eszperantó szervezetek: Magyarországi Eszperantó Szövetség, a hivatalos magyar képviselet A Kulturális Eszperantó Szövetség honlapja (de gyakrabban frissül az általuk fenntartott Eszperanto.hu és az Eventoj) Balatoni Regionális Eszperantó Alapítvány Cserkész…..
Ez az összefoglaló azoknak készült, akik még szinte semmit sem tudnak az eszperantóról, vagy nem nagyon tudják hova tenni. Lássuk tehát: miről is beszélünk? Kezdjük azzal, hogy az eszperantó egy idegennyelv. A legtöbb idegennyelvvel ellentétben azonban ez nem természetes módon…..
Eszperantó sarok Üdv mindenkinek! 2013.03.03 20:44:02
Saluton, azaz sziasztok! Ezen a blogon igyekszem összegyűjteni mindazokat a tippeket és érdekességeket, amik az eszperantó nyelv tanulásával kapcsolatosak. Ha érdekel az eszperantó, vagy ha ajánlották, de nem igazán tudod, mit gondolj róla, vagy ha bármilyen problémád van a…..