Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szivattyuk

29 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Grundfosnál nem viccelnek ha arról van szó, hogy le kell tesztelni egy fűtési szivattyút. Az alábbi videoón megnézhető, ahogyan egy Grundfos Alpha2 fűtési szivattyú határait szerenék megismerni extrém körülmények közti teszteléssel. A fűtési szivattyút egy tesztelő kamrába helyezik és extrém…..
Sokan ismerik és mégis kevesen foglalkoznak vele. A címben is szereplő probléma létezik, valós, bár azt is el kell ismerni, hogy nem az otthoni felhasználókat fogja érinteni tömegesen. Elsősorban az olyan helyeken alkalmazott szivattyúk tömítéseit érinti, ahol a folyadék ásványi tartalma magas…..
Az elmúlt év végével számos szivattyútípus eltűnt a piacról, helyüket új, energiatakarékos, magas hatásfokú szivattyúk vették át. Az ezekkel kapcsolatos bizonyos tudnivalókkal már több posztba foglalkoztunk. A korábbi bejegyzésekben elsősorban a fűtési szivattyúkkal…..
Új sorozatot indítunk, melyben a legfontosabb szivattyúgyárak történetét mutatjuk be hosszabb-rövidebb bejegyzésekben. Sorozatunk első tagjaként a német Lutz hordószivattyú gyár történetét ismertetjük. A LUTZ gyár alapítása A gyár 1954-ben alakult meg Karl Lutz Maschinen- und Apparatebau néven, az…..
Magyarország igazi szivattyúgyártó nagyhatalom. Legalábbis, ha az orosz atomenergia ipar felől szemlélődünk és, ha a kisfilm minőségéből indulunk ki. 2013 nyarán készült el hét darab óriási méretű, egyenként 100 tonna súlyú szivattyú, melyek a maguk nemében csúcstechnikát képviselnek. A legyártott…..
Az első részben röviden végigvettük a a fordulatszám szabályozású fűtési keringető szivattyúk történetét, majd azt követően a második részben az ilyen fűtési szivattyúk előnyeiről és lehetőségeiről volt szó. Ebben a részben néhány konkrét funkciót szeretnénk ismertető jelleggel, a teljesség igénye…..
Amikor télen hidegebbre fordul az idő az mind középületekben, mind pedig házakban és lakásokban is eljön a fűtés bekapcsolásának ideje. Ekkor szemebsülünk vele, hogy a munkahelyünk, lakásunk belső hőmérsékletének alakulása legfőképpen a kültér időjárásának alakulásától függ. Azonban az alacsony…..
Az előző bejegyzésben röviden bemutattuk a frekvenciaváltós fűtési szivattyúk elmúlt húsz évének sűrített történetét, most a konkrét műszaki előnyökkel foglalkozom. Ott tartottunk, hogy a fordulatszám szabályozásával nagyon pontosan be lehet állítani egy szivattyú munkapontját, mely ezáltal nagyon…..
Az elmúlt években széles körben elterjedtek a szivattyúk vezérlésére alkalmazható elektronikus áramlás- és nyomáskapcsolók (pl: Pedrollo EasyPress, Pedrollo Easy Small, WILO Fluidcontrol, Grundfos PM). Ezek a modern kapcsolók számos szivattyú vezérlési feladatot remekül…..
Nemrégiben jutott el hozzánk az információ, hogy az egyik legprofibb szivattyúgyártó immáron okos telefonnal történő vezérlési és beállítási lehetőségeket is biztosít egyes szivattyúihoz. Sőt! A helyzet az, hogy az eddig használt saját fejlesztésű infravörös vezérlőjüket, melyet a szerelők…..
Vágószerkezetes vagy hétköznapi nevén darálós szennyvízszivattyúk alkalmazásával kapcsolatban érdemes a vásárlás előtt néhány fontos dolgot végiggondolni: A vágószerkezet feladata a szennyvízben lévő szilárd szennyeződések felaprítása, szétdarabolása oly mértékben, hogy az a szennyvízzel együtt…..
Mit jelent a kapcsolódási gyakoriság?   A szivattyúk üzemeltetéskor érdemes odafigyelni a kapcsolási gyakoriságot. Mit jelent ez, miről van szó? Amikor egy házi vízellátó vagy öntöző rendszert üzemeltetünk általában szakaszosan üzemel a szivattyú legyen szó búvárszivattyúról vagy házi vízműről.…..
Azt tapasztaljuk, hogy laikusok többnyire a legegyszerűbben az elektromos teljesítménye alapján tudnak leírni egy szivattyút. Sokat halljuk ügyfelektől, hogy egy 0,75kW-os locsolószivattyút szeretnék vásárolni, mert eddig is ez volt beépítve! Sajnos a megközelítés - bár…..
A szivattyúk jelleggörbéivel foglalkozó sorozat előző részében a zárónyomással foglalkoztunk. Ebben a részben a jelleggörbe másik végével az úgynevezett "nagyvíz oldallal" foglalkozunk. Az előző bejegyzésben tisztáztuk, hogy miként mérik meg a szivattyú záróoldali…..
A szivattyú legfontosabb tulajdonsága a vízszállító kapacitása valamint nyomás előállító képessége. Ezen adatok leírására alkalmazható a szivattyú jelleggörbe, mely megmutatja az összefüggést egy adott szivattyú szállítóképessége és az ehhez tartozó nyomáskülönbség…..
Hogyan cseréljünk fűtési szivattyút, mire kell ügyelnünk és milyen problémákba lehet belefutni? Mikor esedékes a fűtési szivattyú cseréje?    Fűtési szivattyúnk megérett a cserére, ha hangja nem egyenletes, nemkívánatos zörejeket hallat, a csövet megtapintva erős rázkódást érzünk, a szivattyú…..
A csúszógyűrűs tömítések a forgó tengelytömítések csoportjába tartoznak. A csúszógyűrűs homloklaptömítés két különböző nyomású tér között tömít a tengelyre merőleges, axiális felületen. A nehéz üzemi körülmények között dolgozó berendezések számára…..
Mi a feladata a visszacsapó szelepnek?   A visszacsapó szelep egy egyszerű szerelvény, fő feladata a rendszerbe szerelve, a közeg áramlását csak egy irányba engedni. A rendszerbe szereljük, ha bármilyen okból nem akarjuk, hogy visszaáramoljon a közeg. Az áramlási veszteség kismértékű, a nyitó…..
Szivattyúk üzemeltetésekor óhatatlanul felmerül mindenkiben, hogy miképpen akadályozhatná meg azt, hogy a szivattyú a vízhiánytól tönkremenjen. Mikor állhat elő vízhiány és mi a következménye?   Amennyiben a szivattyúnkat valamilyen kútról vagy egyéb természetes víznyerő helyről (például egy tó…..
A házi vízművek alapvető feladat az, hogy automatikusan oldják meg a ház, családi házunk vízzel való ellátását legyen az alapvető forrás a csapadékvíz vagy más néven esővíz, talajvizek (például kuti víz vagy ciszternában összegyűjtött csapadék) netán háztartásokban…..
szivattyuk 2013.04.30 12:51:27
Üdv,

Sajnos túl kevés az információ. Ahhoz, hogy közelebbi lehessen mondani kellene néhány pontos adat.

A kút üzemi vízszintjének ismerete elengedhetetlen. Ha 8-9 méternél nincs lejjebb a vízszint, akkor szóba jöhet önfelszívó szivattyú. Ha vízszint ennél mélyebben van, akkor merülőmotoros szivattyú alkalmazandó.

Lásd még:
szivattyuk.hu/onfelszivo-szivattyu-vagy-buvarszivattyu.html

Másfelől tisztázni kellene a szivattyú feladatát. Kicsit más lesz a vége történetnek, ha csak slaggal akarunk locsolni egy kis kertet és más lesz, ha komplett vízellátást szeretnénk megoldani ugyanott.

Minden esetre SOSEM érdemes az elektromos teljesítmény alapján dönteni, előbb a hidraulikus dolgokat kell tisztázni és aztán a megoldást kínáló szivattyúk közül érdemes az alacsonyabb fogyasztásút választani (az persze nem biztos, hogy feltétlenül az lesz az olcsóbb).

Az, hogy mekkora motorral szerelnek fel egy szivattyút egy sok összetevős egyenlet, befolyásolja többek közt a járókerék mérete és alakja, illetve a maga motor is, mert például nagyobb hatásfokú motorból egy kisebb is képes lehet ugyanaz a teljesítményt nyújtani hidraulikusan.

Tehát egy (vagy több) konkrét szivattyút kell tekintetbe venni és köztük érdemes dönteni, nem pedig úgy általában a szivattyú motorjának teljesítmény felvételét.
A perisztaltikus elven üzemelő szivattyúkat elsősorban számos helyen alkalmazzák. Mivel számos olyan egyedi képességgel és tulajdonsággal bír, amely megkülönbözteti ezeket a szivattyúkat a többi például centrifugál vagy csavar eleven működő szivattyútól A perisztaltikus…..
Az iparban, ipari felhasználásokban töméntelen mennyiségű folyadék - többnyire természetesen vegyszer - szállítása történik hordókban vagy ipari konténerekben (ezt hívják egyébként IBC tartálynak). Ezek a szállítmányok a felhasználás helyszínére érkezve felhasználásra…..
Az ilyenekről mindig örömmel fogok beszámolni. 2013 február 15-én egy elég korrekt szivattyúlabort avattak fel a Budapesti Műszaki Egyetemen. Alkalomadtán megpróbálunk majd eljutni ide és személyes benyomásunkat is megosztani. Addig is itt egy magyar nyelvű video, kicsit…..
Pár bejegyzéssel ezelőtt foglalkoztunk egy hatalmas szivattyúval, melyet egy mexikói KSB projekt keretében Mexikóvárosban került telepítésre. Annak a bejegyzésnek a folytatása ez a video, mely a projektet mutatja be öt percben. Ha a marketing maszlagtól eltekintünk, akkor is szép…..
Az eredeti képet a pumpzone-on találtuk valamiért megragadta a figyelmünket. Ácsolt faszerkezet, kalapos emberek. Szinte hihetetlen, hogy száz éve is ilyen léptékben voltak képesek ilyen műszaki megoldást létrehozni, Tudom-tudom, az emberiség Apollo-11 küldetéssel 1969-ben…..