Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rostás Farkas György

174 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Péli Tamásról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Egyszer Ruva Pali öcsém így fogalmazott: Tomit mi csak” Pélivonak” hívtuk, s azt mondtuk, hogy közénk fújta a chandigari szél. Amszterdamban tanulta a festészetet a Hollandiai Királyi Akadémián.1974-ben tért haza Magyarországra és haláláig…..
Rubi édesapám egyetlen testvére volt. Apai nagyapám a híres Káló nagyon sokat mesélt az ő szeretett lányáról, mindig úgy emlegette, hogy rubintos virágom. Ezért is hívta őt élete végéig mindenki, aki csak ismerte Rubinak. Történt egyszer, hogy Káló papó has- és fejtífusz betegséget kapott. Akkoriban…..
- Krisztinára emlékezve – Egy karácsonyi hangulat hozta el nekem. Budapesten, Rákoshegyen laktunk a Szilágyi Dezső utcában. Nagy karácsonyi készülődésben voltunk. Egyszer csak egy macska hangjára lettem figyelmes, ezért keresgélésbe kezdtem. Kerestem Égen és Földön, de sehol sem találtam. Kis idő…..
Nyolc éve várok erre a napra! Elérkezett! Jó visszaemlékezni, valamikor nagyon régen ott a békési végeken, nekem volt ilyen gyönyörűséges, megható, szívet-lelket melengető ballagásom. A közelmúltban volt az én Gyuszkó fiam ballagása, s íme, hogy elrepült felettünk az idő, elérkezett a nagy nap,…..
Most kaptam a hírt, - a lehető legszörnyűbbet, ami csak létezik – EMBEREK FOGJÁTOK BE A FÜLETEKET! Ordítanom kell, beleordítani a világba a fájdalmamat. Összekapaszkodott a sorsunk, fél évszázad egymás mellett baráti kézfogásban. Nem találom a szavakat, amióta a szörnyű hírt meghallottam… Nem…..
Még el sem hozott a gólya, amikor elhatároztam, hogy írni fogok rólad, annyit, hogy teleírom a világot, az eget és minden csillagot. Mert amikor megszülettél Marcaliban voltam katona. Éppen őrségben álltam, amikor jött a hír, hogy készülődjek. Hazamehetek szabadságra, mert a lányom…..
- A tanár úr - Már évek óta szeretném megrajzolni az én legkedvesebb unokaöcsém portréját, emlékezni Narancsra, ahogyan mi a családban neveztük. Születésétől kezdve - ha tehettem - mindig ott voltam. Ha egy pici órácskára is, elmentem valahová, sírt-zokogott értem, a kapuban ült és ott várt. Ha…..
Régen eljöttem pici kis falumól, de majd’ minden nap szólít a szívem, hogy haza kéne mennem. Most csak arra tudok gondolni, amit egyszer nagyon régen az én szeretett barátom, aki Vajdahunyadon él, Remmel Feri mondott: „Hazamennek a halottak…” Én addig szeretnék még nagyon sokszor hazamenni, amíg…..
Pogány Erzsébet egy éve átköltözött... Szólt Isten és Ő nem tehetett mást, itt hagyott bennünket. Most ott van a Mennyei Haza örökkévalóságában. Nekem – és még sokan vagyunk így akiknek – nagyon hiányzik. Aki ismerte az első pillanatoktól kezdve szívébe fogadta. Rendkívüli egyéniség volt, kedves,…..
 -A cigányoknak is van iskolája - Isten úgy rendelkezett! Milyen gyönyörűséges, milyen megható és felemelő. A 21. század elején kinyílott a kapu és bementünk rajta mi, cigányok, hogy kiművelt emberfők legyenek a 21. század cigányai is. Létrehozták a Gandhi Gimnáziumot Isten kegyelméből. Amikor…..
Elment Tandori Dezső is – a nagy költőóriás – oda ahova az angyalok is pihenni járnak. Itt hagyott bennünket árvaságra. Mélyen megrendültem a hír hallatán. Egyszer, nagyon régen, 1981. szeptember 25.-én a Magyar Ifjúság Kulturális mellékletében, annak is a „Szót kér” rovatában írt rólam nagyon…..
 - Mure shavorenge - O Del amencaj, haj zhutij. Chi bisterdyol pa amende, kade sas vi dulmut, kadej vi akanak, haj kade avla punej lumaj e luma. Das ame lasha da, lashe dades, phralen, haj shavoren. Najisaras leske, lesko lashipe. Zumavas, lashe te avas, te kamas jekhavres, haj te zhutisaras pe…..
Szilveszter volt, nekem már a sokadik. Elbúcsúztattuk az elsuhanó évet. Szép volt vagy sem, csak Isten tudja, de az biztos, hogy egy évvel idősebbek lettünk. Csöndesen beköszöntött az újesztendő, s ilyenkor mindig számtalan gondolat nyüzsög az ember fejében. Vajon mit hoz a jövő … Mert az óévtől…..
A Napút című folyóirat közölt rólam egy önszócikket (rövid bemutatkozást), amit most itt a blogban is megosztok veletek Kedves Barátaim, akik méltattok arra, hogy figyelemmel kísérjetek. "Úgy tartják, hogy ember egyéniségét, azt az egyszeri és pótolhatatlant, csak valamely közösségben, a…..
Lajos bátyám az én gyermekkorom legendás hőse. Szülőfalunk fiataljainak, különösen a lányoknak a körében nagy népszerűségnek örvendett.  Gyakran hallottam visszaemlékezésüket a bátyámmal kapcsolatban: „Büszkék voltunk arra, ha Lajos, sokaknak Lali, felkért minket egy táncra. Ő volt a legjobb…..
A dolgozószobámban ülök a számítógép előtt. Körülvesznek a legendás elődök, a példaképeim arcképei: Rabindranath Tagore, Mahatma Gandhi, József Attila, Lakatos Menyhért, Szabad György tanár úr és még sokan mások. Olyan volt a csillagok állása, hogy az én példaképeim, tanáraim, mestereim, később…..
Az Isten mindenkit megajándékoz kit ezzel, kit meg azzal. Marosvölgyi tanár urat számomra ajándékba adta. Krisztus születése után 1959-et írtunk. Medgyesegyházán jártam általános iskolába. Ő tanított, ő vitt délutánonként a sportpályára, ő mutatta meg nekem a futball csínját-bínját. Szerette volna,…..
-Emlékeim közt kutatva- Emlékeim között kutatva, leveleket és fényképeket lapozgatva kerülnek ismét a kezembe a Habsburg család nádori ágának tagjaival készült közös fotóink, leveleink. Előttem vannak a cikkek és tudományos beszámolók, amelyek az un. „magyar habsburgi ág” történelmi érdemeiről…..
 - Harangozó Imre barátomnak, Falus-felemnek - ajánlva - Vándorok voltak őseim, az országutak vándorai. Vándoroltak, néha menekültek, mert nem fogadta be őket sem falu, sem város. De egyszer csak rájuk köszöntött a szerencse. 1423 körül, amikor Magyarország földjére értek, Zsigmond király, illetve…..
Rostás-Farkas György József Attila-díjas költő, író, műfordítóval Dúl Géza atya beszélget.  - Melyik a kedvenc szentírási helyed,  amelyik a legjobban megérintett? Választottam egy Máté evangéliumából való mondatot, ami nagyon megérintett, amivel csordulásig megtelt a szívem. „Gyertek hozzám,…..
Amióta visszavonulót fújtam, azóta több időm van elmélkedésre. Sétálgatok, bámulom a gyönyörűséges naplementéket, foglalkozom a növényeimmel, kertészkedem és majdnem minden fámon vagy balkáni gerle, vagy örvös fészkel. Ez nekem nagyon nagy öröm. Azt semmiképp nem szeretném kihagyni, hogy a…..
- Egy hajdani konferencia margójára - Barátaimmal, munkatársaimmal  gyakran beszélgetünk a cigányok sorsáról, s arról, hogyan segíthetnénk, változtathatnák a nehéz helyzeten. Ennek szellemében rendezzük meg évente nemzetközi tanácskozásainkat is. Hisszük, hogy közösen kell gondolkodnunk a…..
Nemzethalál, vagy valami olyasmi… Ez a vízió kísért, amikor a jövőről gondolkodom. Mások azt mondják, hogy nincs is nemzet – mármint cigány. Számomra azonban mindig létezett. Az én életem vezérfonala a cigány-testvériség érzése, tudata volt. Ezt hagyták rám őseim, akik még vándorló, lovas cigány…..
-A fájdalom megnyomorítja a lelket-   Amit most leírok, igaz történet, már régóta készülök papírra vetni. Kötegyánban történt, egy csöndes kis településen Békés vármegyében. Olyan családi perpatvarról van szó, ami nagyon szomorú következményekkel járt. Az egyik rokoni családban szóváltás támadt…..
- Szüleimre emlékezve – Mostanában sokszor álmodom édesapámmal, édesanyámmal és a már a Mennyei Hazában lévő testvéreimmel. Hajnalra virradóra ma is álmodtam… egy fájdalmasan, gyötrelmesen szomorú álmot, mert így szövődnek az emberi agyban a régmúlt eseményei. Az én szüleim minden áldott nap…..