Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Barta Ji

20 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A többségében magyarlakta Vörösmart (Horvátország) és Monostorszeg (Szerbia, Vajdaság) között elterülő, az interneten „alakuló” új ország, Liberland felkavarta az állóvizet. Az „Európai Amazóniában” fekvő miniállam nem csak a terület hovatartozásában egyezni nem…..
Nem lesz könnyű az Iszlám Állam elleni harc. A mellette hitet tevő radikális, fegyveres muszlim csoportok már nem csak a Közel-Keleten vannak jelen, hanem Afrikában és Ázsia távoli területein is. A szellem kiszabadult a palackból, nehéz lesz visszagyömöszölni.   „Hol a…..
Emberi és természetes határok műholdfelvételek alapján Manaustól Gibraltárig.   Az esőerdő és a város találkozása: Manaus, Amazónia - Brazília   A két millió lakosú Manaus, Amazónia leghatalmasabb városa. A trópusi esőerdő közepén felépített város elődje egy…..
Talán többen elhiszik a Közel-Keleten, hogy az újonnan megszülető Iszlám Állam elvezet a „történelem végéhez”. Talán az új uralkodó, a 21. századi kalifa, teljesíti be a muszlimok vallásos álmát? A történelem mintha visszakacsintana és rég elfelejtett határok mentén…..
Az ukrán események hihetetlen mértékű felgyorsulása közepette már Ukrajna széteséséről sem logikátlan elmélkedni. Az is elképzelhető, hogy az ország életében hosszan tartó káosz következik, ami felerősítheti a regionalizmust, és valóban az ország több részre szakadását…..
Amíg a világtól távol, elzárva éltek, könnyebben megőrizték hagyományaikat, ám a globalizáció következményeként a nomád törzsekhez is szép lassan elér a civilizáció, a kis népek fokozatosan beleolvadnak a szomszédos, nagyobb kultúrákba, elveszítve ősi nyelvüket,…..
Terjednek a Facebookon is azok a képek, amelyek távoli, egzotikus törzsekről készültek és a kommentek szomorúan beletörődnek, hogy hamarosan ezek a kultúrák eltűnnek a Földről. A legfrissebb ilyen a Jimmy Nelson fotós által készített, „Before they pass away”. (Magyar hangja a…..
Úgy tűnik, a szíriai polgárháború a gáztámadások miatt, olyan fordulatot vett, amit nem hagyhatnak szó nélkül a nagyhatalmak sem. De vajon segíthetnek-e a nyugati katonai beavatkozások a bizonytalanság és átmenetiség állapotába süllyedt országon? Összefoglaló ábrák és…..
A demokráciával próbálkozó himalájai kisország sikeresen vette az első akadályokat. A második választáson az ellenzék győzött. Képek a - ma még - zárkózott királyságról, mely 2008-tól alkotmányos monarchia. Képösszefoglaló Bhutánról, mely az előző bejegyzéshez…..
Bhutánban 2013. július 13-án tartják az ország második, valódi demokratikus választásának utolsó fordulóját. Még a királyságból a demokráciába való átmenet sem zárult le, de régi és újabb problémákkal is meg kell küzdenie a hamarosan megalakuló új kormánynak. Bhután…..
Május 20-a óta minden nap az újságok címlapjára került a világ harmadik legmagasabb hegye. A magyar hegymászás szomorú epizódja kapcsán a Kancsendzöngával kapcsolatos fura hírek is szárnyra kaptak. A nehezen kiejthető nevű hegy tetejére állítólag még senki sem jutott…..
Az itt következő képek Panmindzsonban, illetve környékén készültek 2003. augusztusában és az előző szöveges poszt kiegészítői. Sajnos a helyzet 2003 óta semmit sem változott - így aktualitásukat sem vesztették. Mivel diára készültek a szkennelés miatt kicsit vesztettek…..
Földön, vízen, levegőben? Dehogy! A föld alatt is támadhatnak az észak-koreaiak! Próbálkozásra már volt példa, és ezek eredményeit a turisták is megtekinthetik! Még mindig a címlapokon szerepel a koreai konfliktus, ezért egy újabb érdekesség a két Korea viszonyáról.…..
Mivel az észak-koreai rezsim felszólította a külföldieket, hagyják el az országot, mert nem tudják garantálni biztonságukat, felmerül a kérdés, hova menjenek az észak-koreaiak? Azok, akik már végképp nem akarnak ott élni, vajon hova mehetnének? Legálisan sehova. Illegálisan…..
Az Escape from Camp 14 című könyv tavaly tavasz óta érhető el az angolul értő közönség számára. 2013. március 8-a óta magyarul is olvasható. Címe: Menekülés a 14-es táborból (HVG Könyvek). Azontúl, hogy a döbbenetes, borzalmas és emberi ésszel felfoghatatlan állapotokat…..
A nemzetközi helyzet egyre fokozódik Nem, nem Magyarország és az EU közti konfliktusról van most szó! Miközben ugyanis ezek csetepaték zajlanak a vén kontinensen, addig a világ másik felén Kim Dzsong Un megint mondott valamit. Amitől elég sokan betojtak. Megnevezett egy szigetet,…..
Lassan indul el a komp a hatalmas Mekong folyó túloldalára. Biciklisek, motorosok és gyalogosok jönnek velünk. Nem vagyunk sokan, az emberek többsége nem erre megy, a túloldalon jelentősebb település nincs. A hajót irányító férfi családjával együtt a kompon él. Egyetlen…..
Az itt látható képek a hamarosan megszülető szöveges poszthoz kapcsolódnak. A felvételek egy laoszi hmong faluban készültek. A hmongok sok szempontból elég különleges törzsnek számítanak, helyzetük pedig - hasonlóan a blog címéhez - több értelemben is átmeneti,…..
H2SO4 Zöld járkálás 2013.02.16 20:18:13
Amikor egy mágnes mozgolódik, annak előbb-utóbb elektromos energia születése a vége. Ezt nyersebben úgy hívjuk, hogy elektromágneses indukció. A zseblámpák között találunk erre jó példákat. Vannak tekerhető, rázható, nyomogatható lámpák, de mindegyik esetében egy mágnest…..
Több jel arra mutat, hogy Kína egyre jobban igyekszik kiterjeszteni befolyását a határaitól messzebb eső dél-kínai-tengeri és indiai-óceáni területeken. Egy elmélet szerint mindezt egy megfontolt stratégia mentén teszi. Ez a gyöngyfüzér teória. A rohamosan fejlődő gazdaság…..
Barta Ji 2013.02.17 10:12:10
@H2SO4: Igen, pontosan. És persze csak remélhetjük, hogy Japánnal, Indiával vagy az amerikaiakkal nem keverednek háborús konfliktusba. Sajnos van rá esély. Remélem, hogy hamarosan nem lesz aktuális a poszt... (De, ha igen, akkor én szóltam. :) )
2013 január közepén letartóztatták a Tinariwen ("Sivatagok") zenekar egyik tagját Észak-Maliban. Ez az első hallásra talán érdektelennek tűnő hír, tömör összefoglalója annak, ami 2012-13-ban Maliban, ebben a nyugat-afrikai országban történik. A Tinariwen Mali és Nyugat-Afrika…..