Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kopasz Szuzukis

0 bejegyzést írt és 857 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
MENETSZÉL2016 Fotósarok IV. 2024.02.11 12:52:32
Fém és üveg Folytatva a megkezdett sorozatot, kalandozzunk el a múltba, a fém és üveg világába. Amikor azon ügyködtem, hogy az objektív parkomat szélesítsem, hozzám került egy igen masszív objektív. A Pentacon 200 mm , f4 objektív már ránézésre is tekintélyt parancsol. Kézbe véve már a…..
Meglehetősen friss hír, hogy október 27-én pénteken (a késő délutáni órákban) az izraeli hadsereg megkezdte szárazföldi hadműveleteit (a két hete tartó bombázások és fedett bevetések mellett) a gázai Hamasz-fegyveresek ellen, mégpedig az október hetedikei Izrael elleni támadás megtorlásaként…..
Kopasz Szuzukis 2023.10.30 11:45:52
@Morpheus.: Egy darab rakétát sem vettek. Az eddig kilőtt Hamasz-rakéta szinte mind barkács-rakéta volt. Vízvezeték csőből, kálium-nitrát műtrágyából és cukorból kendácsolt hajtóanyaggal. A hatásfokozó fej hulladék vasból darabolt vasrepeszekkel. Egyedül a robbanófej tartalmazott vásárolt robbanóanyagot. Amúgy egyre több arabb főnök hangoztatja, hogy mégsem kellene pénzzel támogatni sem a Hamaszt sem a Hezbollahot. A vezetőik egyre több pénzt lopnak el. Leginkább a humanitárius segélyeket, de beleturkálnak a katonai célra szánt pénzekbe is.
Álmot láttam. Álmot bizony. Ismét gyermek voltam, s édesanyám elküldött a Bocskai úti nagy KÖZÉRT-be. Hozz Ferikém egy liter tejet, egy kiló kenyeret. Az összesen 3.60 Ft + 3.60 Ft = 7.20 forint. Vegyél magadnak egy Pozsonyi Kiflit, az 1.50 - ért. És tényleg annyi volt! Fortepan - 1959, …..
Kopasz Szuzukis 2023.10.30 11:28:40
@Motorogre: A boltokba kerülő tej is egy feldolgozott termék. Bekerül a "bocitej" az átlag 4,5% zsírtartalmával a tejüzembe. Ott előbb pasztőrözik (hőkezelés, majd gyorshűtés). Ezután ráeresztik egy szeparátorra, és az összes tejzsírt és zsíroldékony tejfehérjét leválasztják. Kiszámolják, hogy a permeátumhoz mennyi ipari tejszín kell (1,5%-os vagy 2,8%-os "tejhez"), majd egy homogenizátor nevű géppel visszakeverik. A maradék ipari tejszínből vajat, vajkrémet, görög yoghurtot gyártanak. A legnagyobb haszon az úgynevezett nullaszázalékos termékeken van. Az összes ebből kinyert ipari tejszín a hasznot gyarapítja. Na, nem a tejtermelő gazdáknak, hanem a tejüzemeknek. Rájön még a tej árának mintegy harmadát kitevő "csomagolás" ára.
A siófokiak olyat találtak ki, ami a gyermekeket a mennybe-, több hazai vállalatot az összeomlás szélére katapultált...
A 24.hu egész részletes elemzést készített a Komárom-Tatabánya akkumulátor beruházásokról, és annak vízigényéről, a környéken folyó vízközmű beruházásokról. A cikk ITT olvasható el, én most csak pár dolgot szeretnék ebből kommentálni. Nem titok, részrehajló vagyok kicsit, mert a környéken élek, és…..
Senki nem bújhat el Szabadságharc 2023.01.27 07:45:10
Megy a tülekedés! Még nem eldöntött milyen gyarmat vagyunk, leszünk. Fő esélyesek között vannak a németek, a kínaiak, Korea, Japán. Trottyos szabadságharca ide, vagy oda, mi vagyunk a legtöbb ország által gyarmatosítani kívánt nemzet...
Kopasz Szuzukis 2023.01.31 09:42:06
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Józsinéni: a dajcs szabályozás 1 kicsit másabb, mint az "ungarische veszélyhelyzeti". Nem is akar több csájna, korean, japán odatelepülni.
Kopasz Szuzukis 2023.01.31 10:02:33
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Figyu: Debrecenben VAN egy éppen csak vegetáló konzervgyár. Elméletileg 4000 munkahellyel. VOLT a közelben egy cukorgyár. VOLT sok, kisebb feldolgozó üzem: MEDICOR, BHG, MÁV Járműjavító, stb. Nem ezek újraélesztésével kellett volna inkább foglalkozni? Mert akkor a lószart is tudnák hasznosítani a környékbeli mezőgazdák. És nem vonnának ki igen értékes mezőgazdasági területeket, hogy baromira szennyező vegyipari üzemet létesítsenek.

Te csak azokat a számokat látod, amiket agymosott fejedbe tömnek a pártközpontból. Mert imádod, ha a portohos, és seggnyalói a pofádba hazudnak.
Kopasz Szuzukis 2023.01.31 10:08:15
@konrada: Egy ilyen gyár üzemeltetési költségében nem a munkabér a legnagyobb tétel. Hanem a környezetvédelmi beruházások, és azon részek üzemeltetése.
A P70-ről szóló cikkben már említettem, mennyire gyakori tévhit, hogy a Trabant motorja egyenesen a P70-ből ered, ahogyan azt is, miért nincs ennek semmilyen műszaki, technikai, vagy akár történelmi alapja sem. Na jó, de akkor hogyan született meg a Trabant motorja? A hős NDK-s mérnökök fogtak egy…..
Meghalt egy ember, egy rendőr! Ki-ki vérmérséklete szerint helyezi előtérbe a két személyiséget, akiknek a sorsát, a szakma kovácsolta eggyé. A tavalyi év vége sem telt el tragédiák nélkül, de az idei is így indult. Legyen szó ismert, vagy „ismeretlen” emberről. Élete, így tragédiája is, akár a…..
Kopasz Szuzukis 2023.01.17 09:55:19
@ulpius66: Tévedsz, Ulpikám! Pár évre becsukják a diliházba, majd "gyógyultként" szabadul. Élve a jogaival.
Kopasz Szuzukis 2023.01.17 10:03:02
@ulpius66: A legnagyobb baj az, hogy a redőrök keze szolgálatilag meg van kötve. Itt, természetesen a járőrszolgálatos, körzeti megbízott rendőrök értendők. Rendőr családtag mondta el "titkosban": Komám, ha csak kihúzom a pisztolyt a tokból, máris séta a katügyre. Zárt térben nem használhatják a gázt, pisztolyt. Egy szűk lépcsőházban a gumibot meg csak akadályoz.
Az "átkosban" persze a közrendőrök rendszeresen megsétáltatták a kádárkolbászt. Volt is némi elrettentő ereje. A törvénytisztelő állampolgárok nem is tartották a rendőrállam megnyilvánulásának. Akkoriban, ha nyilvánvalóan indokolt volt a fegyver-, vagy a kényszerítő eszköz használata, az elöljáró egyszerű kivizsgálással döntött a jogosságról. Persze, ha "tűzben rogyott" valaki, akkor volt katonai ügyészi kivizsgálás.
  (fotó: Molnár Tamás) Az ellenzéki sajtóban, mint véres kardot hordozzák körbe a debreceni közmeghallgatást; íme a corpus delicti, a narancsízéről ismert, cívis városban, a bezzeg Debrecenben, ahová Kósa Lajos, mint Toldi Miklós, petrencés rúddal tereli a befektetni vágyó tőkét, a „népek”…..
Kopasz Szuzukis 2023.01.12 22:17:59
@Vén motoros: Ne hasonlítsd össze az egyébként igen szigorú német környezetvédelmi normáknak megfelelő amerikai céget a laza, "majdéjfélelőtthozunkújtörvényt" magyar szabályozással. A TESLA nem használ nyitott rendszereket, gyakorlatilag nulla a vízkibocsátásuk. A keletkező veszélyes hulladékot a német törvények alapján vissza kell szállítaniuk az USA-ba.
Az meg ma derült ki, hogy valójában mi áll a kínai befektetők beruházási szándéka mögött: kimenekíteni Kínából a tőkét. Pártunk és kurmányunk ehhez asszisztálva megnyitotta a kínai pénzmosodát.
Kopasz Szuzukis 2023.01.12 22:44:27
Azt próbálod sugallni, hogy ez az egész botrány a közmeghallgatáson a mocskos ballipsik miatt volt? Hát nem!
Debrecen város és a környékbeli települések polgárainak most kezdd elege lenni az átverésekből. Fideszes szavazó polgár is felszólalt, és számonkérte a polgármestertől, hogy milyen indokkal megy szembe a saját választói akaratával szemben. Persze, hatalmi arrogancia volt a válasz: megválasztottak, teccettek volna másra szavazni.
Hazudnak éjjel, hazudnak nappal. Ismerős? Ígérték, hogy milyen szuper lesz a debreceni stadion. 2 hetente focimeccs, és semmi egyébb. Viszi a pénzt. Ígérték, hogy a gumigyár majd munkahelyet teremt. Döntően vietnami, thaiföldi vendégmunkásoknak. Ígérték, hogy micsoda nagy gazdasági fellendülést hoz a Richter gyáregysége. Sok éve 100-120 fős létszámmal vegetál. A BMW-gyár építkezésén török vendégmunkások dolgoznak. A 2022-re beígért "vakcinagyár" helyén csak a földkupacok tologatása zajlik. Egyetlen téglát le nem raktak. Van viszont eszméletlen mennyiségű, silányul kivitelezett térkövezés, teljesen kiszáradó környezet. ÉVtizedek óta megoldatlan átmenő teherforgalom a város belterületén. Ma is beszakadt egy útszakaz a 4-es főút átmenő szakaszán. És nem tudják hová terelni a napi több száz nehéz teherautó és kamion forgalmát.
Ezek után nem csoda, ha a debreceni és környékbeli lakosok pártállástól függetlenül nem veszik be a lózungot, hogy mekkora gazdasági fellenülést és szép zöld környezetet hoz majd ez a kínai csodaberuházás. A politikusoknak biztos. Jó vaskos "sikerdíj" formájában. Arra meg végképp semmi garancia, hogy pártunk és kurmányunk, jó szokásukhoz híven nem követi a gödi példát: elveszi a várostól az iparűzési adót.
Az autózás története és része történelem menetének - így volt ez a XX. században és a XXI. században is... A magyar férfiak (és persze a hölgyek) évtizedekig elsősorban a kelet-európai "autócsodákat" voltak kénytelenek vezetni - ezáltal pedig szembesülni az ipari "trehányság" legkülönfélébb…..
Az európai normál nyomtávolság 1435 mm, ez épült ki a legtöbb európai országban. A kivételek közé tartozik a már a blogon sokat emlegetett Spanyolország a maga 1668 mm-ével. A szomszédos Portugália, mivel csak Spanyolországgal határos, szintén ezt választotta. Svájcban léteznek még 1000 mm-es…..
Kopasz Szuzukis 2022.06.08 19:52:45
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Anno, a talpfák valóban fából voltak, így abba bele lehetett hajtani a sínrögzítő csavarokat. Mára a legtöbb helyen előregyártott beton talp van, így abba biztonságosan nem lehet kialakítani egy más helyre eső rögzítőcsavar-fészket. Ráadásul a betontalp felső része nem sík, hanem a sínkoronánál kicsit kiemelkedik. Így még bajosabb megoldani.
A Rimamurányi-Salgótarjáni Vasmű (a Rima) történetét a második világháború végéig követtük. A vállalatóriást felépítő hatalmas koncentrációs folyamat ellentéte ment végbe a háború utáni évtizedekben. Ózd és Salgótarján vasipara elvált egymástól, a szocialista parancsgazdaság és a kohászat válsága…..
Kopasz Szuzukis 2022.05.13 13:00:52
@Galaric: Az SM fenntartásának volt egy másik oka is: a vashulladék feldolgozás. A Bessemer-konverterekbe csak folyékony vasat lehetett betölteni, nem volt önálló fűtése. A vashulladék olvasztásához külön kemence kellett volna. Elektro kemence szóba sem jöhetett, mert az áram kellett az alumínium kohászatnak. A nagykohókba sem lehetett bármennyi ócskavasat adagolni. Így maradt a martin. Ráadásul minnél rozsdásabb volt az ócskavas, annál jobb volt a martinba. Kevesebb idő alatt készült el egy adag.
A másik, lényeges különbség az adagméret volt. Akkoriban egy konverterbe 60-100 tonna nyersvas fért be. A Martin-kemencékbe 1000-1200 tonna.
A keresztrejtvények megfejtéséhez sok esetben ismerni kell egyes elemek vegyjeleit. Többször előfordult, hogy ismerőseim kérdéssel fordultak hozzám. Némelyik furcsább nevű elem esetében az iránt is érdeklődtek, hogy miért hívják így. A kérdés engem is érdekelni kezdett, és lassanként összegyűjtöttem…..
1885. Kézikocsi, vitorla meghajtással német Délnyugat-Afrikában, a mai Namíbia területén..
Kopasz Szuzukis 2022.05.02 12:24:38
@csorsza: Egy biztosan: a kép bal szélén, félig látszik Joszif Visszarionovics Dzsugasvilli, alias Sztálin.
Kopasz Szuzukis 2022.05.02 12:37:21
@omron: A japán kapitulációnak egyetlen feltételt támasztottak a japánok: a MIKADO, azaz a japán császár sérthetetlensége. Ezt a feltételt már 1944 végén megüzenték az amerikaiaknak. De a félművelt szatócs ragaszkodott a feltétel nélküli megadáshoz. Így az emberélet megóvására hivatkozva le is dobtak két atombombát japán civilekre. Trumannak is ott kellett volna ülnie Nürnbergben. Nem beszélve arról, ha 44-ben elfogadják az egyetlen japán kitételt, sok tízezer amerikai katona életét is megmenthették volna. A japán császári cím tulajdonképpen formális volt. A MIKADO valójában a japán Sinto-egyház feje volt. Olyasmi, mint a katolikusoknak a Római Pápa. A valós hatalmat a miniszterelnök és a lefőbb hadúr, a hadügyminiszter gyakorolták.
A Krasznaja Moszkva kölni olyan borzalmas volt, hogy a Kádár-korban a nők már előre rettegtek a húsvéti locsolkodástól...
Az ukránok szerint rengeteg tankot vesztett az orosz hadsereg ukrajnában. Az oroszok szerint nincs is háború, hogyan vesztett volna annyit, ugyan már! Szóval akkor mi lehet az igazság? Hogy lehet egyáltalán eldönteni? A szokásos eljárás az, hogy az átlag őstermelőnek vagy az egyik, vagy a másik fél…..
Kopasz Szuzukis 2022.04.21 20:17:05
@arthurthedent: Na, ez baromi nagy segítség lesz Ukrajnának! Mint az köztudott, ugye, hogy Vologya fejébe csapja a pilótasapit, és máris szaggat az ámerikai masinkával a gaz oroszok ellen. Egy képzett katonai pilótánai is legalább fél év, és 50 repült óra, mire egy új típusra átképzik. És már készen is van az ukrán nyelvű karbantartási és kezelési útmutató is? De, ha csak egyetlen gépet is leszállítanak kezelőszemélyzettel, pilótával, az már nyílt NATO beavatkozásnak minősül.
Már 7 éve annak, hogy az oroszok bemutatták 2015-ben a szokásos nagy májusi díszszemléjükön az új csodafegyverüket a T-14 Armata harckocsit. Azóta számtalan lehetőségük lett volna ennek az új típusnak az éles bevetésére például Szíriában és Ukrajnában, ám alig-alig jutottak szerephez. Szíriában…..
Kopasz Szuzukis 2022.04.17 15:42:52
@LebensraumamOsten: Amerikai katonai-műszaki szakértők egyöntetű véleménye az az Armatáról, hogy bizony jobb harckocsi, mint az Abrams.
Ha tudnál olvasni, (és nem csak hülyeségeket fröcsögni), akkor észlelhetted volna, hogy az Armata motorja is 1500 lovas. Ugyanaz, mint ami a T-90-esekben van.
Páncélvédettsége nem gyenge! Szintén fenti szakértők véleménye szerint a frontpáncél és az oldalpáncél védettségi egyenértéke 1500-1600mm acéllemezzel egyenértékű. A Javelin páncélátütő képessége 1200mm. A kisebb tömeg oka egyrészt a 3 fős személyzet miatti kisebb méret, kisebb torony. Másrészt, mert titán kompozit a legénységi kabin belső páncélzata. Az meg feleakkora tömeg, mintha acélból lenne. És ez az oka a gyártás lelassulásának is: nincs elég titán erre a célra. Nagy részét exportálják. Még az USA is innen vásárol.
Az elmúlt hetekben Csernobil többször is a figyelem középpontjába került. A jelenleg is tartó orosz-ukrán konfliktusban a terület – és benne az atomerőmű – éppen gazdát cserélt, ami komolyan befolyásolhatja, hogy megkezdjék a közvetlenül a beleset után emelt betonszarkofág – majd idővel a sérült…..
Kopasz Szuzukis 2022.04.01 09:40:18
@gigabursch: Azért kell szétbontani az egészet, mert még most is fennáll a Kína-szindróma lehetősége: azaz az egész szutyok szép lassan besüllyed. (Anno, az amerikaiak modelleztek egy reaktorleolvadást. Akkor találta valaki azt mondani, hogy az egész szépen átolvasztja magát a Földgolyón, és Kínában jön fel)
Ha átér a vízzáró rétegen az egyébként lassan porladó olvadék, a radioaktív anyag belekerül a talajvíz-, és artézi víz rétegekbe. Többszázezer-többmillió négyzetkilométeren szennyezi el a vízrendszert.
Ezt a süllyedést nemcsak a leolvadt reaktormaggal összekeveredett épületalapozás, hanem a sebtében felhúzott több tízezer tonnás szarkofág tömege is fokozza. Az olvadékban most is zajlik a radioaktív bomlás. Ami hőt is termel. Meg gázokat. De nem homogén a szerkezete, így egyik részen nagyobb az aktivitás, másik részen kisebb. Emiatt az egész repedezik, porlad. Ha mindez bekerül a vizesebb altalaj rétegekbe, a radioaktív bomlás a víz moderáló hatása miatt felerősödik. Még több radioaktív bomlástermék keletkezik. De ne gondolja senki sem, hogy ez az áthatolás pár év alatt lezajlik. Több száz, több ezer év, mire ez a mag a stabil alapkőzetbe besüllyed. Addig intenzíven szennyez.
Ami meg az elbontott, szennyezett anyagok tárolását illeti, van egy megállapodás, hogy azt az oroszországi atomtemetőbe viszik. Az oroszok ebből a szempontból jó helyzetben vannak, mert Szibéria alatt van egy kb. 1,5 millió négyzetkilométeres, geológiailag a legstabilabb bazalt "tábla". Ami fölött még ott a permafroszt - a mindíg fagyott altalaj. Több természetes vulkanikus barlangrendszer, és mesterségesen vájt alagútrendszer van arrafelé. (Nem véletlen, hogy a legtöbb orosz ICBM rakétasiló is itt van) A geológusok szerint az a tábla legalább 1 millió éve mozdulatlan. Tökéletes tárolóterület.
Nagyjából két hét van a választásokig, amit mi sem bizonyít jobban, hogy egyre jobban forrnak az indulatok, és megy a politikai sárdobálás. A külhoni magyarok is szavazhatnak, és ahogy ilyenkor lenni szokott, előjött a „Miért szavazunk?” kérdés is...
Kopasz Szuzukis 2022.03.22 09:27:06
@Válasszunk: Már nem kell fiktív lakcím sem. Van egy magyar igazolványod, és szavazhatsz. Akkor is, ha egy kumma szót sem tudsz magyarul, valahol a világ másik felén élsz, de vettél egy magyar állampolgárságot. Benne van a frissen átfaragott választási törvényben.
Ritkán Látható Történelem interaktív előadás! Részletek a poszt végén! GYERE EL! A szokásos Napi érdekes helyett most egy felélesztett sorozat jön mára. Ennek prózai oka van, nem volt időm elkészíteni a posztot, ez pedig készen volt, és tudom, hogy ezt az összeállítást is kedvelitek. Jöjjön…..
Kopasz Szuzukis 2022.03.21 20:22:51
@Pepejoe: Azért nem annyira tiszta a hidrogénbomba sem. Ahhoz, hogy a fúzió beinduljon, egy "klasszikus" atombombát robbantanak fel. Annak a hője és nyomása indítja a hidrogén (deutérium) fúziót. Ezt kétfázisú bombának is nevezik. Tehát a radioaktív szennyezés továbbra is fennáll.
Kopasz Szuzukis 2022.03.21 20:28:46
@Guillam: Tévedsz! Japán kész volt a kapitulációra egyetlen feltétellel: a japán császár érinthetetlen. Elvégre nemcsak uralkodó volt, hanem a japán Sinto-egyház feje is. Azt a két atombombát demonstratív céllal dobták le, üzenve a Szovjetuniónak: nekünk ilyen is van.
Drezdát fehérfoszforos gyújtóbombákkal bombázták. A fehérfoszfor levegőn magától begyullad, vízzel nem oltható.
Kopasz Szuzukis 2022.03.21 20:31:01
@CSOKKI MÁLNA: Fordítva: a fúziós elegyet (többnyire lítium-deuterid por) veszi körül a plutónium gömb. Sima C4 töltet irányított berobbantásával préselik össze a plutóniumot annyira, hogy kialakuljon a kritikus állapot, és berobbanjon.
FRISSÍTVE: 2022. március 20. - friss képgaléria a poszt végén (köszönet a képekért!) Szeméthalmok fölött ordibáló újrahasznosítók, törött lábú fotelekben terpeszkedő területőrzők, füstokádó furgonok. Elérkezett a várva-várt (?) lomtalanítás ideje. Van ismerősöm, aki ilyenkor inkább elutazik egy…..
Blogkocsma Búbos hús 2022.02.13 11:49:00
Kedvenc roma pultosommal "főzőcskéztünk" múltkoriban. Szájkarate volt természetesen. Ő említette a púpos hús nevű ételt, nagyjából el is mondta, hogyan készül. Itthon utánaolvastam, de valahogy nem akart összeállni a kép. Volt mindenféle recept gombával és paradicsommal, akadt ananászos, meg az…..
Kopasz Szuzukis 2022.02.15 16:55:21
@Waka: Töltött csirkecombhoz félfaros combot szoktam venni. A bőrt az alsócombig óvatosan visszafejtem. Levágom a farrészt, és a felsőcomb csontját is kiveszem. Így jó sok bőrrész marad, amit alul össze lehet tűzni töltés után. A levágott farrészből, csontból meg jó kis raguleves fő.