Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tucker Dávid

14 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jamala (Dzsamala) ukrán énekesnő megnyerte a 2016-ban, Stockholmban rendezett Eurovíziós Dalversenyt. Ez önmagában nem nagy dolog, máskor is nyert már Ukrajna Eurovíziót. Ami ezt a győzelmet valóban érdekessé teszi, az a produkció politkai tartalma, ami mögé Európa szombat este beállt. Dzsamala a…..
Piroslap A cinizmus kopasz csúcsai 2016.02.24 16:01:37
Először akartam írni végre valamit a kockás inges demonstrációról. Pontosabban egy reakciót erre a Mandiner-cikkre, amiben a kormánypárti média egy kormánypárti újságírója kéri számon a tüntető pedagógusokon és diákokon, hogy miért is nincs a kezükben elég eszköz arra, hogy a kormányzatot bármiben…..
Mikor? Melyiket? Tolerancia-próba 2015.05.20 13:39:38
Mostanában elég sokszor kell kiállnunk a tolerancia próbáját. Képünkbe lett tolva a "nemzeti konzultáció a bevándorlásról és a terrorizmusról" - azaz az állami hecckampány azok ellen, akik minálunk keresnek menedéket, háború vagy éhhalál elől. Már a cím összefüggésbe…..
újzélandifuti Nonapi b**zdmeg 2015.03.08 10:18:02
A bizonyos bevallalom ki vagyok es elmondom orszag vilagnak poszt utan (amit barki elolvashat itt  http://ujzelandifuti.blog.hu/2015/01/15/buzi_464 ) kisse megcsappant a blogra kattintok szama. Neha irtam olyan posztokat (ha jol sejtem csak kettot), amik a tarsadalom kritizalasara hajaznak,…..
Mint arról tegnap beszámoltunk: Raoul Wallenberg családja nyílt levélben kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a levéltárak feltárására, hogy végre ország-világ megtudhassa: miért kellett húszezer magyar zsidó megmentőjét a Szovjetuniónak 1945-ben letartóztatnia és…..
A holokauszt nemzetközi emléknapján Vlagyimir Putyin éppen Brüsszelbe látogatott. Hogy mi az összefüggés? Annyi, hogy a húszezer magyar zsidót megmentő, majd a szovjet Vörös Hadsereg által 1945-ben elhurcolt Raoul Wallenberg családja nyílt levélben fordult az orosz elnökhöz, hogy…..
Piroslap Szobor kontra szobor 2014.01.23 22:06:44
Egy szobor plusz, egy szobor mínusz - ez a kormányoldal álláspontja. Jöjjön a német birodalmi sas a Szabadság térre, Marx pedig költözzön ki a Közgáz aulájából. Igaz, ez utóbbi csak a póttagok póttagjainak, konkrétan az ifjú kereszténydemokratáknak az akciója volt. Persze…..
Hollandiától kikapni nem akkora szégyen, a gólkülönbség három fölött meg alapból irreleváns. Voltunk már lejjebb is, például amikor 2006-ban Máltától is kikaptunk, de azóta tagadhatatlanul történt némi fejlődés. A tavalyi EB-re például legjobb csoportharmadikként jó pár…..
Tucker Dávid 2013.10.23 03:47:25
@Könnyen elkaptuk, uram!: Most már fölösleges ezen agyalni, de ha Románia kikap, akkor 16 ponttal zárta volna a selejtezőket, míg Magyarország 17-tel, tehát mi mentünk volna tovább. Ugyanez a helyzet akkor is, ha ama bizonyos 92. perces gólt nem kapjuk be - hiába a 8-1, csak ennyire voltunk a részsikertől. És akkor most mi játszanánk a görögökkel, akár még eséllyel is. De most már úgyis mindegy.
Tucker Dávid 2013.10.14 19:22:29
@_ng_: Köszönöm, javítottam.(Wikiről néztem, az arcfelismerés valóban nem az erősségem. Meg lehet, ha megnéztem volna, hogy kik játszottak egyáltalán, az sokat segített volna. Elnézést, ha valakit megtévesztettem volna.)
Május 23-án tartották az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emléknapját. Minden rendszer áldozatainak megvan a maga emléknapja, nem is egy (bár a a helyes, ha minden nap emlékezünk), de ez a nap azért különleges, mert nem téve különbséget a rendszerek jellege között, minden…..
Piroslap Babázás van műsoron 2013.07.23 22:59:21
(Elöljáróban egyik kedvenc viccem: - Mi kell a babázáshoz? - Bab meg víz.) Már napok óta más sem folyik a csapokból, mint a Royal Baby, vagyis Windsor-házi Wales-i Vilmos és Katalin közös gyermekének megszületése és bemutatása. A brit lakosság ünnepel és sört vedel (még az…..
Tucker Dávid 2013.07.24 13:48:20
Jajjajjaj. Megtisztelő, hogy ilyen sokan hozzászóltatok, de azért ne essünk egymásnak. :) Mint írtam, alapvetően semmi bajom nincs a (modernkori, európai) királysággal, mert az európai királyságok demokráciák, de nem a királyságtól, hanem kvázi *annak ellenére*. Szóval nem a királyságtól van demokrácia, hanem a demokráciától maradhatott a király, ha kellően együttműködő volt. (Ázsiában léteznek még olyan királyságok, ahol ma is az uralkodó a végrehajtó hatalom, de ott meg kérdés, hogy mennyire lehet azokba a társadalmakban a már emlegetett demokratikus, parlamentáris monarchiát bevezetni?)

A nyugati országokban más a történelmi hagyomány. Nálunk a királyság egyenlő a huszadik század közepéig tartó feudalizmussal. Egy demokráciában alapvetően a népszuverenitás az állami hatalom alapja, nem tíz kiló arany. Nagy-Britanniában ez jelen körülmények között is maximálisan megvalósult, míg minálunk a korona visszaemelése az élő nemzeti szimbólumok közé megint csak az újjáéledő hűbériséget szimbolizálja. (Bár a történelmi szerepéhez semmi kétség nem férhet, éppen ezért érdemelné ismét az első számú helyet nemzeti múltunk panteonjában: a Magyar Nemzeti Múzeumban.)

Erzsébetről a véleményemet a blog legújabb cikk alatt fejtem ki, elöljáróban csak annyit: hogy mennyire tehetséges államfő, nem tudom, de rutinja az van benne, az biztos. :)
Tucker Dávid 2013.07.24 14:46:41
@GERI87: Hümm, ez így némi pontosításra szorulna. Melyik négy országra gondolsz pontosan?

Nem akarok illúzióromboló lenni, de Olaszországban is volt némi diktatúra, bizonyos Mussolini gyakorolta. Igaz, hogy közben egy darabig de facto a királyság is működött, ami egyébként Mussolinit egészen szépen ki is szolgálta, szóval enyhén szólva rászolgált a megdöntésre.

Németországban és Ausztriában 1918-ban szűnt meg a császárság, és azt mindkét helyen egy abszolút haladó demokrácia váltotta föl.

Viszont a spanyolországos megállapításodat enyhén nem értem. Milyen diktatúrát hozott magával a köztársaság? (Mondjuk az igaz, Franci valóban János Károlyra hagyományozta a hatalmat, és ő döntött úgy, hogy véget vet a fasizmusnak. De ez sem a királyság mint intézmény érdeme, inkább János Károly személyéé. A köztársaság folytatásával ugyanúgy meg lehetett volna oldani.)

A magyar koronával kapcsolatos véleményemet épp az előbb fejtettem ki. Mindenesetre ha valaki egy köztársaságot alakít át királysággá, az nagyon más, mintha egy királyságot egy királlyal rendelkező köztársasággá. (Egyébként Horthynak is voltak öröklődési tervei, de még az ő parlamentje is megakadályozta ebben.)
Eddig 4 országban laktam életem során. Büszkén mondhatom el, hogy soha nem szolgáltam királyt. Ez nem volt tudatos választás eredménye, talán freudi mechanizmus, de amikor felfedeztem, mégis jó érzés töltött el. Dolgozhattam volna Angliában is, ha összejött volna, és akkor…..
Tucker Dávid 2013.07.24 14:30:52
Köszönöm a megszólítást, akkor válaszolnék is rá. Nem gondolom magam megengedőnek, csak a demokrácia mibenlétét valóban nem az államormában látom. Nagy-Britannia például kapásból nagyobb demokrácia, mint Magyarország. És valóban nem jelentkezik társadalmi igény arra, hogy döntsék meg a királynő uralmát. (Ausztráliában volt erről népszavazás 1999-ben, de ők sem akartak köztársasággá válni.)

Ha nem a királyra kellene költeni, akkor kéne egy elnökre, szóval anyagilag nem lenne nagy megtakarítás. De Nagy-Britanniában ez valóban közmegegyezés kérdése, és szerintem nem is nekünk van jogunk erről ítélkezni. Mint ahogy az is vet fel kérdéseket, hogy a közvetetten választott államfő mennyire demokratikus? Ha viszont a nép választaná, akkor az szükségszerűen nagyobb hatalommal is járna - és az mennyire kellene nekünk? Hogy Erzsébet mennyire jó államfő, azt is inkább döntsék el az alattvalói - rutinja viszont van, az biztos. A királyság tényleg megvéd attól, hogy mindenféle politikai mikiegerek bitorolják az államfői széket. Mármint a jól működő királyságok. Amik meg nem működtek jól, azokat előbb vagy utóbb megdöntötték, még kommunizmus sem kellett hozzá (pl. Franciaország).

Vagy ott van a Japán császár, akinek az alkotmány szerint nincs magántulajdona, mindene a népé. Persze ott is kellett egy elvesztett háború és két atombomba, hogy a császárság intézménye átalakuljon.

Kedvenc demokráciámban, Németországban ma is jól mennek a mindenféle arisztokrata családi partikat bemutató pletykalapok. Ők is jól elvannak magukkal, és eszük ágában sincs átvenni az államhatalmat, sem pedig lemondani a címükről. Ott ezek a címek valóban csak privát használatúak, és ők nem is az adófizetők pénzéből élnek - hanem legtöbben az egykori nemesi előjogokat váltották gazdasági tőkére. A német demokrácia pedig továbbra is a legjobb példa a világ számára.

Szóval önmagában a királyság nem feltétlen rossz, márcsak mert a királynak lényegében nincs is hatalma. Mondhatnánk még Európában jó pár monarchiát, ahol az uralkodó szintén köztiszteletnek örvend és senkinek semmi baja vele. (Egyedül Andorrát nem értem, hogy képesek két társherceg alatt élni, akik közül az egyik egy katalán püspök, a másik meg a francia elnök, akit egy másik nép választ nekik. De ez meg az ő dolguk.) Erzsébet képességeit pedig lehet boncolgatni (készült is egy Oscar-díjas film a témakörben), de csak az, hogy öröklődés útján került a trónra, ezért szükségszerűen alkalmatlan, kicsit erős következtetésnek érzem.
Hisztizik az álszent, pszeudokeresztény másodperceket villantó, nemigazi politikai jobboldal Magyarországon, juj, felvették egy rendezvény VIP sátrában a Kedves Vezér lányait videóra, eszem-faszom megáll. Tanmese Csehországból. Csehország – menő! Bárhol megcsavarhatod a…..
"Hát tessék magatokat jól érezni!Vasárnap este buli lesz! Ha eső nem lesz!Ha lesz, nem lesz! Ha nem lesz, lesz!" (Szikora Róbert: Így jácctok ti - Nagyferó-paródia)   És végre, végre, végre megtörtént, amire egész Nagy-Budapest székesfőváros ifjúsága már hónapok óta…..
Tucker Dávid 2013.06.22 19:16:14
Az ilyen szóbeli meg-nem-állapodásokról csak arra gondolok, "Mikor még volt súlya a szónak.." :) youtu.be/15tJ0BjuIM0

Megtisztelő, hogy egy régi, és nem is akármelyik bandában megfordult zenész is olvassa a blogot, várlak máskor is! :)
Piroslap Ennyit a szabad táncról 2013.05.28 18:19:13
Az utóbb "Szabad egy táncra?" névre átkeresztelt Táncválasztó Párválasztóval már mi is foglalkoztunk. Vasárnap meg is tartatott az első fordulója, tíz helyszínen, köztük a budapesti Nemzeti Táncszínházban. Másnap hétfőn Soltész MIklós, az EMMI? szociális ügyekért…..
Piroslap Embertenyészet 2013.04.12 01:26:30
Nem kell megijedni, a helyzet reménytelen, de nem súlyos. Valószínűleg csak arról van szó, hogy a Fidelitasnak elfogyott a kólapénze, és rájöttek, hogy állami forrásból is lehet bulizni. Mert el nem tudom képzelni, hogy ezekre az állami társkereső hepajokra a biodíszletnek…..
"- Attól még van magánélete a pedagógusnak.- Persze, csak ne legyen erkölcstan tanár." Van ez a Magyar Szülők Szövetkezete vagy mi a fene, ami csak attól létezik, hogy foglalkozunk vele. Ez az a szervezet, ami kitalálta, hogy ha már erkölcstant kell tanítani az iskolákban, akkor…..
Vannak emberek, akik meg vannak arról győződve, hogy minden, amit tesznek, az csakis jó lehet, nem képesek semmilyen kritikát sem fogadni, pláne elgondolkodni és tanulni belőlük. Az ilyen embert egoista bunkónak hívják, és rendszerint nincsenek is barátai. Ugyanennek megvan a…..
Az LMP-ben a hétvégi pártszakadás-kilépés-leválás (hívjuk, ahogy akarjuk) nem előzmények nélküli, és a törésvonalak is már régóta látszottak. Meg egyáltalán az, hogy az LMP nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és nem csak azért, mert a szavazói cserben hagyták,…..
Tucker Dávid 2013.02.05 01:00:57
Kedves Józsefné!

Bajnai Gordon nevéhez milyen társadalmi integrációs program társul? Az ő dolga akkor az volt, hogy rendbe rázza a megtépázott magyar gazdaságot. Ebben eredményes is volt, ezt én is elismertem. De az világosan látszik, hogy mind a jelenlegi világválság, mind hazánk helyi válsága hosszútávú megoldásához ez kevés. Mint ahogy a millások - tényleg remek - szervezőkészsége is.

Hogy miért gondolom, hogy nincs ott senki, aki értene a szociálpolitikához? Miért, van? Akkor miért nem látom? Miért csak a Bajnai-Juhász-Kónya trió látszik az egész társaságból? Oké, ők tényleg jó arcok (na jó, Juhász Péter kissé visszataszítóbb, mint kéne), de ahhoz nem elég három ember, hogy megváltsák a világot. Egyszerűen nem látok mögöttük semmilyen hatékony, felkészült csapatot, akik a jelszógyártásnál tényleg többre lennének képesek. Arra meg nem adok biankó bizalmat, hogy olyasmire is képesek, amit senki nem gondolna róluk, még saját maguk se.

Továbbá (erről is fogok írni egy külön cikket) van valami, amiben Orbán, Gyurcsány, és most már Bajnai is feltűnő hasonlóságot mutatnak egymással: mindhárman egyszemélyes megmentőként tűnnek fel, és azokat a szavazókat vonják maguk köré, akiknek arra van szükségük, hogy követhessenek valakit. Ez aztán személyi kultuszt szül, illetve olyan szólamokat, amik őt határozzák meg a világ közepének. Ergo mindennemű összefogás ott kezdődik, hogy azt ő, csakis ő vezethesse, és aki ezt nem fogadja el, az bomlaszt, széthúz és az ellenség szekerét tolja. Elnézését kérem, de nem szeretem én az ilyen vezérkultuszokat. (Főleg annak fényében nem, hogy Bajnaiból is egy párt és egy ember csinált minisztert és miniszterelnököt - szóval kettőből is választhatott volna, hogy visszatérésekor hová áll, de ő ehelyett csinált egy harmadikat. Szóval hogy ki is húz szét, az minimum relatív.)

Remélem, választ adtam a kérdéseire, maradok tisztelettel.
Ennek önmagában nem volt sok értelme. Vagyis az értelme az volt, hogy volt. Egy Balog Zoltán feat. Hoffmann Rózsa sajtótájékoztatóra azért elmennek a fő médiaorgánumok, ki tudja, hátha most mondanak valami újat. Ez ugyebár rendre elmarad, vagy legalábbis pozitív irányba, de az ő…..