Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pötty zorka

37 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Túl sok a diplomás? Túl kevés a fóka? Az Európai Unió támogatja a mobilitást és a diplomások számának emelését, a legtöbb tagállam sokkal többet fektet a felsőoktatásba, mint mi. Magyarország is hasonló kötelezettségeket vállalt, a mostani intézkedések viszont mintha ezzel…..
Félünk, hogy a konkrétumok nélküli álmegállapodásokat csak eszköznek használják az egyetemi polgárság megosztására. ÁLLÁSFOGLALÁS. Egyet értünk a Hallgatói Hálózattal abban, hogy a hat pont nem teljesült a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK)…..
"Bizonytalanok a végzős gimnazisták"- írja a Délmagyarország. "Megtudtuk, a külföldi élet, a bizonytalan jövő naponta felmerülő téma az iskolákban. Több szó esik róluk, mint a korábbi években." - Rengeteg a rémhír arról, milyen nehéz helyzetben vannak - írja a…..
A MiértHallgatók csoportja rendelkezik olyan saját médiafelületekkel, amelyen ki tudja fejezni gondolatait, illetve amelyeket alkalmas ítél az érdeklődők, azaz a középiskolások, az egyetemi hallgatók és dolgozók, a szegediek és minden magyar polgár tájékoztatására. Ilyen a…..
… a kormány intézkedésével, akkor „gyurcsányista-bajnaista-nemtommicsoda” vagy? Gyurcsányista a fene! - vághatna vissza bármelyik diák Arany Jánosnak hamisan(?) tulajdonított, klasszikus reakciójának stílusában.  Szóval: a tiltakozók, a hallgatói és…..
"Büfé-ruhatár szak", avagy "Beiratkozás a sarki romkocsmában" címmel tartott előadást Máté András a Szabad Egyetemen. Az ELTE BTK Logika Tanszékét vezető egyetemi docens a bölcsész-képzésekkel kapcsolatos hiedelmeket cáfolta felszólalásában. Nézzünk néhány…..
Gyakori indokolás a jelenlegi kormányzati döntések jogosságára, hogy "az egyetem az államé", és ezért szükségesek az ismert egyoldalú átalakítások, amelyek ugyan a fejlődést nem szolgálják, ám ha valaki a saját feltételeit akarja diktálni, saját pénzből alapítson…..
Munkahelyek kerültek veszélybe a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) a forráskivonásokkal, de az intézmény működésben is nehézségeket okoznak a csökkenő állami támogatások. Tavaly év végén 800 milliót zároltak, most 4,2 milliárdot elvontak – Szeged gazdasága is beleinoghat az…..
Az idei 158 milliárd forint helyett jövőre már csak 123,5 milliárd forint állami támogatást kapnak az egyetemek és főiskolák. Azóta a támogatás növelésére csak utalások történtek, határozat még nem született sem a most ígért 50 milliárdról. A kormányzat feladta a…..
Igaz, hogy a "társadalomnak kell eltartania a haszontalan diplomásokat"? - újabb sztereotípia, amelyet a Szabad Egyetem is megcáfolt. A tanulás hasznos az egyénnek és hasznos a társadalomnak; a tudás javítja az életminőséget, növeli a jövedelmet; a műveltség jelentősége…..
Számos kutatás bebizonyította, hogy a kormányzati retorikában – s ezáltal a köznyelvben - gyakran hallható „túl sok a diplomás munkanélküli” állítás nem helytálló.  A Felsőoktatási Ténytár által összegyűjtött adatokat hívjuk most segítségül, hogy…..
Mire költheti a kormány a felsőoktatásból kivont összegeket? - a MiértHallgatók több négyzetméter választ kaptak a SZÉNmobon feltett kérdésükre. A résztvevők ötleteit összegyűjtöttük. - sport- költse gyógyszerre- focipályára, mer' az kell- felcsúti kisvasútra-…..
Vajon miért nem áldoz az ország felsőoktatásra? - tették fel a kérdést a MiértHallgatók. A SZÉNmob nevű jótékonysági villámakció résztvevői válaszai a következőkben olvashatók.  1. Felfoghatatlan...2. Ez jó kérdés! Nem szolgálja a választási győzelmet?3. Talán…..
A MiértHallgatók szerdai SZÉNmob nevű villámakcióján több zsáknyi tüzelő gyűlt össze. A szénszünetben tartott tiltakozó akción ugyan az Szegedi Tudományegyetem kályhájába csak szimbolikusan fűthettünk be, a több zsáknyi szén és tűzifa jó helyre került. A…..
Mert a tandíj nem tandíj – hanem költségtérítés; a forráskivonás nem forráskivonás – hanem átstrukturálás; sztrájk nem sztrájk – hanem nemsztrájk.A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) oktatói a nemsztrájk módszerével kívánják jelezni, hogy az utcai politizálás…..
"Én csak egy levél vagyok a fánÉs csak egy darab a nagy egészben és csakNeked mondom el: Veled együtt lehetnénk Hurrikán!"Videó a Szabad Egyetemhez ..
„Csak a felnőtt, felelős, tudatos, és képzett polgárok képesek előrevinni hazánkat” – ez volt a Szabad Egyetem vezérgondolata, amikor elkezdtük a szervezést. Egy olyan eseményt képzeltünk el, amely bizonyítja, hogy az utcai politizálás mellett/helyett, a szabad gondolat, a…..
- Független csoportként léptünk fel mindeddig a felsőoktatás ellehetetlenítése ellen, s álltunk ki az átláthatóság és a tájékoztatás elvei mellett, ami továbbra is így marad  - Két hallgatói fórumot tartottunk, ahol az egyetemisták, a középiskolások és az SZTE…..
A MiértHallgatók független csoportja széngyűjtést szervez a Szegedi Tudományegyetemért (SZTE). Az akció célja, hogy - a szénszünetben is - felhívják a hallgatók, egyetemi dolgozók, középiskolások és szüleik, valamint a szegediek figyelmét arra, hogy a…..
A szénszünetben Szabad Egyetemet tartanak a Szent Györgyi Albert Agorában, ahol a szervezők és előadók a nemsztrájk módszerével kívánnak tiltakozni a felsőoktatásban kialakult helyzet ellen. A január 4-i nyitott rendezvényre hallgatót és oktatót, középiskolást és szülőt,…..
A Szegedi Tudományegyetem bölcsészei nem hallgatnak! ..
A MiértHallgatók Menet a felsőoktatásért nevű akciójáról. ..
A Délmagyar.hu-n élőben kérdezhettek az olvasók a MiértHallgatók csoportjának két tagjától, Czeglédi Ambrus Mátétól és Medvegy Gábortól. A december 19-i teljes interjú a hírportálon elérhető, néhány fontost kérdést viszont itt is kiemeltünk.   Mit tudtok…..
A Tömörkény Gimnázium diákjaival együtt tiltakoztak a MiértHallgatók. A középiskolások akciójáról a sajtó is beszámolt. ..
Békés tüntetést tartottak a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai december 17-én a középiskola épülete előtt. Az eseményen több középiskolás is felszólalt, de kérésre melléjük állt a MiértHallgatók szervezete is. A SzegedCafé.hu…..