Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KoczokMárta

31 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyre több kiskamasz kerül hozzám, akiknél már komoly problémát jelent a mobiltelefon mindennapos használata. 10-13 éves korban már szinte minden gyerkőcnek van saját okos-készüléke. Nincs is ezzel semmi gond, ha ezt is úgy használja, mint minden mást: keveset a többféle tevékenység mellett. De ezek…..
Közelegnek az ünnepek. Hetek óta futnak a karácsonyi reklámok, akciók, felhívások. Persze gyermeked is gyűjti, sőt listába szedi, mit is szeretne karácsonyra. Nehéz azonban évről évre jó ajándékot választani. - Mi alapján válasszunk? Mit adjunk karácsonyra a gyerekeknek?- tanácsadó szakpszichológus…..
  Elkezdődött az iskola, és már most sok gyermek szenved, fél, és testi tüneteket mutat. Gyakori a hányinger, hasfájás,  fejfájás, kamaszoknál a szédülés, emésztés megváltozása, heves szívdobogás. Miért van egyre több szorongó gyermek? Mi okozza a sokszor túlzott mértékű szorongást, a komoly testi…..
Közeleg a nyári szünet, de sajnos sok a számonkérés. Nagy a nyomás ilyenkor az iskolás gyerekeken. Az év végi hajrá nekik is nehéz, de a velük élő családtagok számára is megterhelő időszak ez. A gyerekek ilyenkor fáradtabbak, ingerültebbek. Jó idő van, de nekik bent kell tanulniuk a lakásban. - Mik…..
Ne szorongj! Félénk gyerek 2017.05.11 09:48:51
"Félénk gyerek a kisfiam, szorongó, bátortalan és visszahúzódó. Azt szeretném, ha boldog és bátor lenne ő is mint a többi gyerek. Szeretnék neki segíteni, de nem tudom hogyan!" - Sok szülőben kavarognak a fenti gondolatok. Sok szülőt zavar, hogy nem olyan ügyes és talpraesett a kisfiuk, vagy…..
Természetes, hogy minden családban vannak néha viták, veszekedések, úgynevezett "mosolyszünetek". Nem baj, ha a gyermek látja, hogy bizony előfordulnak konfliktusok, nehézségek a szülők között. Ám az már nem mindegy, hogy milyen problémamegoldást, konfliktuskezelést tapasztal a szülők részéről.…..
  Egyre több gyermek szorong, ezért a szorongásoldás gyermekkorban egyre fontosabbá válik. Nem lehet elég korán kezdeni a hatékony szorongásoldó módszerek megtanulását! Egyszerűek, gyorsan elsajátíthatóak, és rendszeresen alkalmazva, bizonyítottan enyhítik gyermekünkben a feszültséget!   Honnan…..
  Az óvodáskor a legösszetettebb és a legérdekesebb időszaka egy gyermek életének. Ilyenkor válik belőle kis totyogóból iskolaérett gyermekké. Kutatások igazolják, hogy az első három életév mennyire fontos egy ember fejlődése, és személyiségének alakulása szempontjából. Én azt  gondolom, hogy az…..
Iskolai agresszió, nehezen kezelhető, problémás gyerekek már az óvodában is? Zaklatottak, ingerültek a gyerekek otthon is? A pedagógusok és szülők dolga nehéz. Vitatkozás, feszültség, nehezen kezelhető helyzetek nap mint nap otthon, és az intézményekben? - Mit gondol erről a tanácsadó…..
Sok szülő döbbenten néz rám a szülőkonzultációk alkalmával. Ilyenkor szoktam ugyanis elmesélni, mi mindent tudtam meg a gyermekéről (a beszélgetésekből, kérdőívekből, rajzokból), és megkérdezem, mindezekről ő mit gondol, mivel egészítené ki. Az egyik anyuka egyszerűen nem értette, hogy lehet az,…..
A Halottak napja, Mindenszentek vagy Halloween közeledtével óhatatlanul felmerülnek olyan kérdések, amelyeket szülőként különösen nehezen megválaszolhatóknak találunk. Esetleg még az is megfordulhat a fejünkben, hogy kivigyük-e egyáltalán a gyermeket a temetőbe? Ha igen, hány éves…..
Az iskolakezdés sok szülő számára is próbatétel, hallhattuk már oly sokszor, s emiatt nem csupán a kis elsősök, de sok szülő is aggódva indult el szeptember elsején az iskolába: vajon hogy teljesít majd a gyermekem, lesznek-e barátai, segít-e majd neki a tanító néni bekötni a cipőfűzőjét, és…..
  Ha gyermek nem, vagy rosszul alszik, az megviseli az egész családot. A szülő fáradt és tanácstalan, a gyermek pedig szenved, csak azt nem tudja, mitől és miért. Gyermekkorban többféle alvászavar különböztethető meg, ezek megoldásához néha elegendő egy konzultáció néhány dolog megváltoztatásával,…..
"A minap elalvás után 20 perccel, zokogva jött ki a fiam, csak annyit mondott, hogy nagyon rosszat álmodott, de nem meri elmondani"- meséli egy 6 éves kisfiú anyukája. "Mondtam neki, ha elmondja, kicsit megkönnyebbül majd, hisz az csak egy rossz álom volt, nem a valóság. Erre nagy nehezen megsúgta,…..
Ha megkérdezném, hogy milyen az, amikor szorong a gyermeked, biztosan nagyon részletesen körül tudnád írni ezt az állapotot: "fél, hozzám bújik, nem akar egyedül maradni, fél elaludni, rágja a körmét". Létezik azonban egy sor olyan tünet, mely alapján nem jut eszünkbe, hogy szorongásra…..
A napokban megjelent, Deliága Éva iskolapszichológus facebook-bejegyzése, valamint a hvg.hu-n olvasható cikk nyomán sok szülő teheti fel magában a kérdést, hogy akkor mégis miként segíthet gyermekének, hogy minél kevésbé stresszeljen, hogy ne kelljen pszichológushoz vinnie. Miért van az, hogy az…..
"Unatkozom, tehát vagyok." - Mondhatná el magáról sok kisebb és nagyobb gyermek. Hagyhatjuk-e szülőként, hogy gyermekünk unatkozzon? Vagy adjunk neki mindig valamilyen feladatot, vagy foglaljuk le minden nap valamilyen hasznos szabadidős tevékenységgel?  Egy korábbi cikkemben (itt olvasható)…..
A gyerekek kb. 10 éves kortól szívesen írogatnak naplót. Beleírják a napi eseményeket, szerelmeket, csalódásokat, mindent, ami számukra fontos, jelentőségteljes. Miért ne állíthatnánk ezt az összegző és reflektív képességet a szorongás leküzdésének szolgálatába!? A szorongó felnőttek megsegítésére…..
Régóta ismert, hogy a kutyák terápiásan számos területen hasznosak. Fizikailag és mentálisan is karban tartják gazdáikat. Egy új tanulmány azonban megerősíteni látszik azt a hipotézist, hogy a házi kedvenceknek fontos szerepük lehet a gyermekkori szorongás kialakulásának megelőzésében is! Az már…..
Apartman Tisza Relax's Slidely by Slidely Slideshow..
Lili 1. osztályos kislány. Nagyon szeret iskolába járni, jól érzi magát, jól tanul. De dolgozatírás előtt mindig fáj a hasa. Anyukája kérdezi, mit tehetne, hogyan segítsen neki.   Még emlékszünk arra, hogy mi is izgultunk dolgozatírás, felelés előtt. Izzadt a tenyerünk, erősen dobogott a…..
Gyermekként családba születünk. A család egy olyan rendszer, melynek tagjai folyamatosan és intenzíven hatnak egymásra. A családtól kapott, tanult hiedelmeket, hagyományokat, viselkedés- és megoldásmódokat egy életen át őrizzük magunkban.  Napjainkban nehéz a családok élete. Sok az elvált, vagy…..
Azt, hogy kisgyermekünk fél valamitől, sokszor természetesnek vesszük, és igyekszünk megnyugtatni. Ha többször is hangot ad félelmeinek, aggódásainak, felfigyelünk rá, hogy valami most jobban foglalkoztatja, mint eddig. Ha azonban már testi tünetei (hasfájás, fejfájás,…..
  Szülőként borzasztó azt látni, ha gyermekünk szenved, szorong valamitől. Ilyenkor sokszor tehetetlennek érezzük magunkat. A kicsi gyermek könnyen odabújik szülei ölébe, cumizik, magához öleli kedvenc plüssét, takaróját. De mi van a nagyobbakkal, akik már nem cumiznak, nem takaróznak, kevésbé…..
Nem szoktam ilyen hangvételű posztokat írni, hiszen írásaim célja alapvetően a segítség-, és információnyújtás. De kérdem én, hogyan segítsek, ha nem jut el vagy csak túl későn hozzám, hozzánk pszichológusokhoz, akinek szüksége lenne erre? Így jutottam el arra a pontra,…..