Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SörPont

49 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kevés olyan művész van hazánkban, aki mind a fiatal, mind az idősebb korosztály körében ismert. Kulka János színházi szerepei mellett pedig a szinkron munkái, filmjei, televíziós munkái valamint…..
Sztárok és sörök 1. részSztárok és sörök blogposzt sorozatunkban magyar és külföldi hírességet mutatunk be, és ajánlunk nekik és rajongóiknak az élet- és művészeti stílusukhoz illő frissítőket.  Elsőként, a fesztiválszezon közepén kezdjünk egy nagy…..
Ahogy ígértük, Bács-Kiskun megye öt sörfőzdéjével folytatjuk sorozatunkat. Az itteni üzemek nem tartoznak a kimondottan rejtőzködők közé, igazából mindegyikük ismerős lehet sörfesztiválokról, mégis jelentős szórás van aközött, mi a történetük és milyen söröket…..
Az Alföld északi megyéi után a déliek kerülnek sorra sorozatunkban, ahol a három megyében az északi ötnél jelentősen több, összesen tíz sörfőzde üzemel. Az egyszerűség kedvéért a csoportot megfelezzük, és Bács-Kiskun megye öt főzdéjét eltesszük a következő cikkhez, ez…..
Korábban említettük már, hogy a kilencvenes évek elején a Dunántúl volt a kisüzemi sörfőzdék súlypontja, és azt is, hogy idővel, ahogy a sörfőzés egyre kevésbé bizonyult jövedelmező üzletnek, ez a súlypont keletre húzódott át. Ennek megfelelően az alföldi megyék…..
Az észak-magyarországi régió Miskolc-kötődésű sörfőzdéi után bőven van még miről írni; hiszen csak a teljes merítés felét írtuk meg előző cikkünkben. Ezen a héten sorra vesszük a régió többi főzdéjét is, melyek között széles viszonteladói bázissal rendelkező,…..
Sörfőzdefeltáró sorozatunkat folytatva továbbra is maradunk a régiós alapú megközelítésnél, ezúttal Észak-Magyarország három megyéjét tekintve át. Az obligát Borsodi, mint nagyüzem, nem lesz része ezúttal a történetnek, de nélküle is elég egyértelműen látszik, hogy a…..
Az előző cikkben áttekintett két, a megváltozott viszonyokhoz korán alkalmazkodó dunántúli főzde után valamivel nehezebb folytatni a sort aszerint, melyek a leginkább trendérzékenyek a fennmaradóak közül. A Dunántúl középmezőnyét alkotó üzemek soraiban van, amelyik sokfelé…..
Számos cikket írtunk már a magyar kisüzemekről, de ezek vagy általánosságban írtak róluk, vagy egyes üzemeket mutattak be. Új sorozatunkban a földrajzi alapú megközelítésre teszünk kísérletet, áttekintve, milyen sörfőzdék működnek az ország különböző részeiben. A…..
Az elmúlt hétvégén, szeptember 20-21-én zajlott a nyolcadik Főzdefeszt, ami sok szempontból más volt, mint a korábbiak. Először is: az eddigi három- (sőt: legutóbb már négy-) napos renddel szemben csak két napig tartott. Másodszor is: eltűnt a tavasszal bevezetett…..
Korábbi cikkeink áttekintették, kik kezdték Magyarországon a házi és a gerillasörfőzést, a saját főzde nélkül, bérelt kapacitásokkal gyártott márkák terjesztését, és azt is, hogyan jelentek meg a piacon a házi sörfőzői szubkultúra szereplői is. Látható volt, hogy egyre…..
Az előző két cikkben átnéztük, hogyan jelentek meg Magyarországon a vándorsörfőzők, valamint hogy táboruk hogyan indult rohamos növekedésnek a házi sörfőzés legalizálását követően. 2013 tavaszáig, a – masszív házi sörfőzői gyökerekkel rendelkező – Legenda…..
Miután legutóbb áttekintettük, hogy mit jelent a házi sörfőzés és miért érdekes, ez alkalommal a történet főbb konkrét, magyarországi szereplőit mutatjuk be, alapvetően azokra szorítkozva, akik utóbb kiléptek a piacra is. Ez nehéz feladat és szinte biztosan nem fog sikerülni…..
SörPont 2014.06.19 10:07:25
@pif: Köszönjük a javítást! Jogos az észrevétel, de mentségünkre szóljon, hogy ha minden igaz, a Serforrás IPA-t a kezdetektől a pivovarskýdůmos Jan Šurany főzi Felsőzsolcán.
Annak, aki ma kezd el tájékozódni a magyarországi sörök felől, elkerülhetetlen, hogy ne botoljon hamar bele a házi sörfőzők létébe, és talán még meglepően is hatna számára, hogy pár évvel ezelőtt ez még távolról sem volt így. De kezdjük az alapoknál: kiket hívunk házi…..
Az elmúlt hetekben többféle szempontból is megközelítettük, miért nem foglalkozunk kínálatunkban nagyüzemi magyar sörökkel. Míg a sorozat első cikkében általános szempontokat, második és harmadik cikkében pedig különféle kifogásolható alapanyagokat tekintettünk át, ma egy…..
Elmúlt cikkeinkben kitértünk rá, miért gondoljuk általában kevéssé kívánatosnak a magyarországi nagy sörgyárak termékeit, illetve hogy miért nem szeretjük különösebben a kukoricagrízes söröket sem. Az utóbbi témát továbbfejtve ez alkalommal néhány további olyan…..
Ma Magyarországon egyetlenegy olyan világos sör van, amit az öt nagyüzem egyike állít elő, nem licenc alapján főzött külföldi brandként, hanem saját márkaként, és ne lenne benne kukoricagríz: a Soproni 1895. Minden másban, a Kőbányaitól a Szalonon, a Rákóczin, a Borsodin és…..
Már messziről is jól látható, hogy a SörPont kínálatában csak kisüzemi sörfőzdék sörei szerepelnek, az öt nagy magyarországi sörgyár kínálatát pedig egyáltalán nem érintjük (lábjegyzet, hogy ez utóbbi csak négy szereplőt jelent, hiszen a Heineken Hungária két gyárat…..
Blogunkon egyszer már kitértünk arra, nagyjából mit jelent szerintünk a sörök esetében a kézművesség. Most néhány bekezdés erejéig újra körbejárjuk a kérdést. Arról, hogy általában mitől lesz egy termék kézműves, kiterjedt vita folyik, a sajtoktól a borokon és az…..
(Folytatás, a cikk első fele itt olvasható.) A főzde megnyitása egyértelműen mérföldkő a hazai kisüzemi kultúrában, elsősorban annak révén, hogy relatív nagy kapacitással és elképesztően széles szortimenttel dolgozik (a Ratebeer e percben 29 féle sört listáz oldalukon, és…..
Főzdebemutató sorozatunkban eddig többé-kevésbé következetesen olyan főzdéket érintettünk, amelyek még a hazai kisüzemi hőskorban, a kilencvenes évek első felében indultak, így évtizedes rutint maguk mögött hagyva váltottak át az elmúlt pár évben a kulinárisan releváns,…..
Az idei őszi Főzdefeszt kapcsán, szokás szerint, egy csomó újdonsággal rukkoltak elő a kisüzemi sörfőzdék. Elsősorban azok az ún. gerillasörfőzők jeleskedtek ebben, akik év közben otthon, házi sörfőzőként tevékenykednek a maguk és barátaik szórakoztatására, de ilyenkor…..
Működik Csepelen egy sörfőzde, ami az elmúlt években kibontakozó sörreneszánsz során nem tett szert kiemelkedő ismertségre, nincs a fóti vagy a békésszentandrási sörökhöz mérhető médiavisszhangja – dacára, hogy egészen sok helyen kaphatóak már a söreik. A szóban forgó…..
Mostanra több magyar kisüzem is létezik, amelyik kizárólag felsőerjesztésű sörökkel dolgozik, de az első, amelyik átállt erre a modellre, a győrzámolyi Bors volt. Bors László sörmester azonban nem a semmiből kezdte a Tuck barát - Sherwood Ale - Little John - Anonymus IPA sörsor…..
SörPont Blog Főzdeprofilok: Fót 2013.06.24 23:37:42
Mostanra úgy tűnik, a Fóti Kézműves Sörfőzde számít a leginkább ismert kisüzeminek az országban - dacára, hogy újabb stílusú különlegességekkel relatív későn, csupán 2011-ben jelent meg az épp formálódó sörszíntéren. Az akkor debütáló Keserű Méz viszont rövid…..