Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gergonagy

41 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mióta a világ egyik vezető jótékonysági szervezete, a Charities Aid Foundation (CAF) a Gallup közreműködésével méri a világ országainak jótékonysági indexét (World Giving Index, WGI), azóta még egyszer sem szerepelt Magyarország ennyire hátul a rangsorban. A vizsgált 140 ország között idén a 134.…..
Kitty Genovese nevét hallva először általában az jut az eszünkbe, hogy egy olyan brutális gyilkosság áldozata lett, amit nagyon sokan láttak, mégse tett senki semmit. A New York Times akkoriban megjelent, durva túlzásokat tartalmazó beszámolójának, és a '60-as évek közepén uralkodó közhangulatnak…..
gergonagy 2016.05.28 16:46:49
@Agglegeny83: Tökéletesen igazad van, de ez szerepel a bejegyzésben is: "Habár a 38 tétlen szemtanú története később sok tekintetben túlzónak vagy félrevezetőnek bizonyult, attól még számos egyéb példa bizonyítja a bámészkodó hatás és a felelősség megoszlásának a működését." Példaként pedig pont egy, az általad említett esetről szóló írás van belinkelve.
Amikor szeretnénk eldönteni, hogy milyen programot válasszunk estére vagy a hétvégére, és közben zúdulnak ránk az ismerősök posztjai a közösségi oldalakon arról, hogy ők éppen mit csinálnak, hova készülnek, akkor a lehetőségek kavalkádja nem csupán megnehezítheti a döntést, de nagy eséllyel meg is…..
Az élmények vásárlása helyett gyakran tárgyakra költjük a pénzünket, mert úgy gondoljuk, hogy egy koncert vagy egy vacsora gyorsan véget ér, viszont egy ruhadarab vagy egy új táblagép sokáig megmarad. A pszichológiai kutatások szerint azonban a vásárlások e két típusa az…..
Egyszerű felhasználóként nem is gondolnánk, hogy a közösségi oldal egy-egy új funkciójának a bevezetését nem csupán informatikai, mérnöki vagy grafikusi munka, de komoly társadalomtudományi előkészítés is megelőzi. Rendszeresen hívnak össze társadalomtudósokat,…..
A Pixar Stúdió Pete Docter rendezte animációs filmjeiben egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a történetek ne csak szórakoztassanak, hanem a hétköznapok során akár felnőttként is hasznosítható, hiteles pszichológiai tudást közvetítsenek, hozzájáruljanak önmagunk és…..
Az elmúlt évek, évtizedek társadalmi trendjeinek, a technológia világán belül pedig különösen a videójátékok és az online pornó elterjedésének köszönhetően a férfiak egyre gyengébben teljesítenek az élet számtalan területén, az iskolától kezdve a hálószobáig. A férfitársadalom válságának tüneteit,…..
Miközben az amerikaiak a kutatások szerint rendre alulbecslik a tényleges jövedelmi és vagyoni különbségeket, addig Magyarországon az emberek által észlelt egyenlőtlenség nagyobb annál, mint azt az objektív mutatók alapján várni lehetne. Valójában az Európai Unió és az OECD…..
Mikor online és offline, virtuális és fizikai valóságról beszélünk, egyre többször van olyan érzésem, mintha túlzottan leegyszerűsítenénk magunknak azt a világot, ami manapság körülvesz minket. A kettős látás eközben kiváló táptalaja lehet olyan előítéleteknek,…..
Miközben Budapesten a Lövölde téri Lidlbe a házirend szerint csak kifogástalan öltözékben szabad belépni, egy San Francisco-i székesegyház komplett öntözőrendszerrel hívta fel magára nemrég a figyelmet, azzal próbálják távol tartani a hajléktalanokat a…..
A stanfordi börtönkísérlet és a tekintélynek való engedelmességi hajlamot vizsgáló sokkgenerátoros kísérlet a szociálpszichológia két legismertebb és óriási vitákat kiváltó "sztorija". Nem véletlen, hogy jó pár évvel a kivitelezés után még mindig fantáziát látnak…..
Előfordult már, hogy csak azért néztél fel a Facebookra, az Instagramra vagy a Twitterre, mert tartottál attól, hogy az oldalakon aktívabb ismerőseid a másnapi találkozásotok alkalmával nálad naprakészebbek lesznek? Érezted már úgy, hogy folyamatos kapcsolatban kell lenned a…..
Vajon mi az a dolog, ami a legjobban zavar minket a környezetünkben élő emberek hétköznapi viselkedésében? Ha megvan, akkor böngésszük át a közelmúlt legismertebb társadalomtudományi kísérleteinek tárházát, és nézzük meg, milyen kutatási eredményeket használhatunk az…..
gergonagy 2015.01.16 14:35:27
@sokasebi: Én pl. szerelnék egy füstérzékelőt a liftbe, ami dohányfüst észlelésekor megszólaltat egy hangszórót ("A dohányzás károsítja az Ön és a környezetében élők egészségét. A liftben tilos a dohányzás, kérem szálljon ki!") és automatikusan megállítaná a liftet a következő emeleten.
Az idei nyár a sokszor egymással párhuzamosan futó különböző kihívások jegyében telt a közösségi felületeken. Volt köztük amerikai import, hazai találmány, olyan, amelyik működőképesnek bizonyult, és olyan is, amelyiknek a kezdeti médiafigyelem ellenére sem igazán…..
Vajon mi történne, ha egyszer csak mindannyian elhinnénk, hogy meg tudjuk változtatni a dolgokat magunk körül, és képesek vagyunk fejlődni az élet bármely területén? Ha észrevennénk azokat a hétköznapi szituációkat, ahol másoknak segítségre, vagy csak egy kis törődésre…..
Vasárnap irány újra a szavazófülke, ahol most az európai parlamenti választáson adhatjuk le voksunkat a nekünk tetsző párt listájára. Az országgyűlési választás alacsony részvételi arányából kiindulva kezdetben még mindenki 30 százalék alatti negatív hazai részvételi…..
Hétfőn startol a nemzetközi Képernyőmentes Hét (Screen-Free Week, SFW), amit évente rendeznek a Reklámmentes Gyermekkorért Kampány keretében. Az USA-ban már 20 éve működő program során gyerekek, családok, iskolák, könyvtárak és egyéb közösségek kötelezik el magukat…..
gergonagy 2014.05.04 11:05:25
@Rejtélyes: Mutasd meg a főnöködnek a blogbejegyzést, és rögtön kiszúrja majd, hogy a kezdeményezés csak a szórakozás céljából történő médiahasználat mellőzését ajánlja egy hétre. Így a munkahelyi passziánsz esetén ő is hivatkozhat a Képernyőmentes Hétre, de a munkádat nyugodt szívvel elvégeztetheti veled.
A pénz és az idő két olyan dolog, amiből bármennyi áll a rendelkezésünkre, azt általában kevésnek érezzük. Intuíciónk azt súgja, hogy minél több van belőlük, annál boldogabb lesz az életünk. Számos bizonyíték van azonban rá, hogy megérzésünk becsap minket. Személyes…..
Még karácsony előtt jelentette be a Facebook, hogy néhány civil szervezet (pl. UNICEF, WWF, Vöröskereszt) oldalán és bejegyzései mellett bevezető jelleggel "Adományozok" gombot kezd megjeleníteni, ami azonnali és közvetlen támogatás lehetőségét nyújtja a felhasználóknak.…..
Sokszor elfelejtjük, hogy egyszerű halandóként nem csupán szemtanúivá válhatunk különböző tragikus eseményeknek, de mi magunk is bármikor bajba kerülhetünk. November 23-án úgy tűnik, kevés járókelő gondolt erre a Blaha Lujza térnél, mikor délelőtt 11 óra tájban egy 35-40…..
Ha szeretnéd, hogy a blog egy-két bejegyzése a közeljövőben egy olyan kutatás eredményeiről szóljon, amiben Te is közreműködtél, akkor arra kérlek, hogy töltsd ki a következő online kérdőívet, melyben minden további információt megtalálsz: KÉRDŐÍV Ha a kérdőív…..
Semmi gáz, mindenkivel előfordul néha az ilyesmi, ráadásul immár az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetségének (AAP) nemrég frissített irányelveire is támaszkodhatunk a kérdésben. A "Gyerekek, serdülők és a média" címet viselő dokumentum szerint a médiafogyasztás önmagában…..
Egy egyházi egyetem vagy főiskola hallgatói inkább kötnek házasságot később egymással, mint más típusú felsőoktatási intézmény diákjai, emellett a lányok gyakran házasodnak "házon belül" a nagy fiútöbbséget felmutató, például műszaki vagy katonai iskolákban. Akár ilyen…..
Soulbook Blog Milyen legyen a VV6? 2013.09.30 13:13:40
Pontosan egy hete lehet jelentkezni a Való Világ legújabb, RTL II-n induló hatodik szériájába. A tavaly februárban zárult VV5-tel foglalkozó kutatás megállapításai szerint a műsorról véleményt alkotó nézők és nem nézők a szórakoztatás mellett (egyébként a műfaj…..
"Szomorúvá tesz a facebookozás" vagy "Többet facebookozik, akinek rossz a kedve"? Meglepő, de a két cím alatt ugyanarról a kutatásról számolt be két magyar hírportál pár nappal ezelőtt, bár nekem inkább úgy látszik, hogy újabb tudományos eredmény esett szép lassan a…..