Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Orica Középföldi

0 bejegyzést írt és 14122 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Frrisítés: Szeged tízezer eurót ajánlott fel a Notre-Dame újjáépítésére A székesegyház tetőszerkezeténél keletkezett a tűz, a tető és az úgynevezett huszártorony összeomlott, a bal oldali harangtornyot is elérték a lángok. Az oltáson több száz tűzoltó dolgozik nagyon nehéz körülmények között. A…..
Athén és Szantorini között találjuk Európa legjobb szigetét..
Orica Középföldi 2019.04.15 12:14:07
Ennyit a nem hívőknek is illik tudni.

Ferenc pápa: Megdöbbentő Jézus hallgatása szenvedése közepette

A Jeruzsálembe bevonuló Jézusnak a mai világhoz szóló üzenetéről beszélt Ferenc pápa virágvasárnapi homíliájában a Szent Péter téren bemutatott misén, amellyel megkezdődtek a húsvéti nagyhét szertartásai a Vatikánban.

Ferenc pápa szerint Jézus a kereszthalálát megelőző jeruzsálemi bevonulásával már megmutatta, melyik életutat kívánja példaként felmutatni az emberiségnek. Jézus a nevét kiáltó jeruzsálemi fiatalokkal együtt örült, szívében Izrael szegényeivel érzett együtt.

Az alázat útját járta a diadalittasság helyett, az igazságot választotta a hamis kompromisszumok, a “mindenáron a győztes szekerére való felkapaszkodás helyett” – mondta az egyházfő. Jézus a hallgatást választotta, a “médiában” való szereplés helyett. A pápa hangsúlyozta, az alázat nem jelenti a valóság megtagadását.

Kifejtette, Jézust ugyanakkora lelkesedéssel ünnepelték Jeruzsálemben, amilyen erőszakkal támadták a Golgotán.

“Megdöbbentő Jézus hallgatása szenvedése közepette”

– jelentette ki Ferenc pápa. Megjegyezte, a sötétség és a nagy gyötrelem pillanataiban

“bátorság kell a hallgatáshoz, ha a csend a békét szolgálja, nem pedig a haragot táplálja”.

Szokás szerint virágvasárnap a Szent Péter téren volt az idén Panamában rendezett Ifjúsági Világtalálkozó küldöttsége. Ferenc pápa a fiatalokhoz szólva azt mondta, ne szégyelljék kimutatni Jézus iránti lelkesedésüket, és ne féljenek a keresztutat követni, lemondva önmagukról, megszabadulva a világ nyújtotta bizonyosságokról. A pápa a fiatalokat a “hétköznapokban” is megtalálható szentekre emlékeztette, akik meglepetésként jelennek meg a világban, és mutatják meg a krisztusi utat.

A virágvasárnapi szertartás a Szent Péter tér közepén kezdődött, ahol Ferenc pápa megáldotta a pálmafa- és olajfaágakat. Az obeliszktől a Szent Péter-bazilika lépcsőjén álló szabadtéri oltárig haladt, a körmenetben mintegy száz bíboros és püspök követte, valamint fiatalok. A papok és a Szent Péter téren összegyűlő hívők kezében is hosszú pálma- és olajfaágak voltak, amelyekkel egykor a Jeruzsálembe bevonuló Jézust is köszöntötték.

Az egyházfő három egymásba font pálmalevelet tartott, ezek a Szentháromságot jelképezték. A misén egy olajfából faragott pásztorbotot tartott a kezében. A téren a hívőknek adott rózsafűzért szentföldi olajfából készítették.

Szokás szerint a virágvasárnapi pálmalevelek az északnyugat-olaszországi Liguriából, az idén Ventimiglia városából érkeznek. Az olajfákat pedig a dél-olaszországi Pugliából, Andriából szállították a Vatikánba. Egész húsvét alatt olajfák díszítik a Szent Péter térre vezető sugárutat is.

Az idei virágvasárnapi szentmisén románul imádkoztak a pápáért és a püspökökért, portugál nyelven a kormányzókért és a népekért, japánul az üldözött keresztényekért, franciául a bűnösökért és hitetlenekért, kínaiul a fiatalokért.

Ferenc pápa hetedik alkalommal vezeti a római húsvét szertartásait. Nagycsütörtök délután a lábmosás szertartása ismét egy börtönben elevenedik fel: Ferenc pápa a Rómától nem messzi Velletri város büntetésvégrehajtási intézetében 12 rabnak mossa meg a lábát, ahogyan már 2013-ban, 2015-ben, 2017-ben és tavaly is börtönbe látogatott el ezen a napon. A pápa nagypéntek este a római Colosseumnál a Via Crucis keresztútját vezeti, húsvét vasárnap a Szent Péter téren mutatja be az ünnepi misét, valamint Urbi et Orbi áldását adja Rómára és a világra.

Sárközy Júlia
Orica Középföldi 2019.04.15 19:24:17
Nem tudok szabadulni a gyanútól, hogy OV valamiért múlhatatlan gyűlöletet táplál Iványi iránt. Igazi államférfiúi erény.

Gábor György

Ahogy olvasom a 2011. évi CCVI. törvény m̶e̶g̶b̶u̶h̶e̶r̶á̶l̶á̶s̶á̶r̶ó̶l̶ módosításáról szóló 2018. évi CXXXII. törvény 2019. április 15-én hatályba lépett szövegét, amelyből kiolvasható, hogy például kizárólag az minősül egyháznak, amit az állam annak tekint, s nem az, amit a hívők tartanak annak, ennélfogva a hatalom megtagadhatja az adott közösség nyilvántartásba vételét; hogy a nyilvántartásba vételhez (ez a második legalacsonyabb státusz) 5 év egyesületi működést kell felmutatni, valamint 3 éven át 1000 magánszemély jövedelemadójának egyházi 1%-os felajánlását (a bejegyzett egyházhoz 20 év egyesületi működés és 5 éven át átlagosan 4000 magánszemély személyi jövedelemadójának 1%-os felajánlása); a hitélet támogatása az elemi transzparenciát nélkülözi, s az állam minden normatív kötöttségtől mentesen, önkényesen hozza meg a döntéseket; s végül, hogy a legmagasabb egyházi státusz, a bevett egyház státuszának megítéléséről továbbra is kizárólag a politikai hatalom hivatott dönteni, akkor még éppen időben, húsvét előtt szólok, kedves Jézus (nekem csak Jesua) és a többi tizenkettő, meg te is, Pál, hogy eszetekbe ne jusson az Orbán-kormány alatti Magyarországon egyházalapítással foglalkozni, s hiába mondod Jézus Péternek, hogy „te Péter (kőszikla) vagy, és ezen a kősziklán építem fel az én anyaszentegyházamat, s hiába írta oda a Péter sírja fölé emelt Sorosista Michelangelo kupolája alá az a magyarországi hazaáruló ellenzéki csürhe, hogy „TU ES PETRUS ET SUPER HANC PETRAM AEDIFICABO ECCLESIAM MEAM ET TIBI DABO CLAVES REGNI COELORUM (Te Péter vagy és e kősziklára építem egyházamat és neked adom a mennyország kulcsait), mindezt hiába mondogatod, kedves Jézus, mert bizony mondom néktek, úgy el lesztek kaszálva, hogy talán még maga Semjén Zsolt is rátok ismer egy pillanatra, ugyanis lehet, hogy a Szentföldön más a szokás, de hogy mi minősül egyháznak a mi országunkban, arról nehogy már a migráns Jézus döntsön, mert itt nem ő dönt erről, hanem kizárólag Orbán Viktor. És még a kezeit sem fogja megmosni!
Orica Középföldi 2019.04.15 21:47:04
@eszti.....:

Róla, de OV karban tartott érzelme régebbi keletű.
Mindörökké Off Magyar Country 2019.03.24 07:00:00
Orica Középföldi 2019.04.13 16:14:41
@taga20:

"zenét bírod?"

Tudod, hogy igen, de érdeklődi területünknek nincs pontja:)
Orica Középföldi 2019.04.13 16:18:38
Orbán Viktor elszánt kritikusa, Bernard-Henri Lévy Budapestre érkezett, hogy bemutassa Looking for Europe című darabját. Orbán Viktor meghívta a neves francia filozófust kávézni a karmelita kolostorba, új irodájába, ahol két és fél órán át vitatkoztak Európa jövőjéről. Lévyt a beszélgetés után…..
Orica Középföldi 2019.04.10 07:24:00
Jó interjú.

*

A vehemens, lobbanékony - ezért hülyeségeket beszélő - Gulyás M véleménye ugyanerről.

Bernard-Henri Lévy egy nárcisztikus fasz.
Miközben Orbán Viktor épp betiltja a Magyar Tudományos Akadémia - MTA - hivatalos oldal működését,
miközben kilóra árulja ki a tőkének (magyarnak-nemzetközinek egyaránt) a magyar munkavállalókat, miközben az új "családtámogatásinak" csúfolt állami szelekciós mechanizmusokkal milliók élethelyzetét, kiskeresetű családok megélhetését nehezíti meg, miközben Európa legalacsonyabb társasági adóját (~ a nagyvállalatoknak kedvezve) és Európa legmagasabb ÁFA-ját (~ a szegényeket megsarcolva) vezeti be az egyik legszegényebb tagállamban, akkor Bernard-Henri Lévyben nem támad fel a pironkodhatnék, hogy a miniszterelnök az érdekképviseleti vezetőkkel összesen (!) nem tárgyalt annyit az elmúlt 9 év alatt mint vele, hanem diadalittasan távozik Orbán dolgozószobájából! Az oroszlánszelídítő szembenézett a fenevaddal! Fantasztikus látványosság, csak most - csak önöknek!

Bernard-Henry Lévy a tipikus Nyugat-európai gőg és önteltség példaképe: legalább tájékozódott volna előzetesen az érintettektől, hogy mik a valódi problémák ebben az országban, legalább igyekezett volna ezt a lehetőséget számukra is kiterjeszteni (vitte volna magával Lovász Lászlót, vagy másokat - hívta volna nyilvános vitára Orbánt, hogy ne kettejük kvaterkázása legyen az esemény), de nem, neki a gyarmattartó attitűd volt az adekvát. Elnéz a perifériára, és megpróbálja a "barbár" Orbánt jobb belátásra bírni, hiszen tudja ő, hogyan kell beszélni az ilyen "zsebdiktátorokkal"!

Szánalmas, ostoba, beképzelt lófaszjóska.

Ez nem segítség, ez nem szolidaritás, hanem a magyar emberek szenvedésén elnyert önfényezés, amit kiválóan tud majd értékesíteni Franciaországban és szerte Európában: az ember, aki megpróbálta térdre kényszeríteni a "kelet-európai diktátort"! Néhánnyal több teltházas előadást már most beírhat a naptárába, és persze Orbán is jól járt, hiszen fogadta a "civilizáció-felkent-hírnökét", tehát annyira szar alak mégsem lehet! Win-win!

Kár, hogy a magyar emberek élethelyzete Bernard-Henry Lévy ripacsériájától semmivel sem lesz jobb, ellenben Orbánéknak újabb kiváló hivatkozást szolgáltatott arra, hogy példázhassák szalonképességüket.

Bernard-Henry Lévyben ha lenne gerinc, akkor minimum a magyarországi turnébevételeiről lemondana az MTA dolgozói részére, vagy felajánlaná azt valamilyen sztrájkalapnak. Tudjuk: nem fog így tenni. What a surprise!

-
Orica Középföldi 2019.04.10 08:34:19
Más, de nagyon szórakoztató:)

Ilyen az, (jelen esetben egy biológus) ha valaki belekontárkodik egy nem, vagy alig ismert területbe.

FAN

Egy biológus barátom megkért, hogy ezt a kis írását posztoljam ki (neki nincs fb oldala), és ajánljam Péter Konoknak, megkérdezvén tőle, hogy darwinista-e. Mivel engem is érdekel, plusz tartozom a barátomnak, ezért eleget tettem a kérésének.

Semjén Zsolt, Tamás Gáspár Miklós és a nílusi krokodil

A kép egy középkori bestiáriumból való, kb. 1185-ből. Azt láthatjuk, hogy egy nílusi krokodil (Crocodylus niloticus) éppen zsákmányul ejt egy embert. Az illusztrátor szemmel láthatóan nem ragaszkodott a realista ábrázolásmódhoz. A korabeli szokásoknak megfelelően járt el, az állat akkor ismert attribútumait ragadta meg. Feltehetően soha nem látott krokodilt, de ez nem zavarta a kép elkészítésekor.
Mindenképpen figyelemre méltó, hogy ez a gondolkodásmód változatlanul fennmaradt. Elég meghallgatni Semlyén Zsolt elképzelését az evolúcióról [1]. Ezzel amúgy nincs semmi baj, Semlyén ugyanazt gondolja a világról, mint a kódex keresztény készítői 800 évvel ezelőtt. Az időközben felmerült, zavaró darwinista teóriát ellentmondásosnak nyilvánítja és a teremtéselmélet nevében elutasítja. Világnézete koherens.
Sokkal érdekesebb az ateista TGM antidarwinizmusa. Ő (és persze az egész kulturális baloldal, a gender studies kritikai tudományával az élen) a biológiai tabula rasa-elméletben hisz. A hibás alapra felépített, oktalan hiten alapuló újbaloldali emberkép olyan viszonyban áll a valósággal, mint a kódex ábrája egy élő krokodilról készült fényképpel. Ugyanakkor TGM részéről legalábbis udvariatlanság, hogy nem veszi a fáradságot a néhány mondattal [2, 3, 4] félresöpört darwinista tudományágak (viselkedésgenetika, hormonkutatások, humánetológia, szociobiológia, pszichoanalízis, tranzakció-analízis, evolúciós pszichológia) eredményeinek cáfolatára. Gondolom sokan lennének kiváncsiak az érvelésére.
Noha a kódex alkotóinak, Semlyénnek és TGM-nek a gondolkodásmódja rendkívül hasonló, az előbbiek koruk kiváló tudósai voltak. A két utóbbi egyszerűen tudományellenes. Nekünk pedig itt kell élnünk, közöttük. A fene egye meg!

Hivatkozások
1.) Interjú Semjén Zsolttal (2014)
www.youtube.com/watch?v=Iy2cxGKa2Ds

2.) Interjú Tamás Gáspár Miklóssal (2012)
Kiüresedett a romániai baloldal
http://erdelyiriport.ro/int…/kiuresedett-a-romaniai-baloldal

"Nem gondolom, hogy létezik emberi természet. Vannak biológiai késztetéseink, de ezek ma oly mértékben közvetítettek, hogy nem érdemes velük foglalkozni. Azt a „második természetet”, amely ma Az Emberi Természetnek tetszik, a kapittalizmus alakította ki, így persze megfelel a rendszer igényeinek."

3.) Magyari Attila (2018)
Posztfasizmus, kommunizmus, államkapitalizmus – Tamás Gáspár Miklóst ünnepelték Kolozsváron
https://www.maszol.ro/…/105674-posztfasizmus-kommunizmus-al…

"Beszélt arról is: a vád szerint a baloldal meg akarja erőszakolni az emberi természetet, ez a gondolat húzódik meg a gendertudományok támadása mögött is. Ez azért fontos, mert a gendertudományok és a baloldal általában valóban megkérdőjelezi az emberi természetet, másrészt rámutat az emberiség hiányos humanizálására, tehát tartalmaz egy apró, de fontos érvet a forradalom mellett."

4.) Tamás Gáspár Miklós (2014)
Ki kicsoda?
http://dinamo.blog.hu/2014/04/03/ki_kicsoda_821…

"A BALOLDAL evvel szemben nem hisz az egyszer s mindenkorra adott emberi természetben. Az ember teljesen plasztikus, önteremtő, nemcsak a vágyai határtalanok, hanem a képzelete és az intellektusa is."

folyt
Orica Középföldi 2019.04.10 08:38:06
Konok válasza:

Nem teljesen értem, hogy miként jön ide a darwinizmus (amúgy nincs is olyan, hogy darwinizmus, pontosabban az már ideológia. nem tudományos paradigma, és alapvetően a társadalomról szól, nem a biológiáról), és a fenti írás összekeveri a szezont a fazonnal. A Semjént nem olvastam el, mert minek, ars longa, vita brevis, de az idézett TGM gondolatok nem antidarwinisták, hanem anti-idealisták, vagy - ha úgy tetszik - anitplatonisták. Természetesen nincs olyan, hogy "az emberi természet", valamiféle örök, változatlan dolog, idea, akármi. Egy társadalmilag állandóan változó, igen összetett (lényegében végtelen variációjú) értékkomplex van, az ember nem absztrakt entitás, hanem konkrét létezésbe vetett konkrét létező. Értem én, hogy a krokodil elvont, vagyis hogy konkrét krokodilsága áldozatul esik a nem empirikus spekulációnak (vagyis a krokodil ideológiai krokodillá válik), de ez a gondolatmenet inkább a poszt íróját jellemzi, aki konkrét létezőkön kéri számon, hogy nem felelnek meg az emberi természetről (e János pap országában élő csodalényről) alkotott elképzeléseinek, vagyis a valóságot akarja saját elveinek kaptafájára húzni. Így olyan kissé, mint a tizennyolcadik századi brit tudósok, akik a Royal Society szivarszobájában ülve sok évszázados térképeik felett borongtak, távoli földekről álmodozva, ahová - Hic sunt dracones, itt sárkányok élnek - az egykorvolt térképrajzolók mindenféle szörnyeket rajzoltak, hogy kitöltsék tudásuk terjedelmes hézagait, és saját szörnyeiktől megrettenve meredtek az ismeretlen, ezért fenyegető távolba, pedig a fenyegetést magukban hordozták, ők rakták össze saját félelemeikből, egy darab medve, egy oroszlánfarok, rozmár agyara, denevér szárnya, siklófullánk, ebfoga, szörnyű, milyen dolgok vannak, sopánkodtak, bár azért ez jóleső borzongás volt, az elme pompás démonokat szült, micsoda különös, különös világban élünk, micsoda páratlan bestiák között, még szerencse, hogy Londonban nincsenek szörnyek, csak nyomor, dologházak, rum, nyüzsgő kikötők, és Hasfelmetsző Jack, igyunk egy pohárka rumot, szívjunk el még egy pompás kubai szivart, magunk között vagyunk, nagy tudású barátaim!
És amikor egy Ausztráliából érkező hajón az első konkrét, bár kitömött kacsacsőrű emlős eljutott a Royal Society belső szentélyébe, ezek a tudósok összegyűltek, gúnyosan és felháborodva kiabáltak, ez kérem, skandalum, hamisítvány, egy hód farkából, egy vidra törzséből és egy kacsa csőréből tákolták össze, hát hogy jön ez a fenséges sárkányokhoz, amik legjobb tudásunk és a tiszteletreméltó auktorok szerint térképeink határán túl élnek, hát ez egy otromba vicc, kérem, itten egyesek önös érdekeiktől vezérelve gúnyt akarnak űzni magából a Teremtőből!
Mindörökké Off Balkonok 2019.03.29 08:00:00
Orica Középföldi 2019.03.30 08:16:45
@taga20:

Már a kép látványától felbuzog bennem a tériszony:) Egyébként gyönyörű.
Nádas Péter: eredeti tőkefelhalmozás lehetséges-e bűnszövetkezetben elkövetett lopás, csalás és rablógyilkosság nélkül?..
Orica Középföldi 2019.03.28 11:16:51
Nagyon jó.

Itt a teljes.

litera.hu/magazin/interju/nadas-peter-masban-mint-az-ertelemben-nem-bizhatunk.html

A Litera bevezetője:

A kétezres évek elején a válságtünetek betegséggócokká állnak össze. A tájékozódási pontok eltűnőben. A szellembe, a kultúrába vetett bizodalom csökkenőben. Most induló körkérdés-sorozatunkban magyar és külföldi írókat kérdezünk a XXI. század gondolkodói, szellemi stratégiáiról. Elsőként Nádas Péter válaszol.

litera.hu/hirek/a-dolgok-allasa-uj-sorozat-indul-a-literan.html

*

Teljesen más, de nagyon jó.

www.youtube.com/watch?v=kz8hGZEx-C8
Hanyas vagy? ’28-as? Mi félszavakból megértjük egymást. Ugyanazt a nótát fújjuk, nem igaz? Te azt mondod: STADION!Én azt mondom: OKTATÁS! Te azt mondod: PRÉMIUM A FOCISTÁKNAK!..
(kép: Czimbal Gyula / MTI) Január 8-tól, tehát mától átmenetileg szünetel az RTL Klubon a magyarul Balóval, adta hírül a tévécsatorna. A közlemény szerint Baló György maga kérte, hogy egészségügyi okok miatt tartson szünetet a műsor. Négy évnyi napi műsorkészítés után pihenésre és orvosi…..
Felfüggesztették a Fidesz tagságát a Néppártban Az Európai Néppárt politikai gyűlése szerdán megszavazta, hogy felfüggesztik a Fidesz tagságát a jobbközép pártcsaládban. Illetve az történt, hogy módosítottak az eredeti javaslaton, és végül arról szavaztak, hogy a Fidesz önként felfüggeszti tagságát…..
Orica Középföldi 2019.03.24 12:10:24
Ez jó.

hvg.hu/kultura/201912__politikusok_felelossege__max_weber__orbanmagyarazas__joembert_nem_keresunk#utm_source=hvg.hu&utm_medium=browser_push&utm_campaign=hvgpush

*

Valamiért úgy érzem, passzol a fentihez -

"Sokan azt hiszik, gondolkodnak, pedig csak újrarendezik előítéleteiket." / William James, az amerikai funkcionalista pszichológia atyja /

Az úr kiváló és sokoldalú elme volt. Többek között átértékelte az igazság fogalmát. Az igazság nem egy objektív terminus, hanem egy olyan valami, amely bizonyos kontextuson belül működik. Ezt 1897-ben írta:)
Orica Középföldi 2019.03.24 12:17:17
Jöjjön egy kis keresztény ismeretterjesztés Gábor Györgytől.

Nagyböjt 3. vasárnapja van. A mai evangélium, hogy mindnyájunknak örömhírrel induljon a nap, Orbán Viktor reggeli rádiós lelkigyakorlata során megfogalmazott üzenete volt, amely így hangzott: „Most böjt van és a böjti időszak arra való, hogy a fontos dolgoknak adjunk elsőbbséget és a lényeg a migráció.”
Én eddig úgy tudtam, hogy a keresztény hívő számára a böjti időszak lényege az elmélyülés, a felkészülés, a kiengesztelődés és a lemondás, hogy a lélek méltó módon készüljön fel Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére. Ezt a célt szolgálja a 40 napos böjti időszak, amely részben emlékeztet Jézus 40 napos böjtjére, pusztai tartózkodására, továbbá a 40 napig tartó vízözönre, s a zsidó nép 40 évig tartó pusztai vándorlására. Ez a lényeg és nem a migráció. Migránsokról itt szó sem esett, legalábbis eddig.
Pedig már a II-III. században élt Tertullianus a De ieiuniis (A böjtökről) szóló művében arra hívta fel a keresztények figyelmét, hogy csakis a megfelelő módon lelkiekben átszellemült lélek böjtje az elfogadható, ha azonban a böjtölő vagy böjtre hivatkozó nem a kívánatos lelki célt jelöli meg, akkor a spirituális fegyelemmel szemben áll, s az nem böjt, csupán „a falánkságra rakunk zabolát”, miközben megvan „a készség a zabálásra.” Tertullianus arra is figyelmeztet – lehet, hogy ezeket a sorokat I. Nagy Keresztényvédő Viktor nem ismerte eddig -, hogy „a soványabb test talán könnyebben is jut át az üdvösség szűk kapuján, a könnyebb test gyorsabban is támad fel”, s Tertullianus alig leplezett gúnnyal és megvetéssel még hozzátette, hogy a sportolók nyugodtan egyenek sokat, „faljanak az ökölvívók és az olympiai versenyzők. Nekik jár ki a terjedelmes test… a mi erőink azonban mások… A jóltartott keresztény szükségesebb tán a medvéknek és oroszlánoknak, mint Istennek…”
Hát így, ennyit üzennék I. Nagy Keresztényvédő Viktornak ókeresztény forrásból a böjtről, valamint a vékony testalkat és az üdvözülés összefüggéséről.
És még valami! Éppen a mai napon, vagyis nagyböjt 3. vasárnapján a hagyományos evangéliumi olvasmány Lukács 13,1-9, ahol Jézus a megtérésre szólít fel, majd elmondja példabeszédét a terméketlen fügefáról. Miután a gazda nem talált a fán gyümölcsöt, arra szólította fel a vincellért, hogy vágja ki. Ám a vincellér az alábbiakat mondta: Uram, hagyd meg még ebben az évben, míg körülásom és megtrágyázom, hátha terem jövőre, ha pedig nem, akkor vágd ki.”
Mintha csak a Néppártban mondták volna I. Nagy Keresztényvédő Viktornak: most még körülássuk és megtrágyázzuk, de ha jövőre sem hoz gyümölcsöt, akkor kivágjuk.
Orica Középföldi 2019.03.24 12:53:26
@taga20:

"nincs teljesen igazad, mert van amikor érdesnek kell lenni:)"

Az esztergályosnak, vagy a megmunkált darabnak?

"érdes" szinonimái:
rücskös, ragyás, kérges, göcsörtös, durva, dorozmás

Komolyan kérdezem, ezeket esztergával elő lehet állítani?

*

Válaszoltam a Grecsós kérdésedre. Olybá tűnik elkerülte a figyelmed.
De, hogy a hallgatóság "megbízható" legyen: A CÖF meghívására idén is 600 lengyel vendég érkezhetett az állami ünnepségre. És: A Felcsút és más focicsapatok üres buszai parkolnak a Rákóczi út buszsávjában..
Orica Középföldi 2019.03.18 14:43:52
A kitüntetési botrány hozadéka. (Guma miatt hosszú lesz:)

Kukorelly Endre

(Régóta) ideje volna – közösségi finanszírozással – visszaállítani a Baumgarten-díjat, ezzel örökre elfelejtve az állami művészeti díjazást. Rég esedékes, ám itt az idő, ne ógjunk-mógjunk, hagyjuk a siránkozást, ne várjunk tovább; a rendszerváltás óta mindig őrületes aránytalanságok-igazságtalanságok történtek, ez a mostani – szívből sajnálom azt a néhány kollégát, aki megérdemelte – igazán a mélypont. Sokan az okkal Döbrenteizők/Takarózók közül nem is tudják, miféle szakmaiatlanság, cinizmus, kicsinyesség, bosszúszomj süt abból, kiknek (is) osztottak díjakat. Javaslom, kezdjünk valamit! Ha minél többen beszállunk kisebb-nagyobb összeggel, elkezdhetnénk, és ha egyszer majd visszaadják az államosított/elrabolt javakat, a Baumgarten-, de legalább Gyümölcsöskert-díj újra betölthetné a szerepét. Fölajánlok 1.000.000 forintot, és várom azokat, akikkel megbeszéljük, a továbbiakban mi hogy legyen.

***

Nyáry Krisztián
4 órája ·
„Itt hazánkban egy írói alapítványnak sokkal nagyobb a fontossága”
(barátsággal Kukorelly Endrének)

1923. október 1-jén Babits Mihály olyan vacsoravendéget fogadott otthonában, akit szinte nem is ismert. A vacsora udvarias beszélgetéssel telt, a művészet aktuális kérdései körül forgott, a találkozó mégis megváltoztatta a vendéglátó életét. A 43 éves Baumgarten Ferenc Németországban élő, főként németül író műkritikus ismeretlenül is nagyra tartotta a Nyugat szerkesztőjét, néhány művét el is küldte neki. Babits ezért úgy gondolta, a művészetbarát üzletember afféle tisztelgő látogatásra érkezett hozzá. Két héttel később azonban német nyelvű levelet kapott vendégétől. Ebben Baumgarten Ferenc bocsánatot kért vendéglátójától: „Egy kissé az Ön feje fölött rendelkeztem. Remélem, hogy nem fog emiatt neheztelni rám, és elfogadja a hivatalt, amelyet kigondoltam Önnek.” A levélből kiderült, hogy Baumgarten alapítványt hozott létre, amely halála után teljes vagyonát „a szűkölködő magyar írók anyagi gondjainak enyhítésére” fordítja majd. A végrendelet végrehajtójának az általa „szeretve bámult magyar költőt”, és egy ügyvéd ismerősét jelölte ki. Babits nem vette komolyan a felajánlást, hiszen Baumgarten mindössze három évvel volt idősebb nála, és jó egészségnek örvendett. Tréfás levélben válaszolt, viszontválaszt többé nem kapott. Annál nagyobb volt a meglepetése, amikor alig több mint három évvel később arról kapott értesítést, hogy Baumgarten Ferenc egy hirtelen jött tüdőgyulladásban elhunyt, és jelentős vagyont hagyott a nevét viselő alapítványra. Többet, mint amennyit a magyar kormány húsz év alatt az irodalom támogatására fordított. A magányos, családja előítéletei elől külföldre emigrált férfi ezzel halála után új pályára állította az egész magyar irodalmi életet, költők és írók tucatjainak biztosítva a szabad alkotás lehetőségét.

Generációk óta Lovasberényben élő zsidó kereskedőcsaládból származott, nagyapja 1848-as nemzetőr volt, rokonai között megbecsült polgárok sorakoznak: bírák, mérnökök, bankárok, nagy cégek vezetői. A család a századfordulón költözött Budapestre, vidéki birtokaik árát ingatlanfejlesztésbe fektették. Ők építtették a belvárosi Sas utca 1-es szám alatt lévő három szintes, modern bérházat is, amelyben exkluzív üzlethelyiségek és nagypolgári lakások sorakoztak. Ebben a házban töltötte gyerekkorát négy testvérével együtt az 1880-ban született Baumgarten Ferenc is. Rideg üzletember apja és művészetekért rajongó, sokat betegeskedő anyja nem élt harmonikus házasságban, sokat veszekedtek. Az édesanya talán önmagát látta a szelíd, álmodozó kisfiúban, szinte minden percét vele töltötte. Ferenc barátok nélkül, könyvek között nőtt fel, már kiskorában németül, angolul és franciául is olvasott. Később, egy korai novellájának hősén keresztül így vallott gyerekkoráról: „Ha herceg voltam, magányos is voltam, mint a hercegek. Ha lovagnak látszottam, mégis csak gyerek voltam, akit túl korán terheltek meg a lovag fogadalmaival. Mindig parancsolatot kellett teljesítenem, sohasem volt szabad magamról megfeledkeznem.”
Orica Középföldi 2019.03.18 14:46:28
folyt.

13 évesen került először gyerektársaságba, amikor kora legjobb középiskolája, a Trefort utcai gyakorló gimnázium tanulója lett. Egy volt osztálytársa szerint megdöbbentően széleskörű irodalmi műveltséggel rendelkezett: „Az órák közti szünetekben mindig együtt sétálgattunk az iskola folyosóján, rendesen ő vitte a szót szatirikus fejtegetéseivel.” Szívesen vitatkozott tanáraival is a legkülönbözőbb tudományos kérdésekről. Érettségi után a pesti bölcsészkaron történettudományt hallgatott, ahol professzorai ösztönözték első tudományos dolgozatainak megjelenését, a magyar honfoglalásról szóló tanulmányáért díjat is kapott. Még egyetemista volt, amikor meghalt az édesanyja, s ez még inkább magába fordulóvá tette a fiatalembert, akit testvérei is különcnek tartottak. A könyvek mellett egyetlen öröme a lovaglás volt. Az ifjú Baumgarten nagyon nehezen tudott megbirkózni azzal is, hogy a férfiakhoz vonzódott. Homoszexualitását bűnnek tartotta, és csak nagy sokára merte bevallani egyik öccsének. Testvére úgy döntött, radikális módon szabadítja meg bátyját hajlamaitól: Párizsban befizette egy prostituálthoz, gondolván, hogy első heteroszexuális élménye majd meggyógyítja. A kísérlet tönkretette Baumgarten Ferenc életét és egészségét. A pásztorórán nemi betegséggel fertőződött meg, amelyet orvosa alaposan félrekezelt. A kezelés hatására a fiatal férfi súlyos ízületi gyulladást kapott, egyik bokája örökre lemerevedett, így még a lovaglást is abba kellett hagynia. Sántaságát tragédiaként élte meg, elkeseredésében öngyilkosságot is megkísérelt. Nyomorúságáért élete végéig családját okolta, és eldöntötte, hogy végleg külföldre költözik.

Alig 30 évesen hagyta el Magyarországot. Berlinben és Münchenben telepedett le, de csak ideiglenesen, mert szinte egyfolytában utazott: hosszabb időt töltött Olaszországban, Angliában, Svájcban és Hollandiában is. Amikor apja 1915-ben meghalt, más vagyonelemekkel együtt ő örökölte a Sas utcai bérházat, ezután évente egyszer hazajárt az üzleti ügyek miatt, de testvéreit ezalatt sem kereste fel. Ekkor már nem a történettudomány kötötte le az érdeklődését, hanem a művészeti kritika. Egy, a Nyugatban megjelent írása után többé nem publikált magyarul, írói nyelvét németre cserélte. Már nem volt teljesen magányos sem, a német irodalmi élet befogadta, a kritikusok legelső vonalába került. Barátai és tisztelői közé tartozott Rilke, valamint Heinrich és Thomas Mann is. Utóbbi ezt írta róla: „Kimagaslóan okos, főként mint a század kritikusa.” Ha otthon volt, berlini és müncheni lakása irodalmi szalonként is működött, ahol vendégei visszaemlékezése szerint lebilincselően szellemes művészeti előadásokat tartott. Kedvenc költője, a svájci Conrad Ferdinand Meyer iránti tiszteletből második keresztnévként felvette a Ferdinánd nevet és az evangélikus vallást is. Róla írta fő művét, egy életrajzi-kritikai monográfiát. A költőről szóló sorai akár önvallomásként is olvashatóak: „Meyer magányos ember volt, beteg, tele égő vággyal, hogy megfeledkezzék magáról, hogy odaajándékozhassa magát, eggyé válhasson az emberekkel, a természettel, a világgal.”

Könyvét elküldte Babits Mihálynak, aki szinte az egyetlen magyar költő volt, akinek minden sorát rendszeresen elolvasta. Babits egy rövid levélben ígéretet is tett rá, hogy a Nyugatban foglalkoznak a kötettel, de a várt kritika sosem jelent meg. Baumgarten még néhányszor udvarias levélben emlékeztette az „igen tisztelt tanár urat” az ígéretére, de egy idő után nem írt többet. Nagyjából ennyiből állt a későbbi mecénás és a jövendő kurátor kapcsolata. Egészen a különös,1923-as találkozásig. A magányos férfi ekkor már évek óta tervezte, hogy minden vagyonát a magyar írók támogatására fogja fordítani. „Mint költő a versét, úgy hordta magában Baumgarten Ferenc éveken át az alapítvány gondolatát; úgy is született az meg, ahogy a vers születik” – írta róla hajdani iskolatársa, Basch Lóránt ügyvéd. Amikor részletesen is kidolgozta a tervét, Budapesten megkereste Babitsot. Egy rövid bemutatkozó találkozás után a költő vacsorára hívta a monoklit hordó, elegáns úriembert, talán mert bántotta a lelkiismeret az elmaradt kritika miatt. „Hárman voltunk, a feleségemmel. A társalgás egész idő alatt irodalomról folyt”, – emlékezett Babits, aki szerint „bizonyos szellemi közösség” is kialakult kettejük között.
Orica Középföldi 2019.03.18 14:49:09
folyt.

Babits Mihálynak fogalma sem volt róla, hogy az éjszakába nyúló beszélgetés során valójában egy próbán esett át. Baumgarten valószínűleg azt hallotta tőle az irodalom szerepéről, amit hallani akart, mert nem sokkal ezután vacsorázni hívta Basch Lórántot, akivel közölte, hogy végrendelkezni akar. A meglepett ügyvédnek arról beszélt, hogy úgy érzi, nem sok van hátra az életéből, ezért végrendeletével egy régi vágyát akarja valóra váltani. Még nagyobb lett Basch meglepetése, amikor kiderült, hogy volt iskolatársa milyen óriási vagyon felett rendelkezik, és ráadásul az egészet nem a családjára, hanem a magyar írókra kívánja hagyni. „Itt hazánkban egy írói alapítványnak sokkal nagyobb a fontossága és szerepe, mint Németországban. A magyar költő magányosan áll a világban, hangját csak saját népe hallja, nincs közönsége, akiben támaszra találna, nincs kiadója, ki gondját viselné” – indokolta elhatározását Baumgarten, aki arra is felkérte az ügyvédet, hogy Babits Mihály mellett legyen az alapítvány kurátora. Amikor Basch zavartan közölte, hogy sem a kortárs irodalmi életet, sem Babitsot nem ismeri, Baumgarten csak ennyit mondott: „Babits tudni fogja, kinek szól az alapítvány.”

A végrendelet fogalmazványa másnapra elkészült, Baumgarten magához vette és visszautazott Németországba. Innét írta meg Babitsnak, milyen feladatot szánna neki halála után. A könnyed, évődő hangú válaszra már nem reagált. Három évvel később, 1926 telén, amikor Pesten járt, megpróbálta újra felkeresni Babitsékat otthon, de a költő és felesége éppen a Tátrában üdült. Ezután kiegészíttette végrendeletét: müncheni otthonát háztartási alkalmazottaira hagyta. Már indult volna haza, amikor a hideg pesti télben tüszős mandulagyulladást kapott. Úgy döntött, ő is Ótátrafüredre utazik gyógyulni, talán azért, mert valamit nagyon szeretett volna megbeszélni Babitscsal. Amire azonban megérkezett, a költő már hazautazott. Baumgartenen egyre inkább erőt vett a betegség, de magas láza ellenére két hétig nem hívott orvost. Amire kihívták hozzá a doktort, már késő volt. „Korán jött, még lett volna tennivalóm” – mondta a halálos ágyán. A „nagyon szomorú és nagyon magányos ember” – ahogy Tóth Árpád nevezte – „keserves és kopár halállal” halt meg 1927. január 27-én.

A Magyarországon kevéssé ismert kritikus haláláról csak két rövidhír jelent meg a lapokban. Néhány nap múlva azonban, amikor a közjegyző kihirdette a végrendeletet, már az egész magyar sajtó tudni akarta, ki volt Baumgarten Ferenc. Babits Mihály is csak ekkor értette meg hogy milyen óriási összeg szétosztásának felelőssége hárul majd rá minden évben. A hagyaték könyv szerinti értéke 853 ezer pengő, mai áron 700 millió és egymillárd forint közötti összeg volt, ám valójában ennél jóval nagyobb tőkéről beszélhetünk. Az alapítvány jövedelme ugyanis a Sas utcai és egy másik bérház összes bevétele mellett értékpapírok hozamát is tartalmazta, s ezek nagyon jó befektetésnek bizonyultak, évente 80 ezer pengőt, azaz árfolyamtól függően 70-100 millió forintot lehetett kiosztani. A 4000 pengős "évdíj" egy évig nyugodt alkotást tett lehetővé a díjazottnak, de az 1000 pengős "jutalom" is komoly anyagi segítséget jelentett. Emellett segélyként kisebb, általában 400 pengős segélyek kiosztására is lehetőség volt. A végrendelet a két kurátor számára is biztosította a polgári megélhetést.

Nem csoda, hogy a rengeteg pénz elveszítését látva Baumgarten Ferenc testvérei bíróságon próbálták elérni, hogy az alapítót utólag nyilvánítsák őrültnek, és a végrendeletet semmisítsék meg. A Nyugat ellenfelei a rokonság mellé álltak, és arról cikkeztek, hogy Babits „kozmopolita írók kitenyésztésére” óriási összeget kapott. A vitában még Thomas Mann és német írótársai is megszólaltak, természetesen a végrendelet érvényben tartása érdekében. A per végül egyezséggel zárult, s ennek során került be a szabályzatba, hogy a díjazottak listáját a mindenkori vallás- és közoktatásügyi miniszternek is jóvá kell hagynia. A jogviták miatt a végrendelet csak 1928-ban emelkedett jogerőre, így először 1929. január 18-án osztották ki a díjat az alapítvány Sas utcai székházában. Az első évben Elek Artur, Erdélyi József, Farkas Zoltán, Juhász Gyula, Kárpáti Aurél, Osvát Ernő, Schöpflin Aladár, Szini Gyula, Tamási Áron és Tersánszky Józsi Jenő részesültek a díjban. A vita legjellemzőbb tanulságát Karinthy Frigyes foglalta össze a Pesti Naplóban: ha valaki a magyar irodalom segítségére siet, akkor mindig lesznek olyanok, akik a mecénásról „legkevesebb, hogy azt feltételezik: elmebeteg”.
Már 2011-ben is kihagytak kellemetlen részeket egy Petőfi-versből az állami megemlékezésen Magyar vagyok. S arcom szégyenben ég, Szégyenlenem kell, hogy magyar vagyok! Itt minálunk nem is hajnallik még, Holott máshol már a nap úgy ragyog. De semmi kincsért s hírért a világon El nem hagynám…..
Orica Középföldi 2019.03.15 16:32:46
Egy kis irodalmi-történelmi pletykálkodás Konoktól:)

1850 júliusában Ferenc József császár leváltotta báró Julius Jacob von Haynau táborszernagyot a magyarországi osztrák csapatok parancsnoki tisztéről. Vérengzései, kegyetlensége már túl nagy nemzetközi visszhangot keltettek, és Ferenc József valamiféle konszolidációt akart mutatni a kül- és a belvilág felé. "Haynau olyan, mint egy borotva: mihelyt elvégezte dolgát, tokba kell tenni” - jegyezte meg állítólag Radetzky tábornagy.
A sértődött Haynau Magyarországon, Nagygécen birtokot vásárolt tetemes bánatpénzéből, és dafke magyar nemesnek álcázta magát, már csak azért is, hogy Bécset bosszantsa. Pipázott, zsinóros mentét hordott, és német akcentussal szidta a lusta parasztokat. Hogy igazából mégsem sikerült beilleszkednie, az is mutatja, hogy utóbb a Nagygéc környéki folklórban megjelent a "Vérbíró" szörnyű alakja, de úgy tartották, még a lánya is "kutyafejű" volt. (Ez utóbbi motívum részben a birtok későbbi bérlőjének, Groszmann Sámuelnek a lányáról, Ilonáról szóló folklórral keveredett. Akárcsak Haynau, Groszmann is "idegen" volt: zsidó földbérlő, leánya pedig "szőrös" volt, "hol férfi, hol nő", alighanem alakváltó - ősi előítéletek és sztereotípiák halmozódtak egymásra a népi tudatban.)
1850 novemberében a török birodalom déli határvidékén egy bizonyos Murat pasa sikeresen megvédte a várost a portyázó arab törzsektől. Murat pasa nem jószántából lett az Allah háta mögötti Aleppo katonai vezetője: egy olyan török-orosz háborút szorgalmazott, amelyet a Fényességes Porta (igen megkopott már eddigre egykori fényessége) végül elvetett, és a harcias pasa kellemtelenné, diplomáciai teherré vált. Novemberben már malária kínozta, decemberben el is vitte. "Lengyelország, már nem én foglak felszabadítani" - mondta állítólag halálos ágyán Murat pasa, akit korábban Józef Zachariasz Bemnek hívtak, részt vett Napóleon oroszországi hadjáratában, majd lengyel őrnagyként szolgált az orosz irányítás alatt álló lengyel hadseregben, később lengyel szabadságharcos lett, 1848-1849-ben pedig Bem József néven tiszteletbeli magyar hazafi. Bem "apó" mindössze 56 éves volt, mikor meghalt.
Volt pár hónap, júliustól novemberig, mikor akár levelezhettek volna. Két talonba tett, félretolt katonatiszt, két kiszolgált obsitos. A nyakas, református magyar vidékre költöző osztrák katolikus vérbíró, és a botcsinálta mohamedánná lett lengyel katolikus forradalomexportőr. Sokban ellentétes figurák, mégis voltak közöttük párhuzamok.
Persze, nem leveleztek. Pedig izgalmas lett volna, mit írnak egymásnak keresztény kultúráról, rendről és lázadásról, háborúról, nemzetről és nemzetfelettiségről, birodalmakról és államokról, forradalomról és ellenforradalomról.
Talán egyszer megírom ezt a fiktív levelezést (régi tervem megírni Molotov és Kerenszkij, az orosz forradalom két túlélője - előbbi 1986-ban, utóbbi 1970-ben halt meg - fiktív levelezését).
Néha azok lennének a legérdekesebb dokumentumok, amik nincsenek, bár akár lehetnének is. Kár minden valóságért, ami nem valósulhatott meg a lehetségesek végtelen multiverzumában. És talán az is kár, hogy éppen az valósult meg, amelyik.
Nem vagyok különösebben tehetséges. Csupán szenvedélyesen kíváncsi.(Albert Einstein) Ha csak az ismert dolgok érdekelnének, lakatosnak mentem volna.(Albert Einstein) A legfontosabb dolog: nem szabad abbahagyni a kérdezősködést.(Albert Einstein)..
Orica Középföldi 2019.03.14 12:06:46
@gazoló:

Én már elég régen nem követem, hogy kik a kitüntetettek.

Ellenben Gábor György igen:))

Az egyes népek rendelkezhetnek „ősi” alapjogokkal, amelyeket a hatalomnak nem célszerű megkérdőjelezni vagy a törvény erejével módosítani, mert az előbb-utóbb a hatalom vereségéhez vezetne el. Ilyen „ősi” alapjog az USA-ban a fegyvertartási jog; ilyen „ősi” alapjog a németeknél a száguldáshoz való jog, vagyis az, hogy az autópályákon globálisan ne vezessék be a sebességkorlátozást; ilyen „ősi” alapjog a hollandoknál, hogy ha úgy hozza a szükség és a hormonháztartás egyensúlyban tartásának igénye, akkor utcára néző kirakatok mögött lelhesse meg rövid távú örömének forrását, s utána (vagy előtte) egy ugyancsak az utcára néző süteményes boltban, sajátos alapanyagból előállított süteménnyel csillapíthassa kínzó vágyát és éhségét.
A magyar kormány mostanában Izrael nagy barátja, mostanában a magyar zsidók hatalmas védelmezője, mostanában a szélsőjobbos antiszemita megnyilvánulások nagy leleplezője, mostanában egyes zsidó szervezetek „önzetlen” támogatója, s mostanában úton-útfélen büszkén vallja, hogy a mai Magyarországon sosem látott mértékben és módon prosperál a zsidó kultúra. Ugyanakkor a miniszterelnök jóváhagyásával a legrangosabb állami ünnepeken magas állami kitüntetésben részesítenek echte antiszemitákat, mintegy szándékosan és tudatosan gondoskodva arról, hogy a zsidók gyűlöletét illetően ne sérüljön a magyar nép egy jelentős részének „ősi” joga.

*

Időnként sajnálom, hogy nem Rómában élek.

librarius.hu/2019/03/14/500-eve-szuletett-500-program-leonardo-da-vinci-emlekere/?fbclid=IwAR3IIhyoiHfWiuyV7z_xxg5shelsYU2XndOSFw_xAQ4UevvHT6NjpKoULZ8

Micsoda kor volt!
Orica Középföldi 2019.03.10 13:56:07
@eszti.....:

Mindenesetre érdekes lenne. Egy közel 30 díjjal elismert költő/író, a rendszerváltás vitathatatlan kegyeltje, aki többek között ilyeneket írt: Európa évszázadokon át számunkra nem földrajzi fogalom volt, hanem szellemi - igaz, csak a naplójának.

Ha komolyan gondolta, számonkérné a kampfosokon a savanyú provincializmust.

Még emlékszem, valamikor a 80-as években közösen írt egy esszét Sárával, Kósával az ÉS-ben, ami igazán nagy, mondhatni viharos vitát váltott ki,nem csak szakmai körökben. Magyarul, nem volt gyáva. Az (is) hiba volt, hogy elhitte, történelemformáló valaki lehet.
Orica Középföldi 2019.03.09 09:31:55
Egy kis szemlézés:)

magyarnarancs.hu/belpol/koves-slomo-orban-idealis-vezeto-117912

Gábor György

Köves Slomó vezető rabbi szerint a zsidó vallási közösség szempontjából Orbán Viktor ideális vezető.
Most akkor meg kellene tudakolni Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy szerinte a Fidesz-kormány szempontjából ki az ideális zsidó?

*

OV újságíró nőkkel beszélgetett (zsebre dugott kézzel:)

Gábor György

"Kértek már asszonyt ilyen hangulatban?
Nyertek már asszonyt ilyen hangulatban?"
(Shakespeare: III. Richárd, I. felvonás, 2. szín)

*

Sokféle érzelmet szül az MTA által aláírt paktum, én pillanatnyilag nem látom, hova fog ez vezetni, a tudomány szempontjából.

Gábor György
·
Sokan azt mondják, hogy most kell lemondania Lovász Lászlónak.
Szerintem tévednek. Mielőtt aláírta volna a megállapodást, akkor kellett volna lemondania.

*

Két gyöngyszem Bánki Györgytől:

Szólnom kellett a szponzoromnak, hogy ne utaljon már ennyire

párhuzamos alávalóság

*

Ez jó próbálkozás

nepszava.hu/3027763_az-eroszak-nem-olyan-hogy-turnezunk-vele

*

Ajánlom. Főként azoknak, akik nem szeretnek ilyet olvasni:)

librarius.hu/2019/03/09/coetzee-athenaeum/?fbclid=IwAR3L-nsAue_bR3d89PyLodRG8wQbbfSmQMnLK1n1N4pHoG0CojtCtnX__D4

*

Azért egyszer csak meg kellene szemlélni ezt a turáni típust, mit nem szeretne Orbán higítani. Mert mielőtt a Vogue címlaplányaira, vagy más, európai ideálba ringatnánk magunkat, jobb, ha tudjuk, apró, görbelábú, mokány, erős járomcsontú, sötét, vágottszemű, kanülképű hordaként érkeztünk, tiszta szerencse, hogy nagy királyaink, és nagytermészetű szépapáink, nem vetették a kavarást - pardon, a keveredést. Csak ennyit szerettem volna megmutatni, a fene se gondolta, hogy a végén a Kovács Zoli jön ki belőle.

Mi nem akarunk migránsokból és bennszülött magyarokból álló kevert népességet

papaigabor.wordpress.com/2019/03/08/mi-nem-akarunk-migransokbol-es-bennszulott-magyarokbol-allo-kevert-nepesseget/?fbclid=IwAR16OPddVixCbXJsJSV8U8eEhhrfZlSN2eLq6rFnlamLW9hA47uhgJVnHIQ

*

Pápai be(meg)jegyzéséről meg ez jutott eszembe:)

Elrettentésre, szórakozásra, mindenki döntse el maga.

www.nlcafe.hu/szabadido/20190307/magyar-ufokutato-szovetseg-ufo-foldonkivuli-exopolitikai-konferencia-pataky-attila/

*

Kellemes hétvégét, Gumának meg jó akklimatizálódást a "hazatértem"-hez:)
Mindörökké Off Chaco-kanyon 2019.02.28 07:50:00
A Chaco-kanyon érdekes geológiai képződmény, egyszersmind a korai észak-amerikai indiánok fontos prehisztorikus településterülete...
Orica Középföldi 2019.03.07 07:19:06
@jaegtoer:

A valóság mindig körülölel, rád fonódik, mint a fojtófüge, ha akarod, ha nem. Ha másként nem, akkor beköszön/berobban/ berúgja az ajtót ide, hogy ismertesse megfellebezhetetlennek vélt értékrendjét, követendőnek ítélt stílusát.

*

Egy mélyen emberi beszélgetés:

www.atv.hu/videok/video-20190306-grecso-krisztian
Nemzeti konzultációt indítottak a tűzoltók Az elmúlt évek közvélemény kutatásai azt mutatják, a társadalom szerint a tűzoltó szakma az egyik legnépszerűbb, arról azonban sokan mégsem tudnak, milyen feltételekkel és milyen bérért lehet valaki tűzoltó ma Magyarországon...
A BBC riportere azt mondta Szijjártó Péternek interjú közben, hogy „párhuzamos univerzumban él”..
Orica Középföldi 2019.02.28 05:44:04
@eszti.....:

Aligha.

Böcskei, ha nagyon áttételesen is, de válaszol erre a kérdésre.

azonnali.hu/cikk/20190225_lehet-e-elemezni-ott-ahol-tenyek-helyett-szimulaciok-uralkodnak
Orica Középföldi 2019.02.27 09:08:09
@guma:

Gondolom elég nyilvánvaló, Popper nagy kedvencem, de pár dolgot nem kell elfelejteni.

Ő ,az előadásaiban mindig az általánosról, általánosíthatóról beszél, soha nem az egyesről. Arról nagyon-nagyon ritkán - publiban, interjúban - szokott.

Többször elmondta, örök kétkedő, ami a szakmájár illetően is igaz, bár erről igazán keveset beszél.

Minden tudása, bölcsessége ellenére sikerült olyan munkatársat választania, aki kellő ájtatossággal harapta át a torkát.Arról/erről soha nem nyilatkozott. Fogalmam sincs, hogy egyénileg ezt hogy dolgozta fel, de az olvasói szempontjából ez a kényszer-pályamódosítás sok újat és nagyszerűt eredményezett.
Elképesztően elegáns módon - a szakmámban már nem tudok újat felmutatni - indokolta meg a váltást:))

Ez valószínűleg nem igaz, de mégis hálás vagyok a szarházinak, aki kikényszerített belőle néhány remekművet.

Változatlanul ajánlom a Pilátus testamentuma hangoskönyvet.

www.youtube.com/watch?v=N6uRxrJSVwg&t=11764s

*

Az idézett bloghoz nem akarok hozzászólni.
Papp Gábor Zsigmond 1998-ban készített róla dokumentumfilmet Tandori címmel..
Orica Középföldi 2019.02.24 17:26:00
@taga20:

Jó választás:)
Orica Középföldi 2019.02.25 05:53:46
@kenu ibrahim:

"anyám, a végén mék értelmiségi leszek:)))"

Ebben a modorod, álca-helyesírásod erősen gátol, de ha Náray-Szabóval egy mérlegre teszlek, határozottan van esélyed. Neki már nincs.
Orica Középföldi 2019.02.25 06:01:41
A kiskorúak elleni egyházi abúzusok ügyében összehívott püspöki tanácskozást követően – amelyen Ferenc pápa is kemény hangon szólalt fel – Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke azt mondta, hogy a püspöki tanácskozáson elhangzott, hogy ez a jelenség az 1968-as szexuális forradalomhoz kötődött.
Hát egy nagy fenét, kedves Veres András püspök úr! Nem tudom, tetszik-e ismerni Petrus Damianus (Damiani Szent Péter) bíboros munkásságát? Petrus Damianus kicsivel 1968 előtt látta meg Isten kék egét: 1007-ben született és 1072-ben halt meg. Nos, ő volt az, aki 1051 körül egy egész könyvet írt Liber Gomorrhianus címmel (Migne, Patrologia Latina, 145. col. 147-178) a különféle egyházi személyek kiskorúak kárára elkövetett szexuális visszaéléseiről, s azokról a püspökökről, egyházi elöljárókról, akik hallgatásukkal cinkostársaivá lettek ezeknek a bűncselekményeknek, és hozzájárultak a szexuális bűncselekmények elszaporodásához. Petrus Damianus IX. Leó pápát is felszólította, hogy lépjen fel a bűncselekményekkel szemben, s jóllehet a pápa elismerte Petrus Damianus erkölcsi feddhetetlenségét, de állításait túlzónak tartotta.
Amúgy – és ezt csak zárójelben mondom – Petrus Damianust Dante a Paradicsom legmagasabb szférájába helyezte el, s XII. Leó pápa 1828-ban szentté avatta.
És még mindig hol vagyunk 1968-tól?

(Gábor György)

*

Bőséges, nem kifejezetten elismerő jelző-készletem van Veres püspök ténykedését illetően. Majd beledöglik annyira szeretne Erdő székébe ülni.
Könyörtelen igazság a magyar minimálbérről - erről hallgat a kormány Az Eurostat nemrég közzétette a tagországok 2019-es bruttó minimálbér-statisztikáját, amely fontos adatsor ugyan, de nettó bérek ismerete nélkül nehéz összevetni, hogy mely országban mennyit is ér a legkisebb bér. Ennek számoltunk…..
Orica Középföldi 2019.02.20 07:48:50
Ez jó. A beszélgetés kellemes és informatív.

Page Not Found történelmi stúdióblog
·
Azt nem tudjuk, hogy Krisztus nevetett-e, de Umberto Eco (1932-2016) biztosan rengeteget. 2016. február 19-én távozott el a bármelyik magyar megyei könyvtárt megszégyenítő házi bibliotékával bíró olasz középkorász, szemiotikus és regényíró, "A rózsa neve" szerzője, aki úgy lett a 20. század második felének egyik legkomolyabb tudósa, hogy alapelve volt: "ne vedd magad komolyan", és hirdette, a vécén gondolkodik, míg a konferenciákon inkább alszik.

Umberto Eco az Aquinói Szent Tamásról írt disszertáció szerzőjeként játszott el a gondolattal, mi történne, ha feltámadna ma az "Angyali doktor", és a 13. század egyházi és világi vezetőit a hetvenes évek Olaszországának közéleti szereplőihez hasonlította. Kimunkálta az "új középkor" elméletét, majd elviccelte azzal, hogy 50 dollárért kimutatná az ókori Egyiptom visszatérését is. Aztán mikor tudósként unni kezdte magát, ahelyett, hogy lelépett volna egy kubai táncosnővel, regényírásba fogott.

Az 1980-ban megjelent "A rózsa neve" című regénye az irodalomtörténet egyik legnagyobb bestsellere lett, a tudós pedig milliomos, úgyhogy még tovább szaporíthatta végül 35-50 ezer kötetesre nőtt milánói könyvtárát, ebből a szövegkorpuszból nőtt ki az 1988-as második regénye, a világösszeesküvés-elméletekkel játszogató "A Foucault-inga". Ezt követően még öt regényt írt, magyarul halála évében jelent meg az utolsó, a "Mutatványszám".

Minden idők egyik legszórakoztatóbb tudósa távozott el vele, csak az vigasztal, hogy Aquinói Szent Tamással és másokkal együtt igen jó társaságba került odafent, idelent pedig nemcsak a "neve" marad utána.

Umberto Eco életművéről Klaniczay Gábor középkorásszal - "A rózsa neve" magyar fordításához is ő készítette a jegyzeteket - beszélgettünk történelmi műsorunkban, a Régen minden jobb voltban:
https://www.mixcloud.com/…/régen-minden-jobb-volt-2016-már…/
Legközelebb Budapestet kerítik körbe és a lakókat evakuálják mert OV valahova megy a városba? Kinek a ferde agya képes feketébe vonni egy városrészt és kifizeti ezt a rongyrázós bulit? Már hajnalban körbebarikádozták Orbán évértékelőjének helyszínét, még buszokkal is takarnak (+fotók) A Vákert…..
Orica Középföldi 2019.02.15 20:43:29
@jaegtoer:

Lassan kezd körvonalazódni egy Don Quijote, aki nem a szélmalmokkal küzd:))
Orica Középföldi 2019.02.16 06:24:22
@jaegtoer:

Dévényi István

Nem-nem, az Echo TV Keménymag című műsorának szereplői nem antiszemiták. Annyira nem, hogy igazából vicces, vagy a sors fintora tetszés szerint, hogy pont a Nagy Anti-antiszemita háborúban véreznek el.

Ez a történet nem erről szól. Ez a történet arról szól, amit boldog emlékezetű Varga István, a fideszes médiaholding bukott nagy embere előadott a sajátjaikról. Igen, a Fidesznél ennyit ér egy újságíró. Tök mindegy, mit tett le az asztalra, mióta küzd, harcol a Fideszért, névtelen, arctalan ágyútöltelék mind, akit azonnal feláldoznak, ha úgy fordul harci szerencse. Van Bayer Zsolt, és van a többi, a massza, akik hasznosak, amíg jól csinálják, amire a Fidesznek szüksége van, de jaj, ha csak egy milliméterre is elvétik az irányt.

A Fidesz kitalálta a nácizással verjük szét az ellenzéki összeborulási kísérletet munkacímen futó EP-választási kampányháborút, és abba bizony nem fér bele a Jákobozás.

Szóval mielőtt elájulnánk, hogy mekkora erkölcsi meg morális izé tört elő az Echo TV vezetőiből (akik tutira ők döntöttek, hát persze), jobb, ha tudjuk, hogy mindez csupán azért történik, mert a Keménymag kalandja gyengíti a Fidesz kampányát.

*

"érdekelne a mélység szintje. Az alantasság foka. A mérce, a mérték, és a szint. "

Nincs határ.
Láttam azt a néhány másodpercet az echon. Egyszerűen taszító volt, és most sok-sok jelzőt rá tudok aggatni a szereplőkre.
Én senkit nem láttam még soha közülük, a nevüket se tudtam, mint újságíró nem tűntek fel a horizontomon.

Nem tudni mivel indokolták a kirúgást, kétlem, hogy azzal, amit Dévényi írt, de egy biztos. Ezek most nem értik mi történt, és ez a nemértés nem dacot fog szülni, hanem félelmet. Még akkor is, ha megsimogatták a morális fölényüket, minden mehet tovább, csak egy ajtó bezárult.

*

Megjegyzem, a kötöttfogásig az se tudtam, hogy van egy Dévényi nevű konzi újságíró. A fenti szösszenetben leírta saját magát is, és süt a sértettség belőle. Sajnálom a palit.

*

Azt végképp nem értem, Gulyásnak miért kellett ebben az ügyben megszólalni. Csak annyi jutott eszembe, nini, két harci kiskakas - Kocsis, Gulyás - a szemétdombon.

*

Még egy futó megjegyzés.
Az intellektuális magányhoz szükségeltetik az intellektus.
Orica Középföldi 2019.02.16 08:20:49
Ha a harmónia szépségét szeretnétek látni:))

www.facebook.com/photo.php?fbid=10210926605321164&set=a.1294429380858&type=3&theater

*

Sajnálom Guma. Már a karácsonyi piaosztást is ahhoz kellet volna kötnöd, kettőt kap, aki megcsinálja neked a fácsét:)
Üzenet Ausztriából: „Köszönet, kedves Viktor!”..
Orica Középföldi 2019.02.12 14:32:39
@gazoló:

Jobban örülök, hogy író lett és nemfocista:)
Orica Középföldi 2019.02.13 11:19:25
@gazoló:

Miután engem nem érdekel a foci, fogalmam sincs mennyi focirajongó van. A pénzekről, korrupcióról olvasván, nyilván jó üzlet - valakiknek. A csili-vili, milliárdos stadionok nézőszámából se vonnék le semmiféle következtetést.
Amíg EP nem említette, hogy az öccse focista, nem is tudtam róla semmit. Ezzel, gondolom nem vagyok egyedül:)

*

azonnali.hu/cikk/20190213_focistakkal-nepszerusiti-az-europai-parlament-az-ep-valasztasokat?fbclid=IwAR35R1gTmWvyLClCGmHEbL3OSz1oqJokGAQUXCGvBbrD4mAasF--utosbu8

Miután fogalmam sincs ők kicsodák, nyilván nem ő miattuk fogok szavazni az EP-választáson.
Mindörökké Off Így működik 2019.02.04 05:57:00
Orica Középföldi 2019.02.04 19:54:41
@guma:

Nyugi:))
Ez pont elég indok, hogy megbontsd a sokéves Metaxádat.
Orica Középföldi 2019.02.05 11:23:22
@jaegtoer:

Nekem olyan rossz tapasztalatom van az Erstéről, ha csak közte és a párnaciha közt választhatnék, mindhalálig ez utóbbi.
Orica Középföldi 2019.02.09 13:19:58
@jaegtoer:

"Akkor... tehát... kijahüje?"

Én biztos.
Augusztusban megszüntettem egy számlát, januárban még mindig felszámoltak számlavezetést. Lábon kihordtam egy enyhe infarktust/agyvérzést,eljátszottam egy kicsit a vudu babámmal, de aztán megsajnáltam őket. Nyilván kellett kerozinra.