Regisztráció Blogot indítok
Adatok
grungi

52 bejegyzést írt és 213 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sziasztok, Most, hogy kijött a hír, hogy a Castles and Crusades rpg magyarul is megjelenik gondoltam írok egy ismertetőt a játék születéséről. A Troll Lord Games-t  a játék kiadóját Mac Golden, Davis Chenault és Stephen Chenault alapították 2000-ben. Stephen Chenault inkább a történetmesélés…..
Üdv, Jellemző narratíva a szerepjátékos életben, hogy a csőkaland az rossz és kerülni kell, mert elrontja a szórakozást. Másik oldalon ott van a sandbox, mint ellentétes véglet és ez a követendő, mert a döntés szabadsága minden előtt van és ez az, ami a szórakozás legfőbb forrása. Érdekes, hogy a…..
Helló!  Old School Essentials áttekintés következik.   Vitathatatlanul az utóbbi évek egyik legnagyobb sikertörténete az Old-School Essentials Classic Fantasy  és az Old-School Essentials Advanced Fantasy kiadása a szerepjátékok világában. Én magam is kipróbáltam már és most, hogy közeledik a…..
Múlt héten indult podcastunkban Novák Csanádot kérdeztük a M.A.G.U.S. szerepjáték keletkezéséről, a 90-es évek könyvpiaci helyzetéről és persze arról, hogy mi lehetett az oka annak, hogy a kultikus szerepjáték üzleti értelemben nem tudott a felszínen maradni. ..
grungi 2023.10.20 08:58:06
Sziasztok, Mint tudjátok mostanában a Castles and Crusades szerepjátékkal mesélek. Közben próbálgatom a rendszer által adott lehetőségeket. Ad&d 2nd edition-ben a DMG-ben láttam egy osztályalkotó mechanizmust, ami nagyon megtetszett, de elvesztettem a kedvem a használatától, mert azt írta a…..
Sziasztok,   A szerepjátékos kampányok egyik motivációs tényezője, hogy a karakterek a kalandok során valamilyen módon erőforrásokat szereznek és ezzel hatalmasabbá válnak. Jellemzően tapasztalatnak hívjuk, de a legtöbb játékban nem feltétlenül ezt takarja. Egyszerűen az asztali szerepjáték…..
Sziasztok, A mostani rendhagyó témánk nem kimondottan magával a szerepjátékkal foglalkozik, inkább a szerepjátékok körüli jelenségekkel. Most influenszer alatt nem azt a hivatásos reklámozó embert értjük, aki szerződik cégekkel és különböző platformokon a nézettségét monetizálja. Ebben a cikkben a…..
Üdv, Nemrég fejeztünk be egy oneshot kalandot, amit egy rendezvényen kezdtünk el, de a végére nem jutott idő.Elsősorban a kalandozófantasy-t szeretem, ahol a karakterek ügynökök, hatalmi játszmában vesznek részt, vagy azokat kezdeményeznek. Ezt általában időigényes felépíteni...
Sziasztok,   Egy-két éve beszereztem az Expanse rpg-t, ami egy AGE rendszerű játék és a Fantasy mellé egy Sci-fi változatra is kíváncsi voltam. Magát a világot és a sorozatot nem ismerem (bár jókat hallottam róla), alapvetően az AGE oldalárol közelítem meg a témát, de a világot tekintve külső…..
Sziasztok, A napokban szembejött egy szerepjáték, ami felkeltette a figyelmemet. Ez a Swords and Chaos rpg. Első körben arra lettem figyelmes, hogy ez egy Siege rendszerű játék, valamint azt ígéri, hogy a Sword and Sorcery világát jól leképezi a számok szintjén. Előző cikkemben már írtam a Siege…..
Sziasztok, A szerepjátékot a M.A.G.U.S-al kezdtem, amikor az megjelent. Ahogy a legtöbb korombeli magyar szerepjátékos, vagyis második generációsnak számítok a magyar közösségben. Sokáig gyanúsan néztem a dnd-re és különböző kiadásaira. Kipróbáltam már az elején, sőt a neten terjedő Rubin Kódex…..
Hozzáfűzés a cikkhez a bejegyzés végén!   Kevés ártalmasabb jelenség van a mai magyar médiában Puzsér Róbertnél. A kiváló verbális képességekkel megáldott megmondóember – társai segítségével – naponta megácsolja a tudatlanság és a rosszindulat akasztófáját, hogy aztán a „nekünk,…..
grungi 2021.06.20 13:56:37
Sziasztok,   Ma visszatérünk régi kedvencem egyik viszonylag friss felújított kiadásához, a Star Wars D6 Revised Expanded Upgraded, röviden REUP. Ennek a verziónak az 1997-ben kiadott 2. Revised kiadás adja az alapot. Ez nem annyira ismert hazánkban, ugyanis a Valhalla által 94-ben kiadott magyar…..
Sziasztok! Nagyon kedvelem a nerdblogot: https://nerdblog.blog.hu/ Emellett a Kaland Játék Kockázat, vagy Fighting Fantasy, aka lapozgatós könyvek is a mindig is az érdeklődésem középpontjában voltak. A nerdblog és a Kaméleon Komix szívén viseli ezen műfaj terjesztését és fennmaradását. Ezért most…..
  Üdv,   Volt egy posztom a szerepjátékos vlogokól csatornákról: https://grungirpg.blog.hu/2018/08/19/szerepjatekos_stream_per_vlog_ajanlo Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy írjak egy cikket azokról, akik valamilyen formában bevételt szereznek a szerepjátékos témában készült anyagok…..
grungi 2021.01.28 07:15:03
@Frederick2: Gondolom mivel ez a legismertebb platform.
Sziasztok! Ma érkezett egy digitális Five Torches Deep rpg csomag Ben Dutter jóvoltából. Köszönjük! Rögtön el is kezdtem feldolgozni. A csomagban találtam egy 109 oldalas szabálykönyvet, két féle karakterlapot, tölthető és normál, egy összefoglaló segédletet, valamint egy mobilra optimalizált…..
Sziasztok,  Elérkezett végre a nap. Megjött a CP RED és neki is álltam megvizsgálni, hogy milyen lett. Az alapok többségében megegyeznek a Jumpstart Kit-el, így azt már nem kell részletezni, az elemzését itt találjátok. Természetesen finomítások, apróbb változtatások történtek tavaly óta."Can you…..
grungi 2020.11.19 15:32:16
@Thészeusz: Gondolkodtam rajta, hogy mennyire menjek bele, de nagyvonalakban a karakteralkotásnál az előélet folyamatábra egyszerűsödött, az osztályok képessége teljesen más lett (sokkal játékosabb szemléletű), harcrendszer egyszerűbb lett ezzel lehet nem annyira szimulációs, de az nem baj, a fegyverek nem egyediek, a hacking rendszer 3d-ből 1d-be váltott és kb. ennyi a legfőbb különbségek listája.
Üdv Olvasók! R.Talsorian Games-nek köszönhetően beletekinthettem a Witcher szerepjátékba, egy sajtópéldányon keresztül, lássuk, hogy milyen értékeket rejteget ez a mű: A Witcher RPG a méltán híres Cyberpunk 2020 RPG Interlock rendszerén alapuló Fuzion rendszert használja, ami szerintem nagyon…..
grungi 2018.09.13 10:25:47
Alapvetően az üzleti modell miatt írtam ezt, ahogy írtam a cikk végén, de az egymást váltogató öszvérmegoldásokkal tarkított rendszerek is problémásak.

Jól mutatja, hogy pár éve egy srácnak sikerült 20 oldalban lefektetni egy olyan rendszert, ami 20 év nyűglődést spórolt volna meg és bemutatja, hogy ha értelmes alapokra helyezték volna a fejlesztést az eredeti készítők, akkor nincs annyi probléma vele:

lfg.hu/67887/rpg/rpg-fejlesztes/azael-kard-es-magia-setting/

A Witcher (És a 2020) ehhez képest konzisztens és a szerepjátékot támogató rendszerrel rendelkezik. Azt akartam bemutatni, hogy lehetne jól csinálni, nem hibamentesek a fenti termékek sem, de minden téren jobban hasítanak, mint ahogy a M* fog valaha. (A magyar szerepjátékos narancs.)
Elhiszem, hogy sokan szeretik, kötődnek hozzá, a nosztalgia, vagy egyéb okok miatt, de objektíve vannak nála jobb rendszerek.

Jó, hogy feltettétek a kérdéseiteket, mert ihletett kaptam, hogy írjak egy posztot a fenti M* verzióról, hogy lehet jól is csinálni.
Nem akarok senkit lebeszélni, vagy részletekbe menő vitát folytatni az egyes kiadások hibáiról, inkább bemutatni, hogy lehet még jobb a dolog. Nektek meg jó játékot!
grungi 2020.11.19 15:39:59
@Thészeusz: Köszi, javítom.
Sziasztok, Egyik kedves szerepjátékos kolléga megmutatta nekem a Fantasy Age szerepjátékot és alkottunk is egy karaktert. Lássuk milyen!  ..
Üdv, Napokban futottam bele ebbe az ígéretes kiadványba. Ugye nemrég írtam a Star Wars D6-os kiadásáról, ami meghatározó volt a korai rpg-s életemben. Nos a Star System: Every Star A Destination kampánykönyv pontosan ezt az életérzést próbálja visszaadni. Kértem sajtópéldányt, de nem bírtam…..
Sziasztok,   Vallomással tartozom, én nem szeretem azokat a szerepjátékokat, ahol vég nélküli legózással és végtelen szabályjogászkodás mellett kell bonyolult harci helyzeteket megoldani. Nálam a csata legyen néhány körös, gyors és egyszerű matekos. Ezért a dnd 3. és 4. kiadástól tartózkodtam. Az…..
grungi 2020.09.19 19:54:26
@Lukáts Tiborc: Valóban bizonyos szemszögből lehet drágának tartani. Én gyűjtői és egyéb okokból vettem meg.
Ugyanakkor aki nem akar ennyi pénzt kiadni annak van (közel)ingyenes megoldás is. (Feltéve ha mégis vállalod az angolt.)

Kockák valóban drágák, de mondjuk láttam 1000 ft alatt is szettet, egyébként meg számos kockadobó létezik neten, applikációkban. (Aki meg már aktív játékos, de még nem dnd-zett, annak valószínűleg van már kockája.)
Aztán ott van karakterlapok kérdése. Ezeket ingyenesen le lehet tölteni a Wizards oldaláról.
media.wizards.com/downloads/dnd/StarterSet_Characters.pdf

A kaland már problémás, legális forrásból nem beszerezhető, hiszen pont ez a fő selling point a Kezdőkészletben, de tudtommal a magyar dnd csoportban megosztotta valaki a fordítását. (Nem biztos, hogy a teljes.)
Ugyanakkor számos alternatíva létezik, akár angolul a dmsguild, de magyarul is sok kalandot írtak 5E alá.

Szabályok: www.5esrd.com/ vagy a magyar facebook-os dnd csoport megosztásai között van egy magyar verzió.

Üres karakterlap meg szintén számos akad az interneten.
Lényeg, hogy aki 0 forintot hajlandó áldozni a kipróbálásra, annak is megvan a lehetősége.
grungi 2020.09.21 15:09:45
Jut eszembe, az előző kommentben említett dnd csoportos szabálykönyv fordításnak ez az eredetije: media.wizards.com/2018/dnd/downloads/DnD_BasicRules_2018.pdf

Ez több, mint a Kezdőkészletes, mert pl. karakteralkotás is van benne, igaz csak az alaposztályok alapverziói. Vagyis mindegyik osztályhoz csak egy alosztály van.
grungi 2020.09.22 15:07:15
@FélszipókásŐsmoly: Köszönjük a kiegészítést!
Az egész valahol a főiskolán kezdődött. Egy elsős hallgató előállt az ötlettel, hogy csináljunk szerepjáték klubbot. Akkor, bevallom, el sem tudtam képzelni, hogy mire gondol. Termetes szabálykönyvekkel és karakterlapokkal egy októberi délutánon bevettük magunkat az egyik tanulószobába és elkezdtük…..
Sziasztok,   Csapatommal kipróbáltuk a tavaly megjelent Dungeons and Dragons 5E Essential Kit Roll20 verzióját. Ez a kiegészítő a kezdőknek szól. Lássuk, hogy milyen volt spoilermentesen...
Kedves Mindenki! Eddig se volt kérdés, de most talán már mások is elhiszik nekünk: az egész világ- és nemzetgazdaság egy hatalmas lufi, ahol Münchhausenként a saját hajánál fogva próbálja magát mindenki kiemelni a mocsárból (és felszínen tartani), eközben felesleges mesterségek pénzelését öncélú,…..
grungi 2020.03.16 22:25:31
@Santer: Nos igen semmilyen túlkompenzáló egyezményecske meg hisztérizáló szervezet nem véd meg a valós problémáktól.