Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dns dora

266 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Örömmel jelenthetem, hogy új korszak kezdődött a  blog történetében. Több mint négy év után megszépült, megújult, tartalma bővült, új funkciókkal és étrend tanácsadói tevékenységemmel gyarapodott. Ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, saját oldalra volt szükség, ezért létrehoztuk az Édespofa.hu oldalt.…..
  Amíg még hajt a cukkini, addig nincs is olyan mélységes ősz. Ezt magyarázhatom az esőnek, a gólyáknak és a szezonális vírusoknak is, mert ők nálam sokkal jobban tudják, mikor van ősz, de tény, hogy a cukkini még hajt. Most egy rakottas + töltött patisszon készült belőle, és picit alternatív…..
A tízóraik és rágcsálnivalók sorában egy kellően zero waste házi snacket szeretnék kínálgatni, ami többféle bundában is jól mutat, sokféleképp fűszerezhetjük, tölthetjük, süthetjük. Az ízére sem lehet panasz, lágy, mint a tavaszi zefír. A hím cukkinivirág a nyár közepétől az őszi fagyokig…..
  A hozzátáplálás kezdetén a babák túlnyomó többségét érdeklik az ételek, örömmel fedezik fel az ízeket, illatokat, állagokat, színeket. Aztán egyszer csak arra eszmélünk, hogy a borsót szemenként kéne meghámozni, hogy hajlandó legyen ránézni a kis Sobri Jóska, és az egész leves kuka, ha úszik…..
Egyik nap alig volt otthon valami, csak a konyhakert  termései. A nyár végének áldása ilyen szempontból, hogy a vetemény kisegít, ha nem jutottunk el vásárolni. A cukkini bőséggel termett, tettük is a salátától a fasírtokon és pitéken át a muffinig mindenbe. Most egy olyan fogás következik, ami…..
A legtöbb kérdés a blog kezdete óta az édesítésről érkezett. Amióta gyerekeim vannak, nekem is nagy dilemmám. Mennyire egészséges, ha gyümölccsel váltjuk ki a finomított cukrot? Mennyire jó nekik például a méz? És a szirupok, vagy a stevia? Ezekre a kérdésekre itt a válasz. Néhány hónapja Szabó Gál…..
  Sok gyerek nem szereti a marhahúst, mert rágós tud lenni, és sok szülő nem szeret vele dolgozni, mert sokáig tart, amíg elkészül, és kétes a sikere. A marhanyelv, és különösen a borjúnyelv ilyen bosszúságokat nem okoz, hozzátáplálás korától kezdve beválik, tápanyagban gazdag és olcsóbb, mint a…..
Szeptembertől az itthoni gyermekétkeztetés több dimenziója is feltárul előttem. A nagyobb most kezdi az iskolát, a középső az óvodát folytatja, a kicsi a hozzátápláláskori gasztrokurzusait végzi. Öregedésem egyik jele, hogy időben elkezdtem kikísérletezni az uzsonnerecepteket, amelyeket majd…..
Kértétek néhányan, hogy foglaljam össze a júniusi online Womanity fesztiválon elhangzott előadásomat. A gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül már a születésük előtt kezdődik, ezért elsőként a szülők kedvében szeretnék járni, hogy megtaláljátok az örömet azokban az…..
  “A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt.” Együttéreztem anno Johnny Firpóval, mert a pisztáciafagyi a kedvencem. Miért nem a most érő, klassz, nyári gyümölcsökből keverek pálcás jégkrémet? Legtöbbször azokból szoktam, banánnal, idényekkel, bogyósokkal, magokkal, egy kevés kókuszkrémmel,…..
A névadásnak mágiája van. Ha valamit karfiollepénynek hívunk itthon, kevébé vonzó, mint amikor karfiolpizzának. A pizzáról legkésőbb óvodás korban rögzül, hogy a vékony, de puha kelt tészta és a paradicsomszósz adta mennyország örök komfort fogás lesz. Ehhez képest nem bíztam abban, hogy egy…..
“Szóval evett egy kis humuszt zöldségekkel szülés után? Ne csodálkozzon, hogy szédül. Pár órája szült egy babát! Olyan, mintha lefutott volna egy maratont. Most nagyon sok kalóriára van szükség, hogy visszanyerje az erejét! Gyorsan egyen valami édességet! Mikor máskor nassolhat az ember éjjel…..
  Attól még, hogy valami zöld, lehet sokszínű - érveltem ilyen haloványan, mert kosztosaim szerint időnként túl zöld ételeket készítek. Igaz, a zöldspárga, a spenót és a kertünkben termett néhány szem borsó is zöld, de annyira másképp zöld. Aztán még zöldfűszerrel is megszórom őket, mentával,…..
Mindenki, aki több gyereket nevel, kénytelen megtanulni zsonglőrködni az ételekkel, hogy lehetőleg ne minden háklit, igényt, szükségletet kelljen külön kezelni, hanem legyenek átfedések is. Nálunk a nagyobbik szereti és igényli a gombát, a középső utálja. Az áfonyát viszont szereti, és az ilyen…..
Biztos, hogy tud valamit a busa - gondoltuk már évek óta, és szemezgettünk vele sokszor a piacon. Vonzott, hogy olcsó, és egyszerű hal. Főztem levesbe, sütöttem kukoricás bundában, vagy halpogácsaként, meg natúr, roston is, de valahogy mindig kilógott az a kesernyés busaíz. A gyerekeknél pláne.…..
Miért épp a kismamák megmentője a céklaleves? Persze mindenki másé is, de főleg azért, mert ásványi anyag tartalmával, a vérképzést segítő tápanyagaival turbóz terhesség alatt. Szülés után pedig a folyadékpótlás, a test melegen tartása és tejserkentő fűszerei miatt egy áldás. A posztban részletezem,…..
A tavasznak két hulláma van. Az első hullám az éledező természeté, a második akkor jön el, amikor beindul a magyar eper szezonja. Akkor aztán a salátától a süteményekig és italokig mindenben képviseli magát május luxusa. Most egy tejmentes ivójoghurtot készítettem az ivásra nehezen rávehető lázadóim…..
A nagy és viharos múltú stokholmi Hasselbacken étterem https://hasselbacken.com/en/about-hasselbacken/a  történetének egyik jelentős pillanataként tartja számon, amikor 1953-ban Leif Elisson először alkotta meg a vékonyra irdalt, sült burgonyát. Hálás vagyok ezért a találmányért, akut köretdilemmán…..
  Hálás vagyok a meséknek és daloknak, amelyek fel tudják kelteni a gyerekek kedvét ahhoz, hogy esélyt adjanak egy ételnek, amit amúgy utálnak. Így jártam Schubert Pisztráng ötösének néhányszori eléneklésével (A csermely halkan zúgott, hol útja völgybe nyílt…). A halat ki nem állható középsőmnek…..
Március óta elszigetelve kell élnünk, de babák akkor is születnek, és a gyerekágyas hat hét akkor is egy nagyon érzékeny időszak az új családok életében. Hihetetlen jól tud esni szülés után, ha a szerettek készülnek pár jó falattal, és ha kell, elviszik, elküldik valami módon. A komatál az egyik…..
Bármennyire is szeretek főzni, rengeteg idő megy el vele, és sokszor könnyebbség, ha egy fogással ki lehet pipálni a levest és a főételt. Nálunk a hozzátáplálás óta alapvetés, hogy mindig legyen itthon gyömbér, és kókusztej (vagy kókuszreszelék, hogy tudjak főzni kókusztejet), mert azzal mindenféle…..
A karantén kezdete óta a világon reneszánszukat élik a házi tészták. A kovász nevelés, házi kenyerek az élesztő és társasági deficitben élő felnőttek tamagochija, a gyerekeké meg a formálható tészta gyurma. Egyik nap a barátnőm az ötévesének nudlit készített, amiről fotót kaptunk, erre az enyémek is…..
De sokszor ismételtem már, hogy ha jó evő gyereket szeretnénk, akkor főzzünk velük együtt. Másfél-két éves kortól vevők is lehetnek rá. “De az én gyerekemet nem érdekli a főzés”- hallom gyakran. No, ezért született ez a poszt, hogy ötleteket adjon, hogyan lehet felkelteni a bölcsis-ovis korosztály…..
Húsvét után jól tud esni egy-két húsmentes nap. Ám a zöld levelek, zöldfűszerek jöjjenek bátran, mert már nagyon tavasz van. Amikor a gyerekeimmel a zöldfűszereket kóstoltattam a hozzátáplálási korukban, akkor a zöldséges tócsnikban szerették ( vagy fogadták el ) a legjobban. A tócsni abból a…..
Úgy hiányzott már egy ramen most, a szoptatás idején. A japánok világhódító fogása a hosszan főtt alaplével, zöldségekkel, házi tésztával egy önkifejezés. Leves, mégis egy komplett ebéd. A lelke és ízesítője a mirines, szakés, szójaszószos tare szósz, amit most a karantén miatt kihagyunk, ne kelljen…..