Regisztráció Blogot indítok
Adatok
HaCS

0 bejegyzést írt és 1908 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Avagy elkeserítő összefoglaló. Már régen felírtam magamnak az elintézendő feladatok közé, hogy beszerzek egy jó könyvet az IQ-ról. Annyi mindent olvastam, hallottam róla, és az ellenkezőjét is, hogy gondoltam, ennek alaposan utána kell járni. Évekig ott árválkodott a bejegyzés, de valahogy sosem…..
Archiregnum Magázódás 2022.10.15 13:49:28
Puzsér Róbert levelét megírta, és nincs is tartalmi kifogásom vele. Igen Molnár Áronnal pontosan ez a probléma. (Abba már bele se kötök, hogy alapíthat valaki a neve anagrammájával mozgalmat. Én eddig azt hittem, hogy a noÁr, az simán becenév.) Ami irritál, a tegeződés. Puzsér, bár valószínűleg…..
 A Fidesz kormányzás kezdetén, 2010-2014 között a legtöbben hittek abban, hogy Gyurcsány Ferenc országlása után egy olyan korszak következik, amely a korábbinál igazságosabb, tisztességesebb és minden szempontból eredményesebb, amelyik valóban a nemzet felemelkedését fogja biztosítani. Az azóta…..
Komolytalan, valóságtól elszakadt emberek döntöttek megint...
HaCS 2022.10.07 13:18:04
@birkamenet:

"A tanár az egy értelmiségi, az felfogja és nem engedi..."

Na ezt vajon honnan veszed?

Wishful thinking?
A világraszólóan dicsőséges magyar gazdaságnak szüksége van a Brüsszelből különböző jogcímeken érkező pénzekre. Nem nagyon, csak mint egy falat kenyérre. De azok meg nem igazán akarják adni. Nehezül a világ a dán, német, holland, svéd stb. adófizetők számára is, ezért alapból sincsenek adakozó…..
Idehaza sajnos idén alig esett eső. Már télen sem hullott a hó, tavasszal csak a töredéke esett annak, amit megszoktunk, és nyáron meg nem, vagy alig volt csapadék. Országrészek száradtak ki teljesen. Tényleg. A mezőgazdaság romokban, nincs termés, kiégett földeket látni mindenhol. Pedig van két…..
HaCS 2022.08.13 18:42:20
"Egy dolgunk van."

Sajnos fogalmam sincs, ki(k)ről beszélsz, átlagosan még igaz is lehet. Nekem speciel semmi dolgom a mezőgazdasággal, vagy a vízgazdálkodással. Akik ebből akarnak élni, azoknak viszont sok dolguk lenne, csak évtizedek óta elmulasztják, vagy épp az ellenkezőjét csinálják.

Első dolguk lenne talán olvasni, tanulni, ha már erre az életformára adták a fejüket. Úgy talán a nyomorult takarmánynövényeknél nagyobb hozzáadott értékű növények termesztése is előtérbe kerülhetne ezen a termékeny földön. Értem én, hogy a kukorica egyszerű, mint a háromlábú szék, meg hogy egy műkörmösből is lehet bármikor aranykalászos gazda, dehát ezért is tartunk itt ahol.
Aztán beszélhetünk a munkáról. Ugye vannak termények, melyekből relatív kis méretű termőföld esetén is meg lehet élni. Csak hát dolgozni kell. Egy uborkaföldön akár minden egyes nap. Bezzeg a kukoricásba évente max. tucatszor kell kimenni ráadásul géppel. Értem én, értem.
De a legfontosabb teendő talán mégis az önző, nagyzoló, önigazoló, kérkedő, és egyszerre síró-rívó, toporzékoló viselkedésminták mielőbbi levetkőzése. A normális emberi hozzáállás, és a józan paraszti ész elsajátítása. Hogy az ember ne adja el a saját anyját is a vélt vagy valós pillanatnyi érdekeiért. Hogy az ember lásson, gondolkozzon, tervezzen a jövö hónapnál kicsit messzebbre. Hogy az ember számítson rá, hovatovább készüljön, hogy lesznek rosszabb évek is, amikor kiderül, hogy a kukorica sem egy csodanövény. Hogy a vetésforgó ne arról szóljon, hogy a repcét rotáljuk a napraforgóval, majd mikor a szerencsétlen földön már a gaz sem él meg akkor jöhet a mágikus kukorica. Hogy a jövőre elvetendő terményt ne az határozza meg, hogy épp idén minek volt jó ára, hanem legyen köze hozzá némi agronómiai ismeretnek is.

Csatornákat, öntözőrendszereket építeni? Kinek? Hiszen voltak. Az alföld tele volt csatornákkal, minden egyes falu határában ott voltak a kanálisok. Tudod mi lett velük? Feltöltötték, beszántották a szakértő mezőgazdászaink. Mégpedig azon okból, hogy nyerjenek még egy negyed hold földet abból az 5m-es sávból. Mondom a saját anyját is... Azóta ha sok a víz, az a baj, ha kevés, akkor meg az. Sírás-rívás.

Erdőgazdálkodásról beszélsz, mikor az ezévi friss, nedves fával akarjuk megoldani a téli tüzifakérdést? Szerinted mi lett a 2-3 éve vágott fával? Én nem tudom, de marhára érdekelne, csak sajnos erről elég mély a csend. Sejtéseim vannak.

Tovább kéne tekinteni egy-két hónapnál, rendszer(ek)ben gondolkodni, tervezni, hozzáérteni, szeretni.

De sajnos ebben az országban már szinte csak földtulajdonosok, földbirtokosok vannak, a parasztok meg kihaltak.

(Mély tiszteletem a kevés kivételeknek.)
HaCS 2022.08.16 14:46:33
@midnight coder:

A kanális tavasszal megtelik vízzel, ez egyrészt azt jelenti, hogy a víz nem valaki földjén áll, hanem a neki szánt rendeltetési helyen, esetleg eljut a közeli tavacskába, víztározóba, és ott is marad nyárig., Közben folyamatosan szivárog a talajba, és nyáron a talaj nagyobb vízkészlettel indul, végeredményben nem kell annyit öntözni. Erről szól(t) a dolog, míg működött. A kanálisok tele voltak náddal, és/vagy fasor vezetett a partján, nem véletlenül, hanem az árnyékolás miatt, hogy párolgási veszteség kisebb legyen. Ezeknek a fasoroknak ugyanaz lett a sorsa.

Értem én, hogy nem lehet bármit bárhol termeszteni,m de egy gazda a 20-300 hektár földjén egy-két hektárt csak talál, ahol magasabb hozzáadott értékű növények megteremnek, ahová érdemes (lenne) plusz pénzt, munkát feccölni. Azért ne magyarázzuk már meg, hogy az normális, hogy ebben az országban alig találsz mondjuk fóliasátrat miközben régen az Alföldön minden második kertben volt, nem mellesleg pont azok az országok ellen sírnak-rínak év(tized)ek óta, akik ezekkel is termelnek. Lázadnak a hatékony minták ellen, ahelyett, hogy elsajátítanák.

Sírás-rívás, toporzékolás, zéró tanulási hajlam, zéró tenni akarás.
A magyar mezőgazdaság általános hozzáállása egy ötéves gyermek szintjével mérhető össze.
Európa keleti része hagyományosan mezőgazdasági termékekkel és nyersanyagokkal látja el Nyugat-Európát, amely viszont inkább különféle iparcikkek előállításában jeleskedik. Erre a több évszázados együttműködési rendszerre az ipari forradalom még inkább ráerősített, mert az energiahordozók nagy…..
HaCS 2022.08.04 19:14:53
Azt szeretném kihangsúlyozni, hogy ez az egész sztori innen Magyarországról néz ki csak így, és ekkorának. Görbe tükörből tekintünk a világra.

Először is semmilyen együttműködési rendszerről szó nincs, mindenki azt, és úgy bocsátja áruba, amiből többlete van. Ebből a szempontból viszont történelmi tekintetben nem is változott semmi. "Nyugaton" lesz lengyel, magyar, sőt akár ukrán gabona, és iparcikkek is áramlani fognak visszafelé keletre. Ami történik, hogy Oroszország jórészt kimarad ezekből a tranzakciókból, de ilyen meg volt már többször akár az elmúlt száz év során is. Szóval beszélhetünk itt keletről, de inkább nevezzük nevén: Oroszország.

Más a helyzet az energiahordozók terén. Itt tényleg soha nem látott folyamatok indultak el. Csak ennek meg a hatásait vagyunk hajlamosak magasan túlbecsülni saját helyzetünkből kiindulva. (görbe tükör). A déli mediterrán országok magasról tesznek a gázra. Nem kell télen fűteni, van tengerpartjuk, az LNG terminálok felfutásával ők még akár nyertesen is jöhetnek ki az egészből. Ugyanígy csak kisebb kellemetlenséget okoz a helyzet az EU nagy részében. A franciák nyakig vannak atomerőművel, a norvégok vízenergiával, stb. és nyugaton (kis kivétellel) általában is sokkal kevésbé függenek az orosz energiahordozóktól. MI vagyunk nyakig a lecsóban, nem ők. Kiabálunk is rendesen. A nagy európai porondon tulajdonképpen a németek, akik még vészt csengetnek (és miattuk ennyire felfokozott a téma, nem miattunk), de észre kell venni, hogy a német energiamixben kb. 10% a gáz aránya. Arról nem is beszélve, hogy mekkora a szakadék a két ország felfogása, kommunikációja közt. A németek jelzik már most (belföldön is), hogy náluk problémákat fog okozni a gázszállítások esetleges leállítása, és INTÉZKEDÉSI TERVEKET HAJTANAK VÉGRE!!! Már most csökkentik az energiafogyasztásukat a klímától, a díszvilágításig, de nem azért, nehogy Mari néni megfagyjon, hanem hogy 30 helyett csak 15 napra kelljen leállnia télen a BASF-nek. Ők nem szeretnek egy finomító bezárásának napján 11.30-kor radikális intézkedéseket rendeletileg kihirdetni, ott kissé más a törvénykezés gyakorlata. Inkább előbb lépnek kisebbeket, a fene sem érti ezt. Ők bizony most hangoztatnak dolgokat, mi meg ebbe látjuk a világ végét, de ennek az is az oka, hogy nálunk mire problémákról mer kezdeni beszélni valaki, addigra az alföldi falvakban már hűlnek ki a radiátorok.

A lényeg, hogy akármennyire is úgy tűnik innen Európa egyáltalán nincs akkora bajban. A kétharmada kb. azonnal le tud válni az orosz energiáról, többen meg is tették. Persze árat kell fizetni érte, de valójában nem akkorát, mint itthonról tűnik/nekünk kellesz. A maradék államok egy-két kivétellel 2 éven belül nagyobb probléma nélkül, vagy akár kényszerből már jövőre leválnak de akkor nagyobb gondokkal. Még akár a lengyelek is.

MI vagyunk bajban (meg esetleg a szlovákok, csehek). Éspedig nem azért, mert kétségbeesetten kiabálunk, hanem mert mindeközben semmilyen intézkedést nem hozunk arra az elég valószínű esetre, ha tényleg nem jön orosz gáz. Nincs B-terv éves távlatban sem, miközben az a holdról is jól látszik, hogy ebben a kérdésben az oroszok kezében a döntés, és ahogy Lavrov mondta Szíjjártónak, majd meglátják mit tehetnek. El fogják zárni, mert ennek a fegyvernek az idei évben van még ereje. Nem olyan sok országot fog ez orrbaverni, de minket nagyon. És sajnos a dolgok állása szerint minket még jövőre meg azután is.
Év elején dörmög nekem egy barátom, hogy van megtakarítása, vesz fel hozzá kedvező hitelt, és vesz rajta lakást, mert ez jó befektetés. Mit szólok hozzá? A devizahiteles időszakban megszoktam az ilyen kérdéseket, és az elvárt reakció a lelkes bólogatás, mert a kérdező nem a véleményemre kíváncsi,…..
HaCS 2022.07.18 12:01:30
@CSOKKI MÁLNA:

Elmondom én, hogy mi ezzel a baj. Hogy halvány lila gőzöd nincs a nyugatias piacgazdaság működéséről, vagy annak előnyeiről. Ennél csak az a baj, hogy akik a (száz)milliárdokat szórják azoknak sincs. Extra(?)profitok keletkeztek valahol? Hát vazze, az az a pénz, amit fel lehet használni. Okosan, vagy hülyén. Az az a lóvé, amiből lehet (akár éppen csak annyit) karbantartani, fejleszteni, hogy ne omoljon össze a rendszer, vagy fejlődjenek a dolgok. Ezt a lóvét persze el lehet venni, és másra fordítani, csak arra nagyon kell(ett volna) figyelni, hogy akkor "okosabban", azaz több (társadalmi) haszonnal legyenek felhasználva. És itt jön a bökkenő. A "nyugati multik" pénzét nemcsakhogy elvettük, hanem szépen ki is osztottuk magyar szereplők részére, a sok birka meg tapsolt, hogy de tökösen csináltuk, most aztán legalább itthon marad a pénz. Annak persze már egyik birka sem nézett utána, mi is lesz ebből.

Így aztán az immár közös "extraprofitunkból" készültek a 3 év alatt rohadó tűzoltóautók, kivágott karosszériájú buszok, nemlétező közvilágítások, amortizálódó luftballonok a z állatkertbe, semmire való kerékpáros akadálypálya, 60cm-es kilátó, villámvédelem nélküli iskolafelújítás. A lista kb. a Holdig érne.

Nem simán odaadtuk a "haveroknak" a lóvét, hanem odaadtuk a legtehetségtelenebb, hozzá nem értő, szakmaiatlan, imbecilis "haverjainknak". Ráadásul újra, meg újra. Ha nem megy a világítás, veszünk neked repülőgépgyárat, ha az sem megy akkor szállodákat, azzal már csak elboldogulsz. Egyetlen komolyabb középvállalatot nem sikerült 12 év alatt kitermelni, ami megállna a piacon a saját lábán. De legalább több szektorban is sikerült ezekkel a közösen megpumpált majmokkal a tisztességes, versenyző, és immáron magyar(!) versenytársakat is kiszorítani. Akik addig úgy-ahogy, de saját jogon és munkával értéket teremtettek.

A "nyugati multik"-nak én aztán nem nyalnám a seggét, de legalább volt annyi józan eszük, hogy a rendszereiket fenntartották, hogy ne vágják le az aranytojást tojó tyúkot. A piacon működő magyar kis- és középvállalkozások értelemszerűen hozzátesznek a gazdasághoz. Ezek a sokak által tapsolt monumentális paprikajancsiknak még csak rombolni sikerült kitartóan, és rengeteg közpénz ("extraprofit") elégetésével.
HaCS 2022.07.18 12:35:21
@gigabursch:

Nem tudom, mire gondolsz pontosan, de az általad "SZDSZ ügynök"-nek nevezett ellenzéki vagy semleges, de gondolkodó réteget olyan 2011 környékén tüntették el az iskolákból. Tudod volt az a virágszál államtitkár, aki 10 éve még arról hadovált, hogy a gyerekhiány miatt el kell küldeni tanárokat, majd még a gondnokot is elzavarták, ha nem került elő a pártirodában a kopogtatócédulája.

Most meg tanárhiány van, és rövid emlékezet.

Mit gondolsz, az SZDSZ küldte ki a gyerekeket ájuldozni sorfalnak az állami ünnepségekre?

Mondom, rövid emlékezet.

Ez a tanári kar maximum nyomokban tartalmaz ellenzéki erőket. Csak egy részük, (aki nem a helyi polgármester/földhivatali vezető/NER-vállalkozó felesége) már anyagilag kezd belerokkanni a csodálatba.
Gulyás Gergely kijelentése, miszerint a kormány igazságtalannak tartja az adó mértékének különbözetét, és ezért változtatott a KATA-n sikeresen irritált. Ez egy hosszú bejegyzés lesz, és érzelmesebb is, mint amit megszokhatott tőlem az, aki ismer személyesen. De talán így őszintébb és érthető lesz,…..
HaCS 2022.07.16 16:58:13
@Einstand, mondja Weber:

Költségvetési hiányok sorban:

2020: 5548 Mrd HUF
2021: 5101 Mrd HUF
2022/1: 3000+ Mrd HUF

2,5 év alatt 13600 Mrd HUF-fal nyújtózkodtunk túl országszinten a takarónkon. Segítek számolni 10millióval osztva ez 1,36 millió koponyánként. Egy 4 fős családnál ≈5,5 millió. Ennyi kölcsönt kéne majd visszafizetni nekünk közösen, ha a kamatokat nem számolom. (És még abba sem megyek bele, hogy a fizetésképtelen/munkanélküli/nyugdíjasok helyett is fizetni fog valaki.)

Mondd csak! Hozzád mennyi jutott belőle? Én speciel eléggé deficites vagyok, de szerintem élő (átlag)ember nincs, aki ebből jól jön ki, CSOK-kal, rezsicsökkentéssel, adókedvezménnyel, bármivel együtt.

Hogy egy klasszikust idézzek:
"Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált."

Ez fojtogat minket nem az EU.
„Kétféle vélemény van: az enyém és a helytelen.” - A legtöbben szerintem így gondolkodunk, és igencsak irritálhatnak a miénktől nagyon eltérő vélemények. Most ne akarjunk a nagy cégekre vagy egyes politikusokra mutogatni, bár ez is lehet indokolt, de nézzük meg inkább mikroszinten, hogy mi magunk…..
Óriási pofont kaptak a kormányváltásban reménykedők tegnap, az újabb kétharmad még a kormányközeli kutatóknál sem volt benne a pakliban. Kommunikációs szinten is előkészítették a sima győzelmet, nagyon úgy tűnik, hogy még a fideszesek is meglepődtek az arányon. Előre tehát nem látta szinte senki,…..
Archiregnum A "Bukás" 2022.04.04 20:38:22
Megmondom őszintén sokkolt a végeredmény, a választások előtt 45-42%-ra tippeltem a nagyok versenyét. A kamupártok támogatottságát persze illet volna az ellenzéktől levonni, egy 5%-os különbségen nem lepődtem volna meg, de hogy majd' 20%-ot verjen a Fidesz az ellenzékre?!  Legyünk utólag okosak, és…..
HaCS 2022.04.04 22:15:37
@Tata86:

Azért valljuk meg abban is van némi politikai sárm, amikor Jakab Péter a nyilvánvaló töpörödés után a lemondását firtató kérdésre Vona Gábort kezdi ekézni, hogyaszongya:

"2018-ban Vona Gábor csúnyán és gyáván levonult a csatatérről, és pártszakadás lett a vége”

Ő persze nem mond le ilyen "gyáván".

Mélyére nyúltunk a kalapnak nagyon.
Archiregnum Szakértői Gordon 2022.04.02 18:25:09
Értem én, hogy kampányfinish van, ilyenkor már nincsenek nüanszok csak a baszatás, baszatás, menetelés... De ez kit győz meg? Bajnai Pártonkívüli Civil Szakértő Gordon is felmondja a credot: Aki nincs velünk, az ellenünk van.    - Aki nem megy el, az Orbánra szavaz (és nem lesz alapja…..
HaCS 2022.04.02 22:43:28
@F.M.J.:

És még észre sem veszed.
Finoman jelzem kedves polgártárs, hogy az összes számodra fontos dolog belőled magadból indul ki. A te házad, a te utcád, a te céged, a te nemzeted. Ezt úgy hívják, hogy önös érdek.
Megértem én, de ne próbáld itt fennkölt ideológiai mázba mártani! Pont ugyanannyira nemzeti ez a gondolkodás, mint utcai. A jobboldali, konzervatív, nemzeties fogalmak nem ezt jelentik, sőt igazság szerint távolabb nem is nagyon állhatnának ettől.
Ha már folyamatosan az ellenzéket fikázom, rögzítsük a tényt: a jelenlegi groteszk helyzet a Fidesz és a Fidesz-szavazók sara. A közmédiának mindig volt egy elfogultsága, ami hol gyengébben, hol erősebben jött ki, de nem emlékszem olyanra, hogy konkrétan a kormánypárt PR-részlegének lebutított…..
HaCS 2022.03.28 12:58:54
Sajnos akkor sem tudnának érdekes sokszínű médiát csinálni, ha a kezükben lenne a lámpás a három kívánsággal.

Az alapvető okoknak semmi közük az ún. pártpolitikához, vagy a jobb-, baloldalisághoz. A legfontosabb alapvetés egy szóval: paranoia.

Bizony a bizalom hiánya egyszerűen lehetetlenné teszi több okból, hogy bármiféle kreativitás, részletesség, önálló gondolatok a felszínre kerüljenek. Az újságírók nagy többségének egyből a kezére csapnak, ha kicsit is kilógnak a fősodorból. A szakma szabályait tanulták az emberek, de itt egészen más jellegű elvárások jelennek meg. Ezek sokszor nem is egyértelműek, és már önmagában frusztrálják a szereplőket. Meg hát persze a bizalomhiányban nem is tudhatják az egyszerű munkatársak mit miért kell csinálniuk, mit miért csináltak jól, vagy rosszul. Ez megöli a kreativitást, az önállóságot (a paranoiában ez is a cél). Akik ragaszkodnak ezekhez, azok lelépnek. Az új (fiatalokat) már senki nem tanítja meg a szakma igazi csínjairól. Arról nem is beszélve, hogy az sokkal kényelmesebb is, ha "házhoz jönnek a hírek", mint ha a terepen kéne megdolgozni értük. Így aztán mindenki várja a "sorvezetőt", és megy a sorozatgyártás. Unalmasan, érdektelenül.

A szakmai újságokban az a jó, hogy bár 90%-ban ugyanazt tartalmazzák mindegyikben találhat az ember egy kis új információt. Mindegyik hozzá tudja tenni a maga kis plusz munkáját, hírmorzsáit, következtetéseit.

A kormányoldalon ha egyet láttál, mindet láttad...

Ui: Arról most el sem kezdenék nagyon beszélni, hogy minden jó hazugságnak 90%-a igaz. Ha ezt sem sikerül betartani, onnantól válik teljesen komolytalanná az egész.
Archiregnum Oktatásügy 2022.03.20 19:06:52
A második világháború óta az összes kormány mostohagyereke, noha gyakorlatilag mindenki egyetért, hogy ez jelentené a kitörési pontot, ami fel/visszarakhatná Magyarországot a térképre, emellett pedig relative olcsó móka is.  Ha már a pedagógussztrájk és a diáktüntetések megadják az aktualitását,…..
HaCS 2022.03.21 16:13:08
Ha valaha javítani kívánunk az oktatás színvonalán, talán a 0. lépéstől kellene elkezdeni. Ez a lépés pedig az igény, az akarat. Nos jelentem nem állunk túl jól. Ahhoz sajnos kellenének ebbe az országba valódi értelmiségiek. Mielőtt félreértés esik nem a diploma tesz valakit értelmiségivé (az mondjuk úgy csak alapfeltétel), hanem a saját helyének, feladatának felismerése a világban, a társadalomban. Az egyéni felelősségen túlmutató társadalmi szerep, és felelősség felismerése és vállalása.

Szóval első körben kellenének emberek, akik nemcsak óhajtják a kívánt változtatásokat, hanem hajlandóak tenni is érte, esetleg áldozatokat hozni. Társadalmi haszon, csak akkor lesz ha a társadalom hajlandó lesz belefektetni az energiát.

Lássuk az érintetteket:

Kormány/államigazgatás:
Semmiféle egyéni (ill. ez esetben politikai) érdeke nem fűződik a változtatásokhoz. Azon valódi felelős értelmiségiek, melyek egykor komoly javító szándékkal rendelkeztek a kormány körül régesrég partvonalon kívülre kerültek a rövidtávú politikai érdekekkel folytatott harcban. (Ángyán József, vagy az oktatásban mondjuk Gloviczki Zoltán) Rövidtávon konfliktusokat kellene vállalni, energiát és pénzt befektetni, miközben az előnyök hosszútávon jelentkeznek, és lehet hogy mások aratják majd le a babérokat. Akarat: 0/10
Tanári kar:
Na ők azok akiknél a véleményformáló értelmiség kifejezésből mára a véleményformáló maradt (tisztelet a kevés kivételnek). Ők azok a félértelmiségiek akik óhajtják a változást, csak áldozatot ne kelljen hozni. Ezalatt (logikusan) tulajdonképp olyan változásokat kívánnak, melyet a saját egyéni érdekeik diktálnak. Nyilván pénz és személyes(!) szabadság. Amikor az oktatási szabadságról papolnak nem tudom, hogy sírjak, vagy nevessek. Természetesen vannak köztük is ösztönös innovátorok, hiszen a 25-30 éves korosztály általánosságban ilyen minden szakmában. Sokan még a spanyolviaszt is többször feltalálják, de ez legkésőbb 35 körül meg is szűnik, mint minden szakmában. És most nézzünk egy pillanatra az átlagéletkorra...
Talán nem véletlen, hogy a tanárok nagy többsége a béremelést tartja a legfontosabb "innovációnak".
Én olvastam az első 1995-ös NAT-ot, figyelemmel követtem a vitákat, majd ahogyan az egész megbukott a tanári kar érdektelenségén, ellenállásán. Na azóta nekem ne mesélje a tanártársadalom, hogy több oktatási szabadságra vágyik. Akarat: 0,5/10
Szülők:
A társadalmi hasznot mindenki óhajtja, de közben személyesen mindenki ellenérdekelt a változásban. Tipikus öngól. Legyen jobb, csak ne kerüljön többe. Legyenek frankó tanárok, de az én gyerekem inkább menjen informatikusnak. Ha jó suliba kerül a gyerekem jó a szabad iskolaválasztás, ha nem vették fel nem jó. A felső és alsó réteget (más-más okból) nem is érdekli, a középrétegek meg egymással küzdenek a minél jobb helyekért.
Akarat: 2/10
Gyerekek:
Na ők az egyetlen fél, akinek rövid-, és hosszútávú érdeke is egybecseng a társadalmi érdekkel. Hasznosabb dolgokat érdekesebben tanulni még egy gyerek számára is előnyösnek tűnik az első pillanattól. Csak sajnos ebben a vitában nekik soha nem osztottak lapot. Még a véleményüket sem kérdezték meg soha. Így aztán tökmindegy mit gondolnak az egészről, ha szóba kerül előttük egyáltalán.
Akarat: 9/10

Jelenleg így állunk. A mikéntekről bőven ráérünk cseverészni, míg az akarat meglesz a változáshoz. olyan 20 évet még simán saccolok neki.
Estefelé autózgatok hazafelé, midőn rám szól a saját autóm, hogy tankolni kellene. (Ha már nekem nincs annyi eszem.) Korábban az OMV-nél szoktam megejteni a műveletet, de a hatósági ár óta nem akarok nekik veszteséget okozni, ezért a MOL benzinkútjához veszem az irányt. Azaz venném, ha lehetne.…..
  Két kérdés foglalkoztatja jelen pillanatban a magyar társadalmat, amelyet néhány nap alatt szinte teljes egészében átitatott az Orosz - Ukrán háborúval kapcsolatos vélekedés és közbeszéd. Az első kérdés a társadalom józanabb, empatikusabb részében fogalmazódik meg és így szól; Hogy tudok…..
HaCS 2022.03.04 14:00:04
Teljesen elképesztő, a józan ész teljes hiánya az elvakított népben.

Ez a pávatánc, amit itt évekig műveltünk jól működhet, és (összességében csekély) hasznot hozhat egy ilyen kis nyitott nemzetnek, de csak ha nagyon körültekintően visszük véghez, és kizárólag BÉKEIDŐBEN!

Lehet itt példálózni a németekkel, meg franciákkal, csak az a nagy büdös helyzet, hogy nekik megvan az erejük ahhoz, hogy maguk alakítsák az ilyen együttműködések feltételeit, határait, nekünk meg nincs.
A németek meg tudják határozni az orosz/kínai/egyéb partnereiknél az együttműködés kereteit. Eddig, és ne tovább! Mi meg csodás dealeket vagyunk kénytelenek kötni, ahol valahogy minden üzletet mi fizetünk, de a partner hitelezi, építi, duplán teszi zsebre a hasznot, és még a helyét, körülményeit is meghatározza.

Nyilván minden józan ésszel rendelkező ember azt mondaná, hogy fejlesszünk már vasutat mondjuk Szeged-Szabadka irányba, ha már Belgrád a cél, de nem, nekünk a világváros Kelebia lett a célpont. Egy mukk beleszólásunk nincs vazze, csak fizetünk (majd), mint a katonatiszt. Ha meg nem jön be a partner számítása, és belebukunk a hitelbe, akkor meg majd kicsemegézik mi kell nekik a magyar vagyonból a tartozásért cserébe. A Píreuszi kikötő sztorija nem volt elég elrettentő.

A keleti nyitás marha jó szlogen, csak azt felejtjük el, hogy a nagy ígérgetésen kívül még semmi hasznot nem látunk, ellenben egy csomó kötelezettséget igen.

És akkor ez még az áldott béke korszaka. Egy ilyen helyzetben, ez egyenesen öngyilkosság. (Tudja ezt a nagyfőnök is, nem véletlen a hirtelen irányváltás, legalább az ő tetteinek higyjetek!) Ilyen helyzetben a középutasság azt jelenti, akárki nyer a végén, mindenki emlékezni fog arra, ami ellene tettél, és senki nem emlékszik azokra, amit nem tettél meg esetleg ellene.

Most komolyan, milyen jól bejött, hogy jóban voltunk a törökökkel, meg az osztrákokkal is. Magyarország, mint entitás majd egy fél évezredre megszűnt létezni. Kapjatok már a fejetekhez!

Ha nem tetszik a pávatánc kifejezés, nevezhetem hintapolitikának is. Arról os vannak írott feljegyzéseink.

Olvassatok több történelmet basszus!
Bár nem szeretek aktuális dolgokról írni, mégis pár dolgot tisztázni kell a helyzet kapcsán. Akkor kezdjük is, témakörönként: A média Egy barátom szokta mondogatni, hogy mindenki tudja, milyen szar, ha pofont kapsz. De mikor megkapod, akkor tényleg szar. Ugye a lényege, hogy más tudni, mint a…..
HaCS 2022.03.03 15:33:16
@Lehetnék én is:

"A függetlenséget nem akrta Putyin korlátozni"

Mármint ezt hogy érted? Az ukránok fenn akarták/akarják tartani a jogot arra, hogy ők maguk határozhassák meg saját(!) országuk gazdasági, politikai, biztonsági irányvonalát elveit. Ezt jelenti a függetlenség, más szóval a szuverenitás.
Putyin ezügyben követel magának beleszólást egy másik(!) ország dolgaiba.

Nem is értem a felvetésed.
HaCS 2022.03.03 16:38:06
@Lehetnék én is:

A semlegesség addig (lett volna) jó irány, míg egy szomszédos nagyhatalom szó nélkül el nem foglalta országuk területének egy részét. Krím félsziget ugye.
Nehogy meglepetés érjen, elárulom addig a pillanatig Ukrajna NATO tagsága nem is volt komolyan napirenden.
HaCS 2022.03.03 22:31:02
@Lehetnék én is:

Még én is elismerem, hogy van igazság abban, amit mondasz.

A problémát én abban látom, hogy a Majdanon elzavart korrupt oroszbarát Janukovics, majd a leváltott korrupt ukrán szélsőséges Porosenko után, a jelenlegi államfő Zelenszkij (a Krím elcsatolásának körülményei között) a lehető legsemlegesebb, és messze a legvállalhatóbb ukrán elnök az utóbbi 20 évben.
Sajnos ő sem volt elég vállalható Putyin számára.
  Azt mondják egy kép felér ezer szóval. Bizony ez sokszor igaz. Itt van ez a fotó is. Az ENSZ ülésén az összes jelenlévő képviselő felállt az orosz külügyminiszer, Szergej Lavrov videós beszéde alatt és kivonult a teremből. Szó szerint faképnél hagyták a világ legnagyobb és egyik legerősebb…..
HaCS 2022.03.03 13:59:58
@midnight coder:

Az azért remélem neked is megvan, hogy a 2008-as NATO csatlakozási programot 2010-ben az ukránok jegelték (Janukovics, oroszbarát elnök alatt). Majd még a 2014-es Majdan tüntetés után Jaszcenyjuk is azt jelentette ki, hogy nem terveznek NATO csatlakozást.
Azonban Putyin ennek ellenére, csupán a (belpolitikai) tüntetés, és Janukovics eltávolításának ürügyén bevonult a Krímbe, ill. belekezdett a szarkavarásba, Donyeckben, Luhanszkban, és egyébként más területeken is, csak ott sikertelenül.
Na, ezek után került elő újra Ukrajnában a NATO tagság ügye, amire sokminden mással együtt most hivatkoznak az oroszok.

Csak hogy tiszta legyen időrendben mi miért történt.
A pandémia nyomán az ellátási láncban bekövetkezett zavarok megdrágították a legtöbb nyersanyag árát, az energiahordozókkal egyetemben. Mindez gazdaságosabbá teheti egyes alapanyagok újrahasznosítását, amely energiaigénye általában jóval alacsonyabb, mint az elsődleges forrásból történő gyártás.…..
HaCS 2022.01.19 02:34:13
"Az üveg nem környezetbarát

Sőt, akár veszélyes hulladéknak lehetne nyilvánítani, hiszen inert anyagról lévén szó, a lebomlási ideje mintegy egy millió év és balesetveszélyt is jelent emberre, állatra egyaránt."

Ideje lenne kicsit rendet rakni a fejekben azt hiszem. Ha valami inert, az ugye azt jelenti, hogy nem lép reakcióba más anyagokkal, ezért is nem "bomlik le". Ami "lebomlik", azt nem magától teszi, hanem mert reakcióba lép a természetben más anyagokkal, esetleg élő szervezetekkel, és azok változást okoznak benne, de mindeközben maga is változásokat okoz a vele reagáló másikban. Hogy melyik lehet veszélyes? Találjátok ki!

Ezzel a gondolatmenettel kijelenthetjük, hogy földünk jelentős hányada súlyosan szennyezett homokkal, mely szintén csak évmilliók alatt bomlik le. Ilyenektől rettegünk.

A másik fele a dolognak, hogy az emberiség minden egyes eszközbe, amit elkészít belefekteti az energiát, alapanyagot, munkaerőt. Szerintetek tényleg az a környezetbarát, ha ezek aztán rövid időn belül maguktól megsemmisülnek, és az összes belefektetett dolog a semmivé lesz? Fordítva ülünk a lovon emberek! A legyártott termékeket, akár csomagolóanyagokat kellene még tartósabbá tenni és megbecsülni. Technológiai értelemben nem létezik "egyszer használatos" műanyag. Mi magunk vagyunk hajlamosak egyszer használni. Ez társadalmi kérdés, nem technológiai, csak marha kényelmesek vagyunk, és a technológiától várjuk a megoldást, hogy nekünk magunknak ne kelljen változtatni a káros szokásainkon, hozzáállásunkon.
A 2008-as pénzügyi válság kitörésekor a pénzpiaci szereplők rémálmaként jelentkezett az 1929-33-as válság. Ezt a lidércnyomást viszonylag rövid idő alatt sikerült átplántálniuk a politikusokra, jegybankárokra is, akik gyorsan megértették, hogy a pénzpiacról elindult förgeteg maga alá temetheti a…..
HaCS 2022.01.14 17:56:46
Végre valaki leírta nyers valójában, hogy az infláció nem most kezdődött. Egy évtizede öntjük a pénzt a semmiből, és csak azért nem érzett belőle semmit az átlagpolgár, mert egész egyszerűen nem neki jutott, márminthogy nem a reálgazdasági növekedésbe került bele a pénz, hanem mostanáig keringett a pénzpiacokon értelmet keresve. Egy évtized kellett, hogy lecsorogjon (egy része), és éreztesse hatását a reálgazdaságban, és ez mindent el is mond a "monetáris élénkítés" reálgazdasági hatékonyságáról. A pénzpiacok köszönik a lét, de eszük ágában sincs bonyolult, és kockázatos hosszabb távon megtérülő produktív tevékenységekbe beruházni. A kínálatbővítés amúgy is csak a profitmarzs csökkenését eredményezi ugye... Másoldalról az irgalmatlan pénzbőség a befektetői szektort is felhigította nagyon. A befektetési "szakemberek", brókerek, tanácsadók 95%-ának halvány dunsztja nincs semmiről csak megy a többiek után, esetleg ír/vásárol algoritmusokat, amik aztán mennek a trendek után, juhé. Víziója, jövőképe, befektetési stratégiája nincs, ezért mások víziójából próbál megélni, és sajnos nem is sikertelenül. Ezért is kerül 1%-nyi Tesla részvény annyiba, amennyibe (nesze nektek infláció), bezzeg konténergyár az mondjuk pont nem épült. A Hantamentás lakatosból lett pénzügyi tanácsadó szektor is milyen frankón megélt évekig a "szaktudásból" basszus. Na ezek voltak a jelek. Éljen a működő monetarizmus.
Most, mikor meg beütött egy kis válság, és hirtelen kellenének materiális eszközök 3 dolog derült ki nagyon hamar. 1.) Azt a rengeteg (közös) lóvét, vagy csak egy részét lehet mégis érdemesebb lett volna az utóbbi 10 évben a reálgazdaságba, a jelen kínálati oldalába önteni. (Csakhát olyan jól futott a Tesla, meg a Bitcoin) 2.) Az utóbbi két évben, mikor már nyilvánvalóvá váltak problémák, akkor már sürgősen célzottan kellett volna beruházni mondjuk konténer-hajó-kikötő vonalon, de említhetném a szilícium-lapka-chip vonalat, vagy számtalan másikat is. (Csakhát olyan jól futott a Tesla, meg a Bitcoin) 3.) A pénzpiacokon csorgó lóvémennyiség akkorára nőtt a reálgazdaság termeléséhez képest, hogy aki gyorsan kapcsol (=nem a 95%) az pikk-pakk felvásárolhat/leköthet akkora mennyiségeket, amivel már a világpiacot is befolyásolni tudja a nyersanyagokat illetően. Ezzel teret nyitottunk a spekulatív, ill. a kiszorítós játékoknak. Az USA összeveszett valamin Kanadával, mire amerikai faipari szereplők kivásárolták az összes fát az európai piacról. Akkori áron, ami azt jelenti, hogy a mostaninak a felén-harmadán. Gyorsan kapcsoltak látva, hogy hiány lesz, és mindannyiunknak köszönhetően volt is rá fedezet. Azt hiszitek rossz volt a termés? Rekordtermések voltak a környező országokban, csak ott Kína kapcsolt hamarabb, és máris nincs búza, nincs takarmány.

Irgalmatlan mennyiségű pénz kering a világban, csak nem nálatok. Amíg csak befektet(get)ni akarnak, akikhez jutott, addig nem is érzitek, de ha az utolsó kiló kenyérre kell licitálni, hamar rájöttök mi is folyt itt az utóbbi tíz évben gazdaságélénkítés címén.
Érdemes alaposabban megvizsgálni kérdésben szereplő a szavak jelentését, beleértve azokat többletjelentéseket, konnotációkat, amik a közbeszédben való használat során rájuk rakódtak és általában negatív értelműek. (A köznyelv minden alapvető, klasszikus értékjelölő fogalmunkat elkoptatja és…..
HaCS 2022.01.08 18:42:05
@Nancsibacsi:

Azért ezt mondjuk általános tévhitnek nevezném még az intelligens emberek körében is. Először is a "gép" magától aemmilyen eredményt nem ad. Csak annyira képes, amire valaki felprogramozta. Ugye mondanom sem kell, hogy logikai függvényekkel dolgozik, tehát valakinek a logikát, és az (össze)függéseket fel kellett ismerni, rendszerbe foglalni, és a gép nyelvére lefordítani. És ez nem is egy ember, de általában még csak nem is 3. Természetesen a végeredmény pontosságát is nagyban befolyásolják ezen emberek korlátai.
Másodszor. Minél kevesebb, és egyszerűbb a függvény, minél egyszerűbb egy folyamat, minél rövidebb az időtáv, annál nagyobb pontosságot adnak a számítógépek, viszont vannak kérdéskörök, melyek szimulációjában túl sok a változó, és ezért a pontosság is annyira rossz, hogy az eredmény nem használható relevánsan a döntéshozatalnál. Ez viszont azt eredményezi, hogy a döntéseknél a rövidtávú kihatások elemzése kerül túlsúlyba (hiszen sokkal több, pontosabb gépi adat van), és emiatt a döntések is főként a rövidtávra fókuszálnak, és ennek hosszútávon sok figyelembe nem vett mellékhatása ütközik ki. Elég csak megfigyelni ezeket a jelenségeket a gépi döntéshozatal által uralt szektorokban (pénzügyi szektor, közösségi média stb.)
A legfontosabb, amiben a gépi "gondolkodás" le van maradva jelenleg, az az összefüggések mélységi elemzése, az ok-okozatok leírása. Látja a gép, hogy összefüggenek dolgok, sokszor jelenik meg az adatok között A és B együtt, de hogy A okozza B-t, B okozza A-t, vagy esetleg egy harmadik C okozza mindkettőt, ahhoz még kell az ember, kell az értelmiség.