Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Péterfy

768 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
   Az egészségügyi világnap az ENSZ szakosodott intézményének, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) működésének kezdetének emléknapja. A nap célja a nemzetközi összefogás a betegségekről való tájékoztatásban, az azok megelőzésében való segédkezés és az általános egészségmegőrzés támogatása.    Az…..
   A tavaszi szünet utolsó napján, április 7-én vasárnap elutaztunk a családommal Keszthelyre.   11 órakor megebédeltünk, hogy elérjük a fél 1-es buszt. Körülbelül egy óra alatt el is értük úticélunkat. Először három kör erejéig felültünk az óriáskerékre, ami 50 méter magas és egyszerre 180 fő…..
   1964-től minden évben április 11-én, József Attila (1905-1937) születésnapján ünneplik Magyarországon a költészet napját. Ugyanezen a napon született 1900-ban a magyar irodalom egy másik kiemelkedő alakja, Márai Sándor is.    A költészet napján minden évben irodalmi előadóestekkel,…..
   Anya sokat mesélt róla, milyen fantasztikus dolog a síelés: suhanni a hófehér lejtőkön, érezni a friss levegőt, a sebességet, a szabadságot. Azt szerette volna, hogy én is megtapasztaljam ezt az élményt. Szerencsére a nagybátyámék is imádnak síelni, és hívtak minket egy hétvégi kiruccanásra…..
   A Magyar Látványtánc Sportszövetség által megrendezett kvalifikációs versenyen március 23-án vettünk rész, ami a Kaposvár Arénában került megrendezésre.    10 óra magasságában érkeztünk meg a helyszínre.  Az egyik  duót a tánccsoportból mindenképpen szerettük volna megnézni, ezután a mini…..
   A húsvéti ünnep neve különböző nyelveken más és más. Közös eredete azonban, a húsvét héber neve, a pészah. A szó kikerülést, elkerülést jelent. Eredetileg a keresztény és a zsidó ünnep egybe is esett.    A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak, azaz nem esnek a…..
   A Gyümölcsoltó Boldogasszony Jézus fogantatásának, illetve a születése hírüladásának főünnepe, melyet a római katolikus egyház március 25-én ünnepel.    A katolikus egyház ezen a napon emlékezik az angyali üdvözletre, vagyis arra a bibliai történetre, amikor Gábriel…..
   A magyar néphit szerint Sándor, József és Benedek a tavasz megérkezéséért felelős három szent, nevükhöz pedig számos népszokás és a hiedelem kötődik.    Sándor, József, Benedek zsákban hozzák a meleget – tartja a jósló mondás szerte a magyar nyelvterületen. Nem véletlen, hogy elődeink a tavasz…..
   A tavaszi napéjegyenlőség idén március 20-ra esik, ezért a rá következő nap, azaz március 21-e a csillagászati tavasz kezdete, innentől a nappalok hosszabbak és az éjszakák rövidebbek.   Ezen a napon a Nap merőleges az Egyenlítőre, éppen keleten kel és nyugaton nyugszik. Ilyenkor az egész Földön…..
   Március 17-én a macskák védőszentjéről, a VII. században, a jelenlegi Belgium területén élt szerzetesnőről, Nivelles-i Szent Gertrúdról emlékezünk.    A szerzetesnő nevéhez fűződik az első középkori macskamenhely létrehozása, amely az általa és édesanyja által alapított kolostor falakkal védett…..
   A pesti Ellenzéki Kör, a fiatal értelmiségiek radikális csoportja már 1848. március 5-én bekapcsolódott a pozsonyi rendi országgyűlés politikai küzdelmeibe, s aláírásgyűjtő mozgalmat indított Kossuth Lajos március harmadiki felirati javaslatának támogatására. (E felirati javaslat többek között a…..
    Március 14-e a nemzetközi π-nap, a matematika egyik leghíresebb számának az ünnepe.   1988 óta ezen a napon ünneplik, mert a dátum számjegyei két tizedes jegyig megegyeznek a π értékével. Ez a szám 3,1415926535…..-tel kezdődik és a végtelenségig tart. Már az ókor óta szerepel különböző…..
   Gergely napja nemcsak a tavasz közeledtének hírnöke, hanem számos hagyomány őrzője is. Eredetileg a diákság ünnepe volt. A naphoz számos megfigyelés, jövendölés is kötődik.    A Gergely görög eredetű férfinév, a Grégoriosz, latinul Gregorinus névből származik, több híres pápa neve. Jelentése:…..
   Minden év március 10-e a székely szabadság és összetartozás emléknapja.   1854-ben ezen a napon meghökkentésképp kivégezték a marosvásárhelyi Postaréten Bágyi Török János kollégiumi tanárt, Martonosi Gálffy Mihály ügyvédet és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokost, akik újra akarták szítani az…..
   Március 8-án a nőket ünnepeljük. A nemzetközi nőnap történelme több mint száz évre nyúlik vissza.    1857. március 8-án tartották azokat a tüntetéseket New York-ban, melynek során emberibb munkafeltételekért és magasabb fizetésért álltak ki textilipari női dolgozók. Az első nőnapi…..
   Iskolánkban felső tagozatban lehetőség van francia nyelvet tanulni. Mi már ötödik osztályos korunk óta heti egy órában szorgalmasan járunk Szabó Ildikó tanárnőhöz az iskola könyvtárába. Azért járunk, mert jó hangulatban telnek az órák, és szeretnénk egyszer eljutni Franciaország fővárosába,…..
   A vadon élő állatok világnapja március 3-án van. Célja, hogy felhívja a figyelmet a mi felelősségünkre. Az emberiség feladata, hogy megőrizze a bolygó élővilágának sokszínűségét.    1973-ban hozták létre és írták alá az első államok a Washingtoni egyezményt. A megállapodás a veszélyeztetett…..
   Március elsején került megrendezésre a a táncgála, melyen két előadásunk is volt. Elöször elpróbáltuk a nyitótáncot és a finálét a nagyokkal együtt. Beállítottak minket, és a próbát nagyon élveztem. Majd elpróbáltuk a saját táncunkat és a tavalyi koreográfiát.    Idén "táborozók" lettünk, és az…..
   Már februárban is élvezhettük a sötét, hideg hónapok után a melegebb, naposabb időjárást és a természet is elkezdett éledezni. A tavasz közeledtét az állatkerti medvék is megjósolták gyertyaszentelő napján. Március 1-én pedig beköszöntött a naptári tavasz.    A természet ugyancsak az…..
   2024 szökőév, ami azt jelenti, hogy a február 29 napos. Ezt alighanem mindenki tudja, az viszont kevésbé köztudott, hogy a szökőnap valójában február 24-re esik.    Mivel az évszakok és a csillagászati jelenségek nem egész számú napok szerint ismétlődnek, ezért kissé elcsúszott a naptár hozzájuk…..
   Sok népi hiedelem és szokás fűződik Mátyás nevéhez és ünnepnapjához. De ki is volt ő? A személy, aki köré a népbabonák épültek, Szent Mátyás apostol, Betlehemből származó tudós ember volt. Szent Mátyás Jézus egyik tanítványa volt, aki az Urat János keresztelésétől a mennybemenetele napjáig…..
   Legújabb filmélményem a Walt Disney gyártású Gyerekjáték (The glame plan) című alkotás, amely teljesen magával ragadott, ezért szeretném megosztani a blog olvasóival.   A történet középpontjában Joe Kingmen, az amerikai focista áll. Hosszú évek után derül ki, hogy van egy hétéves kislánya, és…..
   Valentin-nap alkalmából a Diákönkormányzat meglepetéssel készült a felső tagozatosok számára.         Kedves szívecskés hátterű idézetekből lehetett választani barátunknak, titkos szerelmünknek, vagy akár kedvenc tanárunknak is. Szerintünk elég nagy bátorság kellett, hogy bevalljuk a…..
   Ha az interneten rákeresünk a macskák világnapjára, több dátumot is találunk. A Wikipédia például ezt írja: „A nemzetközi macskanap egy ünnep, melyet minden év augusztus 8-án ünnepelnek meg. Az International Fund for Animal Welfare (wd) hozta létre 2002-ben. Oroszországban március 1-jén ülik…..
   Idén február 14-ére nem csak a Valentin-nap esik, hanem hamvazószerda is, amely a nagyböjt kezdete. Nem bibliai ünnep, de kiemelt hétköznapja az egész egyházi évnek. "Mozgó" ünnep, a húsvét előtti negyvenedik hétköznap, mert a nyugati egyház a vasárnapot, az Úr napját nem tekinti böjti napnak.  …..