Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FisherMan

24 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megosztok veletek egy személyes történetet. Én pesti gyerekként lakásban nőttem fel, de mindig is szerettem volna egy családi házat, hogy legyen egy kertem, amelyben nyugodtan sütögethetek és kertészkedhetek. Tavaly nyáron úgy láttuk, hogy a piaci helyzet elég kedvező ahhoz, hogy…..
FisherMan 2015.01.27 20:22:58
@Lazzlo: három forrásból van teljesen más költségbecslés mint a tied, ezért nem meggyőző
Az elmúlt időszakban hangos a sajtó az orosz-ukrán válságtól és annak negatív gazdasági, politikai stb hatásaitól. Én ezekkel a negatív hullámokkal most nem kívánok foglalkozni (már megtették helyettem mások), viszont sokszor megéri a zavarosban horgászni. Ezért most…..
FisherMan 2014.11.27 20:57:37
@T Dani:
Kedves Dani!
1. Természetesen ha az olaj visszaerősödne akkor valószínűleg erősödne a rubel is. De kérdés, hogy mennyire. A rubel már június előtt is masszívan gyengült, sőt az ukrán konfliktus előtt is. 85 dolláros olajnál ha jól emlékszem 41-43-ra teszi az orosz központi bank a rubel fair árfolyamát a dollárral szemben (azt hiszem szankciók nélkül). 2013 végén még 31-32 volt az USDRUB, tehát ha visszaerősödne mondjuk 41,5-re akkor is több mint 30%-os a gyengülés.
2. Úgy érted azt is magukhoz csatolják? Szerintem eddig nem mennek el, ha igen akkor még olcsóbb lesz a rubel:-)
Egyébként ez a cég eddig is a világ egyik legversenyképesebb gyártója volt, most annyi történt hogy szerintem a legversenyképesebb lett.
Ukrán kapacitás: amint említettem ezek elavult gyárak, éppen hogy a cash cost alatt termelnek, de mondjuk az amortizációt már nem hiszem hogy ki tudnák termelni. Tehát ha vissza is kapcsolnák a gyárakat (ha épségben megmaradnak) mindenképpen modernizálni kellene őket. De egy szakadár területre ki fog befektetni?
A globális gazdasági vihar elvonulása után rajtunk maradt - főleg itt Európában - egy csomó túlméretezett, magas fix költséggel és alacsony kapacitáskihasználtsággal működő, látványosan szenvedő iparág. Nem meglepő, hogy ezek nagy része olyan területekről kerül ki, ahol…..
Fundman Lukoil: az örök második 2014.08.19 10:42:15
Az első találkozás Egy új aktívan kezelt benchmarkolt alap indításánál az egyik legfontosabb feladat mindig az, hogy részletesen megvizsgáljuk a benchmark-portfolióban szereplő részvényeket. Minél nagyobb súlya van egy részvénynek egy indexben, annál részletesebben kell…..
Az elmúlt fél évben éles viták bontakoztak ki az internetes fórumokon, hogy most kell-e ingatlant venni vagy nem? Elértük-e már a mélypontot, vagy nem? Megéri-e befektetési céllal ingatlant venni a mostani alacsony banki kamatok miatt vagy nem? Na ebbe a vitába én nem kívánok…..
Fundman Az orosz palaolaj 2014.04.30 11:05:57
Nem, nem tévedésről van szó. A palaolajról és gázról mindenkinek az USA (mint a technika forradalmasítója) jut eszébe, de ha rápillantunk a következő ábrára, akkor megállapíthatjuk, hogy a legnagyobb készletekkel mégsem ő, hanem Oroszország rendelkezik. A legnagyobb palaolaj…..
Azt már egy korábbi posztban kifejtettem, hogy Oroszország és az EU gázpiaci kapcsolatát a kölcsönös függőség jellemezni. Igaz ugyan, hogy Oroszország az Unió legnagyobb gázbeszállítója, de mivel más irányba (keleti) nincs kiépítve a Gazprom infrastruktúrája ezért nagyon nem…..
Először is miért Mordor? Norilszk a világ legészakabban fekvő, több mint 100 ezer főnél több lakossal rendelkező nagyvárosa. A Föld leggazdagabb nyersanyaglelőhelye felett épült település a világ legszennyezettebb, leghidegebb, legélhetetlenebb, legéletveszélyesebb,…..
Fundman TMK: ami a csövön kifér 2013.11.27 10:54:56
   November elején minden magyar befektető izgatottan várta az MSCI döntését. Vajon mi lesz a sorsa a Magyar Telekom (elemzés) és a Richter MSCI index tagságának? Mi is ezek közé a befektetők közé tartoztunk, de fél szemünkkel azért a TMK-t (londoni tőzsdén jegyzett…..
Fundman Venném a CIG Pannóniát 2013.07.09 10:20:49
  A CIG Pannóniával kapcsolatban általában negatívak a magyar befektetők érzései. Ha ránézünk, a cég grafikonjára megállapíthatjuk, hogy nem igazán lehetett eddig sok pénzt keresni a vállalat részvényeivel. Azt is tudjuk, hogy azért elég sok probléma van mostanában a…..
FisherMan 2013.11.19 13:20:28
@FisherMan:
Bocsánat rosszul írtam. A 160-180%-ban csak a biztosító bevételei vannak és a vagyonkezelési díj, a szerzési költségek nincsenek benne.
FisherMan 2013.11.19 13:22:42
FisherMan 2013.11.19 22:11:37
@cutman: nagyon hasznos dolgokat ír, alapvetően mi is így látjuk a történetet.
Még annyit, hogy arról általában mindenki elfeledkezik, hogy egy díjszüneteltetésnél/visszaváltásnál azért elég kemény büntetések vannak, szóval nem igazán éri meg az ügyfélnek ezeket az opciókat választani. Tehát a biztosító kap egyfajta kártérítést a "szerződésmódosításért", amit a pénzügyi kimutatásokból szinte lehetetlen kihámozni. De tudjuk, hogy van.
Az új termékekkel kapcsolatban: mi konzervatív módon a régiekkel számolunk, (tehát alulbecsüljük a cégértéket), de mi is jobban szeretjük az új termékeket. Ha jól tudom most már szinte csak új terméket értékesítenek, ami szintén hozzájárul az eredményesség javulásához.
A hasonló hasznos szakmai hozzászólásokat mindig szivesen fogadjuk és kommentáljuk. Tisztelettel: FisherMan
„Elvette Barack Obamától a világ legbefolyásosabb emberének címét az orosz elnök. A Forbes idei listája szerint Vlagyimir Putyin nagyobb hatással volt a világ eseményeinek menetére, mint az amerikai elnök." (index.hu) Megjegyzem, minket - az internetes népművészet nagy…..
Pályafutásunk elején, amikor _loki_-val a Céghez kerültünk, mint zöldfülű gyakornokok, bargain_hunter átadott nekünk egy több száz tételes listát, hogy milyen befektetéssel kapcsolatos könyveket érdemes elolvasnunk, amit persze mi mind egytől egyig meg is tettünk. Ezek közül…..
Az amerikai palagáz forradalom kitörése és az amerikai gázár összeszakadásával párhuzamosan egyre inkább a politikai támadások kereszttüzébe került az orosz gázipari exportot ellenőrzése alatt tartó Gazprom.  A támadás fő oka, hogy a vállalat nem igazán hajlandó…..
Aki befektetet az orosz piacba az előbb utóbb paranoiás lesz, mert ha valami rossz történik világban, akkor általában az oroszokat kezdik el önteni először.  Ennek ellenére az oroszok egész jól tartották magukat az elmúlt időszaki feltörekvő piaci pánikban, amelyet a QE3…..
A mai volt az utolsó teljes napunk Sanghajban, és mivel tegnap alaposan kifáradtunk, ezúttal lazább volt a reggel. Késői reggeli után Irina visszafeküdt aludni, én pedig nagy nehezen beműtöttem a bal felső sarokba a tájképet az új blogfelületen. Ezzel el is ment a délelőtt :-),…..
Az elmúlt két hónapban érdekes dolgok történtek az olaj piacán. A WTI típusú kőolaj ára közel 15 százalékot emelkedve szinte teljesen ledolgozta a Brent-tel szembeni diszkontot. De hogy is történt mindez és miért is volt ilyen nagy különbség a két fajta kőolaj ára között?…..
Mivel mostanában minden arról szól, hogy eláraszt minket az olcsó amerikai kőolaj és ezért az OPEC-nek és Oroszországnak befellegzett, ezért úgy döntöttem, hogy a következő posztot a nem konvencionális olaj témának szentelem. Megmondom őszintén, nekem az olajárral kapcsolatban…..
Mostanában egyre gyakrabban megkapom, hogy kissé szarkasztikussá váltam! Belegondolva Magyarországon élek, Oroszországot elemzem és Gazprom-om van...Ez azért mindent megmagyaráz. Éppen ezért most egy olyan cégről írok, amire mindenféle szarkazmus nélkül lehet azt mondani, hogy egy…..
Sajnos az utóbbi időben egyre többször veszem észre, hogy néhány ismerősömet is elragadja a külföldi tulajdonú vállalatok iránti ellenérzés. Úgy gondolják, hogy Magyarországon úgy általában minden rendben van, viszont azok a nyavalyás külföldiek, idejönnek, aztán jól…..
Fundman Gazprom: A mumus 2013.03.19 10:43:53
2008-2009 környékén találkoztam először a Gazprom-mal, amikor olcsó részvények után kutakodtam a régióban. Amikor az egyik keresésem eredményéül megjelent a Gazprom az első pillanatokban izgatottság fogott el, amit körülbelül így írható le: Uhh basszus!!!! Milyen bazi nagy…..
Fundman Uralkali: A Káliumgigász 2013.02.18 14:52:35
Van egy tőzsdei cég: - amely a legtranszparensebb módon működik az orosz részvénypiacon - amelynek a tulajdonosai azt gondolják, hogy a jelenlegi árnál többet ér a vállalkozásuk - amelynek a tulajdonosai 1,6 mrd dollárral fogadnak is arra, hogy többet ér a vállalkozásuk -…..
Az orosz piacon az elmúlt évtizedek elmaradt olajipari beruházásait meg kell valósítani, ennek pedig az olajipari szolgáltató szektor lehet a fő nyertese. A C.A.T. Oil Oroszország és Kazahsztán egyik legnagyobb olajipari szolgáltató vállalataként jelenleg a kedvenc orosz…..
Miközben a nagy európai és amerikai autógyártók szenvednek, mint sárga busz az emelkedőn, addig van egy ország, ahol továbbra is erős a belső piac és a lassulásnak jele sincs. Oroszországról van szó, ahol a hosszabb távú kilátások is bizakodásra adnak okot, tekintve  az…..