Regisztráció Blogot indítok
Adatok
marlow

124 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Drága kincsem, galambocskám, Csikóbőrös kulacsocskám! Érted halok, érted élek,Száz leányért nem cseréllek.      Megvídító orcácskádat, Csókra termett kerek szádat Ha a számhoz szoríthatom, Zsuzsiét nem…..
Nehéz feladat hozzáfogni a kortárs szerb irodalom talán legfontosabb művének ajánlásához: Basara ugyanis egy olyan regényt írt, mely valóban egy egyetemes remekmű, s amelybe annyi gondolatot, mítoszt, személyt és szimbólumot helyezett el, hogy azt felsorolni itt lehetetlen. S akit…..
Ember vagy! Előre sose látod, hogy a holnap ugyan mit ád;s az, kit te ma boldognak itélsz, mennyi időig az.A hirtelen elröpülő, kicsi légynek sincs ilygyorsan változó sora.Jánosy István fordítása Az i.e. 6. században élt görög epigrammaköltő leghíresebb költeménye a…..
A bolgár kortárs irodalom egyik legkiemelkedőbb, magyarul is megjelent műve Teodora Dimova regénye, Az anyák. A könyv megírására a szerzőt az késztette, hogy megpróbálja megérteni az egyre erőszakosabb, agresszívabb fiatalságot, mely probléma a bolgár társadalomban (is) egyre…..
Kertészkedem mélán, nyugodtan, Gyümölcsfáim közt bíbelek; Hozzám a tiszta kék magasból Egyes daruszó tévelyeg; Felém a kert gyepűin által Egy gerlice búgása hat: Magános gerle a szomszédban - S ifjú nő, szemfödél alatt. Kevés ember jő látogatni, Az is csak elmegy hidegen:…..
placet experiri Janne Teller: Semmi 2012.03.25 17:17:08
Az utóbbi évek legtöbb vitát kavaró ifjúsági (?) regénye Janne Teller dán írónő Semmi című könyve. Az ezredfordulón megírt történet megjelenésekor többen tiltakoztak tartalma miatt - ám végül hamar kötelező olvasmánnyá vált a dán iskolákban."Semminek sincs…..
Arany kápolnát láttam én,Hová senki se léphetett be,S jajgatva álltak kint sokan,Jajgatva, sírva, térdepelve.S láttam: egy kígyó tekeregA kapu fehér oszlopára,S csak kúszott följebb, egyre följebb,Az arany kárpitot lerántva,S végig a szent márványlaponTeljes undok hosszában…..
Mikszáth Kálmán egyik legszerethetőbb regénye a Beszterce ostroma, melynek főhőse egy igazi 19. századi magyar Don Quijote, Pongrácz István. A nemesúr nedeci várában mintha több száz év óta megállt volna az idő: Pongrácz rendszeresen hadgyakorlatokat tart, csatajeleneteket…..
Embertestvér, ki erre jársz a nyáron, a dombtetőn, barát vagy idegen, ne gúnyolódj e három jómadáron, kik itt lengünk a sárga zsinegen: bőrünket, nézd, a víz lemosta régen, nyelvünk megzöldült, mint a rézgaras, és így forgunk a korhadó kötélen, pökhendi táncban, mint a…..
Amikor Tóth Krisztina Vonalkód című novelláskötete megjelent számos verseskötete után, talán maga sem gondolta, hogy ebben a műfajban is a legmagasabb fokú elismerésre számíthat - pedig így történt. A könyv elbeszélései térben, időben és témában messze helyezkednek…..
Bár volnék fürge hal,mely táncol és nyilall.Ülnél a horognál,engemet kifognál.Bár volnék fürge hal,mely táncol és nyilall.Bár volnék drága ló,kisasszonynak való.Vagy hintód, mely ölébenútravinne szépen.Bár volnék drága ló,kisasszonynak való.Bár volnék én…..
Nem maradhat ki a 19. századi angol nagyregények sorából a Hiúság vására; William Makepeace Thackeray legnagyobb és legismertebb műve az angol társadalom szatírája. A szerteágazó cselekmény és a történet hosszú időtartama lehetőséget ad számos karakter bemutatására, melynek…..
ep-nek mutatkozz be. | ő a nagyapád. | látod? || begörcsölt a lábam. fájt. | az eső meg, hiábaömlött, sehogy se vitte le a két verebet a csatornába.|csak forgatta a rácson.||utoljárazánkán néztem a csillagokat. | még az úttörőtáborban. | el is felejtettem. || merthamarosan…..
Ha azt mondjuk, hogy a Bűn és bűnhődés a legismertebb, A Karamazov testvérek (még befejezetlenül is) a legmonumentálisabb, A félkegyelmű pedig a legérzelmesebb műve Dosztojevszkijnek, akkor az Ördögökre azt mondhatjuk: ez a legösszetettebb, legsokoldalúbb. Alapja egy nagy port…..
Forgott a nyárfavatta, nem volt kitáblázva az égető,aztán feltűnt a műút végén a csavart kéményű pléhtető,és tudtam, hogy az az, valaki mobilozott az udvaron,a kapu tárva-nyitva állt, köszöntem, gondoltam, úgy hagyom,megállított egy férfi, kérdeztem, hogy jutok az…..
Mikszáth Kálmán utolsó befejezett regénye A fekete város, melyben egy, Jókai által már "megénekelt" felvidéki szász város, Lőcse történetének egyik különös epizódja elevenedik meg. Görgey Pál, Szepes vármegye alispánja ugyanis egy vadászat közben hirtelen…..
Szivemet a puskatus zúzta, Szememet ezer rémség nyúzta, Néma dzsin ült büszke torkomon S agyamat a Téboly ütötte. És most mégis, indulj föl, erőm, Indulj föl megintlen a Földről! Hajnal van-e, vagy pokol éjfél? Mindegy, indulj csak vakmerőn, Mint régen-régen cselekedted. Ékes…..
Az embernek néha kedve támad egy olyan regényhez, melyben nem kell az ugráló narrációra és idősíkokra figyelnie, ahol a szép lassan pergő történetbe bele lehet helyezkedni, és szépen, nyugodtan végig lehet olvasni. Így került a kezembe Balzac Eugénie Grandet-ja, amely ezt az…..
Mára szinte klasszikussá érett kortárs regény A nyugalom, amely idén tíz éve jelent meg először Bartis Attila tollából. Az Erdélyből származó író történetének helyszíne a kommunizmus végi, rendszerváltás korabeli Budapest a maga minden mocskával és kétes alakjával,…..
     Estve jött a parancsolat Viola-szín pecsét alatt, Egy szép tavaszi éjszakán Zörgettek Jancsim ablakán.      Éppen akkor vált el tőlem, Vígan álmodott felőlem, Kedvére pihent ágyában, Engem ölelvén álmában:…..
Henryk Sienkiewicz Quo vadis című műve ott van a 19. század legkiemelkedőbb alkotásai között: igazi romantikus nagyregény. Helyszíne Néró Rómája, a bizonytalanság és az üldöztetés városa, amely az egyre inkább eszét vesztő császár tivornyáitól hangos, és ahol senki sem…..
Világosítsd föl gyermeked: a haramiák emberek; a boszorkák - kofák, kasok. (Csahos kutyák nem farkasok!)   Vagy alkudoznak, vagy bölcselnek,   de mind-mind pénzre vált reményt;   ki szenet árul, ki szerelmet,   ki pedig ilyen költeményt. És vígasztald meg, ha…..
A századforduló egyik kiemelkedő prózai alkotója volt Ambrus Zoltán - sajnálatos módon életrajza és művei kevéssé ismertek, olvasottak. A világ, amelyről ír még az első világháború előtti nagybirtokosi világ: az események lassan peregnek, az emberek nem kapkodnak, nem…..
Feketéllőn, hóban, homálybana pince fénylő ablakában    faruk kerek,öt kicsi, térden leskelődve,nézi, hogy készit a Pék szőke,    nagy kenyeret.Látják, hogy fehér karja éppenszakít egyet a szürke pépen    s láng-lukba tol.Hallják, hogy sül a jó…..
Jean-Paul Sartre, az elmúlt évszázad egyik legnagyobb hatású filozófusa legjelentősebb szépirodalmi művében is azt az életszemléletet fejezi ki, melyet korának többi gondolkodója. Az undor főhőse, Antoine Roquentin élete Bouville-ban, egy francia kisvárosban azt a második…..