Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TanBá

0 bejegyzést írt és 460 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    Szathmáry Eörs Széchenyi-díjas evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja, az ELTE professzora. Szimpatikus fickó, még ha pesszimista is a jövőt illetően. A hétvégén végighallgattam néhány előadását és interjúját; számos tudóstársához hasonlóan ő is az emberiség ökológiai lábnyoma miatt aggódik.…..
  "Igen, mindent tudunk magáról, de ehhez elég nekünk az ön cikkeit olvasgatni, ne reménykedjen, több ehhez nem kell. Maga egy Magyarország felforgatásán dolgozó, békétlenséget szító, külföldről támogatott, tőről metszett kommunista" - válaszolt Kocsis Máté Jámbor Andrásnak a parlamenti ülésen.…..
TanBá 2023.05.09 18:05:39
@tesz-vesz:

"ha nem teszünk semmit a magyarok lehúzhatják a rólót."

Jómagam már több mint negyed évszázada semmilyen szavazásra sem mentem el. Mert nem látom értelmét. Mert olyan egy ország vezetése, amilyenek az emberek. Tehát nem is létezhet addig jó vezetés, amíg te is olyan vagy, amilyen.

Nos az itteni dühöngésedtől és "szájkaratédtól" sem lesz semmi sem jobb. Az meg hogy téríteni próbálsz 1-2-3 embert más politikai "hítre", vagy kedvelésre !!! Nincs szintén semmi értelme. Cseppel sem vagy jobb mint a házaló Jehova Tanúi. Éppen most is ugye Más házánál, blogjában térítesz.
TanBá 2023.05.09 18:21:39
@tesz-vesz:

A Dunning-Kruger hatás általánosan igaz.... (Inkább kamu, mert számos kontrollkísérlet cáfolta. Továbbá Dunning és Kruger 2000-ben Ignobel-díjat kapott a munkásságáért, mert képtelenek voltak felismerni mennyire is nem értenek sem a tudományhoz, sem a pszichológiához.)

vilagnezet.blog.hu/2023/03/04/tudomanyos_tevhitek_de_csak_100_evnel_nem_regebbiek

Te nem jöttél rá arra, hogy már Fidesz régen nincs. F,MPP, meg F.MPSZ van helyette, de te még mindig gerilla marketingelsz. Mint az ateisták, akik utálják ugyan "Isten"-t de azért vagy több százszor kimondják egy vitában, pedig hát ...

Tehát ha tenni akarsz, akkor ne Fideszelj, hanem helyette F.MPSZ-elj ... ki fognak bukni tőle ... előbb utóbb és az használ.
TanBá 2023.05.10 11:14:15
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A tudományossághoz nem elég az, hogy "csak úgy nagyjából" . Teljeskörüen be kell tartani a tudományos módszartant. Amikor valami kimarad, nos az éppen az áltudomány meghatározása.
Mindig, minden körülmények között, csak is az igazat, a szín tiszta igazat írom meg a posztjaimban. Ezekkel a posztokkal azt szeretném megmutatni a hatalmas ( hja, nem..) olvasóközönségemnek és főleg a jövőbeni olvasóimnak, hogy 2022. évben, milyenek voltak a valós állapotok, ebben a gazdasági…..
Kisebbségbe került a keresztény vallás Angliában és Walesben. 22,2 millió embernek pedig nincs semmilyen vallása...
A mostanában zajló, már-már véget érő népszámlálás kapcsán, meg egyébként is számos alkalommal előkerül az ateizmus szó jelentése. És látszólag úgy tűnhet, hogy ebben a támában is hívők és ateisták feszülnek egymásnak, holott az isten létét illetően azonos nézeten levők sem feltétlenül értenek itt…..
Futótűz Tudományos Isten. 2013.05.24 07:32:04
Tudományos Isten. Amíg Isten fogalma, nem magyarázható meg tudományos szinten, addig csupán az idealizmus vélt, elképzelt ideálja marad. Továbbra is nagyon távol a racionális alapon nyugvó tudományos ismereteinktől. Pedig Isten, éppúgy az emberi kultúra szerves részét képezi,…..
TanBá 2022.11.19 13:06:37
Mára már van Tudományos Isten.

A Tudományos Isten bizonyítás zanzásítva, avagy

IGe istenérve

1. Istennek szemantikailag sokfajta jelentése van. Tudományos is.

2. Istent meg lehet tudományosan határozni. Nem áll kívül a tudományon.

3. A tudományosan meghatározott Isten van. Bizonyítható és bizonyított is.

4. A bizonyítás meg is ismételhető, ellenőrizhető, tehát tesztelhető is.

5. A bizonyítás elvileg - aki képes rá - cáfolható is lenne, de inkább a további pontosítása várható. Nem elképzelhetetlen, hogy az agykutatás és a neurológia megleli, kimutatja a idegrendszeri/pszichológiai vírusokat közvetlenül is.

6. A hármas pontból következik, hogy Isten vansága tudományos tény. Az ateizmus értelmetlen.

7. Az előzőekből következik, hogy a dogmatikus vallási és ateista Isten meghatározások nem tudományosak.

8. Ezekből következik, hogy aki a dogmatikus és nem a tudományos Istent tekinti Istennek, annak lényegében mémfertőzése van, vagy súlyosabb esetben lényeget tekintve elmebetegsége.

9. A mémfertőzések gyógyíthatóak. Hasonlóan mint a biológiai vírusfertőzések. Memetikai vakcinákkal. Súlyosabb esetben pszichológiai, pszichiátriai módszerekkel. A racionális érvelés hatástalan még az ateistáknál is.

10. Az idegrendszeri vírus /mém fertőzések meg is előzhetőek. Szintén hasonlóan, mint a biológiai vírusfertőzések.

... és ez a Tudományos Isten a legeslegrövidebben:

Isten = gyűjtőfogalom

1. emberek által teremtett fő mítoszlények
2. egy kényszerképzet
3. egy idegrendszeri /pszichológiai vírus/mém.

bővebben:
Trükkös Mém publikáció felvezetése és kritikai próbája
vilagnezet.blog.hu/2020/09/16/trukkos_mem_publikacio_felvezetese_es_kritikai_probaja
"Örökkévalónak*"  tartjuk az Univerzumot és egyre többen. Ez pedig egy a számos ennek megfelelő változata közül, tehát például a  MagnaFánk illetve tórusz alakú ciklikus világegyetem kép.   Ami lehet akár két tölcséres ŐsTojás / ŐsAtom / ŐsRobbanás / BigBang** / Szingularítás Isten   / Trükkös…..
  "Egy texasi tankerület vezetői többek között a Biblia eltávolítására szólították fel az iskolák könyvtárait, miután közérdekű panaszra vizsgálat indult több kiadvány ellen, hogy összeegyeztethetők-e a tanintézmények oktatási elveivel. A Biblia nem tartozott azok közé, ami összeegyeztethető,…..
A világraszólóan dicsőséges magyar gazdaságnak szüksége van a Brüsszelből különböző jogcímeken érkező pénzekre. Nem nagyon, csak mint egy falat kenyérre. De azok meg nem igazán akarják adni. Nehezül a világ a dán, német, holland, svéd stb. adófizetők számára is, ezért alapból sincsenek adakozó…..
TanBá 2022.08.31 22:28:14
@CSOKKI MÁLNA:

Mi sem vagyunk túl okosak, de az Eu sem az ... Attól tartok tényleg akkora lett a hajbakapás ... Hogy az már csak "királyáldozattal" hozható rendbe ... Miért? Mert túl nagy a hasonlóság a két nagy hatalmu dulcás kisember közt. A nagyobb országú kisember tárgyalással, alkukkal megúszhatja ... de a kisebb országúnak erre már nem nagyon van esélye ...
Lassan tíz éve már, hogy egy Amerikában élő, de magyar származású, a szakmában közismert, dokumentumfilmek készítésével foglalkozó hölgy, törölt a facebook ismerősei közül. - Maga a legutóbbi posztjában azt írta, hogy görögkatolikus! – szólított meg privát üzenetben. - Görögkatolikusnak…..
TanBá 2022.08.31 18:22:06
@CCnick:
Semmit sem mondtam csak írtam és kitartok mellette, hogy az az igaz, amit és ahogyan írtam . Te tudsz keveset, de bepótolhatod. Például itt is:

Vallások és Istenek evolúciója
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9250628
TanBá 2022.08.31 18:49:58
@Andy73:

Tudom jártam néhányra ... Sőt jónéhány tudományos társaság tagja is voltam. Nem is veled vitázom ... Tényeken nincs is mit vitázni. Ma még átmenet van a vallásos és metafizikai korszakból a valódi tudományosságba és így ez a vegyes és hamis helyzet áll fenn ... Minden bizonnyal tisztulni fog idővel.
TanBá 2022.08.31 19:53:29
@Androsz:

Legutóbb sem mondtam, se nem írtam be semmit sem, sehova sem ... és most sem fogok.

Népszámlálás jogszerű elutasítása
2011. szeptember 27. -
vilagnezet.blog.hu/2011/09/27/nepszamlalas_jogszeru_elutasitasa
Ezekben a napokban kezdődik meg az egyetem Hollandiában (sok helyen most van a bevezető hét, amolyan gólyatábor féleség), amit sok tízezer diák vár nagy örömmel és nem kis szorongással. Utóbbi oka nem is feltétlenül az „új ország, új élet, új iskola”, hanem az a pokol (és Emőke írásából kiderül, ez…..
TanBá 2022.08.31 13:39:59
@Buchhalter:
~ 600 eFt havonta ... fél egy évi bérleti díjból luxus lakókocsit lehet már kapni, pláne nem teljesen újonnan. Azt pedig szerintem már könnyebb elintézni, hogy az valami jó helyen, kempingben, vagy magánkertben állhasson. Eleve Hollandia tele van kempingekkel is és oda letelepített könnyűszerkezetes házakkal. Mi is laktunk olyanban ... tavacska .. fűrdő ... nyuszik, kacsák és mókusok ...
A találékony magyar ész képes túlbonyolítani alapjában véve egyszerű dolgokat is és különféle összeesküvés elméleteket gründolni, nincs ez másként az orosz-ukrán háború esetében sem. Egy konfliktus elején mindig nagy a porhintés, hagyni kell, hogy elüljön a por és magától kirajzolódjon a valós…..
TanBá 2022.05.29 18:05:42
@arthurthedent:

Jómagam voltam a magyar wikipédia TUDOMÁNY szócikk elindítója.

A wikipédia meg se nem lexikon és megint se nem tudomány ... max ismeret és abból is a "nyilvános WC falára való firkálás szinten. " --- Ez utóbbit neves lexikon szerkesztők nyilatkozták és igaz.
TanBá 2022.05.29 18:16:16
@Buchhalter:

Törvényszerű logikailag, hogy a fegyverszállítások csökkenni fognak és egy idő után leállnak. Hiszen ha más finanszíroz egy háborút, akkor nem lesz érdek a BÉKEKÖTÉS ... és igen ukrán részről sem.
TanBá 2022.05.29 18:22:07
@arthurthedent:
Amit írtál az fanatizmus.
A „főpásztor” két dologra helyezte a hangsúlyt az alkalmakon. A „természetfeletti gyógyulás” volt a fő attrakció, amivel etették a jó népet, a másik pedig az „üdvösség”. A gyülekezeti alkalmakon, általában a prédikációk után mindig megkérdezték a közönséget, hogy ki az aki először van itt. Szinte…..
Komoly költségvetési kiigazításra lesz szüksége az ötödik Orbán-kormánynak közvetlenül a hivatalba lépése után, de nyilván kerülni fogják a megszorítás kifejezést. Ettől még egyértelmű, hogy soha olyan kedvezőtlen gazdasági környezetben nem vágott neki egy új ciklusnak Orbán Viktor, mint most.…..
Nagyon lelkes voltam Simak előzőleg olvasott, A város című könyvét illetőn. Rögtön és azonnal a kedvenceim között landolt. Az a helyzet, hogy ezt a Ha megáll az időt előtte olvastam, tán két könyvvel. Ez is ott várakozott türelmesen a figyelmemre a polcon hosszú évek óta. Mindig elsodorta valami,…..
  Hosszú évszázadok óta folyik a vita akörül, hogy erkölcsi törvényeink isteni eredetűek, avagy nagyon is emberi kreálmányok. Igazságot aligha tehet bárki is ez ügyben, eltűnődni ettől még nem árt a kérdés felett.   A vallásos konzervatívok a felvilágosodás óta méltatlankodnak már a felvetésen…..
Miért létezik a tér és az idő? Merthogy nem léteznek, azért! Megjelent egy riport ezzel a James Orr nevű filozófussal. Általában fenntartással fogadom a filozófusokat, hisz annyi "rossz filozófia" van a világban, hogy igazából már szinte lehetetlen "jó filozófiát" találni, de ez a riport pláne…..
TanBá 2022.05.14 12:23:35
@arthurthedent:

Azt akarod ezzel írni, hogy az "ateizmus tudomány" ???? :-)
TanBá 2022.05.14 12:29:05
@arthurthedent:

Pedig vannak eléggé valóságos Istenek is. Polö
az atomizmus ... hiszen a Nap van.
vagy a panteizmus, hiszen föld és világegyetem is van.

Sőt a Tudományos Istent akkor illene tudnod érdemben cáfolnod.
Mert az meg bizonyított és TÉNY.
Sőt meg is ismételhető a feltárása, sőt jó is lenne, ha meg is tennék ... indiai, vagy ázsiai környezetben.

Isten = gyűjtőfogalom 1. emberek által teremtett fő mítoszlények 2. egy kényszerképzet 3. egy idegrendszeri /pszichológiai vírus/mém.

Tehát feltárásra került Isten tudományos meghatározása. Innét már felesleges benne hinni és tagadni is, hiszen létezése / vansága tudományos tény.
TanBá 2022.05.14 12:31:52
@arthurthedent:

Áltudomány például az is, amit te itt művelsz.... mégpedig ahogy többen megjegyezték és okosan ... metafizikai áltudomány.

A matematika egésze Gödel előtt is részben zár és részben nyitott logikai rendszer volt és most is az.

Zárt ~ axiómák (formális definíciók), dogmák, saját törvények, nincs átjárás más tudományokba, tesztelhetőség elvetve, egyénileg, vagy szavazásos döntések, tekintély elvek ... áltudomány jelleg

Nyitott ~ reális definiálások, általános törvényszerűségek, más tudományokkal is összhang, széles körű tesztelés, bizonyítással és annak is a + próbáival való döntés, tekintélyelv elvetése ... valódi tudomány jelleg

Jelenleg is a tudományágaknak besoroltak szinte mindegyike ilyen vegyes felállásban van. Van olyan ami szinte teljesen Zárt és áltudomány jellegű és inkább csak max ISMERET, és olyan is amely szinte teljesen Nyitott és tudománynak mondható. Ja és igen a valódi tudományban ott a fejlődés is és a dolgok idővel átértékelődhetnek.
Úgy kezdődött hogy néhány matematikus fejébe vette, hogy a MATEK MINDENEK FELETTI, ....ÜBER, ... meg szárazabb érzés. ... Meg a Matek a tudományok führere, császára és királynője. Meg minden tudományok tudománya és alapja. Logikák logikája és mindent lehet vele helyettesíteni, az általános logikus…..
TanBá 2022.05.13 20:24:31
"Az ember világosan láthatja, hogy a szerző személyétől függően nem létezik bi-univokális megfeleltetés a lineáris jelzőkapcsolatok, vagy arche-írás és a multireferenciális, sokdimenziós gépies katalízis között. A skála szimmetriája, a transzverzalitás, kifejtésük alárendelt, nem diszkurzív jellege: mindezek a dimenziók eltávolítanak bennünket a kizárt harmadik logikájától, és megerősítenek abban, hogy elvessük az ontológiai binarizmust, amelyet már korábban is bíráltunk."

"A megfigyelő általában sem nem inadekvát, sem pedig szubjektív: még a kvantumfizikában sem; Heisenberg démona a részecske sebessége és helyzete mérésének lehetetlenségét nem a mérő és a mérendő szubjektív interferenciájára alapozza, hanem egzakt módon méri az objektív állapotot, amely két részecskéje pozícióját kirekeszti az aktualizálás teréből, a független változók száma redukálódik, és a koordináták értéke ugyanazt a valószínűséget veszi fel."

"A termodinamika, relativitáselmélet és kvantumfizika szubjektivista interpretációja ugyanazokat az inadekvát vonásokat manifesztálja. A perspektivizmus vagy tudományos relativizmus soha nem a szubjektumhoz képest viszonylagos: nem az igazság relativitásából áll, hanem ellenkezőleg, a relatív igazságából, azaz azokból a változókból, amelyeket a rendszer koordinátáiból extrahált értékei alapján rendez (itt a kúpszeletek sorrendje annak alapján rendeződik, ahogyan azok metszetének csúcsa a szemet elfoglalja.)"

"Az ok és okozat eltorzulása, a hatások e titokzatos autonómiája, amely rendezetlenséget vagy kaotikus rendet hoz létre (akárcsak esetünkben a valóság reverzibilitása és az információ, amely az események terén rendezetlenséghez, továbbá a média-effektusok extravaganciájához vezet), felidézi a káoszelméletet és azt az aránytalanságot, amely a pillangó szárnycsapása és a világ másik felén az általa kiváltott hurrikán okozta pusztítás között fennáll."

"Talán a történelmet magát is kaotikus képződménynek kell tekinteni, amelyben a gyorsulás végét veti a linearitásnak, és a gyorsulás által keltett turbulencia eltéríti a történelmet a végtől, ugyanúgy, ahogy a turbulencia eltávolítja az okozatot a kiváltó októl."

"Az Einstein-féle általános relativitással leírható jelenségkör egésze felfogható úgy, mint a kvantum-vákuum áramlásában bekövetkező változások sora, amelyet az anyagi részecskék jelenléte idéz elő. Az olyan 'relativisztikus hatások', mint az órák lelassulása, amikor a gyorsulás megközelíti a fénysebességet, vagy a tárgyak tömegének növekedése akkora sebességnél, esetleg annak tudhatók be, hogy a fizikai tárgyak kölcsönhatásba lépnek a vákuum energiamezőivel."

“A határok áttörése - Arccal a kvantumgravitáció transzformatív hermeneutikája felé “
Nem lehet mostanában úgy írni a háborúról, mintha valami távoli, absztrakt eseményről lenne csak szó. Mindenekelőtt a háború mindig destruktív és szörnyű jelenség, ahol nem csak a civil áldozatokra kell gondolni, de éppúgy sajnálhatjuk azokat a katonákat is, akik életük virágjában elestek vagy…..
Miért nem? Miért lennének már sérthetetlenek? Miért lennének büntethetetlenek? Az ember azt várná, hogy egy egyházi vezetőre szigorúbb szabályok vonatkoznak, hogy a tőlük elvárt erkölcsi szint magasabb mint mások ellen, elvégre ők az erkölcsi tanítók, az erkölcsös élet lovagjai. Vissza, vagy…..