Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MEDVE1978

0 bejegyzést írt és 3826 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
téveszmék "Aki mer, az nyer" 2024.04.17 09:05:53
  Ami azt illeti, kifejezetten szerencsésnek mondhatom magam. Szép családom van. Nincsenek filléres gondjaim. Tele vagyok barátokkal, hobbikkal és a teraszom felett mindig süt a nap. Valamiért mégis minden második gondolatom Fortuna körül forog.   Muszáj látni, hogy a szerencse dolga nem…..
MEDVE1978 2024.04.18 13:07:51
Hát, valószínűleg ez is gyakorlás vagy pénz kérdése. Nagyon sok minden ilyen az életben. Pont egy FORMA 1-es párhuzam jutott eszembe. Valamikor talán Belmondo fia versenyzett. Egyszerűen azért, mert apunak volt elég pénze. Nem mindig lett utolsó, nyilván volt hozzá valamennyi tehetsége is, csak relatíve kevés.

Ebből a szempontból nem hiszem, hogy a póker sokkal másabb lenne, bár nem hagyományos sport és szerintem oda a pénz is belépő lehet. Ez azt jelenti, hogy ha te egy arab emír fia vagy, akinek egyébként is óriási a vagyona és tényleg érdekli a játék, könnyebben ér el egy szintet, mint mondjuk te. Egyszerűen azért, mert szarhat rá, ha veszít, nem a megélhetésére megy, sokkal több a kerete és sokkal nagyobb tétekben tud játszani.
Nyomás nélkül blöffölhet, mehet neki esélytelenebbnek látszó leosztásoknak.

A pókerben az extrát nyilván pont az elemzés adja. Az a fajta matek, amit beleviszel + az ellenfél ismerete vagy "olvasása". Én inkább azt mondanám egyébként, hogy valószínűleg a közeg lett a profibb. Ahogy írod, amikor elkezdted 2007 tájékán utána volt egy jó szériád. Akkoriban a póker még messze nem volt ennyire elterjedt játék, nem volt ennyire mediatizált se. Főleg Magyarországon nem. Lehet, hogy egyszerűen az ellenfelek is tanultak rengeteget és ezért nehezebbek.

Erről az jut eszembe, hogy van egy viszonylag átlagos fizikumú ismerősöm, aki volt gördeszka és snowboard magyar bajnok is. Ez önmagában így nagyon jól hangzik, de ha hozzáteszed, hogy ezt még a 90-es évek elején abszolválta, amikor mindkét sportágat nagyságrendekkel kevesebben ismerték és űzték, így már nem annyira poén. Az akkori ő ma már biztosan nem lenne bajnok.
Nemrég említettem Mező Gábort, most ismét kell. Bekapcsolódott a Talpramagyar elleni kampányba, pontosan azzal a módszerrel, amivel a levitézlett Falkaházi-Karsai duó az új köztársasági elnök ellen. A lényeg: adjon magyarázatot felmenője életéről, meg hogy miért állít családi legendákat a…..
A kínai nacionalizmus kreálmánya „Kína megalázásának évszázada”, amely a 19.század közepétől a 20.század közepéig terjedő időszakra esik. Kicsit alaposabban megnézve sok minden történt ebben az időben, de hogy ki kit alázott meg, ha egyáltalában történt ilyesmi, az nem annyira egyértelmű.  A…..
MEDVE1978 2024.04.15 14:18:39
Megaláztatás vagy visszaesés, az eredmény teljes mértékben ugyanaz. Kína visszaesése egyébként jóval korábbra, a XV. századra vezethető vissza. Az 1400-as évek elején Zheng He admirális elkezdte egy flottával felfedezni a dél-kelet-ázsiai szigetvilágot, Indiát, Afrika keleti partvidékét, az Arab-félsziget térségét. Akkoriban kereskedelmi expanzió és felfedezés volt a kínaiak célja. A probléma az, hogy az érintett felfedező halála után nem lett utódja, a vezetés egyre inkább a közvetlen veszélyekre, a hamarosan be is következő mongol invázióra koncentrált. Így a korábbi gazdasági és kulturális terjeszkedésre irányuló törekvések elhaltak, izolacionisták lettek. Persze nem véletlenül, ez működött nekik a XIX. század elejéig Kína volt a világ legnépesebb országa és a legnagyobb gazdasága. És akkor visszaestek, mert a nyugatiak jóval fejlettebb hadseregekkel rendelkeztek.

Kb. ennyi, szerintem nyugodtan van joguk ezt a megaláztatás évszázadának hívni, mivel a korábban hatalmas Kína folyamatos katonai vereségeket szenvedett, a XX. század elején pedig hadurak által kontrollált államokra esett szét. Utána meg ugye a japánok szedtek le egy terület és próbálták megsemmisíteni, aztán meg jött a polgárháború.

Kína valahol olyan, mint az ókori Görögország volt. A kínaiak időszámítás előtt 2000 évvel ezelőttről eredeztetik az államiságukat. Bár ez még lehet, hogy több, egymással konkuráló állam volt, Krisztus idején már biztosan volt egy nagyon erős központi hatalom. Nem véletlen, hogy a kínaiak magát Kínát öröknek, a kultúra és civilizáció bölcsőjének és mindenki mást különböző mértékben barbárnak tekintenek. Az ókori görögök is így voltak ezzel: ott volt a rendkívül hosszan létező Hellas és azon túl a barbárok.

Mivel a kínai központi hatalom már időtlen idők óta erős volt és a selyemút kereskedelme szállította a pénzt is, a népesség is nőtt és a gazdaság is virágzott. Na ezt szakította meg a külföldi intervenció és utána a folyamatos hanyatlás.

Mao ezt a folyamatot szakította meg azzal, hogy egy független, erős államot hozott létre. Persze Mao nem volt irgalmas szamaritánus, tízmilliókat ölt meg. Az viszont tény, hogy visszaállította az erős államot és a stabilitást. A gazdasági fejlődés persze nem nagyon ment a mindenféle szocialista lázálmok miatt.

"Szárazföldön mindig erős volt Kína, (bár Vietnam vissza tudta verni őket), a tengeri flottájuk szorul fejlesztésre és fejlesztik is teljes erővel, hogy a tengeri terjeszkedést is meg tudják kezdeni. (Ennek kiegészítő megoldása a „selyemút” politikája, ahol nyugat felé igyekeznek támaszpontokat kialakítani.) Erős flottával visszafoglalhatják Tajvant, és még számos sziget megcélozható a Csendes Óceánon, ennek nem is nagyon fogja tudni útját állni a belső ellentétek mentén meghasadt, saját problémáival foglalkozó USA vezette szövetség. A Fülöp-Szigetek, Dél-Korea, Japán, Ausztrália sem lesznek többé biztonságban."

Ezt erősen kétlem. A szárazföldi haderőt illetően: utoljára talán Kína Vietnammal háborúzott 45 éve. Ez bőven azt jelenti, hogy az akkor zöldfülű közkatona mára már nem tábornok, nyugdíjba ment. A kínaiak emellett nem vesznek részt nagyobb békemissziókban vagy NATO szerű háborúkban. Ez azt is jelenti, hogy míg mondjuk akár egy brit, francia, török katonának lehet fogalma arról, hogy milyen háborús környezetben harcolni és ténylegesen meg is járt háborús zónákat, a kínaiak legfeljebb a gyakorlatozásra szorítkozhatnak. Emiatt a szárazföldi erők igencsak "kipróbálatlanok".

A kínaiak a flottájukat is fejlesztik, csakhogy a probléma a következő: Tajvan partvonala átlagosan 180 km-re van a kínai parttól, a legkisebb távolság 130 km. Ez egyben azt is jelenti, hogy a leggyorsabb kínai naszádok (65-70 km/h) 2-3 óra alatt tudják átszelni a szorost. A baj csak az, hogy ezek szinte kizárólag rombolók vagy torpedórombolók. A csapatszállítók általában jóval lassabban mozognak, legalább 4-5 óra, amíg átérnek. Tajvan egy olyan sziget, amelynek a közepén egy nagy hegység van, a városok települések a parton, a hegyek lábainál vannak. Ugyanakkor a katonai parancsnokságok, bunkerek, rakétasilók és repterek a hegyekben is vannak. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy hiába foglalnák el mondjuk a kínaiak a tengerpartot, a hegyekből folyamatosan támadás alatt tarthatnák őket. A tengerpart is olyan, hogy csak néhány helyen lehet partraszállni, mert a többi partszakasz egyszerűen sziklás. A nem sziklás partszakaszok pedig általában városiasak + kiépített védelmi rendszerük van (pl: tankakadályok). Tehát a kínai hadsereg, ha tengeri inváziót tervez, akkor számolnia kell: a tajvani és szövetséges hajókkal, rakétákkal, légierővel. Még a tengeren, úgy, hogy messze vannak a célponttól. Folyt. köv.
Még a magyar szélsőjobbos pártok jeles képviselői is globalisták, csak nem tudnak róla, és ez könnyen be is látható. Ők is naponta használnak okostelefont és ők is össze-vissza rohangálnak a benzinzabáló nagy batárokkal, éppúgy élvezik a globalizmus rengeteg előnyét mint sokan mások. (Ezeket a…..
MEDVE1978 2024.04.10 21:43:10
Egy kicsit árnyékboksz az egész, mások felruházása vélt gondolatokkal, butasággal. A gondolatmenet nekem már olyan, hogy vakbélgyulladást kapsz, elmész orvoshoz és megműtenek. Elcseszik a műtétet és emiatt valami szövődményed lesz, majdnem meghalsz, ki kell mondjuk venni az egyik vesédet. Amikor bepereled emiatt a kórházat, azt válaszolják, hogy hát akkor inkább miért nem maradtál otthon, nem fontos az orvostudomány legújabb vívmányait igénybe venni.

A brit szélsőjobb például biztosan nagyon boldog volt a brit birodalommal a két világháború között. Az is a globalizáció egy szintje volt, csak más leosztással. A francia, holland stb. is. Azoknak a globalizációs egyensúlyoknak más volt a kedvezményezettje, a profit nem annyira "terült" szét.

Az, hogy a globalizációs tendenciák mit hoztak és hogyan hoztak az utóbbi években nem azt jelenti, hogy ez egy optimális pálya. Lehet itt szó Európáról, az USA-ról és a világ minden más országáról. A tömegek kritikája pedig jogos, amikor egy optimálisabb pályát kérnek számon.
Európa a második világháború óta hanyatlik, a világgazdasági súlya dinamikusan csökken. A folyamat felgyorsult a kétezres években, az EU egyre jelentéktelenebb. Ennek a folyamatnak a része és következménye nagyon sok minden: az, hogy az EU-t az amerikai elnök nem veszi igazából figyelembe a döntéseinél, az, hogy az afrikaiak nagyjából most már szarnak az EU-ra, a kínaiak gyarmatosítani próbálják, az arabok is önálló hatalmi központként lépnek fel ellene.
Ez a szoft hatalomgyakorlás, a hippi kultúra, 1968 öröksége. Az EU elhitte magáról, hogy pénzzel mindent lehet, elég a diplomáciai tárgyalgatással és a megfelelő emberek lefizetésével oldani.

Hadsereg se kell, hiszen fejlett übermenschek vagyunk, akik már mindent meg tudnak oldani a tárgyalóasztal mellett. Ahhoz meg túl humanisták, hogy mi vérrel mocskoljuk be a kezünket. Az EU-nak jót tenne, ha erőt tudna mutatni. Ha a legközelebbi senki diktátort Nigerben és hasonló helyeken vagy a jemeni huszi lázadókat a középkorba tudná visszabombázni. Ellenben az EU mainstream még mindig a töketlen woke szociáldemokrata vagy kereszténydemokrata, akit az elkényeztetett nyugat-európai nyugdíjasok tömegei tartanak hatalmon.

Kb. egy éves történet, de mindent elmond Európáról. A COVID alatt és után a globális ellátási láncok akadoztak, mindenki megtapasztalta, milyen amikor nem lehet mindent kapni. A COVID alatt a maszkok és gyógyászati termékek, utána mondjuk az autók, egyes gyógyszerek voltak nehezen kaphatók. Aztán fokozódott a helyzet Tajvannál is, ami ugye a legmodernebb chipek gyártója. A legmodernebb chipek 90%-át Tajvanon gyártják. Ez évekig senkinek nem volt annyira probléma, mert a kínai-tajvani helyzet viszonylag nyugodt volt, de a 2020-as években ez kezdett felforrósodni. Hirtelen mindenki rájött, hogy chipgyár kell neki, mert ha a kínaiak támadnak, akkor mindennek vége, az elektronikával működő cikkek nagyon nagy része és a haditechnika is beszarik egy idő után. Meg is keresték a TSMC-t, akik első körben az USA-nak megígértek egy gyárat. Az EU-nak két év lobbizásába tellett, amíg sikerült nagy nehezen, rengeteg támogatással kikönyörgnie egyet Drezdában.

Mindenesetre a globális szállítási hálózatok irtózatosan veszélyesek és ez most fokozottan elkezdett látszani. Az orosz-ukrán háború az energiahordozók oldaláról láttatta ezt velünk, de például jelenleg is van ilyen válság: a kakaó a háromszorosára drágult. A huszi lázadók, egy pár ezer kalasnyikovos idióta lezárták az EU-ba irányuló kereskedelem jelentős részét. És az EU nem tudott lépni csak csiga lassan. Gyakorlatilag EU hadiflotta már nincsen, a britek is nagyrészt megszüntették a valaha dicsőséges Royal Navy-t.

A globális függőségekre két válasz lehet: az egyik a haderő, amivel le is csapnak. A nyersanyagkitermelő helyeken való beavatkozás. A másik ezzel összefüggően a biztonságos szállítási útvonalak és a lokális termelés. Kell európai ipar, legalább autóipar, vegyipar és ha mi szeretnénk a nagy megújuló centrum lenni, akkor az is. Ezeket védeni kell, szelektíven.
MEDVE1978 2024.04.15 10:12:15
@Tamáspatrik:
A globális termelési láncok brutálisan sebezhetők, ehhez pontosan a kortárs, mostani történelem ad támpontot.

A chipek gyártásához jelenleg a globális munkafolyamat során tizes nagyságrendű ország érintett. Ez óriási kockázat, bármelyik kiesik / összeveszik a másikkal / a szállítási útvonalon probléma lép fel stb. Ez mind ahhoz vezet, hogy a folyamat csúszik, ez pedig egyenes út ahhoz, hogy a termék drágább legyen. A másik az, hogy kell európai ipar, a globális optimalizáció pedig nem ebbe az irányba megy. Kína 1990 és 2010 között nagyjából az olcsó munkaerővel, azóta pedig a masszív tőkéjével, kiépített infrastruktúrájával és az állami támogatásokkal uralja le a piacot. Ha itt hagyjuk működni a globális kapitalizmust, az EU iparai meg fognak szűnni. Ugyanúgy megszűnik majd az autóipar, a vegyipar, a gyógyszeripar stb.

Az, hogy vannak globális termelési / kereskedelmi láncok, ebből a szempontból szükséges rossz. Arra kell törekednünk, hogy minél jelentősebb biztos láncszakaszunk legyen. Ehhez kell a hadsereg.
  Szappanos százados mélyen a szemembe nézett, s együttérző komolysággal tájékoztatott a döntésről. Tette ezt olyan arckifejezéssel, mintha egy közeli hozzátartozóm halálhírét közölné: "László, önt alkalmatlannak találtuk a sorkatonai szolgálatra..." Legszívesebben felugrottam volna a levegőbe…..
  Őszintén bevallom, hogy egy hete még én is azt gondoltam: Magyar Péter sorsa pont ugyanaz lesz, mint az eddigi ellenzéki messiás-jelölteknek, Jakab Péternek, vagy épp MZP-nek: rövid tündöklés, majd gyors zuhanás a semmibe, hogy soha többé meg se említsük őket, mint komolyan vehető politikai…..
MEDVE1978 2024.04.08 15:44:10
Magyar Péter az új MZP szerepre pályázik. A fő akadály igazából továbbra is Gyurcsány Ferenc, aki sohasem fog beállni mögé. Nem véletlenül mondta Viktor, hogy GYF egy lottó ötös. Amíg GYF vagy a felesége politizál és érdemi politikai erőt képvisel, addig a minimális esély sincs meg Viktor leváltására.

A másik az, hogy Magyar Péter nem képes megváltoztatni a generációs dinamikákat (
telex.hu/belfold/2023/02/03/median-felmeres-szavazasi-szandek-fidesz-ellenzek-valasztas). Orbán jelenleg két nagy szavazóbázist tart jól a kezében: a vidéket, illetve az időseket. Mari nénit Kiskunmocsoládról és az Oláh családot Kincsesbányádról sem fogja meghatni az a Magyar Péter, azt se tudja kicsoda. Ez a két szavazóbázis pedig pont elég a hatalmon maradáshoz.

Továbbra is az a helyzet, hogy Orbán bukását leginkább egy külső sokk hozhatná el, de inkább ne hozza, mert az túl nagy ár.
  Pár napja parázs vitát folytattam egyik jóbarátommal. Amit tudni kell róla: közgazdász diplomával és kifejezetten magas intelligenciahányadossal bír, továbbá nagyon nem rajong a Fideszért. A téma a jobboldal politikai kommunikációja volt, amely számára kifejezetten ellenszenves. Példaként a sok…..
MEDVE1978 2024.04.07 13:15:07
Folytatás:

A második kérdés az ősbűn kérdése. Ki rántotta le Magyarországot pártpolitikai vita szinten a jelenlegi civilizálatlan, gyűlölködő, végtelenül pártos állapotba? Ez azért érdekes kérdés, mert felveti, hogy korábban ilyen volt-e, ez újdonság-e stb. Ezen rengeteget lehet vitatkozni, meg visszamenni régre (dualizmus, Horthy rendszer) stb, de inkább most más irányból közelíteném meg.

A rendszerváltás egyfajta "áldott állapot" volt. Egyszerűen azért, mert az emberek tele voltak reménységgel (és persze félelemmel is). Adott volt a lehetőség, hogy 40 év rákényszerített rendszer után valami új jöjjön. Mivel az értelmiség volt kikiáltva a jövő letéteményesének, az első választások nagyjából erről is szóltak. Mindenféle irányvonalakat, javaslatokt vázoltak fel a fő pártok. Az illúzió és a fair demokráciajáték már viszonylag hamar véget ért (mondjuk a taxisblokáddal, a médiaháborúval vagy a Pethő-Kónya vitával stb.). 1994 megint egy fix helyzet volt, az inga visszacsapott, az egész nem úgy sikerült, a magyar társadalom rájött, hogy a piacgazdaság nem papsajt és szükségszerűen a tömegek "visszaszavaztak" a szocikra. Eddig azonban a politika viszonylag "amatőr" volt. Elvek, programok stb. 1998-ban a FIDESZ volt az első párt, ami profi külföldi mintára kommunikált, nagyon sikeresen. Már itt is megjelent az erős, érzelemalapú kormánykritika, de még nem volt domináns. 1998-2002 volt az értelmiség visszavág időszaka. Orbán ugyanis már akkor elkezdte azokat a dolgokat, amelyeket később, 2010 után tökélyre fejlesztett. Ott volt a nemzeti kánon erős hangsúlyozása (a korona szállítása), illetve nagyon erős törekvés a saját lojális intellektuális és médiabázis kialakítására. Előbbi például a lojális köztisztviselők kinevezésében, utóbbi akkor még csak a közmédia elfoglalásában mutatkozott inkább meg. Már látható volt a hazai "tőkésosztály" kialakításának vágya is azzal, hogy a hazai szövetségeseket támogatni igyekezett a kormány. A liberális értelmiség utálta ezekért Orbánt, a teátrális magyarkodásért, az ellenértelmiség, saját elit létrehozásának kísérletéért. Ezért az ellenzéki média aztán brutálisan támadta is. Párt szinten ez nem látszott még annyira. Medgyessy a szoci eredményt elsősorban az ígérgetéssel és a jóléti rendszerváltás programjával érte el, azzal, hogy nagymértékű béremeléseket lengetett be. Az első forduló előtt a FIDESZ is az eredményekre és a vízióra fókuszált. Ezt követte az első fordulós MSZP győzelem és a radikális váltás. Orbán teljes mértékben váltott, a TF-es beszéd már egyértelműen negatívba és támadóba vált, megosztja a nemzetet ránk, a jó magyarokra és a gonosz idegenszívűekre. A haza sohasem lehet ellenzékben, hajrá Magyarország, hajrá magyarok. A beszéd és az azt követő kommunikáció számos más dologgal (kommunista restauráció, mindenféle áremelések, tandíj, nemzeti vagyon, földek kiárusítása stb.) is riogatott.

A kérdés ugye, hogy melyik az ősbűn, az elszakadás az addigi még mérsékeltebb állapottól. Ha valaki egy már akkor is akítv FIDESZ-est megkérdez, akkor az Orbán kormány elleni médiaellenszelet fogja mondani, ha egy nem FIDESZ-est, akkor ő Orbán váltását és harcállás felvételét az első forduló után. Igazából lényegtelen, hogy melyik, mert akkortól a magyar közélet a szarban landolt és azóta ott is fetreng, sőt egyre mélyebbre süllyed.
MEDVE1978 2024.04.08 15:19:08
@Boldeone2:

"Csak annyit tennék hozzá, hogy a kölcsönös gyűlölet még a 90- es évekre, ha nem a rendszerváltásra datálódik. Lényegében két, generációs elit harca volt a rendszerváltás után: a reformszocialista és ballib elit, a másik pedig a konzervatív- liberális, keresztény nemzeti elit harca."

Ezt én minőségileg meghaladottnak éreztem 2002-től és korábban gyengébbnek, jóval kevésbé durvábbnak, konszenzusosabbnak. Egy Pető-Kónya vita vagy a későbbi Orbán-Horn viták sehol sem voltak a későbbi gyűlölködésekhez.

2002-ben és később 2006-ban is úgy gondoltam, hogy a FIDESZ egy kicsit már vallásszerű, kultusszerű jellemzőket vett fel. Akkoriban volt az, hogy Orbán Viktor fényképe a vidéki nénikék kredencében állt (én magam is láttam ilyet vendégségben). A FIDESZ ekkortájt alakult át lényegében "nemzeti mozgalommá" és szűnt meg párt lenni. Egy pártban ugyanis általában vannak platformok, demokratikus folyamatok, ellenvélemények, következmények, viták stb.

Anno sokkolt, hogy a FIDESZ bukott 2002-ben (ami mögött a nagy elutasítottságát láttam Orbán "stílusának" és a proto NER próbálkozásoknak), ugyanakkor ennek semmi következménye nem volt. Sőt úgy éreztem, hogy a korábban a FIDESZ-ben számomra taszító dolgok: Orbán stílusa, nemzeti máz, egész pályás letámadás, kritikamentes sajtó és rajongótábor stb. egyáltalán nem változtak, sőt romlottak és ez is "sokkolt", mert fiatal voltam és egy illuzórikus demokráciaképem volt.

A helyzet aztán egyre rosszabb lett, mert a "baloldal" kihozta a saját Orbánját, Gyurcsány Ferencet. Az egész évtized egyik mélypontja volt nekem Gyurcsány miniszterelnökké választása, illetve a kettős állampolgársági népszavazás. Választhattam immár szar és fos között, akkoriban szavaztam ilyen LMP-kre, meg hasonlókra. A másik mélypont az őszödi beszéd és a tálalása volt, ahol mindenki magát adta. Az idióta, opportunista Gyurcsány és az erre a népet lázító Orbán, aki utána a kamerába mondja, hogy "én sohasem hazudtam". A nép meg tapsol erre és elhiszi neki. Visszagondolni is rossz az egészre.
MEDVE1978 2024.04.08 15:24:09
@G. Nagy László: Ebben a látásmódban egy húron pendülsz Boldeone-val, ő is azt mondta, hogy ez egy jóval régibb dolog. Én is szeretem a nagy - korokat átívelő - narratívákat, viszont itt úgy gondolom, hogy inkább az elpuskázott lehetőség illik ide. Nekem az az emlékem, hogy a 90-es évek nem volt annyira kiélezett, mint később, egyfajta illuzórikus optimizmus volt. Nem csak Magyarországon egyébként, az egész fejlett világban. Ez kiterjedt valamennyire a politikai rendszerekre is.

Persze ettől függetlenül lehet az egészet továbbra is a népi urbánus folytatásaként látni, de még ha az is volt, szerintem a 90-es években visszafogottabb volt, szünetet tartott.
  Ha lenne három kívánságom (na jó, legyen hat), az egyik az lenne, hogy ideig-óráig beköltözhessek mások fejébe. Egy kis ízelítőt kapni, mi zajlik ott legbelül. No nem mindenkiébe. A józanok belső mozija nem ígér sok izgalmat. A tapasztalat ugyanakkor azt mutatja: épp elég őrült szaladgál…..
MEDVE1978 2024.03.29 12:47:51
Most ez az érvelés ateista típusú lesz. Az ideológiákhoz lehetne moralista / vallásos szempontból is viszonyulni, de ez sokkal egyszerűbb, ez alapján egy ideológia vagy jó vagy rossz.
Az ateista érvelésben az ember biológiai lény, sőt biológiai "gép". A gép feladata a hatékony működés, ami az önmaga sokszorosítását, fenntartását és valamilyen úton érvényesülő dominanciáját jelenti. Ez maga az evolúció, ami egy szelekciós mechanizmussal fejleszti azokat a tulajdonságokat, amelyek az organizmus jobb boldogulását segítik. Kicsit szociáldarwinistán kijelenthető az, hogy itt egy kiterjesztés van, az egyéni organizmusról a közösségre. Ebben az értelemben a közösség evolúciójának részei a kifejlesztett ideológiák, vallások stb. Ugyanezzel a párhuzammal élve ugyanakkor ahogy az evolúció kifejleszt egy adott tulajdonságot, ami az adott körülmények között hasznos, az csak az adott körülmények között lesz hasznos, később már nem és akkor általában vissza is fejleszti / átalakítja. Hasonlót gondolok az ideológiákról is, azok egy "kor gyermekei" amelyek az akkori helyzetre "adaptációk", később már indokolatlanok lehetnek a cél - a közösség fennmaradása és minél jobb boldogulása szempontjából.

Ebből a szempontból az ideológiák vagy akár a vallások döntően az adott helyzetre értelmezhetők és "elavulnak". A kereszténység tanításai nekem nagyon szimpatikusak, de valóban, az eredendő bűn például egy furcsa, ma már avíttas fogalom. Hasonlóan Marx felismerései a XIX. század társadalmi, gazdasági, politikai helyzetére a nyugati országokban pontosak és megfelelőek lehettek, azonban száz vagy százötven évvel később már teljesen elavultnak tűnnek.

Bár nem szeretem Stephen Hawkingot, volt egy epizód a műsorában, amikor egy nagyon "beképzelt" kijelentést tett miszerint Isten nem létezik. (Hawking érvelése egyébként ebben inkonzekvens volt, mert ugye mindezidáig kérdés, hogy az ősrobbanás miért történt meg, amire anno annyit válaszolt, hogy nem volt különösebb oka / nem érdekes mi volt az oka / nem kellett, hogy oka legyen. Miközben a kauzalitás, tehát az ok-okozat, az univerzum talán legerősebb törvénye, a teljes emberi gondolkodás ezen alapul.) Viszont akkor adódik a kérdés, hogy miért érdemes élni, mi az élet célja. Erre Hawking szép választ adott azzal, hogy mindenki keresse meg magának azt a dolgot, amiben ki tud teljesedni, amivel segíteni tudja a közösségét stb. Ez ideológiai szinten is igaz, olyan ideológiát érdemes támogatnunk, amiről azt gondoljuk segíti a közösséget, segíti az emberiséget.
MEDVE1978 2024.03.31 12:08:35
@G. Nagy László:

"Hiszem, hogy az ideológiamentesség segíti leginkább az emberiséget. Te hogy látod? Szerinted létezik olyan ideológia, amely előremutató?"

Ennek a problémakörnek a vége mindig az, hogy a cél szentesíti-e az eszközt. Pont most olvastam egy cikket:
index.hu/techtud/2024/03/31/tarsadalom-termekenyseg-nepesedes-hanyatlasa-globalis-ihma-elorejelzes/

Európában hosszú évszázadokon át egy fő ideológiai paradigma - hívjuk így - a kereszténység volt a domináns. Mindent ezen az ideológián keresztül "nézett" a kontinens. Persze voltak olyan szakaszok, amikor elkezdtek emlékezni pl: a klasszikus filozófiára vagy új eszmerendszereket találtak ki. De domináns volt a keresztény "szemüveg". Ez az ideológia biztosította nagyon hosszú ideig a kultúra, tudomány és a közösség fizikai túlélését is (sokasodjatok). De mondhatjuk ezt bármelyik nagy világvallásra, régiófüggően. Ezek a vallások a XIX. századaban gyengülni kezdtek, egyre többen vették le a szemüveget.
Ez most elhozta az emberiséget egy krízishelyzetbe. Jelenleg még felemás a krízishelyzet, mert Afrikában a négerek szaporodnak, mint a nyulak, de meg ugye további problémákat okoz a migrációval, kulturális különbözőségekkel, képzetlenséggel stb.

Holott, ha a másik oldalról nézem, a kereszténység és az általam ismert nagyobb vallások sok szigorú és ma már értelmetlen előírást tartalmaznak. Egy hatodik századi nomád számára értelmes előírás nem biztos, hogy kiállta 1400 év próbáját, ahogy az ács fiát követő tanítványok tanúságtételei sem biztos, hogy aktuálisak és lefordíthatók egy az egyben a modernitás nyelvére. Sőt sok példa van rá, hogy a helyi ideológia - legyen az vallás vagy egyéb - megnyomorítja az adott egyént vagy megöli.

Ha önmagamról van szó, ezzel a többoldalú vizsgálattal látom az ideológiákat és tudok róluk véleményt mondani.

Az emberiségben hatalmas potenciál van és egyszerre nagyon erős biológiai kényszer. Az evolúció nem években gondolkozik, hanem évmilliókban. Az ember egy olyan adaptált organizmus, amit 300.000 éve alakított ki az evolúció és ebből az ismert történelmünk nagyon nagy kanállal is csak 10 ezer év. Ami azt jelenti, hogy a biológiai adaptáció 290 ezer évben egy más rendszerre történt meg, ez nem tud megváltozni percek alatt. Ez az adaptáció pedig törzsi minta, a törzsünk számít, az a pár ember, akit ismerünk, akivel közösek a génjeink, közös a nyelvünk, közös a kultúránk, az identitásunk.

Lenin azt mondta, hogy a vallás a népek ópiuma. Igazából az ideológia az, mindegy, hogy vallásként jelenik-e meg vagy marxizmusként, nacionalizmusként, fasizmusként stb. A kérdés tehát mindvégig az, hogy a drog jó-e. És a meghökkentő válasz az, hogy igen. Drogozni jó, ha az ember tehetné, egész nap nyomná tele magát, csak a következmények borzasztók. És itt jön vissza, hogy a cél szentesíti-e az eszközt. Úgy tűnik, hogy egy társadalmat, közösséget csak ideológiával tudsz effektívvé tenni, ha erős közös identitást teremtesz nekik. Az ideológia tehát az effektív működés alapja, bármi is legyen az effektivitás célja.

Így nem gondolom, hogy létezhet ideológiamentes közösség, hatalom vagy ország.
A Talpramagyar-ügy mellékes haszna: a ballib feministák alaposan lejáratják magukat. Eddig az volt a liberális törvény: csak be kell mondania a nőnek, hogy áldozat, s ezt kötelező elhinni azonnal, minden más hozzáállás áldozathibáztató fasizmus, s innentől a megvádolt férfi köteles bizonyítani,…..
MEDVE1978 2024.03.30 09:49:22
"Persze marhaság, mindenki tudja, eleve a legtöbb családon belüli erőszak gyerekek ellen zajlik a felmérések szerint, második helyen férfiak ellen, s csak utolsó helyen nők ellen. Az agresszorok pedig a leggyakrabban nők, nem férfiak."

Lehet ilyet mondani, de alapvetően nincsen tudományos bizonyíték rá és nem is logikus, hogy legyen. Ennek sok oka van, de már az elején nagyon fontos, hogy megkülönböztessük a verbális és a fizikai erőszakot. A verbális erőszak döntő részét nők követik el, illetve nők döntő részben verbális erőszakot követnek el. A szekálás, az önbizalom rombolása, szidás, szex- vagy intimitásmegvonás, lekicsinylés alapvetően a nők fegyvere. Egyszerű az is, hogy miért: a nők fizikailag gyengébbek tendencia szinten a férfiaknál, tehát a több százezer éves evolúciós minta az, hogy veszítenek egy fizikai konfliktusban. Ezért más módszerhez kell folyamodniuk. Ha például megnézzük a házastársi gyilkosságokat, a történelemben a nőknél nagyon magasan vezet a méreg, a férfiaknál viszont agyonverést, késelést vagy megfojtást fogunk látni.

A gyerekek esetében annyi, hogy bár a jelenlegi woke irányzat ezt igyekszik tagadni, általánosságban arányaiban az anyák bántalmazzák többet a gyerekeket, mint az apák. Ez kutatott jelenség, nyilvánvalóan az áll mögötte, hogy az anyák több időt töltenek a gyerekekkel, több feladatuk van velük stb., illetve a gyerek gyengébb az anyjánál, míg a férj nem. Van az a közhely, hogy apu megpofozza anyut, anyu lekever egyet Pistikének, Pistike pedig belerúg a kutyába. Igen, így terjed a gyengébb felé az erőszak is.

A férfiakra irányuló fizikai női erőszak jóval ritkább és kutathatatlanabb. Ennek az az oka, hogy a fiúknál erős az a kondicionálás, hogy lányt nem ütsz meg / ha megütnek, megvernek, akkor azt viseld férfiként. Így férfi szempontból szégyen, ha egy nő megveri és emiatt nem is jól kutatható, zömében eltitkolják.

Tehát, hogy első helyen a gyerekeket bántják és a másodikon a férfiakat a fentiek miatt igazolhatatlan (amellett, hogy a mai "tudományos közösségek" minden bizonnyal keresztre feszítenének bárkit, aki ilyen kutatási eredménnyel jelenik meg.
MEDVE1978 2024.03.30 10:00:32
A Varga-Magyar ügyről: ez egy érdekes helyzet. Egy-egy embernek több lehetséges szerepkörben kell helyt állni: egyszerre kell mondjuk asztalosnak lenni a munkahelyen, apának otthon és gyereknek / gondozónak az ápolandó nagyszülőnél stb. Az emberek többsége el tudja látni a több szerepkört, de extrémen nem tudnak divergálni. Ez azt jelenti, hogy ha valaki alapban egy rendkívül kemény ember, akkor a másik szerepkörében ezt nem tudja a végletekig levetkőzni. Ismét nem azt jelenti, hogy nincs mondjuk olyan, hogy valamilyen okból elengedi az egyik szerepét: rengeteg olyan felsővezető, meg gazdag ember van, aki úgy engedi ki a gőzt, hogy dominához jár és teljesen elengedi a kontrollt. Viszont a végletesség kérdéses, mert a szerepkörök és tapasztalatok visszaköszönnek. Ha mondjuk a domina már olyan dolgokat akar csinálni egy katonának, ami nem fér bele, akkor a katonának előjöhet a másik szerepkör. Ugyanígy, a legbékésebb papucsférj, aki mondjuk iskolaigazgató civilben is képes visszacsapni, ha már nagyon elfajul a helyzet.

Egy miniszteri poszt esetében hatványozottabban ez a helyzet. Van számos jellemkarakterizáló teszt, én anno egy Jung alapján létrehozottat töltöttem ki, ami 4 féle alaptermészetet jelöl meg, ezek között mozog az ember. Van a domináns, az ismerkedő, a stabil, illetve a kompetens. Az olyan szintű vezetői posztokhoz, mint egy miniszter, a domináns elengedhetetlen. Erős vezetői képességekkel kell rendelkezni.
Ezért furcsa, hogy a hivatali életben, napi mondjuk 10 órában hosszú évekig domináns Varga Judit otthon teljesen feladja ezt az eszközkészletet és még csak segítséget sem kér bárkitől vagy nem "üt vissza".

Ettől függetlenül természetesen lehet, hogy Magyar verte, ahogy az is, hogy nem. Szerintem ezt lehetetlen bebizonyítani és innentől az egész parttalan sárdobálássá, szappanoperává válik.
bircahang A szent szandál jele 2024.03.26 12:12:00
Volt éppen időm, az első 10 ember között hallgattam meg Talpramagyar Péter kormánybuktató leleplezését: Ahogy erre mindenki számított, semmi érdekes nem hangzott el. A felhergelt fanatikus tömeg persze ujjong, de ez már Rorschach-tesztek jelensége. Nekem ez jutott eszembe:…..
MEDVE1978 2024.03.27 11:49:10
Nem tudom, hogy mi a nevetségesebb: az egykor ebből profitáló és nyilvánvalóan szerencselovag Magyar Péter vádaskodása vagy a FIDESZ-es kampány, amiben előhúzzák az asszonyverő kártyát, mert az jó lesz, működött már egy párszor.

A pályafutásom alatt megfordultam sok olyan munkahelyi szituációban, ahol rá lehetett látni korrupcióra. Általában nyílt titok volt, a középvezetői szinten már mindenki tudta.

Ettől függetlenül teljesen más tudni és más bizonyítani. Ha belegondolok, nagyon kevés esetet tudtam volna bizonyítani, még akkor is, ha mondjuk "titkosszolgálati" módszerekhez folyamodtam volna, magyarul lefilmeztem, lehallgattam volna szituációkat. Magyar most ezt "nézi be". Persze, hogy Rogánék kihúzatták a rájuk vonatkozó részeket a dokumentumokból. Nem kell ehhez kívülről belenyúlni az ügyészségi rendszerbe, egyszerűen a mezei ügyész még a jelentés megírása előtt szól a felettesének, hogy magas rangú NER-esek érintettek. Ezt követően előzetesen megküldi a felettesnek a jelentést, aki meg átpasszolja Rogánéknak. Akik meg kihúzzák a magukra vonatkozó részeket és visszaadják, ez kerül a hivatalos rendszerbe. Ilyen egyszerű.

Egyre többet látni ezen a lencsén keresztül a Schadl ügyről is. Nagyon valószínű, hogy Völnernek korábban szóltak, hogy vigyázzon, mert megütheti a bokáját. Mindannyian ismerjük azt a helyzetet, amikor az asszony finoman érzékeltet valamit (ennék most valami édeset) és erre azt várja, hogy te vedd a lapot és előhalászd a sütit a hűtőből. Nagyon valószínű, hogy Völnert is így figyelmeztették, de lebecsülte a veszélyt, nem vett a lapot. A második figyelmeztetés, amiről a Magyar féle felvételen szó van, az már csak a végső lebukás előtti direkt fejre koppintás volt.

Összességében az a valószínű, hogy "baleset" történt, a nyomozás már eljutott egy olyan szintig, ahol a NER nem tudta visszarántani és a főnök azt a döntést hozta, hogy akkor tisztáldozat (ez Völner, Schadl-t nem jegyzik, ő egy szükséges kápó csak).

A FIDESZ-es reakció még szánalmasabb, a kampánnyal, ami bizonygatja, hogy Magyar bizony verte Varga Juditot, illetve mindenki félt tőle :D Meg ahogy Akasztófa Zsolti harsogja most, hogy hát bizony Magyarról tudni lehetett már vagy 10 éve, hogy veri az asszonyt. De neki, mint erkölcsös embernek egy pillanatig sem jutott eszébe ezzel kapcsolatosan tenni valamit...

Csodálkozom, hogy az alkoholista / drogos / látens buzi vonal még nem került egyébként elő Magyarnál a rágalomkampányban. Szerintem még várható olyan kép, amikor mondjuk 25 évesen berúgva tántorog, azzal a kommentárral, hogy utána verekedett XY-al, hiszen egy állat.
  Nem három a magyar igazság, hiszen a Mi Hazánk Mozgalom is elindítja főpolgármester-jelöltjét Dr. Grundtner András személyében, azonban Toroczkaiék is pontosan tudják, hogy esélytelenek a győzelemre, csupán a tisztes helytállás a céljuk. (Nem is értem a motivációt; minden jóérzésű jobboldali le…..
MEDVE1978 2024.03.25 14:07:34
"Az Állami Számvevőszék legfontosabb megállapításai:

A Főváros nettó befizető, azaz többet fizet be az államkasszába, mint amennyi
támogatást kap.

A megvalósított fejlesztések központi és uniós támogatások híján döntően saját forrásból történtek.

A magas inflációra tekintettel a Főváros béremelést hajtott végre az intézményeiben."

Igazából mindegy, hogy ki lesz a budapesti főpolgármester, ez a tendencia - mármint a főváros alulfinanszírozása - fenn fog maradni. A legalkalmasabb kétségtelenül Vitézy Dávid. Volt anno egy nagyon okos kollégám vagy 15 éve (azóta kivándorolt). Furcsa, kicsit autista jellegű srác volt, tudta az összes vasúti menetrendet fejből. Neki volt gyerekkori haverja Vitézy és mesélte, hogy Vitézy is hasonlóan vonat, meg közlekedési eszköz fetisiszta, mint ő. Nyilvánvaló, hogy ezekbe a dolgokba nagyon beleásta magát és a BKK vezetési tapasztalat miatt a budapesti közlekedésben is nagyon ott van. Mindenesetre sajnos rossz lenne, ha végül ő nyerne, hiszen ellensége például Lézer a kormányból, egyes esetekben sokkal jobban ütnék mint akár Karigerit.

Szentkirályi és Karácsony mindketten profi politikusok, ennyi. A hozzáértésük valószínűleg töredéke Vitézyének. Ismerősöm felesége Karácsony beosztottja, nincs új a nap alatt. Karigeri pont ugyanúgy vezet, mint Viktorunk, hasonlóan demagóg, populista stb. Emlékezzünk arra, amikor hajléktalanokat akart elszállásolni talán a városházán...
Szentkirályi Bobi felesége, 5 év tapasztalata van szalagátvágásban és reprezentálásban (humán területért volt felelős),.

Szóval igazából egyikük sem tudna segíteni Budapesten, aminek nagyjából két oka van:
1. A FIDESZ szavazótábor leginkább vidéken van, a nagyvárosokban kevésbé. A vidéki középvárosok az egyik legfőbb bázisalkotó összetevő, ezért a forrásokat is ide összpontosítják.
2. A főváros döntően FIDESZ ellenes, ezért a kormány folyamatosan "mutatni" is fogja, hogy a bűnös várost mennyivel jobban járna egy FIDESZ-es csinovnyikkal a nyakában. Persze nem sokkal, mert Tarlós idején sem volt annyival jobb a redisztribúció.
3. A főváros a legfejlettebb magyarországi régió. Az agglomerációval együtt itt lakik az ország lakosságának 25-30%-a, de a gazdasági teljesítmény 48%-a csak Budapest és Pest megye. A főváros vonzáskörzete még nagyobb egyébként, tehát az agglomerációval együtt lesz az akár 60% is. Emiatt az EU strukturális alapokból nem vagy csak nagyon kevés pénzt kaphat, mert eléri az EU átlagot, így az EU pályázatokból nyerhető pénz spektruma is nagyon erősen beszűkül.
  "Egyszer egy repülőúton beszédbe elegyedtem egy szakszervezet igazgatójával. Elkezdett szitkozódni a gépesítés katasztrófája miatt, állítva, hogy egyre több dolgozó veszíti el tartósan a munkáját az új gépek miatt, és hogy ezzel valamit kezdeni kell. Azt válaszoltam, hogy ez egy mítosz, ami már…..
MEDVE1978 2024.03.21 13:07:30
Itt az önhibán és annak mértékén kell elgondolkodni. Kérdéses, hogy mekkora az egyes szereplők ráhatása a saját helyzetükre. Egy kövér ember - én is kövér vagyok - kritizálása helyénvaló lehet, hogy ha ez saját hibájára vezethető vissza. Ha viszont beteg vagy egyéb okokból "kövér" (rengeteg szegény ember csak nagyon egészségtelenül tud étkezni, mert egyrészt nincs meg a tudása, hogy belássa, az ételek hizlalnak, másrészt az olcsó ételek túlnyomóan kalóriával tele vannak).

Nyilvánvalóan nincsen éles határvonal, aki viszont magát a közösséget (a városában lakókat, a magyarságot, a keresztényeket, az európaiakat, végül az emberiséget) értéknek tekinti, annak tagjait és sorsukat is értéknek kell tekintse. Tehát gondolkodnia kell az önhibájukon kívül bajba kerültek segítésén.

Egy érdekes példája ennek a gettójelenség. Ahol ténylegesen a "lustákat" kellene motiválni, segíteni. A gettójelenség lényege, hogy az ember életébe rendszer kell. A közoktatás, a munka, a vallás, az önkéntes tevékenységvállalás rendszert hoz az ember életébe és célokat is teremt. A célok és a rendszer, ha úgy tetszik a kötelezettségek pedig azt az érzetet adják az embernek, hogy értékes a közösség számára. Ezért viszonylag "sikeres" a közmunka, a rajta résztvevők úgy gondolják, hogy megkeresik azt a segélyt, nem pedig csak úgy "kapják".

A rendszeresség, cél eltűnésével alakulhat ki a generációs szegénység vagy gettójelenség. Tegyük fel, hogy apu és anyu 30 évesek, már 14 évesen kibuktak az iskolából, 16 évesen együtt voltak és a kis Józsi 17 éves korukban született. Semmit nem dolgoznak, apu néha alkalmai munkázik vagy lop, anyu meg egész nap otthon van az azóta született 5 testvérrel. Ehhez mondjuk élnek egy borsodi zsákfaluban. Ez a gettósodás táptalaja. A kis Józsi nem lát rendet maga körül, a minta nem tartalmaz rendszert, nem kell időre felkelni, hétköznap munkába menni. Itt hiába lesz Józsi lusta vagy egy kis tolvaj, ez nem az ő hibája, csak nagyon kis részben.

Az igazi baloldali gondolat az ilyen emberek felemelése fenntarthatóan. Ez nem az agyatlan segélyezésük, hanem a ne halat adjunk neki, hanem tanítsuk meg halat fogni paradigma.
  Tudom, már a cím is álságos. A baloldaltól soha senki nem várja el, hogy következetes legyen. Még a saját szavazóik sem. Mindenki rég tudomásul vette, hogy a többi valláshoz és ideológiához hasonlóan a balos világlátás dogmái is erősen önellentmondásosak. Hogy mást ne mondjunk: a szabadság és a…..
MEDVE1978 2024.03.20 09:43:24
@Boldeone2: "Olyan hogy orosz- grúz háború, Krím visszacsatolása, vagy a donbassi háború mindenki, a nyugati politikusok számára is ismert volt, ahogy Politkovszkaja meggyilkolása sem mai történet..."

Bizony, de ez "business as usual", azaz mindennapi akció volt. Az oroszok ugyanis a kétezres évek eleje óta ezt csinálták Moldovában, Grúziában, Ukrajnában. A szovjet utódállamok egy részében jelentős orosz kisebbség maradt, általában tömörülve az Oroszországhoz közeli részre. Az oroszok szinte mindenhol a környékükön igyekeztek ilyen befolyási övezeteket létrehozni, ami vagy szeparatista államokban (Transznyisztria, Dél-Abházia, Donbass) vagy szövetséges / bábkormányok uralta államokban manifesztálódott. A politikai gyilkosságok is már az orosz eszköztár részei elég régóta.

Az orosz-ukrán háború azért volt váratlan, mert az elemzők döntő része nem várta, hogy az oroszok háborút indítanak egy olyan szegény állam ellen, mint Ukrajna, ahol látszólag nincs mit nyerniük. Én sem vártam ezt, egyszerűen illogikusnak tűnt, hogy az orosz állam levágja az aranytojás tojó tyúkot, ami az európai nyersanyagexport.
A háború a politika erőszakos eszközökkel történő folytatása, itt gyakorlatilag az történt, hogy mind az oroszok, mind pedig az EU félrenézte a szituációt. Az oroszok a nyilvánvalóbbak: a hadműveletekből jól látni, hogy arra számítottak először, hogy egy ejtőernyős akcióval sikerül reptereket elfoglalni Kijevben, elfogni vagy megölni Zelenszkijt és a kormányát, megszállni a főváros kulcsfontosságú pontjait. Az utánpótlást a reptereken szállították volna és visszahozták volna Janukovicsot, aki oroszbarát bábkormányt alakított volna. Az orosz csapatok maradtak volna, hogy a szükségszerű lázongást leverjék. Ez volt a primer terv, a gyors váltás aztán Kijev bekerítése és kiéheztetése lett, de ezt katonailag nem tudták megvalósítani. A lényeg, hogy az oroszok elbízták magukat nagyon durván.

Egy rövid párhuzammal, valószínű, hogy Putyin úgy gondolkodott, mint 1939-ben Adolf Hitler. Hitler Csehszlovákia feldarabolása után úgy gondolta, hogy a lengyelek nem jelentenek majd nagyobb problémát. Elsősorban azért, mert nem volt tényleges érdeke a lengyelekkel foglalkozni főként a briteknek. A britek érdeke elsősorban a kereskedelmi hálózatuk fenntartása volt, tehát Lengyelországnak semmit sem kellett volna nekik jelentenie. A franciáknak is áttételesen a németek erősödése jelenthetett volna problémát, de az az igazság, hogy ha Mein Kampfot olvastak volna, rájöttek volna, hogy nem ők az elsődleges célpont, hanem a keleti terjeszkedés. Szóval Hitler azt hitte, hogy a nyugati szövetségeseknél nem akad be a lengyel hadjárat, nem tesznek majd semmit, ahogy Csehszlovákia esetében sem. Ukrajna esetében Putyin valószínűleg úgy számolt, hogy már vége lesz az egésznek, mire az EU felocsúdik. Lesz némi szankciózás, meg EU-s hiszti, ahogy szokásos, de a fő nyersanyagexport folytatódik. Az EU vezetői pedig egyszerűen azt gondolták, hogy az oroszok nem fogják ennyire tökön lőni magukat, elvágva a fő jövedelmi forrást.

"A nyugati világ képes relatív győzelemre segíteni Ukrajnát minden csak polikai kérdés"
Nem hiszem, hogy van olyan, hogy "relatív győzelem", ez értelmezhetetlen. Az ukránok önmaguk kompromisszumképtelenül határozták meg a háború célját, ami a teljes terület visszafoglalása. Ez katonailag lehetetlen, sőt politikailag is nagyon nehéz olyan orosz kormányt elképzelni, ami ebbe beleegyezne, még ha nem is Putyin az államfő.
MEDVE1978 2024.03.20 17:26:32
@Boldeone2: - "A relatív győzelem az hogy Ukrajna megmarad szuverén államként, meg kb területileg nem változik semmi tovább"

Mármint mihez képest területileg? A mostani helyzethez vagy az eredeti, 2014 előtti helyzethez. Előbbit szerintem az oroszok most is boldogan aláírnák, de ez belpolitikailag jelenleg lehetetlen az ukránoknak, mivel elkötelezték magukat a teljes visszafoglalás mellett.
MEDVE1978 2024.03.20 17:36:28
@baalint1: "Ukrajnának jelentős földgáz készlete volt a keleti területein, így Ukrajna nyugathoz közeledése hosszútávon árthatott volna az orosz földgáz exportnak."

Igen, ez benne volt háttér jellegű okként, de ha őszinték vagyunk, akkor nem volt döntő jelentőségű. Ugyanis a jól kitermelhető gázmezők döntő része a Fekete-tengerben van. Ebből kifolyólag, amikor az oroszok elfoglalták a Krímet, akkor gyakorlatilag mattolták az ukránok gázkitermelési ambícióit. Elsősorban azért, mert nincs ukrán hadiflotta, az ilyen létesítmények pedig nagyon könnyen sebezhetők. Ha jól emlékszem, talán a Shell még végzett is valamikor 2010 környékén próbafúrásokat, de a nyugati befektetők elmentek, amikor a feszültség kiéleződött a térségben. Az oroszoknak tehát Krím elfoglalása után annyira már nem kellett attól félniük, hogy az ukránok komoly versenytársként jelennek meg a gázpiacon.

A legrosszabb opció most az ukránoknak az, hogy konkrétan összeomlanak és az oroszok már nem vállalják a békét. 2024-ben szerintem lassú előrenyomulást fogunk látni orosz részről. Ha Trump nyer, akkor 100%, hogy vége a háborúnak, mert meg fogja vonni az USA segítségnyújtást. Ez viszont menekülőút lehet az ukrán vezetésnek is, mert erre hivatkozva tehet területi engedményeket (bár ez szinte azonnali bukást hozhat).
Ez egy többszörösen ünneprontó cikk, mert szerintem nem nagyon van mit ünnepelni, és engem racionálisabb felfogású lévén a szimbólumok, a „nemzeti dagályosság” nem annyira ragad magával, inkább elgondolkodnék egy-két dolgon. 1.Mi is történt március 15-én? 2.Milyen helyzetben van most a magyar…..
MEDVE1978 2024.03.16 15:45:20
A történelem ismétli magát, illetve a történelmi szituáció egyezik a korábbival, általában nem valós állítások. Ami hasonlít, az az emberek reakciója az egyes helyzetekre. Ennek oka az emberi fiziológia és ebből következően az emberi természet hasonlósága és csak rendkívül lassú, evolúciós változása.

A fentiek miatt tartom értelmetlennek 1848-at a mai állapotokhoz viszonyítani. A politikai közélet drasztikusan más, az elmúlt 170-180 év elég sok korábban kipróbálatlan politikai rendszert, verziót hozott. A reformértelmiség számára a mai közélet vagy az egész világ egyfajta varázslat lenne. A társadalmi szinten a különböző születési kiváltságok eltűnése, az általános választójog, az emberek a reformkorhoz viszonylítottan nagyobb egyenlősége mind csodaként vagy vágyott cél eléréseként hatna rájuk. Természetesen az ő elveiket ki lehet terjeszteni, ahogy a 12 pontot is: a közös teherviselés, törvény előtti egyenlőség kiterjesztett értelmezése ma is elég sok kívánnivalót hagy maga után.

Éppen ezért 1848 egy politikai szlogen, igazából a mai demokráciánál sokkal másabb, így meredek az a kijelentés például, hogy: "Az a magyar demokrácia, aminek 48 az egyik csúcspontja volt, jelenleg katasztrofális állapotban van,".

1848-ban a reformisták nem akartak általános választójogot, a közösségi (nemzetiségi) jogok tekintetében a jelenlegitől erősen elmaradó állapotot képviseltek stb. Ez hasonló, mint amikor az emberek hasraesnek attól, hogy az ókori görögöknél demokrácia volt, holott sok görög királyságban a nőknek jóval több joga volt, jobban bántak a rabszolgákkal, hatékonyabb volt a bürokrácia (az ókori Athénban például cserépszavazással választottak tisztségviselőket, de kisorsolták, hogy milyen tisztségre, így a rátermettség 0 szerepet játszott).
    "Tudtam, hogy ez az elhatározás egy életre szól. Számomra a vissza ismeretlen fogalom. És az elhatározás nem átmeneti szórakozást, hanem véres komolyságot jelentett. Már akkor is ösztönszerűleg idegenkedtem az olyan emberektől, akik mindent elkezdenek anélkül, hogy keresztül is vigyék, amit…..
MEDVE1978 2024.03.11 16:18:45
@G. Nagy László:
A Baltikum megtámadása az oroszok egyik kevés terjeszkedési lehetősége. Ha az orosz határt megnézed miket látsz: USA, Kína, Mongólia, Észak-Korea, Japán nem terjeszkedési pont. Kazahsztán és Fehéroroszország szövetséges, Grúzia semlegességre törekszik és van már orosz szakadár köztársasága (Abházia). Marad:
1. Ukrajna - ahol a jelenlegi konfliktus van;
2. Lengyelország - Kalinyingrád vagy Belorusszia felől. Ez Kalinyingrád enklávé mivolta miatt és az erős lengyel hadsereg miatt nem működik. A fehéroroszok pedig inkább megpróbálnak kimaradni dolgokból. Lengyelország és Litvánia között van a Suwalki gap, ami egy keskeny határszakasz. Elvileg, ha ezt elvágják, akkor a szárazföldi utánpótlástól elvágják a balti államokat is. (a lengyelek és a balti államok már pár éve azon vannak, hogy ezt megerősítsék).
3. A balti államok, főként Észtország és Lettország. Ideális célpontok, mindkettő síkság vagy kisebb dombság, természetes akadályok nélkül. Az oroszok könnyen meg tudják támadni, még akkor is, hogy ha a fehéroroszok nem szállnak be, formailag semlegesek maradnak. Van orosz kisebbségük (ürügy, hivatkozási alap), viszonylag kicsi a népességük és a hadseregük. Az észtek és a lettek összesen vannak 3 millióan. Ha a fehéroroszok közreműködésével az oroszok elvágnák a Suwalki Gapet, akkor a teljes térséget egy-két héten belül el tudnák foglalni. Ezt követően a NATO nem nagyon tudna mit kezdeni a helyzettel. Az oroszoknak ez a balti tengeri kijáratuk kiszélesítését jelentené és vélhetően nagyobb tengeri mozgásteret.
Jelenleg ugyanis az oroszok Szent Pétervárnál be vannak zárva a Finn-öbölbe, amit a finnek és a litvánok bármikor le tudnak zárni, így csapdába ejtve az orosz balti flottát.
4. Svédország és Gotland. Főként a légifölény miatt fontos. A balti tenger közepén van, aki uralja, az oda tud telepíteni egy csomó repülőt és uralni a légteret a Baltikum fölött. A svédek pár éve elkezdték újra megerősíteni. Valószínűleg nagyon megjárnák az oroszok, ha megpróbálnák elfoglalni.
5. Finnország. A finnek 80 éve a háborúra készülnek az oroszokkal. Nem fogják őket megtámadni az oroszok, mert tudják, hogy már kétszer kivéreztették őket.
6. Norvégia. Egy minimális kis határszakasz, a sarkkörnél. Szinte lehetetlen ott támadni. Inkább a tengeren lehetnének nagyobb összecsapások.

Ha az oroszok támadnának, akkor a katonailag legjobb választásuk a Baltikum. Sokan azt mondják, hogy az oroszok tesztelhetik is a NATO-t, hogy a közös védelmi klauzulát ténylegesen alkalmazzák-e a tagállamok - mondjuk akkor, ha közben kínai konfliktus is van.
MEDVE1978 2024.03.12 09:43:42
@Boldeone2:

" A covid a világon mindenhol odabaxott, így Oroszországnak is. A globális gazdasági visszaesés miatt lement drasztikusan mind a kőolaj, de a földgáz ára is.
Ekkor kezdték az oroszok a baszakodást Európával"

Az oroszok akkor kezdtek el akciózni, amikor tele voltak a koffereik. Itt egy átlagos olajár statisztika: www.statista.com/statistics/262858/change-in-opec-crude-oil-prices-since-1960/

A termelési önköltségről azt írja a google keresés, hogy átlagosan 15 USD körül van, a legjobb mezők 2,7 USD körül termelnek, a legrosszabbak 50 USD körül. Ahogy a statisztika mutatja, a COVID időszakban is legkevesebb 40 USD-re mentek le az árak. Ez azt is jelenti, hogy még a szállítással is masszívan nyereséges volt a szénhidrogénexport az oroszoknak és ma is az.

Ettől függetlenül igaz, hogy az orosz modell nem vonzó, mint civilizációs modell és hanyatlik. Ez a társadalmi szerkezetre vezethető vissza. Az orosz modell nagy mértékű oligarchiából áll (jelenleg Putyin közeliekből), ehhez társul egy kis középosztály és nagy mennyiségű szegény. Ez gyakorlatilag megfelel a cári Oroszország alatti évszázadoknak. A modernizációs kísérlet megbukott: Oroszországban csak a nyersanyagkitermelés és néhány hagyományos iparág (fegyver és nukleáris) képes megállni a helyét a világpiacon, de ez kevés. A nép attitűdje szempontjából probléma kettős: az egyik az, hogy volt 75 év egalitariánus Szovjetunió, ami kiegyenlítődést hozott, a másik pedig, hogy a globalizáció miatt az oroszok látják, hogy mennyivel jobban él a nyugat. Ennek természetesen rengeteg kiegészítő jelensége van, mint a demográfiai válság (nem szaporodnak eléggé), az egészségügyi válság (drogfüggőség, alkoholizmus, korai halál) stb. Éppen ezért nem vonzó élni az orosz társadalomban. Ilyen társadalmi helyzetekben általában kiéleződnek a lokális ellentétek is. Szibéria például nagyon gazdag ásványkincsekben és rögtön felmerül a kérdés, hogy a központi hatalom mennyit von el tőlük, mire mennének esetleg függetlenül. A déli területeken kérdés az eltérő kultúra, az iszlám hatása.

Putyin az egészet leönti jelenleg egy nemzeti színű mázzal és azzal az ígérettel, hogy Oroszország újra nagy lesz, felépül abból, hogy a nyugat "hátbaszúrta". Ez egyfajta Hitler féle Dolchstosslegende. Egy ilyen narratívához politikai sikerek kellenek, elnyomás, kontroll és propaganda. A politika meghosszabbítása a háború. Putyin jelenleg a népnek a nagy Oroszország visszaállítása szöveget adja elő, a cári birodalomra és a Szovjetunióra emlékeztetve őket. Ennek a határait világosan látni, része volt a Baltikum, Ukrajna, sőt még Finnország is.

"HA Ukrajna sikeres nyugati integrált állammá válik, lassan demokratizálódik, egyszer az életnívó is felzárkózik, akkor bekövetkezik a katasztrófa: az orosz gopnik rájön hogy átverte a propaganda"

Ez szerintem tévedés, mert Ukrajna nélkül is így van. Ha volt szovjet területeket akar jobban élni látni az átlag orosz, megnézi a baltiakat. Ráadásul Ukrajna életszínvonal növekedése a legoptimálisabb esetben is egy-két évtized, ami középtáv. Itt messze nem a szent demokrácia diadaláról van szó, hanem szimplán jólétről.

Azt, hogy a vezért Putyinnak hívják vagy Medvegyevnek, nagyjából mindegy. Ha a perspektívát kellene találgatni, én azt mondanám, hogy nulla az esélye a demokratikus átmenetnek. Az átlag orosznak a demokráciáról Jelcin jut az eszébe, aki részegen andalog egy külföldi látogatáson, "megalázva" így az oroszokat. Nomeg a 90-es évek oligarchái és a nélkülöző tömegek. Két scenariot tartok valószínűnek:
1. Az új / régi erős ember. Vagy Putyin marad vagy jön a helyére egy hasonló személy. Még akár az átmeneti visszavonulás is előfordulhat Ukrajnából, bár nagyon valószínűtlen. Mindenesetre az egyetlen működőképes út neki is a birodalomépítés folytatása, elnyomással és propagandával kombinálva. Sikerül egyben tartania Oroszországot. Ennek egy lassan enyhülő hidegháború lehet az eredménye, Ukrajna vagy a Baltikum újra megtámadásával mondjuk 10 éven belül. (Vagy amikor USA-Kína konfliktus lesz).
2. Az erős embernek nem sikerül úrrá lenni a helyzeten és elszakad valamelyik déli / távolkeleti régió, országrész. Ebben az esetben valószínű, hogy polgárháború jön.
2.
MEDVE1978 2024.03.12 09:44:22
@G. Nagy László: Lásd Boldeonenak írt.
    Minden idők legaljasabb kampányába kezdett a DK. Ízléstelen óriásplakátjaik a hétvégén utcára kerültek, de ez csak egyetlen elem egy összehangolt, egységes őrjöngésben. Gyurcsány évértékelője, Kálmán Olga megszólalása az ATV-n, Varju László és Fletó minősíthetetlen fröcsögése a parlamentben -…..
    Ha megkérdik tőlünk, mi a világ megismerésének az útja, a legtöbben azonnal rávágjuk: a tudomány! Mérő László - aki egyaránt beszéli a matematika és a pszichológia nyelvét is - Az ész segédigéi c. művében azt állítja, többféle okosság is létezik.   TUDOMÁNY - A tudományok a hitelesség…..
MEDVE1978 2024.03.04 14:07:38
A megismerésnek határai vannak, ebben szinte biztos vagyok. Volt egy érdekes videó egyszer a youtube-on arról, hogy ha valaki egy idióta, miért hiszi okosabbnak magát egy csomó dologban. Ezt még egy kicsit csavarták is abba az irányba is, hogy miért gondolja valaki kevés ismeretanyaggal, hogy jól tud valamit és valaki sok ismeretanyaggal, hogy nem elég biztos a tudása.

Egy példával jól szemléltethető a dolog: adott mondjuk egy átlag magyar nő, akit a foci nem érdekel. Azt tudja mondjuk, hogy van 11*2 játékos, gólra játsszák és az akkor van, amikor berúgják a kapuba. Mondjuk ennek a hölgynek megmutatod a 22 játékos futási adatait, amire azt mondja, hogy biztosan az fog sok gólt lőni, aki nagyon gyorsan fut. Ez logikus is, hiszen ha gyorsan fut, akkor lefutja a többieket és berúgja a labdát a kapuba. A korlátozott információk alapján tehát logikus következtetést von le, ami hamis. Lehet valaki bármennyire gyors, ha nincs rúgótechnikája vagy ereje, nem tud passzolni stb.

Egy idiótát az jellemez, hogy sok területen gondolja azt magabiztosan, hogy ezek a logikus következtetései mindig helyesek is.
A valóság inkább az, hogy minél inkább belemegyünk egy területbe, annál inkább felismerjük a fehér foltokat, amiket nem ismerünk, mert már felismertük a területnek a komplexitását.

Ebből a szempontból gyönyörű parabola a tudás almája a Bibliában, amikor a tudás miatt kell Ádámnak és Évának elhagynia az Édenkertet. A tudás ráadásul nem hoz boldogságot, soha nem is hozott. Sok esetben látni, hogy egy egyszerű ember sokkal boldogabb és könnyebben lesz boldog, mint mondjuk egy több egyetemet végzett.
MEDVE1978 2024.03.04 14:22:02
"Hawking és Mlodinow könyvének rögtön az elején ezt olvasom: A filozófia halott. Hawking és Mlodinow azzal érvel, hogy mára a természettudományok nagyrészt megválaszolták az évezredes filozófiai kérdéseket, és amit nem, azt is meg fogják, biztosan hamarabb, mint a filozófia"

Itt nem értek egyet Hawkinggal. A mai fizika - itt kihangsúlyozva, hogy lehet, hogy én vagyok az idióta, aki leegyszerűsít és ítéletet mond a korlátozott ismeretei alapján - egy rettenetesen lukas rendszer. Messze nem magyaráz meg mindent.

Az univerzum legfőbb törvénye a kauzalitás. Az, hogy mindennek oka van és az oknak következménye. Maga az emberi gondolkodás és tudat, a tudomány is így épül fel, nem tudunk máshogyan gondolkodni. Ennek ellenére fogalmunk sincs, hogy a szingularitás hirtelen miért tágult ki a fény sebességének sokszorosával és alkotta meg az ősrobbanással az univerzumot. Vannak még olyan enyhe kisebb problémák, hogy Erwin Hubble észrevette, hogy gyorsulva tágul az univerzum. Ez viszont matematikailag sehogyan nem volt levezethető és fogalmunk sem volt, hogy mitől van. Ezért elneveztük a hiányzó egyenletrészeket sötét anyagnak és sötét energiának, majd kihangsúlyoztuk, hogy ezek teszik ki az univerzum döntő részét. Aztán észrevettük, hogy matematikailag az Einstein féle relativitáselmélet és a mikro világ, a részecskék szintje nem kompatibilis, nem alkot koherens egészet. Aztán rájöttünk a részecskék kettős természetére: egyszerre hullámok és egyszerre részecskék, amíg meg nem mérjük őket. No meg Einstein "spooky connection at distance"-jére, a részecske összekötődésre, ami látszólag a fénysebességnél gyorsabb "kommunikációt" tesz lehetővé. Zárva a sort a részecske-számítógéppel, amelynek a fő nem működési oka a véletlenségi elv, mindig van valamennyi esélye annak, hogy egy részecske nem ott van, ahol lennie kellene, hanem arrébb került "valamiért".

A természet törvényeit talán kezdjük kapizsgálni. Még simán egy type 0 civilizáció vagyunk.
    Szathmáry Eörs Széchenyi-díjas evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja, az ELTE professzora. Szimpatikus fickó, még ha pesszimista is a jövőt illetően. A hétvégén végighallgattam néhány előadását és interjúját; számos tudóstársához hasonlóan ő is az emberiség ökológiai lábnyoma miatt aggódik.…..
MEDVE1978 2024.02.27 15:44:20
Folytatás.

Mindenki maga eldöntheti, hogy a kísérletből mire következtet. Én osztom Calhoun véleményét a következtetései egy részében. Az egereknél a kódolás részben genetikai / részben közösségileg kondicionált. Az egérkolóniát sokk érte azzal, hogy az erőforrások korlátlanná váltak, illetve a veszélyek eltűntek. Az egyes egerek elvesztették a közösségi szerepüket és a genetikailag kondicionált viselkedésmintáik haszontalanná váltak. Ezt nem bírták feldolgozni, ezért megőrültek, a közösség összeomlott.

A mai emberi társadalommal a párhuzamok viszonylag könnyen adják magukat: az emberi történelem 99,9%-ban a helyzet a következő volt:
1. A nők folyamatosan terhesek voltak termékeny életükben, az általános gyerekszám és egyaránt a gyermekhalandóság magas volt;
2. A nők kevesebb joggal rendelkeztek, elsősorban utódgondozási szerepkörük volt, illetve a családot kellett egybentartaniuk, gondozniuk;
3. A férfiak elsőrendű feladatköre a munka, kenyérkeresés, illetve nyilván a védelem, hadviselés, küzdelem volt.

Az ipari forradalomtól kezdődően ez a rendszer erodálódni kezdett, mára mindkét szerepkör drasztikusan megváltozott. Jelenleg mi vagyunk valamennyire az egerek, akiknek a ragadozói (betegségek jelentős része, tényleges ragadozók) eltűntek, az élelem jelenleg a fejlett országokban bőven elégséges, ahogy a többségnek az életfelételei is jobbak, mint valaha.
Ennek megfelelően érdekes módon mi is mutatjuk az egerek által mutatott viselkedésminták egy részét:
- a hiperszexualitást (a mostani felmérések szerint az emberek ma kevesebbet szexelnek, mint az 1970-es években, viszont van egy kisebbség, aki sokkal többször és többet szexel);
- az elmagányosodás és hobbikba, kisállatokba temetkezés - az egereknél a különvonulás, bunda ápolása, elzárkózás a párkapcsolat elől;
- az erőszakosság (lásd szélsőjobb és mondjuk akár ANTIFA);
- a szaporodás csökkenése;
- a mentális problémák számának növekedése > a Z generáció jelentősen több mentális problémával küzd, mint a korábbiak;
- a zsúfoltság (városi életmód) bennünk is stresszt okoz.

Persze nem egerek vagyunk, de érdekes, hogy mennyire hasonlóan reagálunk arra, hogy a társadalmi szerepkörök, amelyek szerint éltünk viszonylag gyorsan megváltozik és nem találjuk a helyünket. Ahogy az egerek esetében, így nálunk is genetikai megalapozottságú a társadalmi szerepek megoszlása, ahogy ez szertefoszlik, még mélyebb a válság.

Tehát hasonló a helyzetünk a 25-ös univerzum egereihez, ha a vége talán nem is az lesz, hogy kipusztulunk / elpusztítjuk egymást.

Cahoun egyébként megtalálta a megoldást is: élete hátralevő részében kreatív környezetet épített az egereknek, ahol pl: játszva szerezhették meg a kajájukat. Ezzel újra szerephez jutottak és jóval tovább éltek. Esetünkben is ez a helyzet, ha az emberek életének van értelme és világos célja, akkor sokkal jobban muzsikálnak.
MEDVE1978 2024.02.27 18:06:19
@G. Nagy László:

Az ókori Egyiptomot érintően. Thomas Piketty írja a Tőke a XXI. században, hogy a gazdasági növekedés évezredekig ezrelékekben vagy tízezrelékekben volt átlagosan mérhető. Az ókori Egyiptomot is ez jellemezte, egy jó aratás és +10%, egy aszály vagy sáskavész és -10%.
Mivel az ókori Egyiptom volt az akkori világ egyik fő mezőgazdasági termelőterülete, nem véletlen, hogy az emberek ott nem éheztek.
A baj a hasonlattal az, hogy nagyon mások voltak, mint mi. Eleve a társadalmi struktúra, a vallás szerepe, a különböző társadalmi osztályok stb. Még ha sikerült is fenntartaniuk, nem hinném, hogy az országban szívesen élnél úgy, hogy mondjuk Orbánt (na jó most legyen fordítva) Gyurcsány Ferencet elfogadjuk fáraónak, az élő istennek, Varjú László a főpapja és minden aratás előtt a Dunába maszturbál nyilvánosan, míg a DK vezetőség pedig a papi kasztot alkotja, az ország lakosságának nagy része meg a rabszolgákat.

Szóval, ha még össze is jött nekik a "stabilitás" hosszabb időtartamban, egyszerűen összehasonlíthatatlanok egy modern társadalommal. De itt azért kételkedem valamennyire, egyszerűen nem rendelkezünk az ókori Egyiptomról ilyen pontos adatokkal. Egy ókori állam annyit háborúzott, sújtották éhínségek, ragályok, szinte biztos, hogy erősen hullámzott a népességszám.
MEDVE1978 2024.02.28 17:21:19
@Glokta: A társadalmi "attitűd" makroszinten kulcsfontosságú. Érdekes párhuzam jutott eszembe a hozzászólásod végéről, ezt majd később írom (Orbánék azzal tennék a legjobbat, ha családos nőket mutatnának az origon meg a TV2-n). A lényeg, hogy ez messze nem elég, a TV már nem képes ilyen szinten megszólítani a fiatalokat, akik döntően az interneten szórakoznak ma már. Ott meg nem az origon, hanem a tiktokon, instán, youtube-on stb.

A lényeg, hogy míg a briteknél az a bizonyos könyv egy óriási újdonság volt, egy olyan világban, amikor nem volt TV vagy rádió, a braziloknál pedig a 80-as években a szappanopera népszórakoztatás lett, addig ma nincs ilyen kizárólagos vagy privilegizált üzenethordozó. A TV már nem az, az internet pedig decentralizált és rendkívül sokszínű, nincsen domináns és kizárólagos irányzat. Ha egy fiatal nő ma felmegy az internetre, ugyanúgy meg tudja találni a vállalj 10 gyermeket Istenért vallásos csoportot, a gyerek szülése bűn szegény Földanya miatt csoportot, illetve a mindenki bassza meg ez az én vaginám, azt csinálok, amit akarok és mindig igazam van csoportot (valószínűleg ez a legnagyobb).

Tehát a népességnövekedés így nem vezethető "vissza" a társadalomba, ma ezt már csak olyan sötét, a nyilvánosságot extrém brutalitással kontrolláló rezsimek tudják megtenni, mint a mindenféle iszlám szélsőséges államok (mint az IS vagy Afganisztán) vagy mondjuk Észak-Korea.

A párhuzam, amit említettem az a gyermekvédelmi törvény, ami ugye a homoszexualitás megjelenítését lenne hivatott korlátozni. Azzal, hogy könyveket fóliáz, esetleg filmekre rakat karikát a még Magyarországon bejegyzett TV-k esetében. Ez kb. semmire nem jó a felhajtáson kívül, a gyerekek ma nagyon korán szembesülnek a homoszexualitással a médiából. A neten szinte biztosan. Egy magyar gyerek 8-9 évesen már lát youtube videókat, bennük influencerekkel. Akiknek egy része buzi vagy érinti a témát. De ettől függetlenül egy Hollywoodi filmben már biztosan lesz homokos. A gyerekeim néznek egy kiskamaszoknak szánt rajzfilm sorozatot, a neve Lármás Család, a spanyol spinoffja a Casagrande család. Már vagy megy 2-3 éve, ez szerintem a negyedik vagy ötödik évad lehet. A családban sok gyerek van, akik lassan kamaszodnak, párkapcsolataik is vannak. Namármost két lánypár is van, plusz az egyik gyereknek két apukája van. Ez nem tolakodóan az arcodba nyomott homokosság, természetesként veszik már tudomásul a kölykök.
bircahang A téma hiszterizálása 2024.02.21 06:06:00
A témával azért merek foglalkozva, mert senki se mer, ez pedig vonz engem. A pedóság és a hozzá kötődő pornó akkora tabu, mint párszáz éve a boszorkányság, ez pedig súlyos hiba. Két év kemény tapasztalatom van a témában, mivel szociális médiában cenzorként dolgoztam 2020-2022 között. S…..
MEDVE1978 2024.02.21 12:19:02
Ez egy rettenetesen átpolitizált, érzelmileg túltöltött téma. Alapvetően a gyerekek szexualitása is már, nemcsak ennek a megjelenése a médiában vagy privát. Ez a túltöltöttség már túlzott reakciókhoz is vezet. A gyerekeim nagyjából egyidősek a nagy facebook betöréssel Magyarországra. Akkoriban rengeteg ismerősöm kérdezett, akart képet látni stb. Azt mondjuk sohasem értettem, hogy valaki miért rakja ki a gyerekeit mindenki által látható posztba, ezért kis létszámú privát csoportot hoztam létre, ők láthatták a gyerekeket. Akik viszont sohasem voltak meztelenek, erre külön ügyeltem. Az internet ugyanis nem felejt, még ha megszűrt, kis létszámú csoportról is van szó. Persze strandolós képekből sok van fenn, de ott mindig fürdőruhában vannak, pici korukból pedig nincsen fenn ilyen kép.
Az emberek egy jelentős része elfelejti ezt, felrakja a gyerekét a facebookra, instagrammra, aztán csodálkozik, hogy lopják a képet stb.

A valóság ugyanakkor számos okból sokkal rémisztőbb ennél. Az egyik ilyen ok, hogy annyira próbál a politika lecsapni a pedofilokra, hogy előbb-utóbb biztosan mellécsap.
Ott van az említett mondjuk 20 éves fiú és tegyük fel, hogy egy 16 éves lány esete. Ez viszonylag normálisnak mondható: középsuli harmadikban Kata osztálytársnőm egyetemista fiúval járt. Bár ez önmagában nem büntetendő, de egy pillanat alatt mondjuk az lehet belőle, hogy a mediatizált társadalmi közegben lefilmezik, ahogy dugnak, aztán amikor szétmennek, a srác elküldi a haverjainak. Ebben a pillanatban gyerekpornót terjeszt, amiért évekre bevarrhatják.

Mindez úgy, hogy a fiatal generációk ma már villámgyorsan használják a netet, különböző alkalmzásokon lógnak egész nap, gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy viszonylag gyakran fussanak bele hasonló szituációkba. Ehhez jön, hogy változtak a társadalmi normák: sokszor ma már a 14-15 évesek is aktív szexuális életet élnek, míg mondjuk 30-40 éve ez később kezdődött csak meg. Újabb, a médiában már hasonlót láttam jellegű példa lehet, ha mondjuk Béluka 13 lefilmezi a telefonjával a bögyös Annácskát (12), ahogy fut a folyosón és a melle kivehető ruhán keresztül is. Akkor ez most micsoda? Mindkettőjükben tombolnak a hormonok, mégis ez is elmegy gyerekpornónak.

Szóval ez nagyon nehéz és most folyamatosan "white knighting" megy a politikában, a médiában. Mi erősebben csapunk le, mi nem adunk kegyelmet stb.
Holott ez fost se ér, mert az igazi pedofilokat nem fogják hatékonyabban elkapni ettől. Ahogy egy gyilkost sem az tart vissza a gyilkosságtól, hogy most 10 vagy 15 év letöltendőt kap, úgy egy pedofilt sem az fog, hogy kaphat-e kegyelmet, illetve 5 vagy 10 évet kaphat, ha elkapják.
A tisztelet nem magától értetődő dolog Amikor tisztelünk másokat, az sosem magától értetődő, hanem általában valamilyen oka van. Például azt feltételezhetem, hogy az idősebb embernek lehetnek olyan képességei, amik bennem nincsenek meg, de az adott helyzetben jók lehetnek. Esetleg még amiatt is…..
MEDVE1978 2024.02.19 13:53:52
Tisztelet témakörben. Ez egy érdekes kérdéskör. Szerintem alapvetően a másik emberi lénynek kell megadnod a tiszteletet, kortól függetlenül. A gyermek pont olyan tiszteletre érdemes, mint egy idős ember. Empátia és udvariasság szempontjából például úgy nyilvánulhat meg egy idős felé a tisztelet, hogy az ember segít neki valamiben vagy maga elé engedi vagy átengedi a helyet a tömegközlekedési eszközön. Ez egy ismeretlen emberre igaz, aki szembejön az utcán.

Ennél jelentősebb mértékű tisztelet nekem nem értelmezhető, mivel nem ismerem az érintettet, nem tudok róla semmit. Ha egy emberről mondjuk tudom, hogy végigdolgozott egy életet mondjuk, mint orvos, akkor tisztelhetem, mert sok emberen segített. De az utcán szembejövő idős emberre ez nem igaz, vele legfeljebb empatikus tudok lenni. Sajnos a tisztelet témakörben volt már negatív élményem is, amikor ordenáré módon beszélő, kulturálatlanul viselkedő idős ember kérte számon a vele szembeni tiszteletet.

A nyugdíjat érintően sajnos a teljes rendszer reformja lenne esedékes. És itt most nem a magyar rendszerre gondolok, hanem a fejlett országok rendszereire. A jelenlegi nyugdíjrendszerek ketyegő bombák lényegében mindenhol. Jelenleg nincs más megoldás, mint az államot terhelni még nagyobb mértékben a nyugdíjakkal, illetve valóban ösztönözni a nyugdíjasok munkavállalását. Tökéletesen egyetértek abban, hogy egy 65-70 éves ember még képes lehet arra, hogy érdemi munkát végezzen, bár tegyük hozzá, hogy a mai magyar realitás egészségügyileg nem ez. Erre a korára az emberek döntő része már erősen krónikus beteg.

A Nők 40 program egy PR intézkedés, szerintem is el kellene törölni.
    Állandóan ezt halljuk. Magyarország nem igazi demokrácia. Hogy miért? Mert Orbán folyton nyer... Természetesen ez az ország minden bajának az oka, még a gyermekek ellen elkövetett bűntettekről is Orbán tehet. "Ahol érinthetetlen kaszt létezhet, ott lesznek portyázó pedofilok is." - írja a…..
MEDVE1978 2024.02.19 11:47:05
Folytatás:

"Von der Leyen évek óta vezéralakja azoknak a szarháziaknak, akik tönkreteszik Európát. "
Ez azért vicces, mert Von der Leyent részben a FIDESZ EU frakció szavazata tette EU Bizottsági elnökké. Méghozzá azért, mert Manfred Weber összeveszett Viktorral és ki akarta záratni a EVP-ből. Így a FIDESZ kiállt Weber mögül és beállt VDL mögé.

Von der Leyen egyébként Merkel nagyon gyenge másolata. Igazából pont ugyanannyira "reakciós" politikus, mint Merkel, de hiányzik belőle Angela tehetsége, karizmája, autoritása. A politikai karrierje során sem csinált semmi jelentőset. Merkel 2014-2015-ben felismerte, hogy a jólétben élő Németországban, ahol egyre több a bevándorló, a középre húzás az érdemi stratégia, így tud majd stabilan kormányozni. Több ilyen húzása is volt, az atomerőművek bezárásával óriási gazdasági hiba árán vett középre húzó, zöld kérdésekre érzékeny szavazókat, a Wilkommenskulturral pedig ugyanezt csinálta a szociálisan érzékeny német szavazókkal. Politikailag ez zseniális húzás volt, persze az ára nagyon magas.

VDL pont ebbe a mintába illett, mindig is jellegtelen, középre húzó politikus volt. Kicsit az jut az egészről eszembe, amikor a magyar urak Mátyás helyett Dobzse Ulászlót hívták meg a magyar trónra. Az EP is így volt ezzel, kellett egy konszenzusos jelölt, aki nem túl erős, nem túl autonóm. VDL kapóra jött, ráadásul nőről van szó, így lehet ünnepelni a modernséget, progresszivitást stb.

Orbán persze döntően nyert VDL-el, ezt nem szabad elfelejteni. Hogy mit nyert? Ha Weber lett volna az EUB elnöke, akkor vélhetően már 2020 tájékán nyomja a jogállamisági kritériumokat, sokkal gyorsabban, mint VDL. Viktor vélhetően így 1-2 évet biztosan nyert, illetve a most feloldott zárolások esetében is nehezebb dolga lett volna Weberrel, aki immár kifejezetten ellensége.

Ukrajna esetében ez már egy nagyon erősen lerágott csont. Katonailag ez egy olyan befagyott konfliktusnak tűnik, amin mindkét fél még elnyammoghat hosszú évekig.

Azt mondják, hogy a háború a politika "meghosszabbítása", egy háborút csak értelmes politikai célok mentén érdemes elindítani. Ebből a szempontból meg lehet nézni, hogy milyen céljai vannak és voltak a különböző feleknek:
1. Az ukránok. Az ukránok az elején reagáltak, nyilvánvalóan a céljuk a 2022 előtti status quo visszaállítása volt. Természetesen ezt nem deklarálták, de az talán egyértelmű, hogy az első pár hónapban, amikor az oroszok majdnem körülzárták Kijevet, meg a Krím irányába foglalták el a tengerparti sávot, kiegyeztek volna egy ilyen megoldással. Ezt követően a tavalyi évben váltott Zelenszkij a totális politikai célra: Ukrajna teljes egészének, így a Krímnek és a Donbassz-i területeknek is a visszahódítása a cél.
2. Az oroszok. Az oroszoknál a politikai cél többször változott. Az első két katonai fázis célja egyértelműen Janukovics visszaszállítása és bábkormány felállítása = Ukrajna az oroszbarát táborba való visszaintegrálása volt. Az első fázis az ukrán vezetés likvidálása és Kijev kulcspontjainak desszantos akcióval + katonai konvojokkal megszállása volt. Ez kudarcot vallott, mivel a reptereket nem tudták az ejtőernyősök elfoglalni. A második fázis Kijev körbezárása és így a megadás kikényszerítése lett volna, de az ukránok ezt is megakadályozták. Ezt követően a tanácstalanság után jött a harmadik fázis: az előrenyomulás a Dnyeperig lett volna, ami gyorsan meghiúsult. A negyedik fázis a szárazföldi összeköttetés volt a Krímmel, ami sikeres volt. Az ötödik Odessza elfoglalása és az ukránok elvágása a tengertől, ami szintén sikertelen maradt. Itt kb. 2022 végén, 2023. elején tartunk. Ettől kezdve nincsen igazi nagy erejű orosz offenzíva, az oroszok beálltak folyamatos védekezésre és lassú felőrlésre, előrenyomulásra néhány ponton.

Kérdéses lehet ennek megfelelően a politikai cél. Azt a célt, hogy Ukrajna visszakerüljön az orosz táborba, szerintem feladták. Maradt a destabilizáció és a jelenleg elfoglalt területek megtartása. Ebből az is látszik, hogy ha az ukránok felajánlanák jelenleg a fegyverszünetet, az oroszok valószínűleg elfogadnák azt. Bár ez nem a nácitlanítás, amit Putyin meghirdetett, de az állami propagandagépezettel el tudna adni egy fegyverszünetet.

A kérdés, hogy mi a jó Európának és Magyarországnak. Ukrajna rengeteg pénzbe kerül és még rosszabb lesz a háború után, mivel egy "failed state", ami ráadásul romokban hever. Nem nagyon látok itt jó választási lehetőséget. Ha jelenleg kihúzzuk a dugót és az ukránok nem kapnak pénzt, akkor fegyverszünetet kötnek előbb-utóbb, többnyire a jelenlegi határokkal. Ezt követően Zelenszkij vagy aki az utódja rekordidő alatt terem majd Brüsszelben és veri az asztalt, hogy kéri a pénzt az újjáépítésre. Közben az oroszok hátradőlhetnek, modernizálhatják a hadsereget, ami akár 5 éven belül valamerre újabb támadást jelenthet, mivel a Putyin rezsim instabil és csak terjeszkedéssel tudja már ezt leplezni. Folyt köv
MEDVE1978 2024.02.19 12:02:46
@Boldeone2:
Mint zsidó gyökerekkel rendelkező ember nyugodt szívvel tudom neked mondani, hogy rémeket látsz. Orbán nem antiszemita, ahogy Orbán nem is cigányellenes.

Viktort egyedül csak a hatalom és a pénz érdekli, illetve az önképének a része, hogy ő a magyar nemzet boldogulásáért teszi mindezt, számára előbbiek csak eszközök az utóbbihoz. Ezt el is hiszi neki a szavazótábora. Mindez nem jelenti azt, hogy ha érdeke azt kívánja, akkor tegyen cigányellenes (erre már volt példa) vagy zsidóellenes (még nem volt) kijelentéseket.

Az, hogy Soros zsidó eléggé mellékes, még ha a plakáton erre rá is játszottak volna. Viktor úgy van vele, hogy ha még emiatt is utálják Gyuri bácsit, hát legyen. Nem ő az első politikus, aki a szélsőségeknek is játszik.
Olvasgattam Pottyantóssy Edina rajongóit. Még pár órával a meghirdetett tünti előtt. A kedvencem a "lélekben ott leszek, de éppen halaszthatatlan tv-nézésem van Szegeden" típusú kommentek mellett a "Londonisztában élek, remélem sikeretek lesz, mert már alig várom, hogy haza költözhessek" típus.…..
1.Szelet vetettek, vihart aratnak Általános tapasztalat, hogy ha valamilyen csoport agresszív stílust alkalmaz másokkal szemben, akkor az előbb-utóbb valamilyen módon visszaüt. Konkrétan a célszemélyek megelégelik és ténylegesen „visszaütnek” valamilyen formában, felveszik a kesztyűt. Valójában ez…..
MEDVE1978 2024.02.15 11:11:45
1. Az EU-val való viszonyban az az elkeserítő, hogy a ló két oldalát járjuk meg. Emlékszem anno a szoci kormányra, annak idején EU-s projekteket valósítottam meg. Volt pár egyeztetésünk ellenőrző szervekkel. A magyar ellenőrzők, vezetők pápábbak akartak lenni a pápánál is. Mi legyünk a legjobbak, a legszigorúbbak, mindenben az EU véleménye a mérvadó, a nyugati mainstream vélemény a helyes. "Lefeküdtünk" az EU-nak, önérdeket nemigen érvényesítettünk egyáltalán.

Aztán jött Viktor, aki skála másik felére billentette át rögtön a mutatót. Maximális önérdekérvényesítés és részben sajnos buta csalások. Holott az EU rendszereket mindenki kihasználja, nem kell álszenteskedni vagy bevenni ezt a nyugati országoknak. Csalás is van bőven, meg átirányítás olyan célra, amire igazából szüksége van az adott országnak, meg korrupció is.

A ló másik oldalán vagyunk politikailag is. Viktor persze élvezi ezt az "antikrisztus" szerepkört, azt, hogy a mainstream brüsszeli politikában ő a gonosz. Ugyanakkor kérdés, hogy mikor "inflálja el" a vétót, mikor tűnik már az ellenkezés sima dacos kisgyerek hisztinek és mikor veszik még komolyan.
A közelmúltban már eléggé úgy tűnt, hogy elszórakozza Viktor a zsarolási potenciált. Egyszerűen túl sok bagatell ügyben fekszik keresztbe Magyarország. Az akármilyen pátriárkát nem kellett volna levenni a listáról, nem kellene minden huszadrangú nyilatkozatnak mindenféle kisebb ideológiai vagy érdekbeli okból keresztbe feküdni.

2. Túlzott vagyoni koncentráció. Ez maga a NER, már sokszor leírták ezt. A különbség nem túl nagy ahhoz képest, amikor a vagyon multinacionális cégek vagy külföldi aktorok kezében van. A NER ugye "magyar", de a hátrányai is nagyon erősen ismertek (kontraszelekció, versenyképtelenség, mert az érvényesülés záloga a politikai kapcsolatrendszer, nem pedig a termékek versenyképessége).

Önmagában nekem a részvételi kapitalizmus életképessége is kérdéses. Részvételi kapitalizmuson olyan tartós kapitalista rendszert értek, ami képes széleskörű jólétet fenntartani a középosztályoknak. Persze erre vannak példák a gazdag nyugati államokban vagy a skandináv jóléti államokban, de ezek általában speciális világgazdasági helyzettel párosul, ez teszi részben lehetővé.

A társadalmon belüli túlzott vagyoni különbségek általában robbanáshoz vezetnek történelmi perspektívában. Ha túl nagy a feszültség egy rendszeren, akkor berobban a szikra és anarchia / forradalom lesz. Ez ilyen egyszerű, a másik alternatíva az elnyomás egy ideig, de az is limitált.

Folyt. köv.
MEDVE1978 2024.02.15 11:40:38
A semlegesség ideája. Nem vagyunk semlegesek és ezt nem is sikerült soha vagy talán 1000 éve megvalósítanunk. Ez nem véletlen. A semlegességhez katonailag védhető határok kellenek, ami nekünk Trianon óta nincsen. Magyarország egy nagy alföld benne néhány kisebb hegységgel és dombokkal.

Amikor az őseink letelepedtek a Kárpát-medencében, na akkor semlegesek voltunk egy pár évtizedig, másfél évszázadig. Utána már Géza felismerte, hogy nem lesz ez így jó és a keresztény nagy szövetségesi rendszerbe integrált minket. Onnantól kezdve volt négy jó évszázadunk, de akkor se voltunk semlegesek, mert a keresztény ügyek mellett avatkoztunk be, harcoltunk.

Katonai szempontból tehát esélytelen a semlegességünk, csak különleges feltételek mellett tudott volna bekövetkezni. Mint pl: Ausztriával, két rivális tömb találkozásánál, úgy, hogy mindkét tömb számára előnyt jelentett, illetve nagyon jól védhető volt. Katonailag szintén kitűnően védhető Svájc vagy a skandináv országok, ezért náluk a semlegesség értelmezhető opció.

Politikai tömb szempontból szeretnénk semlegesebbek lenni és kikacsintani a nem come il faut országokra. Ez önmagában nem rossz, sok pozitívumot hozhatna az országnak, ha nem balekként csinálnánk. A kínaiakat lehet használni, ugyanakkor nagyon okosnak kell lenni, mert a kínaiak akarnak téged használni. Tehát a Belt and Road initiative, ami a kínai pénzeszsák nagyon sok országban hozott már magával óriási kínai befolyást, nagy kamatterheket vagy államcsődöt. Viszont nekem úgy tűnik, hogy a NER elővigyázatlanul veti magát rá erre a pénzforrásra is.

5. Diktatúrát senki sem akar igazából, legalábbis a ma emberében az, hogy a szabadságjogait tudatosan feladja, nem nagyon merül fel. Ez igazából nyugatra igaz, a keleti autokráciákban van olyan tendencia, amelyben átlagpolgár is tudatában van annak, hogy ő feladja a jogait annak érdekében, hogy a nemzet dicsősége eljöhessen. Ilyen például Kína. A szélsőjobb szavazói sem akarnak diktatúrát szerintem, csak azokra a hívószavakra felelnek, amelyek a mindennapi életüket érintik és amelyeket a mainstream pártok nem képesek átérezni. Mit mond az AFD? A bevándorlókra panaszkodik, arra, hogy a németek keveset keresnek, sok a rezsi, haldoklik az ipar a különböző külső tényezők (zöld fordulat, energiadrágulás) stb. Ezek azok a kérdések, amelyeket a mainstream politika nem tematizál vagy azért, mert tabuk (bevándorlás) vagy azért mert programja valamelyik pártnak.
Itt visszacsatolok ahhoz, amit a vagyoni különbségekről írt a szerző. Ma a vagyoni különbségeket, a szociális feszültségeket elsősorban a szélsőjobb tematizálja. A szélsőbal nagyjából eltűnt erről a térfélről, mivel a kommunizmus globális kudarca megmutatta, hogy nincsen közvetlen rendszeralternatíva, illetve a maradék szélsőbal woke-á alakult.

Folyt köv
    Még meg sem jelent Tucker Carlson Putyinnal készített riportja, az EU néhány politikusa máris őrjöngeni kezdett, mondván: az újságírót szankcionálni kell. Még az is felmerült, hogy ki kéne tiltani az unió teljes területéről. (Orbán Balázs azonnal lehűtötte a kedélyeket, posztjában utalva rá,…..
MEDVE1978 2024.02.10 18:51:20
@GyMasa:

A kínaiakat demográfia szempontjából sürgeti az idő. Egyszerűen a 2030-as évekre már túl öreg lesz az a korosztály, ami eddig a gazdaságot vitte, hasonlóan az a korosztály is, aki katonaként behívható. Sok minden szól egyébként amellett, hogy Kína háborúval vezesse le a feszültséget. A társadalomban óriásiak a feszültségek, az egykepolitika miatt fiatal korosztályokban 10%-al több a férfi, akik nem jutnak nőhöz. Lakáshoz jutni önerőből a nagyvárosokban szinte lehetetlen, ugyanis a korábbi években mindenki az ingatlanlufit fújta. Ez vezetett az Evergrande csődjéhez is, amit a kínai kormány nagyjából úgy kezelt, hogy újabb óriási összegeket öntött a piacra. Ugyanakkor tavaly óta már tüntetések is voltak Kínában, ami arra mutat, hogy folyamatosan nő a szociális feszültség. A kínai társadalmi szerződés úgy néz ki, hogy a mindenkori császár (most Xi Jinping) bölcsen és jól kormányoz, ami a nemzet felvirágzásához vezet. Cserébe az átlag kínai elfogadja a viszonylagos elnyomást, a kommunista párt korrupcióját és a temérdek munkát. A kínaiak úgy vannak kondicionálva, hogy ehhez dolgoznak látástól vakulásig: a gyárakban 6 napon át van 12 óra meló, a vasárnap szabad. A probléma akkor van, ha már nagyon úgy látszik, hogy a rendszer nem működik. Ez történt a XX. század első felében a különböző hadurakkal, egészen CSang Kaj Sekig és Maoig. A keleti filozófia lényege ebből a szempontból az, hogy te akár takarító vagy is, lehetsz a társadalom értékes fogaskereke, ha jól látod el a feladatod, jó életet élsz. Ha nem és szégyenbe kerülsz, a közösség megítél, lenéz, az borzasztó. Ugyanez igaz a vezetőre, császárra is.

Kínának nagyjából két lehetősége van jelenleg:
1. Megtámadja Tajvant vagy egyéb háborút kezd (bár másnak nem nagyon van előzménye, értelme). Ez még egyesítheti a nemzetet + levezethet társadalmi feszültséget.
2. A kommunista párt folytatja az elnyomást, egyre durvábban, keményebb eszközökkel. A növekedés viszont folyamatosan csökken és az ingatlanos piramisjáték előbb-utóbb beomlik és az belső zavargásokhoz, erőszakhoz fog vezetni.

Az érme másik oldala az, hogy Tajvan nagyon nehezen elfoglalható. Katonailag szinte bevehetetlen, akár még USA segítség nélkül is. A helyzet nagyon egyszerű. Van egy sziget, a közepén egy hegyvonulattal, ahol a légibázisok és bunkerrendszerek vannak. Ide vissza tud húzódni bármikor a hadvezetés vagy a hadsereg egy része és a végtelenségig tudja tartani magát a terepviszonyok miatt. A partszakaszok egy része sziklás, ott nem lehet partra szállni. Van 3-4 szakasz, ahol partra lehet szállni, viszont a tajvaniak nem hülyék, azokat telerakták védművekkel, hogy ha jön az ellenség fel tudják tartóztatni. Újabb problémát képeznek a csipgyárak. A kínaiaknak az lenne az igazi üzlet, ha ezeket kevés károsodással tudnák elfoglalni, de nehéz elképzelni, hogy ez hogyan sikerülhetne. Ha viszont megsemmisülnek, akkor a világ csiptermelésének gyakorlatilag annyi és a teljes világgazdaság megborul. Ez olyan mértékű bukás lenne, hogy az USA sem keresne rajta, mert a teljes világgazdaság szenvedne.
MEDVE1978 2024.02.14 09:59:00
@G. Nagy László:

" kormányoldal két kulcsfiguráját feláldozta, annyira fontos számára ez a kérdés. A kormány évek óta elviseli az EU basztatását a gyermekvédelem miatt, annyira fontos számára ez a kérdés."

Érdekes ez a mostani helyzet. Az ellenzéket tökéletesen megértem, mert úgy érzékelik, hogy most rés nyílt a pajzson, meztelen a király. És ez nem Novák vagy Varga, hanem Orbán. Az egészen még egy kis olaj Varga volt férjének a kiállása.

Persze ez az egész, mármint, hogy a FIDESZ vagy a NER nem egy monolit, hanem egymással versengő kiskirályok, akarnokok, karrierpolitikusok, bűnözők, hazafiak, sőt szakértők összessége, az csak annak meglepő, aki nem figyelte a rendszert. Egy Varga Mihály, Navracsics teljesen más kategória, mint mondjuk egy Németh Szilárd és ismét teljesen más, mint mondjuk egy Lázár János, egy Rogán Antal vagy egy Völner Pál. Az egészet átszövi a laza szövetségesek hálója is: egy Hernádi, egy Pintér Sándor vagy egy Csányi Sándor nincs olyan erős függő viszonyban a miniszterelnöktől, mint mondjuk egy Nagy Márton vagy egy Tuzson Bence, hanem autonómabb hatalmi centrum.

Ezek a frakciók mindig is harcoltak egymással befolyásért, pénzért és hatalomért, és mindig is volt "becsületesebb" része, no meg gátlástalanabb része. Magyar Péter szavaiból is kb. ez tűnik ki, hogy a jó király ül az egész felett, akiért a lovagok életüket adják, de a másik földesúr / lovag egy gátlástalan szemétláda.

Láthatólag Magyar úgy gondolja, hogy Novák Katalin és Varga Judit lemondását Rogán szervezte meg és hangolta össze, egyszerűen "beáldozva" az érintetteket és utána lekapcsolva róluk a kormánypropagandát. Ez szinte 100%, hogy nem így van és nem is hiszem, hogy Rogán egy fajta Grima Wormtoungként súgta Orbán Theoden király (Gyűrük Ura hasonlat) fülébe, hogy Katalint és Juditot áldozzuk be.
Itt biztosan Viktor döntött, ez az ő reszortja és egyébként is az ő stílusa. Nem mintha Rogán kezében kevés hatalom lenne, gyakorlatilag a KESMA-val és a kapcsolt sallangokkal (TV2, közmédia, Megafon stb.), valamint a közéletben kevésbé ismert NKOH-val (ez egy szervezet, amihez gyakorlatilag az összes állami támogatásból működő cég köteles kommunikációs és rendezvényszervezési feladatait becsatornázni, hogy csak az ő szállítói hajthassák végre a feladatot - Rogán által kontrolláltan). Viszont Rogán egyértelműen kicsi egy ilyen döntéshez.

Itt Viktor volt az, aki szimplán beáldozta Novákot és Vargát. Ami ugye alapban a megfelelő döntés volt, legalábbis Novák esetében (Varga szerintem már túlzás), de talán kicsit túl gyors. Az ember azt várta volna, hogy lehet Nováknál magyarázat, ami húzza a dolgot. Én igazából olyasmit vártam, hogy a kegyelmi előkészítő bizottság hibázott, neki pedig nem állt rendelkezésre az összes információ. Egy ilyennel lehetett volna kicsit maszatolni és lemondani vagy egyáltalán így kommunikálni, mivel valószínűleg ez is volt a helyzet. Viszont Viktor döntése az lett, hogy kasza és még Vargát is elérte, mint ellenjegyzőt.

Ugyanakkor az ilyen gyors mészárlás sokkolta a FIDESZ politikai gárda egy részét. A személyes ismeretségi körömben is van olyan FIDESZ másodvonalas ember (tehát nem kifejezett politikus, de ismeri a miniszterelnököt), aki besokkolt ezen. Az ok pedig a következő: a FIDESZ-nek ez a hívjuk így, szakértői gárdája is olyan, hogy zömében hisz dolgokban. Mondjuk elsőként abban, hogy OV jó irányba viszi az országot, másrészt meg magyar nemzeti azonosulása, érzelmei vannak, végső soron az ország boldogulását szeretné. Látja a stikliket, de számára a NER a beharangozott eszköz az ország felemelkedéséhez, aminek ez a mellékhatása. Nos Novák pozíciójánál fogva is egy normálisabb, kevésbé politikus, emberarcúbb és annak mutatott ember volt, akit Viktor felkért köztársasági elnöknek. Ez a legmagasabb kérés ilyen körökben, de számos ilyen van még. Van olyan ismerősöm, akit felkértek X hivatal elnökhelyettesének, mert a "legmagasabb szintről" mutattak rá. Ilyenkor nagyjából két lehetőség van, vagy elvállalod vagy kiestél a NER-ből, nincs olyan, hogy a nagyfőnöknek nemet mondasz. Viszont ez nyilván egy kiszolgáltatott helyzet, lehet, hogy az érintett hulla fáradt, romokban a magánélete, egészséges stb. Tehát ennek a "közszolgálatnak" erősen ára van. Ha valaki megfizeti ezt az árat, utána pedig azt tapasztalja, hogy egy hozzá hasonló hű katona (Novák és Varga) rekordidő alatt válik "nélkülözhetővé és eldobhatóvá", azt ez rettenetesen frusztrálja. Ezt valamilyen szinten a FIDESZ szavazóbázis is látja és meghökken rajta.

Persze az egész már lecsengőben van. Itt lesz a következő gumicsont, Rogánék gyorsan találnak majd valami újabb botrányt. Ma láttam, hogy valami Klubrádiós ember lekurvázta Novákot és Vargát, na abból is vihar lesz.
MEDVE1978 2024.02.14 13:13:10
@Boldeone2:

"Schiffer narratívája érdekes volt a Hír TV- ben tegnap. Szerinte Novák már útban volt külpolitikája miatt Orbánnak, pl Ukrajna kérdésében kezdett egy teljesen más narratíva szerint politizálni, mint a rezsim.

Magam is úgy látom, hogy Novák Kata kezdte magát és a feladatát egyre komolyabban venni, kezdett saját autoritást felépíteni, ezt pedig már Orbán nem tűrhte neki."

Ez szerintem hamis narratíva. Ez egyszerűen a jó zsaru, rossz zsaru volt. Novák megkaphatta azt a feladatot, hogy ő "Ukrán barát" és szalonképesebb, ha úgy tetszik puhább narratívát képvisel, mint Orbán. Egyértelműen az látszik szerintem, hogy Novákkal "szoft" diplomáciai kérdésekben ment a NER előre. Orbánt nem lehetett küldeni Zelenszkijhez számos okból, küldték őt. Orbán nem nyilatkozhatott ukrán barát dolgokat, megtette ő. Ez illett a hagyományos, empatikus női családanya szerephez is, amit képviselt.

Orbánnak soha nem is volt a túlzott konfliktus az EU-val vagy a NATO-val. Éppen ezért jó ehhez a kicsit Kállay-kettőshöz egyik oldalról Orbán, aki a nyitottság arca kelet felé és Novák, aki nyugat felé. Hasonló figura miniszteri posztban Navracsics Tibor.
Nováknak saját hatalmi központként való kialakulását, illetve önálló erős hatalmi központként kialakulását feltételezni túlzás. Kicsit Sztálin mondása jut eszembe róla: Hány tankja van a pápának? Ebben a felállásban Novák a pápa és Orbán mögött áll minden tank.