Regisztráció Blogot indítok
Adatok
concret

0 bejegyzést írt és 1923 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Még mindig több idő van hátra a következő parlamenti választásig, mint amennyi eltelt az előző óta: a 2022-es tavaszi választással kapcsolatos spekulációk, forgatókönyvek nyilván nagyon koraiak. Ugyanakkor 2019-ben mégis megláttunk valamit abból az útból, amely a nem is annyira távoli jövőbe…..
concret 2019.12.13 15:29:45
@6.Lenin: Az erősen korlátozott hatáskörű és intézményeitől megszabadított önkormányzatoktól a lakosság nagy csodát persze nem vár, mert nem is várhat. Ha sikerül botránymentesen működni, és esetleg némi javulást elérni a lakossági kapcsolattartásban, akkor már szinte teljesítették is az elvárásokat. Pénz és hatáskör híján ennél több nem várható.

Az ellenzéki vezetésű települések veszélyes terepet jelentenek a Fidesz számára: ha történik fejlesztés, az megfelelő kommunikációval a helyhatóságra is jó fényt vet, de ha kiéheztetnek egy települést, akkor pontosan tudható, hogy személy szerint ki a felelős érte (aki egyszemélyben minden fontos dologról dönt).

Az újabb pártok több-kevesebb mértékben képesek innovatív eszközöket bevetni a politizálásban, a régebbiek (különösen az MSzP és a Fidesz) láthatóan kezdenek elszakadni a kor változásaitól. A tartósan domináns pozícióba került Fidesz számára a 2018-19 es év fordulója volt sikereinek a zenitje, a centrális erőtérben alkalmazott eszköz sikerének a tetőpontja:

a kizárólag saját tábor egybentartásának-mobilizálásának a csúcssikere.

Jellemző, hogy számszerűen az önkorm. választás egyszerre volt a mozgósítás netovábbja és egyben annak bukása is: hiába szerezték meg jelöltjeik a valahai legtöbb szavazatukat, az együttszavazó ellenzéki polgárok száma fölülmúlta azt.

Igaza van Kósának: nem a kampánystratégia kivitelezése volt a hibás, hanem (a centrális erőtér utáni helyzetben) maga a stratégi a mondott csődöt.

Márpedig a Fidesz 9 éve nem is mindig annyira a kormányzás, sokkal inkább maguknak a választásoknak a sikeréről szólt.

Szóval, hiába van a kormányos a helyén, most bizony stratégiát kellene váltani. Mégpedig a legnehezebb módon: úgy, hogy a régi törzstábor ne morzsolódjon le, és közben újakat begyűjteni. És a megszokás, a rutin is nagy úr. Nehéz valamiről (pl kommunikációs módszerek-eszközök) váltani, ha eddig sikeres volt, nehéz elhinni, hogy ezután máhogyan kell, pláne, ha még a központ is hezitál, próbálkozások vannak, de semmi sincs kikristályosodva.

És 2022-nek nem lesz főpróbája. Élesben megy majd a játék, egy meglehetősen új helyzetben. Nem számítok nagy áttörésre, de egy valami szinte biztos: már reálisan sem a kétharmad, hanem a sima többség lesz a versengés tárgya.

És ez az elmúlt évtized után már önmagában döntő fodulat.
concret 2020.01.27 18:56:01
@6.Lenin: Bizonyos fokig egyet kell, hogy értsek (jesszus!).

De más árnyalattal élve. A "zsigerek lettek megszólítva": akiket egyértelműen a szélsőséges indulatok ezérelnek (rajongás, gyűlölet) ők szerintem mindig, minden szavazásra elmennek. Számukra nélkülözhetetlen élmény egyrészt valaki mellett, másrészt valaki-valami ellen szavazni - a kettőnek a jelentősége szerintem nem szétválasztható, és talán két tábor (Fidesz, óbaloldal) kemény magjára is hasonlóképpen igaz.

Bármennyire is szereti ez a két tábor a kétpólusúságot sugallani, van szavazó rajtuk kívül is a pályán, nem is kevés. Vagyunk ugye mi, különböző színárnyalatú liberálisok, meg hát az innen-onnan leszakadozottak, elég sokfélék.
Közöttünk is nagyon sok a protestszavazó, de sokan közülünk finnyások is vagyunk, nem adjuk bármihez a szavazatunkat.

Nem tudom, mit lehet kiolvasni egy részben aláírogatott választói névjegyzékből, hiszen az alapadatokon kívül (név, cím, talán szem.szám) nem tartalmazhat semmit. Nincs ott a pogár pártállása, pláne az aktuális voksát nem láthatod. Körzetenként sem hordoz semmilyen informácit sem. Csakis az összegzett adatok az érdekesek, amiket a választás.hu-n megnézhetsz: ez tökéletes nagymintás véleménykutatás az adott körzet összességéről.

Én szavazatszámláló voltam egy zuglói szavazókörben. Kombinációs típusonként láthattam egy adott körzet szavazólapjait, nagyon érdekes volt (hogyan szerepeltek a szavazólapokon a főpolgi, kerületi polgi és az egyéni képviselőre adott szavazatok - illetve azok részleges hiánya). Ez persze mutat valamit az adott liberális színezetű kertvárosi körzet aktuális politikai állapotáról. Sokatmondó volt, ahogy Zuglóban egyetlen körzetben sem tudott a Fidesz győzni, holott 5 évvel korábban is volt ellenzéki alternatíva - mégsem éltek vele ilyen egyöntetűen a polgárok.

Ami kétségtelen: továbbra is egyértelműen a Fidesz és persze Orbán Viktor kezében van a politikai cselekvés lehetősége. És nem pusztán a saját szavazók aktivitását elérendő, hanem a kormányfő hat elsősorban az ellenzéki szavazók majdani aktivitására is, persze fordított értelemben (mennyire teszi számukra fontossá a protetszavazást). Ami talán változott az utóbbi években: újra van ellenzéken belüli választék, nem is kevés, ám két pártot leszámítva (Mihazánk, MKKP) komolyan vehető kooperációs potenciállal.

Igen, mindkét év érdekes lesz (az utána jövőről nem is beszélve). Én határozottan Török Gáborral értek egyet, csak koromnál fogva jobban a múltban gyökerező definiálással:

- vannak MSZMP eredetű pártok, amelyek továbbra is birtokolnak bizonyos szavazói tábort, éa
- vannak a demokrácia korszakában született pártok, akik harmadik alternatívát (alternatívákat) kínálnak a múltban gyökerező két pólus pártjaihoz képest.

Kényszerházasság ez a javából, aminek a politikai modellje még a tök hibás 1994-es koalícióban gyökerezik, annak ellenére, hogy a harmadik pólus pártjai (amik között szintén nincs túl nagy elvi egyezőség) egyszeűen megörökölték ezt a helyzetet: végtelen hatalmi centralizációjával a Fidesz tolja át őket a frontvonalon túlra.

A sors sokadik fintora, hogy a két múltból ittmaradt szereplő szándékai most is párhuzamosak: ahogyan Gyurcsány "okkupálni" próbálja a tőle függetlenül mozgó ellenzéki riválisait, már megjelentek a Fidelitas ragasztgatta, Momentum arculatú plakátok az egyetemek környékén Gyurcsány Ferenc portrájával, mint fő mondanivalóval ("Gyurcsánnyal megcsináljuk"). Szerintem a 2022-es OGY választás eredményei nem kis részben azon fognak múlni: mennyire tudnak a nem óbalos ellenzéki erők egyensúlyozni a keskeny és sikamlós pallón a teljes összeolvadás és a távolságtartás szirtjei között úgy, hogy fenn tudják tartani az ellenzéki szavazók hitét a korrekt választási szövetségben, a kormányváltás ígéretében.
A cím kicsit megtévesztő: a múltról szerencsére többet beszéltünk, mint a beláthatatlan jövőről. ..
concret 2019.05.22 20:03:40
@MAXVAL bircaman közíró: Panta rhei

A jóslatod nyilván kívánságalapú, bár belátom, így van ezzel mindenki.
Csakhogy:
A jelen mindig az erős győzteseké, a jövő viszont a változásra váróké. Már csak a változás iránya az érdekes :)
concret 2019.06.08 13:17:02
@MAXVAL bircaman közíró:

Nem is volt összességében rossz, bár utólag még jobban kidomborodik, hogy a vágyaid a realitás fölé kerekedtek.

A Momentum eredménye önmagáért beszél. Én tisztában vagyok a Fidesz 50% körül billegő népszerűségével (nem lehet elvitatni), ám az, hogy gyűlölöd a liberalizmust, még nem teszi nem létezővé a magyar liberális szavazói kört.

És van egy jóslatom, amiben érvényesül kettőnk teljesen ellentétes jövőbeli várakozása:

A Momentum bizonytalan bejutási esélye sok liberális szavazót vagy távol tartott a választástól, vagy egyéb pártokra (MKKP, DK, netán MSzP) szavaztak. Különösen a DK élvezhette sok befogott orrú liberális szavazatának a megszerzését.
A Momentum, ami nem deklaráltan liberális, de önmagát a centrumba helyezve nem is tagadhatja meg a kapcsolódását - minden gyűlöleted ellenére - bebizonyította létének jogosultságát a magyar politikai palettán. Ha pedig valaki megszerzi az esélyesség közértékelését, annak új szereplőként valós növekedési poltenciálja van. Hiszen ha csak annyit ér el, hogy begyűjti az eddig kallódó vagy passzív liberális szavazókat, már érzékelhetően növekedni fog.

A jövő mindig a teljes bizonytalanság ködében van előttünk. De aki elégedetlen a jelennel, annak stabil reménye a változás bizonyossága.
A 2019-es EP-választás előtt a korábbiaknál talán világosabban lehet látni, hogy Magyarország politikai értelemben sziget lett az Európai Unióban. Nincs még egy ország, ahol ennyire lefutott, belpolitikai értelemben szinte tétnélküli lenne a választás, ahol akkora fölénnyel nyerne a győztes, mint…..
concret 2019.05.23 15:00:48
@sas70: Így van.
Sőt, még visszaesés sem kell. A tartós stagnálást az emberek elszegényedésként érzékelik (1-2 ember helyzete mindig javul a környezetükben).

Nem a jövőképedet vitatom, inkább a jelen helyzetértékelésed látom kicsit érzelmi alapúnak.

Nekem van 11 vidéki dolgozóm (építőipar). Sosem menek el szavazni. Ismerem a családjukat, a környezetüket. A velük élő értelmiséget (tanárok, orvos, önkormányzatosok stb). Nem mondom, hogy totál reprezentatív vidékismeretem van, de az a 8 millió ember, az nagyon más. Abban erős Orbán. Nehéz lesz kihüzni alóla a szőnyeget.
concret 2019.05.23 15:08:47
@Kivlov: N látod, itt a tévedésed.

Egy pártra dolgában nem az a kompetens, aki kevésnek találja őket. Akkor lenne negatív szavazat is, mínuszos - érdekes lenne.

Szóval vagy prefrálsz valakit, és szavazol rá, vagy a véleményed haszontalan, mert hatástalan.

Persze, elmondhatod, kb így:

Én pl nem szeretem a kelkáposzta főzeléket, de kit érdekel ez? Ettől még nem termesztenek kevesebb kelkáposztát.
concret 2019.05.23 15:39:28
@Kivlov: Hogyne.

Ha lehetne, én adnék 2 db mínuszt a DK-nak.

Utána meg beprotezsálnám Ferit a Sas-kabaréba.
Pár nappal a választás előtt már mindenkit csak egy dolog érdekel: milyen eredményre lehet számítani vasárnap? A politikával hivatásszerűen foglalkozó közvélemény-kutatóktól és elemzőktől természetesen azt várják az emberek, hogy tudjanak válaszolni erre a kérdésre. A válaszadás képességével talán…..
concret 2018.04.04 16:36:13
@Timetogetawesome: Hát hiszen be voltak engedve.

Aztán meg elgyalogoltak az M1-esen.

Miért is maradtak volna: hogy a pestiek rettegősek legyenek?

Habonyi ízek ezek.
concret 2018.04.04 16:39:25
@Timetogetawesome: Amúgy megértelek.

Mindenki szeret elábrándozni, a vágyait jövőnek fölfesteni.

Ezzel együtt bejöhet, amit írsz. Meg az ellenkezője is.

A balos emberek is olyannak látják jellemzően a népet, mint amilyenek ők maguk. Te meg kontra.
concret 2018.04.05 00:15:10
@Timetogetawesome: Fantasztikus.

Hamarosan három tenger mossa.
Régóta meggyőződésem, hogy a politikusi beszédeket önmagukban értelmetlen elemezgetni. Teljesen felesleges olyan kérdésekről beszélni, hogy mennyi volt bennük az újdonság vagy hasonlók, mert csak egy dolog számít minden beszéd kapcsán: segítették az adott szereplő stratégiájánák érvényesülését, vagy…..
concret 2018.03.29 18:37:47
@Manyike: Tényleg nehezen prognosztizálható, mlyen változás(oka)t hozhat a szavazói részvétel növekedése.

Hogy mekkora és milyen összetételű a fidesztábor, azt elég jól ismerjük. Ők ugye lelkesedésből/sportból/hazafiságból el szoktak menni szavazni. Föl vannak spannolva rendesen, most is hozzák majd magukat - szinte semmi tartaléka rajtuk kívül Orbánnak.

Szerintem a balosoknak is elég objektív korlátai vannak, igaz, az ő szavazóik (kivéve a gyurcsányista szektát) elég tunyák tudnak lenni. Persze most Orbán őket is hecceli rendesen. Talán meríthetnek a plusz részvételből, de nem hiszem, hogy nagy arányban.

Az egyik meglepetéspárt a Jobbik lesz: persze közel sem a győzelemhez, még csak meg sem szorítják majd a fideszt, de ha 25% közelébe kerülnek, nyilván a legerősebbek lesznek a mai ellenzéki oldalon, nagyon meggyőző módon. Jelenleg azt nem látható, mit tudnak majd ezzel kezdeni.

Ha Isten kicsit megszánja a magyart, kerülnek be új pártok az Országgyűlésbe. 2010. óta nincs frissülés, pedig a régi pártok leváltásán kívül nincs semmi pozitív távlata az országnak. 2010-ben sem volt valószínű a 2 új párt bekerülése, különösen az LMP volt necces, mégis megtörtént. A friss pártok fölözhetik le a részvételi többlet jelentős részét, különösen a városokban - na persze, ott van inkább ismertségük. Az ő potenciális szavazókörüket mutatják legkevésbé a felmérések.

Aztán majd kiderül, mekkorát tévedtem.
concret 2018.03.30 18:44:14
@Manyike: Nem tagadom, a prognózisomat részben a vágyaim is alakítják. Lehet, Téged nem, de szerintem nehéz elszakadni a latolgatásokban a saját ízlésünktől.

A Jobbik esélyes értékelése nem az ízlésem szerint való. A szavazóikat (ha nem is értek egyet velük) el tudom fogadni. Akik 2010-ben kisprűzték a baloldalt a hatalomból, ugyan miért szerették volna meg őket utóbb? Nézd meg, hol esélyes a Jobbik: a szűken vett Borsodban, Szabolcsban, Kelet-Zalában (ma Dél-nyugat Veszprém megye) és Pesten: CSEPELEN! Lecsúszó régiók, ahol tarolnia kellene a baloldalnak. De nem képes rá: lengyel pályán mozognak, csak lassított felvételben. Az Mszp a 10%-kal küzd, a DK örökre beragadt az 5-10%-os tartományba. Középpártnak füllentik magukat, holott reménytelen kispártok. Meglevő médiájuk révén gusztustalanul presszionálják a kormányváltásban reménykedő (nem Jobbikos) szavazókat: "aki nem ránk szavaz, az a Fidesz szekerét tolja"! Közben Puch László aktuális alkujai igazából az agónia megnyújtását szolgálják.

Pedig mennyivel nagyobb teljesítmény 1-2 éven belül a nulláról 3%-ra jutni! Ott van a növekedési potenciál. Néha úgy érzem: a magukat balodaliként pozícionáló pártok keményebben rivalizálnak az újakkal, mint a kormányoldallal. Őket érzik kihívónak.

Ne érts félre: kormányváltást és új köztársaságot szeretnék. 2014-ben aktívan résztvettem a sajnálatos emlékű Összefogás kampányában (jobb meggyőződésem ellenére). Ha mindkét "balos" párt bejut, és a Fidesz kisebbségbe szorul, részesei lehetnek egy új államstruktúra kiépítésének. Kb ennyire vannak kalibrálva.
Lassan két hete lepte meg az egész országot a hódmezővásárhelyi időközi választás eredménye. Az ellenzéki pártok által támogatott független jelölt meglepő győzelme után sokan azt várták – a kormányoldalon és a kormányváltást kívánók között is -, hogy az ellenzéki pártok viszonylag rövid időn belül…..
concret 2018.03.09 15:25:52
@Kivlov: Hát, ahogyan fejlődik a Nagyfőnök személyisége, ez rövidtávon nagy gáz lenne, középtávon meg közelebb hozná a normalizálódást.
concret 2018.03.09 15:39:54
@diplomici: Ugye nem gondolod, hogy létezik DK Gyurcsány nélkül? Vagyis számukra az üvegplafon végleges adottság.

Szerintem a Jobbiknak ugyanúgy működik a maga plafonja. 8 év próbálkozása minimális sikert hozott, tökéletesen tipizálható, hol is tudtak balos szavazókat átcsábítani - ez a folyamat kifutóban. A nagyvárosokban (kivéve Északkelet-Mo) meg max a mai LMP riválisai, ez már önmagában bekorlátozza őket.
Minden ilyen ügyben elindul a demokrácia végéről szóló vita. Én pedig ahelyett, hogy szépen beállnék vagy ebbe a kórusba, vagy abba a másikba, amelyik kéjesen kacag és (a nyilvánvaló politikai megfontolás helyett) üzleti döntést emleget cinikusan, újra és újra megpróbálok - reménytelenül - érvelni…..
concret 2016.10.11 10:05:13
@bircaman maxval szerkesztő: Hasonlóan értelmetlen válasz, mint az előményei.
A Te válaszod (demokrácia = egyenlő szabad választás) pont olyan találó, mint a válaszod egyszerű tagadása.

Számos magyar demokrata úgy látja: ha vannak szabad választások, és azon biztosan az ő favoritja győz, akkor a szisztéma biztosan jó. De ha a dolog fordítva működik (biztosan a túloldal győz), akkor a szisztéma rettenetes. Nem zavarja őket, hogy ugyanazt a rendszert az eredmény függvényében teljesen ellentétesen látják.

Pedig valszeg mégis rendszerhiba lehet a dologban.
concret 2017.11.05 20:02:07
@timea knausz: Úgy tűnik: nem igazán.
concret 2017.11.05 20:05:31
@László56: Te nem csak tökkelütött propagandaszócső vagy, de úgy írsz, mint egy magyarul tanult német.

Bár az is lehet, az ilyesmit nem is emberek írják, hanem egy robot a propagandaminisztériumban.
törökgáborelemez 515. Nekrológ 2015.03.15 23:08:48
A politikai elemzés halott. Megölték. Megöltük. S még az sem biztos, hogy sajnálni kell ezért.  Az első érdem a pártoké. Ahogy egy nagyon fontos politikus nem is olyan régen egy háttérbeszélgetésen mondta: „igen, mi csináltuk, beküldtük az embereinket, akiknek a nevét sem…..
concret 2015.08.25 14:22:24
@korábban ulrike: Minden bizonnyal így (is) van.

Azért engedj meg nekem némi rasszizmust, nevezzük nevén a dolgot:

Az USA mégis csak európai gyökerű kultúrát képviselő nagyhatalom, angolszász (protestáns) jogi és etikai hagyományokkal. Nem mondom, hogy jól rendezi a világ dolgait, de ekkora befolyást elég nehéz kellő önmérséklettel gyakorolni. Ha az emberiség nagy kultúrköreit vesszük számon, számunkra még mindig az a legelőnyösebb, ha egy viszonylag "magunkfajta" hatalom a domináns.
Ehhez képest Kína legalább olyan fokú fennsőbbségtudatot hordozó civilizáció, mint a fehér világ. Csak amíg az europid bázisú hatalmak mostanra már valamelyest kinőtték az erőfölényből származó pozíció gyermekbetegségeit, Kína több évszázados sérelmi helyzetből támadt föl. Gyakorlatilag a szűk környezetére is komoly "imperialista" fenyegetést jelent, és még nagyon nincs kielégítve a birodalmi étvágya. Semmi tapasztalatunk sincs rá, hogy igazi (értsd: katonai-) szuperhatalomként hogyan viszonyulna más civilizációjú-bőrszínű országokhoz.

Elhiszem, hogy a mai kínai kommunisták már nem Mao vonalas követői. Én ennek ellenére aggódom miattuk. Nincs semmi problémám velük, mindez nem valami zsigeri előítélet a sárga emberrel szemben. De nem szeretném, ha olyan befolyással lennének mondjuk Európára, mint most az USA. Márpedig a játék tétje a világ fölötti hegemónia, kár valami közeli, csodásan békés világban gondolkodnunk.
concret 2016.07.16 11:48:32
"Ki, kinek is a terméke hazánkban ?

Mi még mindannyian, kivétel nélkül a kommunista uralom termékei vagyunk, ha tetszik nekünk, ha nem. Nemzedékeken keresztül romboltak hazánkban a kommunisták és ezt nem lehet egy-két kormányzati időszak alatt megváltoztatni."

A többes szám első személyben író propagandaosztály tipikus megfogalmazással szólja el, mi is a véleménye az alattvalókról:

"termékek"

László56 akár még tekinthető is terméknek, olyasfajta robotnak, aki igyekszik önmagát reprodukálni. A magyar társadalom jelentős része viszont nem termék.

És ennek a fő oka, hogy a kommunizmus szerencsére nem "nemzedékeken keresztül rombolt" nálunk. Sokan élték túl a kommunistákat, akik még az uralmuk kezdete előtt születtek. A családi tradíció a társadalom nagy részében töretlenül hagyományozódott át. A 40 év (László56 szerint nyilván 60 év) nagyon súlyos károkat okozott az amúgy sem makulátlanul egészséges társadalmi tudatunkban, de még az oktatás intézményrendszerében sem szakadt meg a kontinuitás: a tanáraink jelentős része (köztük a történelemtanárok is) gyermekként a '30-as években szocializálódtak. Mondhattak nekik bármit az egyetemen (pláne olyan oktatók, akik maguk sem hittek a hivatalos tananyagban). Nem véletlenül járja át mindmáig a magyar társadalmat olyan mélyen a Trianon-trauma, annak is a '30-as évekből megörökölt avítt, romantikus-irredenta tálalása.

Persze voltak, akiknél nem kellett generációkon keresztül átnevelni. Termékek lettek ők pillanatokon belül 1948-ban is, meg most 2010-ben is. A kommunista tankönyvek ugyanazt a németellenes szöveget nyomatták, mint most a fideszpropaganda.

Tényleg könnyű megismerni őket.

Izgalmas fejlemény: László56 válaszol! Pedig olyan szép hagyomány volt, hogy csak kinyilatkoztat. Azért ez csúszós pálya, nagyot lehet rajta pofára esni. Különösen ennyire alacsony intellektuális háttérrel.
concret 2016.07.18 19:48:23
@László56:
Tessék mondani, kérem: ez már a polgári demokrácia, vagy lesz ennél még rosszabb is?

Igen, tudom: ez a vicc valaha a frissen bevezetett kommunizmusról szólt, de annyira adja magát a párhuzam.

Meg az ilyen freudi elszólás: "szociális gazdaság" - szociális piacgazdaság helyett. Nem ugyanaz.
Matej Tóth - ő az első szlovák világbajnok az atlétika történetében! A 32 éves gyalogló nyerte az 50 kilométeres távot a kínai atlétikai világbajnokságon 3:40:32 idővel. A második helyezett ausztrál Jared Tallentre majdnem két percet vert rá, aki különösen örült, hogy…..
concret 2015.09.08 12:03:12
@Csehszlovák Kém: Julius Zivotsky

(gyengébbek kedvéért: kalapácsvető olimpiai bajnokunk, a nemzet sportolója - és még számolatlanul lehetne sorolni pro és kontra)
A "népek rövid története" sorozatunk újabb fejezeteként most a horvátokkal foglalkoznánk egy kicsit, több szempontból. Érdekes módon (és ez a magyar történettudomány magyarcentrikusságát mutatja), mi magyarok ahhoz képest, hogy a horvátokkal 800 éves perszonálunió…..
concret 2015.06.10 15:43:20
@G.dio: Latin nyelvű dalmátok lényegében a tengerparti városokban és a szigeteken éltek már csak a korai horvát királyság korában is - igaz, a városok arisztokráciáját ők adták. Pl Splitben (Spalatoban) volt dalmát- és volt horvát negyed a városfalon belül. Dalmácia szárazföldi, agrár lakossága feltehetően már a kora középkorban horvát lehetett.
A nyelvcsere nem a 19. században történt meg, csak akkorra fejeződött be. Zadar (Zára), Rijeka (Fiume) a Kvarner szigetei és Isztria tengerpartja a Tito-partizánok megjelenéséig olasz (már nem dalmát) többségű volt, a nagyvárosokban (Split, Trogir, Dubrovnik) élt pár olasz nyelvű, dalmát eredetű arisztokrata család, de maga a dalmát nyelv a 19. századra kihalt.
Mindig erős párhuzamot éreztem: az olaszoknak Dalmácia olyan, mint nekünk a Felvidék. Örök nosztalgia forrása, de elvesztették a demográfiai csatát.
Akkor most zárjátok be a boltot, autonómiázók! Szili pozícióba helyezése újabb bizonyíték arra, hogy hülyemagyar lehet álbalos és áljobbos is, a hülyeség nem ideológiafüggő. Olvasom a hírt és nem tudom abbahagyni a röhögést: Szili Katalint megbízza Semjén Zsolt a…..
törökgáborelemez 514. A tét 2014.12.04 02:11:12
Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai szenátor mégis ezt gondolja. S amit mond, az legfeljebb árnyalatokban, jelzőkben tér el…..
concret 2015.03.04 12:34:33
@Harmony12: Szerintem egy jövedelemadó szisztémát kár az igazságosság felől megközelíteni.

Igazság szerint a munkajövedelmem az nekem jár. Sajnos, fizetnem kell az állam felé, de hogy milyen mértékben? A szegények igazsága, hogy vegyünk el a gazdagoktól pont annyit, amíg nem keres egy forinttal sem többet, mint a szegény, a szegény meg persze ne adózzon. A szegény persze mindig pont az, aki épp véleményt nyilvánít.
A gazdag szélső igazsága az, hogy fizessünk egységes (fix összegű) fejadót, a legnagyobb engedmény, amit el tud képzelni, az egykulcsos ("arányos") közteher.

Liberálisként úgy látom, az adórendszernek csak abban a mértékben szabad újraelosztási szerepet játszania, amilyen mérték mellett a társadalom a leghatékonyabban működik: az alacsony jövedelműek számára az adózás még elfogadható teher, a jövedelem nélkülieknek valamivel a nyomor fölötti segélyezést tesz lehetővé, a magas jövedelműeket pedig nem készteti minden határon túl adótrükközésre. Ezt a szintet biztosan nehéz lehet belőni, bár negyed század adóstatisztikái valószínűleg jó bázist biztosíthatnának hozzá.

A progresszív szja-val az a baj, hogy mértéktelenségre és demagógiára, a legolcsóbb szavazatvásárlási populizmusra csábít. Alacsonyabb jövedelműek mindig többen vannak, a gazdagok fokozottabb megadóztatása mindig népszerű. Csúszós lejtő, nehéz rajta megállni.
concret 2015.03.04 18:21:20
@szoja122: Valószínűleg mi más-más alfajt képviselünk.

Én azokhoz tartozom, akik szerint az adózás maga mindig megkérdőjelezhető:

- miért is adózom?
- miért ilyen sokat?

Tudom, ismerem az okait. De azt is, hogy minden közintézmény (állam, önkormányzat, de akár egy szakmai kamara is) alapvető tulajdonsága, hogy egyre mélyebbre akar nyúlkálni a mézes csuporba. Nem nagy bűn ez, a természetéből fakad. Szóval nekem nem az a bázis, hogy van egy magas induló adóztatás, aztán ha jó az állam bácsi, akkor hagy belőle lefaragni egy kicsit.

Az én bázisom a NULLA adózás. Aztán, ha egy közösségi képződmény rettentően megindokolta, és átlátható számításokkal alátámasztja, egye fenyő. És nagyon el kell vele számolnia.

Ezért nekem nem kell indokolni, miért jó az egykulcsos. Csak. Mert a progresszív adóztatás jellegéből fakadóan többletadóztatás célú: valakikre extra sarcot vet ki.

Amúgy ne gondold, hogy az én elveimet a helyzetem határozza meg: volt időszak, amikor talán a fölső decilisben kerestem, de ma jó, ha a (nem túl fényes) középmezőny tetején úszkálok. De ettől még az elveim nem cserélgetem, mert nem haszonalapúak.
concret 2015.03.10 07:29:44
@6.Lenin: Olcsó vicc: én meg 50 év múlva szeretném olvasgatni az ügynöklistát, mer' akkor már 100-on fölül lennék :)

Nekem olybá tűnik, mintha a tyúxemedre léptek volna ügynökügyben. Nem tudod eleget bizonygatni, mennyire nem kell nyilvánosságra hozni.

Van két alternatíva:

1/ nyilvánossá tesszük, lenne pár hónap közéleti forrongás, ki tudja, milyen rövidtávú következményekkel, de utána (szinte) örökre lekerülne a kérdés a napirendről.
2/ húzzuk-halasztjuk, vádak és botrányok sorát éljük át. Aztán egyszer úgyis nyilvános lesz.

Vannak, akiknek a 2/ a jobb. Nyilvánvaló, hogy kiknek.
Egy picit a demokratikus Oroszország reménye is meghalt szombat hajnalban. Döbbenetes leszámolás Moszkva közepén. Péntekről szombatra virradó éjszaka, Moszkva központjában, nem messze a Kreml épületétől négy golyóval kegyetlenül meggyilkolták Borisz Nyemcov orosz ellenzéki…..
concret 2015.03.04 14:26:45
concret 2015.03.04 15:17:18
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A stílusod, modorod nem vall klasszikus jobboldali úriemberre. Persze, a nagyon szélső mezők nem erről híresek.
Látod, most is hogy indulatba jöttél, szinte semmiért, holott szerintem tényszerűen egyetértettünk.
Családommal kapcsolatos félreértésedet szívesen korrigálom:
édesanyám régi református család sarja, több vidéki lelkész felmenőnk szolgált tiszántúli keresztyén gyülekezetekben. Életében tanítónőként és tanárnőként nevelte hazánk ifjúságát. Fél éve sincs, hogy elment minden élők útján, amit persze nem tudhatsz. Kedves megemlékezésed róla öntudatlan részvétnyilvánításodként értelmeztem.
concret 2015.03.04 15:52:35
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Elvileg Úrinő lehetnél, bár magam föl sem tételezném valaki női mivoltát efféle szóhasználat mellett. Én még eddig ilyesfajta hölggyel nem találkoztam - igaz, ezt a kategóriát csak a kötelező udvariasság nevezteti velem hölgynek.
Látod, ahhoz képest, hogy "nem érdemlek választ", egészen tartósan elbeszélgettünk. Javíthatatlan optimista vagyok, hiszek benne, hogy bármilyen mélységből is kiemelhető és emberré formálható, aki születése szerint homo sapiens - bár most kissé megrendítettél derűlátásomban.
Ha más nem, arra jó volt dialógusunk, hogy a stílus- és a színvonalkontraszt segítségével jól bemutassa bármely magyar olvasónknak a hungarista- és a liberális értékrendek közötti különbséget. Talán nem véletlen, hogy nyilas-náci mozgalom Magyarországon szabad választáson sosem került a kormányzás közelébe sem.

Maradok tisztelettel.
A magyar újságírók, közszereplők és internetes véleményformálók egész hada határozottan tudja, kinek a megrendelésére hajtották végre Borisz Nyemcov meggyilkolását. Kinek az érdeke, hogy megöljék az orosz ellenzék egyik vezetőjét másfél nappal egy nagyszabású moszkvai…..
concret 2015.03.01 18:33:15
@beszélő majom: Oppardon.
Lengyek rönkház helyett itthon talajvíz áztatta paticsfal (ha ismered az ilyen műszavakat).

Az orosz falvakból a szovjet érában pusztult ki a rönkház.
Azóta a deszkaépítészet dívik.
concret 2015.03.01 18:35:20
@különvélemény2: Te meg nyilván első kézből ismered szerény, már-már aszketikus életvitelét. Jó veled beszélgetni.
concret 2015.03.01 18:40:09
@6.Lenin: köszönöm a linket, érdekes volt benézni ide: komoly pótlását jelentette a poszt és a kommentek hiányos Echo TV-műveltségemnek.

Az Oroszország híveknek meg további jó szurkolást kívánok. Akkor is, ha csak távolról tudják szeretni.
Szinte nincs olyan ember, aki ne tudná, hogy mi történt február 6-án, pénteken. A Hír Tv, a Lánchíd Rádió és a Magyar Nemzet vezetői lelkiismereti okokra hivatkozva beadták felmondásukat, amire válaszul Simicska Lajos nyilatkozataival felrobbantotta az internetet. De mi az értelme…..
concret 2015.02.09 16:31:47
@tunde04: Kedves Tünde, ez a mondat:

"Mikor volt a baloldalnak egy zászlaja és egy tábora?"

hááát, egy kicsit BALUL sült el Tőled.

Ebben a formában a hangsúlytalan "egy" szavak határozatlan névelőként hatnak, nem úgy, mint az idézni kívánt csatakiáltásban: "Egy a tábor, egy a zászló!"
Ott ugyanis hangsúlyos helyzetű számnevek, kvázi "nincs több!" értelemben csengenek.

Nálad viszont mindez úgy szól, mintha a baloldalnak egy nyomorult zászlaja sem lett volna soha (táborról már nem is beszélve). Fölvilágosítalak: volt nekik, mégpedig veres.

Innen, jobboldalról nézve Te elég gyengén bírod édes anyanyelvünket. Igaz, GFG támogatásával próbálkozni sem igazi intellektuális kaland.
concret 2015.02.09 16:42:41
@Simlicske: Segítek: úgy hívják Rákay Kálmán - csak a keresztségben kapott nevét fransziásra váltotta.

Szerintem minden derék Kálmán nagyon örül ennek.
concret 2015.02.09 16:58:25
@csak egy néző: Van ebben egy kristálytiszta logikai levezetés:

A szocik uralma alatt balos médiafölény volt.
De ők ezt nem érdemelték meg, mert nemzetidegenek.

Most, hogy a földbe döngöltük őket, végre miénk a döntő médiafölény.
De ezt mi, mint nemzeti oldal, természetesen megérdemeljük.

folyomány: mi sosem mérünk kettős mércével, mert a szocik mérnek kettős mércével. punktum.
Én igazán megértő szoktam lenni a magyar politika népszórakoztatásra kitalált dolgaival. Nem a legszebb dolog hülyíteni a választót, de többé-kevésbé a világ minden részén alkalmaznak ilyen fogásokat. Nagy kárt nem is okoz, egészen addig, amíg maguk a politikusok nem hiszik el…..
concret 2014.11.20 11:22:31
@Khal Drogo: Rogán már óvatosan megkezdte a devizahitelek forintosítása negatív hatásának a kommunikálását:

magyarhirlap.hu/cikk/9984/Rogan_A_devizahitelesek_90_szazaleka_jobban_jar

Így ha egy derék polgár (aki személyében nem érintett) azt hallja egy barátjától-ismerősétől: ő személy szerint nagyot bukott azon, ahogyan megmentette őt a fideszkdnp kormány, hát megnyugodhat: ez csak a törpe kisebbséget érinti így. Statisztikát meg tuti nem közöl majd a kormánymédia, és hát ha több mint 90%-ban sikerült a "megmentés", akkor megint győzött a kormány.

Persze, ez az érintetteket nem nyugtatja meg. A törlesztőrészletek kizárólag azoknak csökkennek majd, akik ma piaci árfolyamon törlesztenek. Az árfolyamgát megszüntetése (180-ról 256-ra emelt árfolyam) viszont ab ovo törlesztőrészletet növel, és a brutális tőketartozás növekedés is realizálódik.

Kósa teljesen pontosan fogalmazta meg a dolgot. Nem hiába halasztották ezt a három választás utánra. Ebből az ügyből jól senki sem jöhet ki. Most nagyot szívnak az adósok, nagyot szívnak a bankok - de nem ússza meg szárazon Orbán sem.

Mindez a halogatás, a késlekedés miatt - ami persze 6.Lenin szerint indokolt, érthető és méltányolható volt.
Nagy bajban van az Orbán-kormány. Volt már máskor is, de ez most más. Nem fog belebukni, most biztosan nem. De nem is ez a tét: ha nem veszi észre az útelágazódást, vagy csak rossz utat választ, később már másnak, egyértelmű fordulópontnak fogjuk látni mindazt, ami most, ezekben…..
concret 2014.11.01 13:30:19
@6.Lenin: Apám korában még nagyobb fegyelem volt az elemi népiskolában. No és a csendőröknek sem pofázott vissza senki. Igazán szép világ volt, jó volt benne élni.
concret 2014.11.02 18:50:13
@jjulie: Amúgy neked mi a bajod a cselédlányokkal?

Le lehet írni egy csomó okosat a cselédlánytól származás hátrányairól, akár az egyén, akár a társadalom szemszögéből.

Viszont egy demokrata ezt épp úgy nem kezeli bélyegként, mint az arisztokrata származást előnyként. Talán mégis csak érték a mobilitás.
concret 2014.11.12 01:14:52
@livengood: Mert elvi alapú politizálást folytat.

Mellesleg a helyeslő vélemény ezzel együtt teljes:

"... kritizálta, hogy a hitelesek túlnyomó többsége számára gyakorlatilag kötelezővé tennék a szerződések forintosítását. ...ezt a forintosítást már 2010 végén vagy 2011-ben is végrehajthatták volna a végtörlesztés helyett, méghozzá egy, a mostaninál lényegesen jobb árfolyamon."

Az Orbán-kormány 2010-ben 185Ft/CHF körüli árfolyamot örökölt. 2010. második félévében a CHF 205-217 ft között mozgott. 2011. első félévben 208-225 Ft között. Ha akkor megvan bennük a jó kormányzás képessége, a bankrendszernek megspórolhattak volna cca. 1300 milliárd forintot, a devizahiteleseknek pedig frankonként 45-50 forintot (a mostani 256Ft/CHF kurzushoz képest). Ez egy 50ezer CHF tőketartozású adósnál 2.500.000 Ft veszteség tisztán.

Igaz, így a végtörlesztő haverek nyertek frankonként 45 forintot. Elvégre ez a Nemzeti Ügyek Kormánya.
A NER és a magyarok. Három megnyert választás után ősszel mindenki a Miniszterelnök Úrra várt, amikor kirobbant a kitiltási botrány és a magyar kormány gyakorlatilag külföldön megbukott, elveszítette nemzetközi hitelét. A miniszterelnök napok óta nem szólal meg, és…..
concret 2014.10.29 12:51:47
@fran7: Tudod, az apukám még a 30-as években kezdte az elemi iskolát, és bár messzire jutott az iskolázottságban, mégsem tudott megszabadulni a gyerekkorában a fejébe töltött zagyvalék nemzettudattól.
Te biztosan nem vagy 84 éves, mégis, 65 év múltan pontosan ugyanazokat az agyament, idegesítően ostoba paneleket nyomod, mintha vitéz nagybányai rosszul fűtött népiskolájában ragadt volna Rád a kosz és a "magyarság". Borzasztó.
Sosem fog ez a nemzet fölnőni.
De még csak fölserdülni sem.
Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez maradt.  (Fotó: Facebook) Most különösen nem azokhoz szólok, akik mindent és…..
concret 2014.10.21 18:25:00
@jjulie: Ez a Te bajod ám.
Nem tudod elképzelni, micsoda jó érzés, amikor átszellemült öregasszonyok a kezed csókolgatják. Azt nem pótolja a pénz.

Sokat írtál Orbánról, de nem biztos, hogy jól ítéled meg.
concret 2014.10.21 18:48:43
@Kata Pokrivcsák: Nagy hiba egy adott, speciális helyzet alapján túlértékelni valakit. Tévedhetetlennek meg végképp: csak föl kell idézni a "Rosszabbul élek, mint 4 éve" fekete-szürke óriásposztert, vagy a mostani Napi Gazdaság cikk, hát azt sem fogják kommunikációs példaként tanítani.

Bizonyos helyzetekben meg a kommunikációs csodafegyver egyszerűen beleütközik a zord realitásba. De azért csak álmodozzál.
concret 2014.10.22 11:35:23
@Kata Pokrivcsák: Mea maxima culpa.

Teljesen igazad lett, a napnál is világosabb:

hiszen a Szíjjártó is ezt nyilatkozta az MTI-nek.

(te vagy az első ember, aki ilyesmit elhisz. persze, jó pénzért biztosan többen is elhiszitek)
A politikai értelmezés egyik legzavaróbb sajátossága, hogy az elemző gyakran azt érezheti: a lényeg láthatatlan, s mint ilyen, elemezhetetlen. Kétségtelen, a politikai kommunikáció nagy szárnyai sok mindent eltakarnak, a politikusoknak értelemszerűen nem érdekük, hogy mindenről…..
concret 2014.09.07 07:37:00
@Nemzetstratégia:
Nem ismerhetem jól a Fidesz belső tagolódását, de én valahogy nem érzékelek olyasféle jelentős tömböket, amiket Te említettél (liberális és polgári).
Olyan prominensek, mint pl Németh Szilárd, Tasó László vagy G. Fodor Gábor - ők liberálisak, vagy polgáriak? Vagy az élkáderek közül: Szíjjártó Péter, Lázár János - őket melyikbe sorolnád?

Nekem nagyon más jelzők jutnak az eszembe róluk. Nem föltétlenül indulatból.
Egy egyetemi kollégám szerint Orbán Viktor a magyar politika legőszintébb szereplője: bár a beszédeit rendszeresen túlmagyarázzák és ezért aztán félre is értelmezik, valójában csak oda kellene jobban figyelni arra, amit mond. Ez a megközelítés persze biztosan vitatható, nem…..
concret 2014.08.13 15:45:47
@6.Lenin: Na látod, néha én is átlátok a szitán.

Pl kisgyerekként, ha apámra voltam bízva, antik történetekkel szórakoztatott, pl az Iliásszal. Na én azért erősen gyanakodtam, hogy pusztán Heléna megdugása miatt harcoltak volna 10 éven át a görögök: gondoltam, volt valami hátsó szándékuk is (és ezt nem Heléna hátsójára vonatkoztattam).
concret 2014.09.03 11:42:08
@livengood: Amit írsz Oroszországról, az oroszokról, az biztosan helytálló. Én sem gondolom, hogy az orosz közvélemény sokallná Putyin agresszivitását, jelentős részben inkább keveselli.
Az orosz nemzettudat is (hozzánk hasonlóan) erősen historikus. Számukra ez a háború nem idegen területen, hanem "ősi orosz földön" zajlik, Ukrajna valójában a Rusz bölcsője, ahol a lengyel elnyomás bizonytalanította el az orosz közösséghez tartozás érzését. Az "arany Kijev" az "orosz városok anyja" - egy tipikus orosz ember szemében ez fölszabadítás lenne a nyugatos-katolikus behatás alól, mint már többször a múltban. Számukra a szuverén ukrán tudat, sőt, az önálló ukrán nyelv is értelmezhetetlen, a pravoszlávia ellenségei által kreált mesterséges kitaláció. Az orosz nacionalizmus egy valamire való vezetőtő egyenesen elvárná a pravoszláv földek ("Nagy-, Kis- és Fehéroroszország") újbóli egyesítését.

Ehhez képest Putyin reálpolitikus: szerintem ő érzi a lehetőségek korlátait, és csak lassan, centiméterenként tágítja azokat. Nagyon precízen követi a nyugat vélelmezhető toleranciájának az ösvényét: előbb a Krím (ott eddig is állomásozott a flotta), aztán a Kelet-Ukrajna "spontán" lázadása a "föderalizálás" céljából, utóbb a fegyveres orosz beavatkozás: lépésről lépésre mindenhez alkalmazkodunk, hozzászokunk. Most már Kijev elfoglalását veti föl (otthon ezt várják tőle, kifelé persze magyarázkodik).
Szerintem lassan odaér a falhoz. Újra a katonai dicsőség illúziójába ringatott orosz népének már kevés a Krím, kevés lenne a föderalizált (értsd: irányíthatatlanná züllesztett) Ukrajna. Az igazi nagy háború, a nyugat megbüntetése, az orosz lánctalpak újbóli csattogása Berlin kövezetén gyerekes ábránd. Az orosz probléma szinte megoldhatatlan ügy.
concret 2014.09.03 12:49:11
@panelburzsuj: Kicsit skizofrén maga a helyzet is:

Kereskedünk-e egymással, miközben (verbálisan) háborúzunk?

Olyan mintha egyik fél sem döntötte volna el, igazából ellenségek vagyunk-e, vagy csak azt játszogatjuk.

Kicsit szeretkezünk, de azért még szüzek maradunk, ugye?

Ez az első efféle háború, ahol az agresszortól induló gázvezeték a megtámadott földjén halad át, hogy energiát juttasson az áldozat szövetségeseinek.

Az eddigi háborúk tiszta képletűek voltak: az ellenséggel megszakítjuk a békeidők kapcsolatait, a nálunk rekedt polgárait internáljuk. Most meg azon vívódunk, kizárjuk-e az oroszokat a SWIFT utalási rendszerből?

Előbb-utóbb tisztul a kép. Csak győzzük kivárni. No meg persze szegény kelet-ukránok éljék túl.
A parlamenti választások óta sokan érzik: zavar van az erőben. Korábban elképzelhetetlen dolgok történtek: a kormányalakítás kapcsán jelentősen meggyengültek a 2014 előtt nagyon erősnek látszó gazdasági holdudvar hadállásai, a kormánypárti sajtó jelentős része hevesen…..
concret 2014.07.30 23:12:32
@Khal Drogo: Igen.

Minden előfordulhat.

2002 óta nagyon sok dolog megváltozott. El tudtad volna 2002-ben képzelni (fiatal voltál még, de emlékezhetsz rá), hogy Orbán 2011-ben Fekete György-féle zombikat ültet trónra az MMA alaptörvénybe emelésével?

Orbánban egyre nagyobb az affinitás a fundamentalisták felé. Mint nemrég mondta: olyan világban élünk, ahol bármi megtörténhet - persze, bármi végezheti a kukában is, valóban.

A racionalitás-alapú prognózisaid egy racionális világba valók.
concret 2014.07.30 23:45:17
@Hepci: Nanemá. Semjén a magyar-székely lovashagyományok avatott és hiteles vitéze, Botond maga, ahogyan bezúzza egy ütéssel Bizánc érckapuját.

Nem teccik maga kicsit idegenszívű lenni?
Két hónappal a parlamenti választás után ma megalakult a harmadik Orbán-kormány. A régi-új miniszterelnök az áprilisi választás másnapján azt állította, hogy szinte észre sem lehet majd venni a változást, ám ehhez képest korábban szinte elképzelhetetlen események kísérték…..
concret 2014.06.10 22:07:54
@6.Lenin: Ja igen.

Ha másra alkalmazod a "köcsög" kifejezést, engem az is zavar. Még akkor is, ha elsősorban Téged minősít a szóhasználat.

(csak úgy megjegyeztem, ha hoplita stílusa zavar Téged)
concret 2014.06.24 07:18:27
@6.Lenin: Ez egy bárki számára elismerésre méltó hozzáállás, aki egy kicsit is elvszerű.
Azért némi logikai bukfenc csak ott van Pesty Laci eszmefuttatásában:
- hogy a szadesz frakció tiltakozott, ám utóbb aláfeküdt a szociknak, az a legméretesebb szögek egyike volt a koporsójukban, ez tény, ám
- Pestyék is úgy "hitelesek" (mert mindkét esetben elvszerűek), hogy közben eszükbe sem jut feltenni a legkézenfekvőbb kérdést:

hol van most a 2/3-os többségből akár csak egyetlen honatya/anya is, aki elvszerűen viselkedik?
Három választás éve 2014: az április eleji parlamenti után május végén az Európai Parlament 21 magyar képviselőjét, októberben pedig közel 3200 magyar település helyi vezetőit választja meg az ország. Ezeknek a voksolásoknak a politikai súlya, jelentősége természetesen…..
concret 2014.05.30 17:18:22
@hoplita: Azt hiszem, most találkoztam vele először. Mégis nagyon ismerős: a szóhasználat, a tömörség, a gondolkodásmód. Tudod, mint az olyan arckép, amit sosem láttál, de mégsem idegen.
Nem akarom én túldicsérni Angie-t (pláne nem mint nőt): az igényességét emberi-etikai értelemben gondoltam. Mert bár mindketten protestánsok, mégis ég és föld. Máshol (északon és észak-nyugaton) nem a tisztességes politikus a meglepő kivétel.
concret 2014.05.30 17:24:44
@Khal Drogo: Amit leírsz, az logikus.
Csak az emberi társadalmak szépségének a titka, hogy a logikus trendek kifáradnak, véget érnek, és a korábban valószínűtlen, nem megjósolható változások uralkodnak el helyettük.
Ezt tapasztalhatod, ha realistán nézel vissza a múltba, és nem azzal a hamis előfeltételezéssel, hogy minden logikusan történt. Nem, egy korábbi időpontból nézve a 10-15 évvel későbbi helyzet sosem volt előre látható.

Tudod: mint Fukuyama. Az is halál logikusnak tűnt aztán persze mégsem ért véget.
concret 2014.05.30 17:30:06
@nyünyüge: László56-nak nem válaszolnék, ő egy falurádió, nem vitapartner. De Lenin az, és az egyetértése (mármint László56-tal) kihagyhatatlan helyzetbe hozott.
Bíztam benne, a mi álláspontunk nem lesz nagyon eltérő.