Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nívó blog

97 bejegyzést írt és 544 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Blogunkat szokás "jobboldali blogként" emlegetni, ami valahol jogos is, de azt nem lehet tagadni, hogy Orbánék "túltolták" és ideje lenne, hogy orrukra koppintson valaki. Lehet, ezért lesz nagyon hasznos a következő 5 apró tanács, mely arra is választ adhat, hogy hogyan lehet az, hogy az Orbán…..
Nívó blog 2021.10.26 21:17:58
@anonymand:

Nem így látom! A közmédia kormánypárti. A média 50 százalékával egyetemben. Míg a másik 50 százalék nem kormánypárti. A megyei újságok jogosan tekinthetők egynek, hiszen egy szabolcsi lakos nem fér hozza a Vas Népéhez, és fordítva. Mindenki egy megyei laphoz fér hozzá, azt egynek érzékeli az újságosnál.

Úgy is látom, hogy mindenki hozzáférhet ellenzéki médiatartalmakhoz, aki csak akar. Legyen szó nyomtatott sajtóról, tv csatornáról, vagy internetes médiafelületről. Ugyanígy mindenki el tud menni ellenzéki tüntetésre, ha akar. Sőt, szervezhet is ilyet bárki szabadon.

De még egyszer, amiben egyszer már egyet értettél: a választóknak csak egyik csoportja az, aki alapos tájékozódás után, a tények alapján választ magának pártot. Sokan vannak, akik elsősorban világnézeti alapon választanak, mások úgymond “pofára”, személyes szimpátia alapján, van aki a propagandára, összeesküvés elméletekre fogékony. Vannak az örök ellenzékiek, vannak az opportunisták, és így tovább. Lásd fentebb...
Nívó blog 2021.11.01 06:46:03
@anonymand:

“Kiegyensúlyozott a média, különösen a "köz"média, te így látod.“

"Az Index megszerzése után fordult a kocka: immár legalább 50 százalékos a kormányzati kontroll a közéletet tematizálni képes sajtótermékek piacán.“

Annyira nem működik még az a kormányzati kontroll:
index.hu/belfold/2021/10/31/marki-zay-peter-mindenki-magyarorszaga-mozgalom-ellenzek-elovalasztas-ellenzek-fidesz-koronavirus-elkxrtuk-bevandorlas/

Az index.hu főcikke..
Olvassa vajon a “vidéki plebs”?
Nívó blog 2021.11.01 06:51:42
@anonymand:

“Persze tudom én, lehet csatornát váltani...“

www.origo.hu/itthon/20211029-mark-zay-peter-migransok-beengedese-magyarorszag.html

Látsz különbséget az indexes cikk és eközött?
Hírek szerint az amerikai kitiltási botrány után az Európai Unió is akcióba lendül, avagy Háromfrontos támadás várható Brüsszelből. Jelent meg csütörtökön a sajtóban. Mi ez a három front a híradások szerint? 1. Az EU vizsgálódásba kezd a magyar költségvetési hiány…..
Nívó blog 2021.02.23 07:16:23
@anonymand:

Itt érdekes bölcsességek vannak az emberek közötti félreértésekről:

www.citatum.hu/cimke/felreertes
Nívó blog 2021.02.23 07:19:24
@anonymand:

A fő különbség kettőnk között, hogy az évek során én felülemelkedtem a napi politikai szájkaratén, és próbálom kissé távolabbról szemlélni a dolgokat, te viszont még mindig ölre mész minden szóért, jelzőért.
Nívó blog 2021.02.23 20:00:08
@anonymand:

Az általad linkelt portfolio.hu cikkel tökéletesen egyetértek. Elég semleges számodra?

Te ugyan csak ezt a részt idézted belőle kissé torzítva a cikk mondanivalóját:
“Vagyis a koronavírus-járvány és az annak nyomán kialakult gazdasági krízis miatt egyetlen év alatt 15,8 százalékponttal ugorhatott a bruttó adósságráta. Az 1990 óta rendelkezésre álló adatsorunk szerint egyetlen év alatt eddig egyszer sem ugrott ilyen nagy mértékben az államadósságmutató (ehhez hasonló volt csupán 1991-ben, 10,3 százalékponttal és 1993-ban 11,6 százalékponttal).“

De aztán a cikk így folytatódik és ebben van a lényeg:
“ A nem meglepő okok

A pandémia okozta gazdasági visszaesés, valamint a válság hatásait enyhítő állami intézkedések hatásai (ennek következtében pedig magasabb költségvetési hiány) tehát alapjaiban írták át a magyar adósságpályát, de ezzel hazánk távolról sem volt egyedül. A legutolsó negyedéves tényadat szeptember végéről még 74,3%-os adósságmutatót jelzett.

A Pénzügyminisztérium előrejelzéséből az is kiolvasható, hogy az adósságnövekedés ledolgozása nem lesz gyors, ami nem is meglepő a járvány elhúzódó gazdasági hatásai miatt. Az idei év végére is csak 81% alá csökkenhet az adósságráta.

A járvány okozta adósságemelkedés azt is jelenti, hogy

AZ ELMÚLT 8 ÉV TÖRETLEN ADÓSSÁGCSÖKKENÉSÉNEK HATÁSA TŰNT EL EGYETLEN ÉV ALATT.

Már év közbeni szcenárióelemzésünkben előrejeleztük, hogy a kedvezőtlen gazdasági- és hiánypálya miatt nagyot emelkedhet 2020-ban az államadósság, azonban a végső arány még ennél is magasabb lett, aminek oka, hogy az állam jelentősen túltartalékolt és előfinanszírozott 2020-ban (november végére az állam tartalékai 3400 milliárd forint közelébe emelkedtek, ami soha nem látott szint és ugyan december végére apadt ez a tartalék, de még így is nagyon magas szinten áll). Vagyis 2021-ben valamivel könnyebb dolga lehet a kormánynak az adósságkezelés terén (erről beszéltünk részletesen tavaly év végi makropodcast adásunkban).

Nem vagyunk egyedül

A jelentősen megugró államadóssággal azonban nincs egyedül Magyarország, a járvány okozta gazdasági visszaesés és az arra adott természetes kormányzati reakciók idején elkerülhetetlen az adósság átmeneti emelkedése. A jegybank szakértői decemberi inflációs jelentésükben ennek kapcsán azt hangsúlyozták, hogy a magyar adósságráta emelkedése nemzetközi összehasonlításban átlagosnak tekinthető. Az Európai Bizottság legutóbbi előrejelzését figyelembe véve az adósságráta uniós átlaga 15 százalékot emelkedhet 2020-ban, a magyar adósságugrás ezt kis mértékben haladja meg. Azt ugyanakkor meg kell említeni, hogy a V4-es versenytársakhoz képest magasabb adósságnövekedés következett be tavaly hazánk esetében.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a jelenlegi adósságnövekedés alapvetően más, mint a 2008-2010-es időszakban látott és eltérő környezetben is ment végbe. Bár a költségvetési hiány most is nagyot ugrott, a gazdasági és fiskális fundamentumok erősek (bevételek emelkednek, a gazdaságfehéredés tart, elsődlegesen a válság miatti többletkiadások rontják az egyenleget), az egyensúlyi mutatók rendben vannak, az elmúlt évek fegyelmezett költségvetési politikája puffert jelentett és az adósság szerkezete is jelentősen átalakult az elmúlt 10 évben. Alacsonyabb ugyanis a külföldiek kezében lévő magyar adósság is látványosan csökkent a devizaarány is. Ebből kifolyólag az ország finanszírozási helyzete is kedvezőbb.“
A hollandiai 8-1-es vereség óta mintha a 10 millió futballszakértő és a 0 nulla futballozni tudó országává váltunk volna. Megy a vita, hogy mit kellene másképp csinálni, mit kellene az alapoktól újrakezdeni, kinek kellene lemondani, egyáltalán, ilyen focihoz minek kell stadionokat…..
Nívó blog 2019.12.02 19:54:57
@anonymand:

Igen, természetesen. Most, hogy elfogadtad az igazságot, töredelmesen elnézésedet kérem én is. Nincs itt ugyan senki a Pesti srácoktól, hogy megvédhesse vélt igazát, de végignézve a hivatalos számsort, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt többször volt ugyan 80% felett az államadósság, de a 90%-ot (hál’ Istennek) egyszer sem érte el. Ez az igazság.
Nívó blog 2019.12.02 19:59:29
@Nívó blog:

Mindezt akkor fogom csak visszavonni, ha Te is visszatáncolsz a hivatalos adatoktól, és újra elavult cikkek, kiadványok számaira utalsz hazug módon. (Ne adj’ Isten.)
Nívó blog 2019.12.03 06:11:13
@anonymand:

Szóval máris visszatáncolsz? Ez hihetetlen!
Akkor viszont én is tartom a 90%-ot. ;)
És visszavonom a bocsánatkérést is, ahogy előre jeleztem.
Úgy csinálsz, mintha egyáltalán nem is emlékeznél, hogy miről volt szó a korábbi hozzászólásokban az államadósság tekintetében:
Hány %-kal adta át Bajnai és hány % most? Idézzem a hazugságodat?
Olvasd vissza az egészet. Nem kezdem előlről.
Hosszú, úgyhogy adok rá néhány hetet.
Kezdd mondjuk nov 18. 20:13-as hozzászólással.
Hány %-kal adta át Bajnai, és hány % a legfrissebb adat. Nézd meg hogy mit válaszoltál és nézd meg hogy mi a hivatalos adat, és milyen gyakorisággal közölnek friss hivatalos adatot. Most, hogy már ismered a hivatalos adatforrást: ÁKK, MNB, és nemzetközileg összehasonlító számokkal Eurostat.
Na viszlát!
u.i. és akkor még az egészségügyi béres kérdésemre adott hazug válaszodról szó se essen.
A szegénység egy igen nehéz dolog, már ami a dolog statisztikáját illeti. Egyfelől azért, mert definíciószerűen nagyon nehéz meghatározni azt a pontot, azt a jövedelemforintot, illetve annak hiányát, amelytől kezdve valaki már szegénynek számít, vagy még éppen nem számít…..
Nívó blog 2019.06.29 19:11:21
@anonymand:

Nem szükséges véleményezni.
Nagy volt a felhördülés a napokban, a Népszabadság megszűnése miatt. Teszem hozzá: Nem nagy kár érte! Így legalább eggyel kevesebb ellenzéki médium hozta le (szó szerint) az alábbi propagandahírt az elmúlt napokban: "Egy OECD-felmérés szerint itthon öt év alatt szinte duplájára -17,4 százalékról…..
Ezennel elindítunk egy "Nem lett igazuk" sorozatot. Vagyis olyan írásokat, elevenítünk fel, amelyek az akkori jelen elemzéséből, tények felsorolásából arra a következtetésre jutottak, hogy itt bizony a katasztrófa, a szakadék, a zuhanás felé haladunk majd tovább a jövőben.…..
Nem lett igazuk azoknak, akik az elmúlt öt évben folyamatosan azt szajkózták, hogy az Orbán-kormány a szakadék felé vezeti az országot. Mostanában sok szó éri a ház elejét törzsolvasóink részéről blogunk inaktivitása miatt. Igazuk van, hiszen az utóbbi hónapokban valóban kevés új posztunk…..
Nem mehetünk el szó nélkül a magyar gazdaság 2014-es teljesítménye mellett. Magyarország gazdasági teljesítménye 2014-ben 3,5%-kal növekedett. Ez a szám nem is önmagában megsüvegelendő, hiszen volt már ilyen a 2006 előtti időszakban, de akkor a környező országok 6-7-8%-kal is…..
Egyik olvasónktól tudtuk meg: "Tegnap hallgattam a rádiót. (Vajon melyiket? - a szerk) Egy hajléktalan mesélt, milyen nehéz visszakapaszkodni. Van munkája, de mint mondta mire felveszi a bérét, 3000 forint ugrik is a banki költségekre, ami neki óriási pénz. Ez az a sok bankadó amit…..
Nívó blog 2015.01.25 11:32:23
@halaloszto:

Ez nagyon jó link, köszönöm. Kitöltöttem, havi 50ezer Ft utalása esetén havi öt kp felvétellel saját ATM-ből éves 8900 Ft-nál kezdődik. Az havi 740 Ft.
Nívó blog 2015.01.25 11:39:15
@Dörnyei József:

"Olcsóbban megúszná, ha egy összegben venné fel a pénzét, de egy hajléktalannak ez szvsz túl veszélyes."

Ez igaz. És azt se felejtsük el, hogy a többszöri készpénzfelvétel tényleges banki szolgáltatásnyújtás az ügyfél számára. Őrzi a hajléktalannak a pénzt, hiszen ő maga nem tud rá megfelelően vigyázni. Ez egyféle szolgáltatás.
Nívó blog 2015.01.25 12:06:12
@halaloszto:

Az OTP jött ki nekem is, némileg meglepő módon.
Sorozatunk korábbi részei: Magyarország csodálatos - Május Magyarország csodálatos - Augusztus Magyarország csodálatos - Videó..
Több próbálkozás volt már ezen a blogon is annak bemutatására, hogy Magyarország mennyire csodálatos és fantasztikus ország. Az ember nem is gondolná a szürke hétköznapok során, hogy mennyi mindent meg lehetne, kellene nézni határainkon belül. És azt sem gondolnánk, hogy…..
Be kell vallanom, hipermarketfüggő vagyok. Hiperben vásárolok élelmiszert, egyéb háztartási árukat, mindenféle napi fogyasztási cikket, sőt általában még ajándékokat is. Talán egyedül csak ruhát nem. De minden mást igen. Az az igazság, hogy nem is nagyon tudom, hogy máshol hol…..
Valóban érdekes fordulat készülődik a NAV korrupciós botrány ügyében. Úgy tűnik Orbán Viktor rövidre zárta a dolgot, és az igazság napokon belül ki fog derülni a következő logika mentén: Orbán zéró toleranciával viseltet a korrupció ellen. Van két ember, aki egymásnak…..
Mondják, hogy Belgium lakossága rendkívül megosztott. Az országot két nagy népcsoport alkotja, a flamandok és a vallonok, akik ki nem állhatják egymást. Számos érdekellentét feszül közöttük, a kulturális különbségekről nem is beszélve. Tulajdonképpen Belgium nem is létezik,…..
Orbán Viktor miniszterelnök végül azzal a felütéssel vetette el az internetadó (bocsánat: távközlési adó kiterjesztése) bevezetését, hogy az az embereknek nem csak hogy nem tetszik, de ésszerűtlennek is találják. Mint mondta, olyan intézkedést be lehet vezetni ami az embereknek…..
Nívó Mi jó, és mi rossz? 2014.10.25 20:19:13
Szögezzünk le néhány nagyon fontos és alapvető dolgot! Az EU jó! Az EU tagságunk jó! Az EU-ból kilépni rossz! Az EU-val rosszban lenni rossz! Amerikával rosszban lenni rossz. A demokratikus világgal jóban lenni jó. A demokrácia jó! A diktatúra rossz! Amerika jó, de lehetne jobb.…..
Ez persze csak egy vicc akart most lenni, de mint tudjuk a politikában semmit sem lehet teljesen kizárni. Elvégre két jobboldali jelöltről van szó, és hát a baloldaltól sok mindent megtanulhattak ebben a kampányban az állva maradt jelöltek. Például azt, hogy nem jó, ha megoszlanak a…..
Nívó Népi virágkötészet 1. 2014.09.30 19:34:58
Egyik olvasónk munkái alapján új sorozattal próbálkozunk, magyar népi virágkötészet címmel. Íme az első versenyző:  Bár már itt az ősz, de remélhetőleg néhány virágcsoda belefér még az évbe. Aztán tavasszal folytatás következik, ha minden jól megy.  ..
Nívó Budapest máris nyert! 2014.09.29 20:29:32
Abban a kellemes helyzetben vannak a Budapestiek nem egészen két héttel az önkormányzati választások előtt, hogy két jó jelölt közül választhatnak maguknak főpolgármestert. Elmondható, hogy akármelyikük nyeri is a választást, jó, hozzáértő és tapasztalt szakember fogja…..
Szigorúan ellenőrzött vonatok avagy a doboz új élete   A múltkor írtam egy dobozról, amit nagyon édes barátaimtól kaptam és fogalmam se volt, hogy mit csinálok vele. Egyet tudtam biztosan, teteje az lesz! Ilyen volt:     Gondolkodtam, hogy mit tudnék vele kezdeni, aztán…..
Sok az eső, sok a napsütés. Szép üde zöld az egész ország - írtuk májusban, és ez még most is igaz. Magyarország csodálatos. Járjunk bármely szegletében az országnak, varázslatos kép tárul elénk, mihelyt elhagyjuk a település végét jelző táblát. Manapság arról…..
Nívó blog 2014.08.30 18:54:06
@földalatti: Szerintem szép! Sőt, csodálatos! Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy a világban ne lennének fantasztikus tájak, városok, épületek. De ilyen, mint itt, nincs sehol máshol.

Megvan a maga szépsége természetesen az Alpoknak, a tengerpartnak, a sivatagnak, a dzsungelnek, a Himalájának ugyanúgy, mint ahogy a magyar tájnak is. És mind más és más. Ez a legjobb benne.
Nívó blog 2014.08.30 20:36:30
@Tyson925:

Nekik és mindenkinek!
Nívó blog 2014.08.31 10:03:46
@Tyson925:

Az "üzen" és az "amúgy" szó nem a legjobb kifejezés erre, de igen. Neked, nekik és minden egyéb olvasónknak.

Hová szeretnél kilyukadni?
Az EU átlaghoz képest tartós felzárkózó pályára került a magyar gazdaság, és a régiós gazdaságokhoz képest is megállt az évtizedes leszakadás. Végre egy ütemben fejlődik Magyarország a visegrádi országok átlagával. Igen, ez a helyzet kedves olvasók! Mi, a Nívó blog…..
Nívó blog 2014.08.03 10:49:39
@nu pagagyí:

"Nem a grafikonok számítanak tehát"

Legalábbis addig, amíg nem azt mutatják, amit te szeretnél. :))
Nívó blog 2014.08.03 11:12:22
@nu pagagyí:

Abban egyébként egyetértünk, hogy a 2006-os választás után történtek logikus lépések voltak. A költségvetést rendbe kellett szedni, nem volt mese. Ez pedig adóemelésekkel vagy kiadáscsökkentésekkel lehetséges. Illetve a kettő kombinációjával.
Nívó blog 2014.08.03 11:13:42
@nu pagagyí:

És ha a valós támogatottságot nézzük, akkor kinek kellene kormányoznia szerinted?
Az elmúlt hónapokban több sok százmilliárdos nagyságrendű nagyberuházás is időszerűvé vált. Néhány hónapja a Paksi Atomerőmű új blokkjának ezermilliárdos bekerülés költségein szörnyülködhettünk, a napokban pedig a 3-as metró százmilliárdos felújítási költségével…..
Lám, találni még értékes blogokat manapság. A Ritkán látható történelem blog régi fényképeket mutat egy egy jellegzetes korból, helyszínről vagy eseményről. Olyanokat, mint például ez:   Budapest, Nagykörút a Blaha Lujza térnél, XIX. század vége. Hát igen! Azért…..
Helyreigazítás 05.18.: A cikkben tévesen szerepeltettük, hogy a második idézet is Kövér Lászlótól származik. Valójában az interneten hiteles forrásban sehol sem szerepel a második idézet szó szerint, csupán annak egyes részletei, és az sem Kövér László szájából. Sajnos…..