Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pinter.bence

165 bejegyzést írt és 106 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Spekulatív Zóna hírösszefoglalója a hazai fantasztikus irodalmi élet eseményeiről...
A Spekulatív Zóna hírösszefoglalója a hazai fantasztikus irodalmi élet eseményeiről...
Nem csitul a kultúrharc a fantasztikumban se külföldön, se itthon. Ami nagyobb fájdalom, hogy az itthoni kultúrharc tulajdonképpen csak homályos tükörképe a kintinek, és abból is gyakorlatilag csak az egyik oldalnak...
A Spekulatív Zóna hírösszefoglalója a hazai fantasztikus irodalmi élet eseményeiről...
A Spekulatív Zóna hírösszefoglalója a hazai fantasztikus irodalmi élet eseményeiről...
Mint annyi minden mást, az idei könyves szezonnyitást is teljesen keresztülhúzta a járványhelyzet miatti korlátozás. Hogy állnak most a fantasztikummal foglalkozó kiadók?..
A magyar fantasztikum alapszabálya: nincs év Zsoldos-díjas balhézgatás nélkül. Idén sincs ez másképp, bár olyan nagy balhé nincs. Az Avana Egyesület közleménye mellé megkérdeztük Zsoldos Dávidot is, hogy mi történt!..
Elhunyt Gáspár András fantasy- és sci-fi író, a M.A.G.U.S. atyja, fordító, szerkesztő, a hazai fantasztikum rajongótáborának egyik fontos alakja. De mit érdemes olvasni tőle? ..
Hogy mit olvastunk az elmúlt évtizedben, azt itt már egyszer összefoglaltuk. Na de mivel kezdjük a következőt? Nagyon izgalmas címek várnak ránk idén!..
pinter.bence 2020.01.08 12:52:09
@Alexandra l: Szia! A Fumaxnál!
A tartalomból: H.‭ ‬Nagy Péter:‭ ‬Visszaemlékezések‭ ‬3.‭ ‬Kukacokkal táncoló Sátor Veronika:‭ ‬Karinthy Frigyes emberfogalma II.‭ ‬Élő gépek Karinthy Frigyes prózájában Baka L.‭ ‬Patrik:‭ ‬A kontrafaktumok zsánergenealógiája és angolszász alfái Baka Vida Barbara:‭ ‬Panelmagány és iszonyat Veres…..
Nem osztották ki idén a Zsoldos Péter-díjat egy kategóriában sem, mivel egy művet sem talált erre méltőnak a zsűri. A döntés kisebb felzúdulást okozott. Nézzük meg, mit is üzen az idei döntés!..
Az nincs köztük, hogy legyen nálad a törölköződ! De azért legyen...
pinter.bence 2019.09.17 09:05:47
@TrollEdomer: Na de az Alderman- és a Moskát-regények szerintem épphogy elég közel állnak a sci-fihez. Tényleg annyi, hogy nem valami jól hangzó tudományos dologgal van megmagyarázva az alapja, hanem azzal, hogy "it's a kind of magic", bár emlékeim szerint Alderman mintha tudományosan próbálná magyarázni (plusz ott az elbeszélői pozícióból is adódik, hogy nem tudjuk biztosan az okokat). Lényeg, hogy én ezeket a könyveket simán sci-finek számolom.

Ugyanígy, a jó fantasyhez is kellenek szabályok, szóval lehet könnyebbség, ahogy írod, hogy nem valami tudományosan "hihető" magyarázattal kell előállni, de mindenképpen attól izgi egy mágiarendszer is, ha megkövetel dolgokat a karakterektől, stb. --> ebbe is kell az ötlet.

A probléma alapja szerintem valami olyasmi, hogy most igazából a nagy vizionáriusok sem látják annyira még a közeljövőt sem, arra nem optimizmussal, hanem szorongással tekintünk.

(És miközben az SF aranykorát a folyamatos és folyamatosan gyorsuló, egyúttal a közember szemével látható technológiai fejlődés jellemezte, addig ma a fontos előrelépések a közember számára közömbösek, a látható fejlesztés meg az, hogy nem kettő, hanem három kamera van az iPhone-on.)
 Spekulatív Zóna hírösszefoglalója a Könyvfesztivál sci-fi és fantasy-témájú eseményeiről...
Szokás szerint csodálatos sci-fi és fantasykönyvekkel, valamint némi horrorral és pár képregénnyel örvendeztetnek meg minket a könyvkiadók a Könyvfesztivál alkalmából...
A könyvekről szóló magyar népszerűsítő cikkek és blogposztok vagy unalmasak, vagy borzasztóak, és kevés a kivétel. Mire érdemes figyelni, ha könyvekről írunk?..
Lőrinczy Judit Elveszett Gondvána c. regényének olvasása közben egy különös szöveghelyre bukkanhatunk. A 10., Utazók c. fejezet mottója így szól: „Réges-régen érkezett egy ember, letette zsákját, ahol a legjobb helyet találta a vadonban. Sok utazó követte őt aztán, akik nem mentek se vissza, se…..
Pesszimista képet festett a magyar fantasztikumról új posztjában az SFF-közösségben korábban tevékeny részt vállaló Mayer István (Mundus Adepti). Miben van igaza, és miben nincs?..
pinter.bence 2019.02.09 08:17:27
@Jobbágy Tibor: Kedves Tibor,

köszönjük a kiegészítést. Sok sikert, további jó munkát kívánunk hozzá!
A magyar sci-fi egyetlen igaz letéteményeseiként próbálják eladni magukat, közben még mindig nem sikerült elismerniük, hogy éveken keresztül loptak, és még mindig nem sikerült megérteniük, hogy hogyan kéne itthon külföldi szerzők novelláit kiadni...
pinter.bence 2019.02.02 16:28:05
@powerage: Mondjuk a többesszámot nem értem, a Galaktika lehet sf gittegyelet, de én csak egy újságíró vagyok, nem vagyok többen és nem képviselek senkit.

Ugyanitt: miért ne lenne tétje?
Mostanában jó párszor újra előkerült a Galaktika-ügy, és többen írtatok nekem a Facebookon, illetve többször felmerült a kérdés nyilvános felületeken is, hogy akkor mi is volt ez a dolog a Galaktikával?..
Alig ért véget a 2018-as év tele jó könyvekkel, máris a nyakunkon a következő, ha lehet, még ígéretesebb év. A már bejelentett fantasztikus könyvekből és képregényekből válogattunk össze egy kis csomagot évindítónak...
Megint eltelt egy év? Döbbenet, nem? Íme: huszonöt fantasztikus könyv, ami nagyon tetszett nekünk idén...
Itt van 2018 végjátéka, ráfordultunk a karácsonyi szezonra, a fantasztikummal foglalkozó kiadók pedig bőven tartogattak muníciót erre az időszakra. Érkezik Alan Moore klasszikus képregénye először magyarul, Az Úr hangja és az Alapítvány-trilógia új köntösben lép elénk, jön Yoon Ha Lee mindenféle…..
pinter.bence 2018.11.08 08:02:49
@szepipiktor: Úgy van, hogy havi rendszerességgel igyekszünk összegyűjteni az összes friss fantasztikus megjelenést (nem kifejezetten reklámcéllal, illetve nem egy vagy több kiadó megbízásából); szóval ennyiben meg van kötve a kezünk, de lesznek majd másféle listáink is. :) Köszönjük az ajánlásokat!
pinter.bence 2018.11.08 12:03:30
@bukott madonna két nagy didivel: Mi is örülönk, hogy ránk találtál! Minden hónap elején van ilyen posztunk, az előzőket a poszt alján található linkeken találhatod meg, az elkövetkezőkért pedig érdemes berakni minket az RSS-olvasóba, vagy követni a Facebook- és Moly-oldalunkat. :)
A Zsoldos Péter-díjtól tavasszal közleményben elhatárolódó író, Brandon Hackett Xeno című regényét (Agave Könyvek, 2017) találta legjobbnak idén a díj zsűrije. A szerző – ígéretéhez híven – nem vette át se a díjat, se a vele járó pénznyereményt. Novellakategóriában Fedina Lídia nyert, ezzel ő az…..
A Gabo SFF fantasztikus novellákat gyűjtő antológiája remek keresztmetszetet ad a hazai fantasztikumról, és bebizonyítja, hogy a kispróza támogatása és kiadása elég fontos (lenne) az előrelépés szempontjából.  ..