Regisztráció Blogot indítok
Adatok
HPetyo

26 bejegyzést írt és 222 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pikák, muskéták, arkebúzok és alabárdok. Tollas kalapok, buggyos nadrágok. Vértes  lovasok  és dragonyosok. Hajdúk, szárnyas huszárok és janicsárok. Dumas testőrei vagy Gárdonyi Egri Csillagokjának magyar és török hősei, és megannyi más csodás irodalmi mű... Egy korszak meghatározó  képei és Európa…..
 2020-ban volt az angliai légicsata 80. évfordulója és ennek alkalmából a nemzetközi Blood Red Skies facebook csoportban szerveztek egy kampányt. Ennek a különlegessége az volt, hogy a játékosok a világ minden tájáról csatlakozhattak, a játékaik eredményét egy-egy megjelölt posztban jelentették a…..
Közel 1 év kihagyás után 2021. szeptember 11-én került megrendezésre – immár 11. alkalommal- a Historikum, Székesfehérváron. Talán nem csak a magam nevében írom, hogy nagy várakozás előzte meg az eseményt. Nem csak a hosszú szünet végett, hanem a bejelentett új helyszín miatt is, mely igazán remekül…..
Néhány napja volt 1 éve, hogy sokunk élete drasztikusan megváltozott. A vírushelyzet miatti első zárások ekkor léptek életbe. Engem is komolyan érintett a dolog, így az évfordulón, akarva-akaratlanul visszatekintettem ez eltelt időszakra és amolyan számvetésfélét végeztem...
Kevés olyan jellegzetes, és ikonikus löveg van a haditechnika történetében, mint a francia 75 milliméteres, a Soixante-Quinz, amely annyi képen és filmrészleten szerepel. (Talán ilyen lehet még a szovjet ZISz-3-as és a német 8,8 cm-es Flak.) Ha megnézünk egy dokumentumfilmet az első világháború…..
HPetyo 2020.05.22 13:50:20
@Cylon Brother Cavil: köszönjük az észrevétel, a hibákat kijavítjuk. Azért gyere vissza pár nap múlva, reméljük olvashatóbb lesz. :)
Sorozatunk következő részében a Warlord Games viszonylag új, Blood Red Skies nevű légiharc játékát szeretném bemutatni. Továbbra sem célom egy minden részletbe menő szabálybemutató, tehát a játékhoz szükségeltetik elolvasni a szabálykönyvet. Mindazonáltal ez nem egy bonyolult rendszer, így…..
Tulajdonképpen régi adósságomat törlesztem most, mert jónéhány csatajelentésben vagy egyéb cikkben emlegettem már a Mud and Blood szabályt. Írtam egy kiváló kiegészítőről, de magáról az alap rendszerről nem. A hazai történelmi wargame közösségben maroknyi embert tudok, aki játszik vagy valaha…..
Készülődvén a Székesfehérváron megrendezésre kerülő VII. Historikumra, és Ambasa múltkori seregbemutatós cikkén felbuzdulva (no és unszolására), úgy gondoltam én is megmutatom a francia seregemet és szólok róla pár szót. Az elkövetkezendő rendezvényen terveink szerint úgyis vállt-vállvetve fognak…..
Ezen a blogon nem teljesen szokatlan módon, most egy társasjátékot szeretnék bemutatni. A neve: The Grizzled. Egy kooperatív játék, ami a Nagy Háború köntösében próbálja megmutatni nekünk a bajtársiasság rögös útját...
Már évek óta terveztem, hogy egyszer ellátogatok Pozsonyba, az ottani év végi makettező fiesztára, a Plastic Winterre, vagy ahogy ott mondják a Plastikova Zima-ra. Szerencsére a kedvenc utazási irodám már évek óta szervez oda buszos kirándulást, igen csak elérhető áron. Sajnos a rendezvény az elmúlt…..
Napra pontosan 390 esztendővel ezelőtt 1627. november 28-án, a székesegyházáról híres Oliwa városka előtt, amely ma Gdansk egyik negyede, ágyúdörgés verte fel Balti-tenger csendjét. Egy maroknyi lengyel hajó rontott rá fél tucat svéd hadihajóra. Nem ez volt a világtörténelem legjelentősebb tengeri…..
HPetyo 2017.11.29 11:28:55
@ambasa: Értem, köszi. Így már világos. Ez vajon hadvezetési hiba volt a svédek részéről (rosszul mérte fel a parancsnok a sebességet, távolságot, hogy a lengyelek előbb érnek oda) vagy egyszerűen hadiszerencse( hogy a lengyelek gyorsabbak voltak és beékelődtek a hadrendbe)?
Immár hatodik alkalommal került megrendezésre a békásmegyeri Márton-napi Makett-verseny. Sajnos különböző okokból még sohasem sikerült eljutnom ide, de szerencsére idén sikerült bepótolnom eme elmaradásomat. A rendezvényt hagyományosan a GoForgo Utazási Iroda rendezi, akinek az egyik profilja, pont…..
HPetyo 2017.11.14 19:31:26
Kovács százados gyors határozott mozdulatokkal akasztotta a nyakába a térképtáskáját, majd a távcsövét. Közben viszont feszülten figyelte a rádióban Csatár 1 jelentését. A Csaba páncélautót a közeli hídhoz küldte, mert nem tartotta elégnek a tíz fős német hídőrséget. A német utászok a…..
HPetyo 2017.11.01 19:13:01
@janos900: Kemény gyerekek, de a testpáncél nem arra volt, hogy a mezőn sétálgassanak ellenséges tűzben. Persze nyilván nem lehet mindent lemodellezni egy játékban, csak megjegyeztem.
A pct puska azért nehéz, mert ki tudta lőni. '44-ben a szovjetek is már csak vakítani tudták az ilyen kategóriás páncélosokat. Egyéb pontcélok, géppuskaállások, stb ellen viszont jól lehetett használni. ;)
Aknavetőre talán gyógyírt jelenthet a szóródás.
HPetyo 2017.11.04 15:10:58
@ambasa: Okés. Csak pont te mesélted, hogy milyen kemények, hogy sétáltak a mezőn és mennyire nehéz volt megölni őket, mert csak 6+ra haltak. De akkor csak félreértettem.

Az, hogy milyen mesét körítünk mellé, játéktechnikailag tök mindegy, (ezt is te szoktad mondani) mert a nehézpuska lőtte ki, igaz rendkívül ritka, 3db 6-os dobással zsinórban! Ettől még szerintem életszerűtlen, de ez csak játék. Nem fogunk összeveszni.
Mindenesetre én hasonló helyzetben, tuti nem fogok arra építeni, hogy: ..."megpróbálom, mert Jánosnak is sikerült kilőnie anno." :D :D
Most, hogy van még 30 napom a szabad könyv letöltésekre (Kindle Unlimited), gyorsan elolvastam a második kötetet. Az elsőről már írtam itt. A Signal magazin tudósítója a háború után 10 évvel interjúkat készített olyan német katonákkal akik túlélték a D-napot. Az anyag nem jelent meg akkor, mert a…..
Hosszú-hosszú idő után folytatom a Through the Mud and the Blood, Nagy Háborús, szabályrendszerhez készült és egy kampány keretein belül kipróbált kiegészítő ismertetését. A cikksorozatom harmadik részében végre elérkeztem magának a kiegészítőnek a bemutatásához. Mivel…..
Ha december első hétvégéje, akkor immár régóta Games Day. Gondolom, nem kell különösebben bemutatnom a blog olvasóinak hazánk legnagyobb hadijátékos rendezvényét. Sajnos, munkám miatt, az utóbbi két találkozón nem lehettem ott, de végre három év után ismét úgy alakult,…..
HPetyo 2016.12.26 13:40:39
@PMGabi: Szia!
Már hogy lenne gond. Egy komment sosem lehet gond, (kivéve ha céltalan fikázás) és mindig hasznos.
Köszönöm, hogy szóltál, de nem tervezek 1:72-es vásárlást a jövőben. A 28mm-re fókuszálok mostanában.
Azért kösz!
Petyo
Hadijátékos Tervek 2017-re 2016.12.09 06:47:23
A haditervek addig működnek, amíg az első lövés eldördül, aztán már semmi sem úgy történik, ahogyan azt előzetesen elképzelték. Ettől függetlenül a tervezés egyben a szellemi felkészülést is jelenti a felmerülő problémák megoldására. Ezért én is végig gondoltam, a következő évben milyen irányban…..
Az október végi hosszú hétvégén nekiültem és feltalpaltam amit tudtam a bemutatóhoz szükséges figurákból, majd a talpakat bevontam a festési felület kialakítására szolgáló pasztával. Amikor megszáradt be is festettem őket, majd újraszámoltam a figurákat és készítettem pár képet, a két seregről.…..
Kitűztük a hatszemélyes Bolt Action játékunk időpontját, megkértem mindenkit, hogy írja össze a seregeit, figurákra bontva, mivel egy elég szép brit és francia kontingens készült már el festve, ezért olyan játékot akartam szerkeszteni, amiben mindenki hozhatja a saját seregeit, ezzel is ösztönözve a…..
  Tehát ahogy azt az előző cikkemben ígértem, vessünk most egy közelebbi pillantást a csata lefolyására. Nem célom az egész eseményről egy részletes leírást adni, ennek a sorozatnak nem ez a miértje, inkább csak egy bemutatót, a teljesség igénye nélkül. Szeretném szemléltetni a viszonyokat, nagy…..
Egy figyelemreméltó interjú válogatásba botlottam a minap, le is töltöttem, sőt végig is olvastam. Holger Eckhertz a szerző nagyapja a német Signal magazinnak dolgozott a háború alatt, mint újságíró. 1944 májusában cikksorozatot készített elő a goebbelsi terminológia szerinti Atlanti Fal hős…..
Az előző posztban leírtam a meccs felvezetőjét, a seregeket és küldetést. Jöjjön a felpakolás és a csata! Felpakoláskor nekem jobbszélre került az egyik horda, mögé a dombra a számszeríjászok és Quetz valamint Trici és egy seregzászlós. A többiek a másik szélre kerültek, legtávolabb Farthakis és a…..
1866. nehéz év volt az osztrák birodalom hadereje számára, északon a poroszokkal, míg délen az olaszokkal volt kénytelen megmérkőzni a csatamezőn. A harc azonban nem csak a szárazföldön zajlott. 1866. július 20-án két fiatal haditengerészet flottája csapott össze. Noha mind méretükben, mind…..
Kicsit több mint két éve kerültem be a terepasztalos-makettezős világba. Ismerősi köröm egy része elég furcsán fogadta, jobbnál jobb kérdéseket tett fel nekem. Ezek közül írok le párat. [Mivel a listás posztok minenhol vonzzák a látogatókat, megnézzük itt is működik-e?] 1. És mi a jó…..
HPetyo 2016.07.05 09:41:59
@Petrow: Más azért egy bemutató, mert oda azért egy céllal mennek ki az emberek, és más ha csak valakivel a buszon vagy egy sör mellett beszélgettek.
HPetyo 2016.07.05 14:19:37
@Petrow: Szerintem egy picit félreértetted az eredeti posztot. Aki normálisan érdeklődéssel közelít, azért az látszik. Nyilván senki sem fogja elküldeni a búsba az olyat. Ám aki csak azért "kérdez bele", hogy bebizonyítsa mekkora debil/naplopó/infantilis vagy, az számíthat hasonló válaszokra.
HPetyo 2016.07.06 11:30:31
@CyberPunK: Ha rám gondoltál, akkor nekem nincs szükségem önigazolásra és nem szólom le senki hobbiját. Ha nem, akkor nem szóltam. :)
Kocsmázni is jó, de az nem elégíti ki a tudásszomjam, a képzeletem, ott nem alkotok éééés nem játszhatok újra, mint egy gyerek. És oda gyerekeket nem engednek be.
Igen, szerepjáték ugyanez. Régen én is játszottam.
Talán utoljára a hadtörténelemben egy pompás hadsereg sorakozott fel egy esős nyári napon egy csehországi városka mellett. A gyalogosezredek szürke kabátban és kék nadrágban pompáztak, a vadászok egyszerű zöldet viseltek utalva erdőjáró múltukra, a huszárok zsinóros mentében…..