Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Asztyi

90 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS   Jelentkezési határidő: 2021. 02. 15.   Kurzustartási lehetőség a Pesti Bölcsész Akadémián (2020/2021. tavaszi félév)   Kedves doktorandusz és doktorjelölt hallgatótársunk! Pályázati felhívásunk a Pesti Bölcsész Akadémia 2020/2021-es tanév tavaszi félévének…..
Az ELTE járványügyi protokolljának betartásával és fél év szünet után végre elindul a PBA szabadegyetem programsorozata! - Legtöbb előadásunkat online is meg lehet majd nézni; - Aki személyesen kíván részt venni, annak kötelező a maszkviselés, a kézfertőtlenítés és az előzetes regisztráció az…..
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS   Szervezési lehetőség a Pesti Bölcsész Akadémián   MEGHOSSZABBÍTOTT HATÁRIDŐ: 2020. SZEPTEMBER 30.!   Kedves doktorandusz és doktorjelölt hallgatótársunk! Pályázati felhívásunk a Pesti Bölcsész Akadémia szervezői pozícióit hirdeti meg a filozófiatudomány, az…..
Tisztelt Érdeklődőink! Magyarország kormánya 2020. március 11-i határozata értelmében az egész országra kiterjedő veszélyhelyzetet rendelt el, a koronavírus terjedésének megakadályozására tett intézkedéscsomag részeként. Ez a rendelkezés érinti a felsőoktatási intézményekben megrendezett…..
  Pesti Bölcsész Akadémia 2019/2020. tavaszi szemeszter Budapest, ELTE BTK, Ifjúsági épület III. 1.     2020. március 10. kedd 18.00 Treffpunkt Plattensee – németek a Balatonnál a szocialista korszakban I. A balatoni idegenforgalom második világháború utáni átszervezése – Béresi…..
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS   Új jelentkezési határidő: 2020. 01. 31. Kurzustartási lehetőség a Pesti Bölcsész Akadémián (2019/2020. tavaszi félév)   Kedves doktorandusz és doktorjelölt hallgatótársunk! Pályázati felhívásunk a Pesti Bölcsész Akadémia 2019/2020-as tanév tavaszi félévének…..
Pesti Bölcsész Akadémia 2019/2020. őszi szemeszter Budapest, ELTE BTK, Ifjúsági épület III. 3.   2019. október 16. szerda 18.00 Lehetséges-e fizika filozófia nélkül? I. Egy egyszerű műszaki berendezés működésének magyarázata, ami filozófiai problémákat vet fel – Dr. Fazekas András…..
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS   MEGHOSSZABBÍTOTT HATÁRIDŐ: 2019. augusztus 31.   Kurzustartási lehetőség a Pesti Bölcsész Akadémián (2019/20. őszi félév)   Kedves doktorandusz és doktorjelölt hallgatótársunk! Pályázati felhívásunk a Pesti Bölcsész Akadémia 2019/2020-as tanév őszi félévének…..
Pesti Bölcsész Akadémia 2018/2019. tavaszi szemeszter Budapest, ELTE BTK, Ifjúsági épület III. 1.   2019. március 11. hétfő 18.00 Kritikai pszichológia a humántudományok tükrében I. Az elmebetegség története – Kiss Kata Dóra 2019. március 12. kedd 18.00 A nő mint hérósz – női mitológiai…..
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS   Meghosszabbított határidő: 2019. 01. 31. Kurzustartási lehetőség a Pesti Bölcsész Akadémián (2018/2019. tavaszi félév)   Kedves doktorandusz és doktorjelölt hallgatótársunk! Pályázati felhívásunk a Pesti Bölcsész Akadémia 2018/2019-es tanév tavaszi félévének…..
Pesti Bölcsész Akadémia   2018/2019. őszi szemeszter Budapest, ELTE BTK, Ifjúsági épület III. 1.   október 4. csütörtök* 19.00 Technika és test a 20. sz. első harmadának magyar költészetében – Konkoly Dániel október 16. kedd 18.00 A modern Dél-Korea hagyományai I. Hell Joseon – a…..
  Pályázati felhívás Meghosszabbított határidő: 2019. 01. 31. Kurzustartási lehetőség a Pesti Bölcsész Akadémián (2018/2019. tavaszi félév)   Kedves doktorandusz és doktorjelölt hallgatótársunk! Pályázati felhívásunk a Pesti Bölcsész Akadémia 2018/2019-es tanév tavaszi félévének…..
A test fogalmát a különböző technológia változások, biotechnológiai beavatkozások és társadalmi kulturális átalakulások és az ökológiai válság radikálisan szegmentálták. Mint Gilles Deleuze és Felix Guattari felhívják a figyelmünket, létezik a "szegmentált gyorsításnak" egy olyan művészi technikája,…..
A kortárs táncszínházi formák jelentős része nagy hangsúlyt fektet a táncos testére: nem csak fizikai teljesítőképességére, hanem szépségére, vizuális hatására is. A hagyományos japán nó-játék ezzel szemben jelmezzel és maszkkal rejti el a testet a néző elől, így annak esetleges, emberi minősége…..
Előadásom témája az „első” magyar költőnő, Petrőczy Kata Szidónia költészetében megjelenő testreprezentációk feltárása, bemutatása. Előadásom tárgyát egyszerre helyezem történeti, valamint elméleti perspektívába, ugyanis Petrőczy Kata Szidónia költészete kapcsán mindkét megközelítésnek fontos…..
A táncfilm absztrakt (mert fragmentált) formában tárja elénk a testet, a mozgást, a mozdulatokat. A tér is részletekből épül fel, mégis – a film- és az észlelés természetéből adódóan – egésznek, “kereknek” érzékeljük. Talán túlságosan is annak. A táncfilm nézője nem részesülhet a személyes…..
Az előadói test az operában betöltött szerepe és az előadói test mint problémák forrása kapcsán az egyik legkézenfekvőbb téma számomra a nadrágszerepek mint a nemi és szexuális kétértelműség terének tárgyalása. Az előadás első felében szeretném röviden bemutatni a nadrágszerepek helyét az…..
Deleuze Bacon festészetét a figurális fogalmával határozza meg. A figurális a figuratív és absztrakt ábrázolásmóddal szemben olyan harmadik útként jelenik meg, amely úgy képes egyidejűleg magába olvasztani a másik kettő sajátosságait, hogy végül egy azokat felülíró alternatívaként jelenik meg. Ennek…..
Misima Jukio kétségkívül Japán egyik legjelentősebb huszadik századi írója volt. Kevés befogadhatóbb és befogadhatatlanabb jelenség létezett nála japán nyelven. Ugyanis művei a szokatlanul nagy gondolati-nyelvi explicitásuk ellenére valahogyan mindig rejtélyesek maradnak, nehezen megoldható és…..
A Das Problem der Form in der bildenden Kunst (1893) a századforduló szobrásztechnikai és művészetelméleti bestsellere volt. Az előadásban ennek a könyvnek egyetlen aspektusára koncentrálok; a benne megfogalmazott perspektíva kritikára. Hildebrand a perspektívatan ellenében fogalmazta meg az optikus…..
Előadásomban Sigmond István 2006-ban megjelent Varjúszerenád című regényét teszem vizsgálat tárgyává fókuszba helyezve az egyes szám első személyű női elbeszélői hang önnön testéhez való viszonyát, illetve a testkép identitásra gyakorolt hatását. A szöveg két idősíkon is reflektál az elbeszélői…..