Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dragon Z.

0 bejegyzést írt és 64 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Na, ettől nem tartottunk, mégis bekövetkezett. :( A Google szépen lassan kivezeti a Google Apps szolgáltatását és csak az erősen fizetős verzióját hagyja életben. Arról van ugyebár szó, hogy ha egy domain név MX rekordját átállítottuk úgy, hogy a domain név email címeihez…..
Tegnap megtartottuk a polgármesterjelöltek közötti vitát. Bár előzetesen MINDEN polgármesterjelölt elfogadta a meghívást, a vitán való részvételt a rendezvény előtt egy órával sajtóközleményben mondta le Rozgonyi Zoltán, a Fidesz-KDNP jelöltje, hivatkozván arra, hogy…..
Vitára hívtam  ki a polgármesterjelölteket. Dícséretes módon minden jelölt vállalta vitát. Nekünk a kampánykezdet óta nyilvános a programunk i s, a többi szervezetét még nem láttam sehol, remélem a vitára elkészül. A vita a frissen átadott Civilházban lesz a Csertő…..
Mennek itt a különféle érzelmi felhangokkal töltött spekulációk, hogy mi lesz ha ideér az Amazon. Hogy pontosan mi lesz, azt ebben a pillanatban nyilván senki nem tudja. De lehet, hogy nem is kell olyan nagyon sokat várni. Pontosabban várni arra, hogy idejöjjön. Mert magyar nyelvű…..
Dragon Z. 2013.09.06 09:49:20
@Dworkyll: nem mentegetőzésképpen, de azért csak reagálok már egy pöttyet: a KDP feltöltő interfészén, ahol be lehet állítani a nyelvet, egészen egyszerűen NINCS magyar nyelv kijelölési opció. Nem tudom, HCs hogy oldotta meg, de ez a helyzet. Ezért nem tudok helyes nyelvi megjelölést eszközölni, nem a vásárló önkényes és szándékos megvezetése vezérelt ;)
  Professzore barátom tegnapi posztja, mint azt már mondtam, kellőképpen inspiratív volt ahhoz, hogy ne csak a kommentekben váltson ki reakciót. A Publio – nem véletlenül – megszólítva érezte magát az ügyben, és szólni kívánt. Következzék hát  az ő írásuk. (Az…..
Dragon Z. 2013.05.14 15:23:43
@Komavary: tehát ha a smashwords-ön belefutsz egy slendrián termékbe, soha többet nem vásárolsz onnan? Fordítsuk meg a kérdést: ha veszel egy nagy múltú kiadótól egy igénytelennek minősülő kötetet, tőlük sem veszel többé soha semmit?
Dragon Z. 2013.05.14 15:27:42
@Ad Astra: elnézést, de azért ugye azt is illik ilyenkor felemlegetni, hogy egy-egy kiadónál is vannak a húzónevek, akik sikerével elő lehet hozakodni, meg van mögötte - a kiadó méretétől függően - több olyan, akikre talán senki sem emlékszik a könyvtári katalógusokon túl...

Az pedig, hogy a self-publishing az írókból élne? Khm. Ugye ez így, ebben a formában - még metaforikusan sem igaz ;) Legalábbis nem jobban, mint egy klasszikus kiadó esetében, ha jobban belegondolunk.
Dragon Z. 2013.05.14 15:43:55
@Komavary: a Smashwords ugyanúgy nem CSAK bolt, mint ahogyan a Publio sem - csak a pontosítás miatt ;)

Én speciel anno vettem egy MIT-kötetet, ami iszonyatosan amatőr hibákkal volt tele (attól még a szöveg egyébként használható és érdekes is volt) - most akkor le kell szoknom az MIT kiadványokról? :P
Alternatíva In opinione mea 2013.01.07 11:29:27
Az oktatásügy ismételten kidolgozott egy remek ötletet: fogjuk meg a nyolcosztályos gimnáziumi osztályokat, ötödik-hatodikban tömjük meg a fejüket a latin örökségünkkel, hetediktől pedig tanítsunk nekik igazi latin nyelvet. Köszönjük, Rózsa! (A cikk előre is elnézést két a…..
Dragon Z. 2013.01.08 09:24:23
@Dzsentrisvihák: Ha a latin nyelv és a konzervatív műveltség közé egyenlőségjelet lehetne tenni (mint ahogy nem lehet, és hagyjuk már ezt a konzervatív-liberális dichotómiát műveltség tekintetében, mert nem művelt viszonyulás ez, lássuk be, és a szegény latint se szapuljuk már azért, mert valakik azt gondolják, ő konzervatív...), akkor hazánk kiemelkedő pontszámmal ugrana a világ műveltségi tabellájának élére - behozhatatlan előnnyel ráadásul. Mint tudjuk, nem így van...

Az pedig, hogy most latin nyuszi ugrott ki az egyre kopottabb oktatási kalapból preferált irányként már inkább kommentálásra sem méltó: valószínűleg eltelt egy-két hónap, és most rá került a sor - ha türelmes az orosz, még vissza is jöhet a kurzus végére (volt itt már spanyol, francia, német, most épp a latin egy hónapig, aztán ki tudja, tán még magyart is fognak tanulni kicsiny hazánkban...).
Dragon Z. 2013.01.10 14:51:09
@Dzsentrisvihák: Elnézést, de a kedves szerző egyetlen egyszer sem említi azt, hogy "konzervatív műveltség" - így nem is ismerheti el természetesen, hogy volna ilyen. Ha ún. "klasszikus műveltségről" van szó, az meg egészen más tészta. Szerintem.

Én egyébként örülök, hogy anno tanultam latint, mai napig hasznát veszem, köszönöm szépen. De valóban ostobaság ehhez bármiféle világnézeti, politikai maszlagot társítani. Pláne úgy, hogy az a politikai maszlag hétről hétre változtatja a színét és bűzét. A latin viszont még mindig latin. És az is marad ;)
Az Ad Astra nem bír magával, újabb zúzós opuszt készül begurítani a magyar e-könyv piacra. Ez pedig az Itó Projekt (tényleg ez a művészneve) </Harmónia> című könyve. Nem kispályás alkotás, még Kelt is az "erősen ajánlott" kategóriaba tette a Hármaskönyvelésben. Ami…..
E-könyv olvasók Kindle-utóhang 2012.09.07 12:43:29
No, aludtunk rá egyet... 5 új eszközt és több szolgáltatást mutattak be tegnap este az Amazon idei „szokásos” sajtóbemutatóján. Előző - a Kindle történetét összefoglaló - posztomban tippeltem párat, ennek néhány része bejött (a lényegiek mindenképp), a bolt hivatalos…..
Dragon Z. 2012.09.25 09:12:22
@Dworkyll: erről lemaradtam: melyik termék ez az 500,- HUF Ikea cucc??? (Köszi, előre is)
Izgalmas ősznek nézhetünk elébe, ha már a szórakoztató elektronika fogyasztási templomaiban is megjelentek az abszolút vállalható árú és minőségű (értsd "márkás" ;-) olvasók. Igaz, nem a csúcsmodellek, meg a legújabbak, de akkor is. A Kindle WiFi 35, a Nook Simple Touch 40…..
Kedves barátaim az Úrban,  hát ez a nap is eljött. Megalakult ugyanis az Egyesület az e-könyvekért nevű csoportosulás.  Az Egyesülés az E-könyvekért 2012. 07. 02. magyarországi vállalkozások, szervezetek és szakmai fórumok önkéntes együttműködési rendszere,…..
A jobb oldalon látható képet Keve készítette iPhone + Instagram kombóban, láthatóan tilt-shift effekttel. Hasonlóan szép és jó képeket egyelőre inkább az iphone-os felhasználóktól látunk Instagramon, androidosoktól kevesebbet. Úgyhogy most jöjjön pár tipp androidos…..
Webisztán Az animgif diadala 2011.07.12 16:04:00
Anil Dash írt egy nagyszerű ódát az animgifhez. Kopizom a lényeget: GIF is the most popular animation and short film format that's ever existed. It works on smartphones in millions of people's pockets, on giant displays in museums, in web browsers on a newspaper website. It finds…..
Ajánlás eNeL makróidomítási okosságai után újabb technológiaközeli írással igyekszünk borzolni a kedélyeket. Fogadjátok sok szeretettel Ignis_veneficus barátunkat, az ipari szövegtranszformáció feketeöves mesterét, a TEI és az XML avatott kezű varázslóját. Az írás nagyon…..
Dragon Z. 2011.04.16 10:06:56
@szakértőbb: igen, én is elfelejteném nagyon szívesen, és legtöbb esetben az égadta egy világon semmi értelme nincs, viszont pl. tudományos szövegek esetén a hivatkozást megkönnyíti. Nem azt mondom, hogy ne lehetne végre áttérni vmi más hivatkozási rendre (vagy netán megszokni, hogy pl. a Kindle kereső funkciójával gyönyörűen visszakövethető bármilyen idézet), de ez a szektor sajnos nagyon lassan mozdul új megoldások irányába. Szóval ilyen esetben jól jöhet az oldalszámosdi. Szerintem.
Dragon Z. 2011.04.16 10:30:44
@szakértőbb: persze, persze, bocs, én azonnal arra gondoltam, hogy egy eleve e-könyvként kiadott könyv esetén lehet ez is egyfajta megoldás (egyébként én is inkább Loc. vagy egyszerűen a webes forrásoknál használt módszert favorizálnám - fogom is, szerintem, valakinek el kell kezdenie...!). Egyébként persze, hogy nem, nem és nem! Ebben tökéletesen egyetértek! :D
– Jean, tegyen a székre egy újságpapírt, míg rááll.– Fölösleges, uram, így is elérem a POLCot.Tudjátok kedves Olvasók, blogot írni felettébb idő- és kutatásigényes művelet. A sodró mindennapokba nem mindig fér bele, ezért is fordul elő, hogy jó szándékunk és…..
Dragon Z. 2011.03.24 09:22:03
@Ignis_veneficus: nem értek hozzá, csak kérdezem, hogy a Word docx-ében lelhető xml mennyire tiszta és használható?
Először is elnézést kérek azoktól, akiket nem érdekel az e-könyv-gyártástechnológia (bocs, Prof :-), de ez most száraz poszt lesz és kétségbeesett. Szóval. Az a nagy helyzet, hogy a Kindle3 olyan prc-ket eszik, sőt az Amazon olyan anyagokat fogad csak be terjesztésre, amelyeknek…..
Dragon Z. 2011.01.23 16:42:08
@Atyaman: persze, világos - a makrós dolog érdekel, lehet, hogy kopogtatok majd ;)

Egyébként utánanéztem, hogy az InDesign CS5 (tudom, tudom... de akkor is...) automatikusan megcsinálja a toc.ncx-et (telepítsük persze a hivatalos Kindlegen plugint) a mobi file-hoz. Egyetlen probléma ugye az, hogy ha több szintű tartalomjegyzékkel van dolgunk, akkor azt nem hozza automatikusan egy szintre - vagyis csak az első szint pontjai fognak működni az 5-irányúval. (Ennek kiküszöbölésére a generálás előtt minden címsort ki lehet húzni első szintre a toc style-ban, így minden oké lesz - viszont így meg az automatikusan a könyvünkbe illesztett jegyzék mutat mindent azonos szinten... Ha azonban a mobi-t átnevezzük zip-re, kibontjuk, megkeressük a toc.html-t, ott Notepad-ban pl. megcsináljuk a szintek behúzását, majd a mappában lévő content.opf-et a kindlegen-nel újrafuttatjuk, akkor minden szép és jó lesz. Oké, ez is bonyolult első olvasásra, és még mindig a script tűnik a legegyszerűbbnek, de talán van, akinek ez is segít.) Uff!
Dragon Z. 2011.01.23 16:47:08
Egyébként ezt már nézte vki: www.library4science.com/ebookfmt/form.html ?

Egyelőre csak OpenOffice-ból generált html-lel megy, de ez is csinál toc.ncx-et - a végén persze itt is egy kindlegen futtatás kell, de ennyi.
Redizájnol az iWiW. Sőt, a projektben részt vevő dizájnernek állítólag azt is hagyni fogják, hogy munka közben a blogján mutassa be a készülő új ruhát. Az iWiW mély redizájnja nem egyszerű feladat. Az iWiW-et még ma is aktívan használókat és idősebbeket felbosszanthatja, ha…..
Mozgalmas volt az év utolsó szeptemberi hétvégéje is. Pár hírt ki is emelnék így a hétfői bootolás közepette... Jönnek a fizetős appok? Pénteken éjjel kaptak a magyar Androidra fejlesztők egy emailt, mely szerint a következő hónapokban újabb országok kerülnek be az Android…..
Mikor elindítottuk a SimplyPadet tudtuk, hogy minél hamarabb teljesíteni szeretnénk a hivatalos Google Apps Reseller státusz kritériumait. Ez nemrég sikerült is. Örültünk neki, és elég nagy meglepetés volt, mikor közölték velünk, hogy itthon mi vagyunk az elsők, akik elérték ezt…..
Mai hír, hogy az Abaqoos magyar online fizetőrendszert immár nem csak az OTP, hanem az Erste, a CIB és a K&H ügyfelei is igénybe tudják venni. Mind a négy bank fiókhálózatában készpénzben is lehet az Abaqoos-számlára befizetni, függetlenül attól, hogy a befizető ügyfele-e az…..
Adobe Flash nélkül is használható már a legnépszerűbb videómegosztó szájt. A kísérleti fícsör lényege, hogy a megszokott flashlejátszó helyett natív lejátszóban nézhetők a videók. A HTML5 lejátszó egyelőre csak Chrome-ban és Safarival (v4+) működik, és pár…..
Dragon Z. 2010.01.21 19:19:39
Kétség nem fér hozzá, Magyarországon Gaskó István hozta divatba az irreális követelésekkel meghirdetett sztrájkokat. Övé az ősbűn.Múltkor a postások egy része szállt be mellé a harcba, ők részesedést követeltek a Magyar Posta által eladott ingatlanokból befolyó pénzből.…..
Dragon Z. 2010.01.14 10:37:56
Szerintem deal! Valamelyik nap valamelyik csatorna valamelyik híradójában lebegtette valamelyik buszsofőr valamelyik fizetési papírját, hogy tessék, csak 150ezer körül kap! Igen, csakhogy ez a nettó, mindenféle étkezési utalványok nélkül. Üdvözlöm a sofőr urat, jó munkát kívánok neki, majd csendben kérdezném, mennyi a diplomás minimálbér, és mennyit keres egy falusi sofőr? Ugyanolyan jó sofőr persze, mint jelzett bp-i bkv sofőr.

Nem tudom, egyedül vagyok-e ezzel, de úgy látom, hogy Gaskó úrnak sikerült olyan szintre degradálni a sztrájk fogalmát, hogy a munkáltató már előre röhög, ha ezzel fenyegetőznek a szakszervezetek. Ugyanis ezek a munkáltatók állami/fővárosi, azaz bizonyos értelemben mégiscsak köztulajdonban vannak, vagyis ha veszteséget termel, akkor a köz pénzét veszíti el, de nincs gond, mert a köz pénzéből lesz kipótolva minden. Amikor tehát Gaskó és epigonjai azt mondogatják, hogy ezzel persze a az utasokat is védik, és hogy ez végső soron értünk van, akkor nagyon szépen kérem azt, aki a közelében van, pancsoljon már az orcájába egy termeteset!

Sztrájkkal ugyanis csak akkor lehet elérni valamit, ha a munkáltató érdekelt abban, hogy nyereséges legyen, és bizony fájdalmasan érinti a kiesés. A hazánkban gaskolók (szerintem ez már egy új sztrájkforma, a gaskósztrájk is alternatív elnevezés lehet) munkáltatóinak nem érdeke a nyereség fenntartása, így passzív ellenállással viseltetnek, aminek a vége persze a kifulladás és az érdektelenség - mindkét oldalon.

Lehet, hogy abbéli tájékozatlanságomból adódik a következő javaslatom, hogy nem ismerem a tényeket, de mint a köz egy darabkája, akinek a pénzét imígyen pazarolják folyamatosan, szeretném megkérni az államilag/fővárosilag finanszírozott KÖZszolgáltatókat, hogy hajtsák végre az átszervezéseket és az ésszerűsítéseket! A drága politikai fennebvalóknak pedig most jelzem, csak arra leszek hajlandó szavazni, aki nem fél hozzányúlni a sztrájktörvényhez, amiről persze mindenki tudja, hogy nonszensz. Nem a sztrájk intézménye ellen vagyok - ez a jog jár. De nevetséges, hogy az elégséges szolgáltatásokról évek óta nem lehet megegyezni. Legyen KÖTELEZŐ megegyezni, aztán tőlem sztrájkolhatnak. Ennyi. Uff!
Te is egyetemi oktató vagy és én is az vagyok. Te meghirdetsz 5 szemináriumot, amire jelentkezik összesen 84 hallgató, akiket végig is viszel a féléven. Én is meghirdetek 5 szemináriumot, de csak 21 emberke jelentkezik rájuk. Ráadásul csak 7-7-7, két kurzusom érdeklődés hiányában…..
Dragon Z. 2009.11.13 10:18:57
@tsabeeka: hát hanem egyrészt összetettebb a kérdés, ugyanis a terhelésnél nem csak az órákra járó hallgatókat kell számolni, hanem a témavezetéseket BA és MA szinten. És ott vannak az extra-kurrikuláris tevékenységek is (ezek pl. egy docensi pályázatban igen nagy hangsúllyal szerepelnek, tehát egyáltalán nem elhanyagolandó mondjuk egy tudomány-szervezői munka).

Ráadásul nálunk szokássá válik mostanság, hogy ha egy adott kurzus már kétszer generált minimális/elégtelen érdeklődést, akkor azt az oktató nem hirdetheti meg - mást kell kitalálnia. És azért azt is figyelembe kellen ám venni, hogy vannak kötelező és szabadon választható kurzusok is, és ugye azok, akik kötelezőt tartanak nyilván mindig jobb eredményt fognak produkálni azoknál, akik többynire szabadon választhatókat hirdetnek.

Nem védeni akarom a nyilván létező "lebzselőket", csak jelzem, hogy kicsit árnyaltabban kell közelíteni a kérdést. És azt is gondolom, hogy azért mert a hallgatók nem mennek mondjuk Shakespeare-szemináriumra (viszont a Spielberg-szeminárium tömve van), még nem biztos, hogy Shakespeare-t le kellene venni a műsorról, vagy feltétlenül csak az oktatón múlik a dolog... Meg kell tanulni oktatást szervezni. A magyar felsőoktatás nagy része most tanulja. Szerintem egyébként nem a versennyel van a baj, hanem azzal, hogy egyelőre most körvonalazódnak a szabályai. Ha a szabályok előbb rögzülnek, és nem folyamatában, akkor tisztábbak lennének a viszonyok is. Uff.
Dragon Z. 2009.11.13 14:32:13
@tsabeeka: "ha a shakespeare-kurzusra rendszeresen 5-en járnak, a spielbergre 50-en, ez igenis jelez valamit. mégpedig az igényt. és erről mondjuk a régi magyar irodalom c képzés jut az eszembe. termeli sorra a végzetteket meg tán a phd-ket is, de miért!?" - szerintem itt két külön dologról van szó: én képzésen belülről beszélek; az, hogy hány PhD-t és egyébként hallgatót termel ki adott szak/irány, az egy teljesen más kérdés. Ha valaki angolos, azért olvasson már Shakespeare-t is... és nem az a kérdés, hogy HÁNY angolosra van szükség egyébként.

"de azt sem gondolnám, hogy aki rendszeresen 5 fős kurzusokat tart, az ugyanannyi ellentételezést kellene kapjon, mint aki tömött órákat. hm?" - hm. továbbra is fenntartom az árnyaltabb terhelési mérés fontosságát. És akkor árnyaljuk is a dolgot csak a vita kedvéért: mi van, ha abból az 5 hallgatóból 4 OTDK-n helyezést ér el, és egyébként is eredményes, míg a másik 50-ből egy sem rendelkezik hasonló kvalitásokkal? Akkor melyik oktató hatékonyabb/végez minőségibb munkát (aminek elvileg piaci értéke kell, hogy legyen!)?
A Propeller csapata gondolt egyet, és megcsinálta a maga mashupját a Twitterre. A Turulcsiriphez hasonlóan itt is a magyar felhasználókra fókuszáló Twitter-szájtról van szó. A néhány perc múlva élesedő Yamm.hu igazából megjelenésében olyan, mintha egy réteget húztak volna a…..