Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hipósgriff

0 bejegyzést írt és 47 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Negyedik alkalommal indult el a köztévé eurovíziós dalversenye, aminek a győztese később Magyarországot képviselheti a bécsi eseményen. Számos változást eszközöltek a műsorstruktúrában, ezzel a köztévé pont azoknak a kertévéknek a nyomába eredt, amit kormány szinten…..
Hipósgriff 2015.01.26 16:49:28
@farkasokkal táncoló: Meggyőzni? Nem fog menni. Néhány évig tanultam zenét és még meghallom, ha valami hamis és ez nagyon az volt :) Tudom, hogy stúdióban ennyit szépen helyre lehet hozni, de ez az élő adás varázsa, ahol kiderül, hogy ki mit tud.
"Az énekeslány..." hozzászólást már nem én írtam, tudom, hogy mi a különbség a sakál-vokál, meg a szóló között :)
Ma van Rodolfo születésének 103. évfordulója. Ebből az alkalomból külföldi karrierjét szeretném körüljárni. Hazai sikerei megkérdőjelezhetetlenek és ezeket pontosan ismeri ma is mindenki, de ezen túl az itthoni köztudatban Rodolfo világhírű bűvészként van elkönyvelve. Bűvészkörökben - elsősorban…..
Praxis Orvos az orvos ellen? 2013.06.07 07:48:11
Miért feltételezi a kórházi kolléga, hogy csakis azért küldöm a beteget (szerinte késő este, a mentő az utolsó másodpercig kivárt a 2 órás szállítással), hogy neki okozzak pluszmunkát? Miért jó neki, ha a kollégával veszekedhet? Ügyeleteim egyike valahol Magyarországon.…..
Hipósgriff 2013.06.09 09:02:18
@radiologus.hu: Ó, nem így működik. Meg sem kérdezik és legtöbbször meg sem nézik az előzményekben, hogy volt-e koponya CT, csak simán elrendelik, mert pl. zsibbad a beteg szája. És egy éven belül mondjuk ez lesz a harmadik ilyen vizsgálat. Az már senkit sem érdekel, hogy esetleg a beteg szemlencséje megsínyli a vizsgálatokat. Egy emelkedett D-dimer már egyenlő a mellkas angió elvégeztetésével, nem baj, hogy nincs semmi egyéb tünet...
Hipósgriff 2013.06.09 16:27:12
@csak néha benézek ha marhaságot látok: az alapszabályhoz: ehhez maximálisan tartják is magukat az ifjú titánok és gondolkodás helyett azt várják, hogy a (legtöbbször feleslegesen) elvégzett vizsgálatok majd helyettük megmondják, mi lehet a beteg baja. És ha nem ad diagnózist pl. a hasi ultrahang (mert ugye előkészítetlen, gázos, étkezett, stb. a beteg), akkor 2-3 óra múlva küldözgetik kontroll vizsgálatra, hiszen - te mondtad - 1 másodperc múlva más lehet az eredmény... 24 órán belül el sem lehet számolni két ilyen vizsgálatot.
Hogy indokolt-e egy koponya CT, jobb lenne, ha szakorvos döntené el, nem a "vodafonos". A mai készülékekkel egy natív vizsgálat nem több 3 percnél, de nem olcsó, sokszor és indokolatlanul végezve árthat a betegnek és nem is mindig informatív, pl. a friss (zajló) infarktusok sokszor nem ítélhetők meg.
A D-Dimerhez: Igen, sokmindentől emelkedhet, de ők ezt nem tudják-értik-látják be. Ezért sajnos sokszor kérik a pulm. angiót. És küldi a beteget anélkül, hogy tudánk a vesefunkciókról bármit, hogy szed-e pl. Merckformint (vagy hasonlót). Ezek után ki adna bátran 120 ml i. v. kontrasztanyagot...? A visszautasítást meg kötekedésnek tartják.
Summa summárum: sajnos eltűntek, kihalnak a régi nagy orvos-egyéniségek, akiktől igazán tanulhatnának a mai fiatalok, de sajnos az ambíció sem a régi...
Hipósgriff 2013.06.09 17:40:28
@csak néha benézek ha marhaságot látok: Ha az UH vizsgálatot traumára hegyezed ki, igazad is lehet, ám legtöbbször nem erről van szó, hanem 4-5 napos obstipatio, vagy nyilvánvalóan fertőzéses eredetű panaszokkal küldik a beteget. Nem gondolom, hogy az ilyenek szoros UH kontrollja különösképpen elősegítené a terápiát...
A koponya CT: a beutalók (sablonszerűen) így kérdezik: "Ischaemia? Vérzés? Térfoglaló folyamat? Egyéb kóros?" Nos, akkor a beküldőnek van-e fogalma arról, hogy mi lehet a baj (persze azon kívül, hogy a fejében)?
Ismertem (ismerek) professzorokat, szinte mindegyikük szívesen tanított, mondta el a tapasztalatait. Sajnos a fiatalok nem nagyon érnek rá, hogy akár különóraként, vagy saját szabadidejéből áldozva járjon a professzor után,legyen az "inasa" és ellesse a "titkokat".
Véget ért az első Voice-évad, aminek döntője pont azoktól a gyermekbetegségektől szenvedett, mint az egész műsorfolyam. Néhol lassú volt és vontatott, meglepően sok hamis hanggal, elbaltázott dalválasztással és üresjárattal. Az érdemi résznek kb. fél 11-re vége volt, utána…..
Persze, hogy van megoldás: ugyanoda, ugyanarra a gépre, ugyanazzal a személyzettel szinte azonnal lehet időpontot kapni, ha az ember kifizeti a vizsgálat díját. Tisztelt Praxis!    Ismerősöm gerincsérvre utaló problémákkal küszködik. Egy hónapja van betegállományban. A…..
Vak apának éneklő lány, nevelőapjának nótát ajánló fellépő és halott apját megidéző görög-magyar énekes is volt a Voice tegnap esti műsorában, de volt vesebeteg énekes, kétéves gyermekét az éneklésért simán hátrahagyó anyuka és öntudatos rockercsaj is, no meg az…..
"leellenőriztette" Volt nekem egy isteni magyar-tanaram', aki az ilyeneket halkan, kedves, elnéző mosollyal, de kissé okítóan feddő hanggal, csak emígy korrigálta: "Robikám, le nélkül.." Vagy "be nélkül", mert jellemző volt a bepótolom vs. pótolom is ;-) Szeretettel: Tisztelt…..
Hipósgriff 2012.11.10 14:00:36
@ex-leprás: Picit vitatkoznék(nák), az ellenőrző arra (is) szolgál, hogy a tanuló gyermek szüléje ellenőrizze a kapott osztályzatokat, különféle beírásokat.
Még Pál apostol szelleme is felidéztetett a szombati Csillag születik fináléjában. Volt itt minden, de jobbára a hamarosan induló X-faktor promótálására fordították ezt a két órát, és hogy ki nyert? Nos, a jó. A jó nyert, mert a jó nyerő. Vagy, mert kell a következő…..
Praxis Októberig szenvedjek? 2010.09.05 06:00:00
Üdv minden olvasónak, és a blog szerkesztőinek! Az én történetem májusi kezdetű. 40 éves vagyok, nő. Erős alhasi görcseim voltak, elmentem a nőgyógyászhoz, aki kiderítette, hogy azon a tájékon semmi gond. Ez után mentem a háziorvoshoz, aki vastagbélgyulladás gyanújával…..
Hipósgriff 2010.09.06 11:31:22
@radiologus.hu:

Az első két pontra annyit reagálnék, hogy az ideális állapotot írtad le. Valószínűleg keveset dolgoztál nem maszek szakrendelésen, mert az ambuláns betegek és a bel ambulanciáról küldött betegek 95%-a reggelizik és a vizsgálat előtt pisil :(

"3. Mivel kommentedben nem a szakmai szabályok betartásával történő vizsgálatra hivatkozol..."
Nem, valóban nem, hanem a valóságra, amivel naponta meg kell küzdeni. Számtalanszor kell visszahívni újra a beteget, mert a beküldő orvos nem magyarázza el, mit tegyen a beteg a vizsgálat előtt, vagy a kedves beteg úgy gondolja, hogy egy kora reggel bedobott kávé, vagy szódavíz még éhgyomornak számít.

"...a többi választ meghagyom annak, aki szakmailag korrekt."
Én készséggel elfogadom a Te válaszaidat is, szakmailag korrektnek tartom.:)
Van fogalmam róla, mit hogyan lenne jó csinálni, de mások a körülményeink.
Hipósgriff 2010.09.06 12:15:47
@radiologus.hu:
Csak egy aprócska adalék: a hasfájós beteg bemegy a Belgyógyászatra a több napos panaszával, persze nem éhgyomorral, stb. A belgyógyász pedig azonnal elküldi sürgős ultrahangra és elvárja a korrekt eredményt. Az ilyenből napi szinten 10-15 eset...

Irígylésre méltó a betegeitek fegyelme :)
Talán azért mégiscsak fegyelmező, visszatartó erő a magánszektorban, hogy kétszer is kifizetheti a vizsgálatot a kedves beteg, ha nem tartja meg az utasításokat:)
Üdv.
Hipósgriff 2010.09.06 18:13:38
@adamantium:
Tudom:)
Szerintem csak fogalmazásbeli különbségek vannak köztünk, egy hasi sérülés esetén nyilván szükség van UH-ra, de az egy célzott vizsgálat, én nem mondanám szűrésnek (mint pl. a tüdőszűrés).
Ettől eltekintve (szerintem) abszolút nincs köztünk vita a többi kérdésben sem, hiszen amit leírtál, nagyon korrekt eljárás. Részemről nagyon tudnék örülni, ha a kollégák többsége hasonlóképpen gondolkodna. Talán ezzel is pénzt lehetne megspórolni...
Sziasztok! Én egy 21 éves ápoló hallgató vagyok, jövőre diplomázom. Dolgoztam már segédápolóként onkológián, intenzív osztályon, krónikus belgyógyászaton (értsd: elfekvő), sebészeteken. Az egyetemet nappali tagozaton végzem, emellett félállásban dolgozom, általában…..
Hipósgriff 2010.07.18 17:40:55
@radiologus.hu: A PM UH? Igen, minden annyit ér, amennyiért eladható. De azért azt elismerhetnéd bátran, hogy egy negatív PM max. 2 perc, egy has ennek a többszöröse.
Hipósgriff 2010.07.18 17:43:05
@radiologus.hu: Még egyelőre Magyarországon élek. Itt egy natív+k. anyagos (dinamikus) hasi ct 40.000 Ft, ha te ezt 60-ért adod, akkor 20 ezret teszel rá. Jól tévedtem?
Hipósgriff 2010.07.18 18:18:16
@radiologus.hu: Készséggel elhiszem, mert nem vagyok ismerős a fővárosi eü. intézményekben.
(Bár úgy emlékszem, hogy pl. az Euromedic központokban ennyi a hasi CT ára. Biztosan sz@r régi gépekkel és inkorrektül csinálják... borzasztó.:)
Kedves Praxis blog! Nekem egy szekszárdi ügyeleten volt problémám az éppen ügyelö orvossal. A történet úgy kezdődött hogy elmentem a forma 1- es pálya melletti élményfürdőbe ahol az egész napos szórakozás után hazatértem. Másnap felkeltem és egy enyhe fejfájással indult a…..
Hipósgriff 2010.05.30 13:09:08
@adamantium: Dehogynem témába vág! Ha megtanulnék jól pókerezni, nem kéne havonta 8-at ügyelnem 16 ezer forintért.:)
Hipósgriff 2010.05.30 14:51:44
@SteveJobs: ha te vagy Tevejobs, akkor úgyis magánorvosod van, aki kimegy a luxuspalotádba és ott nyalja ki fényesre a feneked:)
Ha meg nem te vagy a Tevejobs, nem értesz semmit. Az orvosi ügyelet nem éjjel-nappali közért, hogy úri kedved szerint bármikor besétálj és 5 csillagos szintű ellátást követelj. Jól meghatározott köre van az azonnali ellátást igénylő állapotoknak, betegségeknek. Nem tudod felmérni a problémádat? Ez a baj, hogy elemi szinten sem vagy tájékozott. Aki ügyel, kívülről fújja, hogy a leggyakoribb (és legundorítóbb) duma, hogy: nem mertünk nekimenni az éjszakának/hétvégének. Pedig csak azt hiszik, kevesebbet kell várni, mint nappal. Pedig nem biztos.
Igen, az orvosi pálya hivatás (lenne), és az ezirányú elhivatottságot és az empátiát ölik ki az orvosból az így gondolkodók, és az orvost szolgának tekintők, mint pl. te.
Hipósgriff 2010.05.31 17:57:59
@SteveJobs: a fejfájásodat okozhatja akár terhesség is (nem feladatod eldönteni, tényleg).
Ha fél-, vagy egészen részeg orvossal találkozol, bátran hívd a kórházi rendészeti szolgálatot, az ő kötelességük eljárni.
Az ügyeletre valóban el kell menni, amennyiben a baj VALÓBAN a sürgősségi ellátásra tartozik.
anonim [szexfüggők] Hungarikum 2010.05.18 08:16:00
A gárdista ringyó pofájának olyan a szaga, mint a gipszkartoné. Szőke haját rövidre nyírta, már-már tüsis, itt-ott ősz hajszálra bukkanok. Gusztustalan kis riherongy. Az Egészséges fejbőrtől a Kis házunkat dúdolja, majd meztelenre vetkőztet és azt parancsolja, hogy…..
Az én világom Szerb rizseshús 2010.01.20 14:50:00
Ennek az ételnek a receptje is családi örökség. Még sose kérdeztem meg, így nem tudom, hogy Szerbiában élő ismerőseim is így készítik el ezt az ételt. Bízom benne, hogy nekik is ízlene így, ahogyan én főzöm.Hozzávalók:50 dkg sertéscomb1 nagy fej vöröshagyma2 darab…..
A kalandos, bal felső bölcsességfog-eltávolítással tarkított karácsony után ez volt az első, még december 23-án íródott levél, ami a Homár ollójába került. Kopaszkát érdeklik a gyerekralyzok, azért fotózta le, mi pedig halászlétől párás nyeles szemünkkel kiposztoltuk.…..
Összefoglaló arról, hogyan is éli mindennapjait hazánk egyáltalán nem ritka figurája, az ellentmondásokat csírájában elfojtó, hazafias fiatal, más néven a cigánygyűlölő munkanélküli. A cigánygyűlölő munkanélküli önmagát szélsőségesként definiálja. Évek óta nem…..
Évi a TGI Friday's különbejáratú Torkos Hétfőjén szembesült azzal, hogy étkezési jeggyel fizetni speciális kedvezmény. Ennyire rossz a kajajegyek árfolyama? Azt hitte a Homár, hogy már mindenki mindent azzal fizet: Minden héten hétfőn el szoktunk menni vacsizni, általában egy…..
w Amilyen az adjonisten 2009.07.05 18:45:00
Amikor Orbán Viktort eddig ismertté vált legőszintébb pillanatában arról kérdezték, hogyan oldaná meg a Gárda-problémát, ismertette programját – lám, van neki! –, amelynek két meghatározó eleme a pofon és a hazazavarás. Orbán ezt ráadásul Horthy Miklóstól…..
Hipósgriff 2009.07.06 13:55:51
@Tóta W. Árpád:
Uhh, mi lesz így velünk...??? :)

Ha tetszik, ha nem, Vonáék csapata bizony ott fog ülni a Parlamentben a köv. ciklusban. Ezt a keserű pirulát le kell nyelni.

Nem jósolok hosszú karriert a Vonát megbilincselve elszállító sünöknek, kitünően olvasható a sisakjukon az azonosító szám. Egy (majdani) képviselőnek sok lehetősége van, hibát meg mindenki munkájában lehet találni...
Barátaim sok mint láttunk már itt, de a tegnapi filmben valami igazán újat tapasztaltunk. Az óriás piton beszáll harmadiknak egy csajszi kielégítésébe. ..
Hipósgriff 2009.05.31 11:48:17
Úgy látszik sűrű hetünk van. Már ami a kis királyokat illeti. Mondjuk minden kakas csak a saját szemétdombján király és ezek a királyságok se tartanak örökké... Reméljük Szia, Azt hiszem lassan én is írok a nagyszerű vasutasaink ügyfélbarát panaszvonalára. Naponta…..
Pilu Húgykommandó 2007.11.12 11:25:00
  Szeretünk persze, de csak úgy, nem. Megbecsülésünkért elvárunk ezt-azt, például teljesítményt. Azért, hogy zászlóval a kézben várjunk a reptéren, elvárjuk, hogy játsszák himnuszunkat az eredményhirdetésnél. Igen, szentimentálisak vagyunk. Szeretjük…..