Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vittorio Brambilla

41 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha kémekről hallunk, elsősorban James Bond, az amerikai filmek hidegháborús hősei és hihetetlennek tűnő, veszélyes kalandok jutnak eszünkbe. De mi történt valójában, amikor a 007-es ügynök karaktere még meg sem született, a CIA pedig csak tanulta a szakmát? Egyebek mellett a…..
Nyári Gábor Enyhe, ködös, borongós reggel volt 1936. január 22-én, amikor a Gyűjtőfogház előtt nagy tömeg gyűlt össze. Hét órakor megkondult a harang, a börtön udvarán pedig három elvetemült bűnöző nyakán szorult a hurok. Bő egy évvel korábban, 1934 szilveszter reggelén próbálták meg kirabolni a…..
Nyári Gábor Vélemény Február 9-én volt Horthy Miklós halálának 60. évfordulója. Bár a XX. század még annyira élénken él a magyar társadalom emlékezetében, hogy igen nehéz Horthy szerepét megítélni, az vitathatatlan, hogy közel negyedszázados kormányzósága miatt a…..
Nyári Gábor Folytatódik a Horthy-korszak megrázó bűneseteit bemutató sorozatunk, amelynek mai részében egy csavarokkal teli négyszeres gyilkosság eseményeit járjuk körül. Ferenczi Pál bognármester megölte feleségét és három gyermekét, majd évekig bujkált, amikor a véletlennek köszönhetően…..
Nyári Gábor – Rapali Vivien Antall politikájának meghatározó eleme volt, hogy Magyarországot – és a szovjet iga alól szabaduló közép-európai régiót – mind politikai, mind gazdasági értelemben felzárkóztassa a „Nyugathoz”. 1991 végére a világ úgy tekintett Magyarországra, mint egy stabil, nyugati…..
Nyári Gábor – Rapali Vivien Antall József diplomáciájának fontos és igen kényes pontja volt a szomszédos országokkal való viszony rendezése. Antall jól látta, hogy a régió felzárkózásának és „nyugati” típusú fejlődésének kulcsa az államok együttműködésében…..
A legtöbben hazánkban is élénk figyelemmel kísérték a keddi (idehaza inkább szerdai) amerikai elnökválasztást. Az elmúlt bő fél évben szinte nem telt el olyan nap, hogy ne számoltak volna be a kampány aktuális állásáról a híradók, az elmúlt napokban pedig az online és a nyomtatott sajtó, valamint a…..
Nyári Gábor Ahogy az elmúlt bő egy évben számos alkalommal, most újra előkerült Hóman Bálint ügye. Ezúttal nem a szobráról esett szó, hanem, hogy a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása és a Tett és Védelem Alapítvány beadványa nyomán a bíróság arról határozott, hogy alapítvány sem viselheti a…..
Nyári Gábor – Rapali Vivien Antall József diplomáciájának fontos és igen kényes pontja volt a szomszédos országokkal való viszony rendezése. Antall jól látta, hogy a régió felzárkózásának és „nyugati” típusú fejlődésének kulcsa az államok együttműködésében…..
Nyári Gábor Teleki Pál halálának körülményei a mai napig a figyelem középpontjában állnak. Aligha akad olyan a téma iránt kicsit érdeklődő személy, aki ne gondolkodott volna el, hogy mi is történhetett azon az utolsó, 1941. április 3-i végzetes éjjeli órán. Van néhány későbbi visszaemlékezés Teleki…..
Nyári Gábor - Rapali Vivien Antall valójában jóval keményebb volt a Szovjetunióval szemben, mint az első nyilatkozataiból kitűnik. Ideológiailag, katonailag és gazdaságilag is minél gyorsabban ki akart lépni a „keleti blokkból”, ezt pedig leghatékonyabban úgy érhette el, hogy a kelet-közép-európai…..
Nyári Gábor - Rapali Vivien Amikor 1990 tavaszán Antall József személyében ismét szabadon választott miniszterelnöke (és persze kormánya is) lett Magyarországnak, egyebek mellett a külpolitikát is teljesen új alapokra kellett helyezni. Az alapállás - kelet és nyugat határán - persze nem változott,…..
Nyári Gábor Ha feltesszük a kérdést, hogy "mikor ért véget a Horthy-korszak?", általában kétféle választ kapunk: 1944. március 19-ét, vagy Horthy október 15-i sikertelen kiugrási kísérletét és a nyilas puccsot a következő napon. Arról azonban ritkán esik szó, hogy az úgynevezett "45-ös" emigráció,…..
Nyári Gábor Az olajban gazdag és stratégiailag kiemelkedően fontos egykori Moszuli vilajet területéért 1924–1925 folyamán a brit védnökség alatti Irak és az újjáalakuló Törökország folytatott diplomáciai és fegyveres harcot. A Népszövetség megkapta a lehetőséget, hogy döntsön az etnikailag is…..
A második világháborút követő években Magyarországon jelentős átalakulás ment végbe, egy veszélyeztetett demokráciából kialakult a totális kommunista diktatúra. A kommunista hatalomátvétel utolsó lépése volt a sztálinista alkotmány bevezetése 1949. augusztus 20-án, előtte azonban jelentős események…..
Vittorio Brambilla 2016.07.07 11:54:11
@Tranquillius: Sajnos nem volt ezzel komolyabb céljuk, egész egyszerűen erőfitogtatásról volt szó. Meg akarták mutatni, hogy ha a kommunisták képesek tömegrendezvényt csinálni, akkor ők is. A Parasztszövetségnek nem is ez volt az elsődleges feladata. Érdekvédelmi szervként akart működni, nyugati típusú szövetkezeti rendszert létrehozni, stb. Nem utolsó sorban, ezen keresztül talán a kisgazdák és a Parasztpárt egyesülhettek is volna. A folyamat egész jól alakult, de talán épp a Parasztnapok miatt a a szövetség annyira felhívta magára a figyelmet, hogy nagyon gyorsan ellehetetlenítették működését.
Vittorio Brambilla 2016.07.07 09:05:28
@Tranquillius: Ha összességében vesszük, akkor a Mária-év jóval több embert mozgatott meg, és olyan helyeken gyűlt össze több tízezer vagy akár százezer ember, ahol arra nem igazán lehetett számítani. A Mária-év hatását is fontosabbnak érzem, mint a Parasztnapokét. Viszont egy helyen, egy rendezvényen nem jött össze annyi ember, mint '46-ban a Parasztnapokon. Ennek egyik oka, hogy mivel jóval több rendezvény volt, nem kellett a híveknek egy helyre felutazni, a másik ok, hogy az állambiztonság - részben talán épp a Parasztnapokból tanulva - jobban fellépett a Mária-év zarándokai ellen. Nyílt megfigyelések, konkrét fenyegetések voltak, míg a Parasztnapoknál "csak" akadályozni akarták a részvételt.
Viszont a felvetés igen érdekes, köszönöm az ötletet, lehet, hogy a jövőben írok egy posztot, amelyben összehasonlítom a Mária-évet és a Parasztnapokat.
 Nyári Gábor 80 évvel ezelőtt, 1936. június 21-én rendezték az első Magyar Nagydíjat a Népligetben kialakított pályán. Az autósvilág akkori legnagyobb sztárjai – köztük a magyar Hartmann László – vettek részt a versenyen, amelyet végül az esélyesebb német autókat lehagyva Tazio Nuvolari nyert…..
Nyári Gábor Ezekben a hetekben még azok is a franciaországi foci EB-re figyelnek, akiket általában hidegen hagynak a futballvilág eseményei, ugyanis a magyar válogatott 30 év után jutott ki világversenyre, ráadásul első meccsünket is megnyertük. Korábban ez nem mindig volt így, a Bernben második…..
A Magyar Narancsban jelent meg egy interjú Paksy Zoltán történésszel Türelmetlen és megrögzötten antiszemita személy volt címen Mindszenty József bíborosról. Erre válaszként publikáltuk blogunkon A bíbor 50 árnyalata címen egyesületünk elnökének, Nyári Gábornak írását. Paksy Zoltán ezt követően…..
Vittorio Brambilla 2016.05.30 14:22:46
@Szabó A. Imre: Kedves Szabó A. Imre! Paksy Zoltán keresett meg minket levelével, hogy válaszolni kíván az oldalon megjelent cikkre. Mi a korrektség jegyében lehoztuk írását, amelyre hamarosan megjelenik az újabb válasz. Lehet, hogy Paksy politikai karrierjét kívánja építeni, mi azonban megmaradunk a történettudomány területén, és a blog olvasmányos keretei között, de szakmai alapon fogunk válaszolni. Sokan - oldaltól függetlenül - kívánnak politikai előnyt kovácsolni Mindszenty József munkásságának felhasználásával, de mivel Mindszenty egy kiemelkedően fontos történelmi szereplő, szükségesnek érezzük, hogy mi is foglalkozzunk vele, és írásainkkal igyekszünk segíteni abban, hogy mindenki véleményt tudjon formálni a hercegprímásról.
Üdvözlettel:
Nyári Gábor
Vittorio Brambilla 2016.06.08 07:52:53
Nyári Gábor Folytatódik a Mindszenty József hercegprímás személyéről és megítéléséről szóló vita, amelyet Paksy Zoltán Magyar Narancsnak adott interjúja indított el. Erre írtam választ, Paksy Zoltán pedig eljuttatta blogunknak reakcióját, amelyet korábban teljes terjedelmében közöltünk. Jelen…..
Nyári Gábor A katolikus egyház 1881 óta rendez Eucharisztikus Világkongresszusokat, amelyek elsődleges célja, hogy hirdessék Krisztus - az Oltáriszentségen keresztüli - jelenlétét a világban. Ezt az üzenetet kiválóan bizonyították a Kongresszusokon megjelenő hívek százezrei. 1938. május 25-e és…..
Egy ismert mondás szerint az élet a legjobb forgatókönyvíró. Az alábbi történetből kiderül, hogy ha ez nincs is mindig így, romantikus drámát tud írni. Nagy Vilma és Kacsóh Pongrác szerelmének történetéhez hasonlót számtalan alkalommal láthattunk már mozivásznon,…..
Nyári Gábor Pünkösd a keresztény világ egyik legjelentősebb ünnepe, a Szentlélek eljövetele. A magyar néphagyományban azonban a vallási jelleg mellett számos egyéb szokás is kötődik az ünnephez. Ma már sajnos kevés helyen tartanak hagyományos "pünkösdölést", de aki szeretné mégis jobban megismerni…..
Nyári Gábor A Magyar Narancs hasábjain „Türelmetlen és megrögzötten antiszemita személy volt” címmel jelent meg egy interjú Paksy Zoltánnal, amelyben a történész azt állítja, hogy Mindszenty József bíboros, hercegprímás nem érdemli meg, hogy egy róla elnevezett, munkásságát bemutató emlékközpontot…..
Vittorio Brambilla 2016.04.18 13:42:55
@Tristee: Van egy igen nagy különbség 1944 és 1947-1948 között. 1944-ben háború volt, és Magyarország fokozatosan frontországgá vált, elkezdett kialakulni a kettős megszállás, a férfiak a fronton voltak. 1947-1948-ban a megszállás ellenére nem volt háború, az emberek legnagyobb gondja pedig nem az volt, hogy elmeneküljenek a bombák/lövedékek elől, hanem megpróbálták újjáépíteni az országot fizikailag és szellemileg. Ennek volt egy fontos állomása a Mária-év. Valamint 1944-ben Mindszenty még "csak" püspök volt, és háborús időkben nem valószínű, hogy bármilyen céllal össze lehet hívni százezreket.
Teljesen elítélendőnek tartom a '20-as, '30-es évek antiszemitizmusát, de az akkor sem ugyanaz, mint a náci eszmék. A szélsőjobb és szélsőbal elítélésénél pedig érdemes figyelembe venni mást is a rendőrség munkáján kívül. Például azt, hogy Németországnak mennyivel nagyobb befolyása volt a magyar kül- és belpolitikai mozgástérre. Érdemes például figyelembe venni azt, hogy Teleki Pál második miniszterelnöksége alatt, amikor nyíltan csak korlátozva lehetett fellépni a németek és a szélsőjobb ellen, a kormányfő által létrehozott Nemzetpolitikai Szolgálat, amellyel Mindszenty szorosan együttműködött, éjszakánként, titokban, több tízezer szórólapot és egyéb kiadványt terjesztett, hogy ezekkel a szélsőjobbot visszaszorítsa. (Ajánlott irodalom: Ismeretlen fejezetek Teleki Pál életéből. Szerk.: Vigh Károly. Századvég, Budapest, 2001.) Ha ebből az a kérdés következik, hogy milyen német nyomás volt Magyarországon, arra egy idézettel felelnék Halder vezérkari főnök naplójából: "Ha Magyarország nem áll be a sorba, protektorátusi státuszt fog kapni." 1940. május 26. (Ajánlott olvasmány: Nyári Gábor: A Sándor-palotától a ravatalig. Teleki Pál második miniszterelnöksége, 1939-1941. Kairosz, Piliscsaba-Budapest, 2015)
Vittorio Brambilla 2016.04.18 18:10:18
@labirintus1: Ez a két világháború közötti korszakban még nem egészen így volt. Természetesen akkor is voltak olyan papok, akik nem keresztelték így meg a gyerekeket, és ugye a szülőknek, keresztszülőknek vállalniuk kellett a katolikus nevelést, de alapvetően mindenkit megkereszteltek. Illetve van még egy nagyon fontos egyházjogi különbség a két korszak között. Az első idején e szerint csak az juthatott be a mennyországba, akit megkereszteltek és így megtisztult az áteredő bűntől. Azóta (pontosan nem tudom mikor, de a '90-es években talán már érvényben volt) ezt megváltoztatták, és jelenleg a katolikus tanítás szerint azok a csecsemők és kisgyerekek, akik keresztelés nélkül halnak meg, a mennybe jutnak, mivel nem ők tehetnek a dologról. Természetesen az egésznek rossz a szájíze, mert a hívő szerint a döntés nem az egyházé, hanem Istené, aki nem jogi paragrafusok alapján dönt, de a papok magatartásában ez is közrejátszott. Egyébként, hogy a keresztelés szentségét akkor mennyivel komolyabban vették, a betegen vagy halva született csecsemőknél létezett az úgynevezett szükségkeresztelés, ami vészhelyzetben bárki számára lehetővé tette a keresztelést.
Vittorio Brambilla 2016.04.25 19:26:48
@Tristee: Amit Te írsz, arra is van forrás, csak a többsége 1945 és 1990 között íródott, ezeknek a hitelessége pedig némileg megkérdőjelezhető... Ahogy felhívnám a figyelmed arra is, hogy szerintem miért helytelen az a gondolatmeneted, ami szerint a Horthy-korszak nem középen álló politikai rendszer volt. Ugyanis itt jön be a retrospektív szemlélet problémája, ami a mai kor viszonyai, tudásai alapján mond ítéletet. A mai európai politikai palettán a Horthy-korszak egyértelműen jobboldali lenne. De ha a '20-as, '30-as éveket nézzük, akkor az akkori középnek felelt meg. Hogy ez milyen gyorsan változott, azt jól mutatja, hogy míg a Kisgazdapárt a korszakban baloldalinak számított, 1945-ben egy csapásra jobboldalra került, mert eltolódtak az arányok. A Nemzeti érdekek hangoztatása pedig az adott korban nem jobboldali politikának, hanem teljesen természetes, oldaltól függetlenül meglévő dolognak számított. Olyannyira, hogy amikor Rákosit 1926-ban elítélték, utolsó szó jogán elmondott beszédében kiemelte, hogy a Tanácsköztársaság Vörös Hadserege hogyan védte a történelmi határokat! Ami pedig a szélsőségekkel szembeni fellépést illeti, mindkét oldal felé megvolt, amennyire lehetett. De három nagyon fontos különbség van: az egyik, hogy nem lehet elvitatni Németország befolyását a magyar politika menetére. A másik, hogy a kommunisták - a nyilas pártok többségével ellentétben - nyíltan hangoztatták (már amikor tudták), hogy meg akarják dönteni a fennálló rendszert, ami nem csak politikai, hanem büntetőjogi kategória. Harmadik, hogy 1919-ben az ország túl volt már egy szélsőbalos diktatúrán, tehát a társadalomban is sokkal élénkebben élt a félelem a szélsőbaltól.
Nagy Emil neve a legtöbb ember számára nem mond sokat, pedig a XX. század első felének igen jellegzetes alakja volt. Ügyvédként, politikusként, újságíróként és családapaként is kissé különcnek számított, végtelen tisztességéhez és rendkívüli szociális érzékenységéhez pedig egyes esetekben naiv…..
Kemény András – Nyári Gábor Holnap, 18 órai kezdettel kerül sor az Unicus Műhely hármas könyvbemutatójára a Hevgyvidék Galériában. Első ránézésre a három kötetben csak az a közös, hogy mindegyik történelmi kérdéseket boncolgat, de valójában ennél jóval komolyabbak az összefüggések. Mindhárom…..