Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Madibainges

28 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A magyar közbeszéd Teczár Szilárd nevétől hangos, és attól, hogy az egyenlő bánásmód hivatal kimondta, nem lehet ingyen belépőt adni a lányoknak, ezzel reklámozva egy helyet. Alapvetően azzal az igazsággal amiben Szilárd kiállt egyetértek, de maga ahogy ez az ügy kezelve lett,…..
Hallgatói Hálózat A diákhitel 2 2013.10.09 21:00:00
Véleményes poszt a diákhitelről. Ha vitatkoznál vele, tedd meg kommentben, a szerző is ott fog ólálkodni! Ha részletesebben is kifejtenéd az ellenvéleményed, küldd el az írást, és közzétesszük. A diákhitel 2 az az intézkedés mellyel a kormány a jelenlegi adófizetők…..
Legutóbb arról volt mindenkinek véleménye, hogy a Hallgatói Hálózat együtt tüntetett a Koppány-csoporttal, és, ahogy ilyenkor lenni szokott, mindenki mindenki véleményét előre is megírhatta volna. A magyar véleménypiac első számú vonzereje az, hogy a fogyasztót szinte soha nem…..
Madibainges 2013.08.25 22:34:01
Én szívesen nevezném valami másnak azokat, akikről beszélek, amikor a "liberálisokat" kritizálom és ráfogok dolgokat. Talán beszélhetnék "elitről", de ez nem disztingvál eléggé. Mindazonáltal bizonyos (lényeges) szempontokból nincs különbség az MSZP-s, a késői SZDSZ-es és a késői Fideszes elitcsoportok között.

Azt hiszem azért érdemes kihangsúlyozni a "liberális" (és még egyszer: ha lenne erre egy jobb szó, leborulnék lábat csókolva, és azt használnám) értelmiség neurózisait és nézőpont-torzulását, mert bár államhatalom közelében tényleg nincsenek, mégis ők az egyetemi szcéna, a társadalmi mozgalmak bölcsőit jelentő helyek és körök (ami viszont egybe esik Budapest belvárosával) szellemi atyjai/anyjai. Ezek a nénik és bácsik, akik már rég nem értik, hogy mi a répa, de mégis meg akarják mondani, és (jelképes) gyermekeik hajlandóak visszamondogatni ezeket az elavult dolgokat.

És ha szeretnénk kitörni ebből, megújítani valamit, amiről te is beszélsz, akkor le kell ráznunk ezt a nyűgöt. Leegyszerűsítő libraeiálioisozni, tényleg, de ez csak a nyelv és szavak hiányát jelzi, szerintem. Majd megalkotjuk a megfelelő nyelvet. Nem ezekből a körökből jövő egyetemistákkal, "koppányosokkal" ( ami legalább olyan leegyszerűsítés, mint a liberálisozás, btw ;) ), ezekből a körökből jövő fiatalokkal, akik hajlandóak újítani, nyitni, és persze mindenki mással, akivel találkozunk az úton.
Madibainges 2013.08.28 14:39:59
Jó, ilyen antipopulista marhaságokba nem fogok belemenni, hogy Nyugat-Európa miért a világ puha csücske, s ezzel szemben mi miért vagyunk törzsi barmok. Véleményem erről: hallgatoihalozat.blog.hu/2013/07/10/antimagyarizmus

A létező problémák megoldására olyan elvek szükségesek, amelyekből következik a létező problémák megoldására irányuló szándék.

Ám az az elit, amely addig is szart bele, és most is szarik bele, nem veszi komolyan jelszavait (szabadság, egyenlőség, testvériség, ezek a cuccok). Mellesleg ezért is értelmetlen liberálisoknak hívni őket. Ezen elitek kritikája nem a liberalizmus kritikája tehát. (Amely egyébként kíván kritikát, hogy ne ugyanazon alapból téves elképzelésekkel fogjunk neki a rendszerváltásnak, amelyekkel egyszer már elbaszták.)

Viszont amikor olyanokat hallok, hogy weimarizálódás, fasiszták, kommunisták, nácik, pont mint a Horthy-korszakban, pont, mint Szálasi, na nézd már, mindjárt népirtás, á, ezeknek nincs valós problémájuk, csak nácik, stb, akkor tudom, hogy ezek az emberek pont ugyanúgy a múltban élnek, mint akik Trianonban vannak elveszve tövig. Ez nem a valóság. A valóság kezeléséhez addig nem lehet hozzáfogni, amíg le nem rázzuk ezeket a kolonc-gondolatokat.

Addig is: Szebb múltat!
Babinszki Kata írása a pénteki élőlánccal kapcsolatban. Ha te is szeretnél írni a HaHa-blogra, jelezd Facebookon vagy e-mailben, szívesen közzétesszük, megbeszéljük, megvitatjuk a mondandódat. Egy közelgő esemény kapcsán sokadjára kellett szembesülnöm azzal a kétségbeejtő…..
Többségi szavazással úgy döntöttünk, hogy részt veszünk az augusztus 16-ai élőláncon, amely a Nemzetgazdasági Minisztériumot fogja körbefogni. Az esemény célja az, hogy felhívja a figyelmet a magyarországi elszegényedés folyamatára, azon tömegek helyzetére, akik létminimum…..
A tegnapi hivataloschabb beszámoló után itt egy személyesebb perspektíva egy HaHás résztvevőtől a "Demonstráció az együttműködésért" nevű eseményről. Eredetileg egy belső fórumra szánta az írója, de úgy döntöttünk, hogy kitesszük, mert jobb, ha a véleményeink "kifelé"…..
       Vajon sor kerül-e idén is – immár tizenkettedik alkalommal – a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciára? Ha a Bethlen Gábor Alapon múlik, akkor sajnos úgy tűnik, hogy nem. A következő pár sorban azt próbálom meg röviden összefoglalni, hogy…..
Madibainges 2013.08.05 20:03:51
Ne haragudj, ha megsértettünk. Annyit akartunk mondani, hogy pont úgy fogtunk hozzá a szervezkedéshez, mint ti, és nem vagyunk olyan nagy előnyben, mint amennyire látszik. A HaHa jelenleg aktív tagjainak nagy része 2012-13 telén csapódott a mozgalomhoz. Kezdők vagyunk ebben, és a sikereinket az a helyzeti előny adja, hogy nagyon sok diák rájött, hogy nagy baj van, kimentek az utcára, továbbá, hogy Budapestre koncentrálódik az ország anyagi és társadalmi tőkéjének nagy része, továbbá a média (ami a figyelmet adja).

Ez pedig marha sajnálatos dolog (én például folyamatosan ekézem), de ne állítsd be kérlek főváros-"vidék" ellentétnek a dolgot, a mi részünkről abszolút nem élvez érdekelsőbbséget Budapest, vagy a "nagy egyetemek", nem minden HaHás budapesti, és a sokan vagyunk, akik kisebb településekről jöttek nagyobb városokba tanulni. Egyébként a HaHa nem olyan erős, mint amilyennek látszik (ezt talán nem a publikus blogon kéne írnom...). Ami az erőt adja, az a rugalmasság, ötletesség, bátorság, és ez száz kapható emberrel összeadva gőzhengert jelent. Bizakodni kell.

Ez persze nem menti a mulasztásainkat. A nagy kapkodásban, amikor próbáltunk valami rendszert vinni az egészbe össze nem szokott emberekkel, akik korábban nem is csináltak semmit, ami aktivizmushoz lenne hasonló, csomó levél elveszett, és csomó dolgot elmulasztottunk. Ezt kimondhatatlanul sajnáljuk, és elnézést kérünk.

Viszont most sem késő még! A PTE-n 11 szak veszíti el az önállóságát, a Kecskeméti Főiskola is haldoklóban, és szinte minden intézmény hasonló helyzetben van. Ne gondold, hogy ezt nem érezzük át egytől-egyig (hiszen saját bőrünkön is érezzük), és ne lennénk hajlandóak bármelyik percben az utcára menni.

Ez az e-mail-címem: catchcamatian@gmail.com

Kérlek bocsássátok meg a korábbi ügyetlenséget, és próbáljunk meg valamit összehozni, írj, hogy mit gondolsz, mit lehetne most tenni, és miben segíthetünk mi.

Birtalan Gergő
elsőéves hallgató, ELTE
Augusztus 3-án a Hallgatói Hálózat néhány aktivistája részt vett a "Demonstráció az együttműködésért" nevű eseményen, amelyet devizahitel-károsult csoportok és az Occupy Hungary szerveztek. A találkozó/fórum célja az volt, hogy a gyökeresen különbözőnek tartott…..
Elvadult tájon gázolok:Ős, buja földön dudva, muhar.Ezt a vad mezõt ismerem,Ez a magyar Ugar. Aki figyelt magyarórán, emlékezhet a tanító bácsi/néni tanulságos leckéjére, miszerint Ady Endre közéleti tevékenységében, újságírásában, költészetében azért kritizálta…..
Madibainges 2013.07.18 11:36:00
@alfax: Tipológiát próbálok állítani, ezzel nem 'megbélyegezve' a Fidesz összes szavazóját, s nem is a konkrét embereket jellemzem, hanem ezt a fajta beszédmódot, belső és külső diskurzust. S tényleg, mivel a Fidesz pumpálja ezt számtalan propagandacsatornáján keresztül (média és személyes hálózatok), nem nagyon tudom máshogyan hívni. Ez a Fidesz politikai bizniszének terméke, ezt adja el politikai profitért. És (érthetően) jól kel a piacon.

Ezzel természetesen nem jellemzem és nem szólom le az összes magyar melóst, vidékit, határontúlit. Egyébként is, mások is ugyanígy követik ezt a párbeszédet, más társadalmi rétegekből is.

Nem is beszélve arról, hogy a határontúli magyaroknak egészen más képük van a magyarországi politikáról, mint az itt élőknek. Számukra leginkább etnikai kérdés az egész, hiszen az ő országaikban nem ún "baloldali" és ún. "jobboldali" pártok vannak (persze ez itthon is hazugság...), hanem van A Magyar Párt. (Ez is kezd pluralizálódni, Szlovákiában az MKP-Híd ellentét, meg a Fidesz által tolt pártok az RMDSZ-el szemben, de összességében még mindig így tekintenek a kérdésre.)

És itt most érzelmi érvelésbe csapok át: kvázi-vidékiként (Kecskemét környéke), határontúli szülőkkel és szőlőművelő, disznótartó nagyszülőkkel nem fogom szidni a 'paraszt vidéki határontúliakat'. ;-)
A Veled Egyetemben csapata május 4-én Tatabányán járt, Komárom-Esztergom megye központjában. A város 55 km-re fekszik Budapesttől, az M1-es (E60, E75) Bécs – Budapest autópálya érinti, a Budapest–Hegyeshalom–Rajka-vasútvonal pedig átszeli a várost. A bányászvárosról…..
Hallgatók, diákok és oktatók összefogása a tudás univerzalitásáért, a társadalmi aktivitásért, a különféle társadalmi csoportok közelítéséért – különösképpen az értelmiség és egyéb csoportok közötti párbeszéd kialakításáért – és a horizontális…..
A december óta tartó HaHa elleni kormánypárti lejárató kampány engem személyesen nagy büszkeséggel tölt el, hiszen nem minden nap szemel ki a kormánypropaganda egy csapatnyi huszonéves diákot és szidja őket hónapokon át. A támadások színvonala nem túl magas (lásd:…..
Jó ideje nem kenyerem a pártpolitizálás, és nem is szívesen megyek bele ilyen témába, azonban az elmúlt időszak jobboldali támadásai kapcsán valamilyen szinten muszáj ezt megtennem, pusztán a múltam tényei miatt. Egyet azért mindenképpen szeretnék leszögezni már az elején:…..
Mostanában rengeteg beszélgetésre, konferenciára, kerekasztalra hívnak minket, múlt hét szerdán az Állampolgári ismeretek, avagy a mi sarunk? (https://www.facebook.com/events/127388350777679/) című rendezvényen vehettem részt, ahol elsősorban az volt a téma, hogy tanítható-e a…..
Madibainges 2013.04.17 09:49:02
@Fejesrob: Az a vicces, hogy az így kezdődő mondat pont önkritikát gyakorol. :)
Mire jó az oktatás? Sok szó esik keretszámokról, forráskivonásról, a hallgatók 6 pontjáról, de néha úgy tűnik, erre az egyszerű kérdésre is válaszolni kell. Egy modern társadalom legfontosabb értéke a társadalmi tőke, ami elsősorban a felhalmozott tudást jelenti. De mi…..
Általános alapvetés: Magyarországon a politikát pártok csinálják. Következtetés: ha valaki politizál, akkor azt azért teszi, hogy valakit hatalomra jutasson. Teljesen ésszerű, ha valakinek így jár az agya, csak azzal nem számol, hogy ez nem az egyetlen lehetőség. A civil…..
Ma hajnalban brutálisan agyonvertek egy magyar fiatalt a délvidéki Óbecsén. A szemtanúk állítása szerint négyen rugdosták és verték, majd kővel is megdobták. A delhir.com értesülései szerint a támadók szerb nemzetiségűek voltak, tehát a gyilkosság hátterében…..
Madibainges 2013.03.18 10:32:47
Alapvetően ilyen problémáink vannak:

www.napi.hu/magyar_gazdasag/dobbenetes_adatok_masfelmillio_magyar_fazik_ketmillio_megcsuszott_a_rezsivel.547356.html

Ilyen körülmények között nehéz felvilágosultan élni. Nehéz megőrizni a békénket. Az elkeseredés etnikai színezetet ölt, elkezdjük utálni a szerbeket, a szerbek meg a magyarokat (hogy az untig emlegetett cigányokról ne is beszéljek), és az alapvetően megélheteséi problémáink felelősségét (szó szerint) rálőcsöljuk másra.

Pedig ezt a helyzetet nem lehet szimplán könyörgéssel vagy utálkozással megoldani. Nem lehet várni a megváltást a kormánytól (mert inkompetens), a ballibtől (akik ez ellen bezzeg nem), Bajnaitól (akinek kilóg a seggéből Puch László), Szanyitól, aki nem látja a hótól a traktort, vagy Novák Elődtől, aki majd eléget egy zászlót és jó lesz.

Ezeket a problémákat közösségként lehet kezelni. Ha egyszer összegyűlünk, és nekiduráljuk magunkat, bizony elég könnyen meg tudjuk érteni egymást - lám, még egy brutál katasztrófavédelmi akciót is végre tudunk hajtani (hivatásosok és nem hivatásosok együtt, míg Orbán Pintérrel kocsikázik). Ugyanígy meg tudnánk beszélni ezeket a kérdéseket is, hatékony megoldásokat találni, ami a mi feladatunk, azt végrehajtani, ami meg nem a miénk, azt kikényszeríteni a kormányból.

Lehet, hogy ez rögös út, és sok nehézség van benne (például a sok cinikus pofa, aki mindezt, ahelyett, hogy megpróbálná, szivárványnak hívja és legyint), de még mindig jobb megoldás, mint blogposztokat írogatni a köcsög hahaoháról.
Madibainges 2013.03.18 12:24:35
@Dzsentrisvihák: Megint szavakat adsz a számba. Kérlek, gondolkozz el: mikor mondtam/sejtettem azokat a mondanivalókat, amiket te ecsetelsz? Ne spórold meg a töprengést, vagy ha nem tiszta valami, kérdezd meg, hogy mit gondoltam amikor ezt meg ezt írtam.

Én nem bűnösöket keresek (szegregáció okán sem), hanem megoldást. Nem kell Károlyit előrángatni, hogy hasonló gondolkodású embereket találjunk, akik mácsó emberkedés helyett megegyezésre törekednek.

Kíváncsi vagyok viszont a te megoldási javaslatodra. Azt csak nem szeretnéd, hogy menjünk oda és verjünk össze pár szerbet? Tüntetni meg annyi értelme lenne mint a sárgacsillagos bohóckodásoknak. Ez esetben mit kell tenni?
Madibainges 2013.03.18 14:42:59
@Dzsentrisvihák: Fingom nincs miért kéne Jeruzsálemért tüntetni, te biztosan.

nem "ez deriválható le belőle," te vonod le ezt belőle, lényeges különbség. Én csak szimplán megállapítottam, hogy ez a helyzet, így alakult.

A diplomáciai út (mint ahogy amúgy a szimpátiatüntetés is) elviekben jó eszköz, ezt nem vitatom, csak úgy gondolom Szerbiában dettó ugyanaz lenne a hatása, mint Magyarországon: ellenségképet adna a nacionalista szerbeknek, és még azokat is ehhez a táborhoz rántaná, akik nem voltak annyira elkötelezettek. (Lám, ha valaki diplomáciai úton keres orvoslatot a sérelmeire, az Magyarországon is gyáva EU-hoz szaladgáló féreg.) Az indoklásod magában foglalja az akadályt: ugyanazzal jönnének az elborultabb szerbek, amivel a liberális hisztigépeket szidod, s így csak elmélyítené a konfliktust. Nehéz így az EU-nak és a világsajtónak "rendet tenni" - a szerb, pont úgy mint a magyar rögtön világösszeesküvést vizionál.

Amúgy a közbeszéd szelídítése tényleg nem rossz eszköz (sajtó telekürtölése), ha elég sokszor beszélünk erről a problémáról, de úgy, hogy megoldási javaslatokat is felvetünk, diskurzus alakul ki, stb, az vezethet valahova. Például meg lehetne keresni azokat a nem elborult szerbeket akiket ugyanúgy bánt ez a probléma, és valami közös platformot alakítani.

Csak azt nem értem, hogy Hellertrotty baszogatása hogyan viszi előre az ügyet.
Történt egy szép, havas februári délelőttön, hogy a Hallgatói Hálózat orcáján csúnyán elkenődött a „független egyetemista érdekképviselet" amúgy is elég gyatrán felmázolt sminkje. A Jobbegyenesen ugyan mi már egy ideje tépjük a szánkat, hogy itt bizony csúnya átverés…..
A kezdetektől fogva hangoztatjuk, hogy nem specifikusan az Orbán-kormány ellen vagyunk, nem ezért jöttünk létre, és akkor sem fogunk feloszlani, ha nem ők lesznek hatalmon - beleszólási követeléseink a mindenkori kormánynak szólnak, így mindenkor hallatni fogjuk a hangunkat. Ezt…..
...ellenzéket nevel - tartja a mondás, találóan. Az állítás igazságát két dolog is bizonyítja. 1.: Ezt a jelenséget felismerve a magyar iskolák többsége tudatosan, vagy zsigeri indíttatásból ellehetetleníti, funkciótlanná teszi a diákok érdekképviseleti szerveit, a…..
Sorozatunk első részében Masir Bencét, Kecskemét egy gimnazistáját mutatjuk be: Bence fest, zenél, olvas, ír, és hatni szeretne, nem rombolni. Nem szereti a középszerűséget, és idegenkedik a poptól. Érdemes azonban megfigyelni, hogy nem a mainstream ellensége, sőt, az…..
Mit kezdjek magammal? Mi lesz velem a jövőben? Mi lesz az országommal? Mi lesz a családommal, a sulimmal, a táncklubommal, a sakkszakkörrel, a hitközséggel és a hetes busz menetrendjével? Egyáltalán: mi van most? Olyan kérdések ezek, amelyek úgy tűnik mostanában…..
Kecskeméti Agora Babalépések 2012.05.20 10:38:00
A KecsA pénteken 20-22 résztvevővel, közöttük szegedi, gödöllői és budapesti egyetemistákkal, és a "nagy-HaHa" tagjaival megtartotta az első workshopját. Az előzetes tervektől eltérően nem több, kisebb csoportra bomolva beszélgettünk, hanem közösen jártuk körül a…..
Május 18-án pénteken délután háromtól a Kecskeméti Agora workshopot tart, amire minden érdeklődőt szeretettel várunk. Ha néha úgy érzed, hogy nem mennek túl jól a dolgok a közéletben, a városban, az országban, (ha diák vagy, az iskolában), és szeretnél javítani valamit a…..