Regisztráció Blogot indítok
Adatok
apro_marosan_petergabor

1 bejegyzést írt és 2595 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hét tenger A Radetzky-osztály 10. 2023.04.28 11:04:35
A Monarchia 3.300 mérföldes tengerpartjának nagyobb részét a Velencétől 1797-ben megszerzett dalmát területek tették ki, kisebb részét pedig a régi horvát tengerpart, illetve a már évszázadok óta osztrák kézen levő Trieszt, és környéke. A mögötte fekvő magas karszthegységek által elzárt, nehezen…..
apro_marosan_petergabor 2023.05.28 23:40:13
Mint mindig, ezúttal érdekes, informatív és színes volt ez a "HR jellegű" áttekintés a K.u.K. flottáról. A szerző nem vádolható meg tárgyilagossággal illetve az előítéletesség hiányával Horthyval szemben, nem mulaszt el egyetlen lehetőséget sem, hogy dehonesztálja egy kicsit, de annál rendszeresebben.
Én ezt az embert sokkal tehetségesebbnek tartom, mint ahogy itt elő van adva. Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk, ez ő rá is érvényes volt. A szerző sok cikkéből illetve sok rá rímelő hozzászólásból kiderül, értelmetlennek, feleslegesnek tartották a flotta ilyetén fejlesztését. Ezt szintén erőteljesen vitatom.
Abban az ellenséges környezetben, ami a OMM-et körülvette és ilyen adriai adottságokkal - 3000km partvonal - elengedhetetlen volt ennek a flottának a felépítése és működtetése, ami igen szép teljesítmény volt, ha figyelembe vesszük, nem volt ennek olyan hagyománya, mint mondjuk a briteknél vagy a franciáknál, de ne menjünk messzire , az Adria túlpartján az olaszoknál.
A flotta feladatát betöltötte, mint elrettentő erő, a partraszállás gondolatát is távol tartotta az antant erőktől, az Adriatól az antant hajókat távoltartotta. Lehetett volna jobban, aktívabban működtetni, a szárazföldi harcok támogatására jobban felhasználni - ez minden bizonnyal változott volna, ha Horthy korábban veszi át a főparancsokságot - nem véletlenül örült kinevezésének a német hadvezetés.
Ha Tisza idejében felismeri, hogy Mo-nak ki kell lépnie a háborúból (mint ahogy belépnie se lett volna szabad), támaszodhatott volna erre flottára erős bástyaként szuverenitásunk védelmében, akár a horvátok ebben érdekeltté tételével.
Nyolcvan hajóból álló flottájával Tromp 1653 február elsején futott ki, hogy a biztonságos atlanti vizekre kísérjen egy újabb holland konvojt. Ezt követően a francia La Rochelle kikötőjében vetett horgonyt, hogy ott várja be a hazai vizek felé tartó másik konvoj érkezését, és közben feltöltse…..
apro_marosan_petergabor 2022.11.02 11:55:57
@molnibalage: Ha a nagymamámnak kereke lett voln, ő lett volna a villamos, és a kanyarban csengetett volna...
- a Tigris lesöpörte volna az WWI-es tankokat, csak lekésett róla kicsit
- Az Abrams a Tigriseket, csak szintén...
Sajátos történelem szemlélet.
- Tigris nem késte le (amikor éppen harcképes volt), hanem lesöpörte a szovjet és amerikai tankokat is. Mindet.
Mindet kilőtte olyan távolságról, amilyenről azok a Tigrist nem tudták.
Egy Tigris normája 10-15 T34-es volt Kurszknál, de az Ardennekben is, amerikaira fordítva.
apro_marosan_petergabor 2022.11.02 11:58:20
@apro_marosan_petergabor: +
Csak azt nem tudom, mindez mit keres az 1600-as évek tengeri csatáinál...
Ha már: És hol a Nautilus? akár Vernéjé, akár az első atomtengerealattjáró, szépen megfordíthatta volna bármelyik ütközetet... - nem hülyeség, marhaság!
apro_marosan_petergabor 2023.01.30 12:22:16
@molnibalage: A ME262 repülési jellemzői fölényesen verték a szövetséges vadászokat. Csak későn és kevesen kapcsolódtak a harcokba. A Tigrisek Kurszknál 1:15-ös arányban lőtték ki a T-34-eket. De szintén kevés volt belőlük, emellett karbantartásuk is nehézkes volt. Az oroszok (és a szövetségesek is) hatalmas számbeli fölényükkel > 10x a technikában, nyerték meg a háborút, egyszerüen óriási mértékben felülmúlva a német és a hozzájuk tartozó elfoglalt Európa iparát. Mindennek számtalan helyen utána lehet nézni.
Az angol–holland háború sok szempontból különlegesnek számít a hadtörténetben. Részben az ekkor először alkalmazott taktikai újítások miatt, melyek a következő évszázadok tengeri harcászatát meghatározták, részben pedig azért, mert az újkor történetében ez volt az első, és szinte az utolsó olyan…..
apro_marosan_petergabor 2022.12.09 12:06:50
apro_marosan_petergabor 2023.01.27 13:37:43
@savanyújóska: Pl. Királygyilkosként, no meg a rövid életű angol köztársaság vezetőjeként...
  Egészen bicskanyitogató, ahogyan a nyugati nagyokosok kioktatnak bennünket demokráciából. A jelenség egyáltalán nem új; évtizedek óta lenézően osztogatják az észt, hogy miképp is kéne élnünk. Ami megváltozott: ma már a formára sem adnak. Ma már úgy dirigálnak és úgy kérnek számon, hogy a…..
apro_marosan_petergabor 2022.05.02 22:55:30
- Musk megvette a Twittert, mert megunta a FB "PC" és ad hoc "liberális" vélemény cenzúrázását, terrorját. Az index sietett lehozni egy cikket, hogy máris elbukott ez az elképzelés.
Mert ahogy Cukorhegy-bácsi elképzeli a "szólásszabadságot" meg demokráciát annál ugye nem lehet jobbat csinálni, az csak tökéletes lehet... (Remélem Musk egy kis rést tud ütni ezzel a libero véleményterror gépezeten)
- Nos a CNN is úgy érzi, hogy kezükben a bölcsek köve, s a hamísított titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva indított igen véres és rengeteg civil áldozatot követelő iraki háború, no meg a woke, a városrészeket felégető BLM és a Rákosiékat megszégyenítő, történelemhamisító cancel "kultúra" megtapsolása között, riporterének joga van felkészületlenül, elfogultan és arrogánsan számonkérni Magyarország külügyminiszterét, miért nem állunk be birkaként az ő általuk elképzelt nagyhatalmi érdekek mentén a sorba...
- 1956-ban pl. az USA a szuezi csatornát fontosabbnak gondolta, mint a magyarországi demokráciát (leszámítva a Szabad Európa adón keresztül történt hitegetést), így Eisenhower sietett megnyugtatni Hruscsovot, hogy eszük ágában sincsen megváltoztatni a szovjet status qou-t Magyarországon, s 68-ban sem siettek a csehek védelmére, de , Lech Walesa is magára maradt, a sokat szídott katolikus egyház feje, II. János Pál többet tett érte.
- Zelenszkíj, mint "demokrata", aki ki tudja honnan kapott felhatalmazással (NY és Tel Aviv) utasítgatja Európát, hogy milyen fegyvert szállítson, s hogyan gyorsítsa Ukrajna EUs felvételét, s milyen öngyilkos szankciókat hozzon...
...Z., mint demokrata, vett el minden nem ukrán kisebbségtől minden kisebbségi jogot, közüttük tőlünk magyaroktól, akik ezer éve élnek Kárpátalján, amelyhez Ukrajna némi szerencsével - de nem jogosan - jutott hozzá...
- Z. aki "elfelejti", hogy minden magyarellenes gazemberségük ellenére, Mo 600e ukrajnai menekültnek segített, logisztikával, orvosi ellátással, szállással, ellátással, utaztatással, amely sérült katonáit gyógyítja, s más támogatást is nyújt
- Z. aki vastag bőrrel hangulatot szít Mo miniszterelnöke ellen, választás előtt, közben és után

A CNN riportere minderről nincsen képben, vagy vastag bőrrel átlép rajta, mint ahogy általában szokott a tények teóriáikba nem illeszkedő részén.
Szerencsére magyar külügyminiszterünk van, nem libero-internacionalista, ezért érdemben megválaszol neki. Ahogyan kell.
Jó lenne, ha ezeket a dolgokat az ellenzék többségében is megtanulná, mert ez a magyar erős többség álláspontja - s a hazafasabb gondolkodású, normálisabb ellenzékieké is
1885. Kézikocsi, vitorla meghajtással német Délnyugat-Afrikában, a mai Namíbia területén..
apro_marosan_petergabor 2022.10.17 23:28:52
@queenagi: Galgóczi Erzsébet csak tudja, jól meg volt Gobbi Hildával
apro_marosan_petergabor 2022.10.18 12:56:30
@queenagi: Galgoczi a rendszer ksizolgálója volt, Gobbival együtt - el voltak jól a rózsadombi lenyúlt villákban - azt hiszem nekik kellene szégyelniük magukat, persze, ha etikai fennartásokra hajlamosak lettek volna, nem ezt a pályát futják be.
apro_marosan_petergabor 2022.10.31 02:20:03
@gigabursch: Talán félreérthetően fogalmaztam - tudok a visegrádi villáról. A rózsadombi lenyúlt villákban zajló életben (orgiákban) részt vett az akkori pártelit közeli művészvilág egy része. Galgóczi nem véletlenül tudott közel kerülni hozzájuk (a pártelithez), megvoltak a kapcsolatai pl. Gobbin keresztül is...
  Az erős hittel rendelkezők bizonyosak afelől, hogy a kereszténységnél nem létezhet tökéletesebb vallás. Biztosak abban is, hogy a Biblia minden lényeges kérdésre választ ad, függetlenül attól, hogy még a legfrissebb fejezetei is évszázadokkal ezelőtt íródtak, jóval az internet, a génsebészet és a…..
apro_marosan_petergabor 2022.10.22 18:39:11
A kereszténységet elrendezni, egy "A4-es" irásban, (Puzsérra - ki az a Puzsér? - volt e egyetlen maradandó gondolata?) támaszkodva erős szereptévesztés s a cigány vak lóvának a bátorsága együtt. A földi ökológia problémákra illetve túlnépesedési kérdésekre választ keresni benne szintén botorság, a biblia nem receptkönyv. A teológia művelői legyenek azok híresek, vagy névtelenek könyvtárakat töltöttek meg azokkal a kérdésekkel foglalkozva, melyekkel a kereszténység foglalkozik, s sokszor életek nem volta arra elég hosszúak, hogy kellő mélységben elmélyedjenek ezekben a dolgokban.
A 2000 éves kereszténység meglehetősen jól bírja a társadalmi változásokat, minden problémájával együtt. Így fő "konkurens" vallásainak művelői a zsidó és az iszlám hívők egy része most is, mindent megtesznek a vele való nyílt vagy bujtatott harcban, a vallás elleni támadásban, lejáratásában, a hívók megfélemlítésében vagy akár elpusztításában. A leginkább támadott vallás a kereszténység, ez így volt keletkezésekor, felfelé ívelésekor, és regnálása idején is, folyamatosan. De kereszténység mégis van, sokféle megjelenési formában a római katolikustól a baptistáig, milliárdnyi hívővel. Miért? Mert a kereszténység az emberről szól, az ember és a teremtő, az Isten kapcsolatáról, élet s halál kérdéseiről, az alapvető emberi értékekről, viszonylatokról, a szeretetről. S a szeretet sohasem megy ki a divatból.
apro_marosan_petergabor 2022.10.31 02:09:07
@Wildhunt: Nagyon jóhiszemű vagy. Ez egy sima, átlagos (gyenge) minőségű támadás, a 16512. változatban.
Nézem, nézem a vereségre adott reakciókat, és azt látom, hogy az ellenzék nem tud akkora pofont kapni, amekkorát megérdemelne. Az emberi tisztesség minimumára is képtelenek, még akkor is ha "nincs tétje". Nem tudok mást mondani: elejétől a végéig ez egy értékelhetetlen söpredék. A 35% nem túl kevés,…..
1875. A legkorábbi ismert fotográfia Stonehenge-ről..
apro_marosan_petergabor 2022.10.19 10:37:23
Ara-Kovács Attila: Tájkép csata után  2022. október 11. A szerző a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője. 1953-ban született; filozófia, pszichológia és történelem szakokon végzett. Volt könyvszerkesztő, újságíró, diplomata. „Gorbacsovnak sikerült úgy feladni mindent, hogy ezzel…..
apro_marosan_petergabor 2022.10.14 09:09:50
@Boldeone2:
Ukrajnai modell? A termőföldek, termelőerők jelentős része USA kézben, a "demokrata" Zs. irtja az orosz nemzetiséget, nyelvtörvénnyel fojtja meg a nemzetiségeket (a magyart is). Korrupció és oligarchák mindenütt - ez, mint sikeres modell? Viccnek is gyenge. Ha nem dölne a pénz, fegyver és katonai támogatás Ukrajnába évek óta - amerikai parancsra, 2 hét alatt összeomlott volna. Ezt az Ukrajnát az USA építette fel magának - Viktoria Nuland: "...5 milliárd USD be került nekünk a majdani forradalom"... - Sajnos ebbe a támogatásba Európa belerokkan, vele együtt mi is.
"Történelmi szükségszerűség" - ez marxi duma, következményeit 40 évig nyögtük - most felejtsük el, túllépett rajta az idő, nem kell mégegyszer.
apro_marosan_petergabor 2022.10.17 12:30:00
@Boldeone2: "De, ha így is lenne ,az mit zavarna tèged? Ukrán belügy"
- az Orosz-UKÁN (USA) háború is belügy...
- a helyreállítás is belügy
- ha már a magyarok sanyargatása is belügy
Görögországról alighanem sok minden eszébe jut az embernek, kezdve a tengertől az ókori kultúrán át a gazdasági válságig. Vajon mi az, amit egy határátkelőnek az ország (ezen belül is esetünkben Leszbosz szigete) taníthat? Sok mindent az élet élvezetétől a közlekedés sajátos értelmezésén át egészen…..
Hét tenger Korfu hadművelet 05. 2022.06.26 08:12:27
Korfu hadművelet tehát kudarcot vallott, és utólag belegondolva ez alighanem tényleg elkerülhetetlen volt. Egy ilyen hosszú ideig tartó, és ilyen nagyszabású flottafelvonulást a háború negyedik évében észrevétlenül végrehajtani szinte lehetetlen volt. A hadművelet mindenképpen lelepleződött volna,…..
apro_marosan_petergabor 2022.07.18 17:19:03
@savanyújóska:
- Kellett az erős flotta, ha nincsen elfujják a partvédő erőket, s az o-m új frontot kap a déli oldalo, a balkán felől. ahol kirobbant a háború a szerbeket (románokat) tehermentesítve
- fentiek miatt sem stimmel, hogy az adriai partvidéknek nincsen "értéke". Gyengesége esetén az Antant hamarosan frontot nyitottak volna ott, az olaszokról nem is beszélve, akik elfoglalták volna Ragusát, Spalatot stb., amint lehet, történelmi okokból is
- a béke politika az egyensúly művészete, ezért hozta az o-m azt a helyes döntést, hogy komoly flottát épített, a naszád csapat helyett, mert egyensúlytartásra, elrettentésre csak az volt alkalmas
- Mivel mind az olaszoknak (mint potenciális ellenfél) másrészt az antantnak mégerősebb flottája volt ezzel az Adrián hasonló erőt kellett szembeállítani
- Az egy más kérdés, hogy ezt a flottát sokkal hatékonyabban és ennél többre is lehetett volna használni
(Akár egy olasz partraszállás támogatására is) - egy frissebb, modernebb főtisztikarral
apro_marosan_petergabor 2022.07.18 20:17:10
@savanyújóska:
- Jártál te már azon a vidéken? Vagy egyáltalán megnézted már térképen? (sokszor végighajóztam már az Adriát és a horvát szigetvilágot, Göröországig, elég jól ismerem)
- "mégerősebb flottája volt ezzel az Adrián hasonló erőt kellett szembeállítani ...mert bővíteni kellett volna a polai öblöt, hogy elférjenek ott az o-m csatahajók. Már bocs, de nem nagyon érzem úgy, hogy tudod miről beszélsz."
Vissza kérdezhetnék, de nem teszem.
Azt ugye Te sem gondolod komolyan, hogy a teljes brit flottával kellene kalkulálni. Ez esetben elé kevés hajó maradt volna a brit világbirodalom egybentartására, s a német flotta ellensúlyozására...
Így, azok a hajók, amelyek az Adriára jutnak a flottából, elférnének kényelmesen a pólai öbölben.
apro_marosan_petergabor 2022.07.19 11:24:26
@AkosJaccik: Ezek mind szellemi játékok, a történelmet nem lehet megváltoztatni(még...:).
Legfeljebb tanulságokat lehet belőle levonni. A vélemények persze különbözőek, hiszen sokszor még a premisszákat is eltérően értékeljük.
Hét tenger Korfu hadművelet 04. 2022.06.10 09:24:23
Bár a Szent István elsüllyesztése az adriai hadszíntér talán legjobban dokumentált eseménye, a támadás pontos lezajlása körül mégis sok a kérdőjel. Már az sem teljesen biztos, valóban a füstöt vették e észre először, mivel a Tegetthoff kéményeiből szikrák is szálltak, a Szent István előárbocán levő…..
A kollektív bűnösség témája nem új, azonban manapság végtelenül aktuális kérdés. Oroszország Ukrajna elleni agressziója komoly humanitárius és társadalmi problémák mellett újra felszínre hozta a kollektív bűnösség létjogosultságának a kérdését. A hazájukat védelmező, illetve otthonukból menekülni…..
apro_marosan_petergabor 2022.06.05 20:17:10
@arthurthedent:
Kicsit nehéz a felfogásod illetve szűklátókörű vagy. Az USA által irányított Ukrajna folyamatosan fegyverkezett, pár hónappal a háború előtt olvastam egyik tábornoka fenyegetését, "aztán ne lepődjön meg Moszkva, ha hullanak rá a rakétáink"... ezt ugyan nehéz komolyan venni, csak mutatja az ukrajnai attitűdöt (a nagy mellényt) - a magyarok taposását most nem taglalnám, ez csak egy szín a demokrata Zelinskij jellemzéséhez... Komolyabban folytatva folyamatosan jelezte, a NATO-ba akarnak belépni. Ha kicsit figyelmesebben olvasod korábbi mondataimat (első bejegyzésem), megérted, a kubai válság hasonló volt, az USA gyomrába akarták tolni a "lehorgonyzot anyahajót" atomrakétákkal felszerelt fő szovjet szövetséges előretolt hadállást, Kubát. Kennedy ezt nem tűrte - Hruscsov visszakozott (rakéta válság).
Ez itt is ígyjátszódott le. Oo jelezte, ez így nem jó. Nyugat jelezte, na és... és ez éveken át folytatódott, az orosz kisebbség fizikai üdözésével együtt, az orosz tartományokban. Kennedy akarom mndani Putin megunta. Lépett. Mikor Kijev körbe volt már majdnem zárva, Zelinskij sok mindent elfogadott volna, demilitarizált, NATO semleges Ukrajnát - de az USA megállította a tárgyalásokat.
Most ezerrel folyik U felfegyverzése (de U már erősen elfáradt, vesztésre áll), de Biden már finoman jelzi, U esetleg lemondhatna egyes területekről, de Zelinskij most nem szeretne arcot veszíteni vagy más erők(Soros) mást súgnak neki, de majd eljön a pillanat mikor változtatni fog (kénytelen lesz - álláspontján).
Sokan nem foják fel, pedig egyszerű, ez nem U-O haború hanem USA proxy háborúja U közvetítésével O ország ellen, még ha effektíve nem is az USA indította, hanem Putin adta ki a parancsot. Mint mondjuk 67-ben is, Izrael megelőző csapást mért az arabokra...
(Tessék egy kicsit figyelmesebben szemlélni a világot - könnyebben megérthető lesz sok minden)
apro_marosan_petergabor 2022.06.06 16:32:04
@arthurthedent:
De, az USA bevonult Ukrajnába csinált 5 milliárd dollárért egy "forradalmat", Soros 30 éve ott van, s ugyanazon a vonalon nyomja... s nem az oroszok kedvére, s hát a Disznó öböli partraszállást sem nevezném 2000 emberrel semminek...
Ne légy naiv, a mecss az orosz területért s ásványkincsekért megy. Mindent megérne az USA-nak, ha fel tudná szabdalni Oo-ot. Hodorkovszkij hozzálátott a szivattyúzáshoz, de Putin kidobta, mint a macskát sz@rni... Az USA-nak egy Jelcin kellene, -500 milliárd USD államadósságal, elerőtlenedett, rogyadozó állammal. Ehelyett lett egy Putin, + 500 milliárd USD-s tartalékkal, erős hadsereggel és gazdasággal, ez útban van....
Ezért újra próbálkoznak, másképp - ehhez kell Ukrajna, a NATO stb...
apro_marosan_petergabor 2022.06.07 18:32:37
@arthurthedent: ...ez egy kicsit kissé mellébeszélősre sikeredett...
Hét tenger Korfu hadművelet 3. 2022.05.26 09:20:57
A korábbiakban ismertetett előzmények után került sor az első csoport kifutására Polából, 1918 június nyolcadikán délután. A csoportot Horthy zászlóshajója, a Viribus Unitis vezette, melynek parancsnoka Janko Vukovic de Podkapelski sorhajókapitány volt. A másik csatahajó Horthy korábbi hajója, a…..
apro_marosan_petergabor 2022.06.04 10:21:19
Egon E. Kisch ("a száguldó riporter") előhírnöke a mai, "modern" riportereknek, politika csináló média kavaróknak. Libero és kommunista, gátlástalanul hazudik és emellett egyszerre internacionalista és ultranacionalista.
Vitathatatlan, hogy az akkori technika csúcseszközeihez - sokezer lóerős sivító turbinák, sokszáztonnás forgó 30-1/2 páncél-lövegtornyok, rádió kommunikáció (azért érdekes, hogy az o-m kommuikációt nem tudták feltörni, ellentétben a beképzelt németek Enigmájával...), légifelderítés megelőzte a Hadik huszárkorban képződött császári katonai vezetés fejlődésének jobban fel kellett volna zárkóznia, de ez az admiralitásnak sem annyira ment...
Horthy túl későn lett flottaparancsnok ahhoz, hogy az egyébként nem rossz adottságú flottát - amely amúgy bőségesen megfelelt elrettentő feladatának - gatyába rázza, lényegesen több gyakorlatoztatással és akcióztatással. S a tárgyalóasztalnál minden számít.
Igen, sokféle szemlélettel lehet a Korfu hadműveletet értékelni - lehet történelmi materialista módon ("törvényszerű" volt ez az eset - Nem.), s lehet ésszerüen. Ez utóbbi alapján ez az akció - mely elsősorban a hiányos csatahajó védelmi kíséret alapján futott zátonyra, a véletlen műveként, alakulhatott volna másképpen is. Kicsit jobb látási viszonyok mellett (más időpontbeli találkozás esetén) a Velebit romboló és társai idejében felfedezték volna az olasz torpedó-motorcsónakokat, s legázolták, vagy szitává lötté volna azokat.
Az akció folytatódhatott volna, s a flotta ismét feltörte volna az ottrantói zárat elsüllyesztve nem kevés antant egységet, erőteljesen javítva a morált és az o-m pozíciókat.
Megint csak tanulságos, hogy az o-m, mely az EU kismintájának tekinthető, s nem működött rosszul kb. 50 éven át felszínre dobta azokat a problémákat, amelyekkel az EU ma is küzd és újra elkövetné azokat, ezúttal külföldi sugallatra (USA / Soros).
Mindenesetre, ha valaki elsétál bécsben az Arzenálba, egy több méteres, óriási üvegvitrinben megnézheti a teljes o-m flottát, szépen felsorakoztatva, százvalahány egységével (hacsak azóta be nem tették egy poros raktárba
nehogy eretnek gondolatokat ébresszen valakiban a hazaszeretet, a történelem, az akarás és nemzetek együttműködésével kapcsolatosan).
apro_marosan_petergabor 2022.06.05 00:43:17
@Flankerr: Ez mind tudjuk, az elv a lényeg, a nagyképűségből, a tévedhetetlenség beképzeltségéből adódó hibázás.
45 millió euróért 56 elektromos buszt vett magának a város néhány éve, a "klímavészhelyzet" kezelésére. A polgármester akkor így kommentálta a buszok átadását: "hivatalosan is elkezdődött az elektromos buszok korszaka". Visszahívások, meghibásodások, és az ígérthez képest lényegesen…..
apro_marosan_petergabor 2022.06.05 00:40:14
@kvp: Nem a Modulo kísérletről beszéltem (amelyek a mai napig azért vígan futnak). Ikarus, Volvo és más buszok vannak, mind tudják a 300km-es hatótávot. A buszok telepítése komplex projekt, szervíz, töltés, tárolás, képzés, útvonalkialakítás együtt kell menjen, harmonikusan - ez Wiesbadenben nem jött össze. Ez nem azt jelenti - még véletlenül sem, hogy az E-Busz megbukott.
Hét tenger Korfu hadművelet 2. 2022.05.10 09:05:39
Bár a részletes haditerv, mely megvilágíthatná, a Korfu hadműveletben melyik csoportnak mi volt a konkrét feladata, nem maradt fenn, a hajók elhelyezkedéséből néhány következtetést talán le lehet vonni. Bár mindenhol az otrantói zár elleni támadásként emlegetik, a Korfu hadművelet valódi célja…..
apro_marosan_petergabor 2022.05.21 16:17:11
@Pájer Csaba:
Az o-m flotta a 4 éves háború alatt kb. 10% veszteséget szenvedett (ez egy igen jó szám), ennek ellenére egyik stratégiai feladatukat - az Adria szövetségestelenítését, a pálforduló Olaszország kompenzálását ellátták. Ha hamarabb kap Horthy szerű parancsnokot (akinek kinevezésekor a német szövetséges valami ilyesmit mondott: "erre az emberre van szükségünk"), többet tudott volna felmutatni.
Ennek ellenére a cikk elég átfogóan bemutatja még "standby-ban" is sokrétű tevekénységét, amit azért is tudott megtenni stratégiai feladatával együtt - mert megőrizte állományát...
Emellett lehet azon tornázni, hogy (Ku)K. (Magyarország) "blokkolta"(vagy nem) a hadseregfejlesztést, meg a flottaépítést, de azért csak lett a flotta, melynek költségeit a háború végén már 36%-ban viselte Mo.
Másrészt a hajók egy része a fiumei Ganz-Danubiusban épült ( a Szent István 20.000 tonnás csatahajó is - tervezési hibáival együtt, de erről nem a magyar építő tehet) a magyar ipar hasznára és dicsőségére.
A Hood, "őfelsége legszebb csatahajója" néhány perces tűzpárbaj után néhény másodperc alatt legénységével eltünt a habokban a Bismarck találata után( s a Sheffield romboló is), de ettől a britek büszkék tengerészetükre, s hajóikra, s még mindig rajta vannak a térképen.
Talán lehetne tanulni tőlük valamit is ezekben a nehéz libero időkben...
apro_marosan_petergabor 2022.05.23 15:02:17
@savanyújóska:
A WIKI-ből száraz tényeket idéztem, ennek vajmi kevés köze van Csonkarétihez.
A St. István építését Hadtörténelmi közlemények (Krámli Mihály) - detto.
A 1917-es Tisza-horvát tárgyalás szintén szakkönyvből, nem "regényből".