Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Blossom.

8 bejegyzést írt és 76 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1.  A Freedom for Birth - Legyen szabadság a szülésben, születésben!  című, 60 perces dokumentumfilm a várandóssággal és a szüléssel kapcsolatos sürgető emberi jogi kérdéseket feszegeti. A világ számos országában, nők a saját testük feletti önrendelkezési alapvető…..
2012. szeptember 20-án körülbelül 1000 helyen mutatják be 50 különböző országban azt a dokumentumfilmet,   amelyik egy világviszonylatban égető problémával, a szülő nők és az újszülöttek emberi jogi kérdéskörével foglalkozik. A Freedom for Birth - Legyen…..
Melatonin szinergizmusban az oxytocinnal az emberi méhizom sejtek összehúzódási képességének fokozására.  A melatonint az agyban lévő tobozmirigy választja ki, amely fenntartja a cirkadián ritmust, vagyis a testünk belső óráját, amely az alvás és az ébrenlét ritmusáért…..
A TASZ Strasbourgban nyertes otthon szülés ügye köré szerveztek nemzetközi konferenciát Hágában május végén. A TASZ ügyvédje, dr. Fazekas Tamás képviselte Ternovszky Annát, akinek az ügyében az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította 2010 végén, hogy a magyar állam…..
Blossom. 2012.06.11 23:12:27
@Reggie: Nagyon tanulságos lenne látni azokat az adatokat. Sajnos a magyar adatgyűjtés szabályozása nem követeli meg az ilyesfajta különbségtételt. Én még olyan statisztikákát is szívesen látnék, ahol az egyes szülészekre vonatkozó adatok látszanának. Az általános éves szülési adatokból azt is láthatjuk, hogy a kb 1600 szülészre évi 60 szülés jut átlagosan és 2 évenként mindenkinél meghal egy baba. 20 év alatt az 10 baba orvosonként.

Az adatokból éppen az látszik jól, ami ellen ágálnak az ágálók. Az otthonszülés biztonságosságáról.

Ha vesszük az összes szülést ami a kórházban történik a 37-42 hét között annak 80-90%-a pontenciálisan problémamentes kellene hogy legyen. Az meg kizárt hogy az összes haláleset abból a 10%-ból kerülne ki ami nagy valószínáséggel nagyobb körültekintést igényel, de nem halálosan veszélyes.

Magam is kíváncsi vagyok a részletes statisztikai adatokra, úgyhogy neki is állok a KSH oldalán kibogarászni.
statinfo.ksh.hu/Statinfo/themeSelector.jsp?page=6
Blossom. 2012.06.12 11:24:25
@ROBERTO: Ezt ők tudják. Ez pedig nem érv. Az a baba pedig nem a szakértelem hiánya miatt halt meg. Számos vállelakadással találkozott praxisában G.A. amit sikeresen kiforgatott. Ez a baba nem fordult ki. Van olyan hogy nincsen hibás.
Blossom. 2012.06.12 11:35:32
@ROBERTO: Miért használsz mosdatásos hasonlatokat?
Angliában pl mindenkinek szabadon hozzáférhető az otthonszülés akármilyen magasnak ítélt a várandóssgágával járó kockázat. Mert végső soron ő maga dönti el hol és hogyan akar szülni. A jog lehetővé teszi a szabad választást mindenkinek. A doktorok feladata a felvilágosítás, elmagyarázás, tanácsadás. Ha az érveik a kórházi szülés mellett meggyőzőek a kismama számára valószínűleg azt választja, ha nem akkor szülőotthont, vagy otthonszülést.
Az államilag finanszírozott szülésznők kötelesek kimenni minden megkezdődött szüléshez, nem hagyhatnak szaksegítség nélkül egyetlen vajúdót sem.

Rengeteg módszer van amivel a mienkhez hasonló fejlett országok a statisztikákat összeállították. A csoportok összehasonlításánál az azonos karakterisztikájúakat veszik figyelembe. Anglia, Usa, Kanada, Új zéland, Németország, Hollandia, Ausztria nyilvántartásai azonban sokkal pontosabbak mint a mienk így egyszerű különválasztani az azonos kategóriába tartozó eseteket.
Nálunk azzal kell boldogulni ami van.
Akárhogy is nézzük a magyar otthonszülési statisztika kivállónak számít, ami még a különösen jónak számító Holland vagy Amerikait stb. is felülmúlja.
blossom.blog.hu
a szüléssel kapcsolatos elképzeléseikről, várakozásaikról, félelmeikről Sallay Viola és Martos Tamás pszichológusok a Semmelweis Egyetem Mentálhigiénés Intézetének munkatársai összeállítottak egy anonim kérdőívet a családalapítás előtt álló nőknek, amely…..
Manapság az alternatív terápiák egyre jobban fővonalba kerülnek. Fáj a tudósok feje, de vajon milyen gyógymód felé kapkodjanak? Az amerikai Arizóniai egyetem integratív gyógyászati központjában nemrég lezajlott 1 hónapos oktatás irányelve szerint, orvosi egyetemeken végzett…..
Már 2000-ben megjelent Sarah Wickham bába tollából egy figyelemreméltó lista, amely azt sorolja, mit tehetnénk a háborítatlan szülés szemléletének elterjesztése érdekében. Habár a 26-os lista szülésznőknek és bábáknak készült, mégis egyszerű és hétköznapi dolgok ezek,…..
Miért vette az irányt a várandósgondozás az egyre több elvégezhető vizsgálat felé?  Sokan szeretnek horror filmet nézni. Hatására adrenalin szabadul föl a szervezetben, gyorsul a szívritmus, és ha a film valóban jó, lefekvéskor győzködnünk kell magunkat, hogy nincs…..
Alice Dreger , Professor of Clinical Medical Humanities & Bioethics / Klinikai Orvostudományok Humán és Bioetika Tanszékének professzora 2012 március 20.-án a "The Atlantic" amerikai online újságban megjelent cikke és cikkének fordítása:  Minél kevesebb a beavatkozás,…..
Már első nagy érdeklődéssel várt elnöki döntése komoly dilemma elé állíthatja Áder Jánost, akinek nem lesz könnyű a nemzet egységét megjelenítenie Geréb Ágnes kegyelmi kérvényének elbírálásában. A jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélt szülésznő…..
Blossom. 2012.05.04 15:16:38
@ragaszkodjunkatenyekhez: Én nem tudok arról, hogy a szegedi klinika orvosai mit gondolnak Dr Geréb Ágnesről.
A véleményeimet a tényekhez való ragaszkodással alakítom ki, nem egyes emberek, vagy egyes orvosok véleményei alapján.

A mára már hatalmas rendelkezésre álló szakirodalom alapján ami a háborítatlan szülésről szól, és Dr Geréb Ágnes statisztikái, a vele készült interjúk, és a beszédei olvasása alapján, továbbá az 5 független küldöldi szakértő véleményezésének olvasta és a magyar szakértők véleményeinek elolvasása alapján a következő következtetések vonhatóak le:
A tárgyalással komoly problémák voltak adatkezelésileg, a bizonyítékok csoportosítására vonatkozóan az elfogultság merült fel a bírókkal kapcsolatban.
A magyar szakértők alkalmatlanok voltak az ügyek megértésére, áttekintésére, továbbá, elfogultságukat nyiltan hangoztatták, és szarkasztikus szakmaiatlan felszólalásaikat a bíró nem intette le. Az ügyésznő hisztérikusan kiabálta a vállelakadásos esetre utalva: különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés. Dr Geréb Ágnes szülésznő, orvos, bába, pszichológus, bemutatta az általa elvégzett külföldön és belföldön elismert összes a baba elfordítására szolgáló általa elvégzett manővert, amik a 37 éves szakmai tevékenysége során nem egy esetben jártak sikerrel.
A magyar egészségügy szülésre vonatkozó medikális protokolja erősen elavult, és káros a szülő nőkre és az újszülöttekre is. A fejlett országokban érvényben lévő protokollok elérhetőek, átvehetőek, megtanulhatóak, minimum az EU-ba lépésünk óta kötelező is lenne.
A magyar egészségügy, és a kórházi szülés nem fizetett szolgáltatásnak tekinti magát, hanem az orvosok vélt hatalmának alárendeli a páncienseket. Nem konzultál, hanem irányít és kioszt.
A terhesgondozás betegségközpontú, kizárólag bajkiszürő, nem támogató, nem személyreszóló, szülésterv készítéséről szó sincs, mivel a szülő nőt nem veszi figyelembe, csupán annak a "terhét".
A fejlett országokban ahol felfigyeltek rá, hogy a háborítatlan (el a kezekkel) szülésnek stabilan jobbak az eredményei, ezt a kórházakban elérhetővé tette. Születésházakat hozott létre, és szabályozta az otthonszülést is. A jogalkotásban is kibővítették a nők jogaira, szülési választásaira vonatkozó részeket, pl megállapították, hogy a magzat az édesanyja része, tehát a születéséig az anya joga róla dönteni: hogy szül, hol szül, milyen vizsgálatokon vesz részt, milyeneket nem tart szükségesnek, saját magára nézve.
Blossom. 2012.05.04 16:24:35
@vkaresz6: Na ez a nagy különbség egy post kommunista és egy valóan fejlett és fejlődni akaró ország lakosainak gondolkodásmódjában!

Akármennyire is inkompetensnek tánhet egy döntés valaki más szemében az a döntés az alanynak az alapvető emberi joga. Semelyik más embernek nics joga ezt nem tiszteletben tartani. A döntéseiért az egyes ember a felelős. Meghallgathatja a szakértők, a barátok, az akárkik véleményét, de ha döntést hozott a döntéért ő a felelős, és ezt a döntéét tiszteletben kell tartani a másik embernek, ha szakértő ha nem bizonyos témában. Döntéshozáshoz minden embernek alapjoga van!
Szüléssel kapcsolatban vannak olyan országok, ahol a szülő nő jogai e köré oly mődon szervezüdnek, hogy joga van résztvenni, vagy megtagadni bármilyen vizsgálatot, joga van vissautasítani bármilyen javaslatot amit a szakemberek tesznek, mert végső soron az ő és nem más, életéről van szó, ,ég akkor is ha ez szembe megy a szakemberek javaslataival, vagy akkor is, ha ez irracionalisnak tűnhet. Mert döntéshez joga van.

A háborítatlan szüléssel kapcsolatban pedig ráadásul nem is arról van szó, hogy visszafelé mennénk az időben, hanem éppenhogy nálunk fejlettebb országokban már évtizedek óta bevált és tudományosan alátámasztott gyakorlatról van szó, ami bekerült a kórházba is, működnek születésházak is, és intézeten kívüli szülés is van. Ezekben az országokban nem az orvosok, hanem a szülésznők és bábák, vagyis az otthonszülésnél segédkező szülésznők vannak közvetlenül jelen a szüléseknél. Az orvosi műszerek és maguk az orvosok komplikációk esetén lépnek be a folyamatba.
Vannak olyan országok, ahol a vajúdó nőt hazaküldik vagy sétálni küldik ha túl hamar megy be a kórházba, hiszen nincs vele semmi tennivaló, és otthoni környezetben, vagy a friss levegőn nyugodtabban folyatatódik a szervezet felkészülése a kitolásra. 8-9cm-nél a kórházban a kád az első ami már várja a vajúdót. Ha nem megy a kádban a kitolás akkor szülőszéken, ágyon négykézlább és legeslegutolső sorban hátonfekve bátorítják a szülő nőt a kitolásra.
Blossom. 2012.05.04 16:47:41
@miskabá: A nők életében legfontosabb egész életükre kiható esemény a szülés. Hagyjuk is meg nekik hogy eldöntsék hogy akarják ezt átélni, megélni, kinek a kezeibe adják az újszülöttjüket, azzal milyen bánásmódot engedélyeznek. A férfi dolga itt a háttérbe húzódás legyen, úgy is van. Hívja aminek csak akarja, de ne szóljon bele!

Anglia olyan ország ahol a bábák (midwife) szakmai megítélése egy szülésznők/bábák által alkotott szakmai bizottság hatásköre, nem a büntetőjogé. Mert senki nem feltételezi első körben, hogy ne szakmai tudása és hivatása szerint járna el a szülésznő/bába.
És nem nehéz rá vállalkozót találni, mert ennek a hivatásnak a része a kórházi munka a születésházi munka és az otthonszülés is, mint Ausztriában, Ausztráliában, USA sok államában, Kanadában, Németországban, Hollandiában...
Mátyássy Áron az egyik legtehetségesebb fiatal filmrendezőnk. Elsőfilmesként megnyerte a 40. Filmszemle fődíját, az Utolsó Idők c. alkotásával, de ő jegyzi az Átok című sorozatot is. Közéleti megszólalásai eleddig nem voltak, a Geréb Ágnes ügy kapcsán mégis úgy érezte,…..
Blossom. 2012.02.28 14:33:36
@AnnaKarenina:
Az a baj hogy nem tajekozodtal elegge.
A magyar allamnak nem az evi 250 eset miatt kell rendeznie az ugyet hanem mert a nok alkotmanyban foglalt joga hogy szaksegitseget vegyen igenybe a szulesehez. De jogaban korlatozza ha ennek a szaksegitsegnek a teveknysegkoret nem szabalyozza. A magyar allam ellen elmarasztalo itelet is szuletett egy 2010-es ugyben amikor egy magyar no panaszt tett hogy a magyar allam nem biztositja a felteleket az alkotmanyban fogalalt jogahoz.

G.A. es a szuleteshaz az evek soarn tobbszor fordult elngedelyert. Lobbitevekenyseget is folyatatott a szakman belul. a szabalyozast tobbszor el is inditottak, de mindig megakadt a nogyogyaszok egyuttmokodeskeptelensege miatt.
Blossom. 2012.02.28 14:40:42
@AnnaKarenina: az igeny megjelent nalunk is a nok reszerol egy mas fajta szuleselmenyre mint amit a korhazak merev rendszere biztosit. Az igeny megjelent es a noknek alkotmanyban fogalalt joga is van erre az igenyre.

Az orvosi tevekenyseg altalanossagban nem a birosag hataskorebe tartozik.
Ebben az esetben is meg lett volna a lehetoseg egy szakmai testulet letrehozasara annak megallapitasara hogy muhiba tortent-e? ha igen mehet buntetoperre, de ha szakmai hiba nem tortent, nem a buntetoper a megoldas.

Van elharithatatlansag az orvoslasban. Van a szulesek folyaman is. nemzetkozileg is ebbe a kategoriaba tartozik a vallelakadasok bizonyos szazaleka.
Van olyan hogy nincs hibas.
Blossom. 2012.02.28 15:13:52
@Float: Az hogy a korhazakban eleteket mentenek nagyon jo. Ennek igy kell lennie. A korazak erre jottek letre.

G.A. szulesznokent, bábakent nem volt eltiltva eddig egyszer sem. Szuleskiseresi teveknysege ebbe tartozott bele. Eu iranyelvek szerint az onallo szulesvezetes is ide tartozik.

Ha nincs szukseg korhazra nincs szukseg ra, ha viszont van akkor megfelelo transzferral megoldhato a dolog, mento, sajat kocsi.

A babak jolete az edesanyukenal valoszinuleg senkinek sem fontosabb. Ok azok akok kihordjak oket megszulik es felnevelik.
Majdnem egy éve keresem a választ erre a két kérdésre, egy fél könyvtárat elolvastam már a keresésben, és mégse jutottam sokkal közelebb a válaszokhoz. Egy évvel ezelőtt azt írtam, nincsenek illúzióim: a kormányrendelet az eleje lesz az igazán küzdelmes szakasznak, nem a vége…..
Blossom. 2012.02.15 14:16:42
@Grabb: most olvastam a facebook-on hogy maganszemelyek ne kuldjenek emailt, csak szervezetek. Mi legyen?
Blossom. 2012.02.15 14:21:04
@Grabb: Tudsz rola hogy keszitett-e valalki olyan kerelmet vagy kiserolevelet amit a maganszemelyek is alairhatnak?