Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Orosdy Dániel

2546 bejegyzést írt és 1495 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Új adásunkban újra egy izgalmas magyar mozipremierrel foglalkozunk, Csáki László animációs-dokumentumfilmjével, a Kék Pelikannal, utána a visszavonulását bejelentő Peter Weir (Holt költők társasága, Zöld kártya, Truman Show) korai remekművét (Piknik a Függő sziklánál) vesszük elő, és folytatjuk a…..
Orosdy Dániel 2024.04.13 13:02:52
@Szekrényszagú néni: Soha senki, te vagy az első és egyetlen. ? Amúgy meg A Moszkító-part a legjobb filmje, de a kollégák sztem azt sem látták, ami hiba. ?
Új adásunkban kibeszéljük az egyik általunk legjobban várt új magyar filmet, a Kálmán-napot, Hajdu Szabolcs lakástrilógiájának második részét, és természetesen foglalkozunk az 1848-as márciusi forradalomról szóló, már 100 ezer néző felett járó Most vagy soha!-val is. Megnéztük a Coen testvérek egyik…..
Orosdy Dániel 2024.04.13 13:00:31
@Szekrényszagú néni: SOFIA Coppola van akkora nagy név, hogy jól írjuk a nevét. ? Amúgy meg ő sem szokott nagy költségvetéssel dolgozni (eddig 40 milla volt a maximum), a Priscilla is ebbe a körbe tartozik.
Vesznek elfele a posztjaimba feltöltött képek, mintha kötelező lenne, szóval sok hűhó semmiért -- de ezt eddig is tudtuk. Őz Zsolt utca sincs még, tervben se', pedig(!). Aztán kiesett a sublót mögül pár régi Őz-cikk, amit kb. ezer éve szkenneltem be (Wanted -- mi más? Mondjuk jópár dolog szóba…..
Van az a régi (minden bizonnyal Boncz Géza-)vicc, amit most természetesen nem találok, de szerepel benne [a] Rambo 2., és kb. az a poénja, hogy - Hát én vagyok a Cápa 3.! Amiről eszünkbe juthat a meglehetősen Boncz-közeli Markos-Nádas duó klasszikusa, ami viszont, szerencsére,…..
Orosdy Dániel 2024.03.15 16:55:18
@ColT: Még jó, hogy bele nem léptél! ;)
A Filmvilág Podcast új adásában kibeszéljük Németország Oscar-jelölt filmjét, A tanári szobát, az Ígéretes fiatal nő rendezőjének új thrillerét (Saltburn), és a két legutóbbi Emma Stone-projektet, a Magyarországon forgatott Szegény párákat és a SkyShowtime-on elérhető The Curse című sorozatot,…..
Orosdy Dániel 2024.03.07 16:28:58
@Szekrényszagú néni: Mentségükre szóljon, tutira nem hívták magukat szekértőknek.
Nem szoktam efféle vallomásokat tenni, de magunk között vagyunk: ha valakivel szívesen cserélnék, az Les Claypool lenne. És NEM elsősorban azért, ahogy basszusgitározik! Nem mondom, az sem utolsó szempont, de távolról sem a zenei tehetség a lényeg. Hogy akkor mi? Az egyelőre maradjon az én…..
Itt a második rész, kalandra fel!!!..
Az új év egyszerűen nem kezdődhet filmnapló nélkül! NEM!..
Régi tartozást tudtam le azzal, hogy ezt a könyvet (és Claypool regényét – coming up!) megrendeltem és elolvastam. Egy ideig bíztam a magyar könyvkiadókban Oké, ezt tényleg nem tudtam röhögés nélkül leírni. :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD..
  Nem én leszek az, aki sokkolóan újat fog mondani Ketchum regényéről, de olvastam, tetszett is, szóval vegyük át a kötelezőket!..
Egy nap I-1 63N1S0-SWITCH életéből Orosdy Dániel [első megjelenés: Filmvilág Patreon]..
TELEFONKÖNYVEK! RÉGI TELEFONKÖNYVEK! Ha olvasta a Wakondot, azért. Ha nem, akkor csak úgy! De inkább olvassa el, az a biztos!..
Nehéz ügy. Nem egyszerű érdemben megnyilatkozni vagy eszmét cserélni erről a könyvről, a nyilvános vélemények ugyanis jellemzően két szélsőség között ingadoznak: az egyik szerint „nem a tükörre kell haragudni”, magyarán Moldova csak a valóságot/igazságot írta meg, méghozzá jól, ő nyugodtan moshatja…..
Frankenstein nem volt nagy dumás, bár egy mondata egészen biztosan szállóigévé vált:  (Igen, Frankenstein még mindig a tudós, nem a szörny, bár hazudnék, ha azt állítanám, hogy ebben én is minden egyes alkalommal következetes vagyok. Sőt, igazából Frankenstein a szörny is, de ebbe most ne menjünk…..
Kézbe vesszük a könyvet ésvagy egy pillantást vetünk a borítóra, és (potenciálisan) két gondolat fogalmazódik meg bennünk, amolyan elvárás-féleként: 1) Biztosan megtudjuk majd, miért „Dübörög a basszus” a cím, és miért az elmélyülten basszusgitározó Németh Alajos látható rajta a szerző helyett…..
Heather Graham? Csak nem a jópár éve sajnálatosan eltűnt, egyszerre szép és tehetséges Rollergirl???  N E M ! Hanem egy író(nő). Igen termékeny. Erős tippem szerint nem olyan könyveket ir, amik engem érdekelhetnek. (Pár cím: A kalóz kedvese, A viking asszonya, Szerelem és viszály). Valami…..
A 2017-ben sajnos elhunyt Hjortsberg még ma is ritka rejtélyes figurája az irodalomnak és a filmnek, legaktívabb(nak tűnő) éveiben, 30-40 éve, pláne Magyarországon ennyit sem lehetett tudni róla: láttuk, hogy ő írta az egyik brit nagymenő -- izgalmas, de erősen felemás -- fantasyját (Ridley Scott:…..
Korai zsenge a megboldogult Kistangó portálról, nagyjából 2006 végéről. És ezúttal ZENEI megfejtés! Alig módosítva. ÁrvaházTom Waits: Orphans – Brawlers, Bawlers and Bastards A zenész Tom Waits tulajdonképpen ketten van: az egyik részegen, cigivel a szájában dől a zongorára, és sorban nyomja…..
… ez az ember tizenkilencben, az orosz fogságban beszélt Lenin elvtárssal. Nem irigyli? Ilyen és ehhez hasonló bonmot-kkal sajnos(?) nincs tele a kötet, ifjabb Karinthy még bolsi korszakában is túl jó író volt ahhoz (erről majd később!), hogy nettó hülyeségekkel szórja tele a kéziratát, és mégis:…..
Orosdy Dániel 2023.03.02 20:48:00
@Terézágyú: Na most már legalább értem a Moldovánál feltett kérdést. :D (Spam-mappába tette a kommentről szóló értesítést a Gmail, csak most vettem észre.) Szóval (itt is): nincs meg sajnos e-formában, viszont relatíve olcsón beszerezhető papír-verzióban.
Előretolt ui. Lehet már bírálni a nem is olyan rég elhunyt Moldovát? Vagy még korai? Kicsit gondban vagyok ezzel, mert nem szívesen „bántanám”, de a Könyvnaplóban nem szokásom kozmetikázott véleményt közzétenni. Igaz, eleve a halála miatt olvastam el ezt a két könyvet, amiket egyébként még évekkel…..
Orosdy Dániel 2023.02.20 19:11:02
@Terézágyú: A rendszerváltással kapcsolatos dolgokban igazad lehet, annyi kiegészítéssel, hogy talán ő mindig is szélsőbalra sorolta magát, viszont a jobboldali egypártrendszer már egyértelműen masszív kádáristaként érte (sztem Orbán még liberálisnak vallotta magát, amikor Moldova már hitet tett Jani bá mellett).
Orosdy Dániel 2023.02.22 15:34:55
@Terézágyú: "talán mondhatjuk, hogy ő már előre sejtette az elkövetkezendőket az Antall-kormány alatt is" - Igen, ez nem tűnik teljes hülyeségnek. Sok rosszat el lehet mondani Moldováról, de nem volt buta ember. (Cini naplójába már nagyon régen nem lapoztam bele - sajnos -, ez a rész sem rémlik most, de simán elhiszem, hogy ő is érzékeny volt erre a témára, a Spiró-botrányban betöltött szerepe is erre utal [dióhéjban: elhatárodás --> bocsánatkérés].)

Budapesti őszt is újra kéne olvasnom. :(

Kőművesek: nincs meg sajnos e-formában, de szerencsére általában baráti áron elérhető belőle antikvár példány, most épp itt: ;)
www.libri.hu/konyv/Komuvesek-I-kiadas-7.html
Új adásunkban Spielberg önéletrajzi ihletésű felnövéstörténetével (A Fabelman család), Damien Chazelle hollywoodi tanmeséjével foglalkozunk (spoileresen), plusz értékeljük az RTL Zámbó Jimmy-sorozatát (A Király.) Az adásban megbeszéljük többek közt, hogy magának állít szobrot Spielberg vagy a…..
Orosdy Dániel 2023.02.15 19:22:23
@Szekrényszagú néni: Mesélnél még magadról? Nagyon érdekes embernek tűnsz.
Orosdy Dániel 2023.02.16 09:43:19
@Szekrényszagú néni: Látod, nem is olyan nehéz! :) Viszont az állást sajnos már betöltötték, véletlenül a nővérem fia, távoli ismerős.
Ami a sorozatot illeti, egy kocka nem sok, annyit se láttam belőle, de annyi azért már kiderült róla (csak az alkotók névsorát végignézve akár), hogy nem agyhalott prolik szintjére van belőve (hogy ilyen* dologról szól, abszolút más kérdés). De szerencsére az Amadeus több változatban is elérhető (rendező, blu-ray stb.), szóval semmi sem akadályoz a (nyilván sokadik) újranézésében. A magam részéről én simán megnézném adandó alkalommal a Jimmy-s sorozatot, mert ugyan nem sok dolog mozgat meg kevésbé, mint a Zámbó Imre életműve, de személyében nagyon érdekesnek tartom, és azt is, ahogyan halálában rákattant a fél ország, plusz ennek még van egy izgalmas utóélete is. Dehát ez van, kinek a pap, kinek a paplan.

* Mármint _szerinted_ ilyenekről.
Orosdy Dániel 2023.02.16 10:28:22
@Szekrényszagú néni: Rendben, akkor nézz Tarr Bélát, ezen már nem veszünk össze. :)
"hogy egy giccses lelkű, piás sanzonénekes borzasztó szerzeményeire tódulnak a prolik, mert hát a jóember itt a színpadon pont akkora suttyó, amekkorák mink prolik vagyunk, nem tudom, mitől lenne izgalmas" - Nem hiszem, hogy ezt el tudnám magyarázni, de
a) sokra nem is mennék vele, attól tartok,
b) nem is nagyon akarom.
Szép napot!
Galla Miklós örökérvényű szavával élve: "FOLYTATJUK!" [illetve csak én, mindegy]..
Új az év? Igen. Érkezik a kétrészes filmnapló?? Igen! Öröm ez mindenkinek???..
Igazi (és kellemes) meglepetés Karinthy Ferenc – nem mellesleg első – regénye, és nem csak a Kőművesekhez képest. A Don Juan éjszakája a későbbi (ismertebb) művek felől szemlélve (is) különleges, többek között a „Krúdy-light” kifejezés is eszembe jutott róla, amivel persze csak két gond van: nem…..
Pintér Bence kritikája, immár teljes változatban. Első megjelenés: Azonnali.(két évvel ezelőttről, egy már megszűnt portálról, de ha valakit így is zavar a teljes szöveg újraközlése, jelezzen bátran)..