Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GroundHog

19 bejegyzést írt és 45 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Néhány tény. Nagyon rövid időtávon is látszik a globális kapitalizmus legfontosabb hatása (lásd az ábrát), amelyhez képest a leggazdagabb 0,1% vagyonnövekedése vagy az offshore-ban parkoltatott pénzek aránya csak populista sallang. Ez a világban megszerzett éves összjövedelem eloszlásának növekvő…..
GroundHog 2018.01.03 11:52:00
Ilyen, amikor az elmélet elsuhan az élet mellett. (fölött, allatt, bárhol, de véletlenül sem találkoznak.)

Mert az, hogy a globális kapitalizmus százmilliókat húzott ki a mélyszegénységből tény. És ha globálisan nézzük, tényleg olyan picike a gazdagodó tőketulajdonosok köre, hogy szinte statisztikailag el is hanyagolható. Mint ahogy afölött is át lehet siklani könnyedén, hogy "Ebben a játékban az alacsonyan képzett nyugati munkavállalók éppen a rövidebben húzzák, de ez teljességgel érthető -- és helyes. Más kérdés, hogy ezzel olyan kulturális és szociális törésvonalak kerülnek felszínre, amelyeket korábban elfedett a közös nyugati projekt sikeressége."

De tényleg, nyugaton a leszakadó "dolgozó szegények" és a jövőjüket vesztő középosztály miért örvendetes mellékkörülmény? Az ebből fakadó protestszavazatok és a terjedő populizmus mennyivel tud többet, mint a jelenségekre süket és vak hagyományos centrumpártok? Az így bekövetkező globális átrendeződés eddigi haszonélvezői az autokrata és antidemokratikus rezsimek, akik egyébként nem a globális kapitalizmus iránti elkötelezettségükről híresek, de ez pontosan miért is jó? És hogyan járul hozzá a világbékéhez?

Az adóoptimalizálásnak is eléggé egyoldalú ez a bemutatása, mert egyfelől ami legális nem feltétlenül azért legális, mert társadalmi konszenzuson alapul, hanem mert bizonyos államok elitje saját pénzügyi hasznát látva törvényessé teszi. Ez a state capture tankönyvi példája. A globális jövedelemszerzés és a helyi adózási fennhatóság olyan széles kaput tár bizonyos kiválasztottak számára, amit erős túlzás lenne kiskapunak hívni. Szerintem a cikkben leírt elmélkedés erős csúsztatás és aligha alkalmazható például a világcégek által évekig használt és nem önként feladott "double Irish" sémájára, még akkor sem, ha ez is legális volt.

Ja, és ne felejtsük el az automatizálás és robotizáció gyors terjedését, ami szintén örvendetes a globális kapitalizmus szempontjából, hiszen tovább növeli a hatékonyságot, de pont azokat a százmilliókat teszi földönfutóvá egy-két évtizeden belül újra, akik gyarapodásán most annyira örvendezünk.

Értem én, hogy az állam minden rossz forrása, az adó lopás, aki pedig nem képes tőkéssé válni az dögöljön meg, ha épp nincs szerencséje, hisz bérrabszolgaként nem saját sorsának kovácsa. De ha a piac mindenek felett áll, akkor miért van az, hogy a globális kapitalizmust 2008-óta nem a piac tarja el, hanem azok a szerencsétlen adófizetők, akik nevében a jegybankok megmentették a túl nagyra nőtt bankokat és vállalatokat attól, hogy szembenézzenek saját maguk teremtette látszatviláguk kudarcával? Ingyenhitellel, likviditáspumpával sikerül a világnak nagyjából két százalékos növekedést elérni. Ha a kapitalizmus minden bajra ír, akkor miért van, hogy saját játékszabályait nem tartja be?
Azon túl, hogy szörnyen csúnya a hosszított lengővilla és a traktorgumi, nem nagyon tudtunk mit felhozni a bugyuta amerikai divat ellen. Az országban, ahol a kanyarokat csak bizonyos régiókban, kísérleti jelleggel tartják, kialakult egy divatirányzat, ami az egyenes sprinteléseknek…..
GroundHog 2013.04.19 11:07:15
@joszip: a te életedet is így mentse meg egyszer valaki. nem is értem a mentők miért nem ilyennel járnak éleszteni...

egyébiránt, ha az építésnél is a látványosság volt az egyetlen szempont, akkor a használatnál miért legyen más? és lássuk be, elérte a célját...

és persze most mozgásban is láthattuk az "if you can read this, the bitch fell off" feliratos motorsdzseki célcsoportját.
Szervizkönyves Honda CBF500 eladó. Nagy ügy, de érdekes mellékszál, hogy ez biztos, hogy nincs visszatekerve, sőt, gazdái büszkék is a futásra: nem csalás, nem ámítás: 349998 mérföld, 563267 kilométer van benne. A több mint félmilliót maga mögött tudó gép egy…..
sorok között A legQrvább nemzet 2013.01.03 05:42:00
Magyarország úgy látszik hivatalosan is beszállt a gazdag külföldiek meghonosítását célzó versenybe: Közzétették az államkötvény-vásárlóknak letelepedési engedélyt kínáló törvényhez szánt nemzetgazdasági miniszteri rendelet tervezetét a „letelepedési…..
GroundHog 2013.01.03 14:22:41
@orangeman: A tibeti kérdésben valóban árnyalni kell a képet, bár ha így teszünk, tegyük korrektül, és ne állítsuk, hogy Tibetben a maoista hadsereg segítségével és kínaiak betelepítésével sikerült hatalmasat lépni előre a fejlődés útján, ráadásul ez csak néhány piromán provokatőrnek és a Lámának esik rosszul. A Dalai Láma semmivel nem cikibb, mint a kínai propaganda. Sőt.
Belsőség Dezső keréken! 2012.07.22 07:16:00
Nahát, nahát. Úgy látom, ráfordultunk a célegyenesre, drága, öreg Ponton Mercim alatt ugyanis kerekek vannak. Nem, nem a hegesztőkeret zsúrkocsi-futóműve, hanem már a saját felfüggesztése, igaz, a felnik még Csabi tartalék készletéből való, 123-ason használatos darabok. Erős…..
Tisztelet Mt!   Volna egy olyan gondom. Én egy márkaszervizben dolgozok. mint karosszéria lakatos. Csináltam egy autót, amivel ki kellett menni próba útra (olyan munkát csináltam ami indokolta a próba utat). A próba út során vezetett autóban fel villant egy "STOP" felirat,…..
TComment A zöld Merga titka 2012.07.15 10:32:00
Ha úgy vesszük, negyven éve ismerem ezt az autót. És most már az enyém. De ez még semmi, van egy ok, ami miatt végtelenül sokat jelent nekem. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
GroundHog 2012.07.15 17:00:04
Megelégelték, hogy itt-ott már Budapesten is felbukkant néhány magas bicikli: a Közlekedéstudományi Egyesület jópofa, de ön- és közveszélyes játéknak minősítette a szerkezeteket. A társaság levelét közöljük: „Egy új, Amerikából származó extrém kerékpár használata…..
A Primus sosem arról volt híres, hogy szimpla, egyszer nézhető videókat készített, minimum valami bizarr sztorija volt a sokszor animált klipjeiknek. Nem változott ez a legújabb kislemeznél, a Lee Van Cleefnél sem, ahol a vadnyugati történet kapásból azzal indít, hogy egy akasztott…..
Az utolsó 100 napot alaposan be kell osztani. Ezt erősítette meg bennem a múlt péntek, amikor először – és egészen biztosan utoljára – veszekedtünk egy kicsit Adorjánnal. A helyzet az, hogy a dicsőséges áprilisi hadjárat meglehetősen lehangolóan alakult. Ezt a keserű…..
Az elmúlt év legnézettebb lányai pedig: 11. Taylor Seinterier 10. Bree Daniels 9. Lola 8. Mandy Murders 7. Delta White 6. Tricia Oaks 5. Georgie Darby 4. Loren 3. Jodie Marsh 2. Miss Crash 1. Tera Patrick ..
GroundHog 2012.05.09 20:54:52
Tekintsd ezt persze pletykának, mert nem fogok sem interjút csinálni, sem bizonyítékokat szolgáltatni, de megvolt az első konkrét eset, amit hallottam. Ezer éve megy a kamuötvenes divat, a röhejes költségek miatt az utóbbi tíz évben szinte alig hoznak be olyan 125-ös robogót,…..
Konyhakerti törpe re-post 2012.05.03 23:08:00
Úgy látszik ez kell az index szerkesztőinek ahhoz, hogy címlapra tegyenek... hát lelkük rajta. Szóval tegnap este jól kiakadtam, mikor az a bizonyos termék harmadik használatnál feladta a harcot és anyáztam egy jóízűt nyilvánosan. (Mivel a forgalmazó is nyilvánosan reklámozza…..
Nem vagyok egy pro bringás, de mostanában igyekszem biciklivel menni a munkába, amikor csak megtehetem. Sőt a múlt héten vásároltam is egy új biciklit, mert korábban annyira "lazának" éreztem magam, hogy egy váltó nélkülivel jártam. (Azután rá kellett jönnöm, hogy…..
Konyhakerti törpe fenyősztori 2012.04.21 13:59:00
Már az elején elmondom, hogy emiatt aztán ne kezdjetek piszkálni: először is, most nem lesz szó a konyhakertről, másodszor, a reklámozás határát (túloldalról) súroló módon fogom dicsérni kedvenc kertészetemet. Az előzmények. Eléggé odavagyok a fenyőkért. Van a…..
GroundHog 2012.04.30 11:46:00
@Babette_: az első vagy inkább második gyökeres fenyőnk ezer éve, még a panelban... kiszolgált két karácsonyt, a kettő közt az erkélyen a sárga drótüveg mögött sínylődött. Amikor kijöttünk ide lakni, rakosgattam a kertben ide-oda, hátha magához tér, aztán egy barátom háza előtt elültettük. ott gyűjtötte az erőt évekig, most meg úgy nekiindult, hogy csak nézem... Ahhoz képest, hogy jóval emúlt tíz éves, nem egy nagy szám, de ahhoz képest, hogy nézett ki ültetéskor - gyönyörű.
Tetovált lányok 7x7 2012.04.14 15:05:00
..
GroundHog 2012.04.14 22:44:40
Konyhakerti törpe Majd ha fagy... 2012.04.11 21:56:00
Nálunk is tiszteletét tette a húsvéti fagy. Amióta díszparaszt lettem, az időjáráshoz való viszonyom is sajátossá vált. Lehangol, ha nem esik, idegesít ha túl hideg van, mondjuk a szelet eddig se kedveltem, most már kifejezetten utálom, és egyáltalán, kezdek úgy gondolkozni,…..
Végre valami érdekes: egy Marczinkó Tamás építette VZR 1800. Fényezés: Koros Sándor A tavalyi, Millenárison rendezett Magyar Motorépítő Bajnoksághoz képest idén új helyszínen, a Hungexpón nézhettük meg a felhozatalt. Hogy hol jobb épített motorokat nézegetni, egy…..
Dübörög a tavasz, de a meterológusok megint nem találják a térképen a törpebirtokot, ugyanis mindenféle kósza híresztelésekkel ellentétben eső nem esett annyi se, hogy rendesen összekoszolja a kocsit... Szárazság van, és ez azt jelenti, hogy beindult a locsolószezon. És ez nem…..