Regisztráció Blogot indítok
Adatok
_sven

43 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
TotáLiber Ki ez a nő? 2013.10.10 16:38:58
Az új Nobel-díjas, Alice Munro is azon írók egyike, akiknek a nevét sokszor hallottam, de szégyenszemre még semmit sem olvastam tőle. Önmarcangolás helyett inkább megnéztem, ki is ő. Aki kicsit is tájékozott Nobel-ügyben, egyáltalán nem lepődött meg Munro sikerén. Számos…..
Vannak regények és vannak „szépirodalmi” regények, még ha a lassan hazánkban is meghonosodó fiction kategória el is mossa a határokat. Egyszerűen más Hemingwayt olvasni, mint Danielle Steelt. Joe Bunting listája azoknak szól, akik irodalmi magaslatokra törnek. Bár az…..
Szokatlanul hangozhat annak, akinek Lázár Ervinről elsősorban Mikkamakka és Zsebenci Klopédia virágzó galagonyabokorsága jut eszébe, pedig nagyjából erről szól a mester egyetlen regénye, a hazai mágikus realizmus fontos műve: A fehér tigris. Spoiler alert. Lázár Ervin:…..
Bár a hazai könyvszakma nagy alakja, szélesebb körben talán nem cseng olyan ismerősen Urai Erika neve. Az idén nyolcvanhárom éves grafikus nevéhez több mint 1200 borító, kötésterv és könyvillusztráció fűződik. Szép termés. Urai Erika 1945-től Jaschik Álmos jó hírű…..
TotáLiber Így érik a gyümölcs 2013.07.22 07:00:00
Persze, hogy Steinbecket is megkérdezték arról, mit tart fontos­nak az írással kapcsolatban. Az alábbi hatos lista egy a The Paris Reviewban megjelent interjú alapján készült. Ne gondolj arra, hogy valaha is be fogod fejezni. Felejtsd el a 400 oldalt, és írj minden nap csak egyetlen…..
TotáLiber Vonnegut megmondja 2013.07.12 07:00:00
Rövid és brutális. Vonnegut megmondja, hogyan írjunk nagyszerű történetet. Számodra teljesen ismeretlen emberek idejét használod. Tedd ezt úgy, hogy ne érezzék elvesztegetett időnek! Adj az olvasónak legalább egy szereplőt, akiért izgulhat! Minden szereplő akarjon valamit,…..
A roskadozó könyvespolcok között állítólag csupán néhány másodperc erejéig időzik kutató pillantásunk egy-egy művön. Hogy egy kötetbe végül belelapozunk-e vagy bottal sem piszkáljuk meg, kevésen múlik: ilyen a borító, a szerző személye, a fülszöveg és…..
_sven 2013.07.08 15:30:14
TotáLiber A hemingwayi hetes 2013.06.07 07:00:00
Mielőtt nagy vadász lett belőle, vagy mélytengeri halász, min­den reggel korán kelt, és írt. Markáns stílusát nem kell bemu­tatni, ahogy a 20. század irodalmára gyakorolt befolyása sem vitatható. Bár ő maga nem gyűjtötte egybe az írás mikéntjéről vallott nézeteit, itt-ott…..
TotáLiber Hét tipp Fitzgeraldtól 2013.05.10 07:00:00
A borítón felbuzdulva utánakattintgattam Fitzgerald technikájának, és lám, az Open Culture hét pontban összeszedte, milyen tanácsokkal látta el a klasszikus kevésbé klasszikus ismerőseit. Nem Szent Grál, és elég időigényes, de bárkinek jó fogódzó lehet. Jöhetett volna…..
A borító jelentőségével mindenki tisztában van. Az sem meglepő, ha egy könyv tartalma visszaköszön rajta, de hogy a borító íródjon bele a könyvbe, nos, erre talán nincs túl sok példa. Az újabb filmes premier előtt álló A nagy Gatsby első amerikai kiadásának borítója…..
TotáLiber A rokonszenves kézirat 2013.04.26 07:00:00
Mondjuk, hogy lapul egy kézirat a fiókunkban. Mondjuk, hogy rászánjuk magunkat arra, hogy megkeresünk vele egy kiadót. Keltsünk jó benyomást! Minden kiadó fenntartásokkal fogadja az önjelölt szerzőket. A fő elvárás természetesen az, hogy a kézirat zseniális és jól eladható…..
TotáLiber Sok kicsi sokra megy 2013.04.15 07:00:00
Sokszor szidtuk már a bizományosi rendszert és a nagy halakat. De vajon van-e esélye a kis kiadóknak nélkü­lük? A XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál előtt a Prospero Disztribúció vezetőjével, Janzer Frigyessel beszélgettünk. TotáLiber: A disztribúció szó idegenül cseng…..
TotáLiber Az élet vendége 2013.03.27 07:00:00
„Háromszéken máig úgy tudják, ha Tibetországból Csoma Sándor hazatér, ő lett volna egész Székelyföldön a király. Sokáig várták. Vannak, akik most is várják.” 229 évvel ezelőtt ezen a napon született Kőrösi Csoma Sándor: tudós utazó, filológus, nyelvtudós,…..
TotáLiber A vízjelről 2013.03.22 07:00:00
A Geszer kán izgalmas könyv, tele szépséges Kass-illusztrációval, lapozás közben mégis elvonta róla a figyelmem az éjjeli lámpa fényében megvillanó hosszanti csíkozás és az ismerős falevél-motívum. Utoljára hosszú évekkel ezelőtt, az ARJ lapjain fedeztem fel ilyesmit. Jól…..
_sven 2013.03.22 20:23:26
@PéKá: Titkon reméltem, hogy idetéved egy nyomdász, és elárulja nekem a titkot :) Köszönöm szépen, vadászni fogom a Helikonokat!
_sven 2013.03.22 20:25:07
@tucano: Köszi én is! Mindig öröm, ha valaki a tetszésének is tud hangot adni.
A múzeumra időt kell szakítani. A múzeumig el kell menni, ott bizonyos időt illik töprengő tekintettel eltölteni, a látottakról aztán okosakat mondani – talán mert valahol ki kell jönnie annak, ami bement. És hát idő, az nincs. Jó, talán egy kicsi. A Metropolitan Múzeum élen…..
TotáLiber Woody és a Windsor 2013.02.22 07:00:00
A Windsor legalább annyira a Woody Allen-franchise része, mint a neurotikus párbeszédek és a dallamos jazz. Allen az Annie Hall óta egy apró kitérőtől eltekintve a főcímekhez csak ezt használja, így mára a védjegyévé vált. A Windsort Elisha Pechey tervezte…..
TotáLiber Japán hajtás 2013.02.06 07:00:00
A kézműves technikák újraélesztéséről már sok szó esett. Mondhatnánk, a köny­vészeti ritkaságoké a jövő. Ilyen a japán hajtás is: elég a vágási oldalt vágatlanul hagyni, és máris kész a könyvkülönlegesség. A japán hajtás egy régi, (nálunk) már-már…..
Mostanra már senki előtt nem titok: májusban menthetet­lenül megjelenik Dan Brown újabb, szám szerint hatodik regénye, tehát – tapasztalva a fordítási ütemterveket – könyv­hétre itt lesz nálunk is, magyarul.  Na jó, strand­szezonra. Noha a cselekmény részletei féltve…..
_sven 2013.01.25 10:50:02
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Pedig anélkül nem élet az élet!
TotáLiber A varázslat elmaradt 2013.01.11 07:00:00
Karácsonyra kértem, mert a gyerekkönyvmustra alatt nagyon megtetszett. Meg is hozta a Jézuska, én pedig azonnal belevetettem magam. A ragasztókötés félelmeim ellenére bírta a gyűrődést, de mire az ünnepek véget értek, nemcsak a világ, a sztori is sokat veszített…..
Gyerekkönyvfronton a helyzet változatlan. Majdnem minden van. Jó, hogy virágzik a kortárs meseirodalom és illusztrátoraink is kényeztetnek minket. Szerettem volna egy újragondolt Piroska és a farkast is találni, ami nem sikerült. Panaszra persze nincs ok. Ötféle könyv következik…..
Az album aztán igazán ajándék műfaj. A frissek közül válogattam: komolyat, könnyedebbet, klasszikust és kortárst, a kultúr­sznob­tól az utcagyerekig — mindenkinek. Daniel Arasse: Művész a műben. Analitikus ikonográfiai esszék. Fordította: Pataki Pál, Vári Erzsébet,…..
Hát szabad egy könyvbe tollal beleírni?! Bocsánatos, ha azt a szerző teszi. Lássuk, milyen a tökéletes dedikálás. A dedikálás (szótári jelentése szerint ajánlás) a könyvbemutatók, könyvhetek és könyv­vásárok fontos programpontja. Ilyenkor rajongók és gyűjtők hosszú…..
_sven 2012.10.31 12:46:49
_sven 2012.10.31 12:47:34
@alexbanks: Ki dedikált rosszul?! :D
_sven 2012.10.31 13:03:48
@alexbanks: Na tessék! Majd legközelebb ;)
Mindez persze csak a keretét adja Craig Mod könyves/e-könyves meditációjának. Az író, dizájner, kiadói szakember előadásában az e-könyv-tervezés alapelveinek megújításán töpreng. Craig Mod Tibetben járt. Lhászában aztán egy véletlen pillanatban kiderült, hogy…..
Nemrég egy nehezen beszerezhető mesekönyvet rendeltem meg egy jó hírű online antikváriumtól, és néhány nap múlva egy dohos, nyirkos példány érkezett. Először feltettem a polcra, de a mellette pihenő kedvenc új könyvem is dohos lett tőle. Aztán a teraszra száműztem, ahol jár…..
Tudjuk: a jó borító fél siker. Talán kicsit több is. A lakberendezési és lifestyle magazinok kávézóasztalkái tele vannak szebbnél szebb példányokkal. A külső persze nem minden — ahogy a kiadás minden fázisában, itt is számolnunk kell adottságokkal és kötelezettségekkel. A…..
_sven 2012.09.07 11:18:12
@alexbanks: ld. alant ;)
_sven 2012.09.07 11:18:51
@alexbanks: Köszönöm, örülök. Szándékosan nem akartam kipellengérezni senkit :)