Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jedul

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Arcok a Nagy Háborúból 1. Padlásokon, fiókok mélyén vagy albumokban számtalan régi portré vagy csoportkép rejtőzik. A rajtuk szereplők neve sokszor nem ismert, időnként azonban gondos kezek feljegyezték, hogy egy kép kit vagy kiket ábrázol, néha még azt is, hogy a fotó hol és mikor készült. Ilyen…..
A világháború, ahogy egy parasztgazda látta – 74. rész A felmentés nem érkezett meg. 1916. június 19-én Gergelynek indulnia kell a mentszázaddal ismét a frontra. Virágesőben masíroznak a pályaudvarra, gazdánk gondolatai azonban komorak. A vonat az orosz front felé veszi az…..
A mai nap 95 éve, hogy megindult az olaszok által csak caporettói csodának, a német és osztrák-magyar irodalomban karfreiti áttörésnek, vagy tizenkettedik isonzói csatának nevezett hadművelet az olasz fronton.   A központi hatalmak által ezen a hadszíntéren végrehajtott…..
Palló József abban a szerencsés helyzetben van, hogy világháborút megjárt nagyapja még mesélt neki a fronton töltött évekről. Sorait olvasva úgy érezzük: mi is ott ülünk a vasárnapi ebéd után a családi asztalnál és hallgatjuk, ahogy Mihály nagyapa ízes nyelvezettel meséli…..
98 évvel ezelőtt, 1914. június 28-án gyilkolta meg Szarajevóban Gavrilo Princip szerb diák Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörököst és feleségét, Zsófiát. Az első világháborút kirobbantó merénylet évfordulója, valamint a jelenleg is zajló labdarúgó EB apropójából…..
48 = 60? avagy a mozdonyfüstbe ment haditerv A Monarchia tisztképzésében – akárcsak a többi korabeli nagyhataloméban – a matematikai tudományoknak igen nagy szerepe volt. Ez érthető, különösen akkor, ha meggondoljuk, hogy a vasutak háborújának idején a tömeghadseregek…..
Jedul 2012.01.20 17:06:17
Behozhatatlan előnyünk, hogy az idő múlása és némi képzelőerő számunkra már megadja a lehetőséget, hogy pontosan meg tudjuk mondani, mit is kellett (vagy lehetett) volna tenni akkor és ott. Conrad megítélése közel 100 év távlatából rendkívül bonyolult (és nem hálás) feladat. Képességei semmiben sem maradtak el a hadba lépő szövetségeseink (és ellenfeleink) vezérkari főnökeinek képességeitől és nem követett el nagyobb hibá(ka)t, mint azok. Azt, hogy a tervezés során így osztotta el erőit, nem róható fel, ugyanis abból kellet gazdálkodnia, ”amije van”. Talán (és most itt én is bírálójaként lépek fel) ott követte el az első hibát, hogy a részleges mozgósításkor (ami a 2. hadsereget is magába foglalta) e hadsereg bevagonírozásával legalább addig várnia kellett volna, amíg az orosz magatartás nem tisztázódik. Ez a késedelem (visszafordíthatatlanul) nem rontotta volna sem időben, sem térben a balkáni pozíciónkat, és egyben lehetőséget adott volna, hogy az időközben megérkező kedvezőtlen orosz válaszra reagálva a részleges mozgósítást azonnal és zökkenőmentesen általános mozgósítássá fejlessze. Conrad e lépése - ahogy történt - nehezítette ugyan helyzetünket, de nem hordozta magában automatikusan a ”végső vereséget”. A baj gyökere a szövetségesek vezérkarainak azonos időben (aprónak tűnő, de egymást erősítő) téves gondolatok, lépések (és magatartások) sorozatában keresendő (pl.: Moltke-nak az elődjétől örökölt haditerv módosítása, ami csökkentette a német jobbszárny dinamikáját, Olaszország, mint szövetségesünk magyarázhatatlan távolmaradása, stb.) És legyen szabad itt Olaszország érdekes helyzetére utalni. Megítélésem szerint, ha a háború kezdetén azonnal mozgósít és belép (akár az ellenfél, akár a mi oldalunkon) az az oldal rövid időn belül győz, és Európa megszabadul a több mint, négy évre húzódó háborútól. Előbbi esetben a monarchia nem bírta volna el a harmadik frontot, és hamar fegyverszünetet kér, másik esetben a megrögzített tiroli hadosztályokat is az orosz frontra irányíthatják (megjavítandó ott a helyzetünket), továbbá a franciák is hamar összeroppannak (a Marne-nél), ha délről is támadás éri őket. És mindehhez még csak nem is az Olasz ”mindent elsöprő” hadseregei - mert ilyennel akkor sem rendelkeztek -, hanem csupán a félreérthetetlen szándék felmutatása is elegendő lett volna.
Jedul 2012.01.20 20:48:37
@PollmannFerenc:

Általam Igen Tisztelt Pollman Ferenc Úr!
Az Ön által kiállított tényekkel nem vitatkozhatom, csupán arra kívántam rávilágítani, hogy Conrad esetében is megengedhető a téves helyzetértékelés, az abból levont következtetés és a meghozott hibás döntés lehetősége, ahogy ez a német, a francia, az orosz, majd később az olasz vezérkar esetében is számos esetben történt. Igaz, az ellenfél hibás lépéseit meg mi használtuk ki, és nagyszerű hadisikerként magunknak ”könyveltük el”. Az már más kérdés, hogy a többieknél egy-egy hiba az ”állásukba” került, Conrad pedig maradt (csak IV. Károly színrelépését követően ”távozott”). Ettől függetlenül - képességeit és rátermettségét illetően - szerintem stabil helye volt az ”európai válogatottban”.
Jedul 2012.01.20 22:57:06
@PollmannFerenc:

Azt hiszem, vagyis úgy gondolom, utolsó mondataiban teljes mértékben egyetérthetünk és köszönöm a beszélgetést!