Regisztráció Blogot indítok
Adatok
akos.szalai

95 bejegyzést írt és 46 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
...mikor egy püspök azt mondja, hogy az abortusz (és nem az anya megmentése miatt...) lehet "nem elítélendő":  "Bármilyen meglepő is, hogy kimondom, de vannak olyan szituációk – ahogy egy tanárom mondta egykor –, amikor a szülőkre kell bízni ezt a döntést. Ne mi, nőtlen papok adjunk okos tanácsokat.…..
Németország, Litvánia, Nagy-Britannia, Las Vegas, Svájc - az idei év róluk szól a jégkorongsportban. Olyan csapatok, akiket kezdetben senki nem tartott esélyesnek, sőt a középszerűek, vagy esetleg épp a legrosszabbak között tartott számon, és mind megnyerték, vagy kis híján megnyerték a…..
Társadalmi célú hirdetés következik. Nem túl népszerű társadalmi hirdetés. A választáson részt venni nem kell. Sőt, nem is feltétlenül fontos. Aki akar, nyugodtan maradjon otthon.  Az utóbbi években nagy divatja van felhívni a figyelmet arra, hogy ki mindenki akar minket átvágni. Pontosabban, majd…..
Egyetlen a blog tematikájához illő kérdés a zaklatási ügyek kapcsán: vajon azokkal a színházakkal, producer irodákkal, filmstúdiókkal szemben is indulnak majd kártérítési perek (illetve átfogó médiakampány), ahol az erőszaktevők, zaklatók dolgoztak (ahol éveken, évtizedeken keresztül zavartalanul,…..
Morus Szent Tamás könyörögj érettünk!..
Nem tudom, miért jó film a Dunkirk. Azt tudom, hogy nekem miért tetszett, és azt, hogy szerintem, miért lehet ez 2017. Batman Begins-e. (Tájékozatlanabbak kedvéért: a konzervatív médiában  Christopher Nolan 2005-ös Batman: Kezdődik!-ét a „kényelmetlen, nem-PC, konzervatív igazságok kimondójaként”…..
Mit tegyen az ember, ha nyílt hadüzenet érkezik? Olyanoktól, akikkel ugyan nem ért egyet, de esze ágában sincs kétségbe vonni azt, hogy véleményükhöz joguk van, nem vonja kétségbe jószándékukat, csak a megoldásokban vitatkozik velük – mert szerinte nem megfelelő eszközöket javasolnak. Mi történjen,…..
Az égben immár ujjongva zengjen az angyalok kórusa:és ujjongjanak Isten  csodálatos művei: fölséges nagy királyunk győzelmét búgó kürtnek hanga áldva áldja.A föld is örvendjen, hogy ekkora fényár sugárzik rája,és a nagy Király örök tündöklése árad el rajta: érezze meg az egész nagy világ: már…..
Ádány Tamás, kollégám és barátom gondolatait tesszük közzé a CEU-ügy szabályozása kapcsán:   "Katolikus jogászként miért tartom elhibázottnak a felsőoktatási törvény legújabb módosítását?   Az egyetemekről a CEU kapcsán ezen a blogon megjelent írás bevezető gondolataiban is szerepel a „social…..
A társadalmi igazságosság bajnoka, social justice warrior – SJW: az amerikai politikai vitákban gyakran előkerülő fogalom. Azokat az embereket – elsősorban egyetemistákat, fiatalokat – írják le így, akik saját baloldali, liberális politikai álláspontjukat tudományos igazságnak gondolják. (Vagyunk…..
"Kilenc felé járt az idő. Hűvös novemberi este. Néhány perccel előbb olyan volt a főváros képe, mint más háborús estéken; az utca ilyenkor a legcsöndesebb: a színházba vagy vacsorára indulók eltűnése, az esti rikkancsok elnémulása után. A járdákon néhány megkésett ember haladt el, az úttesten árva…..
A PEW, - alapvetően amerikai, de nemzetközi összehasonlító vizsgálatokat is folytató - társadalomkutató, közvélemény-kutató intézet tegnap tette közzé legújabb, a vallásossággal kapcsolatos kutatási eredményeit. A vizsgálat arra keresett választ, hogy az európaiaknál köztudottan vallásosabb…..
Az olimpián elég sok szó szó esik a vallásról, a hitről. (Még, ha ebből nem is mindig lesz hír.) Sok versenyző tartja fontosnak megköszönni Istennek a sikert. Én most csak a legnagyobb figyelmet kapót emelném ki. Fidzsi rögbi válogatottja, miután megnyerte az ország valaha volt első olimpiai érmét,…..
Tartja magát a (több mint?) pletyka, hogy katolikus volt. Az biztos, hogy sikeres vállalkozó. 400 éve, 1616. április 23-án halt meg William Shakespeare.  *** A pletykához: Ha hivatalosan az anglikán egyházhoz tartozott is (a hivatalos hovatartozása még nem bizonyítja, hogy titokban nem katolikus:…..
Sok baloldali, szocialista barátommal folyó vitánk alapja az, hogy a kapitalizmus szóról nekik egyből az jut eszükbe, hogy ott a politikusok a "nagyok" érdekeit védik. (Persze  pontosabb azt mondani, hogy a "nagyok" közül azokét, akik egyben "haverok" is.) Amikor mi itt a kapitalizmus erényes…..
Sokszor hasonlítanak minket az Acton Institute-hoz. Van benne valami, e azért nekem személy szerint fenntartásaim is vannak velük szemben. (Fenntartásom röviden: nem az a kérdés, hogy a piac jó-e, hanem, hogy tudunk-e nála jobbat - illetve persze az is jó kérdés, hogy mi a piac...)Most azonban…..
Marco Rubio - ahogy látom és amennyire figyelem - a hozzám legközelebb álló amerikai elnökjelölt. (Ráadásul katolikus. És annyi idős, mint én.)Amikor arról kérdezte egy ateista szavazó, hogy miért beszél annyit a hitéről, ez volt a válasza. És még sok más...  A kérdést feltevő Justin Scott pedig…..
Ügyeljetek, hogy a jót ne az emberek szeme láttára tegyétek, azért, hogy lássanak benneteket. Így semmi jutalom nem vár rátok mennyei Atyátoknál. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógában és az utcán, hogy dicsérjék…..
Az elmúlt napokban sok támadás éri az Egyházat azért, mert nem segít a menekülteken. Pontosabban nem úgy segít, ahogyan azt "elvárnák" tőle. Ha esetleg valakit a tények is érdekelnek, nem csak (bel)politikai célokra akarja (ki)használni a menekültek helyzetét: Vecsei Miklós,…..
Írtam itt már egy rövidebbet a vasárnapi zárvatartásról. Írt erről Mike Károly is egy kiválót. Most írtam erről egy hosszabbat elemzőset, tudományoskodóbbat. Íme:http://plwp.eu/docs/wp/2015/2015-04_Szalai.pdf Aki nem olvasna erről annyit - különösen vasárnap -, annak itt az…..
A magyar hoki az a csapatsport, ami a rendszerváltás óta, a magyar kapitalizmusban a legtöbbet fejlődött. Miért?  Egy emlék: 2011. április 23. szombat Magyarország – Olaszország jégkorongmeccs. (Egyébként nagyszombat volt, és a meccs előtt katolikus pap mondott áldást a…..
10 éve választották pápává XVI. Benedeket. Aznap két dolog derült ki róla: 1. Európa védőszentjének nevét választotta, 2. első szavai II. János Pál tiszteletéről szóltak.  ..
Ma van az első vasárnap, amikor a mostani törvény miatt nem nyit ki a boltok egy része. Sikerült elmagyarázni a nem vallásosaknak (és mi, keresztények megértettük), hogy miért fontos ez? Tettünk rá kísérleteket; jobbakat (például Mike Károlyé a mandineren), rosszabbakat. De…..
A Capitulum Laicorum Sancti Michaelis Archangeli (a Szent Mihály Laikus Káptalan), amely a hagyományos római (ún. tridenti) rítusú misék magyarországi résztvevőit, kedvelőit tömöríti, közli XVI. Benedek lemondása óta tett első első nagy megszólalásának magyar fordítását.…..
Ez persze nem egy valódi világnap. Az ENSZ-nek még nem jutott eszébe. (Valamiért...)  De attól még csinálhatunk úgy, mintha az lenne. A tavalyi beharangozónál jobbat idén sem tudok.  Most talán annyi tudományt tennék hozzá, hogy felhívom a figyelmet egy érdekes közgazdasági…..