Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FutureFry

0 bejegyzést írt és 2502 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az év végi ünnepi időszak az egyik az évben, amikor rengeteg külföldön élő magyar látogat Magyarországra. Ilyenkor mindig érdekes olvasni, milyennek látják ők az országot, érzékelnek-e változást, és ha igen, akkor milyet. István benyomásai nem voltak túl pozitívak. ..
FutureFry 2024.01.21 03:20:20
@dikusz.: @puhacica: Ez a “Margithíd alól kinéző pad” konfiguráció jó, még Spielberg-et (vagy az operatőrét? (Janusz Kamiński-t)) is megihlette a München című filmjében [1]. Igaz, nem Budapestként...
[1] static.wikia.nocookie.net/oscars/images/3/3f/Munich_003.jpg
A határátkelés sok egyéb mellett általában az ember személyiségére is hatással van. Külföldön élve változik (vagy legalábbis változhat) az identitásunk, ami óhatatlanul magával hozza a kérdést: miként hat a költözés a nemzeti identitásra? Öt-tíz év külföldi élet kevésbé tesz magyarrá minket?..
FutureFry 2023.11.05 02:53:31
@gabors: Az amerikai hitelkártya külföldön történő használatáról:
1. Egyrészt kell egy olyan kártya ami nem számít fel “foreign transaction fee”-t [1] (mert egyébként a kártyatársaság rászámol minden külföldi vásárlásra valami plusz-t (ha jól emlékeszem ez olyan kb. 3-4% körüli sarc, és gyakran akkor is felszámolják ha USD-ben történik a vásárlás külföldön (pl. Kanadában))
2. Másrészt kártyás fizetéskor mindig a helyi pénznemben (azaz Magyarországon forintban) kell fizetni. Ez azért nem mindig egyértelmű, mert sok fizető-terminál felismeri a kártya pénznemét (pl. USD) és “hú-de-rendesen” felajánlja, hogy lehet abban is fizetni: Viszont az átváltás ilyenkor a terminál bankjánál történik (általában a vásárlónak vacak konverzióval) [2].
Szóval e két feltétel betartásával nekem mindig tisztességesen váltották (napi árfolyamon) a külföldi (helyben történő, kártyás) vásárlásaimat (még azokat is amik - persze a háború kitörése előtt - rubelben történtek!). Lényegesen jobban mintha kp-t vettem volna fel (legalább is automatánál).

[1] www.nerdwallet.com/best/credit-cards/no-foreign-transaction-fee
[2] thepointsguy.com/credit-cards/avoid-dynamic-currency-conversion/
FutureFry 2023.11.06 02:22:25
@gabors: “ ... "kb. 3-4% körüli sarc" kozel nincs annyi inkabb 1.2% ...“

Igen, ez kártyafüggő. A Forbes ezirányú cikke szerint [1] 1-5% szokott lenni. Nekem volt kártyám ami 4%-ot számolt (volna) fel, egy átlagos American Express kártya esetében pedig 2.7% az ilyen “sarc” [2]. Szerencsére van jópár ami nem számol fel egyáltalán ilyen “foreign transaction fee”-t.

“… de nem mindig lehet elore tudni hogy az adott kartyaelfogado mit fog csinalni ... csak utolag mikor kinyomtatja a szamlat …”

Ez meglepő, én csak olyan tranzakciókra emlékszem ahol a terminálon választhattam a pénznemet (Magyarországon pl. HUF vagy USD, de pl. Londonban a Harrods-nál valamiért még a yen-t is felajánlotta :)) vagy, ha nem, akkor mindig helyi pénznemben terhelt. És persze a helyi pénznemben való terhelés a “nyerő”: akkor az én tapasztalatom - azaz a kártyaszámla - szerint a terhelés időpontja szerinti árfolyamon váltott (kb. amit mondjuk a google is kidobott arra vagy az előző napra).

[1] www.forbes.com/advisor/credit-cards/foreign-transaction-fees/
[2] www.americanexpress.com/us/customer-service/faq.foreign-transaction-fees.html
FutureFry 2023.11.06 03:05:48
@gabors: “… ha nem vagy allampolgar mert minek (de ott akarsz mondjuk vegleg elni) tud kellemetlen lenni … egy letelepedesi engedelyt (USA zoldkartya) egy sima torveny valtozassal elvehetik mig allampolgarsagot a legtobb esetben nem …”

Esetleg van aki azért “ragad le” a zöldkártya szinten, mert meg szeretné tartani az eredeti állampolgárságát is, és az nem engedi a kettős állampolgárságot. Anno dán ismerősnek pl. félévente be kellett küldenie az érvényes zöldkártyájának a másolatát valahova a követségre, hogy bizonyítsa, hogy nem vette fel az amerikai állampolgárságot. (Igaz ez jó régen volt, ha jól tudom azóta változtak a dolgok.)
Vagy az is lehet valaki csak nem akar esküdt lenni :)
Persze a hosszútávon maradóknak (bevándorlóknak) - szerintem teljesen jogosan - szinte “elvárt” az állampolgárság, ahogy azt - a fentebb általam idézett - Madeleine Albright története is illusztrálja.
Erősen elfogult vagyok Olaszországgal szemben, idén nyáron is sikerült egy (túl rövid) hetet eltölteni az országban, szóval nagy örömmel olvastam Tamás posztját, nem is beszélve a rengeteg csodás képről. Szerintem sokunk álmát váltotta valóra egy Vespa nyergében...
FutureFry 2023.10.21 01:54:32
@Mr.Tellinghovon: Ahogy más is megemlítette, talán érdemes (lett) volna megjegyezni (akár forrásmegjelöléssel is), hogy pár (sok?) kép esetleg nem saját készítésű, és néha még meg is van vágva az eredeti.
Pl. innen: www.veteranvespaclub.com/news-updates/2019/119/roman-holiday
(Hacsak az a blog post nem tiéd és ti vagytok a Jopsonék (esetleg az ő képeik származnak tőletek) mert akkor mea culpa)
Nem könnyű a mai Magyarországon újat írni a protekcióról (és akkor a korrupciót most hagyjuk is). Steve érdekes összehasonlítást tett a kanadai helyzettel - egy-egy sztorit hozva mind Magyarországról, mind Kanadából, de még utóbbiban is előkerül egy magyar szál...
FutureFry 2023.08.05 23:13:44
@Zsuzsi65:
"... tobbszor emlitettem mar, hogy George Friedmannak nagyon jo meglatasai voltak! ..."

Ez ugyan az a George Friedman aki (még 91-ben, a "The Coming War with Japan" című könyvében [1]), egy - két évtizeden belüli - akár fegyveres konfliktussá fajuló rivalizálást vizionált Amerika és Japán között? És aki egy későbbi (2011-es) szerény című könyvében ("The Next 100 Years: A Forecast for the 21st Century" [2]) már egy török-japán koalíció által az USA ellen a 2050-es években indított háború lehetőségéről elmélkedett (ez mondjuk még igaz is lehet, hiszen 2050 elég távol van még :)) és - sok más mellett - arról is spekulált, hogy (a 2020-as években) Tibet függetlenedik, a finnek annektálják Karéliát, a Románok Moldovát, Oroszország kormánya pedig befuccsol és az ország darabjaira esik szét?
Persze mindettől függetlenül lehetnek "nagyon jó meglátásai" (akár ezek is?), csak nézőpont (meg a jövő) kérdése (ha valaki elég sok lehetőséget felvázol, akkor - pláne hosszútávon - valamelyik csak bejön :))

[1] books.google.com/books?id=q6f4QQAACAAJ
[2] books.google.com/books?id=r-g97KwH2GkC
FutureFry 2023.08.06 02:35:06
@Zsuzsi65:
A fenti linkekkel csak a könyvekre (és nem az oldalon szintén látható kritikákra) volt célom utalni (és az általam fentebb írottakat nem a kritikák alapján fogalmaztam, azokat nem is olvastam). Szóval talán helyesebb lett volna ha inkább az ISBN ("International Standard Book Number") számmal utalok George Friedman (a "jó meglátások"-tól hemzsegő :)) könyveire:

[1] ISBN: 0312076770, 9780312076771
[2] ISBN: 0767923057, 9780767923057
FutureFry 2023.08.07 04:55:13
@Zsuzsi65: "... hemzsego altalam kiemelve, ui. ilyet sehol nem irtam ;) ..."

Nem állítottam, hogy a "hemzsegő" jelzőt te írtad volna, azt én hoztam fel, a George Friedman előző könyveiben tett igen sok - általam kiemelt példákkal illusztrált - "jó meglátás"-ra utalva (amiken meg én mosolyodtam el és gondoltam azokat itt említésre valónak, ha már felemlegetted a nevét). Örülök, hogy mindez téged is mosolyra fakasztott :)

Másrészt - ahogy szintén említettem - mindettől függetlenül GF-nak természetesen lehet[n|t]ek (és vannak is) érdemibb meglátásai/elemzései is (pl. bizonyára többen vannak akik a @Mr.Tellinghovon: által idézetteket annak tartják). Egyébként teljesen igazad van abban, hogy mindezek (egyéni) megítéléséhez a könyveinek az elolvasása és/vagy előadásainak a meghallgatása/megnézése bizonyulhat az egyik legjobb módszernek.
Mexikóváros után Chiapas tartományba kalauzolnak minket Daniék. Kicsit időutazás is ez, legalábbis a körülményeket látva, ugyanakkor a csodás természet sok mindenért kárpótolja az utazót...
FutureFry 2023.08.02 23:06:11
@Zsuzsi65:
Ahogy George Carlin mondta: "I'll tell you as much truth as the people who wrote that F*ing Bible ;)"
youtu.be/s-D3TQlSEaw?t=125
FutureFry 2023.08.03 03:23:40
@Zsuzsi65:
Talán kicsit tényleg sok a szövegében a káromkodás (de az sem mindig öncélú, mint pl. a "híres" 7 szó ami nem mondható ki az amerikai broadcast TV-ben [1]), mindenesetre a mondanivalóját én gyakran viccesen találónak tartom (mint a fenti esetben is, hogy mit jelent (vagyis, hogy nem jelent) a "so help me God" szófordulat).

[1] youtu.be/kyBH5oNQOS0
FutureFry 2023.08.03 03:27:14
@Zsuzsi65:
Azért volt egypár oknyomozó riport (konkrétumokkal) az ilyen magyar állampolgársági business-ről ukrán-orosz vonatkozásban régebben, pont itt az index-en is ([1], [2]). Szóval nem igazán meglepő, ha az amerikaiak inkább szeretnének személyesen elbeszélgetni a külföldi magyar állampolgárokkal (pl. hogy megállapítsák, hogy tudnak-e magyarul egyáltalán) ami az ESTA esetében már csak az USA-ba való belépésnél lenne lehetséges (és gondolom csak igen nehezen/körülményesen lenne megoldható, ha egyáltalán)

[1] index.hu/belfold/2017/02/21/terrorista_ukrajna_magyar_allampolgarsag_karpatalja_honositas/
[2] index.hu/gazdasag/2014/09/16/magyar_nyelven_szavaltak_szep_magyar_szoveget/
Itt a nyár, aki teheti, nyaralni megy, nagyon sokan külföldre. Vajon hogyan érdemes utazni, milyen formái és stációi vannak? Ezen morfondírozott el Steven, aki fotókat is csatolt a morfondírhoz. (Szolgálati közlemény: az utóbbi hetekben mindenféle dolgok akadályozták a posztok megjelenését, de ez…..
FutureFry 2023.07.17 06:57:01
@Zsuzsi65: “… valami ellenpeldaval allsz elo …”
Sok az anyag, könnyű belőle dolgozni :). Ez Bidenre is igaz, őt még a “liberális” média is - már amikor éppen nincs writer’s strike - szereti használni [1]. Nem tudom a Fox/NewsMax/etc. late-night vicces műsoraiban (már ha van ilyen) szoktak-e Trump-ról hasonló bakis videókat beidézni (mondjuk ahol nem tudja, hogyan kell kiejteni a Yosemite park nevét [2])?

[1] youtu.be/waliiwG5eYc?t=198
[2] youtu.be/M4B0GHQWRAo
FutureFry 2023.07.17 07:01:53
@Zsuzsi65: “… egy tinedzser lany sem szereti, … “
A felvételen Cruz lánya 7 éves (azaz nem teenager (legalább is az én matematikai és nyelvtani tudásom szerint)), de persze durcis minden gyerek lehet. Az eset szempontjából beszédesebb, ahogy Cruz erőlteti a dolgot és utána creepy módon a kamerába néz:
youtu.be/DZflKu9tjiY?t=80
FutureFry 2023.07.17 07:06:40
Venezueláról az elmúlt években gyakorlatilag semmi jót sem lehetett hallani és nem véletlenül. Zavargások, teljes gazdasági és politikai csőd, szinte teljesen értéktelen pénz, munkanélküliség... a másik oldalon viszont csodás természeti szépségek és a világ talán legjobb kakaója. Utóbbi miatt…..
FutureFry 2023.06.17 21:44:12
@Mr.Tellinghovon: Talán érdemes nem csak @Zsuzsi65: -tól beszerezned a “víz inneni oldaláról” a híreket, mert akkor túlnyomó többségben lesznek a (pikáns) LMBTXYQZ++ részletek (ha csak nem éppen ez az érdeklődési köröd :))
FutureFry 2023.06.22 01:00:07
@Zsuzsi65: @Mr.Tellinghovon:
“Peter Sutcliffe, the Yorkshire Ripper, distinctly heard the voice of Jesus telling him to kill women, and he was locked up for life. George W. Bush says that God told him to invade Iraq (a pity God didn't vouchsafe him a revelation that there were no weapons of mass destruction).”
- Richard Dawkins, The God Delusion
FutureFry 2023.06.22 02:27:13
@Zsuzsi65: A biblia (és egyéb vallásos művek, meg a “jóisten”) azért (is) “jók” mert azok alapján / azokra hivatkozva mindent és az ellenkezőjét is lehet hirdetni/csinálni és bárkit cáfolni/ellenezni akkor is ha ugyan arra hivatkozik.
Ugyan a kivándorlási adatokat érdemes fenntartásokkal kezelni (különösen az Európai Unión belüli országokba, ahol különösen nehéz mérni), a legfrissebb magyar adatok szerint is megfordult a trend, tavaly ismét többen mentek külföldre, mint ahányan visszaköltöztek. Közben a magyar kormányfő szerint a…..
FutureFry 2023.04.28 15:05:05
@Zsuzsi65:
De legalább nem úgy táncol mint Trump, aki mintha két férfin kézimunkázna egyszerre :)) :
youtu.be/QAxfBHelonw
Senkit nem fog meglepni, hogy Mexikóban teljes ipar próbálja meg lenyúlni, izé szórakoztatni a turistákat, néha egészen pofátlan módszerekkel. Ettől még az ország csodás szépségeket rejt, miként az Daniék kalandjainak újabb fejezetéből is kiderül. (Az első részt itt olvashatjátok.)..
FutureFry 2023.04.19 00:37:12
@Zsuzsi65: Érdemes hozzátenni a feljelentés alján fellelhető lábjegyzetet is: “The charges in the complaint are merely an allegation. All defendants are presumed innocent until proven guilty beyond a reasonable doubt in a court of law.”
Mellesleg a legjobb mondat a feljelentésből: “None of the participants in the scheme informed the U.S. government that they were helping the PRC government surreptitiously open and operate an illegal MPS police station on U.S. soil.”
Szerinted melyik amerikai hatóságnál kellett volna a New York-i kínaiaknak bejelenteniük hogy egy törvénytelen kínai rendőrőrsöt szeretnének Manhattanban üzemeltetni? :) Ez kb. olyasmi mint az amerikai vízumkérelem [1] egyes kérdései, mint pl.:
- “Do you seek to engage in espionage, sabotage, export control violations, or any other illegal activity while in the United States?”
- “Do you seek to engage in terrorist activities while in the United States … ?”
- etc.

[1] travel.state.gov/content/dam/visas/PDF-other/DS-160-Example_11-19-2020.pdf
FutureFry 2023.04.19 00:45:27
@Zsuzsi65: A kínaiak amerikai tevékenysége egyébként szerintem online (még)problémásabb (pl. nehezebben kezelhető/lebuktatható), lásd a te általad idézett feljelentéssel egy időben kiadott igazságügyi minisztériumi feljelentést: “Defendants Accused of Creating Fake Social Media Accounts to Harass PRC Dissidents, and Working with Employees of a U.S. Telecommunications Company to Remove Dissidents from Company’s Platform” [1]. A legjobb “vádbeszéd” az ilyen ügyekben egyébként Dan Crenshaw (texasi képviselő) által hangzott el nemrég a hasonló ügyben tett legutóbbi kongresszusi meghallgatáson [2]. Öt perc, de szerintem érdemes végignézni, ő azon ritka képviselők/szenátorok egyike aki koherensen és meggyőzően tudja előadni az álláspontját (pláne a többiekhez képest).

[1] www.justice.gov/opa/pr/40-officers-china-s-national-police-charged-transnational-repression-schemes-targeting-us
[2] youtu.be/AvsIogVNs7w
FutureFry 2023.04.22 05:05:22
@Csodabogár: @Mr.Tellinghovon:
Nem meglepő módon Amerikában ez gyakran megtörténik: mondjuk, hogy a kanadai határőr felteszi ezt a kérdést (szinte mindig) és az igen válasz sem ritka (ami persze papírmunkával jár, már ha egyáltalán engedélyezett típusú a bevitelre szánt fegyver). Az is előfordul, hogy rendőr kérdez rá (pl. ha gyorshajtásért megállít) ami persze érthető, bár inkább - ha nem is kérdezi - az a (nem alaptalan) feltételezése, hogy az autóban valahol van fegyver.
Ha (nem magán módon) repül az ember (belföldi járaton) akkor meg checkin-nél esetleg rákérdeznek hogy fegyverrel utazik-e, és ha igen, az nem kizáró ok, de ugye rendesen (pl. töltetlenül) van elpakolva a “checked in” csomagban. Elég sokan ennek ellenére elfelejtik hogy van náluk: 2019-ben pl. ~4400 lőfegyvert koboztak el amerikai repülőterek biztonsági ellenőrzéseinél ráadásul ezek majd 90%-a töltve is volt (!) [1]. Volt valaki aki egy texasi repülőjáraton vállról indítható rakétakilövőt csomagolt szuvenírként (“checked in” csomagban, de az azért még ott sem mehet). Elkobozták tőle de ő azért felszállhatott a gépre (igaz ő active duty military volt).

[1] www.npr.org/2020/01/16/796968553/tsa-says-it-seized-a-record-number-of-firearms-at-u-s-airports-last-year
[2] www.npr.org/2019/07/30/746596629/tsa-officials-find-missile-launcher-in-texas-mans-luggage
Határátkelő A téli Kalifornia 2023.03.27 20:10:53
Kaliforniáról a napsütés és a kellemes (többé-kevésbé) állandó meleg jut az ember eszébe. Ha ez nem is feltétlenül igaz mindig és a hatalmas állam minden részére, az biztos, hogy télen kívánatosabb hely, mint Kanada. Nem csoda, hogy Stevenék is ellátogattak oda két hétre. Santa Monica Pier..
FutureFry 2023.04.03 19:41:14
@SzZoole:
Mindkét hölgy az után kapott “hush-money”-t, hogy 2016-ban Trump a republikánusok elnökjelöltje lett [1]. Azaz _nem_ 2012-13-ban, tehát ezek a pénzek a kampány-törvénybe is ütközhettek. Mint fent említettem ezért (is) ítélték el Trump ügyvédjét. Más kérdés, hogy mostanra ez - ha bűntetendő is volt - már (attól függően mi a pontos vád) elvileg el is elévülhetett (mert New York-ban a legtöbb bűncselekménynek 5 év az elévülési ideje) [2]. Viszont New York törvényei lehetővé teszik ennek meghosszabbítását (pl. ha a vádlott folyamatosan az államon kívül tartózkodik, és Trump 2019 óta hivatalosan Floridában él [3]).
De - ahogy it többen említették - valószínűleg az egész herce-hurca Trump malmára hajtja a vizet, mert, ahogy ő egyszer mondta, szavazókat akkor sem veszítene ha az 5. sugárút közepén lelőne valakit [4] (sőt!), másrészt a törvény szerint elnök akkor is lehet ha akármiért - akár gyilkosságért is! - elítélik [5]. Igaz, akkor - legalább is Floridában - szavazni elvileg nem szavazhatna (amíg le nem töltötte a büntetését) [6], bár ha ez bekövetkezne, DeSantis bizonyára kegyelemben részesítené ez ügyben [7].

[1] www.foxnews.com/politics/cohen-says-trump-knew-hush-money-payments-to-stormy-daniels-karen-mcdougal-were-wrong
[2] www.politifact.com/article/2023/mar/21/fact-checking-trump-stormy-daniels-deflections/#:~:text=Trump%20statement:%20The%20case%20has%20passed%20the%20%22deadline%20of%20the%20statute%20of%20limitations.%22
[3] www.cnn.com/2019/10/31/politics/trump-florida-resident
[4] youtu.be/qC16c98hDPc?t=7
[5] www.politifact.com/article/2022/mar/07/ask-politifact-can-donald-trump-run-president-if-i/
[6] dos.myflorida.com/elections/for-voters/voter-registration/constitutional-amendment-4felon-voting-rights/
[7] www.fcor.state.fl.us/docs/clemency/clemency_rules.pdf
FutureFry 2023.04.05 00:26:45
@Zsuzsi65:
“… Meg egy atlagos intelligenciaju ember is fel tudja merni, hogy egy melykek allamban, mint NY, az emberek tobbsege anti-Trump …”

Azért New York államnak is vannak részei (pl. általában “upstate” New York, de még Long Island is) ahol a Trump szavazók vannak többségben (legalább is voltak 2020-ban [1]), sőt az összes megyéből (62) a nagy többség (45, azaz 72+%) Trump-párti. Persze Manhattan (aka New York megye) _nagyon_ nem ilyen (és a “jury pool” megyénkéire van osztva), ráadásul egy grand jury szinte mindenhol rábólint az ügyész által javasolt vádakra. Ahogy a 80-as években mondta egy new york-i bíró: “district attorneys can convince a grand jury to indict a ham sandwich”. (Az irónia ebben az hogy később ezt a bírót magát is egy grand jury vádja érte el és még börtönre is ítélték :) [2])

Mindenesetre ha Trump egy számára “barátságosabb” államban (pl. Florida) működteti ezt a “hush-money” business-t ott nagyobb valószínűséggel elkerülhette volna az ilyen “kellemetlenségeket”. De neki ez valószínű nem célja hiszen pont Trump írta az “Art Of The Deal” könyvében, hogy “bad publicity is sometimes better than no publicity” [3].

[1]
www.mynbc5.com/article/new-york-election-results-2020-county-map/34935637
[2] slate.com/human-interest/2014/11/sol-wachtler-the-judge-who-coined-indict-a-ham-sandwich-was-himself-indicted.html
[3] www.goodreads.com/quotes/7479178-good-publicity-is-preferable-to-bad-but-from-a-bottom-line
FutureFry 2023.04.05 03:07:35
@Zsuzsi65:
Hát ez az Electoral College (Nebraska kivételével) “győztes mindent visz” rendszere: Ezért “veszett el” a 2020-as elnökválasztás során 6 millió Trump szavazat Kaliforniában meg 3.2 millió New York-ban vagy 5.2 millió Biden szavazat Texasban és kb. ugyan ennyi Floridában [1].

A szenátusban pedig hasonló aránytalanságok vannak (pl. Wyoming-ban ~580 ezer lakosra jut 2 szenátor Kaliforniában meg 39 millióra [2]). Persze, tudom, ez (is) “by design”, de (ahogy, ha jól emlékszem, itt egyszer már kérdeztem): miért is kell Dakotából kettő is? [3] :). Egyébként meg Kalifornia egyes konzervatív részei majd csatlakozhatnak az ideológiailag hozzájuk közelebb álló “Greater Idaho”-hoz (a második fázisban) [4] :)

[1] www.cnn.com/election/2020/results/president
[2] en.wikipedia.org/wiki/List_of_U.S._states_and_territories_by_population
[3] www.youtube.com/embed/sjY_hPqKF4k?start=19&end=56&autoplay=1
[4] www.greateridaho.org/phase-2-greater-idaho-maps/
Miközben Magyarországon az oktatás után (mellett) most éppen az egészségügy körül áll (vagy folytatódik) a bál, Ausztriában kicsit más a helyzet. Lívia történetéből kiderül, kórházba ugyan sehol nem jó kerülni, de van, ahol jobb, mint máshol...
FutureFry 2023.03.23 20:05:34
@Zsuzsi65: Nincs itt semmilyen labda, szerintem, hiszen a “blind masses” szavazta meg az ifjabb Bush-t is (2x) meg persze Obama-t (2x) és Trump-ot is (eddig 1x).
FutureFry 2023.03.24 19:29:21
@Mr.Tellinghovon: “… Az ilyen inkább egy banán köztársaságra jellemző. …”

A politikának (és a politikai sajtónak) - pláne az amerikainak - mindig is jelentős része szólt a rivális ellehetetlenítéséről (lásd Clinton szexbotránya [1], de pl. a durva negatív kampány már a második (Adams) és harmadik (Jefferson) amerikai elnök rivalizásából megszületett [2]). A helyi politika meg méginkább ilyen, ez pl. - európai szemmel talán/néha durvának tűnő (?) - plakátok, röplapok és politikai TV hirdetésekben jelenik meg (amiben igazi amerikaiként a jelölt - bizonyos államokban/körzetekben a demokrata is - gyakran fegyverrel demonstrál [3], [4], [5]).

Az érdekes mindenben az, hogy a napi életben vagy a munkahelyeken ennek nincs igazán lenyomata, ott mindenki igen civilizált akkor is ha ilyen politikai téma (_nagyon_ ritkán) felmerül (akkor is inkább “praktikus körítésben”, pl. hogy hol lehet töltényt vásárolni, amikor Obama megválasztása miatt éppen hiánycikk lett egy ideig [6] :)),
Bár a teljes képhez hozzájárul, hogy - pláne Trump óta - azért volt egypár nem éppen békés “politikai esemény” is…

[1] books.google.com/books/about/An_Affair_of_State.html?id=JFRi1TQgVmQC
[2] www.mentalfloss.com/article/12487/adams-vs-jefferson-birth-negative-campaigning-us
[3] youtu.be/4ABRz_epvic
[4] youtu.be/tNte7Vr-IJg
[5] youtu.be/KNovhS7Z5-s
[6] usatoday30.usatoday.com/news/nation/2009-03-29-ammo-shortage_N.htm
FutureFry 2023.03.24 19:33:53
@Mr.Tellinghovon: “… Ez mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy biden csak az életkora miatt sem alkalmas. …”

A szavazóknak úgy tűnik nem. Ráadásul a magas életkor nem feltétlenül alkalmatlansági ok, bár Biden mintha tényleg kicsit (és valószínű egyre inkább) lelassulna, ilyesmi Trump-on kevésbé látható (ő “ránézésre” most is szinte ugyan olyan szinten van mint 2016-ban vagy akár előtte), Bernie Sanders pedig (aki még idősebb is mindkettőjüknél) teljesen frissnek tűnik szellemileg most is (interjúk, beszédek alapján).
Egyébként meg - bár az elnöké a végső szó - ugyan annyira (ha nem jobban) fontos a hozzá tartozó apparátus szóval aki szavaz lehet ezt is figyelembe veszi.
Egészen pazar utazásra invitálunk ma titeket, talán a nyitóképből is kiderül már, hogy az úticélunk Norvégia. Kalauzunk pedig Mr.Tellinghovon, akinek hála csodás képekkel tűzdelt beszámolót olvashattok a Lofoten-szigetekről. Mit mondjunk, mi akár azonnal indulnánk! Nusfjord..
Néha kissé morbid, néha mókás utazásra invitál minket (ismét) P. Elliot, méghozzá az Egyesült Államokba, ahol azért bőven akad furcsaság. Mindjárt az első történetet csak erős idegzetű (gyomrú) olvasóknak ajánljuk..
FutureFry 2023.01.14 04:53:30
@Zsuzsi65: Talán a hivatalos CDC/FDA közleményt (joint statement [1]) érdemes(ebb) elolvasni (amire mindkét cikk hivatkozik), nem pedig (csak) az az alapján írt híreket. Persze az más kérdés, ha valaki a CDC/FDA-t sem tartja hiteles forrásnak.

[1] www.fda.gov/vaccines-blood-biologics/safety-availability-biologics/cdc-and-fda-identify-preliminary-covid-19-vaccine-safety-signal-persons-aged-65-years-and-older
FutureFry 2023.01.14 04:55:52
@P.Elliot: “…. Utazas kozben szamtalanszor lattam reggel a hotel ettermeben hogy az utazo miutan teletomte magat, hozta a termoszat, teleontotte kaveval, volt hogy meg felszedett hozza valami sutemenyt is es vitte magaval az utra, nem szolt erte senki, termeszetesnek vettek hogy kell neki az utra. …”

Manapság már elég elterjedt sok motel/hotel-nél a reggeli “to-go bag” [1], azaz a hotelek ezt nemhogy csak tolerálják hanem támogatják is, hogy a vendégek “útravalót” vigyenek magukkal.

[1] managinghotelstowin.com/2020/03/19/the-rise-of-grab-and-go-at-breakfast/
Vajon tényleg sokat isznak a hallgatag norvégok? És ha igen, akkor az az üveggyártás hiányosságaira vagy a fjordokra vezethető vissza? Ilyen életbevágóan fontos kérdéseket feszeget Mr.Tellinghovon posztja. Vigyázat, a poszthoz némi humorérzék nem árt. Az oslói Aker Brygge..
FutureFry 2023.01.10 23:05:17
@Mr.Tellinghovon: @SzZoole: @fhdgy:
Bizonyos becslések/mérések alapján az állattényésztés kérődző állatai (főleg szarvasmarha) által kibocsátott metángáz (magyarul tehénfing :), ami erős üvegházhatású) nem nagy, de talán nem is elhanyagolható mennyiséggel jár hozzá az ilyen típusú károsanyag-kibocsátáshoz:

www.ccacoalition.org/en/file/1756/download?token=A9F9q0xV

“…
• Globally, ruminant livestock produce about 2.7 Gt CO2 eq. of enteric methane annually, or about 5.5% of total global greenhouse gas emissions from human activities.
• Cattle account for 77% of these emissions (2.1 Gt), buffalo for 14% (0.37 Gt) and small ruminants (sheep and goats) for the remainder (0.26 Gt). 

...”
FutureFry 2023.01.10 23:06:31
@Mr.Tellinghovon: “,,, Although London was arguably one of the worst polluted cities during this time (and often referred to as the “Big Smoke”), many other industrial cities across Great Britain (and indeed across other nations) experienced similar air pollution problems.  ..”
FutureFry 2023.01.10 23:47:15
@Zsuzsi65: Azért van terv kicsit visszaalakítani az LA river-t [1]. Persze nem tudom, hogy most éppen hol tart (meg ez csak egy kis szakasz), és persze a bürokrácia gyakran a “zöld” megoldásokat is lassítja [2], de azért azt nem mondanám, hogy “csak a sirankozas megy”. Pl. Az Elwha folyó esetében személyesen is láttam, hogy milyen most, hogy a viaszalakítás keretében kivett gát (“the largest dam removal in U.S. history”) után a természet “visszaveszi ami az övé” [3]. Igaz a vízenergia még mindig zöldebb mint sok más megoldás, szóval ez számomra egy kicsit ambivalens is…

[1] spectrumnews1.com/ca/la-west/environment/2022/01/19/los-angeles-river-restoration-project
[2] trueskyenergy.com/bill-mahers-trouble-with-solar/
[3] www.nps.gov/olym/learn/nature/elwha-ecosystem-restoration.htm
András nem ment el Magyarországról, a testvére és annak családja viszont igen. A mai történet arról szól, hogyan látja egy otthonmaradó az országot elhagyó családtagjait, akiknek ráadásul ők azt utolsó kapocs egyike...
FutureFry 2022.12.20 04:40:47
@Zsuzsi65: A te általad linkelt cikkből:
“An initial advance in Tesla Inc. shares following Elon Musk’s suggestion that he may step back from Twitter Inc. faded on Monday, as investors brace for lasting fallout from the billionaire’s acquisition of the social media company.
Tesla’s stock fell as much as 1.9% as of 11:09 a.m. New York time, erasing an earlier gain of as much as 3.3%. 

Tesla closed last week at a two-year low, costing Musk his position atop the Bloomberg Billionaires Index”

Egyébként mióta idén tavasszal Musk bejelentette, hogy megvásárolja a Twittert a Tesla részvények úgy 50-60%-ot estek. Persze lehet, hogy nem (csak) a Twitter miatt.
FutureFry 2022.12.21 17:15:14
@Mr.Tellinghovon: @Zsuzsi65: A Twitter (és - úgy általában - a jelenlegi “social media”) befuccsolása - bár nem tartom valószínűnek - szerintem sem (lenne) nagy veszteség. Sőt! Azoknál még a videojátékok is hasznosabbak (és náluk jelenleg talán csak a kriptovaluták kártékonyabbak). De 42 milliárd dollár (plusz a Tesla értékvesztése) egyetlen cég bedöntéséhez nagyon nem hatékony (pl. ha be is dőlne van/lesz helyette 100 másik), ráadásul - ahogy már fent írtam - Musk esetében ezt a nem kis összeget az emberiség fejlődéséhez sokkal jobban hozzájáruló cégeitől vonta el. Szóval (a rendelkezésre álló információk alapján, jelenleg) nem mondanám, azt amit te, hogy “okos, naggggyon okos”. De persze az ő pénze, azt csinál vele amit akar…
FutureFry 2022.12.29 06:10:29
@Arthamyr: Itt van pár példa (bocs de angolul) ami így hirtelen az eszembe jutott (meg hozzá tartozó linkek amit találtam) a jelenlegi “vadnyugati” típusú crypto-piac kártékonyságairól (aminek egyes elemei hosszútávon talán valamennyire korrigálhatók lehet[né]nek jobb technológiával és szabályozással):
1. Increased inequality [1]
2. Ponzi/financial schemes [2], [3]
3. Ransomware-enablement [4]
4. Wasted energy / environmental impact [5]

[1] www.wsj.com/articles/bitcoins-one-percent-controls-lions-share-of-the-cryptocurrencys-wealth-11639996204
[2] www.nytimes.com/2022/11/11/business/crypto-ponzi-scheme-hyperfund.html
[3] www.nytimes.com/2022/12/28/magazine/sam-bankman-fried-ftx.html
[4] www.axios.com/2022/08/19/crypto-collapse-ransomware-problem
[5] www.whitehouse.gov/ostp/news-updates/2022/09/08/fact-sheet-climate-and-energy-implications-of-crypto-assets-in-the-united-states/
Határátkelő Kalifornia két arca 2022.12.01 06:30:00
Kaliforniáról a legtöbbünknek alighanem a napsütés, Los Angeles és persze Hollywood jut az eszünkbe, pedig az amerikai állam ennél sokkal izgalmasabb hely. Történelmének akadnak fényes és büszkeségre kevésbé okot adó lapjai – ezeket is felidézi Susan posztja...
FutureFry 2022.12.12 17:28:47
@Mr.Tellinghovon: @Zsuzsi65:
Szóval a hívők szerint van vagy nincs lelke az állatnak?
A mennyországban a kedvenc/szeretett háziállatai ott lesznek az üdvözülttel?
Mit mond a dogma? :)
FutureFry 2022.12.14 06:14:18
@Zsuzsi65: @Arthamyr:
Egyszerűen nincs DeSantis számára “upside”-ja annak, hogy Trump ellen ringbe szálljon (ha meg is nyerné a primary-t - ami eleve kétséges - az akkor is túl nagy veszteséggel járna [1]). Éppen ezért (hacsak nem történik valami Trump-pal aki ezért nem tud indulni (mert magától visszalépni nem fog)) szinte biztosra veszem, hogy DeSantis 2024-ben nem indul a republikánus elnökjelöltségért.

[1] thehill.com/homenews/campaign/3734510-george-conway-trump-desantis-2024-battle-would-be-mud-fest-to-end-all-mud-fests/
FutureFry 2022.12.14 06:35:09
@Congeria: Nem Kanada, hanem USA, de itt előfordul mangalicatenyésztő aki árul ilyen termékeket (bár tényleg nem könnyű beszerezni, a helyi Farmer’s market-en érdemes körülnézni (ami persze lehet, hogy az csak nyaranta van)). De ha nincs a közelben talán lehet online is rendelni (Google!). Egyébként meg (bár nem sonka) importált spanyol Iberico Chorizo szárazkolbászt lehet kapni a World Market áruházlánc üzleteiben [1] (de ez sajnos megint csak nem Kanada).

[1] www.worldmarket.com/product/palacios-chorizo-iberico-705z.do
Egyre gyakrabban van olyan érzésünk, mintha Magyarország (vagy legalábbis az ország egy nagy része) lassan teljesen más valóságba csúszna át, mint Európa többi része. Mintha lassan már azok is elfogadnák az egyébként normálisnak nehezen nevezhető jelenségeket, akik nem értenek egyet az…..
FutureFry 2022.11.21 19:43:12
@Arthamyr:
John Oliver szánt rá úgy 25 percet erre a katari VB-re tegnap:
youtu.be/UMqLDhl8PXw
Az ember hajlamos azt gondolni (és ilyen háború, Covid és infláció sújtotta időkben voltaképpen érthetően), hogy mennyi nehézséggel kell szembenéznie az életben. Talán ezért is érdemes néha visszafelé is nézni, hogy kiderüljön, micsoda tragédiákkal kellett régebben megharcolni. Mint például Thomas…..
FutureFry 2022.11.18 07:29:05
@Zsuzsi65: “… A 82 eves Nancy Pelosi … meg mindig a kongresszuban akarmaradni! …”

Persze “reklamálni” meg kampányolni lehet ellene dehát eldöntötte, hogy újra indul és a választók (84%-os aránnyal) megszavazták, hogy maradjon újabb két évre.
Egyébként Chuck Grassley-t (IA/R) is most választották újra a Szenátusba, 89 (!) évesen, 6 éves ciklusra.
FutureFry 2022.11.18 07:50:38
@Zsuzsi65: @Mr.Tellinghovon:
Valószínűsítem, hogy DeSantis kivár (2028-ig) [1], mert még elég fiatal (44 éves) és Trump-pal (aki továbbra is népszerű a republikánus választók körében) nem jó a republikánus jelöltségért kikezdeni.

[1] www.nationalreview.com/corner/desantis-2028/
“… Vanity Fair‘s Gabriel Sherman’s “sources” inform him that Florida governor Ron DeSantis is telling donors that he will not challenge Donald Trump for the Republican nomination in 2024, opting instead to run in 2028 …”
FutureFry 2022.11.18 19:23:18
@Zsuzsi65:
Eleve a jogosultak kevesebb mint fele szavazott (47%) és ez nagyon jó aránynak számít egy “midterm” esetében (régebben inkább 40% körül alakult ez az arány) [1]. Aki meg szavaz, az elsődlegesen azt nézi mi van egy jelölt neve mellett (R vagy D) és nem a jelöltet magát [2]. Egyébként pont ez a “mail-in” szavazás egyik nagy előnye: Aki akar, az otthon kényelmesen/alaposan utánanézhet a szavazólapon lévő jelölteknek meg “ballot initiative”-oknak és lassanként/részletekben is kitölthető a szavazólap akár több napon/héten keresztül is (ez a szavazófülkében kicsit problémásabb lenne). Persze a szavazók egy jó (?) részének a hozzáállása lehet inkább olyan “nem érdekel/tudom” kategória (lásd [3] :)).

[1] fivethirtyeight.com/features/turnout-was-high-again-is-this-the-new-normal/
[2] www.bloomberg.com/opinion/articles/2022-11-07/midterm-elections-which-matters-more-candidate-or-party
[3] youtu.be/-9oQdHctFo8
Mióta a határátkelés igazán beindult (mondjuk nagyjából a 2010-es évek elejétől), állandóan azt hallottuk, írtuk, hogy ugyan a fizetések jóval magasabbak Európa nyugati felében, de az árak is azok. Nos, úgy tűnik, 2022 őszére ez már nem feltétlenül igaz. Egy croissant ebben a holland…..
FutureFry 2022.10.20 18:38:53
@Zsuzsi65: “… Floyd kozvetlen halalat drog tuladagolas okozta. Forensic nyilatkozat alapjan a boncolas utan …”

A közvetlen halálát (a hivatalos állami és szövetségi szinten megerősített boncolás szerint) a rendőr hosszan tartó nyakra/hátra térdelése okozta (persze a kábítószer a szervezetben sem “tett jót”, de nem az volt a fő ok) [1]

[1] www.newsweek.com/george-floyd-autopsy-report-cause-death-1579393
“… An autopsy carried out by Dr. Andrew Baker, the Hennepin County Medical Examiner, in June last year concluded Floyd's death was a homicide.
According to the report, Floyd, … died of "cardiopulmonary arrest complicating law enforcement subdual, restraint, and neck compression."

In an updated report filed two months later, Baker confirmed he had found traces of fentanyl—an opioid used as recreational drug—in Floyd's system, but stated that could not be identified as the cause of death.”

[2] apnews.com/article/mn-state-wire-racial-injustice-us-news-a4faedfa6b7fa38b2a082055e3f08219
“… The federal medical examiner found Floyd’s death happened due to the police restraint “in the setting of” his serious heart disease, and methamphetamine and fentanyl use. …”
FutureFry 2022.10.21 04:02:50
@Zsuzsi65: A “nem meglepő” párt szerinti Covid halálozási statisztika nem csak korreláció hanem nagy valószínűséggel causation is, mert a republikánusok között jóval kevesebb volt aki beoltotta magát [1].
Ami pedig a “roadway travel is less risky for white people …”-t illeti: Nem olvastam, de (hipotézis!) lehet, hogy a fehérek (akik általában magasabb jövedelemmel rendelkeznek [2]) pl. kevesebbet gyalogolnak (és többet vezetnek/gyakorolnak) és jobb/biztonságosabb autóval járnak.

[1] news.gallup.com/poll/355073/vaccinated-delta-surge-fda-decision.aspx
“… Vaccination for COVID-19 continues to vary sharply by party ID, with much larger percentages of Democrats than Republicans reporting they have taken the vaccine. …”

[2] www.dol.gov/agencies/ofccp/about/data/earnings/race-and-ethnicity
FutureFry 2022.10.21 04:03:43
@Zsuzsi65: Ha tényleg ilyen hervadt/levegőtlen volt az áldozat a kábítószer miatt, akkor talán nem is kellett volna rátérdelnie a rendőrnek, hanem inkább a mentőt kellet volna azonnal hívnia.
Nyilván a cím túlzó kissé, ám az biztos, hogy az amerikai városok szerkezetének képe sok esetben nagyon hasonló (vagy egyszerűbben fogalmazva, sok amerikai utca tűnik ugyanolyannak). Ennek nagyon érdekes oka van, némi „először jó ötletnek tűnt” érzéssel fűszerezve, derül ki Dániel posztjából...
FutureFry 2022.07.18 06:13:19
@Zsuzsi65: Az adóhoz szükséges “assessed value” kiszámításakor nem szoktak személyesen kiszállni (elég problémás is lenne ha pl. évente több tízezer vagy még több ingatlannál kéne ezt az önkormányzat képviselőinek - vagy az általuk megbízott assesor-oknak - megtenniük) szóval valószínű valami modellt használnak ami persze ismeri az ingatlan adatait (de ezért is lehet néha relative könnyebben fellebbezni az ilyen ellen). A mortgage vagy mortgage refinancing esetében kicsit komolyabban veszik a dolgot, akkor tényleg ki szokott menni az “assessor” (bár akkor sem mindig!) aki felméri az ingatlant, ami érthető, hiszen a bank pénze van a hitelben.
Érdekesség, hogy ez utóbbi esetben általában a tulaj érdeke, hogy minél magasabb legyen az érték (azaz pl., hogy a bank jó befektetésnek/fedezetnek ítélje meg és megadja a kölcsönt) az előbbinél meg az, hogy minél alacsonyabb legyen az érték (hogy az adó is kisebb legyen). Ilyesmi “taktikát” alkalmazott pl. Trump cége is egyes esetekben [1].

Egyébként meg a kamat-időzítés problémájára az a legjobb megoldás, ha nincs hitel :)

[1] www.washingtonpost.com/politics/trump-organization-investigation-property-values-vance-james/2021/11/19/78c15850-4706-11ec-95dc-5f2a96e00fa3_story.html

“ … In 2012, when the company was listing its assets for potential lenders, it said the building was worth $527 million — which would make it among the most valuable in New York.

But just a few months later, the Trump Organization told property tax officials that the entire 70-story building was worth less than a high-end Manhattan condo: just $16.7 million, according to newly released city records. …”
FutureFry 2022.07.18 07:04:54
@Arthamyr: Általában, ha csak földről/területről van szó, akkor amíg nem “improved” (azaz pl. nincs rajta ház) Amerikában (bár persze állama/helye válogatja) nem szokott sok adó lenni egy telken (akkor sem ha nem mezőgazdasági besorolású). Mondjuk pl. itt van egy $750K-ért árult 40 acre (~16 hektáros) “off-grid” telek Idaho-ban amire a hirdetés szerint az éves adó kemény $54:
www.remax.com/id/hope/home-details/nna-angel-creek-rd-hope-id-83836/14413119031384682720/M00000235/20221744
FutureFry 2022.07.18 20:52:11
@Arthamyr: Ez pont úgy hangzik mint valami floridai ingatlansvindli, ami Amerikában fogalom:
en.wikipedia.org/wiki/Swampland_in_Florida
Ismét 100 ezer felé kúszott az átmenetileg külföldön munkát vállaló magyarok száma a magyar statisztikai hivatal adatai szerint, ami több mint 20 százalékos emelkedést jelent a Covid-járvány legnehezebb időszakához képest...
FutureFry 2022.07.03 18:44:28
@Zsuzsi65:

news.yahoo.com/senate-republicans-kill-jan-6-commission-on-pro-trump-capitol-riot-162334929.html

“Senate Republicans kill Jan. 6 commission on pro-Trump Capitol riot
May 28, 2021
By a vote of 54-35, the Senate on Friday blocked a bipartisan proposal to create an independent inquiry into what led a violent mob of Trump supporters to storm the U.S. Capitol on Jan. 6, temporarily halting the certification of the 2020 presidential election. Passage of the measure required 60 votes, but just six Republicans joined Democrats to vote in favor of the measure, which was passed in the House last week. …”
FutureFry 2022.07.03 18:47:53
@Zsuzsi65: www.foxnews.com/politics/trump-mccarthy-jan-6-committee-appointments

“Trump says McCarthy fumbled Jan. 6 committee appointments
June 22, 2022 

 former President Donald Trump says it would have been better if House Minority Leader Rep. Kevin McCarthy, R-Calif., had placed pro-Trump Republicans on the panel.

The former president recognized that McCarthy had named Jordan and Banks, only for Pelosi to say no. But rather than respond to the Speaker's actions by turning away from the whole process, Trump believes McCarthy should have pressed forward with other Republicans…”
Szokás mondani, hogy a világon mindenhol vannak magyarok. Nos, Zsuzsi posztjából kiderül, hogy a mondás igaz, nekik legalábbis St. Thomas szigetén is sikerült összefutniuk egy (majdnem) honfitárssal. Az Amerikai Virgin-szigeteken töltött időszak persze nem csak emiatt lett kifejezetten emlékezetes...
FutureFry 2022.06.14 20:45:39
@Zsuzsi65: “... mindketten a ferjemmel allami (state) cegnel dolgozunk, megaldva eleg jo sok szabadsaggal ...”

Ha már dolgozni kell valakinek a megélhetésért, akkor talán jobb olyan cégnél ahol “unlimited PTO” policy van :). Ami egyébként egyre gyakoribb juttatásnak tűnik [1], pláne a tech szektorban, igaz nem teljesen a jótékonyság vezérli az ilyet biztosító cégeket [2] és van aki nem meri kihasználni a lehetőséget [2].

[1] www.glassdoor.com/blog/cool-companies-offering-unlimited-vacation/
[2] www.nytimes.com/2022/05/27/business/goldman-sachs-unlimited-vacation.html
[3] fortune.com/2022/03/03/unlimited-paid-time-off-is-more-popular-than-salary/
FutureFry 2022.06.14 20:46:30
@FutureFry: És van aki nem tud számolni [3]
FutureFry 2022.06.14 21:26:45
@Zsuzsi65: “ … hat bevallom, en nem igazan ereztem komfortosan magam ott vezetni, igy meghagytam ezt a ferjemnek :)  …”

Akkor remélem azért legalább jó mitfahrer voltál, tudod, nem olyan akinek az utolsó szava az volt, hogy “illetve…” :)
Időről időre felmerülnek ötletek Magyarországon (is) arra, miként lehetne hazacsábítani a külföldön élőket. Ezek között akadnak már eleve bukásgyanús elképzelések (talán emlékeztek még a „legendás” Gyere haza, fiatal fantázianevű programra), most a Magyar Nemzeti Bank (mi más...) állt elő egy…..
FutureFry 2022.06.10 01:42:51
@ferry999: @fhdgy: @élhetetlen:
A “16 tons” talán legismertebb változata anno Tennessee Ernie Ford előadásában [1] (klarinétos kísérettel) került 1955-ben az amerikai slágerlisták élére. Ennek, a “The Other Favorites” által YouTube-on előadott változata [2], szerintem a legjobbak közé tartozik. Rákerestem a Republic feldolgozására [3], ha ez az egyetlen akkor én nem ismertem rá az eredeti dalra (bár az első versszak fordítása egész jónak tűnik, a többi már egész más és a dallam se “stimmel”, szóval gondolom ez inkább olyan “művészi szabadfeldolgozás”).
Más érdekesség: a Google szerint az egyik leggyakrabban feltett kérdés a dallal kapcsolatban az az, hogy “Is 16 tons a communist song?”, ami a 40-es és 50-es évek Amerikájának tükrében talán nem is annyira meglepő: “… According to Ford’s son, Jeffrey Bucker “Buck” Ford, the U.S. government considered the song possibly seditious and placed Travis on a watch list because it claimed the song supported organizing workers and Communism. …” [4]

[1] youtu.be/RRh0QiXyZSk
[2] youtu.be/oOl12mBzKKQ
[3] youtu.be/jG7npP89g6I
[4] themusicaldivide.com/2019/03/14/pop-goes-the-country-vol-8-tennessee-ernie-ford-sixteen-tons-1955/
Elképzeltétek már milyen lenne az élet internet nélkül? Alighanem ez még azoknak sem könnyű, akik (hozzánk hasonlóan) életük első egy (két, három) évtizedét a világháló nélkül élték le. Persze aki Szilveszterhez hasonlóan ellátogat Kubába, kaphat némi ízelítőt a net nélküli életből. A múltkori kubai…..
FutureFry 2022.03.24 22:49:29
@Zsuzsi65: Van olyan külön sakkvilágbajnokság (is) ahol csak nők indulhatnak.
worldchesschampionship.fide.com/women/
FutureFry 2022.03.24 23:03:13
@Zsuzsi65: Cassady Campbell is a YouTube prankster... Te is bedőltél? :)
www.youtube.com/channel/UC8OJagbECdNfwOpAxHPxSgg
FutureFry 2022.03.25 23:08:32
@Zsuzsi65:
Küldözgethetjük egymásnak a videókat, szerinted van értelme?

Egy kultúráltan és meggyőzően tiltakozó úriember aki szerint elcsalták a legutóbbi választásokat:
youtu.be/hpmc13r1PjM

Egy hölgy aki szerint nő a hormonok miatt nem lehet elnök:
youtu.be/NzDhm808oU4?t=228

Aki megjósolja a pólóján, hogy kik lesznek az elkövetkezendő elnökök, de nem pont úgy ahogy szeretné:
youtu.be/X-ZFoco_1gQ?t=128
Határátkelő 56, 68, 22 2022.03.08 06:30:00
Szinte egy emberként mozdultak meg a csehek, hogy segítsék az Oroszország által megtámadott Ukrajnából menekülőket. Hatalmas összeget gyűjtöttek már eddig is össze a menekültek megsegítésére, de a pénzen túl is próbálják őket segíteni – derül ki Karel (előző posztját itt olvashatjátok) írásából. A…..
FutureFry 2022.03.08 21:20:41
@Zsuzsi65: Az az USA szerencséje, hogy Putin a béke elkötelezett híve!
FutureFry 2022.03.08 21:37:26
@Zsuzsi65: :)
FutureFry 2022.03.09 15:41:03
@CSOKKI MÁLNA: @fhdgy:
Hát ez akkor nem ment át, mondhatni “whoosh”:
knowyourmeme.com/memes/whoosh-you-missed-the-joke