Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Transparency

63 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Istenesné Solti Andreával, a Shell Hungary Zrt. Igazgatóságának elnökével, a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) Igazgatóságának tagjával jelent meg interjú a Nők Lapjában, melynek célja a nők szerepének feltérképezése volt az üzleti szférában. A cégvezető többek között arról beszélt: a nők…..
Ma jelenik meg az Európai Bizottság első jelentése arról, hogy milyen az EU-s tagállamokban a jogállamiság helyzete. Magyarországot Európa-szerte lassan egy évtizede bírálják a jogállam szisztematikus leépítése miatt, és bár a címben megfogalmazott kérdésre nincs egyöntetű válasz, nehezen tagadható,…..
A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója a HVG 360-nak adott interjúban a magyarok korrupcióval szembeni apátiájának lehetséges okairól beszélt. Martin József Péter a jelenlegi és a 2010 előtti korrupciót összehasonlítva úgy fogalmazott: a 2010 utáni korrupció „sokkal…..
Bár nagy hírverést nem csaptak körülötte, megjelent a kormány honlapján a 2020-2022-es Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia. Az új stratégia egyes elemei, például a szervezeti integritás növelésére vonatkozó ajánlások üdvözlendőek, ugyanakkor az anyagot áthatja egyfajta bürokratikus-technológiai…..
Az államkincstárnak 40 napja lett volna arra, hogy bejelentse a felszámolónak, hogy több mint egymilliárd forintot követel vissza a súlyos korrupciós bűncselekményekkel vádolt Simonka György fizetésképtelenné vált cégétől. A kincstár valamiért kicsúszott a határidőből, ezért a pénzét csak akkor…..
A társadalmi nemek és a korrupció közötti kapcsolat, nevezetesen az a feltevés, miszerint a nők eredendően kevésbé korruptak, mint a férfiak, heves viták és egyben a tudományos érdeklődés tárgyát képezi. Ugyanakkor az erről kialakult kép továbbra is gyakran ellentmondásokkal terhelt. Az alábbi…..
Az Európai Parlament pontokba szedte állásfoglalását a bérszakadékról, valamint kifejtette, hogy a nők hátrányos megkülönböztetése milyen gazdasági és társadalmi következményekkel járnak az EU számára. Az alábbi blogposztban az EP vonatkozó állásfoglalásának főbb megállapításait ismertetjük, illetve…..
Nehezebb-e megvesztegetni a női rendőröket? Csökkenti-e a korrupciót mértékét, ha a kormányokban és a gazdasági életben több nő jut vezető szerephez? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre próbált választ találni az ENSZ Fejlesztési Ügynökségének (UNDP) latin-amerikai és karibi irodája. A témában készült…..
Magyarország a nemek közötti egyenlőség kapcsán továbbra is sok kihívással küzd, ahogy ezt a fenntartható fejlesztési célok gender-aspektusait összegző Equality Measure 2030 index is megmutatja. A nőket érintő szociális támogatásokon, illetve a béregyenlőségen is bőven lenne még mit javítani, de a…..
„Helsinki az Nyugat-e?” – teszi fel az ikonikussá vált kérdést a Csinibaba című film főszereplője, a gyári munkás Attila egy másik munkásnak, Pista bácsinak, amikor kiderül, hogy a Ki mit tud? nyertesei abban az évben Helsinkibe utazhatnak. A kérdés azért fontos számukra, mert ha Nyugat, akkor ott…..
Erős félévet kezd az Országgyűlés, legalábbis a közpénzhasználat ellenőrzésének és a közérdekű adatok megismerésének a korlátozása terén. Most a Magyar Nemzeti Bank közpénzgazdálkodásának a titkosítása van soron, az erre irányuló törvényjavaslatot Bánki Erik, a Parlament Gazdasági Bizottságának…..
A Quaestor befektetőcég, sok ezer magánszemély befektetésein túl, a nemzeti vagyon részét képező közpénzt is csalárd módon kezelt, amivel százmilliárd forintos nagyságrendű kárt okozott. Nem tudunk nem aggódni amiatt, hogy a rendőrség és az ügyészség március 9. és…..
A “Dedikálj egy bankjegyet” adománygyűjtő akciónk keretében a Parlamentbe is elmentünk. Több képviselő lelkesen adakozott, de volt, aki hezitált. Rogán Antal aláírt bankjegyére még várnunk kell… A videóban elmondja, miért! ‪#‎dedikalj‬ Rendezvényeinken személyesen,…..
Transparency 2015.02.24 16:17:26
@olahj65: A bankjegyre egy könnyen eltávolítható áttetsző matricát ragasztunk, és arra kerülnek rá az üzenetek. Arra mindenképpen figyeltünk, hogy ne rongáljunk bankjegyeket. A módszerről hamarosan részletesebben is tájékoztatunk mindenkit!
A Transparency International Magyarország a korrupció ellen küzdő civil szervezet. Ilyen szervezetből több van Magyarországon, az viszont objektív tény, hogy mi vagyunk a legnagyobbak. Azon dolgozunk, hogy mi legyünk a legjobbak. Kitűnő szakemberekkel rengeteg munkát végzünk, és egy…..
Ma indult el a Transparency International Magyarország gyűjtőkampánya. Két dolgot szeretnénk tőletek kérni. Bíztatást (ez tényleg nem kerül semmibe:) és ha tudtok adni, akkor pénzt. A bíztatásra azért van szükségünk, mert egyre nehezebb helyzetben dolgozunk, egyre furcsább és…..
A magyar parlament ismét nagyot alkotott. Tegnap sikerült megszavazni a jövő évi költségvetés megalapozásáról szóló ún. költségvetési salátatörvényt, tovább fokozva a közpénzek átláthatatlan elherdálásának esélyét. Már a korábban benyújtott törvényjavaslatról is megállapítottuk, hogy jelentősen…..
A Transparency International (TI) jogosult megismerni a parlamenti képviselőjelöltek elszámolását és az egyes számlák tartalmát, mivel ezek közérdekű adatnak minősülnek – mondta ki a bíróság. A TI első fokon pert nyert a Magyar Államkincstárral szemben. A Transparency…..
Pethő András, az Origo volt főszerkesztő-helyettesének vendégposztja. A Lázár-per igaz története. Lázár János már többször is jelét adta annak, hogy nem feltétlenül örül a rejtélyes külföldi útjai iránti érdeklődésnek. Egyik nyilatkozatában még azt is megpendítette,…..
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) június 19-én tájékoztatott arról, hogy a TI-ra is kiterjed „az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok intézményrendszerének és a Finanszírozási Mechanizmusokból juttatott támogatások felhasználásának ellenőrzése”. Megtudtuk,…..
Az ombudsman szerint is kétséges, hogy ellenőrizheti-e a KEHI a Norvég Civil Alapból származó támogatásokat és az abból részesült civil szervezeteket. Az alapjogi biztos a TI beadványának hatására felhívta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter figyelmét arra, hogy…..
Az angol nyelvű szakirodalom „crony capitalism” névvel illeti azt a jelenséget, amikor az állam, a szabályozói hatalmával visszaélve, mások tulajdonát nem közérdekből, hanem magánszemélyek javára korlátozza, vagy kisajátítja és a barátai kezére játssza. Magyarul ezt haveri…..
Gyöngyszemre bukkantunk. A magyar Alkotmánybíróság (AB) gazdaságideológiai és gazdaságtörténeti fejtegetésbe kezdett annak kapcsán, hogy gyakorlatilag teljes egészében elutasították a takarékszövetkezetek integrációja (értsd: államosítása) ellen érkező beadványokat.…..
Transparency 2014.07.21 12:14:53
@polgári kór: A makrogazdasági mutatóknak a poszthoz nincs semmi köze. A jogállamiság viszont tényleg veszélyben van, mert nem látszanak azok a fékek és ellensúlyok, amelyek határt szabhatnak a kormány hatalmának. Amúgy: a szocialista-szabaddemokrata kormány alatt végbement államadósság-növekedés közgazdaságilag valóban védhetetlen, de ez egyrészt nem kompetenciája a TI-nak, másrészt soha nem is próbáltuk meg védeni. A makromutatók jelenleg látszólag javulnak, némelyek egészen jók, de kérdés, hogy mennyire fenntarthatóak, mert jobbára egyszeri, sokszor voluntarista intézkedések (pl. rezsicsökkentés) következménye. Még egyszer: a poszt nem a gazdaságpolitikáról, hanem az AB-nek a kormányzati politika végrehajtásában játszott ellentmondásos (erősebben: gyalázatos) szerepéről szól.
Megvizsgálta az Állami Számvevőszék, hogy 2008 és 2012 között hogyan ellenőrizték a közbeszerzéseket.  Erről egy jelentést adtak ki, és úgy tűnik, hogy alapvetően elégedettek. Mi nem vagyunk azok. Bemutatjuk, hogy miben értünk velük egyet, és hogy miben nem. Mi a jó és…..
Blue Shine, vagyis Kék ragyogás a neve Detre Diana cégének. Detre Magyarország egyik legjobb szörfözője – indult is az olimpián – és emellett vagy kitűnő üzletasszony, vagy korrupt. Vagy mindkettő. Detre a cégét 2013-ban alapította 500 ezer forint törzstőkével, és a…..
A hamarosan induló képmutatás.hu elnevezésű projekt keretében a Transparency International Magyarország (TI) feltárja és közzéteszi az idei országgyűlési választásokat megelőző kampány költéseit. A 2010-es választási kampányköltéseket is nyomon követtük, akkor azt…..