Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csaba vezér

58 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy korábbi tanulmányban részletesen kifejtettem, hogy a Nikolsburgi székely rovásábécé <tpr᷉q> hangzósításának a megfelelő feloldása tepere reku vagy tepe reku, ami az égig érő fa, más néven életfa, világfa stb. régi magyar neve volt. Megállapításra került az is, hogy a szókapcsolat első…..
Csaba vezér 2024.01.23 08:28:40
@hun77:
A KM-be betelepült és az itt feltárt avar kori sírokban nyugvó avar emberek arcrekonstrukciói.
A Nikolsburgi ábécének a tényleges hangérték megállapítása szempontjából, az egyik legtöbb fejtörést okozó írásjegye ‒ a többi rovásbetűtől eltérő hangzósítása miatt ‒ a búzamagra hasonlító szójel, mely két, a másoló által utólag hanyag módon kijavított, ennek következtében napjainkban figyelmen…..
Ento: A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, nem fingár, vagy ahogy mondják finnugor, de stak fingugribugri,ám a magyar nyelv fingatva van, attól, hogy az újónemmagyar makogás nem a magyar nyelv, hanem egy olyan, ana sohase volt. Ennél a Lektionnál rekkünk egy példaregyórakást, egy…..
Csaba vezér 2023.11.25 17:11:39
@Пинна Теленкова (по национальности саами):
Nem magyar. Magyar ember ilyen összefüggéstelenül nem fogalmaz. Lehet, hogy egy rosszul sikerült AI írja ezeket a zagyvaságokat. :D
A „gyűjtők és kincsvadászok számára” létrehozott arkaim.co honlapon, 2017-ben és 2018-ban tették közzé azokat, a Kaukázus hegységtől északra, a Sztavropoli határterület középső részén (a lelőhely pontos helye nincs megadva) egy fémkeresés során talált buzogányfejeket, melyeknek a kissé csúcsosabban…..
Ez a dolgozat azért készült, hogy rámutassak azokra a téves, tudománytalan megállapításokra, amelyeket Varga Géza a székely írás <ly> rovásbetűjének eredetével, jelentésével és a magyarok régi vallási meggyőződésével kapcsolatban – az ellentmondó tények ellenére is – megállás nélkül terjeszt a…..
1983-ban, a dél-morvaországi Mikulčice mellett található nagymorva dombvár közelében végzett feltárás során, egy visszacsapó íj végének a megerősítését szolgáló csontlap került elő. A lelet rétegtani elhelyezkedéséből arra lehet következtetni, hogy az valamikor a VIII. század második felében került…..
2023 augusztusában egy kb. 6 cm átmérővel rendelkező bronz tükör került elő Vukovár közelében. A fémkereső eszköz segítségével megtalált tárgy hátlapján, a peremhez közel, egy megközelítőleg huszonhét betűből álló felirat fut körbe, ami tíz különböző alakú írásjegyből áll. A tükör közepén, az…..
A székely írásrendszer szófőiA székely írás legkorábban lejegyzett ábécéjével foglalkozó tanulmányokban azokat az írásjegyeket elemeztem, amelyek eredetileg nem egy hangot vagy szótagot, hanem egy-egy fogalmat jelöltek. Ezek a szófők az emberiség ősvallásának egyik legelső szimbólumai voltak. A…..
A Gyergyószéki botnaptárLuigi Ferdinando Marsigli gróf 1690-ben, a Thököly Imre csapatai ellen szervezett hadjárat során Székelyföld keleti határvidékén, Gyergyóban talált rá egy székely betűkkel rótt fadarabra, melynek írásjegyeit papírlapokra másolta, majd azokat később az egyik kötetéhez…..
A felirat korábbi olvasataiSzékelyderzs Árpád-kori templomának 1929-es helyreállítása alkalmával, a déli hajó falán lévő befalazott középkori ablak kibontásakor, az eltávolított építőanyagok közül egy székely betűkkel írt tégla került elő. A Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és…..
A rovásjel hangzósításának korábbi értelmezéseiA székely írás legrégibb ábécéjét először ismertető Jakubovich Emil így vélekedett a rovásjelek összevonásával létrehozott írásjegyek, köztük a jelsor 17. betűjéről: „Van ugyanis a Nikolsburgi Rovásábécének néhány elhomályosult összetételű, bonyolult…..
Csaba vezér 2022.11.19 11:44:24
@Avatar:
„ Az "atgӱ"szerintem "athӱ".”

Vagy egy ’y’, egy kis hurokkal a tetején. A jelölésekor nem találtam olyan karaktert, ami megfelel ennek az alaknak, így egy ’g’ betűt használtam. Talán ez is megfelelne: ’ỷ’. Egyébként a kérdéses betű vonalvezetése azt mutatja, hogy először a hurkot „rajzolták” meg majd a íróeszköz felemelése nélkül aláírták az y-ont.

„Az "echech" h-ra levezetésénél figyelmen kívül hagyod, hogy nem kell a héber íráshoz elmenni "ch"-ért”...

Valóban, de ezt csak azért nem hoztam fel példának mert ott egy ’cs’ hangot jelölt. Egyébként a ✓ jel az elhelyezése folytán az ’ecȥ’ mellet akár az ’ech’-hez is tartozhat.

„A kiolvasás megfordítása elég ötletszerű.”

Annak tűnik, de az ’enth’ esetében is egyértelműen a fordított ’ten’ olvasat a helyes. Ezen kívül még ez az olvasási irány három rovásbetű esetében is fennáll, de erről majd később. ;)

„A FU írásjelek egyikénél se alul adnak hozzá mellékvonalat, és több más párhuzamként felhozott jelnél is fennáll, hogy el vannak forgatva a Nikolsburgi változathoz képest, ami kétségessé teheti az egyezőségüket.”

A régi székely ábécékben a ’ty’ rovásbetűnek is számtalan változata ismert, ahol a rövid mellékvonalakat hol ide, hol oda húzgálták mégis ugyanazt a hangot jelöli. Lehet, hogy azért fordították el a Nikolsburgi rovásbetűt mert ezzel utaltak egy magas hangrendű magánhangzóra ez esetben a hangzósításban is leírt ’e’ hangzóra. Tehát lehetséges, hogy ennek a rovásbetűnek eredetileg két változata is volt, de mindkettő az apa, atya szavakat jelölte csak a hangalakjuk különbözött. (akka-ekke)
A monetarium.hu honlapon bocsátották árverésre azt, az Aba Sámuel király uralkodása idején (1041-1044) vert ezüst denárt [1], melynek mindkét oldalára rovásjeleket véstek be egy hegyes eszközzel. A leírás szerint a sérült pénzérmét ékszerként viselték. A tárgy átmérője kb. 17,5-18 mm. Ebből adódóan…..
A lapockacsontból faragott, 6,2 cm hosszú és 2,2 cm széles, a gerincén két kerek és egy ovális lyukkal ellátott tarsolyzáró [1], Szeged-Fehér-tó avar kori temetőjének 3. sírjából [2] került elő, Móra Ferenc ásatásán 1929-ben. A téglalap alakú síkfelület oldalán összevont írásjegyek láthatók, melyek…..
Az építményeken, sziklafalakon, pénzérméken, ékszereken, agyagedényeken stb. Közép-Európától egészen Ázsiáig igen gyakran előforduló IYI jelzés jelentésével kapcsolatban már számos elmélet született. Ezt a jelet, a XI. században élt Mahmud al-Kashgari tudós nyomán, aki több törzs tamgáját is közölte…..
Peremes tükör A párhuzamai alapján Kr. e. VI-V. században készült, bronzból öntött 31 cm átmérőjű tükör, szórványként került elő 1908-ban, Maros megyében a Kis-Küküllő-völgy felső területén, Makfalva közelében. A tárgy nyakrészén három véset jel látható. Ezek a bekarcolások, mivel a vájatokat a…..
Varga Géza szerint a 9 jellel felülírt búzamag alakú rovásjel az ’ős’ szó jele. Azt állítja, hogy a rövidítő jelnek nem csak a betű, hanem a kiejtés szerinti olvasata is ’us’, ami az ’ős’ szavunk középkori latin betűs változata.„ ...az us (ős) jel az ősünket ábrázolja.” „Az eredeti „us” jel a pogány…..
Torma Zsófia régész figyelt fel először arra, hogy az általa Tordos közelében talált és gondosan dokumentált leletek jellegzetességei és az azokon lévő szimbolikus díszítések rokoníthatók Mezopotámia illetve Trója ősi kultúráinak a leletanyagával. Ehhez az elmélethez csatlakoztak a kor neves…..
Csaba vezér 2021.05.29 13:36:19
A lakosoktól azután hallották, milyen termékeny a föld, hogy a Duna igen jó folyó, és ama részeknél jobb föld nincsen a világon: közösen tanácsot tartottak tehát, és elküldték hírmondóul Kund fia Kusidot, hogy menjen, szemlélje meg az egész földet, és ismerkedjék meg a föld lakosaival. Amikor tehát…..
Csaba vezér 2021.04.20 12:09:13
@Avatar: Valóban. A csobolyón lévő jelkép két szélső villája nem párhuzamos a középsővel, azok a középvonalhoz viszonyítva kb. 15°-ban oldalra dőlnek. A rekonstrukció során a kusán tamgák formáját vettem alapul, mivel úgy véltem, hogy a jelkép apró mérete miatt (kb. 3mm magas) a rajzoló talán elvétette az irányt. Például az oldalsó villák sem pontosan a szárra húzott merőleges vonal végéből indulnak ki, ill. a nyíl hegye sem a függőleges száron van, hanem balra csúszott.
A női övcsüngő csuklós szíjvége a Zamárdi-Rétiföldek avar temetőjének 1280. számú sírjából került elő 1993-ban. A 10,25 cm hosszú és 2,7 cm széles aranyozott öntött ezüstdísz előlapján fonott díszítés látható, melynek középvonalában, öt rekeszben ékkőbetétek vannak. A hátlapon éles eszközzel mélyen…..