Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Keep Floyding fan

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
zappa pont Pink Floyd 2011.09.16 20:30:00
  Pink Floyd, magyarul The Dark Side of the Moon (1973) Wish You Were Here (1975) Animals (1977) The Wall (1979) The Final Cut (1983) Néhány dal fordítása: Astronomy Domine (The Piper at the Gates of Dawn) Bike (The Piper at the Gates of Dawn) When The Tigers Broke Free (The…..
Keep Floyding fan 2012.04.07 07:59:04
Adok itt egy setlistet a múlt hét pénteki téglagyári Keep Floyding koncertől, bár így egy hét távlatából nem tudom már pontosan összerakni mi és milyen sorrendben hangzott el. Az biztos, hogy Shine on you crazy diamond (talán part I-V) volt a nyitány. Majd Welcome to the machine. Aztán azt is tudom, hogy a negyedik volt a Dogs! Ezután volt a recsegős technikai szünet, melyben Feri bravúrosan hárítá el a recsegést. Mivel a harmadik is egy kellemes hosszabb Floyd eposz volt négy szám után majdnem egy órája zenéltek :-) (Ha már Dogs erre mindíg rácsodálkozom amikor a ő előadásukban hallom. Remélem nem élik meg negatív kritikaként, ami erről írok mert, élvezem így is. De szinte minden számot úgy adnak vissza ahogy azt a Floyd is játszotta, ehhez képest a dogsban sem Gábor szólói a gitárral sem Attila szólója a közepén a billentyűvel nem azok amik....... A birkákba a bégetést szépen beteszik, de tőlük a dogsban nem hallottam még az ugatást és ha jól rémlik a pigsben sem a röfögést.) Arra emlékeszem a szünet után valamikor, hogy Attila felkomferálta Imre új hangszerét ami a Set The controlls for the heart of the sun-al debütált. S innentől tele voltunk újdonságokkal az először közönség előtt eljátszott Se Emili play. A Német turnén már játszott de itthon most debütáló Southampton dock, és a The final cut. (Szeretem ezt a lemezt végre jó volt hallani valamit róla tőlük élőben! Köszönöm!) Emlékszem a csajok szokásos szuper szereplésére a The great gig in the sky-ra. Zsuzsa a fáradtsága és a torka ellenére remekelt szokásához híven, Edina mint mindíg most is elbűvölő volt. Ja nem tudom pontosan, hogy a Time vagy a Money volt vagy mindkettő a repertoáran. Aztán valahol bejelentették, hogy öreg az este ezért rövidítés következik, jó lenne tudni hagytak akkor ki? Végén volt egy kis falazás is, ha jól rémlik akkor az első vissza taps után Comfortably numb, a második után Balázsnak hála a feldolgozott Another brick in the wall part 2. (:-)) Aztán meg bár lelkesen tapsoltunk még inkább saját kérésükre a végén a szokásos Run like hell, és megérte mert a látványt Zoli szuperul rakta össze, kár lett volna kihagyni! Viktort és Andrást nem említettem meg a beszámolómban személyesen ezért itt a végén megteszem, mindketten jól nyomták. Lassan nyit a sörsátor a jövőhétvége tök jó lesz......... Keep Floyding és F1! :-)
október 1., Bárka kávézó  -  Pink Floyd antikvitások, Syd Barrett reloaded  -  1967-72. Pink Floyd 1967-1972  U.F.O. Club,  kvadrofónia,  Zabriskie Point, Interstellar Overdirve... Kezdés: 21:30 Bicaj itt van a bicajom, egy menetre od’adom rajta sárhányó, csengő…..
Keep Floyding fan 2011.10.03 06:28:19
Ez pedig az FB-s jegyzetem az eseményről:
2011-ben ha Keep Floyding és ha Bárka szinházi fellépés akkor Live At Pompei s akörül a fő téma körül, vagy 72 előtti felvételek adaptálása mint tegnap este (2011.10.01), vagy az Animals album ami szintén elég hetvenes évek bár nem az eleje hanem a vége 1977 lévén, mint a nyáron.
Most azt ígérte a zenekar, hogy nem lesz best of Pink Floyd, nem lesz Fal, nem lesz DSTOM, nem lesznek top slágerek. Csak az 1972 előtt született felvételekből válogatnak és azt ígérték lesz quadrofónia is. Ott a helyem ez nem kétséges, dőlt el a kérdés egyből amikor először hallottam a programról.
Mivel a bárkában másik koncert is volt, ezért szokatlanul későre 21:30-ra hirdették a kezdést azzal, hogy majdnem biztos, hogy 22:00 lesz belőle! Mi 21:00 körül értünk oda letelepedtünk a már megszokot (egyszer már ültünk ott) helyünkre és italunkat fogyasztva vártuk, hogy teljék az idő és közeledjék az élmény!
Tóth Attila a zenekar billentyűse kezdés előtt köszöntött minket is, kedves szokása, hogy a rendszeres (s talán a rendszerteleneket is) koncertre járókat köszönti, ettől is olyan klubbos, olyan barátságos az egész. Váltottunk pár szót arról, hogy sikerült-e a beállás? Elmondta, hogy sajnos 19:45-kor a másik koncert miatt megkérték őket, hogy fejezzék be a beállást, de majd menetközben korrigálnak ha kell. Valahogy nem lettem sík ideg, eddig is mindíg megoldották, ha valami problémájuk volt egyszerűen hátraszólnak Prohászka Ferinek, hogy ebből kérek még vagy abból vegyél el. Sőt azt figyeltem meg, hogy sokszor csak jelenek a fiúk ferivel, mutogatnak felfelé és teljesül amit kérnek, mert hangosabban hallják a kontrollban magukat, vagy a dobot vagy a billentyűt vagy tudom is én mit :-)
Feltűnt, hogy nem csak ígéret volt a zenekar részéről a quadrofónia hanem valóban quadróban fog szólni a zene mert négy hangfal határolta a közönség által elfoglalt nézőteret. Kettő elől ugye és kettő a hátunk mögött.
Közben azt is megfigyeltem, hogy a gyülekező szokásos tömeg Max 100 fő finoman morajlott, ezért a lépcsőn néha megjelent egy hölgy aki mintha mindenki őt nézné erős pssszt felszólátással próbált csendet teremteni. No persze esélytelen volt mert mindenki a beszélgető partnerével volt elfoglalva ergo rajtam kívül nem tudom ki vette észre a kétségbesett kísérleteit. Amúgy azért volt furi az egész mert az emeleti koncertből semmi nem hallatszott le (lehet a csend szimfóniát adták elő? :-))))) Ha pedig le nem hallatszott semmi akkor fel a halk morajlásból mi hallatszódhatotot vajh? Na mindegy. A lépcsőn 22:00körül megjelent az első lefelé tartó néző, majd öt perc alatt le is ürült az emelet és a fiúk beálltak a helyükre: Kezdés.
Arnold Layne! Mivel mással is kezdhették volna az estét. Ez a korai Floyd dal nekem erősen Beatles és Rollnig Stones beütésű. Most nem tudom felsorolni a dalokat elhangzásuk sorrendjében, de remélhetőleg hamarosan megosztják a játszott dalok listáját. Gyakorlatilag lenyomták a teljes Live At Pompei albumot igaz nem az albumon lévő sorrendben.
Az est hangzásban kétségtelenül leginkább várt fénypontja a Cymbaline című szám volt mert ennek a közepébe építette be a zenekar a quadró hatású elemeket. Az alaptétel az volt, hogy egy kellőképpen kopogós cipőben egy kellőképpen kopogásra alkalmas padlón lépkedő alak vezetett minket körbe füllel a termen. Érdekesség, hogy A Folyd már 1966-tól (ha jól értettem) alkalmazta ezt a hagzást. De a koncerteken a mai napig nem terjedt el sőt a mindennapjainkba is csak épp, hogy beépül kevés ember tud ilyen minőségben zenét hallgatni otthon. Szóval Attila tekergette a potikat ettől a hang hol itt hol ott járt, s ebben az elemben bőven volt 1972 utáni dallam is, sőt fal is volt benne egy iciri piciri. Attila azt mondta, hogy a lépkedés alatti dalidézetek zömmel filmzenék voltak, mert a Zabriskie Point-ról is játszottak az este dalokat, ezért hát a későbbi filmzenékből az idézetek tényleg jól illeszkedtek a mai este tartalmába az 1972-előtti múltból az 1972 utáni jövőbe ami nekünk ma már szintén múlt, történelem, de milyen történelem..........
Csak azt tudom mondani amit ma reggel röviden írtam már itt az FB-n: Köszönm a zenekarnak, nagyszerűek voltak, igazán jól éreztük magunkat!
Keep Floyding fan 2011.10.04 07:38:00
- Keep Floyding koncert a bárkában -Először láttam a zenekart élőben (YouTube élmény ugye nem számít), és bár csökkentett felállásúnak hirdették magukat, a vokálosokon kívül teljes volt a csapat (két gitár, billentyű, basszus, dob, fény, füst). Ott voltak tehát a zenészek…..
Keep Floyding fan 2011.10.01 06:15:42
@rensaman: A hely akár 300 főt is képes befogadni de meglepne ha lennénk akár csak 100-an is. A fenti koncerten többen dohányoztak, de ez nem volt kényelmetlen, pedig magam is borzasztóan útálom a dohány füstöt. A koncert kezdete 21:30-ra van hirdetve de megvárják a másik teremben zajló előadás végét ergo 22:00 a várható tényleges kezdés. A jegy ha van is jelképes árú ha jól emlékszem 900 HUf volt a múltkor, hát nem ebből tartják fenn magukat az tuti.
A rockzenei szövegek némileg mostoha helyzetben vannak: 'komoly' műfordító ritkán foglalkozik velük - gondolom a műfajból adódóan, az időhöz-korhoz kötöttség miatt is; illetve ugyebár nagyjából mindenki tud angolul, így nem is igazán születnek szövegfordítások. Hogy mégis…..
Keep Floyding fan 2011.09.12 20:02:48
@Rátosi Milán: A magam részéről szeretek rátapintani a "dolgokra" különösen azok lényegére :-) De félre a tréfával én minden evő vagyok fordításokból mert nem beszélni a nyelvet amin a Floyd verselte a dalszövegeit. Ezért nekem aki fordít bármit beadhat, hogy azt gondolta a szövegíró. Értem én a fordítói szabadságot. (Azért pl. megnézném, hogy a csinibaba című filmben Bajkonúr nevét hogy fordítanák angolra). Én mégis kíváncsi lennék sokszor szó szerint a szövegre, lehet nem lesz más megoldás mint megtanulni a nyelvet öregebb fejjel. Addig pedig éljenek a szabad fordítók és ezer köszönet nekik azért, hogy olvashatom mit rejtett Roger fekete notesza a verseivel :-)
Az Ürmös könyv inkább ma tűnik nekem kincsnek mert ma már nem igen szerezhető be, a tartalma nekem értékes, a külleme meg a tartalom tükrében lényegtelen.
Keep Floyding fan 2011.09.13 06:39:28
@mB: Megint leírom, a ciki fordítás is jobb nekem a tudatlannak, mint amit a netes fordító automaták kidobnak megoldásként :-)

Hála tehát neked is és nekik is. (Neked a fent leírt hozzáállásod miatt nem egyszerűen hála hanem maximális hála és köszönet :-))
Keep Floyding fan 2011.09.12 05:38:12
@mB: Amikor elküldtem a hozzászólást az után megtaláltam, az üldözést mint félrefordítást. Bocs
A stadion és a foci csapat? Alkotói (fordítói szabadság természetesen :-)) de azért nem mindegy Stadler volt szerencsés saját focicsapata és stadionja volt. Mert pl. Széles Gábornak csak az MTK mint foci csapat volt, de a Hungária körúti Hidegkúti Stadion nem az övé és a csapaté.
A FAL fordítás Saroditól nekem megvan, ha szükséged van rá akkor szívesen bescanelem és küldöm, a Márton féle is megvan kinyomtatva, az Ürmöst meg olvastam már mert egy czimborám oly szerencsés, hogy neki megvan a könyv, ezért azt már én is fogtam a kezemben.
Következzen néhány Pink Floyd feldolgozás - kicsit kapcsolódva a múlt heti koncerthez, illetve a feldolgozások milyensége felett való tűnődéshez. A válogatás nyilván önkényes, de valamit talán mutat egyrészt az egyes dalok népszerűségéről, másrészt a szabad, önálló…..